Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Szüretről - múltjáról
  2011-09-27 23:54:03, kedd
 
  Hazánk szőlészeti és borászati hagyományai hosszú évszázadokra nyúlnak vissza. A szőlő és bor szeretete áthatja kultúránkat, irodalmunkat, mezőgazdaságunkat. A szüret szó eredetileg a szőlő borrá alakításának részfolyamatára, a szűrésre utal, de mai jelentése kiterjedt a többi gyümölcs betakarításának elnevezésére is.

Szőlő-ős
A szőlő egyes fajai már 65 millió évvel ezelőtt megjelentek a Földön, azonban az eljegesedések hatására csak néhány nemzetség maradhatott fenn. A legendák szerint a szőlőkultúra őshazája Örményország, ugyanis az özönvíz után az Araráton kötött ki Noé bárkája. Noé itt szőlőt telepített, annak terméséből bort készített. Az i.e. 9. században Menua örmény király lányának a hegyoldalon volt egy teraszos szőlőskertje. Jerevánban egy barlangban találtak több ezer éves szőlőmagvakat. A magyar nép nyelvében már a Honfoglalás előtt megjelentek a szőlőtermeléssel kapcsolatos szavak. Az első írásos emléket 1061-ből találjuk. A középkorban már kialakult szőlőművelés folyt, melyet a hazánkba betelepülő, szőlőműveléshez jól értő népek tovább színesítettek.
Az étkezési szőlő
A szőlőt már őseink sem csupán borkészítésre használták, étkezési szerepe is nagy volt. A 12. században már ismerték a kecskecsöcsű fajtát, de később feljegyezték a gohér szőlőt és a romonyát is. A filoxéravész után új fajták jelentek meg, például a csabagyöngye, a szőlőskertek királynéja és a muskotály. A vastagabb héjú, erősebb csumájú fürtöket a téli napokra tették el. Az ún. ,,álló szőlőhöz" (elálló) a fürtöket, gyakran a venyigével együtt, már a szüret alatt külön gyűjtötték. Egyenként vagy csomóba kötve aggatták fel őket a pincében. Disznóöléskor, családi ünnepeken csemegeként fogyasztották, de beteglátogatásra is gyakran vittek egy-egy fürt szőlőt. Álló szőlőnek a fehér és kövidinkát, a romonyát és a kecskecsöcsűt részesítették előnyben. Manapság az otellót, az izabellát és a delawárit is elteszik.

...... .........

 
 
1 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
.Mustban párolt báránycomb
  2011-09-27 23:44:15, kedd
 
  .Mustban párolt báránycomb
Szénási Pálné receptje

Hozzávalók:
60 dkg báránycomb (színhús egészben)
8 dkg húsos angolszalonna
4 dkg zsír
12 dkg sárgarépa
8 dkg petrezselyemgyökér
4 dkg zellergumó
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál sűrített paradicsom

4-5 szem bors
1 csipetnyi őrölt fehérbors
1 csipetnyi szegfűbors
2 evőkanál liszt
2 dkg cukor
2 dl must
kevés áfonya

Elkészítés:
A combot vékony szalonnacsíkokkal megtűzdeljük, s kevés zsírban hirtelen körbesütjük. Hozzáadjuk a karikákra vágott vegyes zöldséget és hagymát. Átpirítjuk, beletesszük a sűrített paradicsomot, és sóval, borssal, szegfűborssal fűszerezzük, majd liszttel meghintjük, s kevés vízzel, musttal felengedjük (félig ellepje). Párolás közben a levét forró musttal és vízzel pótoljuk. Kevés cukorral és áfonyával is ízesítjük. Amikor a hús megpuhult, kivesszük. A lét átszűrjük, a zöldségeket passzírozzuk. A mártást még egyszer felforraljuk.
Tálalás előtt a húst felszeleteljük. Köretnek burgonyaropogóst, angol zöldbabot, roston sült paradicsomot és almaszeleteket adunk hozzá.

.........

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Mustban párolt marhahús
  2011-09-27 23:39:08, kedd
 
  Mustban párolt marhahús

- 1 kg marhalábszár,
- fél l must,
- 2 húsleveskocka,
- 1 sárgarépa, egy gyökér,
- késhegynyi pirospaprika,
- késhegynyi frissen őrölt feketebors,
- 1 dl tejföl,
- só.

