Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Perbefogott 1956-os hős
  2008-10-09 22:16:31, csütörtök
 
  Ma tárgyalta a PKKB első fokon Kósa Gyula 56-os szabadságharcos cipőhajigálását, amelyet az ügyészség úgy értékelt, mint "csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette".

Bár a bizonyítási eljárás csak a tanúk IQ-szintjéről (még Gaudi-Nagy Tamás kérdéseit sem értették meg) állított ki elmarasztaló bizonyítványt, és a csatolt videofelvételeken sem látszott semmi a vádlottra terhelő bizonyíték, a bíróságot ez nem zavarta abban, hogy megállapítsa Gyula bácsi bűnösségét, és 1 év (4 évre felfüggesztett) börtönbüntetésre, pártfogói felügyelet mellett az 50 főnél nagyobb részvétellel zajló tömegrendezvények látogatásától is eltiltsa.

A bírónő tehát valószínűleg átaludta Gaudi-Nagy Tamás ragyogó perbeszédét, amelyben tételesen cáfolta a vád összes állítását. Gyula bácsi rehabilitációjára tehát csak egy magasabb bírói fórumon kerül majd sor, így a kitüntetésére is várnunk kell egy darabig. Az ítélethirdetés után a hallgatóság azonnal a Himnusz éneklésébe kezdett, az első sor alatt azonban a bíró és az ügyésznő fejvesztve távozott a tárgyalóteremből. De aki tudja, hallgassa meg a vele készült interjút a Lánchíd Rádión, holnap, csütörtökön este 11-kor, ahol Marosi Antal beszélget vele! Érdemes rászánni az időt, és tanulni tőle, bárcsak sokan lennénk olyanok, mint ő, nem itt tartanánk!
Szebb Jövőt!

A szerkesztő megjegyzése: - Úgy látszik, a Himnusz tiszteletét nem tanítják a "jogon", ám, a jó pozícióhoz vezető ítéletek kihirdetése állandó kísértés a fiatal, tapasztalatlan és identitás nélküli jogászok számára. Még egy szabadsághőssel szemben is... a két rendőr-tanúról ne is beszéljünk!

Kép itt látható: http://furaila.xfree.hu/129314

A videófelvételek átnézése után, amelyen tisztán látható volt a cipő, a rendőrnő fenntartotta vallomását, amely szerint - bár látta, de - nem tudja mit dobott a vádlott. A bírónőnek pedig elegendő volt, hogy a rendőrnő "úgy gondolta(!)", hogy őket akarja megdobni "valamivel" Kósa Gyula bácsi -akiből 74 éves fejére a diktatúra házibírója büntetett előéletű embert kreált... . (képünkön: a háttérben a két rendőrnő-tanú, a vádlott 56-os hős, és az ügyésznő. A másik képen a "tapasztalt idős" bírónőt láthatjuk... Mivel a tárgyalás nyilvános volt, a kép közzétételét nem akadályozza semmilyen törvény...)

Képek és cikk: Strausz János
UDK
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Őrjítő helyzetbe sodródtak ...
  2008-10-09 22:07:33, csütörtök
 
  Elhallgattak a Lipót falai
Őrjítő helyzetbe sodródtak a betegek az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet végleges bezárása miatt

Kovergenciaprogram és telekspekuláció, a lelki betegségek kezeléséhez fűződő jog elutasítása, aluljárókban kucorgó egykori gondozottak, a betegutak és a neves tudományos központ szétzilálódása - mindez szóba kerül az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet tavalyi megszűntetése kapcsán. A szakma szerint új intézményre lenne szükség, mert az áldatlan helyzet nem sokáig tartható.


Már csak az ágyak nyöszörgő rácsai emlékeztetnek arra, hogy itt évtizedeken keresztül világszínvonalú gyógyítómunka folyt (Fotó: Hegedűs Márta)


Irtózik az ember attól, amit nem ért igazán. Akkor is így van, ha az ember történetesen döntéshozó, végrehajtó, és akkor is, ha csupán passzív szemlélője az előbbi kettő tevékenységének. A döntéshozó kiagyalta, a végrehajtó pedig tavaly április 1-jével jogilag megszüntette az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, a sárga épületkomplexumot, amelyet száznegyven évvel ezelőtt hozott létre a jóakarat és részben a kényszer, mert a magyar betegeket nem fogadta sem a prágai, sem a lembergi elmegyógyintézet.

