Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
MEDVEHAGYMA és gyógyhatásai
  2011-01-08 14:33:42, szombat
 
 


MEDVEHAGYMA (Allium ursinum)

MEDVEHAGYMA A SZERVEZET KÉMÉNYSEPRŐJE!

Népies nevei: sásihagyma, poszhagyma, vadfokhagyma, sarima, kígyóhagyma, salamás, sajamás, cigányhagyma, poroszhagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma.

A medvehagyma (Allium ursinum) - az egyszikűek (Liliopsida) osztályának, spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozó faj. A növény a nevét onnan kapta, hogy amikor a medve felébredt téli álmából csak ezt az egy növényt fogyasztja, mivel a téli alvás alatt a szervezetében felhalmozódott salakanyagokat kitakarítja. Ilyenkor az emberre teljesen veszélytelen az állat, mert minden erejével arra törekszik, hogy megszabaduljon toxikonjaitól. A medve a hagymához patakok vizét fogyasztja nagy mennyiségben. Gondoljunk csak arra, hogy amikor az ember hagymát eszik mekkora vízigénye támad.
Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Egy-egy hagyma kertben történő elültetésével és a növény termesztésével változatosabbá tehetjük megszokott ételeink ízét, zamatát.
Magyarországon a következő gyűjtőhelyeken található meg tömegesen a medvehagyma: Bakony, Gerecse, Mecsek, Orfű környéke, Misina déli lejtője, Martonvásár környéke. A védett területeken engedéllyel gyűjthető növény. Tavasszal leveles szárát, ősszel hagymáját gyűjthetjük.
Mindenképpen virágzás előtt gyűjtsük, mert virágzáskor a növény mérgező.

Hatóanyagai: Allicin a fő hatóanyaga, ezenkívül allinázt, ajoent, metil-allil-triszulfidot, adenozint, flavonoidokat, cisztent, foszfolipideket, béta-szitoszterint, növényi szteroidokat és klorofillt tartalmaz. Vitaminok közül A-, B1-, B2-, C-, és niacint, ásványi anyagok közül magnéziumot, nagy mennyiségű vasat (20x több vas van benne, mint a fokhagymában), cinket, mangánt, kalciumot, szelént.

A medvehagyma gyógyászati célra felhasználható részei:
Száras levele (Allii ursinum flos)
Hagymája (Allii ursinum bulbi)

Alkalmazás módjai:
Friss préselt lé
Tea
Tinktúra
Borogatás, lemosás
Élelemként
Medvehagyma méz

A tavasszal gyűjtött friss leveles szárat gyümölcs centrifugával kipréseljük és levéből 5 cl -t kefirbe vagy valami más lébe belekeverve fogyasztjuk.
A szárított medvehagyma leveleket (1-2 evőkanál) 3-4 dl vízzel leforrázzuk, letakarjuk, 5-10 percig ázni hagyjuk, szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Napi 2-3 csésze az ajánlott adag.
Tinktúrából napi 12-16 csepp a dózis, érdemes reggel bevenni. Noha nincs olyan kellemetlen csípős hatása mint a fokhagymának, mégis érdemes 1-1 ½ dl vízbe csepegtetni. A tinktúra előnye, hogy egész évben rendelkezésünkre áll.
Külsőleg a medvehagyma teájából készült borogatások és lemosások hozhatnak eredményt bőrgombák esetén.
Élelemként a friss leveleket lehet felhasználni levesek, mártások, húsok stb. elkészítéséhez (noha hő hatására a hatóanyagok egy része elvész).
Medvehagyma méz: Magyarországon is immár beszerezhető bio-medvehagyma méz (250 gr. kb. 6-800.-Ft)




Tavaszi, friss medvehagyma szőnyeg

A medvehagyma élettani és gyógyhatásai betegségcsoportok szerint:

Szív és keringési betegségek

A medvehagyma az egyik legerősebb vértisztító növény, gátolja a vérrögképződést, csökkenti a vérzsír szintjét beleértve a koleszterin és triglicerid szintet is. Javítja a memóriát, mivel tisztítja a hajszálereket is. Tartósan alkalmazva csökkenti a vérnyomást, mert képes feloldani az érfalak lerakódásait (főképp időskori magas vérnyomás esetén). A medvehagyma serkenti a vérképzést, magas vastartalma miatt vérszegénység esetén is bevált növény. Hatékonyan csökkenti a koszorúerek lerakódásait, így használatával csökkenthető a szívinfarktus veszélye.

Húgyúti szervek betegségei

Tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, serkenti a vizelet kiürülését. Kimossa a vese- és hólyaghomokot illetve az apróbb köveket. Fertőtlenítő hatással van az egész húgyúti rendszerre. A vizeletben, így a vesékben, hólyagban lévő baktériumokat és vírusokat elpusztítja és ,,immunizálja" az altesti szerveket, különösen hatékony felfázásos tünetek enyhítésére és felszámolására.

