Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Szakmunkás- vagy rabszolgaképz
  2009-02-15 17:51:04, vasárnap
 
  Most fellángolt egy téma a szakmunkásképzéssel kapcsolatban...
Kitalálták, hogy ismét menjenek szakmát tanulni már 14 éves koruktól a magyar fiatalok...

Azért érint ennyire érzékenyen ez a hír, mert nem tanulhattam tovább nappalin fiatal koromban. Pontosabban, 14 évesen bedugtak a szüleim egy varrodába, hogy kitanuljam a szabó-varró szakmát. Már 14 éves koromban rabszolgamunkára fogtak, szakmunkásképzés ürügyén! Mondván, hogy a szakmát csak azt művelve lehet megtanulni.
(Én már 17 éves koromban nemhogy nem dolgozhattam, hanem, mint ,,szakmunkást" - kizárólag teljesítménybérben, két műszakban - dolgoztattak!)

Tették ezt akkor, amikor a Munka-Törvénykönyvében törvény tiltotta a 18 éven aluliak foglalkoztatását.

Csakhogy, ez a törvény csakis azokra vonatkozott, akik sem az általános iskola 8 osztályát nem végezték el és így szakmát sem tanulhattak, legfeljebb betanított munkásként vállalhattak munkát, de csakis 18 éves koruktól kezdődően.

Nem véletlen, hogy az 1991-es Statisztikai évkönyvben arról olvashatunk: ,,1990-ben a 15 éves és ennél idősebb népesség 20,7 %-a nem rendelkezett befejezett 8 osztályos általános iskolai végzettséggel, és 1,2 %-uk iskolába sem járt..."

Bizony, az általánosan elterjedt jelenség volt az építőiparban is, hogy míg a fiatal szakmunkások teljesítménybérben majd beleszakadtak tizenévesen a munkába, addig a betanított munkások órabérben ,,lógathatták" a lábukat.
Ez a textiliparban nem fordulhatott elő, legfeljebb, ahol csoportnormában dolgoztattak. Akkor a csoport tagjai maguk diszkriminálhatták a nekik nem rokonszenves munkatársat, vagy akire ráuszították azt, akit erre rá lehetett erre venni.

Az volt a kádári oktatáspolitikának a lényege, ezzel a ,,szakképzéssel", hogy futószalagon ,,állítsák elő" a rabszolgák legújabbkori, a ,,nem beszélő szerszám" változatát.

Az sem volt véletlen, hogy az ,,osztályidegen" elemek gyerekei nem tanulhattak tovább.

Egy példát hoznék fel erre: Gr. Dr. Bethlen Istvánt, aki szintén 1946-ban született, mint én. Ő elvégezhette a középiskoláit a rokonság támogatásával, de már fölsőfokú oktatási intézménybe nem felvételizhetett. Az érettségije elé is folytonosan akadályokat gördítettek. Végül is, kimenekítette a rokonság nyugatra ahonnan három diplomásként, mint pénzügyi szaktekintély tért vissza Magyarországra az 1990-es években.
Nekem, a kortársának, aki itthon maradásra kényszerült, tíz évig tartó vargabetűket megtéve lehetett eljutnom az érettségi vizsgáig, ahonnan kibuktattak, majd egy év múlva titokban mégis leérettségiztem sikeresen...

Meg lehet kérdezni a még életben lévő kortársaimat, hogy ők hogyan élték ezt meg? Azokat kell kérdezni, akiket nem tudott a családja kimenekíteni nyugatra, vagy semmilyen lehetősége nem volt továbbtanulni!

Tudom, hogy a csapból is az folyt: ,,Tanulj, mert a tudás hatalom!"! Még szép, hogy hatalom, de kinek a birtokában???? Éppen ezért, ne tévesszen ez meg senkit!
Nem véletlen, hogy tűzzel-vassal igyekeztek eltávolítani a fölsőoktatási felvételikről azokat akik szülei valami miatt a rendszer ellenségének lettek kikiáltva! Csakhogy, szüleink annyira féltek, hogy nem merték ennek okát megemlíteni sem.

