Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Kimorogtam magamat
  2010-11-29 11:26:36, hétfő
 
  Persze moroghat az ember, végül döntéséért felel. Vagy így vagy úgy.
A múlt hét rohanása után kis nyugalom. Igaz, a hétvégén újságokat szerkesztettünk, de ez nyugisabb. A Mosonvármegye nyomdában van, s a szél-járás is a vége felé.
AZtán leesett az első hó, s még esett rá egy kicsit. Szép, az első hó szép. A latyak nem, ami marad utána. Hó és hideg nélkül semmit nem ér e tél, s a tavasznak is csak így tudunk örülni.
Vers mostanában nem törte rám az ajtót. Majd eljön az ideje.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ki kit vág át?
  2010-11-26 21:14:00, péntek
 
  Amikor 15 évvel ezelőtt beléptem a magánnyugdíj pénztárban, akkor National Neederlandnak hívták azt. Aztán ő összeolvadt, az ING-vel, persze ezt csak közölte velem. Nem volt jogom azt mondani, hogy kösz, én nem választottam az ING-t, volt már velük kapcsolatom, a tapasztalat negatív. Aztán fizettem oda a lóvét, mert levonták. Egyszer léphettem volna ki a pénzemen játszadozók köréből. Nem tettem, lusta voltam. Most kilépek.
Aztán. Felnőttként éltem az elmúlt húsz évben ebben az országban.Förtelmes volt látni, hogy magukat demokratáknak, meg szabadnak, meg szociáldemokratáknak kinevezettek hogyan privatizáltak, (több szdsz - kevesebb állam) mit tettek meg azért, hogy a nyugatról beáramlók kifosszák a terepet, s hagyjanak maguk mögött 3 millió haldokló embert. Kiképezett ügynökök (SZDSZ) lepték el a hatalmat.
De hagyjuk! Ki elégedett a mai hatalommal? Jól csinálják, amit tesznek? Nem tudom. De azt igen, hogy radikálisan a fejére kell állítani a dolgokat. Ezért szavaztam rájuk. Meg azért, hogy legyen elszámoltatás. Leszámolás, ha kell.
Unom a nyugdíjpénztár körüli hisztériát. Sólyom aggódását. Amikor megállt a komáromi Duna-hídon, akkor vált előttem semmivé.
Ja, a tolvajok, gyurcsány-féle nyomorultak demokráciáját is unom. Azt is, hogy sztálin-díjasok oktassanak ki demokráciára. Meg az unió demokráciáját is unom. Azóta különösen, hogy asszisztált a szrebnenyicai mészárláshoz. Meg az emberi, kisebbségi jogok negligálásához.
Paul Lendvait is unom, Húsz éve tudom, hogy Kádár-ügynök volt. Olyan nagyképűen kérte ki a vádakat a reggeli Kossuthon, hogy majdnem szántam. Ő volt Ausztria Magyarország szakértője. Rákosi hűséges tanítványaként Gyűlöli Magyarországot, a magyarokat. S ebből élt Ausztriában. Tevékenysége az osztrákok szégyene. Is. Legújabb könyvében is lefasisztáz mindenkit, aki a magyar zászlót felemeli. Bizonyára nem hallotta a föld alatt reked chilei bányászok énekét, ahogyan éneklik a chilei himnuszt. Ha magyar himnuszt énekeltek volna magyar bányászok, ellenük is üvöltözött volna. Lelepleződött a Rákosi-múmia.
Hogy mit unok még? Hogy visszatérjünk az elejéhez, a magánynyugdíj pénztárak sikolyát. Van mit félteniük. Az én pénzemet. De nem értem féltik, hanem magukért.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szavak és a lényeg
  2010-11-23 05:21:56, kedd
 
