Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Naranccsal töltött kacsa
  2010-12-21 22:31:07, kedd
 
  Naranccsal töltött kacsa banános rizsgombócokkal:

Narancs, kacsa és Cumberland-mártás!






Hozzávalók: 1 pecsenye kacsa, 200 g sovány pulykamell, vagy sertéshús, 2 db zsemle, 4 darab kb 600 g narancs, 10 g őrölt bazsalikom, 10 g só, őrölt bors, 1 dl narancslikőr, 2 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld; 4 adag banános rizsgombóchoz: 200 g rizs, 50 g cukor, 1 db citrom, 600 g banán, 4 tojás, 80 g liszt, 80 g zsemlemorzsa, olaj a kisütéshez; a Cumberland-mártáshoz: 1 kg fagyasztott ribizli (vagy 700 g ribizlizselé), 2 dl fanyar vörösbor, 5 cl konyak, 5 cl madeira jellegű vörösbor (nehéz, zamatos, testes vörösbor), 250 g narancs, 1 db citrom, őrölt fehér bors, 50 g mustár (300 g cukor, ha friss gyümölcsöt használunk)


Elkészítés: A pecsenyekacsát megtisztítjuk, a tokot eltávolítjuk és kívül-belül besózzuk. Ki is lehet csontozni. A pulyka- vagy sertéshúst pépesre daráljuk, hozzákaparjuk az áztatott zsemlét, a tojásokat, sózzuk, borsozzuk. Az őrölt bazsalikommal továbbfűszerezve hozzátesszük a narancsok felének hámozott cikkeit, valamint a narancslikőrt. Beletöltve a kacsa hasüregébe, hurokkötözéssel bekötözzük, alufóliába csavarjul, majd 20-25 percig sós, kissé cukros vízben megfőzzük. Forró sütőbe tesszük, pár pec múlva azonban csükkentsük a sütő hőfokát 160-180 fokra. A sütés kb. 1 óráig tart, közben a saját főzőlevével locsolgassuk. Ha kissé lehűlt, levesszük a fóliát és a kötözőspárgát, majd felszeletelve ismét átforrósítjuk. Petrezselyemzölddel díszítjük. Banános rizsgombócot készítünk hozzá: A rizsnek megfelelő dupla mennyiségű vízzel, vajjal, cukorral, reszelt citromhéjjal és szűrt levével hagyományos állagú rizst főzünk. Miközben kihűl hozzákeverünk 2 tojást, majd amikor már teljesen kihűlt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, 12 darabra kockázzuk és egy-egy banándarabbal a közepén gombócot formálunk. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő forró olajban kisütjük. Sütés közben 1,5-szeresére nőhet, így nagyobb edényt használjunk a sütéséhez.

Cumberland-mártás:
Hozzávalók: 1 kg fagyasztott ribizli (vagy 700 g ribizlizselé), 2 dl fanyar vörösbor, 5 cl konyak, 5 cl madeira jellegű vörösbor (nehéz, zamatos, testes vörösbor), 250 g narancs, 1 db citrom, őrölt fehér bors, 50 g mustár (300 g cukor, ha friss gyümölcsöt használunk)

Elkészítés: A ribizlizselé, vagy a fagyasztott gyümölcs 300 g cukorban főtt és 1 dl vörösboros főzetét drótszitán áttörjük és keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a vörösbort, a konyakot, a narancsok és a citrom szűrt levét, majd a mustárral és a fehér borssal ízesítve kikeverjük. A narancsok és a citromok fehérje nélüli héját vékony metéltre vágjuk és a madeira - nehéz, zamatos, testes vörösbor - jellegű vörösborban jól felfőzzük, majd amikor kihűlt, belekeverjük a már kész mártásba. Jól begűtve adjuk vadak, vadszárnyasok mellé. A háziszárnyasoknak is méltó kísérőmártása, külön mártásoscsészében adjuk az asztalra.

