Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
Megvédi Orbánt a FAZ
  2010-12-29 22:11:49, szerda
 
  A FAZ szerkesztősége





Megvédi Orbánt a FAZ

Eltúlzottak, hisztérikusak a magyar médiatörvényre vonatkozó nyugati reagálások, Orbán Viktor nem antidemokrata, Magyarország pedig nem Észak-Korea - a magyar médiatörvényről közöl interjút egy német nyelvű budapesti hetilap kiadójával a Frankfurter Allgemeine Zeitung internetes oldalán.

FN.hu, MTI
2010. december 29. 15:46

Az 1988 óta Magyarországon élő német Jan Mainka 1999-ben alapította hétezer példányban megjelenő, főként a Magyarországon dolgozó német üzletemberek körében népszerű Budapester Zeitungot.

Mainka német újságíróként nem érzi, hogy az új médiatörvény bármiben korlátozná, amellett - mutat rá - a magyar törvények esetében is igaz a mondás, ,,nem eszik olyan forrón a kását". Ráadásul kétségei vannak a médiatörvény megvalósíthatóságával kapcsolatban is, hiszen mindazt, ami az interneten megjelenik, szinte lehetetlen ellenőrizni. Mainka a magyar médiatörvényre való nyugati reagálásokat eltúlzottnak, hisztérikusnak tartja. Orbán Viktor már tanúságot tett civil kurázsijáról a rendszerváltás időszakában, a magyar miniszterelnök nem ,,antidemokrata", Magyarország pedig nem Észak-Korea, hanem egy nyitott ország - mondja.

A német újságírót a magyar médiatörvényt kísérő heves reakciók Thilo Sarrazinnak - a német jegybank elnöksége egykori tagjának - a muzulmán bevándorlókat bíráló könyve körüli németországi hisztériára emlékeztetik. A kritikusok ízekre szedték a később bestsellerré vált művet, anélkül, hogy vették volna a fáradságot, hogy elolvassák, vagy egyáltalán a kezükbe vegyék.

Mainka súlyos bírálattal illeti a sajtót is, mondván, hogy miközben a nyolcéves szocialista kormányzás idején teljes volt a sajtószabadság, nem sikerült megakadályozni, hogy a politikai osztály és a hozzá közel álló körök a közérdek kárára gátlástalanul gazdagodjanak, miközben a gondjaikra bízott ország a gazdasági összeomlás szélére jutott.

Hol voltak a mai figyelmeztetők és önjelölt magyarbarátok, amikor az ország nyolc év alatt egyre mélyebbre süllyedt a korrupció és a rossz gazdálkodás mocsarába? - teszi fel a kérdést. Az ártatlanság vélelme a magyar kormányt is megilleti, amely - igaz, olykor ügyetlenül és nem hozzáértő módon - megpróbálja kihúzni az ország szekerét a kátyúból - jelzi az interjúban a Budapester Zeitung kiadója.

 
 
0 komment , kategória:  Média  
Rendőrségi jegyzőkönyvekből
  2010-12-27 18:43:14, hétfő
 
 




RENDŐRSÉGI JEGYZŐKÖNYVEKBŐL.
( valódiak !! )

"A helyszínen megállapítást nyert, hogy a fent nevezett személy, a birtokában lévő lőszereket szétszerelte, azzal játszott, melynek során az a kezében elműködött!"

"Négyen voltak, három rendész és két német juhász kutya."

"Felszólításomra azt válaszolta, hogy azt csinál, amit akar, majd szoknyáját felkapta és hirtelen lekuporodva újra a lépcsőre folyatta. A szabálysértés ténye több méter hosszan csordogált."

"Körözést rendelek el személy elleni lopás szabálysértés bűncselekménye miatt ismeretlen tettesnek, aki a Budapesti Keleti pályaudvaron Bor Béla sérelmére személyi tulajdon elleni lopás szabálysértése bűncselekményét módszer nélküli módszerével elkövette."

"A bogádi faluszélen leszállított biciklis ember legudvariasabb cselekedete az volt, hogy nem vert meg."

"A hullán gatyáján kívül semmi személyazonossági igazolvány nem volt."