Meglehet, I. Ferenc József is irtózott a lelki betegektől, mindenesetre elrendelte a ház fölépítését a budai molnár, Göbl Lipót tulajdonában álló birtokon. Buda városa megvásárolta tőle, s 1868-ban megépült az Országos Tébolyda. Attól kezdve a Göbl után Lipótmezőnek nevezett terület a rajta magasodó házzal az elmegyógyintézet szinonimájává, az ország második legnagyobb, romantikus stílusú sárga épülete pedig a magyar pszichiátriai tudomány és gyógyítás nemzetközileg is ismert, becses jelképévé vált.
A "sárga ház" már a megépülésekor tekintélyt parancsolt, a benne folyó munkát pedig lassacskán megismerte szinte az egész világ. Itt soha nem alkalmaztak kényszerítő módszereket, noha a 19. században másutt még bevett eljárások voltak. Az intézmény vezetői folyamatosan bővítették a gyógyszeres kezelés lehetőségeit, korukat megelőzve alkalmazták a pszichoterápiás módszereket, nem egyet maguk dolgoztak ki, írtak le. Az intézmény struktúrája - ezért a neve is - folyamatosan változott, alkalmazkodva az újabb és újabb tudományos ismeretekhez, s szervezte eggyé azt, ami addig különálló, a pszichiátriától független volt. Így olvasztotta magába többek közt az ideggyógyászat és a rohamosan fejlődő lélektan új fölfedezéseit, alakította ki új és önálló orvoslási területként itthon a nemzetközi tudományos körökben szintén elismert gyermekpszichiátriát. Erőt sugárzó épület idekint, gyógyítói alázat odabent.

Elfordított tekintetek
Az irtózás a "lelki" betegektől a kádári időkben is megvolt, csakhogy a materialista fölfogás lényegesen kézenfekvőbb megoldásokat kínált. Füredi János professzor pontosan emlékszik arra a tizennégy évre, amelyet a Kútvölgyi állami kórházban töltött. A pszichiátriával kapcsolatban pofonegyszerű volt a fölfogás: egy elvtárs nem lehet elmebajos, egy elmebajos pedig nem lehet elvtárs. Aztán amikor az egyik főelvtárs (miniszter) öngyilkosságot követett el, a hatalom belátta, hogy mégiscsak kell pszichiátria, orvosostul, módszerestül, kutatásostul, hiszen a bajtól még a pártban betöltött funkció sem védi meg az embert.

A Lipótot több mint százharminc év után vetették áldozatul az országos intézményi struktúraátalakításnak, de hogy valójában milyen akarat építette az áldozati oltárt, arról csak sejtések vannak. Sokan ingatlanspekulációt gyanítanak a háttérben, hiszen elhelyezkedése miatt a Lipót előkelő helyet szerzett magának az ország legértékesebb ingatlanjainak a listáján. Ez azonban gyönge érvnek látszik, tekintve, hogy a környék ugyancsak rendkívül értékes ingatlanjait - például Klebelsberg Kunó egykori oktatási miniszter villáját is - már hosszú ideje hiába kínálják megvételre. Marad tehát a másik lehetőség, amit a szakma az ellene folyó támadásként értékel, s röviden pszichoirtó akciónak nevez. Kiagyalói a konvergenciaprogram álruhájában hadjáratot hirdettek a pszichiátria ellen.

Füredi János, az időközben Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetté fejlődött egykori tébolyda pszichiátriai igazgatója szerint ebből az intézményből lehetett a legtöbb gyógyítót elbocsátani, amikor a kormány meghirdette a nemzetközi igazodáshoz illőnek vélt takarékoskodási programját. És ott a politikus csaknem ésszerű gondolkodása. "Ha dönteni kell egy kórházról, akkor nyilvánvaló, hogy elsőként a pszichiátriát szüntetik meg.

Szülészetre-nőgyógyászatra szüksége van a politikus feleségének, gyermekgyógyászatra a gyerekének, urológiára pedig előbb-utóbb neki. Ez kézenfekvő, ráadásul a pszichiátriát a legtöbben valami furcsa, misztikus dolognak tartják, amit el kell tolniuk maguktól, amiről el kell fordítaniuk a tekintetüket."

A felszín mélyebb rétegeket is rejt. A pszichoirtó akció hátterében, a takarékoskodók mögött azok állnak, akik - így vagy úgy - jól megélnek a pszichiátria iránti érdeklődésből, még akkor is, ha elutasítják a tudományág tanait, kétségbe vonják e sajátos orvoslás létjogosultságát, végső fokon az emberi lélek "jogát" a betegséghez és a kezeléshez. Az egyetemi tanár szerint őket szolgálja kellő fölkészültség híján, akarva-akaratlanul, a döntéshozó és a végrehajtó. S bár a szcientológiai egyházat már több helyütt betiltották, a professzor szerint Magyarországon valószínűleg körülményes lenne ugyanezt tenni. "Nem tudom kizárni, hogy ne lett volna hatással a szcientológia a közhangulatra" - mondja.

