Előző
Következő
|
Az étkezési élesztő hatásai szervezetünkre |
2023-11-14 21:42:46 |
Az élesztő szó kapcsán elsőre általában a boltokban kapható sütőélesztőre gondolunk, amelyből friss kenyeret, pogácsát vagy kalácsot tudunk készíteni odahaza. Az élesztő valójában a gombák közé sorolt, különböző egysejtű mikroorganizmusokat foglalja magába. A belőle előállított étkezési élesztő fogyasztása jótékony hatással rendelkezhet. Miért érdemes fogyasztani, és kiknek kell... |
Flerek |
2013-02-08 19:08:43 |
A fler a naplégkör egy korlátozott részének hirtelen (percek alatti) erős kifényesedése a röntgentartományban és esetleg más hullámhosszokon, amit lassú (mintegy fél óra-óra alatti) elhalványulás követ. (A fler kifejezés az angol flare - kifényesedés, erős fény - magya... |
Napfoltok, napfáklyák |
2013-02-08 19:06:19 |
A napfelszín talán legrégebben felfedezett jelensége a napfolt-tevékenység. A csillagászattörténet főként az európai kultúrkör történeti emlékeire támaszkodik, így kevéssé ismert tény, hogy az i. e. 4. században történt az első napfolt-megfigyelés, kínai csillagászok által. Gan De és két társa, Si Sen és Vu Csian í... |
Granuláció, szupergranuláció |
2013-02-08 19:02:24 |
Bár a szabadszemes megfigyelők számára a Nap homogénnek látszik, csillagunk felszínének jellegzetes szemcsés megjelenése van, amelyet - megfelelő biztonsági rendszabályok betartása mellett - már kis távcsöveken keresztül is megpillanthatunk. A Nap felszíne lényegében úg... |
Előző
Következő
|
|