Olyan rendeleteket és törvényeket hoztak, hogy még véletlenül se tudjon egy valamilyen kényszerpályán dolgozó ember továbbtanulni! Akik számára a "T"iltás jutott az Aczél György által meghonosított hármas "T"-ből, nekik megpecsételődött a sorsuk! Félek attól, hogy soha nem fogják megérteni mások, hogy milyen rettenetes volt a "T"iltó, vagy legfeljebb a "T"űrő listán lévőknek kibontakoztatni tehetségüket és azzal "letenni bármit is a nemzet asztalára"!

Bocsánatot kérek ezen személyiségektől, de egészen egyszerűen nem értem azt a hozzáállást, amivel még a feladatok közeléből is eltessékelik azokat az embereket, akik képtelenek voltak - széllel szemben menve a hatalommal - továbbtanulni és valamilyen szakterületen a fölsőfokú képzésben részt venni! Sőt, vannak akitől még a rendszerváltozáskor is elvitatták a továbbtanulási lehetőséget, mondván, hogy: ,,Maradjon a suszter a kaptafánál!".

Pedig, Magyarországot csakis a ,,TUDÁS NÉPE" mentheti meg a kihalástól! A ,,tudás alapú" társadalom megvalósulása váltja meg a magyarságot! Ezért is értek egyet az MSZ célkitűzéseivel! Meg, talán azért is, mert az én hitvallásom az, hogy ,,élni tudni és élni hagyni kell"!

Ennek tudását szeretném továbbadni, mint a bolsevista diktatúra sikeres túlélője!

Nem titok, hogy azt hittem a rendszerváltozással eljött az én időm és továbbtanulhatok végre én is! De nem így történt!
Sőt, amikor 49 évesen, sikeres felvételi vizsga után megkezdtem Pécsett a JPTE-n a főiskolai tanulmányaimat, pont Agárdi Péterrel kerültem össze, aki szintén velem egykorú és azon nyomban tudta, amikor jelentkeztem nála szigorló vizsgára, hogy miért is nem tanulhattam tovább fiatal koromban! Szerencsétlenségemre ez a mostani emeszpés főkurátor Aczél Györgynek volt a főmunkatársa a Magyar Rádiónál az irodalmi osztályt vezetve. 1956-ban, pedig telekszomszédja volt Mansfeld Péter legjobb barátjának, Bóna Rezső ,,Rudinak".
Nem szívesen írok minderről, de muszáj, mert én vagyok az élő példa mindarra a társadalmi jelenségek sorozatára, amitől ott tartunk most is, ahol tartunk!

Azért sem tudok lelkesedni ezért az újfajta szakképzési kampányért, mert már 1995-96-97-98-ban, még a főiskolán szó volt arról - szociokulturális animációs órákon - hogy a 21. századra megnő a jelentősége a művelődésszervezők munkájának. Azért, mert addigra elfogynak a munkák, a munkahelyek. Meg fognak szűnni a profitorientációs iparvállalatok, mert olyan mennyiségű terméket fognak fölhalmozni, annyi lesz a felesleg, hogy nem fogják tudni eladni, mert nem lesz fizetőképes kereslet sem és ez az egész úgy fog összedőlni, mint a kártyavár - vagy, mint a dominó.
Láncreakciók sora fog beindulni és akkor jövünk mi, akik majd lekötjük az embereket azzal, amit tanultunk...

Nem véletlenül volt kötelező tanulmányozni Shütz: Az idegen c. művét.

Azért is fogadják sokan az iparvárosokban hitetlenkedve a Magyarok Szövetségének célkitűzéseit, mert rosszul közelítenek a Kurultajhoz és a magyarok azon csoportjához, akik szeretnének visszatérni a gyökerekhez, ősi kultúránkhoz.

A kételkedők szerint, mi ,,...magyarok agresszívek, összeférhetetlenek, kirekesztők vagyunk. Nem tudunk örülni semminek. És mindig valaki másra mutogatunk, ha valamit elrontunk".