Élő áldozat az oltáron
Tavaly április 1-jén - a sors fintorából éppen a "bolondok napján" - Molnár Lajos egészségügyi miniszter egyetlen tollvonással megszüntette az OPNI összes ágyát, jogutód nélkül fölszámolta az intézményt. Akkor élőláncot is vontak a tiltakozók az OPNI körül, de hiába volt minden érv és indulat, sajtócikk és ellenzéki tiltakozás, a hatalom hajthatatlan maradt. Füredi János és munkatársai szakmai alapon győzködtek: a lelki betegek járóbeteg-szakellátását kell fejleszteni, s akkor majd magától csökken az ágyszám. A tudományos központ szükségszerű életben tartásának érve sem volt elég erős.

Az OPNI akkor papíron megszűnt, ténylegesen pedig december 31-én ürült ki az épület. A hír hallatán több beteg kétségbeesett, s a Horváth Ágnes akkori államtitkár, későbbi miniszter által az OPNI kápolnájában tartott értekezleten a gyógyítók is dühöngtek és sírtak a tehetetlenségtől. A kegyelemdöfés így hangzott: "Lássuk be, nem ez a 21. század kórháza."

Egy vicc szerint a neurotikus beteg légvárat épít, a pszichotikus beteg beköltözik, a pszichiáter pedig beszedi a lakbért. Az OPNI bezárásával azonban nincs "börze", ahol a neurotikus fölajánlhatná betegtársának a légvárat, s a beszedhető lakbér is egyre kevesebb. Noha azt ígérték, minden beteget elhelyeznek más intézményben, a kérdés nem ilyen egyszerű. A neurológiai ellátás elvben az Amerikai úti idegsebészeti intézményben kap helyet, azonban az átépítés, a bővítés még várat magára. A lelki gondozottak közül többen távoztak, de gyanítható, hogy nem feltétlenül az otthon fészekmelege várta őket. A szakorvos nemrég az épület közelében látta viszont egykori betegét, az illető egy padon aludt. A hajléktalanok életét éli, miközben fedélen kívül gyógyításra is nagy szüksége volna.

Ráadásul nincs egyedül: a szakma az egykori OPNI-betegek egész csoportját véli azonosítani az aluljárókban kucorgó, erdőkben bujkáló emberekben. Aki más kórházba - a Nyírő Gyulába, a Flór Ferencbe, a Szent István Merényi-telepére - került, gyógyítóját keresi, a vezető gyógyítók közül pedig csak egyetlenegy kapott egy éppen üresen álló osztályvezetői állást. A többiek szétszóródtak, elszéledt a hajdan erős tudományos munkacsoport, a szerencsésebbek magánpraxist indítottak. S noha minden rehabilitációs ágy átkerült valamelyik kórházba, Füredi professzor szerint nem oldódott meg a helyzet. Mint mondta, az ágyakat nem címkézték meg, így aztán a befogadó kórház a saját belátása szerint használja, sokszor más betegségben szenvedőket gyógyít rajtuk, mint ahogyan például Veszprémben is teszik az áttelepített ötvenöt ággyal. A Semmelweis Egyetem kilencvenegy ágyat és három osztályt vett át, de küszködik, hogyan lássa el az OPNI volt betegeit a gyógyítandók tavaly több ezerrel megnövelt beteglétszáma mellett. Ha megmaradhatott volna a Lipót - akár csökkentett ágyszámmal -, akkor "haza" lehetett volna hozni a szentgotthárdi és zalaapáti elmeszociális otthonban élő budapestieket is, akik most az otthonuktól távol kapnak ellátást.