Emésztőrendszer betegségei

A medvehagyma szó szerint kitakarítja a májat, az epét, a gyomrot és az egész béltraktust. Bélfertőtlenítő hatású, bélgombák ellen (candida, criptococcus, trichophyton, epidermaphyton, microsporium) klinikailag is bizonyítottan hatásos. Elűzi a bélférgeket még az orsógilisztát is. Krónikus étvágytalanságon is segíthet, mivel serkenti az egész emésztőtraktust. A medvehagyma kettős hatású gyógynövény, mivel krónikus hasmenés (idegi vagy fertőzés eredetű) és szorulás ellen is hatékony ,,gyógyszer". Enyhíti az un. ideges emésztés tüneteit (fájó gyomor, has, belek). Serkenti a bélrendszer nyiroksejtjeit, ezáltal elősegíti a könnyebb kiválasztást. Egyes tudományos kutatások az időskori leukémia elleni hatékonyságát igazolták. A medvehagyma alkalmazása elősegíti a tápanyagok hatékonyabb felszívódását.



Felső légúti betegségek

A növény használata csökkenti a felső légúti megbetegedések - pl. influenza, megfázás - kockázatát. Különösen alkalmas az időskori hörghurut váladékainak felszabadításában és eltávolításában. A medvehagyma az antibiotikumos kezelések egyik fő kiegészítője lehet. A medvehagyma - mivel gátolja a vérrögképződést - csökkenti a tüdőembólia kialakulásának kockázatát. A növény segíthet az un. nehézlégzés oldásában is. Különösen ajánlott azok számára, akik toxikus anyagokkal dolgoznak pl. festők, fodrászok, bányászok, útépítők ill. nagyvárosi lakosok. A medvehagyma képes a szervezetben felhalmozódott ólmot és más nehézfémeket eltávolítani. Különösen ajánlatos medvehagyma kúrát tartaniuk a dohányosoknak ill. vegyi anyagokkal foglalkozó embereknek.

Bőrbetegségek

Akkut és krónikus bőrbetegségek egyik kiinduló pontja a belek elgombásodása és a toxikus anyagok felhalmozódása. A medvehagyma alkalmazásával szépen kitisztul a tisztátalan arcbőr, a pattanásos, sömörös, korpás bőr. Borogatásként a bőrön jelentkező gombás fertőzések ellen is hatásos. Gyulladásgátló hatása miatt sebek gyógyulásában és az égető, viszkető bőr esetében is enyhülést hozhat.

Nőgyógyászati betegségek

A változókori tüneteket (izzadás, hőhullám stb.) nagymértékben csökkenti. Fiatalabb nők esetében emeli a libidót, növeli a nemi vágyat és gyógyítja (belsőleg fogyasztva) a hüvelyi gombásodást és hüvelyfertőzéseket. A medvehagyma kedvezően befolyásolja az optimális női hormonháztartás fenntartását. Késlekedő, kimaradt menstruációt viszonylag gyorsan helyreállítja, ugyanakkor csökkenti az erős vérzést a ciklus alatt.

Egyéb betegségek

A hagymafélék, különösképpen a medvehagyma gátolja a korai csontritkulást, lassítja a kórfolyamatokat és bizonyos tekintetben hatóanyagai révén csontépítő hatású is (tartós alkalmazás esetén).
A növény nemcsak az ideges béltraktust, hanem a szervezet idegrendszerét is nyugtatja.
A medvehagyma - orvosilag is igazoltan - kiváló immunerősítő, tonizáló gyógynövény.
A férfiak esetében a növény béta-szitoszterin tartalma miatt hatékony szer prosztatagyulladás és jóindulatú prosztatanagyobbodás kezelésében.
Még nem teljesen bizonyított, de az eddig elvégzett klinikai vizsgálatok a növény vércukorszintet csökkentő hatásáról számolnak be. Ehhez azonban tartós alkalmazás szükséges.

A medvehagyma gyógynövény-szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):
Máriatövis (Silybum marianum)
Nagy csalán ( Urtica dioica)
Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)
Vizitorma (Nasturtium officinale)
Fűszerpaprika (Capsicum annuum)




A növekedő medvehagyma

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedés esetén kérje ki kezelőorvosa tanácsát!
A medvehagyma gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

Forrás: bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
MÁK : csontjaink kovácsa
  2011-01-08 14:18:17, szombat
 
 


KERTI MÁK (Papaverum somniferum)

Népies neve: közönséges mák

Egyéves kultúrnövény. Szára 50-150 cm magas, fajtánként változóan alig vagy kifejezetten elágazó, hamvas, kékeszöld. Az alsó levelek nyelesek, a felsők ülők, alapjuk részben szárölelő. Alakjuk változó: hosszas-tojásdad, szélük szabálytalanul bemetszett, esetleg karéjos. Virágai magánosak, a bimbók bókolok, nyíláskor felegyenesednek, a szirmok kibontakozásakor, reggel, a két, csónak alakú csészelevél lehull. A szirmok színe változó, vannak fehér, rózsaszínű, piros, lila színű kultúrváltozatok, a sziromlevelek tövén sötétebb folt látható. Június második felétől július közepéig virágozhat. A termés együregű, sokrekeszű tok, melynek alakja szintén fajtánként változó: majdnem gömbölyű, tojásdad, körte alakú, hordószerűen megnyúlt vagy szélesebb, mint hosszú. A tok csúcsán megtalálható a maradandó, koronaszerű bibe, karéjainak száma megfelel a termőlevelek, illetőleg a termés belsejében sövényszerű rekeszek számának. A tok alatt a száron bütyökszerű csomó van, ehhez ízesültek a virágtakaró levelei. Egyes fajtáknál a tokon a bibekaréj alatt nyílások képződnek, a legtöbb fajta tokja nem nyílik fel. A magvak a tok belsejében hosszirányban végigfutó részleges válaszfalakon, sövényeken képződnek és éretten a tokba hullanak, mely ilyenkor mozgatásra zörög. A magvak vese alakúak, hálózatos felületűek, színük is változik fajtánként, lehetnek kékek, majdnem feketék, szürkék, sárgák, fehérek. A növény tejnedvet tartalmaz.