Ebben az a baj, hogy azok, akik ezt mondják és akik ezt el is hiszik, IDEGENEK a magyarok között.
Ez az idegenkedés mesterségesen lett gerjesztve évtizedek óta tartó kampánnyal és média-támogatással.

Engem azért nem tudnak megtéveszteni, mert én köztük, a tanyán nőttem föl és tudom milyenek. Tudom milyen a magyar paraszt, aki az utolsóját is odaadta és odaadja a mai napig, ha szépen kérik és főleg, ha van neki miből adni!!!

Sajnos, nagyon-nagy rombolást végzett a közgondolkodásban az a rákosista propaganda, ami azt sulykolta, hogy a kulákoknak kikiáltott ,,parasztság milyen zsugori, mert sajnálja az élelmet a városi munkásságtól". Rákosiék a parasztságra, mint bűnbakokra mutogatva ordították a munkások fülébe, hogy minden rosszért a parasztok a felelősek...

Merthogy itt Pesten, meg a nagyobb iparvárosokban akkoriban tényleg éhezett a nép.
De miért? Azért, mert vidéken a fináncok járták a portákat és még a jövő évi vetőmagot is elkobozták.
Ez az erőszakos TSZ-esítések idején történt. Majd, amikor egybeszántották az ,,elzabrált" kis 5-10 holdas parcellákat a parasztoktól és bevetették ,,Micsurin-búzával", meg kukoricával, aminek termését vitték ki a Szovjetúnióba - kihaltak a piacok és éhezett még a paraszt is!!!

Be kellett vezetni a jegyrendszert... Emlékszem, hogy a nagyszüleim mennyire- és milyen sokáig igyekeztek ellenállni a közösbe való beterelésnek.
Nekik még közvetlen a forradalom előtti nyáron és ősszel is volt mit aratni, meg betakarítani! Tudom, mert oda menekítettek a szüleim Pestről! Nálunk dolgozott a kunszentmiklósi tanyán a munkanélkülivé és földönfutóvá vált városi iparosemberek többsége. Azok, akiktől ellenérték nélkül kisajátították - államosítás címén - a kovács-, a takács-, a cipész-, az órás, az asztalos-, a lakatos-, a varga-, a szűcs, a szabó... meg borbély műhelyeiket... Amiért nagyszüleim megpakolták őket élelemmel, a kertek alatt osonva-tolták a biciklit, ami akkoriban akkora kincs volt, mint ma egy gépokocsi - hogy a fináncok el ne kapják őket! Miért? Azért, mert élelemmel való feketézés vádjával lecsukták volna, az élelem elkobozásával egyidejűleg!

Nem véletlenül tört ki a forradalom!!!

Meg lehet nézni a képeket, hogy milyen nagyon soványak rajtuk az emberek! Én is bizonyíthatom, hogy éheztem kisiskolás és ipari tanuló koromban.

Éppen ezért, nem engedem bántani a parasztokat, akik később - a TSZ-ben ledolgozott kötelező nyóóócóra munka után - a háztájiban robotolva a megtermelt terményekből ellátták a városi rokonságot! (Én is, mint pesti- nagycsaládos édesanya így tudtam fölnevelni a három gyermekemet.)
Én érzem őket, minden rezdülésüket. És fáj, amikor újjal mutogatnak az általuk bunkónak tartott emberekre, mondván, hogy: ,,paraszt"! Akik IDEGENkednek a parasztoktól és nagy hangon parasztoznak, azért teszik, mert ez egy rossz beidegződés következménye.

Ezt a rossz szokást el lehetne felejteni, ha megismerhetnénk azokat az okokat, amitől IDEGENként közelednek a magyar munkáshoz és paraszthoz.
Ennek érdekében nem kellene mást tenni, mint visszatérni a gyökerekhez. Azokhoz az időkhöz, amikor még békességben éltek ebben az országban az emberek és nem voltak származásuk miatt sem negatívan, sem pozitívan diszkriminálva, vagyis megkülönböztetve.

