Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
Konyhai praktikák
  2011-09-08 17:07:02, csütörtök
 
  Elsózta a levest? Odaégett a sült hús? Vagy nem elég ropogós a saláta? Ne keseredjen el, hiszen ezek a problémák könnyen orvosolhatók. Sőt a Blikk praktikus tanácsainak segítségével ön is igazi konyhatündér lehet.

Zöldséges tippek
Könnyebb lesz majd hámozni a héjában főtt burgonyát, ha hideg vízzel leöblítjük, és azonnal megkezdjük a tisztítását.

Ha a burgonyák nem egyformák, puhulási idejük sem egyforma. Ezen könnyen segíthetünk, ha a nagyobb darabokat villával vagy tűvel megszurkáljuk.

Akkor lesz igazán aromás és finom a gomba, ha párolás előtt megsózzuk. A sótól levet ereszt és a saját levében párolódik puhára. l A megtisztított és feldarabolt fehér zöldségek, - mint például a karfiol, a zeller és a gomba - úgy őrzik meg szép, világos színüket, ha meglocsoljuk őket citromlével.

A konzerv zöldborsót nem szabad főzni, legfeljebb csak átforrósítani, mert ha túlfőzzük, akkor megkeményedik.

Ha nagyon csípős a vöröshagyma, akkor hámozás után csomagoljuk folpackba, tegyük 15 percre a mélyhűtőbe, és csak ezután vágjuk fel.

Ha a salátának való, előfőzött zöldséget jeges vízbe tesszük, akkor az megőrzi a színét, és ropogós marad.

Több értékes vitamin marad a nyers zöldségfélékben, ha nem áztatjuk hosszú ideig.

Gyors segély
Ha elsóztuk a levest vagy a főzeléket, néhány kanál tejföllel vagy tejjel enyhíthetjük a sós ízt. De az is jó megoldás lehet, ha az ételben egy nagy burgonyát forralunk néhány percig. A burgonya magába szívja a só egy részét.

Túl lágyra sikerült a tortakrém? Kevés tört piskótamorzsával vagy darált háztartási keksszel sűríthetjük.

Ez a megoldás, ha összecsomósodott a rántás: hígítsuk fel egy kevés főzőlével, és állandó kevergetés mellett forraljuk fel. Ezután szűrjük át, és máris kész a sima rántásunk.

Ha odaégett a sült hús, akkor tegyünk a levébe néhány karika meghámozott nyers burgonyát, az elveszi a kellemetlen ízt.

Jó tudni
Tilos alumíniumedényben főzni és tárolni a citrommal és ecettel készült ételeket, mert az étel sava kioldhatja az edényből a fémet. Ugyanez vonatkozik az alufóliára is.

A cserépedényt minden használat előtt áztassuk be hideg vízbe, mert enélkül megrepedhet. Csak hideg sütőben szabad megkezdeni az étel sütését, és a lángot csak fokozatosan emelhetjük, legfeljebb közepes erősségig.

Nem pattannak el az üvegedények a forró ételtől, ha - mielőtt bármit beleöntünk - fém alátétre rakjuk az edényt.


...... ........... ........... ........

 
 
0 komment , kategória:  ***** Praktikák  
Az akarat misztikus ereje
  2011-09-08 16:59:45, csütörtök
 
  Az akarat misztikus ereje
Ordódy Eszter astronet.hu |

Az agy csodálatos teljesítményekre képes, gondolataink teremtő erővel bírnak. Egyesek halálos betegségekből gyógyulnak fel, mások a természet erejével dacolva túlélnek olyan helyzeteket, amelyekbe mindenki más belehalna.
Nap mint nap hallhatunk csodákról. Egy vonatszerencsétlenség egyetlen túlélője karcolás nélkül ússza meg a tragédiát. A nincstelen, árva kisfiúból milliárdos olajmágnás lesz. Az osztály legcsúnyábbnak tartott, örökösen gúnyolt leánya ünnepelt topmodellé válik, s most a legnagyobb divattervezők versengenek a kegyeiért. A beteg, akiről lemondott az orvostudomány, egyik napról a másikra meggyógyul. A szerzetesek jeges vízben fürödnek, tüzes parázsban edzik ökleiket, sérülés vagy a megbetegedés legkisebb jele nélkül. Mások elhiszik, hogy egy napon aranyéremmel a nyakukban a dobogó tetején fognak állni, miközben a tömeg egy ütemre skandálja a nevüket.
Vajon mi a közös ezekben az emberekben? Mi az, amitől úgy érezzük, hogy ők valamiben mások, mint mi? Nekik miért sikerül, nekünk miért nem?