A mák vadon nem fordul elő, ősi élelmiszer-, olaj- és gyógynövényként termesztik.

A kerti mák hatóanyagai:

Zsírsavak (az összzsírsav %-ban):
palmitinsav 11 %
sztearinsav 2 %
olajsav 11 %
linolsav 72 %

Ásványi anyagok (100 grammban):
foszfor 800 mg
kalcium 968 mg
kálium 1105 mg
magnézium 506 mg
nátrium 16,5 mg
vas 15 mg

Vitaminok:
B1 (tiamin) 4,9 mikrogramm
B5 (pantoténsav) 0,08 mg
B6 (piridoxin) 0,46 mg
B7 (H) (biotin) 24 mikrogramm

Aminosav tartalom: (g/100g fehérje). Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani. Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális. A kerti mákban mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható:
fenil-alanin 5,4
hisztidin 3,5
izoleucin 6,0
leucin 9,6
lizin 6,8
metionin 2,1
treonin 5,9
triptofán 1,9
valin 8,1
Alkaloidok: (csak klinikumban alkalmazható) pl. morfin, narkotin, kodein, tebain, papaverin.

A kerti mák felhasználható részei:
mákgubó (Papaveris somniferi caput)
mákszem (magja)

Alkalmazás módjai:
klinikumban gyógyszerek formájában (pl. morfin, narkotin, kodein stb.)
tea
hidegen sajtolt mákolaj
élelmiszer





A kerti mák érett magja

A klinikumban használatos gyógyszereket csak orvos alkalmazhatja, mivel ezek erős hatású - különösképpen fájdalomcsillapító - szerek.
Tea: régebben a gubóból a népi hagyomány teát főzött, főképp kisebb gyermekek alvásának elősegítésére. Ma már ez elavult és egyáltalán nem javasolt felhasználási terület.
Mákolaj: a mákszemekből hidegen sajtolt olajat készítenek, amelyet biztonsággal lehet alkalmazni akár hosszabb távon is.
Élelmiszerként: a magyar konyha különösen gazdag a mákos ételek elkészítésének tekintetében. Gondoljunk csak a mákos gubára, a rétesre, a mákos tésztára, a bejglire stb.



A magyar konyha remekműve a bejgli



A kerti mák élettani és gyógyhatásai betegségcsoportok szerint:

Csont- és vázrendszer:
A csontok építéséhez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel. A mákszemek az egyik leggazdagabb kalciumforrás. Az alábbi felsorolásból kitűnik, hogy különböző élelmiszereknek mekkora a kalciumtartalma 100 grammra vetítve, mg-ban megadva az értékeket:

Banán 110 mg,
Dió 102 mg
Teljes búza 39 mg
Fölözött tehéntej 114 mg
Teljes tehéntej 120 mg
Sovány tehéntúró 90 mg
Szójaliszt 200 mg
Juhtúró 400 mg
Mandula 238 mg
Mogyoró 290 mg
Trappista sajt 600 mg
Parmezán sajt 850 mg
Kerti mák 968 mg

Ebből a táblázatból is látható, hogy a mákban majdnem nyolcszoros kalciumtartalom található, mint a mindmáig dicsőített tejben. A csontépítés szempontjából fontos a magnézium és a foszfor jelenléte. A szakirodalmi adatok javaslata alapján a mák kalciumtartalmának (968 mg) legalább fele mennyiségű magnézium szükségeltetik. A mákban 506 mg magnézium található, tehát a legoptimálisabb arányban. A foszfor jelenléte szintén nélkülözhetetlen a csontépítésben. Az ásványi anyagok közül a foszfor 800 mg mennyiségben van jelen 100 g mákszemben.
Mindezekből következik, hogy az egyik leghatékonyabb ellenszere a csontritkulásnak a mák gyakori bevitele a szervezetbe. Még az elaggott csontrendszert is képes újjáépíteni, mindehhez azonban tartós (1-1,5 év) használat szükségeltetik. A mákot mellékhatásmentesen lehet alkalmazni, akár megelőzés, akár csontépítés céljából.

Éjszakai alvásproblémák:
A mákmagok minimális mennyiségű ópiátot is tartalmaznak, azonban ezek nem okoznak függőséget, és nem számítanak kábítószernek. A máknak altató hatása is van, nem véletlen, hogy a latin kifejezésben szereplő ,,somniferum" jelentése ,,álmot hozó". A várható lefekvés előtt körülbelül fél órával érdemes bevenni. A máknak illetve annak olajának nyugtató hatása van az idegrendszerre is.

