|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2011-05-26 12:56:19, csütörtök
|
|
|
Gyerekek kedvence: a kakaó
A kakaó igazi trópusi növény. Az Egyenlítő környékének gyümölcse, Mexikó az őshazája, de ma már Afrikában termelik a legtöbbet. Tudtátok, hogy a kakaóbab közvetlenül a fa törzsén nő?
Honnan származik az istenek eledele?
A kakaó első rajongói az azték és maja indiánok voltak. Ők olyan nagy becsben tartották a kakaófa gyümölcsét, hogy még fizetőeszközként is használták néhány száz évig. Azért ne a mai habos kakaóra gondoljatok, inkább egy érdekes színű, chilivel, esetleg borssal ízesített italra. A kakaó a mexikói és perui indiánok háza tájáról indult világhódító útjára. Európába a spanyolok hozták Amerika felfedezése után, abban az időben, amikor a tea megérkezett Ázsiából. Száz évig képesek voltak titokban tartani a létezését, így Európa többi részén csak a 17. században terjedt el.
Így néz ki a kakaógyümölcs, a kakaóbab
Hogy készül a kakaópor?
A kakaóbabot évente kétszer szedik a kakaócserjéről. Erjesztik, pörkölik, majd kipréselik belőle a kakaóvajat. Egy kemény és száraz anyagot kapnak, melyet megőrölnek, leszitálnak, ez maga a kakaóport. A holland kakaópor színét a lúggal való kezeléstől kapja. Az azonnal oldódó, instant kakaóporokhoz cukrot adnak és adalékokat. A jó minőségű kakaót a színe, a kakaóvajtartalma és az ára határozza meg.
Minden gyerek kedvence a kakaó
A kakaó számokban:
A ma fogyasztott kakaó 70%-át Nyugat-Afrikában termelik.
A kakaófa termőre fordulásáig 3-5 év telik el.
Évente 3 millió tonna kakaót gyártanak.
50 millió ember megélhetése függ a kakaótól.
Gyógyító kakaó:
A kakaó kiválóan erősíti a szervezetet, javítja a látást is. Jótékony hatással van a szívproblémákkal küzdőkre, és az emésztést is segíti. Serkenti az agyműködést.
Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy ha az intenzíven sportolók edzés után kakaót fogyasztottak, izmaik regenerálódása gyorsabb volt, mint azoknak, akik energiaitaloktól várták ezt a hatást.
Mit készítsünk kakaóból?
A gyerekek legkedvesebb csemegéi mind-mind kakaóból készülnek. Ilyen a kakaóscsiga, a kakaós kalács, a brownie és a csokitorta. Igazi kakaópor kerül a tiramisu tetejére, és a csoki mousse elképzelhetetlen kakaó nélkül.
Hogyan készítsük el az igazi békebeli tejszínhabos kakaót?
A kakaó élénkítő ital, koffeintartalma 5-7 mg egy bögrében, ez kb. tizede egy csésze kávénak, de kétszerese a koffeinmentes kávénak. Személyenkét egy púpozott teáskanál jó minőségű kakaóport és 1 kávéskanál cukrot keverjünk el 2 evőkanálnyi forró vízzel. Tehetünk bele egy csipet őrölt fahéjt, szegfűszeget és egy kevés igazi vaníliát. Csak egy bögre meleg tejjel kell felöntenünk, és a tetejére felvert tejszínhabot kanalaznunk.
Egy kis felvert tejszínnel az igazi
Igazi csokipuding:
Hozzávalók:
1/2 liter tej
2 evőkanál liszt
2 evőkanál holland kakaópor
4 evőkanál cukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
Elkészítés:
A lisztet jól elkeverjük a kakaóporral, a cukorral és a vaníliás cukorral. Folyamatos habverős keverés mellett hozzáadjuk a langyos tejet, majd az egészet sűrűre főzzük.
Gyors kakaós csiga:
Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott leveles tészta
cukor
kakaópor
olaj
Elkészítés:
A tésztát kiolvasztjuk (2-3 óra), fél-1 cm vastagságúra nyújtjuk. A tetejét picit megolajozzuk, megszórjuk ízlés szerint cukorral és kakaóporral (cukrozottal vagy natúrral is jó). Kicsit belenyomkodjuk kézzel a tésztába, majd felcsavarjuk. Ujjnyi szeleteket vágunk belőle, és 200 fokon aranybarnára sütjük (kb. 10-15 perc).
