Száz éve született az „imádságos asszony” |
2021-01-10 14:00:33 |
Erdélyi Zsuzsannára, az archaikus népi imádságok felfedezőjére, a fáradhatatlan néprajztudósra emlékezünk születése centenáriumán. 1968. december 17., Nagyberény, Somogy megye, Babos Jánosné, szül. Ruzics Rozália, 98 éves - az első dátum-hely-név hármasságok egyike volt ez, melyet álmunkból felriasztva is tudnunk kellett néprajz szakos egyetemistaként. Adatok, melyek Erdél... |
Orosz költők: SZERGEJ JESZENYIN |
2018-03-06 15:15:33 |
OROSZ KÖLTŐK: SZERGEJ JESZENYIN Szergej Alekszandrovics Jeszenyin, (Konsztantyinovó 1895. október 3. [szeptember 21.] - 1925. december 28.) orosz lírai költő. A rövid életű orosz irodalmi... |
szeretettel |
2012-04-15 08:10:13 |
EDDA Óészaki mitológiai és hősi énekek Válogatta, szerkesztette, a nyersfordítást készítette, jegyzetekkel ellátta és az utószót írta: N. Balogh Anikó Fordította: Tandori Dezső TARTALOM Mitologikus énekek 1. A völva jövendölése 2. A Fenséges beszéde 3. Vaftrúdnir-ének 4. Grí... |
Receptek |
2011-01-27 17:46:12 |
Csabai vastag kolbász (csabai paprikás szalámi) Hozzávalók: 10 kg sertéshús, 26 dkg só, 10 dkg édes nemes pirospaprika, 2 dkg csípős pirospaprika, 4 dkg őrölt bors, 6 dkg zúzott fokhagyma, 5 dkg porcukor, esetleg egy kevés őrölt köménymag, 1,5 dkg konzervsó. A szikkasztott húst kis darabokra vágjuk, lyukas deszkára terítjük, vagy tiszta vesszőkosarakba rakjuk. Egy napig így ha... |
Cs betűs receptek |
2011-01-10 15:30:04 |
Csabai vastag kolbász (csabai paprikás szalámi) Hozzávalók: 10 kg sertéshús, 26 dkg só, 10 dkg édes nemes pirospaprika, 2 dkg csípős pirospaprika, 4 dkg őrölt bors, 6 dkg zúzott fokhagyma, 5 dkg porcukor, esetleg egy kevés őrölt köménymag, 1,5 dkg konzervsó. A szikkasztott húst kis darabokra vágjuk, lyukas deszkára terítjük, vagy tiszta vesszőkosarakba rakjuk. Egy napig így ha... |
A száraztészták különféle főzé |
2010-11-13 07:08:55 |
A száraztészták különféle főzési módjai A gyári száraztészta térfogata főzéskor általában négyszeresére duzzad a felvett vízmennyiségtől, a házi gyúrt száraztészta pedig körülbelül háromszorosára dagad meg. A nem tartós tárolásra szárított, vagyis csak szikkasztott házi tészta térfogata általában kétszeresére növekszik. Akkor duzzad meg jól a tészta, ha a súlyához képest lega... |
Csabai vastag kolbász |
2010-08-30 19:52:49 |
csabai paprikás szalámi) Hozzávalók: 10 kg sertéshús, 26 dkg só, 10 dkg édesnemes pirospaprika, 2 dkg csípős pirospaprika, 4 dkg őrölt bors, 6 dkg zúzott fokhagyma, 5 dkg porcukor, esetleg egy kevés őrölt köménymag, 1,5 dkg konzervsó. A szikkasztott húst kis darabokra vágjuk, lyukas deszkára terítjük, vagy tiszta vesszőkosarakba rakjuk. Egy napig így hagyjuk, hogy a víz jól... |
Dunántúli hexameterek |
2010-06-15 13:02:43 |
Keresztury Dezső Dunántúli hexameterek XIII. Még alig itta a nap fel a hajnali harmatot és kint jártunk már a füzes parton a nádas alatt. Méntás pázsiton át, a sekély part lágy fövenyén, hűs vízben gázoltunk s úszva elértük a mélyt. Mint a síkos halak, úgy játszottunk, lengve a selymes hullám karjaiban, ringva vidám ütemén. Lapda repült aztán, ragyogó cseppe... |
Földecském, te szülőföldem |
2010-01-29 16:47:39 |
Szergej Jeszenyin Földecském, te szülőföldem Földecském, te, szülőföldem, tengődő, bajos vidék! Csak a szík, a fák a ködben, meg a folyón túli rét... Keresztjét felhőkbe vágva Öreg templom bólogat. Kakukk sírdogál az árva tájon. Mégis itt marad. Szülőföld, érted fog, érted batyut, botot a szegény, ont zarándok-verítéket tavaszi víz idején. Poros, cserzett arc... |
|