Ehető őszi gombák! I-II rész videón |
2016-11-21 13:27:00 |
Elefántcsont csigagomba kép Fagyálló csigagomba kép Ehető őszi gombák (1/2) videó: Ehető őszi gombák (2/2) videó: https... |
A gombakirály |
2015-11-08 17:57:34 |
Volt egyszer egy sűrű, sötét, öreg erdő. Ebben az erdőben temérdek mindenféle gomba nőtt. Egyszer elhatározták: királyt választanak maguknak. Igen ám, de kit? Tanakodtak, tanakodtak, ki lenne a legalkalmasabb, végül kisütötték, hogy maga az erdész. El is mentek hozzá követség... |
Ma a temetőket jártuk. |
2014-11-02 10:18:54 |
Ma a temetőket jártuk. Elvittük a virágokat, gyertyákat gyújtottunk. Elnéztem az embereket, hogy mekkora hatalmas összegeket költenek. Pedig ez az ünnep végképp nem arról kéne szóljon, ki mennyi és milyen szép virágot, mekkora mécsest visz a temetőbe. Számunkra ez a nap a megemlékezésé, és egy-két szál virág, egy-egy gyertya meggyújtása emeli ünneppé. Nagyon gyakran eszünkbe jut,... |
Tallóztam |
2014-10-02 21:21:43 |
Rizike Lizinka Gyermekkorom nagyon kedves étele. Nagymama sokszor készített ilyet vacsorára, és mi unokák ott tolongtunk a konyhában a tűzhely körül, hogy mikor lehet már enni belőle. Hozzávalók / 4 adag A darás felfújthoz 5 dl tej 150 g búzadara 2 csomag vaníliás cukor 2 csapott k cukor A tetejére 2 teáskanál őrölt fahéj 2 púpozott... |
rizike |
2014-10-02 14:33:02 |
hozzávalók / 4 adag A darás felfújthoz 5 dl tej 150 g búzadara 2 csomag vaníliás cukor 2 csapott ek cukor A tetejére 2 teáskanál őrölt fahéj 2 púpozott ek porcukor A panírozáshoz 15 dkg finomliszt 2 db tojás 15 dkg zsemlemorzsa elkészítés A tejbe beletesszük a cukrokat. Gyenge tűzön, folytonos keverés közben beleszórjuk a... |
Beköszöntött az ösz |
2014-07-20 10:03:34 |
A vidám nyár elszaladt pajkos szelek szárnyán, megjött a szeptember ősznek kedves lánya fákat, bokrot felöltöztetett színes ruhájába. Napocska elbújik a szürke felhők alatt nem ontja földre az aranyló sugarakat. Nem csilingel a harangvirág, kis csengettyűi alusznak má... |
A gombakirály |
2014-06-03 18:15:42 |
A gombakirály Volt egyszer egy nagy sötét erdő, benne sokféle gomba nőtt. Ezek egyszer elhatározták, hogy királyt választanak maguk közül. No de melyikük legyen a sok a közül? Ezen tanakodtak. A tinóru vagy a rizike? Netán a rókagomba vagy a kucsmagomba? A csiperke vagy a pöfeteg? Végül abban állapodtak meg hogy az lesz a király, aki a legméltóbb az uralkodásra. De ki a legm... |
Gombabefőtt székelyesen |
2014-05-30 09:25:29 |
Gombabefőtt székelyesen Hozzávalók: 60 dkg. erdei gomba ( lila pereszke, rizike, stb.) 1-2 gerezd fokhagyma, 8-10 szem feketebors, só, kapor, 2 - 3 tormaszelet, 1 nagyobb szál sárgarépa. 4-5 szem borókabogyó ( vagy 2 db. fenyőágacska) borecet, késhegynyi tartósító Elkészítés: A gombákat tisztítjuk, majd szeleteljük. A kisebb fejeket egyben hagyhatjuk. Enyhén sós v... |
Széllyes Sándor: Székely Karácsony |
2013-09-15 22:03:12 |
Kia-Hagymás,vagy Öcsém 1706m Wass Albert - Üzenet haza Egy ország van a lelkünk mélyén, más országokkal nem határos. Úgy épült fel a szívünk vérén sok könny-falu, sok bánat-város. Egy ország van a lelkünk mélyén, úgy építgetjük napról-napra.... |
Gomba eltevés |
2012-11-01 17:01:48 |
A csak sóval, esetleg sóval és fűszerekkel történő tartósítás különböző módszereit itt nem tárgyalom. A most részletezésre kerülő tartósítási módok elsősorban a marinálásnak mondott eljárásokat részletezik, de tartalmazzák az ecetes gombasavanyúság készítésének más módszereit is. A tartósítás során szerepelhet az étolaj is. A módszer minden esetben tartalmazza a hőkezelés /steri... |
|