Barangolás Magyar Tájakon.Felsőszölnök |
2018-06-04 20:09:40 |
Felsőszölnök hazánk legnyugatibb települése . Vas megyében,az Osztrák-Magyar-Szlovén határ találkozási pontjánál helyezkedik el. A falu lakói 90%-ban vendek.(magyarországi szlovének) A falut tíz domb öleli körül.A legmagasabb az Ezüst-hegy 404m, Azért is választottam ennek a falunak bemutatását,mert összefügg a trianoni döntéssel. 1922-ben a trianoni döntés után,a falu kö... |
Mit kell tudni a gombákról? |
2016-02-06 16:43:49 |
Mit kell tudni a gombáról: - Az erdőben szedett, jól megvizsgált gombát lehetőleg a szedés napján fogyasszuk el. - Mindig vesszőkosárba, papírzacskóba gyűjtsük mert műanyag dobozban, zacskóban befülled és tönkremegy. - Csak fiatal, egészséges gombákat szedjünk le.... |
Adalékok egy Moldvai Csángó falu népi növényismeretéhez |
2014-01-08 09:59:10 |
Szerző: Benedek H. Erika Forrás A dolgozatban egy Bakó megyei csángó falu, Csík (Ciucani) népi növényismeretéről közlök adatokat, a teljesség igénye nélkül. A falu Somoska és Felsőrekecsin közelében fekszik, távol esik a műutaktól, nehezen közelíthető meg. A közeli falvakkal földút köti össze, ez biztonságosan csak gyalogosan vagy szekérrel vehető igénybe. Tömegközlekedési esz... |
Receptek |
2011-01-27 17:54:48 |
Cserta menti kanászleves Hozzávalók: 2 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 k. zsír, 2 k. liszt, 3-4 galambgomba (galambica), ujjnyi füstölt szalonna, késhegynyi bors, 1 hagyma, só. Levesbetét: húsgombóc. A zöldséget, gombát apró kockákra vágjuk, a hagymát finomra reszeljük. Fele zsíron megpároljuk őket. Felöntjük 1,5 l vízzel, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűznél főzzük. A m... |
2010. VM rend. terv. gomba |
2011-01-11 20:45:49 |
Erre vártunk: olvassátok figyelmesen, mert sok a változás. A vidékfejlesztési miniszter .../2010. (... ...) VM rendelete az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtésére, feldolgozására, forgalomba hozatalára vonatkozó minőségi, élelmiszerbiztonsági és ellenőrzési szabályokról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvén... |
Cs betűs receptek |
2011-01-10 17:23:12 |
Csángó leves Hozzávalók: 1 libaaprólék, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, zöldpetrezselyem, 5 dkg zeller, 5 dkg búzadara, 4 főtt tojás, 10 dkg gomba, 2 paradicsom, só, pirospaprika, 3 tojássárgája. Elkészítése: A libaaprólékot 1 l vízben feltesszük főni, később hozzáadjuk a zöldségeket. Ha minden megpuhult, hozzátesszük a búzadarát, a felszeletelt gombát, a paradicsomot. Belek... |
Hátszín erdei gombamártással |
2010-12-03 12:33:09 |
Hátszín erdei gombamártással Hozzávalók: 75 dkg marha hátszín 15 dkg szárított erdei gombák (pl. rókagomba, vargánya, galambgomba, fekete trombitagomba...) 10 dkg szalonna ízlés szerint só ízlés szerint bors 1-2 dl vörösbor kevés liszt 2 ek olaj kevés vaj Elkészítése: A ma... |
Konyhai Titkok a Gombáról |
2010-10-06 21:52:58 |
Mit kell tudni a gombáról: - az erdőben szedett, jól megvizsgált gombát lehetőleg a szedés napján fogyasszuk el - mindig vesszőkosárba, papírzacskóba gyüjtsük mert műanyag dobozban, zacskóban befülled és tönkremegy - csak fiatal, egészséges gombákat szedjünk le - hűvös, szellős helyen is csak másnapig tárolhatjuk - az elkészitett gombás ételt még hűtőszekrényben se tároljuk... |
Erdei gombás rizottó |
2010-09-20 17:21:39 |
Erdei gombás rizottó /No Salty/ story Gyönyörűséges látvány fogadott szombaton a piacon: nagy kupacokban álló, különféle, finomabbnál-finomabb erdei gombák. Került a kosaramba galambgomba, vargánya, és rókagomba is. Ebből készült ebédre a vegyes erdei gombás rizottó, melyet a szokásától eltérően nem petrezselyemmel, hanem zsályával ízesítettem. hozzávalók 6 főre... |
Gombák |
2010-09-20 17:01:08 |
Gombák /Házipatika/ Galambgombák - ehetőtől a hánytatóig Russula nemzetség Vannak gombák, melyeknél - igaz, csak a gombaszakértők számára - a kóstolás a meghatározás bevett eszköze. Ilyenek a galambgombák. Megkapó színekben pompáznak, a fajok mintegy fele ehető, másik részük enyhén mérgező. Ismerjük meg! ... |
|