Az OPNI bezárásával megszűnt Budán a drog- és alkoholfüggő betegek gyógyításának, megfigyelés alatt tartásának lehetősége is. A szakkollégium pszichiáterei még a Medgyessy-kormány idején kérték Csehák Judit egészségügyi minisztert, tegye lehetővé, hogy az Országos Addiktológiai Intézet a Lipótra költözhessen, hiszen az alkoholfüggőség népbetegség Magyarországon, gyógyításához komoly pszichiátriai háttérre van szükség, ami az OPNI-ban rendelkezésre állt. (Ugyancsak a sors fintora, hogy megszűnik az OAI is.) Az addiktológiai ellátás a Duna másik partján lévő Merényi kórházba került az OPNI-ból, márpedig egy budai illetőségű beteg Budán keresne gyógyulást, nem utazik Pestre. A város két részét nemcsak a Duna, hanem paradox módon a vízen átívelő hidak is elválasztják ma már. Kis túlzással: egy pszichiátriai gondozott manapság ugyanolyan nehezen közlekedik, mint annak idején, amikor megépítették (korszerűtlenségére hivatkozva) a tavaly bezárt OPNI-t. A korszerűtlenséggel kapcsolatban Füredi doktor csöndben megjegyzi: igaz, hogy sokba került a Lipót fűtése, de a klímaváltozással majd ugyanolyan költséges hűtésre lesz szükség, bármi is létesüljön másutt, a Lipóton viszont a legnagyobb hőségben is szigeteltek a vastag falak.

Titokzatos jövő
A professzor úgy véli: a szakmának és a betegeknek egyaránt szüksége lenne egy központi intézményre az OPNI helyett. Egy ilyen kórházban - például a pszichiátriai ellátásban kiváló Nyírő Gyulában - ismét helyet kaphatna a tudományos és oktatómunka, ismét lenne terepe a szak- és továbbképzésnek, hiszen az OPNI gondozottai megannyi színt képviseltek a lelki betegségek palettáján. De persze egyetlen új hely sem lesz olyan, mint az OPNI, ahol "beszéltek a falak", s noha a Magyar Tudományos Akadémia doktora nem penget metafizikai húrokat, Füredi János mégis azt mondja: a Lipótnak sajátos aurája volt, amely üzenetet közvetített. Csak találgathat az ember, mi lesz az OPNI műemlék épületének és csodás ősparkjának sorsa. A kerület polgármestere változtatási tilalmat rendelt el ugyan az ingatlanon - vagyis évekig még egy szöget sem lehet beverni a falba -, de a tilalomnak is vége szakad egyszer.

Niczky Emőke

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Katyn és a jéghegy csúcsa
  2008-10-09 22:04:36, csütörtök
 
  A Duna TV ma (08,05,03) késő este vetítette Wajda filmjét egy hazugsággal és
a terror eszközeivel takargatott gyalázatról.

Az állami tömeggyilkosság felelevenítése akalmával a főváros közgyűlése is
megemlékezést tartott.
A megemlékezésről kivonult az a szocialista képviselőnő, aki korábban az
56-os forradalmárok és a zsidóvadász nyilas suhancok
magatartása közé próbált egyenlőségjelet erőltetni.

A testület szocialista tagjai pedig tüntetően ülve maradtak, mikor a
testület tagjai
- köztük a liberálisnak mondott nihilista frakció tagjai - felállva
tisztelegtek az áldozatok emlékének.
Ezt az MSZP politikusai és elvbarátaik egy szóval sem kommentálták.
Ők, akik felháborodva hörögnek ha Árpád-sávos zászlót látnak és a nem létező
fasizmus ellen szerveznek tüntetést
- mert most ez olyan szoci-trendi dolog.
A jéghegy csúcsa ám mindig megjelenik, elárulva az alattomosan rejtőzködő
kártékony 9/10 részt (csaknem tömegnek neveztem, ha-ha-ha).
Ez a kibukkanó csúcs a képviselőnőn és a hallgatva egyetértő párttársakon
keresztül azt üzeni:
jól tették, hogy leverték ötvenhatot.
Jól tették, hogy utána sorozatbam akasztottak.
És Katynban semmi elítélendő nem történt.
Jól tették az elvtársak, amit tettek.
Sajgó Mihály
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kicsi babának keresek...
  2008-10-09 12:19:38, csütörtök
 
  Keresnék baba ágyat, babakocsit, babaholmikat. Az unokatestvérem kórházba került, munkahelyi baleset miatt! SAJNOS ELHUNYT és a kicsinek semmit nem tudnak megvenni, mivel a felesége (az anyuka)nem dolgozik,s csak azt kap amit a baba után fizetnek! Akinek van belőle felesleges és odaadná azt nagyon megköszönném!!!!

A kislány még csak 1 Hónapos! E-mail címem: picurkababa@citromail.hu

Köszönettel Benke Barbara!

Aki megtenné hogy kirakja az üzenőfalra, vagy tovább küldi az ismerőseinek azt is megköszönném!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2008.09 2008. Október 2008.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 125 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 192
  • e Hét: 1572
  • e Hónap: 2519
  • e Év: 38460
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.