Brownie kakaóból:
Hozzávalók:
2 tojás
1 bögre cukor
fél vanília rúd belseje (vagy egy csomag Bourbon vaníliás cukor)
1 csipet só
12,5 dkg vaj olvasztva
fél bögre holland kakaópor
fél bögre liszt
Elkészítés: A tojásokat feltörjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, csipet sót, összekeverjük. A felolvasztott vajat eldolgozzuk a kakaóval, és a tojásos masszához adjuk, végül a lisztet is beleforgatjuk.
Vajazott, lisztezett jénaiban sütjük 180 fokon, 15 percig! Figyelem, nem kell hozzá sütőpor! Ez brownie! Forrón vaníliafagyival isteni.
SB
Forrás:Mindmegette.hu - Mazsola rovat |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2011-05-26 12:47:26, csütörtök
|
|
|
Péntek - menü ajánlat
Előétel: Hideg kapros újburgonyaleves
Főétel: Olívás zöldbab
Desszert: Almás pite pistucosan
Vegetáriánus ajánlat: Olívás zöldbab
Hideg kapros újburgonyaleves:
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg apró szemű újburgonya
1 csokor kapor
1 evőkanál vaj
2 kávéskanál liszt
2-3 evőkanál ecet
1 dl tejföl
Elkészítés:
Az újburgonyát megtisztítjuk, a nagyobb szemeket kettévágjuk, és bő 1 liternyi, enyhén sós vízben puhára főzzük. A kaprot leöblítjük, apróra vágjuk.
Felforrósítjuk a vajat, és világosra pirítjuk benne és a lisztet. Hozzáadjuk a kapor felét, és besűrítjük vele a burgonya vizét. Ízlés szerint annyi ecetet csöpögtetünk bele, hogy kellemesen savanykás legyen. Még egyszer felforraljuk, majd jól behűtjük. Tálaláskor elkeverjük benne a tejfölt, megszórjuk a maradék kaporral, és hidegen fogyasztjuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 125 kcal
Megjegyzés:
Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
Olívás zöldbab:
Hozzávalók:
50 dkg friss zöldbab (franciabab)
1,5 dl olívaolaj
1 fej vöröshagyma finomra vágva
2 db lédús paradicsom
1 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál kristálycukor
só
3 db burgonya meghámozva, kisebb kockákra vágva
Elkészítés:
A zöldbabok végeit levágjuk és megtisztítjuk, majd 1-2 cm-es darabokra aprítjuk. Alaposan megmossuk, és tiszta vízben állni hagyjuk.
A hagymát az olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott paradicsomot és a paradicsompürét, sót, cukrot. A zöldbabot és a burgonyát hozzáadjuk, és víz nélkül, fedő alatt 10-15 percig főzzük, hogy a bab vizet eresszen. Ezután annyi forró vízzel felengedjük, hogy 1 ujjnyira ellepje a babot. Készre főzzük. Akkor jó, amikor a bab elveszíti élénkzöld színét (kb. 1 óra alatt fő meg).
Ha megfőtt, hagyjuk fedő alatt hűlni (ahogy általában az olívás zöldségeket).
Rizzsel tálaljuk. Kínáljunk hozzá natúr joghurtot vagy török cacikot (dzsadzsikot - joghurtos, fokhagymás, sós uborka)! Jó étvágyat!
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Klaukara küldte. Köszönjük!
Almás pite pistucosan:
Hozzávalók:
egy 35x25 cm-es tepsihez:
25 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
14 dkg porcukor
14 dkg vaj
1 egész tojás
szűk 1 dl tejföl
A töltelékhez:
2 kg alma (feldolgozás előtt mérve)
6 dkg fehér kristálycukor
6 dkg barna kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
őrölt fahéj ízlés szerint (nálam: 3 teáskanál)
A töltelék alá:
zsemlemorzsa és darált dió
A tészta kenéséhez:
1 felvert egész tojás
A kész süti szórásához
fahéjas porcukor
Elkészítés:
A kétféle lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral. Hozzáadjuk a porcukrot, az egész tojást (a héja nélkül):), a puha vajat, és cipóvá gyúrjuk. Ha már kezd összeállni, kevés tejfölt adunk hozzá. Gyengén ragadós, lágy tésztát kell kapnunk. Ha nagyon ragad, öntsünk hozzá kevés lisztet. Legalább 2 órára tegyük a hűtő leghűvösebb polcára.
Közben készítsük el a tölteléket: az almákat hámozzuk meg, magházukat vágjuk ki, majd nagy lyukú reszelőn gyaluljuk le. Nyomkodjuk ki a levét (ahogy a káposztát szokás), szűrjük le s igyuk meg :), a lételenített almához pedig adjuk hozzá a cukrokat és a fahéjat (a cukortól ereszt még némi levet, de ezzel már nem törődünk), majd kézzel jól forgassuk át és takarjuk le.