Pap Gábor ezt úgy magyarázza, hogy pl. a Bibliában olvashatjuk Káin és Ábel történetét, akik megölték egymást. Vagy, ott van a Róma alapításának történetében Romulus és Rémus ikerpár esete, akik szintén megölték egymást. Ezzel ellentétben Hunor és Magor a (csoda)szarvast követve, soha nem fordultak egymás ellen. Egymás életét sem oltották ki testvérviszálykor. Erre nagyon szép szimbólum az egyik tarsolylemezen látható két egymásnak a hátukat vető nyilazó emberalak.

Akik számára ezek a tények nem ismertek, nem értik ezt az ,,egymást egyszer csak elkezdjük segítve szeretni" hozzáállást, amit a Magyarok Szövetsége meghirdetett. Nem értik, hogy most eljött annak az ideje, hogy ne a rossz dolgokat és az ellenfeleink bűneit soroljuk kizárólag, hanem a megoldások kigondolásán törjük a fejünket és nem valami ellen kell küzdenünk, hanem VALAMIÉRT.
Ugyanis, az már nyilvánvalóvá vált 2006 óta, hogy nem győzhetjük le a vesztünket akaró ellenfeleinket, akik mostanra ellenségként viselkednek.
Akik számára ez a hozzáállás IDEGEN azokat meg kellene tudnunk győzni arról, hogy eljött az ideje annak, hogy nem valami, vagy valaki ellen küzdjenek, hanem valamiért!!!
Sajnos, ez a mostani polgárháborús hangulat nem kedvez a békés építkezésnek... Nem kedvez annak, hogy megtanuljuk a "személyközi kapcsolatfelvétel- és kommunikáció" technikáit.
Mert én is úgy vagyok vele, hogy miközben ezeket a technikákat próbálom alkalmazni, sokat gondolok az előbb már említett Schütz: AZ IDEGEN című művére.
Leginkább a következő gondolataira: "Az idegennek azonban rá kell jönnie, hogy abban a csoportban, amelyhez csatlakozni akar, semminemű státusa nincs, ezért kiindulási pontja sincs, ahonnét tájékozódhatnék." "...az idegen nem feltételezheti, hogy az új kulturális mintát éppen úgy értelmezi, mint a csoport tagjai." "...gyakori, hogy az idegen baljós éleslátással hibáz rá egy-egy válság közeledtére... miközben a tünetek fölött elsiklanak a csoport tagjai, akik megszokott életvitelük folytatódásában bíznak." "...valójában szüntelen tudakozódási folyamat a megközelített csoport kulturális mintái iránt. Ha sikerrel jár a tudakozódás folyamata, akkor ...az idegen már nem idegen többé...".

Én is ugyanilyen ,,idegen" voltam a Fonalkikészítőgyárban, amikor betanított munkásként dolgoztam csupa félanalfabéta, többgenerációs proletár asszony között.
Amikor meg anya zsidó asszonyok társaságába akart bevezetni, ott ugyanilyen idegenként lehetetlenkedtem.
Évtizedek teltek el mire ,,megtanultam őket" és közben sokat sírtam, de megérte, mert rengeteg tapasztalatot szereztem.
Az sem volt semmi, amikor csúfoltak, hogy ,,cigány-biligány" az utcán, mert mezítláb mentem a villamosmegállóba. Ott vártam a sarki bolt lépcsőjén ülve anyára, hogy hazajöjjön a gyárból. Nagyon éhes voltam és azt hittem, hogy majd valamilyen ennivalóval jön meg. Anya lánya elhordta az én kinőtt cipőmet és amiért nem volt pénze cipőre, mezítláb kellett járnom 1950-es években, itt Pesten!
Most legalább tudom milyen az, amikor lecigányozzák az embert! Nagyon-nagyon tud fájni!!!