Elkészítése
A húst 1 liter vízben a leveskockákkal, a gyökérfélékkel, a paprikával, a borssal és némi sóval puhára főzöm. A megfőtt húst felszeletelem és egy előmelegített tálra teszem. Turmixban összepürésítem a gyökérféléket, majd felfőzöm a musttal és 2 dl húslevessel. Tejföllel finomítom, sózom, borsozom és a hússzeletekre öntöm.
 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Balatoni mustos pecsenye
  2011-09-27 23:34:50, kedd
 
  Balatoni mustos pecsenye

- 80 dkg sertéscomb,
- 4 dl must,
- 1 sárgarépa,
- 1 gyökér,
- 2 zöldpaprika,
- 2 paradicsom,
- l kisebb hagyma,
- 3 szem feketebors,
- 8 dkg sertészsír,
- 3 borókabogyó,
- 2,5 dkg liszt,
- só.

Elkészítése
A hagymát apróra vágom, a zöldpaprikát kicsumázom és a paradicsommal együtt nagyobb kockákra vágom, a gyökérféléket pedig tisztítás után lereszelem. Egy lábasban a zsíron körben megpirítom a húst, majd mellédobom a hagymát, a paprikát és a reszelt gyökérféléket és néhány percig együtt pirítom. Most jönnek a paradicsomkockák és újabb néhány perces pirítás. Felöntöm a musttal, sózom és fedő alatt puhára párolom. A húst felszeletelem és egy előmelegített tálra rendezem. A mártást leszűröm, liszttel megszórom, összeforralom és a pecsenyére öntöm.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Részeges őszi gyümölcssaláta
  2011-09-27 23:31:48, kedd
 
  Részeges őszi gyümölcssaláta

- 2 alma,
- fél kg szőlő,
- 5 dkg darált dió,
- 1 ek citromlé,
- fél dl desszertbor,
- 5 szem érett szilva,
- 2 ek porcukor.

Elkészítése
Az almát 1,5*1,5 centis kockákra vágom és nyakonöntöm a citromlével. Elkeverem a leszemezett szőlővel és a kimagozott, vékony szeletkékre vágott szilvával. Megszórom porcukorral, meglocsolom a citromlével, valamint a borral és megszórom a durvára vágott dióval. Jól behűtve tálalom.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Badacsonyi szőlősaláta
  2011-09-27 23:28:40, kedd
 
  Badacsonyi szőlősaláta

- Fél kg szőlő,
- 1 dl száraz vörösbor,
- 2 ek dió,
- 1 ek porcukor.

Elkészítése
A szőlőt megmosom és egy mély tálba teszem. A diót megőrlöm és összekeverem a porcukorral. A cukrozott diót ősszekeverem a borral és megvárom, míg felolvad a cukor, ezzel öntözöm meg a szőlőt és 3 órára a hűtőbe teszem. Ajánlható minden szárnyasételhez, vagy csak úgy enni.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Szőlős-almás kalácspuding
  2011-09-27 23:13:38, kedd
 
  Szőlős-almás kalácspuding

Hozzávalók:
- 20 dkg szőlő,
- 20 dkg alma,
- 10 dkg cukor,
- 1 csipetnyi őrölt fahéj,
- 8 dkg darált dió vagy mandula,
- 1 citrom reszelt héja,
- 20 dkg kalács,
- 1 tojássárgája,
- 1-1,5 dl langyos tej,
- 4 dkg vaj + a tál kikenéséhez

Elkészítés:
A szőlőt leszemezzük, megmossuk, negyedekre vágjuk, kimagozzuk. Az almát megtisztítjuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk, majd vékonyra felszeleteljük.
A szeletelt almát lábasba tesszük, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, és kíméletesen megpároljuk. Amikor puha, de még nem nem ment szét, levesszük, belekeverjük a diót, a szőlőt, a reszelt citromhéjat. Egy kb. 18 cm átmérőjű, 6-7 cm mély hőálló tálat vajjal kikenünk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
A tojások sárgáját összekeverjük a langyos tejjel és a vajjal, ebbe mártjuk a vékonyra szelt kalácsot, majd kibéleljük vele a formát. Ráöntjük az almás-szőlős tölteléket, elegyengetjük, majd betakarjuk kaláccsal, és kicsit megnyomkodjuk. A sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Amikor szép piros és roppanós a teteje, kivesszük, körbevágjuk, és tálra borítjuk. Az asztalnál melegen szeleteljük. Vaníliaöntetet kínálhatunk mellé.

