Zöldbableves, krumplileves - ahány ház, annyi szokás |
2016-01-18 08:41:13 |
Bereznai Zsuzsanna: Levesek, mártások és főzelékek az alföldi sváb paraszti és polgári konyhán ZÖLDBABLEVES A hajósi parasztcsaládokban a zöldbableves (griana Baunasuppa) legtöbb háznál úgy készült, hogy a zsíron először hagymát dinsztöltek, majd ezután tették bele a felszeletelt babot, s kavargatva párolták, ha a zsír elfőtt, egy kis vizet öntöttek alá, hogy a gőzben, fedő... |
Galuskás zöldborsóleves, csirkemellel recept |
2012-04-08 17:40:01 |
Hozzávalók: 40 dkg zöldborsó 2 szál sárgarépa 0,5 db karalábé 0,5 db csirkemell filé 1 db Knorr Petrezselymes tyúkhúsleves-kocka 1-2 evőkanál olaj só, bors, fűszerpaprika 1 kiskanál Knorr Delikát8 ételízesítő 1 db tojás 2-3 evőkanál liszt Elkészítés: A sárgarépát és a karalábét tisztítsuk meg, és vágjuk egyenletes kis kockákra vagy szeletekre. A csirkemellet moss... |
Egér |
2011-03-21 19:32:55 |
Egér Hozzávalók: 5 dl liszt 5 dl tej 6 tojás 2-3 evőkanál cukor csipet só 1 l olaj a sütéshez fahéjas vagy kakaós porcukor Elkészítés: A tejet feltesszük főni a cukorral és a sóval. Ízlés szerint vaníliás cukrot is tehetünk bele. Ha már forr, belecsurgatjuk a lisztet, majd rögtön elzárjuk a gázt alatta. Nagyon sűrű masszát kapunk, ha... |
Burgonyás lángos másképpen |
2010-10-21 04:30:55 |
Burgonyás lángos másképpen .......................... Hozzávalók: 4 evőkanál burgonyapehely, 1 db egész tojás, 2 dl tej, 10-15 dkg finomliszt, 2 dl tejföl, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi szerecsendió-reszelék. Elkészítése: A tojást a tejjel habosra verjük. Meg... |
Káposztás galuska |
2010-10-20 05:33:47 |
Káposztás galuska ................. Hozzávalók: 40 dkg vöröskáposzta, 2 tojás, 2 evőkanál búzadara, 3-4 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál só, 1 teáskanál kristálycukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál csombor. Elkészítése: A megtisztított káposztát az almareszelő durva fokán lereszelj... |
Lelkes Miklós......A koronás VALAMI |
2010-03-15 08:19:52 |
Élt egy bölcselő, vagyis mindig-mindig gondolkodó ember világról, tyúklábról, bajról, vajról, van-ról, lesz-ről, kerekesdi Nekeresdről, meg egyedembegyedi egyebekről. Volt ennek az embernek igen szép és kedves felesége, és - mert felesége hozománya nem volt kevés - egyelőre mindkettőjüknek elég elesége. A férj gyakran oktat ta feleségét, kicsit fölényesen, például ekképpen... |
Én készítettem a reggelit ma: |
2009-10-11 13:26:57 |
Én készítettem a reggelit ma, nagyon finomra sikerült. Galuskás tojásrántotta, sóval és őrölt fekete borssal ízesítve. [video]ujjozsef|cb71edce919cd189e2f51519cc950b1c[/video]... |
Fõételek |
2008-11-29 17:16:59 |
Főételek Rántott csirke Hozzávalók: 3 db 50-55 dkg-os csirke, 3 tojás, 25 dkg zsemlemorzsa, 12 dkg liszt, só, zsír, zöldpetrezselyem. A megtisztított csirkéket megmossuk, ruhával leszárítjuk és feldaraboljuk. Ha a csirke kicsi, négy darabba, ha nagyobb, nyolc darabba vágjuk. A májat és a zúzát a szárnyába tesszük. A májat villával megszurkáljuk, hogy a forró zsírba... |
Főételek |
2008-11-27 20:27:20 |
Rántott csirke Hozzávalók: 3 db 50-55 dkg-os csirke, 3 tojás, 25 dkg zsemlemorzsa, 12 dkg liszt, só, zsír, zöldpetrezselyem. A megtisztított csirkéket megmossuk, ruhával leszárítjuk és feldaraboljuk. Ha a csirke kicsi, négy darabba, ha nagyobb, nyolc darabba vágjuk. A májat és a zúzát a szárnyába tesszük. A májat villával megszurkáljuk, hogy a forró zsírban ne fröcsköljön. M... |
Sok jó tanács.... |
2008-09-02 12:44:03 |
1. A mandulát forró vízbe dobva lehet meghámozni. 2. Tojáshab tetővel készült tésztát forró vízbe mártogatott késsel szeletelünk 3. A mazsolaszőlőt, kimagvazott cseresznyét, meggyet vagy más nyers gyümölcsöt hempergessük meg lisztben vagy olvasztott vajban, mielőtt betennénk a tésztába, így nem süllyed az aljára 4. Ha süteményünk túl kemény lett, kiszáradt, még forrón burkoljuk... |
|