K-vitaminhiány és megelőzése |
2023-01-01 22:17:36 |
Kire jelent veszély a K-vitaminhiány, és mit fogyasszunk, hogy megelőzzük? A K-vitaminhiány kialakulásának kockázatát számos tényező fokozhatja. Lássuk, milyen ételekkel fogyasztásával kerülhetjük el a hiányállapot okozta panaszokat? Mi az a K-vitamin? A K-vitamin egy zsírban oldódó, a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen vitamin. Két fő formája a számos növén... |
A "K" vitaminól érdemes tudni |
2022-12-19 22:18:22 |
Kire jelent veszély a K-vitaminhiány, és mit fogyasszunk, hogy megelőzzük? Mi az a K-vitamin? A K-vitamin egy zsírban oldódó, a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen vitamin. Két fő formája a számos növényben megtalálható fillokinon, valamint az emberi bélben lévő baktériumok által termelt menakinon. A K-vitamin alapvető szerepet játszik a véralvadásban és a csont... |
A "K" vitaminról |
2019-10-18 21:11:04 |
A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a fillokinon, amely egyben előfordulására is utal (filum = levél). A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. Szintén van provitaminja is,... |
Vitaminok szerepe, hiánya, forrásuk |
2015-10-29 14:22:24 |
Ezek a kis molekulájú, parányi mennyiségben a legtöbb élelmiszerben megtalálható, biológiailag aktív szerves vegyületek nélkülözhetetlenek a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez, a mindennapi élethez és az egészség megőrzéséhez. A vitaminok az enzimek működését befolyásolva meghatározzák a többi tápanyag felhasználását. Hiányuk sokféle panaszhoz vezethet, nem is gondolnánk, az... |
Gyógyító konyha |
2015-05-03 00:27:57 |
A GYÓGYÍTÓ KONYHA 15 Általános elvként leszögezhetjük, hogy ha az év mel egebb szakában vagy meleg környezetben növényi élelmiszereket használunk, az egyensúly k edvéért válasszunk yinebb növényeket. Ugyanígy, amikor hidegebb időszakban vagy hidegebb környezetben választunk növényeket, ezeket a yin környezeti tényezőket el... |
Vitaminok szerepe, hiánya, forrásuk |
2015-04-08 14:45:26 |
Vitaminok szerepe, hiánya, forrásuk Ezek a kis molekulájú, parányi mennyiségben a legtöbb élelmiszerben megtalálható, biológiailag aktív szerves vegyületek nélkülözhetetlenek a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez, a mindennapi élethez és az egészség megőrzéséhez. A vitaminok az enzimek működését befolyásolva meghatározzák a többi tápanyag felhasználását. Hiányuk sokfél... |
Létfontosságú összetevők(25) |
2010-12-19 09:55:15 |
K-vitamin Általánosan ajánlott: belső vérzés előfordulási esélyének csökkentésére, műtétek utáni vérzések megelőzésére, csonterősítésre, csontritkulás kezelésére. A K-vitamint az orvosok már régóta használják; elősegíti a véralvadást, újszülötteknél megelőzi a vérzéseket. 1930-ban dán kutatók észrevették, hogy a zsír nélküli táplálékon nevelt kiscsibék vérzékennyé vált... |
E-vitamin..K-vitamin |
2010-05-14 23:24:17 |
Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és szintén zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-... |
Zsírban oldódó vitaminok |
2010-03-14 21:03:47 |
Zsírban oldódó vitaminok A-vitamin A karotinoid származék retinol Retinol. (régi nevén: axeroftol) A táplálékkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszívódik. A provitaminok vitaminná történő átalakítása során a béta-karotin kb. egyhatoda, az egyéb karotinoknak csupán az egytizede alakul át retinollá. Mivel a karotinok fontos szerepet töltenek be a szükséglet kielégíté... |
kutyák vitamin szükségleteiről |
2009-09-22 16:21:11 |
A legfontosabb ásványi anyagok a kalcium, a foszfor, a kálium, a nátrium, a klór és a magnézium. A nyomelemek közül fontos a vas, a réz, a mangán, a cink, a jód, a szelén és a kobalt. A vitaminok közül lényeges zsírban oldódó vitaminok az A-, a D-, az E- és a K-vitaminok, a vízoldékonyak közül a B-vitaminok és egyéb vízoldékony vitaminféleségek. A kalcium és a foszfor táplálko... |
|