Álmok és ideálok

Marilyn Monroe árvaházról árvaházra vándorolt, majd gyűlölt nevelőszülők között hánykolódott éveken át, míg társai jómódú polgárcsaládokban nevelkedve várták a biztos felemelkedést. Az akkor még szürkécske Norma Jean mindig ugyanarról álmodott: egy napon gyönyörű, ünnepelt filmsztár lesz, mindenki irigyelt bálványa. Célját elérte, de sorsa mégsem úgy alakult, mint eltervezte. Az is lehet, hogy a tragikus sorsú szőke sztár a csúcs utáni évekre, a visszavonulásra, a családra és a nyugodt, békés időskorra nem gondolt. Vagy nem is akart erre koncentrálni, annyira félt szépsége múlandóságától? Talán úgy vágyott arra, hogy fiatalsága sose múljon el, hogy az élet ezt is megadta neki. Örökre így maradt meg az emberek emlékezetében: hosszú szempilláit félig lesütve, vörös rúzzsal érzékien kifestett száját csábos mosolyra húzva.

Liz Taylor, a sokszor felemelkedett, és még többször megbukott, többnyire botrányai és házasságai miatt címlapokon szereplő idősödő színésznő egyszer elmondta, hogy sikeres fogyókúráit a következőképpen tudta véghezvinni: a hűtőszekrény ajtajára két képet ragasztott. Az egyiken az álomszép, karcsú Elizabeth, míg a másikon az alkoholtól és mértéktelen falástól felpüffedt arcú, öregedő Taylor volt látható. A színésznőnek elég volt egy pillantást vetnie fizikai teste két, merőben más megnyilvánulási formájára, és azonnal tudta, hogyan kell döntenie, hogy a lelke ismét önmagára találjon.

Arnold Swarzenegger a semmiből indult, de rendíthetetlenül hitt abban, hogy eljön az idő és híres testépítő, filmsztár, s talán egy nap még politikus is lesz belőle. Az azóta kormányzóvá lett osztrák származású színész azon kevesek közé tartozik, aki tudatos mentális tréninggel jutottak el a célig. Napjainkra az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága is felvette tanfolyamai közé az önszuggesszión alapuló "edzésmódot". Ez a következőképpen működik: a sportoló napi gyakorisággal elképzeli magát győztes pozícióban, amint épp átszakítja a célszalagot, meccsdöntő gólt rúg vagy épp egy tökéletes ütéssel eldönti az adott mérkőzés állását. Természetesen a meditatív gyakorlathoz kitartó fizikai gyakorlás is szükségeltetik, hiszen a testi-lelki önmegvalósítás csak együtt működik. Sportolók esetében különösen nagy szerepet tulajdonítanak a meditációs gyakorlatoknak, hiszen a felkészüléseknek és a versenyhelyzeteknek köszönhetően nagy stessznek vannak kitéve, amely nemcsak lelki problémákhoz, de hosszú távon az immunrendszer gyengüléséhez vezethet.

A mentális tréning működése
A pozitív gondolkodás, a meditáció és relaxáció azon módszerek közé tartoznak, amelyek segítenek abban, hogy agysejtjeink frissek, fiatalosak és terhelhetők maradjanak. Nem kell hinnünk benne ahhoz, hogy működjön, mivel a kimondott szónak és a gondolatoknak olyan ereje van, amely hitünktől függetlenül is működik. Természetesen a siker gyorsabb és nagyobb mértékű, ha akaratunk hittel párosul. Az önszuggesszió úttörőjének tartott Dr. Emile Coué (francia pszichoterapeuta) megfigyelte, hogy azok a betegek, akik minden reggel elmondták a doktor úr által előírt gyógyító mondatot, könnyebben és gyorsabban meggyógyultak, mint akik elutasították e furcsa gyógymódot. "Napról napra, minden tekintetben egyre jobban és jobban érzem magam" -szólt a gyógyító önhipnózis, és működött. Az orvos különösen nagy hangsúlyt fektetett a "minden tekintetben" kifejezésre, mely minden egyénnek a számára megfelelő jót vonzotta be, azaz vidámságot, jólétet, egészséget, boldogságot, szerelmet, békét. Az öngyógyítás híre messzire szállt, és Coué-t emberek százai keresték fel a világ minden pontjáról, hogy segítségét kérjék.
Az elmélet azóta széles körben elterjedt a világon, a pozitív gondolkodást és a különféle vizualizációs technikákat ma már iskolákban tanítják. Segítségükkel leszokhatunk a dohányzásról, lefogyhatunk, egészségesebbek, sikeresebbek, gazdagabbak, boldogabbak lehetünk.