Visszatérve a mostani emeszpés szakmunkásképzési kampányhoz, sokan úgy vannak ezzel is, mint az ,,IDEGEN", akinek ,,nincs kiindulási pontja..." és nem látja benne a veszélyt.
Annak veszélyét, hogy ezek a ,,politikusok" most visszahoznak minden rosszat. Visszahozzák a rabszolgaképzést.
Mert most is, mint évtizedekkel ezelőtt, csak rabszolgamunkára kellenek ezek a szerencsétlen gyerekek! Erőltetik a profitorientált nagyüzemi módszereket, de mint ahogy 40 évvel ezelőtt sem volt sok értelme, úgy most sem lesz!!!
Az örökös normaszigorítással ösztökéltek bennünket, szakmunkásokat a mindig nagyobb és nagyobb teljesítményre, miközben a bérünk meg stagnált... És a rendszerváltozáskor az így megtermelt irdatlan mennyiségű termékeket nem tudták hol eladni és kénytelenek voltak nagy raktározási költséggel elhelyezni. Most ezek a maffiózó politikusok nem akarják elismerni, hogy borul az egész, amúgy globálisan és vissza kell térni a jó kis kézművességhez!
Vissza kell térni ahhoz, hogy minden településen legyen minden szakmának képviselője, aki szolgáltatásait, vagy termékeit meg fogják tudni vásárolni az ott helyben élők és így tartva majd fenn és el egymást...
Mindenki azt nyújtva ezzel, amihez ért és újból családi-szakmai vállalkozások lesznek, melyek apáról fiúra- vagy lányra fognak szállni...

A másik buktatója ennek a mostani- nagyipari tevékenységre alapozott ,,szakképzésnek", a korai pályaválasztás!
A mostani körülmények között rettenetes lehet az egész életre szóló kihatása, mert amikor valaki dolgozó ember lesz valahol, akkor már soha többé nem döntheti el SZABADON, hogy milyen pályamódosítást tegyen esetleg majd felnőtt fejjel!!!
Mert a mostani törvények szerint aki már dolgozó ember lesz, annak soha többé nem lesz lehetősége pályát VÁLASZTANI. Rákerül egy kényszerpályára, amit a kontraszelektív oktatáspolitika fog meghatározni.
Szó nem lesz soha többé arról, hogy ráálljon egy olyan pályára, ami iránt elhivatottságot érez, mert nem lesz senki a világon, aki segítene neki abban, hogy bekerüljön egy olyan oktatási intézménybe ahol az oly nagyon áhított hivatásra felkészülhetne! Így lesz egy egész nemzedéknyi fiatalból ,,modern rabszolga"!
Ez negatív diszkrimináció, ami ellen fel kell lépnünk, mert felelősök vagyunk a jövő nemzedékekért!!!
Abban úgysincs köszönet, amit az ember muszájságból csinál! Gondolom, hogy már mindenki találkozott olyan ügyintézővel, vagy "munkással", aki utálta amit csinál és megkeserítette vele mások életét is.
Én már csak tudom, hogy milyen az, hiszen én is ilyen voltam a varrodában tizenévesen. Úgy utáltam az egész világot és benne mindent embert, hogy a nagy utálkozásomba belebetegedtem. Sokszor elájultam, mire beért a villamos a Boráros térre. Tényleg tele voltam gyűlölettel és ez a negatív életérzés beteggé tett. Pedig szerettem én a varrást, mert volt hozzá tehetségem. Anyám-helyett-anyám-nagynéném is tudott varrni, pedig nem is tanulta iskolában. A tanyán minden lánynak volt olyan régi Singer- lábbal hajtható varrógépe, amin megtanult annyira varrni, hogy a saját stafírungját el tudta készíteni. Ez lepedők, dunyha- és párnahuzatok varrásából, konyharuhák, függönyök, törölközők beszegéséből állt. Nénikém még ruhát, meg kis blúzkát is varrt nekem. Nem tudta elnézni, hogy a szünidőkben olyan toprongyosan járkáljak vele, mint ahogy Pesten feltettek a vonatra!
1956 után annyira tönkretette az életünket a megtorlás, hogy anya az örökös nyugtatóival, meg a depressziójával olyan volt, mint aki nagyon-nagyon beteg. Én, pedig abba betegedtem bele, hogy nem tanulhattam tovább és nem lehettem tanítónő.
Tudok arról, hogyan "kezelték" és programozták át a politikai elítélteket elektrosokkal, meg nyugtatókkal... Hogyan tették tönkre őket. És ezeket az embereket és utódaikat senki nem rehabilitálta a rendszerváltozás nevezetű felforduláskor!