"A társadalmi tulajdont sértő bűncselekmények száma az utóbbi öt évben hullámzóan stagnált, a trend lefelé mutat."

"Verekedéshez mentem ki, ahol a verekedő elküldött melegebb éghajlatra. Én elmentem, majd másodmagammal visszatértem."

"Tetten értem, amint a padon fecsegve csavargott."

"A helyszínen a bizottság egy emberi bélsárral szennyezett gatyát talált. Valójában szaros gatya."

"A feljelentő szerint bevitték a nudistákat a rendőrségre, ahol megruházták őket."

"Kaposváron a lakásához tartozó garázsban egy házilag készített kispuskával A. Béla 40 éves munkanélküli egy esetben halántékon lőtte magát és a helyszínen meghalt."

"Az elkövető vékony, csenevész volt, leginkább az "iti" figurájára emlékeztet."

"A hulla még reggel összeveszett a feleségével, majd elment a kocsmába. Mikor dél körül hazajött, megevett egy fél literre való tejfeles bablevest, majd arra megivott egy ugyancsak fél literre való asztali
fehérbort. (Bűnjelek csatolva.) A hulla ezután még egy kicsit veszekedett a feleségével, majd kiment az istállóba és borjúkötélre felkötötte magát. A hulla azonnal meghalt."

"A férj egy idegen nővel ment a kocsiján, karambolozott. A helyszínen megjelent a feleség is. Mondta a rendőrnek, hogy férjének nincs sérülése, de otthon majd lesz."

"Véres volt az egész kultúrház. Látszott, hogy nem író-olvasó találkozó volt előtte."

"Gyanúsított a husáng felemelése által elkövette a hatósági közeg elleni erőszak kísérletének vétségét, tekintetbe véve, hogy a hivatalos sapka kétségkívül az intézkedő közeg fején helyezkedett el. Mindazonáltal a helyzet gumibot útján megnyugtatóan rendezésre került."

"A gyanúsított gépkocsijával Komló belterületén elütötte a vele azonos irányban haladó ismeretlen személy által hajtott kerékpárost."

"Az esti órákban ismeretlen tettes felgyújtott egy utcai könyvesboltot. A kár nem haladta meg a hasznot."

"Csatolva egy darab "Feljelentési jkv. - melyben a sértett közli, hogy feltörték a Varbulg tip. szgk-ját és abból eltulajdonították 1 db Pianyér tip. rádiós magnóját, valamint 1kg. kv-t."





 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Dél Tirol
  2010-12-23 16:19:34, csütörtök
 
 







DÉL TIROL


Dél-Tirol - Olaszország egyik északi szeglete - kevéssé ismert a magyar utazók körében. 1919-ig, az első világháború végéig Tirolhoz, azaz Ausztriához tartozott, azóta Itália része. Nem csoda hát, hogy a vidék és a kultúra ma legalább annyira osztrák, mint amennyire olasz. Dél-Tirol alapvetően német nyelvterület, de olasz nyelvtudással is remekül elboldogulhatunk itt.

Dél-Tirol autonómiája Olaszországban az olasz és az osztrák kormányok közti hosszú tárgyalások során alakult ki, amelyek folyamán Ausztria határozottan kiállt a Dél-Tirolban élő német nyelvűek jogaiért.

Dél-Tirol saját helyi parlamentet (Landtag) és közigazgatási végrehajtó szervet (Landesregierung) kapott. A parlamentben (regionális tanács) az olasz és a német képviselők száma egyenlő, elnökei felváltva olaszok és németek.

A német és az olasz nyelv a hivatalokban egyenlő rangú. Köztisztviselő eleve nem lehet, aki nem rendelkezik mindkét nyelven nyelvvizsgával. Ha valamelyik nyelvcsoport úgy érzi, valamely jogszabály sérti, a regionális tanácsban vagy a tartományi tanácsban kérheti az ,,anyanyelvi szempontok szerinti szavazást", illetve ilyen ügyekben a Bolzanóban működő Közigazgatási Bírósághoz is lehet fordulni.