Mágikus hőfejlesztés, avagy a tumo
A tumo a tibeti szerzetesek egyedülálló technikája, amely segítségével a lélek tüze által a testben fizikai hő keletkezik. Elsajátításához nagyon sok gyakorlás, meditáció, különleges légzéstechnika, és mint minden ilyen gyakorlathoz, tengernyi türelem kell. A tumo által az emberi test képes legyőzni a hegyvidéki éghajlat adta téli hideget, a jeges vizet vagy a hóesést anélkül, hogy megbetegedne. A gyakorlat során a szerzetesek maguk elé vetítenek egy képzeletbeli belső tüzet, amely megvédi őket a hidegtől. A vizuális technika működésének bizonyítéka a gyakorlat továbbfejlesztett változata, amikor a tanítványokat egy hideg, nyirkos napon betakarják egy jeges vízbe mártott lepedővel, amelyet mindenkinek a tumo segítségével kell megszárítania egymás után háromszor. A technika hatásfoka egyénenként változik, a lepedők így különböző gyorsasággal száradnak meg. Ez a különös agy és gondolat-edző módszer a hétköznapi ember számára talán túl keménynek tűnhet, pedig nem az. Mechanizmusát tekintve ugyanúgy működik a világ minden égtáján, nemre, fajra vagy életkorra való tekintet nélkül. A technika elsajátításához sok idő és gyakorlás kell, ami egyénenként eltérő lehet: valakinek évek, míg másoknak hosszú évtizedek sem elegendők a tökéletes belső tűz felébresztésének megtanulásához.

Szeresd a tested, hogy a lelked szeressen benne élni!
A mentális tréning azonban nem elég ahhoz, hogy versenyt fussunk az idő múlásával, hiszen sejtjeink idővel elöregednek, megfáradnak. A mozgásban gazdag életmód, a nevetés, a kreativitás, memóriánk fejlesztése és karbantartása, a kiegyensúlyozott életvitel és a természet szeretete lényegesen lassíthatják ezt a folyamatot. Fontos, hogy egészségesen táplálkozzunk, minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, sovány fehérjéket, rostdús tápanyagokat fogyasszunk. Kiemelten fontos szerepe van az antioxidánsoknak, így a C- és E-vitaminnak, a szelénnek és a cinknek. Tévhit, hogy egy bizonyos kor után mindenkire testi és lelki leépülés vár, hiszen csak rajtunk múlik, hogy mennyit időt és energiát fordítunk önmagunkra. A legújabb kutatások szerint annak ellenére, hogy minden nap idegsejtjeink tucatjai pusztulnak el, agyunk mégis, akár 90 éves korunkban is képes arra, hogy újabb és újabb neuronokat képezzen. A szellemi frissesség és a test egészsége megőrizhető.

Sors és jövő
Az akarat és a gondolat jövőt épít. Hinnünk kell magunkban, hogy képesek vagyunk megteremteni a vágyainkat, hiszen mindannyiunkban ott lakozik a teremtő erő. Segítségével - ha szó szerint hegyeket nem is mozgathatunk meg-, de elnyerhetjük álmaink állását, rátalálhatunk a szerelem nagy misztériumára, radikálisan változtathatunk külsőnkön, vagy elhagyhatjuk rossz szokásainkat. A gondolatok és az akarat ereje ily módon sorsfordító lehet, és új magaslatokba repíthet minket. Egyes pszichológusok szerint nagyon fontos, hogy a jövőnket olyan alapossággal építsük fel, mint egy üzleti tervet. Ha családra, gyerekekre vágyunk, képzeljünk el leendő otthonunkat a legapróbb részletekig, álmodjunk gyerekeket és házastársat magunknak. Képzeletben szabjunk magunknak egyfajta időkorlátot, miszerint mindezt 5, 10 vagy 15 év múlva szeretnénk megvalósítani. Felmérések szerint azoknak az embereknek, akik nem álmodoznak, általában nem is változik semmit az életük azokéval szemben, akik egyfajta, saját maguk számára készített "ütemterv" szerint élnek. Agyunk és testünk pszichoszomatikus kapcsolatban állnak egymással. Ez egy olyan bensőséges viszony, amelyet a tudomány a mai napig sem tudott megfejteni, de nem is tagadja a létezését. Mit tehetünk hát azért, hogy jobbá váljon életünk? Például minden reggel/este, közvetlenül ébredés után/ elalvás előtt elmondjuk: "Napról napra, minden tekintetben egyre jobban és jobban érzem magam".




