Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Új? Meg év?
  2010-12-31 05:30:47, péntek
 
  Szép szó az új, mindig van valami illúzió, valami várakozás benne. A régi meg levetett, ócska.
Azért nem semmi év van mögöttünk. A gond csak az, hogy gyorsan száll az idő, az a szárnyas. És nem tudunk megállni, gyönyörködni kissé, egy pohár borral a kandalló mellett elmerengni. Persze kandalló sincsen.
Nézni a virágokat. Deák Ernő kertjéből hoztam egy jelentéktelennek látszó virágot, s elültettem az ablakom alá. S néztem, hogy nyílnak ki rajta a ki sárga virágocskák. Minden este nyílt egy-egy. Csak figyelni kellett, s el lehetett csípni a pillanatot. Hirtelen, egy perc alatt bontotta ki szirmait, s közben kattogó hangot adott.
Azt várom, hogy láthassam az idén is.
Az elmúlt hét, s év utolsó összejövetele tegnap volt a remetei pálinkaházban. A hivatal osztályvezetőivel vacsoráztunk, s kóstolgattuk a különböző nedűket. Jó volt együtt lenni, kedves társaság volt.
Aztán ma autót mosok, benézek még a városba, s idehaza rendezgetem a dolgokat. Hívtak Bárdos Ágiék Szencre, de végül visszamondtam. Zsóka vizsgára készül, s valahogyan nehezére esik általános nyelvészetet németül biflázni. Én amúgy sem szeretem a felfújt év végéket. Az erőszakolt ünneplést, a ricsajt. S lassan az evéstől is ódzkodni kell. Túl sok húst ettünk az elmúlt hetekben. Úgy érzem, híztam is kissé.
Így vágunk neki januárnak.
Amúgy boldogot meg újat meg évet mindenkinek!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Balaton télen
  2010-12-29 22:19:55, szerda
 
  Balaton télen


A hullám belefagyott a képbe, s a megdermedt
táj ragyogott, mint a gyémánt, amikor fény érte.
Lehullott a Nap, s besötétedett,
s szemközt fölragyogott Máriafürdő nyakéke.
S Berény gyöngyei szikrát vetettek a holdsütésben.
Vonyarcig ért a két falu fénye.

Én néztem a szemközti sötétbe hulló tájat.
Nézem már ezer éve.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem szeretem időszak
  2010-12-29 06:51:14, szerda
 
  Ez az egész hónap búcsúzás valamitől, várakozás. A karácsony szép, aztán összejövetelek, beszélgetések, de az egésznek van valami világvége íze. Tucatnyi összejövetelen vettem részt, de kevés nyom maradt bennem. Talán az egészhez ha nem párosul a sötét, a hideg, akkor jobb lenne. Soha nem éreztem ilyen hosszúnak a telet. Pedig még január előttünk áll.
Karácsony másnapján elmentünk a Balatonra, ki kellett mozdulni, s mindegy, hogy hova. Jó volt egy éjszaka szállodában, a másság. Mennyire más a táj ilyenkor. Nem csúnyább vagy élettelenebb: más.
Itthon folyamatosan rendezkedek, elvégzem az elmaradt pénzügyi dolgokat, nyilvántartások stb. Sokat ülök a gép előtt is.
Sebaj, jön a tavasz!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jézuska, nem a karácsonyember
  2010-12-25 19:28:53, szombat
 
  Tegnap hívtak a gyerekek, megérkeztek Drezdába. Kisunokámmal külön is beszélgettem. Kérdeztem, hogy ki hozta a karácsonyfát. Azt válaszolta, hogy a Jézuska. De Németországban a karácsonyember hozza. Erre azt mondta, hogy neki a Jézuska.
Jó esett. Valahogyan egyensúlyba rakja a kétféle identitást.
Novemberben kaptam tőle egy papírrepülőt, amit ő hajtogatott. Az egyik oldalára a német zászlót rajzolta, a másikra a magyart. Örültem neki. Mindezt magától.
Persze ennek ellenére a német az erősebb, ott él, ezen a nyelven beszél és gondolkodik. S később elnyeli a magyart a tenger. Nincs mese. Viszont roppant jól esik, hogy így is kedveskedik. A Jézuskával.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karácsony?
  2010-12-24 06:20:16, péntek
 
  Bolond egy világ. A gyerekek a múltkor kerekre tágult szemmel bámultak, amikor elmeséltem, hogy régen édesanyánk az Egri csillagokat olvasta a konyhai tűzhely mellett hangosan telente, s ez volt az élmény. És a diavetítő. Most nem fértem be a hipermarket parkolójába, bent olyan szörnyű karácsonyi zene nyivákolt, hogy kimenekültem. Aztán a tévében télapók bukfenceztek a reklámban, hát ők hozzák az ajándékot! Valahol, valakinek. Persze engem már nem rontanak meg ezek a marhaságok, de nem is nekem szólnak. A karácsonyi ajándékot a Jézuska hozza. Errefelé.
Persze nem lehet az idegen kultúra agresszív nyomulása véletlen.
Ilyenkor mindig eszembe jut a Titanic, a zenekar, a gyorsan közeledő víz. Meg az a szem, amelyik nézi a mindent elnyelőt.
Amúgy jó, hogy karácsony van, igaz, tavaszba oltott karácsony lesz ez, de a természet nem regulázható. Meg én sem igazán.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
megolvadt üveg
  2010-12-22 05:34:18, szerda
 
  1.

simogatásod elalszik hajamban
ölelésedben fénylik a pillanat
visszatartom lélegzetemet
messzi harangszó szíved dobogása