Aki már tapasztalta, jól tudja: vannak emberek és dolgok, akikbe első látásra és véglegesen beleszeret az ember. Lehet ezt tagadni, palástolni, kapálódzni ellene: a vonzalom ösztönös, mély, ki nem törölhető, egy életre szól. Na, így vagyok én Dél Tirollal, az Addige völgyével, a Garda tóval és a Dolomitokkal. Először jártunk ezen a csodálatos vidéken, de biztos hogy nem utoljára. Az a tény, hogy én akkor még 65 voltam, mikor megismerkedtünk, ő meg több 100 millió éves, mit sem változtat a vonzalom hőfokán. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, nem tudja a szeretet alanya olyan arcát mutatni, amelyik a szeretőnek ne tetszene: imádni fogom ősszel és tavasszal, esőben, viharban és napsütésben, áradáskor és hópaplan alatt.


Olaszország

Link



TIROL-SZÜRETI BÁL - Sramli Kings

Link



DÉLTIROL

Link




KÉPGALÉRIA

Az Addige völgye - Kaltern







































Garda tavi hajótura: Lago del Garda, Limoneben a James Bond filmek ebéd a Hotel AZZURO-ban és Malcesinei kirándulással







































Bolzen - Bolzano: a 100 éves gyümölcspiaccal és tökfesztivállal






















Meran - Merano: fürdőváros a merániak szülőhelye és Syssy kedvenc helye






























Cavaelese: a szálláshelyünk 1100 méter magasan a Hotel Grünwalddal















Kastelruth: a kis ékszerdoboz















A Dolomitok felé















































































































Búcsú a Dolomitoktól, irány hazafelé - rövid megállás St. Ulrichban



























St. Ulrich

































 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Weöres Sándor: Jászolban a szalmán...
  2010-12-20 15:58:57, hétfő
 
 







Weöres Sándor: Jászolban a szalmán...

Jászolban a szalmán sehol sincsen ágy,
Itt fekszik kis Jézus, lássa a világ!
Boldogan figyelnek égi fényjelek
Széna-szalma ágyat, alvó kisdedet.
Jászolban a szalmán sehol sincsen ágy,
Itt fekszik kis Jézus, lássa a világ!

Rongyos istállóban pislákol a mécs,
A gyermek fölébred, nem sír, egyre néz.
Tekints le az égből, mert szeretlek én,
Tarts fölém kezecskéd védőn, könnyedén!
Rongyos istállóban pislákol a mécs,
A gyermek fölébred, nem sír, egyre néz.

Légy közelebb hozzám, ahogy csak lehetsz,
Most és mindörökké, imádságom ez.
Az aprókat áldd meg itt és mindenütt,
Élhessenek égben teveled együtt!
Légy közelebb hozzám, ahogy csak lehetsz,
Most és mindörökké, imádságom ez.







Jászolban a szalmán - eredeti

Link



Kaláka - Jászolban a szalmán (francia karácsonyi ének, ford. Weöres Sándor)

Link



Fenti két videó már nem érhető el - Sajnálom!
Helyette az alábbi Link:


Link




Mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok!





 
 
0 komment , kategória:  Weöres Sándor   
Melyik rendszer is bukott meg?
  2010-12-18 19:13:08, szombat
 
 







MELYIK RENDSZER IS BUKOTT MEG?


Lejtmenet:
20 év számokban, avagy a magyar kapitalizmus diszkrét bája...

Magyarország népessége
1989-ben: 10 millió 374 ezer fő
2009-ben: 10 millió 016 ezer fő

Magyarország külső adóssága (bruttó)
1989-ben: 21 milliárd USD
2009-ben: 225 milliárd USD

Nyilvántartott munkanélküliek száma
1989-ben: mintegy 30 ezer fő
2009-ben: mintegy 470 ezer fő

Létminimum alatt élők száma
1989-ben: mintegy 900 ezer fő
2009-ben: mintegy 3 millió 300 ezer fő

Hajléktalanok száma (becsült adat)
1989-ben: 5-10 ezer fő
2009-ben: 50-70 ezer fő

Újépítésű lakások száma
1989-ben: 51 ezer 500 db.
2009-ben: 28 ezer 400 db.