Szív- és keringési betegségek:
A kerti mák magvainak zsírsavtartalmának köszönhetően csökkenti a vérszérum koleszterinszintjét, csökkenti az erekben felhalmozódott lerakódásokat, ezáltal csökkenhet a magas vérnyomás is. A mák olajának rendszeres használatával csökkenthető a vér összes lipidszintje és szabályozhatja az úgynevezett ,,rossz" LDL-koleszterinszintet is.
Bél- és emésztőrendszer:

A mák, mint étel fogyasztása kitakarítja az egész béltraktust, magához köti a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat, ezért mákos ételek fogyasztásakor különösen fontos a fokozottabb folyadékbevitel.





A mák virágzása

A kerti mák gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

Forrás: bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
FEKETEKÖMÉNY gyógyhatásai
  2011-01-08 14:01:00, szombat
 
 


FEKETEKÖMÉNY (Nigella sativa)

ALLERGIA ASZTMA ELLEN NAGYON HATÁSOS !

Népies nevei: katicavirág, parasztbors, kumin, csernuska.

A feketekömény (Nigella sativa) a Földközi-tenger mellékén honos, a boglárkafélék családjának egyik melegkedvelő nemzetségébe (Nigella) tartozik. Eredeti őshazája valahol Nyugat-Ázsiában van. A feketekömény 30-50 cm magasra növő egyéves növény. Elvékonyodó főgyökere kevés oldalgyökérre ágazik el. Szórt állú levelei 2-3-szorosan szeldeltek. A virágok magányosan, általában a szár vagy az oldalágak csúcsán helyezkednek el. A virágtakaró levelek kékes árnyalatúak, tompák, hirtelen ívesen behajló körömben végződnek. Ezeket követi 5 nektárium levél, melyek ennek a családnak a legbonyolultabb szerkezetű mézfejtői. A mézfejtő szirmok kettős csúcsúak, pillás szélűek. A termelőlevelek többé-kevésbé, azaz kb. a közepükig szorosan összenőttek egymással, így több rekeszű magház jön létre, ami nagyon hasonlít a magasabb fejlettségű zárvatermők termésére. A társas tüszőtermésekben apró 2-2,5 mm hosszú, fekete, éles szögletű magok találhatók, melyek alakja tojásdad, helyenként kissé lapított, felületük sűrű barázdával díszített.

Hatóanyagai: Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak (31,8 % magjában), keserűanyagok: saponin melanthin, nigellin, illékonyanyag: nigellon sernohiprepidon (magjában 0,5-1,5 %), kétféle alkoloid, damascenin, arginin, nagyon magas E-vitamin tartalom, thymokinon, karotin, prostaglandin (a telítetlen zsírsavakból képződik a szervezetben).

A feketekömény gyógyászati célra felhasználható részei:

 A növény érett magja (Nigella semen)





A feketekömény apró magjai

Alkalmazás módjai:

 Hidegen sajtolt magolaj
 Tea
 Tinktúra
 Inhalálás
 Külsőleg ecsetelés
 Élelmiszerként

A hidegen sajtolt magolajat mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazhatjuk. Belsőleg 1-2 mokkáskanálnyi (2-4 ml) a napi adag, szájon keresztül alkalmazhatjuk. Külsőleg az olajat fülpiszkáló pálcikára csepegtetjük és az adott bőrfelületre felkenjük.
A tea elkészítésének módja: 2-3 púpozott kávéskanálnyi magot megőrlünk, fél liter vízzel leforrázzuk, letakarjuk, 5-10 percig állni hagyjuk, szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Napi 2-3 csésze az alkalmazható dózis.
A feketekömény magjából készült alkoholos-vizes kivonatot (tinktúra) orálisan (szájon keresztül) alkalmazzuk, érdemes 1 dl vízbe csepegtetni. Napi adagja: 2 x 20 csepp gyermekeknek, 3 x4 x20 csepp felnőtteknek.
Inhalálás: Egy maréknyi őrölt magot 1 l forró vízzel felöntünk, letakarjuk és állni hagyjuk 5-10 percet. Utána fejünkre törölközőt rakunk, eltávolítjuk a fedőt és napjában többször 10-10 percet inhalálunk.
Külsőleg ecsetelésként különböző bőrbetegségekre alkalmazhatjuk vékonyan felhordva lehetőleg steril anyaggal (géz, fülpiszkáló pálcika, kozmetikai korong stb.)
Élelmiszerként magját adhatjuk különböző ételekhez, mint például sütemények, káposztás ételek, egyes levesek, aromás anyagai miatt süteményekhez.

A feketekömény élettani és gyógyhatásai betegségcsoportok szerint:

Légúti rendszer betegségei:

A feketekömény enyhíti az asztmás rohamok számát és lefolyását. Hosszantartó kúrával (fél egy év) akár a minimálisra lehet csökkenteni e kellemetlen betegség tüneteit. Azoknak is érdemes kipróbálni, akiknek csak reggeli asztmás köhögésük van, mivel ezt a feketekömény használatával szinte meg lehet szüntetni.
A feketekömény nagymértékben csökkenti az allergiás reakciókat, különösen szénanátha, pollen, por, állatszőr allergia esetén. A növény magjának olaja szájon keresztül alkalmazva minimalizálja a dohányzás okozta reggeli köhögéseket. Gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazhatjuk megfázás és tüdőgyulladás esetén is kiegészítő kezelésként. A feketekömény magjának erős vírus és baktériumölő hatása van. Ez a növény lehet az asztmások és allergiások Mekkája. Érdemes kipróbálni.

