Kakukkfű a gyógyító |
2024-02-14 21:48:08 |
A vadcsombor (Thymus vulgaris), vagy más nevén a kakukkfű évelő félcserje, apró levelei, lilásvörös virágai vannak. A mediterrán növény a benne lévő illóolajok, a tymol és a keserű anyagok miatt igen illatos. A növényből főzött tea igen hatékonyan veszi fel a harcot a szamár... |
Tepsis pácolt csirke |
2023-12-11 11:05:16 |
Ma egy olyan csábítóan finom sült csirke receptjét hoztuk el nektek, amit ketchuppal és mézzel is ízesítünk. Bármilyen körettel tálalhatjuk. Hozzávalók: 1,5 -2 kg csirkehús (comb, mell, szárny) Hozzávalók a páchoz: 1 db paprika, 1 kisebb erőspaprika 3 gerezd fokhagyma 1 evőkanál citromlé, 100 ml olaj, 150 ml szójaszósz, 1 kiskanál őrölt csombor, 1 kiskanál... |
Tepsis csirke |
2023-10-19 06:12:13 |
Hozzávalók: 1,5 -2 kg csirkehús (comb, mell, szárny) Hozzávalók a páchoz: 1 db paprika, 1 kisebb erőspaprika 3 gerezd fokhagyma 1 evőkanál citromlé, 100 ml olaj, 150 ml szójaszósz, 1 kiskanál őrölt csombor, 1 kiskanál só. Hozzávalók a mázhoz: 3 evőkanál ketchup, 1 kiskanál pirospaprika, 1 kiskanál méz. Elkészítés: Mossuk meg a csirkét, csepegtessük le, maj... |
Ízekről -fűszerekről |
2018-09-30 16:58:40 |
Régi magyar fűszerféle, a majoránna: különleges ízt, friss zamatot ad ételeinkben. Kitűnően ízesíthetők vele levesek-burgonyaleves, gombaleves,- főzelékeink közül a kelkáposzta, a savanyú burgonya, de különleges ízt ad a csirke töltelékének.Bedörzsölhetünk vele sült húsokat, csirke, kacsa. Nélkülözhetetlen disznóölésnél a hurkafélék, pástétomok ízesítésénél. Borsfű: vi... |
káposztagaluska ! |
2018-04-07 15:38:37 |
Káposztás galuska Hozzávalók: 40 dkg vöröskáposzta, 2 tojás, 2 evőkanál búzadara, 3-4 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál só , 1 teáskanál kristálycukor, 1 mokkáskanáltörött fekete bors, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál csombor .Elkészítése: A megtisztított káposztát az almareszelő durva fokán lereszeljük.Megsózzuk, és mély tálban össz... |
Korhelyleves |
2017-12-31 01:30:57 |
Korhelyleves Hozzávalók 50 dkg savanyú káposzta (gyalult) 20 dkg csülök (lehetőleg füstölt) 1 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma kevés csombor (borsikafű) néhány babérlevél 1 szál házikolbász (füstölt) 2 szál répa 2 szál petrezselyemgyökér 3 evőkanál tejföl 1 evőkanál liszt kevés pirospaprika (őrölt) só... |
Töltött káposzta |
2017-09-20 07:46:27 |
Töltött káposzta, ahogyan hentes édesapámtól tanultam... Hozzávalók: 1 kg dagadó és 15-20 dkg füstölt szalonna nagy lyukú tárcsán darálva. Fél kilónyi vegyes hús (oldalas, lapocka, comb), 4-5 szelet füstölt császár vagy kolozsvári szalonna, esetleg jöhet még hozzá egy szál füstölt kolbász. Egy jó nagy fej savanyú káposzta, ½ kg. szálas savanyú káposzta. 2 nagy fej vör... |
A káposztás tészta |
2017-08-17 09:48:23 |
A káposztás tészta titka, amitől 100-szor finomabb lesz ez az egyszerű étel! Ha szereted a káposztás tésztát, főként a jellegzetes íze miatt, akkor jól figyelj, mert ezután a recept után minden nap ezt ennéd majd! Ahány ház, annyi szokás, de a lényeg, hogy minden évszakban eheted! Van aki sósan szereti, sok borssal, van aki édeskésen. Van, aki són kívül csak borsikafüve... |
uborka télire |
2016-08-06 22:45:32 |
Érdemes nekiállni az egyik legkedveltebb savanyúság házi eltevésének, mert így a töredékéből az asztalra varázsolhatjuk a téli ételek népszerű kiegészítőjét, és nem kell megalkudnunk a bolti ízével, magunk állíthatjuk be az ecet-cukor arányt (ki a csemegésebb irányt, ki az ecetesebb ízt kedveli). Az u... |
Magyar konyha története |
2016-05-31 11:28:26 |
A magyar konyhaművészet gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza. Ám manapság egyre ritkábban találkozni olyan fogásokkal, amelyek valóban az évezredes, évszázados hagyományos ízeket mutatják meg. E helyett a pirospaprikás, fekete borsos gulyást, csikós, paprikás imázst próbálják ránk erőltetni olyannyira, hogy már háziasszonyaink konyhájából is hiányoznak az ősi fűszereink, még pon... |
|