Házasságkötések száma
1989-ben: mintegy 70 ezer
2009-ben: mintegy 42 ezer

Válások száma
1980-as évek: 1000 házasságkötésre 350 válás
2000-es évek: 1000 házasságkötésre 590 válás

Élve születések száma
1989-ben: mintegy 127 ezer
2009-ben: mintegy 96 ezer

Házasságon kívül született gyermekek száma
1980-as évek: minden nyolcadik gyermek született házasságon kívül
2000-es évek: minden harmadik gyermek született házasságon kívül

Összes bűncselekmények száma
1989-ben: mintegy 225 ezer bűneset
2009-ben: mintegy 410 ezer bűneset

Befejezésül még egy jelzésértékű számadat: Bogár László közgazdász professzor szerint a jelenlegi átlagos 120-130 ezer forintos havi fizetés vásárlóértékét tekintve ("folyó áron") annyit ér, mint az 1978-as átlagos munkabér, vagyis 3600 forint...

Immanuel Wallerstein világhírű szociológus professzor szerint:
"A jelenlegi válság része a kapitalizmus végső válságának, amely visszafordíthatatlan. A kapitalizmus a végét járja..."

Nálunk már halva született...







Azért végül számoljunk csak egy kicsit mi is:

2010 végéig felhalmoztunk 22.500.000.000.000 Ft állami adósságot.
Ennek az összegnek csak az éves kamata ~1.500.000.000.000 Ft.

Ez lebontva 4 tagú családokra: a tartozás 9.000.000 Ft/család,
-1före: 2.250.000Ft, aminek az éves kamata: 595.000 Ft.

Ez a nagy büdös helyzet.

Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy ennek a kifizetéséhez az országnak legalább a fele nem tud hozzájárulni. Pontosítok, az ország feléből nem lehet kipréselni, akkor kiderül, hogy a "fizetőképes családok terhe 18.o millió Ft, aminek az éves kamata ~1.190.000 Ft.

Tehát durván havonta ~200.000 Ft-ot kell behajtani minden egyes fizetőképes családon ahhoz, hogy az adósságunk stagnáljon és ne emelkedjen tovább!

Ez ugye lehetetlenség! Amit az előző kormány ránk hagyott, az tehát nem teljesíthetők.


A számok 2010 óta bár kicsit változtak, de ezek a családokra eső tartozás összegét alig befolyásolják:

Magyarország jelenlegi államadóssága fenti Link szerint: 21.000 Mrd Ft.
Kamata: 1,4Mrd Ft
4 fős család esetén: 8.400.000 Ft /1 főre 2.100.000 Ft
Ennek éves kamata: ~560.000 Ft

Fizetőképes családok terhe: 8.400.000 X 2 = 16.800.000 Ft
" kamatterhe: 1.120.000 Ft

Ez bizony még így is ~190.000 Ft/hó.


Minek is /kiknek is/ köszönhetjük?












 
 
0 komment , kategória:  Politika  
Orbánt fogadta a pápa
  2010-12-18 17:00:12, szombat
 
 




Orbán Viktor Magánmeghallgatáson XVI. Benedek pápánál /2010. dec.6./


Magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban hétfő délelőtt Orbán Viktor miniszterelnököt XVI. Benedek pápa. Ezt követően Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár fogadja az Orbán Viktor vezette magyar delegációt.

Orbánt fogadta a pápa. A mintegy félórás szívélyes hangú magánmegbeszélésre a Szentatya könyvtárszobájában került sor angol nyelven.


Orbán és családja találkozott a pápával - Videó

A Szentatya megáldotta a családot, sok örömet, boldogságot és áldott ünnepeket kívánt!





Videó: Link



,,Én maradok. Fent vagy lent, de mindig maradok, mert ez nem jutalom, hanem hűség kérdése. Engem mindig meg fogtok találni a sikerben, a bajban, az örömben, a munkában, és én az elkövetkező négy évben is harcolni fogok veletek, értetek, a hazámért"
Dr. Orbán Viktor 2010.május 29.


Az Orbán-család





Videó Link
























 
 
0 komment , kategória:  Magyar sorsot - magyar kézbe!   
"Bada i Buda" - azaz "Fürödj Budán!"
  2010-12-17 22:07:24, péntek
 
 




"BADA I BUDA" - AZAZ "FÜRÖDJ BUDÁN!"