Emésztőrendszer betegségei:

A feketekömény orálisan alkalmazva étvágygerjesztő hatású, valamint serkenti az emésztési folyamatokat, valamint a kiválasztó szervek működését. Kiváló puffadás gátló és egyben szélhajtó hatású is. A belekben feloldja a letapadt nyálkákat és kiüríti azokat a szervezetből. Gyomor- és bélhurut esetén is alkalmazható, viszonylag rövid idő alatt enyhülést tapasztalhatunk. Mivel a feketeköménynek vírus és baktériumölő hatása van, így sikerrel lehet alkalmazni az elgombásodott bélrendszer megtisztítására (még a Candida albicans esetén is).

Bőrbetegségek:

Bőrbetegségek kezelésére a feketekömény magjának olaját mind belsőleg, mind külsőleg egyszerre érdemes alkalmazni. Külsőleg pikkelysömör, atópiás ekcéma, neurodermatitis, pattanások és aknék kezelésére alkalmazzuk vékonyan felkenve az adott bőrfelületre.

Egyéb betegségek:

A feketekömény magjából nyert olaj a szájban a nyállal jól elkeverve megszünteti a fogínygyulladást - ebben az esetben 3-5 perc után - az olajat köpjük ki. Az olaj rendszeres használata gátolja a fogszuvasodás kialakulását.
A növény erős gyulladáscsökkentő hatása miatt sikerrel alkalmazható ideggyulladások (külsőleg) esetén is. Idegnyugtató hatása klinikailag igazolt. A magolaj elősegíti az idegsejtek normál működését.
Mint minden hidegen sajtolt magolaj, csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolja a bélrendszerben a felesleges koleszterin vérbeáramlását, illetve azáltal, hogy csökkenti a vér lipidszintjeit, csökken a vérnyomás is.
Mindennemű nőgyógyászati gyulladások kezelésére is bevált gyógynövény a feketekömény. Belsőleg és külsőleg a méh környékére bemasszírozva az olaj hatékonyan képes felvenni a harcot a gyulladásokkal. Szoptatás után a mellekbe bedörzsölve regenerálja a petyhüdt bőrt, azt újra feszessé teszi, ugyanakkor használhatjuk az un. terhességi csíkokra (minél hamarabb a szülés után).
Külsőleg alkalmazva - erős gyulladáscsökkentő hatása miatt - a reumásoknak is enyhülést hoz a feketekömény magjának olaja. Naponta akár többször is masszírozzuk be az adott ízületek környékét.
Ázsiai kutatások bebizonyították, hogy növeli a spermatermelést, azok életképességét, valamint javítja a potenciát. (Indiában előszeretettel - és sikeresen - alkalmazzák bizonyos fajta impotenciák kezelésére).
A tudományos világ figyelmét is felkeltette a növény rákra, mint betegségre gyakorolt hatása. Igazoltnak látszik hatékonysága hasnyálmirigy gyulladás és az abból kialakuló hasnyálmirigy daganatok kezelésére. Állatkísérletek esetében a tumorok 65-67 %-ban jelentősen zsugorodtak. Az Egyesült Államokban a kutatások azt mutatják, hogy kiegészítő kezelésként a feketeköménymag kivonata hatékonyan veszi fel a harcot vastag- és végbélrák esetén.
A gyógynövény olajának használata az orrba ecsetelve megszünteti az orrdugulást és az ebből fakadó horkolást.

A feketekömény gyógynövény-szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):

 Medvehagyma (Albium ursinum)
 Fokhagyma (Allii sativum bulbi)
 Kálmosgyökér (Calami rhizoma)
 Feketeretek (Raphanus sativus niger)




A feketekömény virágzó ága

A feketekömény gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

Forrás: bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Máriatövis és gyógyhatásai
  2011-01-08 13:08:16, szombat
 
 


MÁRIATÖVIS Tudományos név: ,,Silybum marianum"

MÁRIATÖVIS A MÉREGTELENÍTÉS KIRÁLYNŐJE!

Népies nevei: őszbogáncs, Boldogasszony teje, Boldogasszony tövise, máriabogáncs,
tarkabogáncs, Szűz Mária tövise Mediterrán vidékről (Dél-Európa, Délnyugat-Ázsia) származó gyógynövény, amelyet Magyarországon termesztenek, mivel gyógyszeripari alapanyag is a magjából kinyert szilimarin.

Egy éves vagy áttelelő 1-1,5 m magasra növő növény. Hajtása tenyészidő feléig tőrózsás.
Fénylő levelei fehéren pettyezettek, márványozottak, szélük öblösen hasogatott, élük tüskés.
A fészkes virágzat a szár csúcsán helyezkedik el, átmérője 5-8 cm.
A fészket nagy, szúrós hegyű fészekpikkelyek borítják. A lila csöves virágok a sárgásfehér pelyvaszőrökkel fedett virágzati vackor alsó részében találhatóak. A termés ék alakú, barna színű, fehéresen csíkolt, fényes, bóbitás kaszattermés.

