2011-07-15 06:52:22, péntek
|
|
|
Sok negatív vélekedés él a köztudatban a tojásról, többek között az is, hogy kapcsolatba hozható a magas koleszterinszinttel. A legújabb kutatások szerint azonban a tojás nem emeli meg az ún. LDL szintünket.
Még jobb hír, hogy a tojás tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek segítenek megakadályozni néhány súlyos betegség kialakulását.
Két antioxidáns, a lutein és a zeaxantin nagy mennyiségben megtalálható a brokkoliban, a spenótban, és a tojásban, ezek pedig jelentősen csökkentik a szürkehályog kialakulásának kockázatát, ami a vakság vezető oka világszerte. A tojás tartalmazza ezeket az értékes vegyi anyagokat "biológiai" formában, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk több antioxidánst képes hasznosítani a tojásból, mint a zöldségekből.
A folytatás, tojásos >receptekkel:Link"
Hogyan válasszunk tojást a boltban?
Tudta-e hogy?
- A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül
vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is,
ezért célszerű kartondobozban tárolni.
- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a
sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
- A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint
hűtőszekrényben 1 hét alatt.
- Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha
friss tojást főztünk volna meg.
- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az
asztallapon megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál,
akkor nyers.
- A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió,
hanem a sárgáját rögzítő "jégzsinór".
Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk
fel a dobozt, és nézzük meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra
bélyegzett számsorban betűk is szerepelnek, a HU magyar, a NL holland,
a DE német, a PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU feliratú magyar
tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer
kilométert, és biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella
elleni védőoltás az állatállományokban. A tojáson lévő számsor a mezei
vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért most bemutatjuk
olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent.
Például: 3HU63T18/6
A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja ez lehet:
szabad tartás - 1,
alternatív tartás - 2,
ketreces tartás - 3,
ökológiai tartás - 4,
majd következik az ország kódja, magyar tojás esetében (HU).
Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi az
állategészségügyi kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az
állattartótelep sorszáma, s végül a / jel után az istállók száma.
A tojás értéke
A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen
gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak
összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz,
ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és
kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember
emésztőrendszerét. Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban
fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb,
mint 15 perc alatt elkészíthető.
A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás
kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami
elősegíti az agy fejlődését, a jó memória megtartását, segít az
Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.
Tények és tévhitek
A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy
koleszterol tartalmú élelmiszert, ami növeli a vér
koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos kutatók
felülvizsgálták ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas
koleszterinszintért a telített zsírsavak az igazi felelősök, a
tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.
Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt
növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on
elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül
fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két legveszélyesebb
szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen
vizsgáltatja állatállományát.
Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget
fenyegető járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza
állatbetegség, a vírus átalakulása egyelőre csak feltételezés. A vírus
ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a szalmonellabaktérium.
Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb
távol-keleti térségben sem halt meg több ember madárinfluenzában, mint
ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket.
...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ...... ........
|
|
|
0 komment
, kategória: **** Gyógyító ételek** |
|
|
|