Erről beszélek és írok ,,ezerrel", hogy ezek a megnyomorított életű emberek az 1956-os küzdelmeikért még mindig szenvednek és rettenetes érzés, amikor a maffia-politikusok, akik bitorolják a hatalmat még az 1956-os forradalom "megünneplését" is kisajátíthatják maguknak!
Talán, ezért nem tudok semmit fenntartások és ellenérzés nélkül elfogadni a magukat baloldalinak csak hazudó és valójában csak a saját hasznára gondoló és törekvő politikusoktól!

Bp. 2009.február 15.

Bóna Mária Ilona
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Tisztességes polgári egységbe
  2009-02-15 10:51:49, vasárnap
 
  A Kárpáti Harsona
tisztességes polgári egységbe hív!
http://www.karpatiharsona.info
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Évindító beszéd 5x-re
  2009-02-15 10:41:48, vasárnap
 
  Ötödször tart évindító beszédet Gyurcsány a parlamentben
2009. február 15. 07:59

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök évindító beszédével kezdődik hétfőn a tavaszi ülésszak.
A kormányfő ötödször tart évindító beszédet a parlamentben; a korábbi évekhez hasonlóan hétfőn is jelentős intézkedéseket jelent majd be.
Az elmúlt négy évben többnyire az adórendszer és az oktatás átalakításáról, a munkahelyteremtésről és a fejlesztésekről beszélt.
Első miniszterelnöki évadnyitójában
- 2005. február 14-én - Gyurcsány Ferenc négy feladatot jelölt ki:
az adórendszer, valamint a felsőoktatás átalakítását,
a nemzeti felelősség ötpontos programjának megvalósítását, és negyedik nagy csomagként
a következő évtized nemzeti fejlesztési programjának megalkotását.

Már 2005-ben is hosszasan szólt arról, hogy az országban megosztott a nemzeti és politikai közösség. "Merjünk nemet mondani felhalmozott féligazságainkra és velünk élő hazugságainkra" - fogalmazott 2005-ben Gyurcsány Ferenc, aki a "Magyarországért, a köztársaságért" fordulattal zárta beszédét.

Második évindító beszédében,
2006. január 30-án, Gyurcsány Ferenc hosszan értékelte a kormány addigi eredményeit, azt,
hogy az alacsony inflációval Magyarországon eljött a forint stabilitásának időszaka.
Szólt az áfa 25-ről 20 százalékra,
az átlagkeresetek adójának 26-ról 21 százalékra csökkentetéséről,
az autópálya-építésről valamint arról is,
hogy törvénybe foglalták az ötéves adó- és járulékcsökkentési programot,
a nyugdíjkorrekciós programot,
a hároméves, többlépcsős minimálbér-növelési programot.
A kormányfő a feladatok közül
a munkahelyteremtést,
az állami működés szerkezeti reformját,
a szegénység visszaszorítását emelte ki.

2007. február 12-én, harmadik évindító beszédében
- a megnyert választások és az őszödi beszéd okozta viharok után
- a miniszterelnök azt mondta: a magyar közélet háborús logikája helyett nyugodt reformpolitikára van szükség.

Gyurcsány Ferenc a 2006 őszén tett kiigazításokat a korábbi nagyravágyó politika következményének nevezte,
hozzátéve: kiigazítás célja az volt, hogy egyensúlyt teremtsenek a költségvetésben,
a reformoknak és fejlesztéseknek pedig az, hogy megújítsák Magyarországot.
Elismerte, hogy az elmúlt évek soha nem látott jövedelemnövekedéséből 2-3 százalékot vissza kellett kérniük.

Mint mondta, a 2007-es év lesz a legnehezebb,
de 2008-ban a reáljövedelmek már nem csökkennek,
2009-től - amikor gyorsul a gazdaság - pedig már lehet és talán érdemes is ráállni egy olyan pályára,
amelyen a gazdasági növekedés felét mindig a jövedelemnövelésre lehet fordítani.