...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Szőlő hatása az egészségünkre
  2011-09-27 23:08:29, kedd
 
  A sárguló levelek ugyan a nyár végére figyelmeztetnek, de a zamatos szőlőszemek mégis szívet melengető hangulatba hoznak

...... ............


Nem véletlenül az ősz egyik legnépszerűbb gyümölcse a lédús, mézédes szőlő: ízletes, vértisztító és idegerősítő. Remek izomregeneráló táplálék, 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú, vitaminokkal teli, vitalizáló gyümölcs.Termelését még a kaukázusi népek kezdték el, mintegy nyolcezer évvel ezelőtt. Európával a rómaiak ismertették meg, a legenda szerint az első számon tartott részeg ember nem volt más, mint a bárkájáról nevezetes Noé, akinek hétezer évvel ezelőtt saját szőlőjének leve ártott meg.
A szőlő eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat, megszépíti a bőrt, magnézium-, foszfor- és cukortartalma energiát kölcsönöz a testnek, vitaminjai erősítik az immunrendszert,magvának hatóanyagai ápolják a szívet és az érrendszert, tisztítják a májat. Maga a gyümölcshús illetve -lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás.
Vásárláskor, szüretkor figyelni kell arra, hogy a szőlő nem utánérő gyümölcs: ha savanyúan szedik le, olyan is marad. Minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb a szervezet számára, a színes szőlő ugyanis értékes antioxidánsokat tartalmaz. Ne vegyük meg, ha a szemek könnyen leperegnek, vagy ha puhák, ráncosak, ragadósak.
 
 
1 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Mustban pácolt kacsacomb hagym
  2011-09-27 23:01:40, kedd
 
  Mustban pácolt kacsacomb hagymás szőlővel

Hozzávalók:
- 4 kacsacomb,
- 2 dl must (vagy szőlőlé),
- 1 kávéskanál szárított majoránna,
- 60 dkg apróbb burgonya,
- 10 gerezd fokhagyma,
- 2 kisebb fej vöröshagyma,
- 4 szál újhagyma,
- 2 babérlevél,
- 10 szem bors,
- 20 dkg libazsír,
- 1 teáskanál méz,
- 20 szőlő

Elkészítés:
Az előkészített kacsacombokat musttal leöntjük, és egy napig hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a combokat. Mellé tesszük a fokhagymákat, a babérlevelet, megszórjuk a borssal, és rátesszük a libazsírt. Aláöntünk 1 dl mustot, egy pici vizet, és a sütőben nagyon lassan, puhulásig sütjük (kb. 2 óra). Néha meglocsolgatjuk, és mikor már majdnem puha, mellé helyezzük a megtisztított burgonyákat (egészben vagy felezve). Ha a hús és a burgonya egyaránt megpuhult, a tepsit a sütőből kivesszük, és a combokat átszedjük egy másik hőálló edénybe. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) kapcsoljuk, majd visszatoljuk a combokat a sütőbe, hogy a tetejük ropogósra piruljon. A másik hagymát vékony cikkekre vágjuk.
Serpenyőben kicsit a mézet felhevítjük, rátesszük a hagymát, és összepirítjuk. Az újhagymát nagyobb darabokra vágjuk, a szőlőt félbevágjuk, kimagozzuk és mindkettőt a mézes hagymához adjuk és összeforgatjuk. A krumplis, szaftos tepsiből óvatosan leöntjük a zsírt (zsíroskenyérnek mennyei). A visszamaradt burgonyát és a szaftot ráöntjük a szőlős hagymára. Összeforgatjuk, ha szükséges, fűszerezzük, és a megpirult combokkal tálaljuk.

...... .........



...... .....

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Én is pisze, Te is pisze
  2011-09-27 22:44:56, kedd
 
  de nem veszünk össze.
......

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 341 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 391
  • e Hét: 16783
  • e Hónap: 29459
  • e Év: 263206
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.