2.
megolvadt üveg a decemberi fény
illatod májusi kertek virágzása
csönd lett ahogyan bőrödhöz ért a szám
ahogyan kezed elpihent arcomon
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ünnepre várva
  2010-12-19 06:50:26, vasárnap
 
  A várakozás majdnem jobb állapot, mint maga az ünnep. A héten már-már soknak tűnt a program. Persze a sok kötelezettség nem nekem szól, hanem annak a valakinek, akit most képzelnek. Már nem tűnik érdekesnek látni a változást, az emberek egy részének újabb színe változását.
A sok írás mellett, amit szeretek csinálni, és könnyen megy, néhány említendő program is volt. Szerdán az '56-os egyesület vacsoráján vettem részt. Kedves emberek jöttek el. S valóban, az egyesület már nem képes az egyre "modernebb" világban a gyászt az érdeklődés középpontjában tartani, kellenek a modern eszközök is. Egy emlékpont valahol a városban. Egy kis dokumentációs központ. Ez utóbbi akár a könyvtár részlege is lehetne. Olyan ember vezetésével, aki elkötelezett a témával kapcsolatban. Milyen furcsa, az elmúlt években nagy sajtókampány a múzeum létrejötte mellett, nyilatkozatok tömege. Aztán az egész csak trükk volt, az eredmény még a korábbi évekhez képest is kevesebb.
Azt megelőzően, meg munkálkodás a nagy terven. Minél nagyobb látvány, minél több értekezlet, annál biztosabb az eredmény: ennyi pénz nincs. Lehet, hogy ez a munkálkodás is arra volt csak jó, hogy ne legyen emlékpont?
Ezen persze tovább lehet gondolkodni.
Aztán csütörtökön volt polgármesterekkel képviselő-testülettel vacsora. Kellemes volt, szép gesztusnak tartom Pista részéről. Figyeltem, hiszi amit mond, s megérinti az embereket. Én ismerem, ez nem csak felszínes dolog nála, egy buldog szívóssága rejlik benne.
Aztán péntek teljes lemerülés. Így hétvégén elemcsere. De erről később.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Versenyt az esztendőkkel
  2010-12-17 06:45:05, péntek
 
  Azt hiszem Babits cím, ha nem elnézést érte! Valóban vágtunk disznót, de nem Dunaszigeten, hanem Püskin. Végül csak megtudtam, hol van a rám váró jószág. Sűrű nap volt, sok pálinkával, végül nem én győztem. De jó dolgok kerekedtek ki: hurkák, isteni töpörtyű, sonka, szalonna, kolbász, préshurka, amit mindenféle népek disznósajtnak is neveznek.
Hétfőre beforrt a májam, aztán a rengeteg tennivaló elmulasztotta az időt. Azt hiszem ki sem látszottam az újsággyártásból. Végül tegnap délután megnyomtam a gombot, s elment Győrbe a Mosonvármegye is. Hirtelen csönd lett. Most a találkozások ideje jön el, tegnap este a képviselőkkel vacsoráztunk, volt polgármesterekkel. Micsoda ötlet Pistától ez az összejövés! Jól éreztem magamat.
Ma hivatali összejövetel bécsi vacsorázással tetézve. a 80 gombóc már a káposztában várja sorsát.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Disznólkodás
  2010-12-09 20:47:06, csütörtök
 
  No nem pontos a cím, azt csak szeretnék. Disznót vágunk szombaton Dunaszigeten (de Szigetben). Nem tudom kinél, csak azt, hogy hárman. Csomor Zsolti szervezi (szomszéd). Szép nap lesz. Az asszony Pesten, a gyerek dolgozik, én meg elviselem a velem történteket. Nehéz meló.
Átfagytam az útátadáson, ma sokat dolgoztam. Egy halom írást elkövettem, el is küldtem a Lajtapress önkormányzati oldalára az oda valókat. Aztán egy kicsit a Mosonvármegyét is bütyköltem, majd megcsináltam a Dunakiliti Krónika egy oldalát.
Ezek az idők szerintem elszámoláskor duplán számítanak. (Mint a fogságban töltött évek, meg a házasságban - mondják mások. Én nem, mert én gyáva vagyok.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Huss, idő
  2010-12-07 06:42:29, kedd
 
  Nem hiszem el, hogy már a Mikulás is elmúlt. Azt érzékelem, hogy sötét van. Sötétben megyek el és jövök haza. De ez jó. Mert még két hét, és kezdenek rövidülni a napok. Anyám idős korában mindig azt mondta, hogy utálja telet. Akkor nem értettem, de most igen. Hideg, sötét, nyirkos, latyakos. Van persze szép oldala is, vasárnap keményen fagyott, előtte esett a hó. Nappal kisütött a Nap. Szép volt minden.
A mindennapi ügyek mellett egyéb dolgok is elszívják az erőt. Hétfőn, kedden nagyjából elkészítem a következő Lajtapress anyagát, s rakosgatom a Mosonvármegyét. S a hét második felében rendezvényekre járok. Szívom magamba a dolgokat. Hét végén aztán e kis munka mellett szunyókálás, főzés. Most ez van. Vers egy ideje nem született, aztán tegnap a félálomban hozzám úszó sorokat lejegyeztem. S persze átírtam. Most nézegetem, hogy vers-e? De annak tűnik.
Ma Pestre megyek Pista után, csütörtök-péntek útátadás, hét végén karácsonyi ajándék után nézés.
Zsóka is szombaton meg utoljára az idén Pestre. Sok dolgozatot kellett megírnia, nem éppen jó, hogy nincsen német klaviatúra, de ennek is vége lesz egyszer.
A kert hiányzik. Most alszik, félig eltéve télre.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 271 db bejegyzés
Összes: 3564 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 391
  • e Hét: 1992
  • e Hónap: 11955
  • e Év: 56928
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.