Úton, útfélen |
2023-04-05 06:41:41 |
Nehezen hevertem ki szombatot, de vasárnap lóra kellett pattanni, feleségemet és menyemet elhozni Jászapátiról. Meglepőn jól bírtam az utat, pedig oda-vissza 600 kilométert vezettem. Jött Csabika és Marci is velem, gondoskodtak róla, hogy ne aludjak el vezetés közben. Hétfőn tanítást követően zsűriztem Nagy Sanyi szavalóversenyén. Petőfi verseny volt, s meglepően jó színvonalú.... |
Gyógyító aszalt gyümölcsök |
2020-12-11 01:10:56 |
Rengeteg okunk van arra, hogy aszalt gyümölcsöt fogyasszunk és bevonjuk mindennapi táplálkozásunkba. A gyors nasinak számító aszalt gyümölcsök azonban még az egészségünkre is jó hatással vannak. Tudd meg, hogy melyiket érdemes egészséged megőrzése érdekében a leginkább vá... |
Kiskunfélegyházi napraforgó kalács |
2018-08-09 11:13:26 |
Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 5 dkg élesztő, csipetnyi só, 4 dl tej. A töltelékhez: 20 dkg darált mák, 12 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 1 (bio) citrom reszelt héja, 2 dl tejföl, 5 db kajszibarack (vagy más gyümölcs). A kalácsok kenéséhez 1 tojás. Az összemorzsolt élesztőre két deci langyos tejet és egy evőkanál cukrot teszünk, összekeverjük,... |
Gyümölcsök tartósítása fagyasztással 1. |
2018-07-30 11:55:02 |
ALMA Az almát TÖLTELÉK céljára érdemes lefagyasztani. A gyümölcsöt megmossuk, lecsöpögtetjük, kicsumázzuk. Hámozatlanul nagy lyukú reszelőn megreszeljük, és azonnal citromos vízbe forgatjuk, ezzel megakadályozzuk az alma barnulását. (1 kg almához 1 db citrom és fél dl víz elegendő). Jól összekeverjük, állni hagyjuk 10 percig, majd szűrőben lecsöpögtetve nejlonzacskóba tesszük. A... |
Kajszibarack story |
2018-07-13 13:35:34 |
A kajszibarack, akár az őszibarack Kínából származik. Örményország közvetítésével az időszámításunk táján került Itáliába. Az ókori rómaiak a kajszibarackot ,,malus praecox"-nak, azaz korán érőnek nevezték el. Valójában igen korán virágzik, ezért rendkívüli mértékben ki van téve a fagyveszélynek. A népvándorlás után Spanyolországon terjedt el először, majd s mórok rév... |
A 22 LEGJOBB HÁZI POHÁRKRÉM ÉS ZSELÉ! |
2016-03-24 20:25:42 |
Ilyen desszert kell minden nehéz pillanatra! Egy lágy és finom pohárkrém csodákra képes! Madártej Egy liter tejet felforralunk, és amikor már lobogva forr, hat-hét tojásfehérje felvert habjából galuskákat szaggatunk bele, két-három galuskánál sohase főzzünk többet egyszerre, mert nagyon megduzzadnak. Ha megnőttek, és feljöttek a tej tetejére, óvatosan tálba szedjük őket. Ha az... |
Kajszibarack: életerő, egészség |
2015-07-15 21:15:52 |
Kajszibarack: életerő, egészség A kajszi az egyik legnagyobb termőterülettel rendelkező gyümölcsünk, csak az alma, a szilva és a meggy előzi meg. A magyar kajszi külföldön is fogalom, a kiváló íz és minőség védjegye. Kajszibarack A leggyakoribb elnevezése a kajszibarack, de hívják sárgabaracknak, tengeribaracknak és majombaracknak is. Közeli rokona a szilva, az ősziba... |
Rostos kajszidzsúsz |
2015-06-22 16:29:53 |
Hozzávalók: 1000 g kajszibarack (pürésített) 200 g kristálycukor 1 tk citromsav Elkészítése: A megmosott, kimagozott kajszibarackot feltesszük egy kevés vízzel főni (hogy ne kapjon oda). Ha megfőtt, botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a cukrot, citromsavat és felforraljuk. Kb 5 perc forrás után forró befőttes üvegekbe töltjük és lezárjuk. Az üvegeket száraz dunsztban fejj... |
Kohut Katalin: Kertészkedjünk? |
2015-06-08 21:31:36 |
Kohut Katalin: Kertészkedjünk? - Béééla! Mit szólnál hozzá, ha eladnánk a lakást és vennénk egy családi házat? - Ez most hogy jutott az eszedbe, Vilma? - Tudod, kaptam ma a munkahelyemen Kristonnétól egy kiló nagy szemű, korai, édes cseresznyét és Örsinétől pedig egy csokor liliomot... - És?! Dolgozni szeretnél harmadik műszakban? - Nem, ki szeretnék ülni a zöld pázsitomban... |
Mit lehet aszalni? |
2014-08-23 10:50:03 |
Nem kell hozzá tartósítószer, segédanyag, cukor, tároló edény, csupán meleg, amelyet évezredeken át a napfény szolgáltatott. Praktikák. Aszalással tartósítanak még ma is sok déli vidéken, így állítva elő többek között az egész világon kedvelt aszalt szőlőt, a mazsolát.... |
|