Különleges kincset rejt a svéd közszolgálati televízió, az SVT internetes archívuma. A felvételek között Bada i Buda" - az az "Fürödj Budán!" címmel, egy 1936 nyarán készült, 11
perces Budapest turisztikai kínálatát bemutató filmre bukkanhatunk, amelyet a svéd filmhíradó riportere, Knut Martin készített.

A film különlegessége, hogy először hosszasan a levegőből mutatja a magyar fővárost, aztán a riporter megérkezik a budaörsi (!) repülőtérre. A felvételek bemutatják a város nevezetességeit, különösen a budapesti fürdőket, amelyeket a riporter lelkes kommentárja a világ legszebb fürdőinek nevez, Európa legszebb városában. Valódi időutazásban lehet részünk a sok utcakép és a fürdőkben készített közeli felvételek láttán, és a filmből természetesen nem marad el a néptánc és a hímzett terítőket áruló matyó népviseletbe öltözött asszonyok sem.

A turisztikai, történelmi és filmtörténeti szempontból egyaránt különleges film az alábbi linkek alatt tekinthető meg:

/Három linket is mellékelek, mert egy korábbi linkről törlődtek ezek a szép és különleges felvételek, remélem az alábbi két linknél ez nem fog megismétlődni. Mivel régebbről már ismertem a filmet, így nagyon sokáig kerestem, és most olyan nagy szerencsém volt, hogy két linken is megtaláltam ezt a csodás filmet. Nagy kincs ezek a felvételek a gyűjtőknek. Szinte hihetetlen, hogy épségben maradt. Igazi ritkaság, nagy érték. Őrizzük meg minél többen/.


Link


Link

Link







 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Slágerturmix
  2010-12-17 21:17:20, péntek
 
 




SLÁGERTURMIX


Mottónk:
"A zene felold, örömöt ad és jobbá tesz!"


Válogatás - hét végére


Reality by Richard Sanderson - La Boum

Link



Smokie - Suzi Quatro & Chris Norman

Link



Edward Maya & Vika Jigulina - Stereo Love

Link



Sabrina - Boys boys boys

Link



Black Eyed Peas - Meet Me Halfway at 4

Link



David Guetta Ft Kid Cud i - Memories

Link



Téli hangulatban - Zene: Enya - Exile

Link


Justin Bieber - Baby

Link



Pet Shop Boys - Domino Dancing

Link



We Are The World for Haiti Official Vide

Link








 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Hol volt, hol nem volt...
  2010-12-17 17:42:35, péntek
 
 




HOL VOLT, HOL NEM VOLT...

Meseparkok a világ körül


Nehéz a Disneyworld mellett érvényesülni, de messze nem lehetetlen. A mesevárosok száma ugyan az utóbbi években nem gyarapodik, ám a többségük iránt állandó a kereslet. Az alábbiakban a világ legfontosabb meseparkjait szedem egy csokorba.

Száztizennyolc millió látogató. Ennyien keresték fel egyetlen év alatt a Disney csoporthoz tartozó vidámparkokat szerte a világon. az 1923-ban alapított Walt Disney Company egyebek mellett azért érhet most megközelítőleg 40 milliárd dollárt, mivel ők fedezték fel és fejlesztették professzionális szintre azt, miként lehet egyszerre szórakoztatni a gyerekeket és a szüleiket. Mint azonban látni fogjuk, a cégcsoport ma már a legkevésbé sincs egyedül a mesés szórakozások piacán.


DISNEYLAND

Az úttörő Disney egyike volt az elsőknek, akik valódi mesevárost építettek fel és abszolút elsőkként olyan parkot hoztak létre, amelyben minden korosztály jól érezte magát. A Los Angeleshez közeli, 160 hektáros területen 1955-ben megnyílt Disneyland örökre megváltoztatta a mese- és vidámparkról kialakult képet. Mára pedig vitathatatlanul átvette a világuralmat.