 
 
0 komment , kategória:  Idézetek - Pozitív gondolkodás  
Gyógyító gyümölcsök - a szőlő
  2011-09-08 16:55:06, csütörtök
 
  A szőlő a népi orvoslás csodaszere!

Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). A népi orvoslás a szőlőt számtalan jó tulajdonsággal ruházta fel.
Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták.

A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100grammban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható. Cukortartalma viszont igen magas, bár ez könnyen felszívódó, természetes szőlőcukor, gyors segítségének különösen koncentrációt igénylő szellemi feladatok vagy nehéz fizikai munka esetén vehetjük hasznát.

A gyümölcsben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét - nem véletlen, hogy a szőlőt hagyományosan a lábadozó betegek "gyógyszerének" tartják. Ezek közül a kémiai vegyületek közül több az addig ismert legerősebb antimutagén hatást fejtette ki állatkísértekben, emellett antioxidáns aktivitással is rendelkezik, így kedvez a rák megelőzésének. A polifenolok segítenek még a vérnyomás és vércukorszint szabályzásában, valamint rugalmasan tartják a véredényeket.

Kanadai kutatók megállapították, hogy mind a szőlőszemek belsejéből, mind a héjából készült kivonat többféle vírust - köztük a gyermekbénulást okozó vírust és a herpeszvírust is - igen erélyesen inaktiválta. Ez a tulajdonsága a polifenolok családjába tartozó tanninnak köszönhető, ami a vírus felszínéhez kötődve megakadályozza annak a sejtreceptorhoz való kapcsolódását, ezáltal a fertőzés kialakulását. A vörös szőlőben található polifenolok és tanninok azonban az arra érzékenyeknél migrént válthatnak ki.

A szőlőmag egyaránt tartalmaz vízben és zsírban oldódó komponenseket, a szőlőmagkivonat áthatol a sejthártyán, s így fejti ki antioxidáns hatását az egész szervezetben. Sőt, egyike azon anyagoknak, amelyek még az agyérgáton is képesek átjutni, így megvédik az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától.

A szőlőmagkivonat erős antioxidáns, amely semlegesíti a szabad gyökök kellemetlen hatásait, és javítja az immunrendszer működését.

A szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) is tartalmaz, bár a káliumon kívül a többi mikrotápanyagból csak kisebb mennyiséget. C-vitamin-tartalma például huszad része a kiviének.

A szőlőmagkivonat szembetegségek megelőzésében is nagy szerepet játszhat. Az időskori vakság két leggyakoribb oka, a sárgafoltsorvadás és a szürkehályog ellen igen gyakran ajánlják. Állítólag még azok számára is hasznos, akik rendszeresen és sokat ülnek a számítógép előtt.

A szőlőmagkivonat fogyasztása semmiféle mellékhatást nem okoz. Túladagolásakor sem lép fel mérgezési tünet.


...... ........

 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógyító ételek**  
Gyógyító gyümölcsök - az alma
  2011-09-08 16:52:07, csütörtök
 
  AZ ALMA GYÓGYHATÁSAI

1. vérnyomáscsökkentő,
2. csökkenti a koleszterin és a vérzsírok szintjét,
3. javítja az immunrendszert,
4. szíverősítő,
5. javítja a vérkeringést,
6. a vércukorszintet stabilizálja,
7. erősíti az erek falát, főleg a vénákét,
8. tisztítja a beleket, mert gátolja a káros enzimek képződést, káros baktériumok
megtelepedését,
9. erősíti a fogínyt,
10 különböző méreganyagokat köt meg - pl. ólom, higany,
11. fiatalít,
12. Kálium-tartalma kedvezően befolyásolja a vízháztartást, veseműködést, izomműködést,
ingerület terjedését

...... ........... ........... ........... ........... ........... ............

 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógyító ételek**  
Gyógyító gyümölcsök - körte
  2011-09-08 16:45:22, csütörtök
 
  A KÖRTE GYÓGYHATÁSAI

1. salaktalanít,
2. szünteti az emésztési zavarokat,
3. szabályozza a vízháztartást,
4. csökkenti a vese- és hólyagpanaszokat,
5. vérképző hatású,
6. elősegíti a növekedést,
7. kiváló méregtelenítő,
8. éhségcsillapító,
9. segíti a szervezetben a "boldogsághormon" termelődést (napi 1 körte elfogyasztása
már igen hatásos a jókedvre derülésben),
10. akinek fokozott vízigénye van, számára sokkal hasznosabb a körte fogyasztása, mint
az ilyenkor tanácsolt több liter ásványvíz.
...... ........... ..............

