galette des Rois |
2024-01-07 12:05:26 |
Franciaországban él egy "édes" hagyomány vízkeresztre, illetve az azt követő napokon. Ekkor fogyasztják az ünnep süteményét, a galette des Rois-t, amely minden cukrászdában és pékségben kapható ilyenkor, sőt sokan otthon saját maguk készítik el! A süteménybe belesütnek egy por... |
Sonkás-tejfölös galette recept |
2018-01-17 20:28:42 |
Nehézségi szint: Kezdőknek Elkészítési idő: 40 perc Mennyiség: 4 fő részére Mennyibe kerül? Nagyon olcsó Hozzávalók: Tészta: 25 dkg liszt 1 nagy csipet só 12 dkg margarin 15 dkg tejföl Feltét: 8 púpos ek tejföl 1 púpos tk házi fokhagymakrém 1 csipet só 1 csipet őrölt bors 15 dkg sonka 1 közepes fej lila hagyma Továbbá: 1 kisebb tojás a tészta ke... |
Almás-diós francia pite (galette) |
2018-01-14 00:53:17 |
Almás-diós francia pite (galette) Hozzávalók Három darab pitéhez : 20 dkg liszt 2 ek cukor 1 csipet só 10 dkg vaj víz 1 db tojás 1 ek barna cukor A töltelékhez: 12,5 dkg cukor 2 tk őrölt fahéj 6 dkg dió 3 db alma 0,5 db citrom 1,25 dkg vaj Elkészítés A tésztához a lisztet elvegyítjük a... |
Kelbimbós francia pite (galette) |
2017-12-05 22:48:49 |
Kelbimbós francia pite (galette) Hozzávalók 15 dkg hideg vaj 7 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (+ a nyújtáshoz ) só 1 db tojássárgája 30 dkg kelbimbó 2 ek olívaolaj 1 ek reszelt citromhéj bors 2 ek hagymalekvár 5 dkg puha kecskesajt 6 dkg ricotta 1 db tojás Elkészíté... |
20 . századi világsiker : Rákóczi - túrós |
2017-10-30 12:10:16 |
Rákóczi János Felsőleperdenben született , de hamar Pestre került szakácstanulónak . 1912 - ben már a Mágnás kaszinó konyháján volt , majd a világháborúban való katonáskodást követően 1920 - ban visszatért az eredeti szakmájához , és Kedvessy Nándor kezei alatt dolgozott másodszakácsként . Innen Horváth Nándor belvárosi büféjébe vezetett útja , ahol már első szaká... |
Paradicsomos francia pite (galette) |
2017-08-02 23:58:11 |
Paradicsomos francia pite (galette) Hozzávalók 15 dkg hideg vaj 13 dkg parmezán 22,5 dkg finomliszt + a nyújtáshoz só frissen őrölt bors 2 db tojássárgája + 3 db tojás 1 db kezeletlen citrom 8 dkg cheddar sajt 1 ek aprított petrezselyemlevél 1 ek aprított rukkola 2 tk aprított kakukkfűlevél 25 dkg ricotta 25... |
A Montmartre domb |
2017-06-18 21:42:47 |
A Montmartre egy 130 méter magas domb Párizs egyik külsőbb (18.) kerületében, a belvárostól kb. 4 km-re északra. Déli ellenpontja a Montparnasse. Igazi fénykorát a boldog békeidőkben (Belle-Époque) élte, az 1880-as évektől az első világháborúig. Írók, művészek, festők és nép... |
Őszibarackos galette. |
2016-05-31 14:59:47 |
Hozzávalók 4 db-hoz: Tészta: 20 dkg liszt 10 dkg vaj 1-2 ek tejföl 1 ek hideg víz 1 cs vaníliás cukor csipet só A lisztet keverjük össze a csipet sóval, majd a hideg vajjal morzsoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (a tejfölt kanalanként adjuk hozzá, mert lehet nem kell mind) Ezut... |
Epres galette. |
2016-05-31 14:57:31 |
1 cs leveles tészta (előnyújtott) eper 4 ek darált dió 1/2 cs vaníliás pudingpor 1 cs vaníliás cukor reszelt narancshéj (szárított is jó) 1 db tojás Az előnyújtott leveles tésztából két egyforma méretű kört kivágni. Az epret felszeletelni és egy kis porcukorral megszórva félretenni. A diót összekeverni a pudingporral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal. E... |
galette mascarponés-diós krémmel és cseresznyével |
2016-05-31 14:53:31 |
3-4 db hozzávalói: 20 dkg liszt 10 dkg vaj 1-2 ek tejföl 1 ek hideg víz csipet só 1 cs vaníliás cukor A lisztet egy csipet sóval, és a vaníliás cukorral egy tálba tenni és összekeverni. Ezután hozzáadni a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsolni, hogy jó morzsalékos legyen. Végül beletenni kanalanként a tejfölt és a vizet, majd összegyúrni hogy könnyen nyújtha... |
|