  Már kezdő irogató emberként tudom, hogy a szavak milyen jól el tudják fedni a lényeget. Ez nem azt jelenti, hogy most "főállásban" gyakorlom ezt, amikor feldolgozom a város "történéseit", de a fenti gondolatot meg lehet toldani azzal, hogy ebben a tettek, a mozdulatok is segítik.
Semjén Zsolt Giesswein-díjat kapott egy Giessweinről elnevezett magyaróvári emlékbizottságtól. Szép dolog, az ember tudja, hogy ennek a hírértéke megnő mai világunkban, ha a díjazott éppen miniszterelnök helyettes.
E köré szervezett ünnepséget a magyaróvári plébániahivatal, a bizottság. Szép volt, és lelket emelgető.
Semjén először a piarista iskolához jött, van némi kötődése, kapcsolata Lupus atyához, s megkoszorúztuk egy maroknyian vele Láng Rudolf tábláját. Kedves volt és közvetlen, lehetett vele néhány gondolatot váltani. Az ünnepségen is inkább ellentéteket simító, békés, szeretetre sarkalló beszédet mondott.
Aztán táblaavató, Kovács K. Zoli bácsi emlékére állítódott egy tábla a plébánia falán. Ott volt Etelka néni, felesége is, s egypáran a rokonok közül. A tábla szép, hibátlan szövegű. Ez már kiemeli a sok helyesírási hibákkal tarkított magyaróvári tábla közül. De nem itt van igazán a helye, s kár hogy ebbe (sem) vonták be a piaristákat, hisz ott tanult, ez kötötte a városhoz. Igaz, ő is kapott valaha ilyen plecsnit.
Zoli bácsit élete utolsó húsz évében ismertem, az utolsó évben írt leveleit meg kellene keresnem, de emlékszem, afölött kesergett, hogy ide is leszivárgott az, ami mérgezi a közéletet másutt. S örült, hogy a piaristáknál vagyok. S közéleti nyűgjeim kapcsán 2006 végén, 2007 elején azt írta: "Ha én vagyok az, aki segíteni tudok, szóljál!"
Sosem felejtem el, talán 2006 októberében az egyetemen volt egy 56-os összejövetel. Elkésett, én otthagytam az "elzárt zenetermet", s jöttem át a parkon. Szemközt sietett felém az úton, s messziről fölismert. Kitárt karokkal futott felém, majd én is feléje.
Sokszor eszembe jut az az utolsó ölelés.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vargánya leves
  2010-11-20 18:24:49, szombat
 
  Lassan beáll a rend, a kötelezettségek rendje. Efölött van a jövő, az izgalom, a más.
Tegnap Iváncsics Jancsival szlovák Somorján voltunk. Nagyon jó, egységes Tallós kiállítást láttunk. Tallós realista festő, némi naív beütéssel. Le kell ezt íni, mert még szeccessziót is emleget az irodalom, pedig köze nincs hozzá.- Úgy látszik, iszonyú a zavar a mai kézőművészet-kritikában.
A kiállítás után vacsora, beszélgetés. Jancsi rendes ember, ezt eddig is tudtam. Ravasz, öreg róka vagyok, szimatra megismerem az embert.
MA főztem, pihenek, keveset matatok a computeren. Csináltam magamnak egy kis fokhagymás vargányalevest. Pirítottam olívaolajon kevés római köményt. Néhány gerezd fokhagymát tettem rá, szárított vargányát, fölengedtem, egy húsleves kocka, kevés étkezési keményítő. Finom lett. Csirkepörkölt volt melléje.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vért is adtam
  2010-11-19 07:06:04, péntek
 
  Úgy tűnik, hogy a jegyzetek a hét végére maradnak. Egész héten a kert járt az eszemben, még a virághagymák egy része földben van. Holnap. Mindig holnap. Igaz, a sövény egyrészét apránként rendberaktam.
Sok interjút készítettem, sokat írtam, a Lajtapress elég tetemes anyagot elnyel, de szerződés szerint egy oldalt most nekem kell hetente összeszednem. Tegnap vért adtam a Tűzoltóságon. Jól is aludtam az éjjel. Ma este Somorja. Erről beszámolok majd.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Birs pálinka
  2010-11-16 18:13:20, kedd
 
  Egy kicsit a hatása alatt írom a jegyzetet. Az előbb robogott be Nagypista, egy liter pálinkát áttöltöttünk a lefőzött anyagból, s megkóstoltam. Finom. 42 százalékos. Itt főzette Tejfaluszigeten. Éppen a HírTv-ét néztem, még fölfedezni véltem kopaszodó fejét. Két napig volt a Parlamentben, s most jönnek az itteni dolgok.
Ma jó napom volt, sokat dolgoztam, s még itthon is tudtam foglalkozni a kerttel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Micsoda hétvége!
  2010-11-14 20:27:51, vasárnap
 