Forrás:5perckonyha.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Habcsillagok és -szívek
  2010-12-21 22:22:46, kedd
 
  Habcsillagok és -szívek


Hozzávalók:
3 tojásfehérje
21 dkg porcukor
ecet


Elkészítés:

A tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukrot és pár csepp ecetet. Gőz fölött addig verjük, amíg a habverőn hegyes formában lóg, ill. a habverő nyoma megmarad a habban.
Csillagos csővel ellátott nyomózsákba tesszük.
A sütőlapot sütőpapírral béleljük és a habot csillag, ill. szív formában a papírra nyomjuk.
Langyos sütőben alaposan megszárítjuk.

tipp!
Az elkészült csillagokat és szíveket karácsonyfadísznek is használhatjuk.

Forrás:konyhaweb.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Vegyes hal bormártással
  2010-12-21 22:18:39, kedd
 
  Vegyes hal bormártással


Hozzávalók:
1 kg vegyes hal
3 ek. olaj
5 dkg liszt
1 dl vörösbor
zöldpetrezselyem
1/2 citrom
hagyma

babérlevél


Elkészítés:

A besózott halszeleteket lisztbe mártjuk, forró zsírban kisütjük és lapos, tűzálló tálba helyezzük. A visszamaradt zsírban a hagymát rózsaszínűre pirítjuk, 1 dkg liszttel meghintjük, keveset pirítjuk vele, és előbb hideg vízzel, majd a vörösborral felengedve 10-15 percig forraljuk. Sóval, citromlével, egy szál babérlevéllel ízesítjük,l rászűrjük a halszeletekre, és azzal is még 10 percig lassú tűzön sütőben sütjük. Tetejét zöldpetrezselyemmel szórjuk meg.
Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

Forrás:konyhaweb.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Ünnepi töltött pulyka
  2010-12-21 22:15:12, kedd
 
  Ünnepi töltött pulyka

Hozzávalók:

4 kg-os pulyka
1 kisebb libamáj(25 dkg)
2 dl tej
5 dkg vaj
4-5 szem gomba
1 kávéskanál kapribogyó
1 zsemle
2 kemény tojás
2 gerezd fokhagyma
1 kg főtt, hámozott gesztenye
1 nyers tojás

bors
3-4 kanál zsír


Elkészítés:

A pulykát két nappal előbb besózzuk. Amikor a készítéséhez fogunk, előbb pár órát álljon szobahőmérsékleten, hogy ne legyen hideg. A libamájat és a pulyka máját a tejben és a vajban a gombával és a kapribogyóval megsütjük. Ha kihűlt, ledaráljuk a tejben áztatott és kicsavart zsemlével, a kemény tojásokkal, a fokhagymával és a gesztenye felével. Ha van egy kis maradék sült hús, vagy gépsonka, azt is ledarálhatjuk. Eldolgozzuk a nyers tojással, sóval, borssal és a sült májak levével. A keverékkel megtöltjük a pulykát a bőre alatt, az egészben maradt gesztenyéket pedig a hasüregébe tesszük. A zsírt megforrósítjuk és mindenütt megöntözzük vele a pulyka bőrét, nehogy párolás közben felhasadjon. Aláöntünk egy pohárnyi forró vizet és fedő alatt 2 óra hosszat pároljuk. Ha kell, még utána öntünk 1-1 merőkanál forró vizet. Utána sütőbe tesszük, saját levével öntözgetve 1-2 órán át sütjük, aszerint, hogy milyen idős és mekkora a pulyka. Időnként meg is forgatjuk, hogy minden oldala szép rózsaszínűre piruljon.

Forrás:konyhaweb.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Aranyló tyúkhúsleves
  2010-12-21 22:13:44, kedd
 
  Aranyló tyúkhúsleves

Hozzávalók:

1 kisebb tyúk
4-5 szál sárgarépa
3-4 szál petrezselyemgyökér
1 darabka zeller
1 darabka karalábé vagy karfiol
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1 szem burgonya

zöldbors
fekete bors (szemes)
néhány szem köménymag

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagyma és a fokhagymagerezd héját nem távolítjuk el, csak a végeit vágjuk le. A paprikát hosszában kettévágjuk és magházát eltávolítjuk.
A megtisztított és feldarabolt tyúkot kb. 4 liternyi vízbe feltesszük főni.
Ha a víz felforrt, hozzáadjuk az alaposan megmosott zöldségeket. Megsózzuk a levest és beletesszük a fűszereket.
Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús és a zöldségek is megpuhulnak (kb. 3 óra).
A levest leszűrjük és csigatésztát vagy cérnametéltet főzünk bele.