Negyedik,
2008. február 18-i évnyitó beszédében - amely ellenétben a másik hárommal nem egy, hanem félórás volt
- Gyurcsány Ferenc az új polgárosodás programját hirdette meg.
Az elmúlt másfél évet az egyik legnehezebb időszaknak nevezte,
amelyben a kormánynak brutális támadások közepette kellett dolgoznia.
Kiemelte ugyanakkor:
2008-ban a költségvetés a vártnál jobb lesz,
2009-ben pedig úgy lesz 3 százalék körüli a hiány,
hogy mintegy 250 milliárd forintja megmarad a költségvetésnek.

Gyurcsány Ferenc meghirdette az Új Tulajdonosi Programot, ami lehetővé tette volna,
hogy állami cégekben, pár ezer forint induló befizetéssel akár százezer forint értékű tulajdont vásárolhassanak az emberek.

(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jégbontó hónap
  2009-02-15 02:23:57, vasárnap
 
  Jégbontó hó, azaz február 14.-e Bálint Napja. Elég régóta...


A bulvárszenny tajtékjain “Valentine-nap" gyanánt tért meg hozzánk az utóbbi nemzetvesztő időkben... Az amerikai minta letarol és kitöröl minden gyökeres, régi magyar hagyományt. Az agymosó propaganda-gépezet a diadalát üli, mert ülheti:
A magyar ma már jobban ismeri “Valentin"-t, mint “Bálint"-ot!

Mi a nyavalya az a Valentin? Hát bizony éppen az! Szent Valentine a nyavalyatörősök védőszentje. Ezért ez a szent nap a nyavalyatörősök (az epilepsziások) napja is. Milyen érdekes!? Új értelmet nyer e nap.
Az idétlen rózsaszín ömlengés helyett betegeinkért való gondoskodás hangulatát.

Ha egyszer kitörlik a hagyományainkat, újra lehet maj írni (hamisan) az egész kiüresedett világunkat! Meg is teszik. Meg is tennék...

Ma már olyan üresek vagyunk, hogy az is kérdés: Vannak? Voltak egyáltalán Bálint napi hagyományaink? Hát a válasz egyszerű: Természetesen!

Régi Szent Bálint-napi hagyományok

Leginkább a honi németek tartották ezt a napot.

A Magyarországra telepedett németek közt Szent Bálint igen népszerű volt. Templomaikban gyakran ábrázolták. Bálint freskója látható ma is Töttös Szent Erzsébet-templomának mennyezetén. A Töttös közelében, Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon.

Cikó központjában régi kereszt áll, két oldalán német öltözetben Szent Vendel hitvalló, a pásztorok védőszentje és Szent Bálint.

Nem csak az ország német, hanem magyar lakói is ismerték az ünnepet. Tanúság erre az Érdy-kódex is. A "nyavalyatörésre" (epilepsziás rohamokra) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban “bálintkereszt"-et, vagy más néven frászkeresztet.

A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, és ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan magyar vidékek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.

Bővebben a sulinetről:
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kjfd/0/25602/1


Bálint nap

Ezt az ünnepet már őseink is számon tartották, misekönyveinkben, középkori naptárainkban egyaránt előfordul. Nagyon népszerű volt kereszt- és családnévként való előfordulása, melyből arra következtethetünk, hogy a magyar nép körében hagyomány, néphiedelem fűződött a Bálint alakjához. Bálint képét találjuk más gyógyító szentek társaságában sok templom szárnyasoltárán keresztül mint például Kassa, Szászbogós.
Sok templom Bálintot tiszteli védőszentjeként, mint például Besztercebánya, Kiskőszeg.
Vannak a Bálint naphoz fűződő tájjellegű szokások:
- A hőgyészi kőművesek ezen a napon misére mennek, imádkoznak, hogy Bálint őrizze meg őket a magas állványokon dolgozva a leeséstől.
- A cserszegtomaji gazdák Bálint napon, napkelte előtt megkerülik a birtokukat, hogy ezzel a tolvajoktól, madaraktól, megvédjék azt.
- Balatongyörök gazdái Bálint védelmében bízva metszik meg a szőlő négy sarkán a tőkéket.
- A rábaközi emberek Bálintot a verebek védőszentjének tartják.
- A horvátok néphite szerint a madarak Bálint napon tartják mennyegzőjüket.
- Az eleki gazdák e nap reggelén szentelt vizet cseppentenek az állataik itatóvizébe, hogy védelmezze őket. Ezen a napon nem ültettek aprójószágot.
- Mindszenten ezen a napon "terítenek" az ég madarainak, olyan megseprett helyre szórtak száraz magvakat, aszalt gyümölcsöket, ahol csak az ég madarai lakmározhattak.
- Hangonyban úgy vélik ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok, amely már a tavasz közeledtét jelzi.
- A mohácsi sokácok számára Bálint napja böjti nap. Csak egyszer esznek, zsír nélkül főznek templomban imádkoznak, gyónnak-áldoznak.