  Legelébb némi panasz: elég nehéz új blogot írni, sajnos rendetlenkedik a tvn. Persze ez az ingyenesség átka.
Pénteken későn értem haza, nehéz, averziókkal teli nap volt. Meg nem szoktam hozzá a folyamatos leterheléshez. Este még próbáltunk is a bálra.
Aztán szombaton reggel idehaza jöttem-mentem, s fél tízre Tominál voltunk, mentünk Bécsbe kivinni a naptárakat. Ernő elvitt ebédelni Bács túlsó oldalára egy kellemes kiskocsmába. Én libamájat ettem, előtte egy kis foghagymakrém levest. Sör utána. Elbeszélgettünk az időt, majdnem kettő volt mikor elindultunk. Aztán idehaza Halmos tábla. Nem érkeztem jókor, Halmos lánya énekelt, s Barsi Ernő bácsi hegedült hozzá. Mindkettő szörnyű volt. Elmenekültünk.
Aztán a piarista bál. Fáradt voltam, de mikorra elkezdődött, feltöltődtem. Jó volt az előadásunk, éreztem, hogy élvezték. Persze, másokon én is jól tudok szórakozni. Kapui Plébános úrral beszélgettünk, s iddogáltunk. Olyan rokonfélének érzem, nem csoda, hisz kapuvári. Haza Stipkovits Kingáék hoztak, tavaly érettségizett nálam a lány, s barátjával együtt kísértek el. Kedves gesztus volt öreg tanárukkal. Haj, persze, a tanítványok. A szép lányok, és naív fiúk. Szeretem őket.
Ma reggel feltettem egy levest. Libaszárnytő, pulykazúza, karajcsont. Meg ami kell. Fönséges lett. Meg egy kis sült liba, rántott gomba. Könnyű ebéd. Aztán elmentünk Répceszemerére temetésre. Apán nővérének férjét temettük, Dezsi bácsit. 84 éves volt. Összejött a tág család, mind a hatan ott voltunk testvérek. Az ilyen családi dolgok az emberben a közösségi érzést erősítik. Az iváni pap gyorsan elintézte a dolgát. Ami meglepett, hogy nem imádkozott hangosan a hívekkel, magukra hagyta őket. S látszik, hogy már imádkozni sem tudnak az emberek. Kár. A közös ima is összefog bennünket.
Aztán idehaza néhány órája Pista országgyűlési honlapjával vackolok, nem igazán könnyű anyagot feltölteni, s nem tetszik a szerkezete. De meg kell tanulnom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megállni egy pillanatra
  2010-11-11 06:14:44, csütörtök
 
  A teendők szépen elveszik az időt, igaz, szeretek emberek között lenni. De már várok néhány óra verses nyugalmat.
Tegnap Matusz Péter kiállításmegnyitóján találkoztam Nagy Frigyessel. Szeretek vele beszélgetni, mert imádja a zenét, az irodalma és a festészetet. Pedig volt mezőgazdasági miniszterként egy idegen ezt nem is gondolná róla. Tegnap aztán megint meglepett, örömmel újságolta, hogy sikerült Hárs Ernő legújabb kötetét megvennie, és, hogy az milyen csodálatos. Előtte fél órával Tuba Laci éppen ezt a könyvet dicsérte nekem, megírta a laudációt Ernő bácsiról a szél-járásba. Persze Frigyes a szél-járást is dicsérte, ilyesmit nem esik rossz hallani. A Hárs-kötetet egy hete olvastam Köschingben végig, a lányom el is akarta kérni, de csak másolatban küldjük el neki.
Van hatalma fölöttünk a költészetnek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Azért az élet más
  2010-11-08 20:53:51, hétfő
 
  Gál Sanyi naplójegyzeteit igazítottam be a széljárás decemberi számába, s persze, hogy bele kellett olvasnom. AZ egész életet átigazítja a betegség, a magány, a csönd.
Ebben a rendkívül gyors világban ezek a megállások, a csöndek, sokat jelentenek.
Az elmenők meg szótlanul ....
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Azért a legjobb itthon
  2010-11-06 05:44:33, szombat
 
  Hétfőn reggel kocsiba ültünk, és irány Kösching. Picikénk már várt bennünket, s a néhány nap elröppent. Szép idő volt, kirándultunk is. Elmentünk hármasban Augsburgba és Donauwörthbe. Ez utóbbi gyönyörű kisváros a Duna partján. Dolgoztam is, a Mosonvármegyét rakosgattam össze.
Visszafelé iszonyú forgalom, száguldás. Jó itthon.
A feleségem elment Pestre iskolába, fiúnk dolgozni, én meg szedelőzök, bolt, koszorúért megyek, aztán délután Bad Deutsch Altenburg Árvayval.Az Európa Club tart ott '56-os megemlékezést. Gyönyörű temploma van István korából ennek a településnek, bár soha nem volt a történelmi Magyarország része. De hát akkor sem voltak olyan fontosan a határvonalak. Az akkor sem csak úgy kicsúszott. Remélem ismét egyre kevésbé
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 271 db bejegyzés
Összes: 3562 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 468
  • e Hét: 7877
  • e Hónap: 9884
  • e Év: 54857
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.