Forrás:konyhaweb.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Diós-mákos bejgli
  2010-12-21 22:08:44, kedd
 
  Hagyományos karácsonyi menü:

Diós-mákos bejgli

Hozzávalók (2 rúd)

A tésztához

500 g liszt
250 g vaj vagy margarin
4 tojássárgája
20 g élesztő
20 g porcukor
1,5 dl tej
1 db tojás a kenéshez


Diótöltelék

200 g darált dió
200 g porcukor
20 g vaníliás cukor
0,5 dl tej
50 g mazsola
2 cl rum

Máktöltelék

200 g darált mák
200 g porcukor
1 db citrom leve és reszelt héja
0,5 dl tej
50 g mazsola
2 cl rum


A tészta elkészítése

A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hűtőszekrényből kivett vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint, függetlenül attól, hogy mák vagy dió tölteléket készítünk. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat - diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is - elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.

A tésztát a jégszekrényből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.

A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével (nem kell felverni!!) megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és szikkasztás adja a beigli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét megszurkáljuk villával - ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé - előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre vágva adjuk asztalra.

Forrás: Nők Lapja Café - Jancsi bá
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Kolozsvári töltött káposzta
  2010-12-21 22:06:18, kedd
 
  Hagyományos karácsonyi menü:

Kolozsvári töltött káposzta


Hozzávalók

300 g sertésborda (4 vékony szelet karaj)
200 g darált sertéshús
100 g rizs
4 db debreceni
60 g vöröshagyma
8 db savanyú káposztalevél
800 g savanyúkáposzta
80 g császárszalonna
20 g liszt
1 db tojás
1 db füstölt köröm
3 dl tejföl
20 g fokhagyma
1 csomó kapor
50 g zsír
150 g füstölt szalonna
só, fűszerpaprika, őrölt bors, majoránna, őrölt kömény, csombor

Elkészítése

A rizst félig megfőzzük. A császárszalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a tojást felverjük, majd ezeket az anyagokat a darált húshoz adjuk. Sóval, őrölt borssal és majoránnával fűszerezzük, összekeverjük. A káposztalevelekről a vastag ereket levágjuk és a tölteléket egyenletesen elosztva, azokat megtöltjük. (A tölteléket a levél egyik oldalára tesszük, két végét felhajtjuk és feltekerjük). A vöröshagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a savanyú káposztát átmossuk, kicsavarjuk, a füstölt körmöt vagy egyéb füstölt csontot jól megmossuk.

A zsírt felolvasztjuk, a szeletekre vágott vöröshagymát benne megfonnyasztjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, a köménymagot, a fűszerpaprikát. Kevés folyadékot adva hozzá felforraljuk, zsírjára visszapirítjuk, hozzáadjuk az apró káposzta felét, a füstölt csontot, a csombort és a finomra vágott kaprot, ráhelyezzük a töltelékeket, az apró káposzta másik felével betakarjuk, kevés folyadékot hozzáadva fedő alatt puhára főzzük. Amíg a káposzta fő, a bordákat kissé kiveregetjük, sózzuk, lisztbe mártva mindkét oldalát megsütjük.

A debrecenit bevagdossuk, a szalonnából négy egyforma szeletet vágva kakastaréjt készítünk (a szalonnát hosszában majdnem bőréig bevágjuk, majd erre merőlegesen kockázzuk), és serpenyőben kisütjük. A visszamaradó zsírban a debrecenit megsütjük. Ha a káposzta megpuhult, a tölteléket kivesszük, az aprókáposztát tejfeles habarással besűrítjük, kiforraljuk. Tálaláskor a tál aljára rakjuk az aprókáposztát, ráhelyezzük a tölteléket, mellétesszük a sült bordát, debrecenit és a kakastaréjt. Tejföllel és finomra vágott kaporral díszítve forrón tálaljuk.