 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógyító ételek**  
Gyógyító gyümölcsök-őszibarack
  2011-09-08 16:43:09, csütörtök
 
  AZ ŐSZIBARACK GYÓGYHATÁSAI

1. véd az erős napsugárzás ellen,
2. erősíti az immunrendszert,
3. kivédi a szabad gyököket,
4. jó hatással van a kötőszövetekre, erekre,
5. hasznos a szívnek, a vérkeringésnek,
6. igazi "stresszgyümölcs" - fokozza a szervezet stressztűrését,
7. oldja a szorongást,
8. csökkenti az idegességet,
9. depressziósoknak különösen ajánlják,
10. segíti a vízkiürítést,
11. segít a fogyókúrában,
12. szépít, fiatalít.

...... ........... ........... ........... ........... .........

 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógyító ételek**  
Gyógyító gyüm. - a sárgabarack
  2011-09-08 16:40:55, csütörtök
 
  A SÁRGABARACK GYÓGYHATÁSAI

1. megállítja az öregedési folyamatot,
2. javítja a hangulatot,
3. enyhíti a fáradtságot,
4. segít a koncentrálásban,
5. véd az immunmérgek ellen,
6. véd a szabadgyökök ellen,
7. erősíti a nyálkahártyát, dohányosoknak kifejezetten ajánlott gyümölcs,
8. erősíti a bőrt, a hajat, a körmöt,
9. serkenti a sejtképződést,
10. fokozza a vérképzést,
11. csökkenti a torok és a gége szárazságát,
12. csökkenti az asztmás panaszokat,
13. sápadt, vérszegény embereknek nagyon ajánlott.


...... ........... ........... ........... .......

 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógyító ételek**  
Gyógyító gyümölcsök- a szilva
  2011-09-08 16:37:40, csütörtök
 
  A SZILVA GYÓGYHATÁSAI

1. serkenti a szénhidrát-anyagcserét,
2. segít a nyugtalanságnál, koncentrációs zavaroknál, depressziónál,
3. stresszoldó (1 hétig napi 20 dkg szilva garantáltan elűzi az ideges nyugtalanságot és a
depressziós hangulatot),
4. erősíti a sejthártyát, így véd a kórokozók behatolásától,
5. tisztítja a tápcsatornát,
6. erősíti a szívet,
7. erősíti az immunrendszert,
8. elősegíti a víz kiürülését a szervezetből,
9. megköti a fölösleges zsírokat, vagyis segít a fogyásban.


...... ........... ...........

 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógyító ételek**  
Gyógyító gyümölcsök: áfonya
  2011-09-08 16:34:24, csütörtök
 
  AZ ÁFONYA GYÓGYHATÁSAI:

1. megszárítva: bélhurut, hasmenés ellen,
2. vizelethajtó,
3. koleszterin és vérzsírok csökkentése,
4. immunrendszer erősítése,
5. védi a szabadgyökök ellen a sejteket,
6. elősegíti a nyálkahártya regenerációját,
7. fogyaszt,
8. fiatalít,
9. csökkenti a stresszt.

......

 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógyító ételek**  
Gyógyító gyümölcsök: avokádó
  2011-09-08 16:31:07, csütörtök
 
  AZ AVOKÁDÓ GYÓGYHATÁSAI

1. mindenkinek ideális, aki állati zsírokat nem fogyaszthat
2. segít a fogyókúrában
3. kissé csökkenti a vércukorszintet
4. fokozza az idegrendszer és az agy energiaellátását - vagyis frissít, szellemileg élénkít
5. fokozza a koncentrálóképességet
6. fokozza a gyomorsav termelését fehérjék emésztésekor
7. serkenti a vörösvérsejtek képződését
8. rendszeres fogyasztása szépíti a bőrt,
9. a belőle készült pakolás a száraz, hámló bőrt ismét puhává, ráncmentessé teszi.


...... ........... ........... ........... ..........

 
 
0 komment , kategória:  **** Gyógyító ételek**  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1846 db bejegyzés
e év: 12096 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1513
  • e Hét: 4013
  • e Hónap: 12683
  • e Év: 68616
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.