Hatóanyagai:
Fő hatóanyaga a szilimarin nevezetű vegyület, amely 3 bioflavonoidból épül fel:
silibyn, silidianin, silychristin. Mindezek az érett magvak 4-6 %-át teszik ki. Ezenkívül a további
hatóanyagok: többféle flavonolignán, szilibinin, szterolok, polinek, fumársav, linolsav, olajsav és
keserűanyagok
.
Máriatövis gyógyászati célra felhasználható részei:
 máriatövis levél (Cardui mariani fólium)
 máriatövis érett termés (Cardui maiani fructus
Levelét szárított formában, magját (érett termés) kipréselve használjuk.

Alkalmazás módjai:
 tea (levél, magja)
 magolaj (külsőleg, belsőleg)
 injekció, infúzió, tabletta (orvosi alkalmazás szerint)
 homeopátiás készítmény (homeopátiás orvosi alkalmazás szerint)

A népgyógyászatban régebben a máriatövis levelét alkalmazták teaként, ma már csak magja
alkotóeleme néhány teakeveréknek. Mivel zsírban oldékonyak a legfőbb hatóanyagok,ezért a tea terápiás alkalmazása elavult.





A magolaj - hidegen sajtolt - napi ajánlott bevitele 1-2x 2 ml (mokkáskanál), amit étkezés előtt
vagy alatta érdemes alkalmazni.
Injekció, infúzió, tabletta, homeopátiás készítmény csak klinikumban használható. Érdekesség,
hogy a galócamérgezések egyik leghatékonyabb szere a máriatövismagból kinyert szilimarin
vegyületcsoport, amit számos tudományos és klinikai teszt is bizonyított.

Máriatövis termése (magja)A máriatövis élettani és gyógyhatásai betegségcsoportok szerint:

Máj és emésztőrendszeri betegségek:

A máriatövismag olaja megakadályozza a májban termelődő és a méregtelenítő folyamatokhoz
nélkülözhetetlen aminosavszerű vegyület a glutation kiürülését, sőt akár 30-35 %-kal képes
megnövelni koncentrációját, valamint a szuperoxid dizmutáznak (SOD) mennyiségét.
Magyarul, a máriatövis ,,kitakarítja" a gyógyszer, vegyszer, alkohol, nikotin, nehézfémek (pl. ólom,
higany) és a kozmetikumokból származó mérgeket a szervezetből.

A máriatövis háromféleképpen védi a májat.

Egyrészt stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat, ami
megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe.
Másrészt hatékony antioxidáns, amely
semlegesíti a veszélyes szabad gyököket. (A szabad gyökök nagyon reakcióképes molekulák,
melyek képesek kárt okozni más molekulákban, akár még a sejteken belül is.)
Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak.
Harmadrészt pedig elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek lecserélését.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt enyhíti a vírusos májgyulladás (hepatitis B,-C) tüneteit.
Sikerrel alkalmazható sárgaság esetén is. Igazoltan hatékony májzsugor (cirrózis),
májnagyobbodás, zsírmáj kezelésére.
Serkenti az emésztőnedvek és az epe áramlását,megkönnyítve ezzel az emésztési folyamatokat.
A máriatövis sikerrel alkalmazható tartós étvágytalanság esetében is. A növény szabályozza a máj koleszterin képzését, csökkenti a triglicerid és LDL (rossz koleszterin) szintet.

Szív és keringési betegségek:
A máriatövismag olaja hatékonyan enyhíti és szabályozza a szívritmuszavart, ,,kitakarítja" a
vérből a toxikonokat, illetve feloldja és a kiválasztó szerveken keresztül eltávolítja az érfalakra
rakódott lipideket (zsírokat), ezáltal csökkenti a vérnyomást.




Egyéb betegségek:
A máriatövismag olaja - belsőleg és külsőleg egyszerre alkalmazva - lassítja az ekcéma és a
pikkelysömör kórfolyamatát. Külsőleg enyhíti a kellemetlen viszkető érzetet.
Homeopátiás készítményként aranyér, visszérbántalmak és reumatikus panaszok enyhítésére
használják.
A máriatövis hasznos lehet az endometriosis (a női meddőség egyik oka) kezelésében is, mivel
segíti az ösztrogén lebontását a májban.

A máriatövis gyógynövény szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):
 Articsóka (Cynara scolymus)
 Katángkóró (Cichorium intybus)
 Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)
 Borsmenta (Mentha piperita)
 Benedekfű (Cnicus benedictus)
 Nagy csalán (Urtica dioica)Vadon termő máriatövis

A máriatövis gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis
felállítása szakképzett orvos feladata!

Forrás: bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
NAGY CSALÁN gyógyhatása
  2011-01-08 12:41:20, szombat
 
 


NAGY CSALÁN (Urtica dioica)

Magyarországon kb. 50 fajta csalán lelhető fel, azonban gyógyászati szempontból a nagy csalán (Urtica dioica) a legtöbbször alkalmazott gyógynövény.