Vegyük ki a hideg tésztát a hűtőből. A cipó picivel több mint felét tepsiméretű sütőpapíron (melynek a tepsibe téve legyen 2 cm-es pereme is), lisztezett sodrófával nyújtsuk ki. A tésztalapot sütőpapírostul tegyük a tepsibe, szórjuk meg 3-4 evőkanál zsömlemorzsával és ugyanennyi darált dióval. Ezután nagyobb kupacokban kanalazzuk rá a reszelt almát, majd villával gereblyézgetve egyenletesen terítsük szét.
Akkora sütőpapíron, mellyel éppen be tudnánk fedni a tölteléket, a másik cipót is kinyújtjuk, a tésztalapot ráfordítjuk az almatöltelékre, a sütőpapírt pedig óvatosan lehúzzuk a tetejéről. (Ha szükséges, formára nyomkodjuk, a felesleges tésztaszéleket lecsipkedjük.)
Végül gyengén felvert egész tojással gazdagon megkenjük és villával sűrűn megszurkáljuk. 180-200 fokra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, felső-közép rácson kb. 40 percig sütjük. Ha kihűlt, fahéjas cukorral megszórva, kockára vágva tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet - Maddie receptjének felhasználásával - Pistuc küldte. Köszönjük!
A receptről érdekességeket és fotókat Pistuc blogjában találsz.
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2011-05-26 00:06:04, csütörtök
|
|
|
Az arkangyalok neveinek jelentése:
Adabiel:
Más néven Abdiel. Jelentése: ,,Isten szolgája"
Ariel:
,,Isten oroszlánja", ,,A Föld nagyura", ,,ragyogó föld"
Azrael:
,,Kit az Isten megsegít"
Chamuel:
,,Ki látja Istent", ,,Ki keresi az Istent"
A feltétel nélküli szeretet, a kapcsolatok, figyelmesség és a gondoskodás arkangyala.
Segít fejleszteni a szívcsakránkat.
Gábriel:
,,Isten az erősségem", ,,a fény ura", ,,Isten embere", ,,Isten ereje"
Gábrielt az igazság angyalának is nevezik.
Az útmutatás, a látomások, az ihlet, a próféciák és a megtisztulás, az angyali üdvözlet arkangyala.
Haniel:
,,Isten dicsősége", ,,Isten kegye"
A szeretet és az egyetértés angyala. Lelkünk védelmezője, az isteni kommunikáció arkangyala.
Jeremiel:
,,Isten kegyelme"
Jofiel:
,,Isten szépsége"
Az ébredés és bölcsesség, a megvilágosodás és az ihlet, az öröm, a lelki felvilágosodás arkangyala. Segíti a mentális tisztánlátást.
Metatron:
Mivel Metatron neve nem a hagyományos végződést hordozza, ezért jelentése nem egyértelmű. Az esetleges jelentések: ,,A jelenlét angyala", ,,Az isteni trón mellett ülő", sokan az angyalok legnagyobbikának nevezik.
Mihály:
,,Ki olyan, mint Isten", ,,Istenhez hasonló". Mihály a Nagy Védelmezőként ismert.
A védelem, a bátorság, az erő, az igazság, tisztesség arkangyala.
Raguel:
,,Isten barátja"
Rafael:
,,Isten meggyógyít", ,,a Nap angyala", ,,Kelet angyala", ,,Ragyogó gyógyító". Ő a szeretet angyalaként is ismert.
A gyógyítás, a teljesség, az egység arkangyala.
Raziel:
,,Isten titka", ,,titkok angyala", ,,a tudás hercege"
A titkos misztériumok arkangyala.
Sandalphon:
Az Ő nevének sincs hagyományos jelentése, de gyakran hívják az Imák Hercegének.
Ő a Föld őrzője, gyógyítója. Ő a felelős az emberiség jólétéért.
Uriel:
,,Isten fénye", ,,Isten tüze"
A béke, a nyugalom, az ajándékozás, elfogadás, a szolgálat, az odaadás, a jelenlét arkangyala.
Zadkiel:
,,Isten igazságossága", Ő a Ragyogó.
A megbocsátás, a kegyelem és a tolerancia, a könyörület, jóindulat, valamint a negatív energiák átalakításának arkangyala.
Forrás:Angyalszárny
|
|
|
0 komment
, kategória: Angyalok, angyalos történetek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2011. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
213 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1997
- e Hét: 6578
- e Hónap: 20483
- e Év: 150190
|
|
|