Forrás: Nők Lapja Café - Jancsi bá
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Pulykaaprólék leves
  2010-12-21 22:03:04, kedd
 
  Hagyományos karácsonyi menü:

Pulykaaprólék leves

Hozzávalók

100 g pulykazúza
1 db kisebb pulykaszárny
200 g sárgarépa
100 g petrezselyemgyökér
80 g gomba
100 g zöldborsó
50 g vaj
60 g liszt
1 csomó zöldpetrezselyem
1 dl tejszín
1 tojássárgája
só, őrölt bors

Elkészítése

A pulykaszárnyról lefejtjük a húst, kockára vágjuk a zúzával együtt, megmossuk. A feldarabolt húsokat a csonttal együtt feltesszük főni, felforraljuk, majd pár percnyi forralás után leszűrjük, a húst leöblítjük és a leforrázott aprólékot hideg vízben feltesszük főni a csonttal együtt. Hozzáadjuk a vöröshagymát egészben, a megtisztított és kockára vágott zöldségeket, gombát, zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk és lassú forralással puhára főzzük. Vajas petrezselymes rántással berántjuk, forraljuk, amíg a rántás ízét elforrja. Tálalás előtt a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, és ezzel dúsítjuk levesünket. Ehhez a tojássárgájával elkevert tejszínhez előbb kevés forró levest merünk, és csak ezután adjuk a teljes tömeghez, tálaláskor a csontot kiszedjük. Betétje vajas galuska.

Forrás: Nők Lapja Café - Jancsi bá
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Kávétorta
  2010-12-21 20:29:20, kedd
 
  Karácsonyra:

Kávétorta

Hozzávalók:

5 tojásból készült piskóta
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
2 kanál instant kávé
1 kanál kakaó
tejszínhab

A porcukrot, a kakaót és a Nescafét olvaszd fel egy kevés margarinnal, majd a tűzről levéve add hozzá a többi margarint, és keverd ki habverővel. Vágd a kihűlt piskótát három-négy részre, és kend meg a lapokat a krémmel, majd rakd egymásra őket. Kend be a tetejét és az oldalát is tejszínhabbal, és díszítsd csokoládédarabokkal.

Forrás: Femina.hu Szerző: Jech Enikő
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gesztenyével töltött pulyka
  2010-12-21 20:27:41, kedd
 
  Karácsonyra:

Gesztenyével töltött pulyka

Hozzávalók:

1 pulyka
1 kg gesztenye
50 dkg darált sertéshús
30 dkg füstölt szalonna
20 dkg zsír
10 dkg vaj
3 db zsemle
3 db tojás
őrölt bors
szerecsendió


A pulykát hagyd egészben, ne vágd le a lábait, csak a combjaiból távolítsd el az inakat. A tölteléket ne a bőre alá, hanem a hasüregbe töltsd. Ehhez előbb a mellcsontot éles késsel fejtsd le a húsról. A zsemléket áztasd tejbe, majd nyomkodd ki. A gesztenyét főzd meg tejben, majd hűtsd le. A vajat a tojásokkal keverd habosra, add hozzá a darált húst, a zsemléket, a gesztenyét, és dolgozd jól össze. Ízesítsd borssal, sóval és szerecsendióval. A szalonnából vágj vékony szeleteket. Sózd be a hasüreget, és töltsd bele az elkészített tölteléket. A nyílást varrd be, majd kívülről is sózd be a pulykát, és mielőtt összekötözöd, tedd rá a szalonnaszeleteket. Tedd egy zsírozott tepsibe, öntsd le olvasztott zsírral, és középmeleg sütőben süsd pirosra. A sütés végén távolítsd el róla a szalonnát. Önts alá egy kevés vizet, és saját levével locsolgasd. Mielőtt feldarabolnád, hagyd fél órát pihenni. A zsírjából készíts pecsenyelevet, öntsd kis csészékbe, és tedd az asztalra. Tálalhatod párolt rizzsel és többféle gyümölcskompóttal. Nem fogsz csalódni!

Forrás: Femina.hu Szerző: Jech Enikő
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 316 db bejegyzés
e év: 2702 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2082
  • e Hét: 6596
  • e Hónap: 11634
  • e Év: 141341
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.