Szüret |
2017-09-15 12:05:04 |
Gy. Orbán Éva: Szüret Szőlőtőkék fürtje egyre édesedik, gondterhelt a gazda, esélyt mérlegeli. Mint édes gyermekét vigyázza és éber, mert a szőlőtermés érett korba lépett. Olyanná válik, mint felajzott nyíl húrja, ha ne... |
Tájak és ízek - Badacsonyi kóstoló |
2017-08-10 20:15:21 |
A Badacsonyt népszerűvé a nemesi szüretek , majd Kisfaludy Sándor tették , aki Szegedy Rózához fűződő szerelmét és a táj iránti elragadtattotságát romantikus versekben énekelte meg . Az ünnepelt poéta neve összeforr a Badacsonnyal . Éppen ezért bármerre indulunk is el a Badacsonyban , valamilyen Kisfaludy - emlékkel mindenhol találkozunk . A Kisfaludy úton... |
Miért szeretjük a kadarkát? |
2016-10-21 19:31:49 |
Meglehetősen közismert tény, hogy az Európai Unió országaiban borfelesleg van, ezért a szokványos magyar borok csak viszonylag alacsony áron adhatók el. A bor azonban piaci szempontból is különleges árucikk: minden borkedvelő fogyasztónak más az ízlése. Sokan a fehér, mások a vörös vagy éppen a divatossá vált rozé bo... |
Magyar borvidékek: |
2016-05-31 11:37:24 |
Az asztali örömök nem lehetnek teljesek az ételekhez illő borok nélkül. A magyaron kívül csak kevés nemzet gasztronómiája büszkélkedhet azzal, h ételkülönlegességeihez nagyszerűen harmonizáló borokat is választhat a vendég. A szőlőtermesztésnek rendkívül kedvez a száraz, napfényben gazdag nyár, a hosszú, meleg ősz és a hegységeink déli lejtőit érő magas napos órák száma, valamin... |
A köménymag |
2015-06-25 12:41:53 |
A köménymag kiváló aromáját, illatát már a Biblia is megemlíti. Az első évszázadban élő Apiciustól fennmaradt receptben már szerepel a köménymag mint a zöldségek és halak ízesítésére használatos fűszer. Európában a XIII. század óta termesztik. A középkori konyhában a levesek, babból és káposztából készült ételek ízesítésére használták. Később ez a kellemes aromájú fűszer a... |
Balaton-felvidék – a Badacsony borvidéke! |
2014-04-24 16:50:00 |
Itt a nyár, irány a Balaton! Régebben szinte természetes volt a magyar ember számára, hogy ha nyár van, akkor a ,,magyar tenger"-t ki nem lehet hagyni. Ma ez már nem annyira magától értetődő, pedig számos látnivaló akad a tó körül is, ha valaki annyira nem kedvelné a természetes vizű strandokat. A Balaton északi partján számos történelmi jelentőségű település, építészeti és... |
Milyen bort szolgáljunk fel Karácsonykor a menűhöz? |
2013-12-23 17:43:21 |
A Kertvarázs Magazin cikke nyomán Egy jó karácsonyi vacsora mellé nem hiányozhat az asztalról a minőségi bor sem. Ahhoz hogy teljes legyen a vacsora vagy az ebéd, a megfelelő bort kell kiválasztani a megfelelő ételhez, cikkünk ebben nyújt most segítséget. Az első és talán legfontosabb szabály hogy éhgyomorra nem fogyasztunk bort, így érdemes a vendégeknek egy kis előételt... |
Balaton-felvidék – a Badacsony borvidéke |
2013-10-24 11:05:58 |
Itt a nyár, irány a Balaton! Régebben szinte természetes volt a magyar ember számára, hogy ha nyár van, akkor a ,,magyar tenger"-t ki nem lehet hagyni. Ma ez már nem annyira magától értetődő, pedig számos látnivaló akad a tó körül is, ha valaki annyira nem kedvelné a természetes vizű strandokat. A Balaton északi partján számos történelmi jelentőségű település, építés... |
Pannonhalma – a bencések bora |
2013-10-03 13:27:11 |
A város nevét hallva hazánk fiának először az apátság ugrik be mint Pannonhalmához köthető nevezetesség, látnivaló. Ilyenkor, ősszel, más aktualitása is lehet egy pannonhalmi kirándulásnak: a szőlő és a bor. Tudhattak valamit a bencés szerzetesek, amikor 996-ban erre a dombságra telepedtek le. Az 1002-ből származó iratok szerint már Szent István koronázásának idején is készít... |
A mennyegző |
2012-12-11 16:57:52 |
7. A mennyegző - Itt vagyok, itt vagyok, hogy jó reggelt kívánjak a kedves doktor úrnak! - mondta Kopeczky nyájas mosollyal, rendkívül illedelmesen, halkan betéve maga mögött az ajtót. - Itt a posztijon damér!... Ugyebár, így mondják, kéremássan? - Hozta isten, kedves Kopeczky bácsi!... Igen, valahogy... |
|