Link


Link

Mariah Carey - All I Want for Christmas LIVE 2010
Link














LEGOLAND

A Disney, akárcsak a mesevilágban, a vidámparkok helyén is leigázta a konkurenseket, ám ez nem jelenti azt, hogy azok feltétel nélkül megadták volna magukat. Számos olyan, a Disney karaktereknél alkalmasint lényegesen hosszabb múltra visszatekint mesehős létezik, akikről alkotói úgy gondolták, megérdemelnek egy önálló parkot.

Mégsem egy konkrét történet, hanem egy játék a Disney legnagyobb konkurense. Mickey egérhez és Goofy kutyához hasonló rajongótábora van ugyanis a Legónak, az építőkockák szerelmesei pedig világszerte négy Legolandot is eltartanak. Igaz ebből három Európában /Dánia, Anglia és Németország/ van és csak egy van a tengerentúlon, Kaliforniában. A legelsőt 1968-ban a játék szülőhazájában, Dániában nyitották és manapság 1.65 millió látogatót vonz.


Link











ASTERIX ÉS OBELISZK PARK

Noha kétezer éves, ráadásul meglehetősen lokálpatrióta történetet dolgoz fel, Asrerix története mégsem korlátozódik Franciaországra. Az 1959-ben a képregény lapjain felbukkant bivalyerős és báránylelkű Obeliszk , valamint talpraesett társa, Asterix kalandjaiból eddig 325 millió könyvet adtak el és 11 filmet forgattak, így az élménypark már mindenképpen kijárt a gall hősöknek. A park névadója mellett leginkább a hullámvasútjáról vált híressé. A 80 km/órás sebességgel is száguldó, 9800 méter hosszú szerkezet mellett a vízi csúszda sem hétköznapi.










GULLIVER'S WORLD

Ha a franciáknál van Asterix, akkor az angoloknál is lennie kell Gullivernek. És van is! A Manchester és Liverpool között lévő Gulliver's World 1989 óta fogadja a látogatókat, mostanra pedig a gyermekek igazi álomparkjává nőtte ki magát. Gulliver világában ugyanis minden megtalálható, amiről egy gyermek álmodik. Van itt egyebek mellett Liliputiak Földje, Aliz csodaországa, Elveszett Világ, kaland és vizipark, sőt cirkusz is.










EFTELING

A hollandiai Efteling a lelkes vidámpark látogatók többsége szerint van jó, mint Disneyland, ráadásul folyamatosan újabb és újabb játékokkal bővül. Az 1952-ben alapított vidámpark napjainkra már több mint szármillió látogatóval büszkélkedő szórakoztató komplexum. A 15 hektáros, erdős részen valóban összesűrítették a tündérmesék apraját-nagyját, Csipkerózsika kastélyától kezdve a Piroska és farkasig. Az Efteling látogatottság és bevételek szempontjából egyaránt a legjobbak közé tartozik Európában.










FAIRLY PARK

Az ausztráliai Fairly Parkban a látogatók ugyanúgy találkozhatnak a Grimm mesék szereplőivel, Hófehérkével és hét törpével vagy Pinochióval, mint a holland meseparkban, mi több, itt még komoly modellvasút kiállítás is örvendezteti a nézelődőket.


Link








WORLD CHOCOLATE WONDERPARK

Ugyan sem játszani, sem pedig megenni nem lehet, ráadásul a világ másik felén van, mégis igazi különlegesség a Pekingben tavaly januárban megnyitott Világ Csokoládé Csodapark /World Chocolate Wonderpark/. Az akár múzeumnak is beillő parkban ugyanis mindent csokiból készítettek a művészek. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere. Az élményparkban 80 tonna csokoládét használtak fel. Az élménykiállítás leghíresebb darabjai az 560 tagú, miniatűr csokihadsereg, továbbá a kínai nagy fal egy tízméteres darabja, szintén édességből megformázva.










DISNEYLAND-HONG-KONG

PPs

Link




















KELET EURÓPA

Annak ellenére, hogy Magyarországon is számos sikeres rajzfilmet készítettek, úgy tünik, egyiknek sem volt akkora kultusza, hogy ezekre megérné mesevárost építeni. Sovány vigasz, hogy ha nem is nálunk, de a közelünkben, a mesékben szintén erős cseheknél komplett fesztivált rendeznek az egykor a magyar gyerekek között is nagy népszerűségnek örvendő Rumcájsznak.