Népies nevei: csóvány, csólyány, csollán, csillán.

A nagy csalán magas termetű (50-150 cm) csalánszőrökkel borított, szögletes hajtású, indás évelő növény. Minden szervén megtalálható csalánszőrök érintése égető, viszkető érzést okoz, apró vörös kiütésekkel. Szinte mindenhol fellelhető, azonban a nyirkosabb, vizesebb erdei ligeteket kedveli a legjobban. A tavasz egyik első hírnöke, már nagyon sokszor a hó alól is kibúvik. Gyógyászati szempontból az április végi és májusi csalán felső hajtásvég a leghatékonyabb drog, míg szeptemberben a gyökerébe visszahúzódó hatóanyagok miatt a növény gyökerét gyűjtjük. A vulkanikus kőzeten termett csalán rendelkezik a leghatékonyabb gyógyerővel. Érdemes tehát ilyen területeken gyűjteni.
A csalán ,,tüzes" növény, ezt mutatja a latin elnevezése. Az Urtica szó a latin Uro= égni szóból származik. A csalán rendkívül gazdag hatóanyagok tárháza.

Hatóanyagok:
A-, B-, C-, K-, U-, P- vitaminok
Kiemelkedő a magas vas és szelén tartalma
4 fajta klorofillt tartalmaz
Hamujában nagy mennyiségű meszet, ásványi sókat, fehérjéket találunk
Savak közül: aszkorbinsavat, fahéjsavakat, ecetsavat, a csalánszőrök hangyasavat tartalmaz
További fő hatóanyagok: acetilkolin, fitoszterin, hisztamin, szerotonin, flavonoidok, glikozidok, szterolok, karotinoidok
Béta-szitoszterol (csak a gyökerekben)

A nagy csalánnak gyógyászati célra felhasználható részei:
levele (Urtica flos), gyökere (Urtica radix), magja (Urtica semen).
A leveleket frissen vagy szárítva, gyökerét szárítva, magját kipréselve alkalmazhatjuk.
A csalán alkalmazásának módjai:
- teaként (levél, gyökér)
- tinktúraként (külsőleg, belsőleg)
- magolajként ( külsőleg, belsőleg)
- borogatásként (külsőleg)
- ülőfürdőként (külsőleg)
- hajszesz és samponként (fejbőrre)
- ételként (levesek, főzelékek)
- csalánsörként

A csalántea (levélből) elkészítésének módja:
Két evőkanál szárított csalánlevelet leforrázunk (nem főzzük), lefedjük, csupán 2 percig állni hagyjuk, majd szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Az ajánlott napi bevitel átlagos esetben 2-3 csésze. Súlyosabb esetekben akár 1-1 1/2 liter tea fogyasztása javasolt arányosan szétosztva a nap folyamán.

A csalántea (gyökérből) elkészítésének módja: A jól kiszárított és felvágott gyökereket (két púpozott teáskanál) éjszakára 2,5 dl hideg vízben áztatjuk és azt reggel felfőzzük, szűrjük, majd kortyonként fogyasztjuk.
Tinktúra alkalmazása: naponta 2x vagy 3x 1 dl vízben oldva, külsőleg bedörzsölőszerként.
Magolajként alkalmazva: belsőleg 1-2 mokkáskanál/nap, külsőleg bekenőszerként.
Borogatás: a nagy csalán teáját használjuk borogatásra.
Ülőfürdő: fürdővízhez 2 l csalántea hozzáadása, a fürdővíz csípőig érjen. A növény klorofill tartalma miatt megfoghatja a kádat.
Hajszesz és sampon: a termékek leírása szerinti használat követendő.
Ételként: a növény friss leveleit használhatjuk. A májusi friss csalánlevelekből lét is préselhetünk, amelynek maximális napi adagja ½ pohár (kiváló vérpezsdítő).

Csalánsör recept: összetevők:
Friss fiatal csalán hajtásvég (50 szál)
2 púpozott evőkanál őrölt gyömbér
8 dkg cukor
2 evőkanál borkő
3 dkg étkezési élesztő
36 liter tiszta víz
Forraljuk 20 percen át a vízben a csalánt és a gyömbért, majd tegyük bele a cukrot és oldjuk fel kevergetés közben. Hagyjuk kihűlni az oldatot, majd adjuk hozzá a borkövet, keverjük el benne és újra melegítjük fel enyhén. Adjuk hozzá az élesztőt, de ne kevergessük közben! Hagyjuk egy éjszakán át letakarva pihenni. Másnap fölözzük le a tetején összegyűlt habot, jól keverjük meg, majd palackozzuk jól záródó üvegekbe. Hagyjuk állni két napig, majd fogyasztható.

Tipp: Fogyasszuk hűtve! Az üveg alján üledék képződik, 18 év alatt fogyasztása nem ajánlott!





A nagy csalán élettani és gyógyhatásai betegségcsoportok szerint:

Szív és keringési betegségek:
A csalán az egyik legjobb és leghatékonyabb vértisztító növény. Nemcsak, hogy kimossa a vérből a toxikus anyagokat, hanem képes feloldani az érfalakra rakódott különböző lipideket (zsírokat), ezáltal csökkentheti főleg az időskori magas vérnyomást. Ugyanakkor akkut magas vérnyomásban szenvedők ne használják a növényt!