Bálint és a szerelem...

Ha pedig végképpen nem bírunk már szabadulni a Bálint Nap szerelemes jellegétől, ha mindenképpen a szerelmesek napját akarjuk látni benne, hát legyen, van nekünk saját Bálintunk. A legnagyobb hősszerelmesünk, Balassi Bálint.
Legyen hát e szerelmes nap Balassi Bálint Napja!
Így a multikulti moslékáradatában is megmaradhatunk a magunk módján magyarnak.

Lássuk hát, ki is volt a mi legnagyobb hős-szerelmesük?
Hős is meg szerelmes is! Még a halála is jelképes: ágyéklövés végzett vele... a Haza védelmében...

Szerelmi regedelem (mythologia)
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/balassi/bbpal113.htm

Humanista bókvers
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/balassi/bbpal121.htm

Hatástörténete
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/balassi/bbhatas.htm


Ha pedig valakit Valentin(e) is érdekelne, hát íme a tömérdek rózsaszínű nyafkaság:

http://en.wikipedia.org/wiki/Valentine%27s_Day
Valentine's Day


És végül...
Csak óvatosan az üdvözlapokkal!
http://index.hu/tech/2009/02/11/balint_napi_slager_a_virusos_udvozlolap/

Bálint napi sláger a vírusos üdvözlőlap
• Index
2009. február 11., szerda 12:09 | Frissítve: 2009. február 11.

Nem szabad megnyitni az ismeretlen címről érkező online képeslapokat, mert a bűnözők hamis levelekkel próbálnak vírust telepíteni a számítógépekre.
A bűnözők mindig az aktuális ünnephez igazodva próbálják megtámadni a gyanútlan internetezők számítógépét, és ez alól a Bálint nap sem kivétel. Már terjed az interneten a Win32/Waledac nevű féreg egy újabb variánsa, mely az elektronikus üdvözlőlapok növekvő népszerűségét használja ki, írta sajtóközleményéban a Sicontact, a Nod32 vírusirtó hazai forgalmazója.
Érdemes gyanakodni, ha emailben kapunk értesítést egy elektronikus üdvözlőlap érkezéséről, amit csak a levélben szereplő linkre kattintva lehet megnézni. A képeslapra mutató link, vagy az ingyenes Bálint napi üdvözlőkártya-készítő portál linkje is mutathat olyan fertőzött fájlra, amely vírust telepít a gépre.
Akkor is érdemes gyanakodni, ha az emailt valóban egy ismerősünktől kaptuk, hiszen az ő számítógépe is lehet fertőzött. (Esetleg szóvá lehet tenni nála, hogy miért nem volt képes nyomtatott képeslapot küldeni, mondjuk egy csomag bonbonnal.)


Kiemelt tartalom:
Szellemi műhely - gondolatok, írások életről, értékekről és az igazságról
Kárpáti Mozi - videók, filmek, minden, amit érdemes megnézni, meghallgatni
Támogass minket - Kérjük Önöket, hogy lehetőségeikhez mérten anyagiakkal is segítsék munkánkat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2009.01 2009. Február 2009.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 62 db bejegyzés
e év: 468 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 257
  • e Hét: 599
  • e Hónap: 3725
  • e Év: 35455
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.