Link






Rumcájsz lakhelye, a jicsini erdő





 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Bikavér és Török fürdő
  2010-12-16 19:21:02, csütörtök
 
 







BIKAVÉR ÉS TÖRÖK FÜRDŐ


Eger városát a közgondolkodás a hazaszeretet és hősiesség szimbólumaként tartja számon a törökök felett aratott 1552-es győzelemre emlékezve.

Eger azonban az évszázadok során a művészeti és történelmi értékek egyik leggazdagabb településévé is vált, utcái, terei nyitott könyv lapjaiként tárulnak fel a járókelők előtt. A barokk jellegű, történelmi hangulatú belváros, a Szépasszony-völgy hangulatos pincesorai, csárdái és rendezvényei kitűnő szórakozási lehetőséget biztosítanak az idelátogatóknak.

Az egri vár, az egri borok, a múzeumok, kiállítóhelyek és műemlékek, a termálfürdő, az enyhén lankás táj, a kulturális fesztiválok, történelmi vigasságok és a külföldön is híres vendégszeretet vonzó örök emlékű élményt jelent a várost felkereső vendégeknek.

Eger Észak-Magyarország egyik legszebb városa, s a település a sok különleges látnivaló mellett kényeztető keleti fürdővel és finom falatokkal várja télen is a látogatóit.

A város az utóbbi években sokat változott, hiszen már nemcsak a híres végvára tartozik a lényeges látnivalók közé, hanem a fürdőiben is remekül el lehet tölteni az időt.

Az Egri Strand és Termálfürdő 3,5 hektáros területen a város szívében nyújt a családok minden egyes tagjának felüdülést. Hét medencéjét hazai és külföldi turisták ezrei látogatják szívesen, de mozgásszervi betegségben szenvedők is találnak bajaikra enyhülést és gyógyulást.

Egerben számos török kori emlék található, de a hideg napokon talán a Török fürdő 30-38 fokos medencéi a legnépszerűbbek. A belépő 1800 Ft-ba kerül, s igazi keleti hangulat várja a látogatókat. Különleges élményeket kínál a várostól alig 6 km-re fekvő Egerszalók is, ahol két esztendeje nyílt meg a gyógy- és wellnessfürdő, és ahol 17 kül- és beltéri medence között lehet válogatni. S ha utána visszatérünk Egerbe, természetesen kihagyhatatlan látnivaló a vár, amely az Egri képtár gyűjteményének is otthont ad. A közelben van Gárdonyi Géza emlékmúzeuma, ahol az író bútorai, használati tárgyai láthatók.







A város szíve pedig sétára invitál, itt minden háznak megvan a maga története, apró boltok, hangulatos vendéglők, kávézók váltják egymást. A sütemények kedvelői a Dobos
cukrászdát a város "édes ékszerének" nevezik. November végétől pedig a Dobó teret benépesítik az adventi vásár árusai is.

Eger belvárosát Európa barokk gyöngyszemeként emlegetik. Ilyen a Líceum épülete is, a megyeháza, a megyei könyvtárnak otthont adó nagypréposti és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt magába fogadó, kispréposti palota.

Egerről először legtöbbünknek a bikavér, a legalább négyféle szőlőfajta házasításából született vörösbor jut eszébe. de terem errefelé fehérszőlő is, ezen a nyáron mutatták be az egri csillagot, a bikavér fehér "párját". A helyi pincékben, a belvárosban és a Szépasszonyvölgyben kellemes borozgatásra várják a vendégeket. December 16-ig pedig a Bikavér Borházban jeles borászok mutatják be boraikat.







Eger

Link



Eger- Szarvaskő vasútvonal 1959-ben, Szemed a pályán!

Link



Animation Movie Trailer - 1552 - Castle of Eger

Link



Egri csillagok (1968) - teljes film

Link
























 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 60 db bejegyzés
e év: 449 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 618
  • e Hét: 14943
  • e Hónap: 37431
  • e Év: 215306
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.