Gátolja az erekben a vérrögök képződését, így megelőzhetővé válik a különböző embóliák kialakulása.

A csalán tisztítja a hajszálereket is, erősíti az érfalakat, az érfalak izomzatát. Hatékonyan képes tisztítani a szív koszorúereit, ezáltal csökkenthető a szívinfarktus kialakulásának kockázata.

Hatóanyag tartalmánál fogva elősegíti a vérképződést, vastartalma miatt vérszegénység esetén is segítséget nyújt.

Csersavtartalmának köszönhetően - összehúzó hatás - kisebb vérzések elállítására is használható a friss csalán levele. Diaretikus (vízhajtó) hatása miatt szívödéma kezelésére is hatékony a csalán teája.

Fájó, vénás végtagok esetén a csalánteával történő borogatás enyhülést eredményez.

A csalán jótékony hatással van az izmok jobb vérellátására pl. hideg végtagok kezelésére.
A növény serkenti a fejbőr vérellátását, erősíti ezáltal a hajhagymák jobb anyagcseréjét.

Aranyeres bántalmak esetén, ha ülőfürdőként alkalmazzuk, visszahúzódásra készteti az aranyeres csomókat és enyhíti a fájdalmakat. Külsőleg, borogatásként alkalmazva enyhíti a visszérfájdalmakat.

A nagy csalán felpezsdíti a vért, szinte felfrissíti az egész keringési rendszert, így vitalizálja az egész testet.


Húgy-, húgyúti-, hólyag betegségek:

A növény átmossa az egész húgyúti rendszert, távozásra készteti a vese, és hólyaghomokot, valamint a kisebb köveket.

Fokozza a vese kiválasztó funkcióját csökkentve ezáltal a testben felhalmozódott folyadékokat (ödémákat).

A csalán a köszvény (húgysavtúltengés) egyik legbiztosabb ellenszere, mind belsőleg, mind külsőleg egyszerre alkalmazva.

A növény segít a pangó vizelet megindításában, ill. egy esetleges húgycsőelzáródás orvoslásában.


Emésztőrendszeri betegségek:

A nagy csalán támogatja és elősegíti a máj méregtelenítő funkcióit, alkalmazásával a májba friss vér áramlik. A növény képes a májban és a lépben felhalmozódott toxikus anyagokat (pl.: gyógyszermaradványok, vegyszerek) kioldani és eltávolítani.

Teája gyomor és bélhurut ellen is hatásos. Gyulladáscsökkentő hatása miatt segítséget nyújthat a vastagbél gyulladásos betegségeinél. A csalán javítja a bélperisztaltikát, ezáltal eredményesen használható székrekedés esetén.

Oldja a belekben felhalmozódott plakkokat, így rendszeres használatával számos súlyos bélbetegség (pl. bélrák) megelőzhető.

Női-, és férfi ivarszervek betegségei:

A nagy csalán nagymértékben javítja a kismedence vérellátását.
Javítja a méh izomzatának anyagcseréjét, vérkeringését.

A kismedencében elhelyezkedő különböző ciszták feloldását és ,,kitakarítását" is elvégzi.

Növeli a nemi vágyat, oldja az érzelmi és szexuális ösztönvilág gátjait.

A növényt áldott állapotban lévő nők ne alkalmazzák, mert elindíthatja az idő előtti szülést!

Férfiak esetében javítja a barlangos test vérellátását, ezáltal emeli a libidót és a merevedési képességet.

Mindkét nem esetében a csalán emeli az ivarsejtek (petesejt, hímivarsejt) termékenyítő képességét, növeli az ondószámot és elősegíti az egészségesebb petesejtek képződését.

A csalán gyökerében található béta-szitoszterol hatóanyag enyhíti a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának tüneteit.





Egyéb betegségek:

A nagy csalán csökkenti a vércukorszintet, ha reggel éhgyomorra tartósan fogyasztjuk teáját (nőknek 4 dl, férfiaknak 5 dl) kortyonként fogyasztva. Fontos, hogy ébredés után ez legyen az első információ a szervezet számára.

A növény szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást, ill. beindítja azt apadás esetén. A növény akkor is segíthet, ha szülés után egyáltalán nem indult el a tejkiválasztás
.
A növény enyhülést hozhat reumás panaszokra is. Itt eredmény akkor várható, ha a csalánt belsőleg és külsőleg egyszerre alkalmazzuk. Külsőleg borogatás ill. a csalánmag olajjal történő bedörzsölés alkalmazható.

A csalán fokozza az immunválaszt, serkenti a hormontermelést (alacsony szintek).

Szerotonin tartalma miatt a növény kiegyensúlyozottabbá teszi az idegműködést.

A csalán számos rákellenes teakeverék fontos alkotóeleme.

A legújabb tudományos kutatások antiallergén hatását is igazolták a növénynek.


A nagy csalán gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

Forrás: bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 85 db bejegyzés
e év: 1671 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2549
  • e Hét: 7394
  • e Hónap: 38880
  • e Év: 243581
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.