Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Lelkünk dolgai
  2012-07-02 17:01:50, hétfő
 
  Patricia Severac, valamint a férje, Gustavo, két kislányukkal, a négyéves Valentinával és a tizenegy hónapos Victoriával szokás szerint ezen a hétvégén is megtették a 400 kilométeres autóutat az északkelet-argentínai Corrientesben lévő otthonukból Monte Caserosba, hogy meglátogassák Gustavo szüleit.

A nappaliban ülve, ahol a család 2009 júniusában az apák napját ünnepelte, Patricia gondolatai szüntelenül a kisebbik lánya körül forogtak. A 11 hónapos kicsit nem sokkal korábban gyermekorvoshoz vitte, mert valami szokatlant - eltérőt - vett észre a jobb szemén.

- Nem látok semmi különöset, de ha egy édesanya észrevesz valamit, azt komolyan veszem - közölte az orvos Patriciával, és azt ajánlotta, vigye el a gyermeket egy szemészhez. A szemész azonban szintén azon a véleményen volt, hogy a gyermek szemének semmi baja.

Az anyósáéknál Patricián újra nyugtalanság vett erőt, és ezért nem is igazán tudott figyelni családtagok beszélgetésére, a kezébe vette hát a Reader's Digest egyik 2009-es számát, amely az ebédlőasztalon hevert. Ahogy átlapozta a magazint, felfigyelt egy cikkre. Az Életmentő fénykép című írás egy édesanyáról szólt, aki rájött, hogy a kislányának retinoblasztómája van (a szemben lévő ideghártya kifejezetten csecsemő- vagy kisgyermekkorban jelentkező rosszindulatú daganata), mert egy családi fotón a kislányának a szeme furcsán fehér színűnek tűnt.

A cikkben ismertetett némelyik tünet, például a strabismus (kancsalság), kísértetiesen hasonlított a Victorián észleltre. - Ettől a cikktől teljesen lebénultam. Egyrészt, mert tudomást szereztem erről a szörnyű betegségről, másrészt pedig azért, mert a kicsi lányom pontosan olyan idős volt, mint a fényképen szereplő gyermek, és a leírt tünetek közül nála is látható volt az egyik - meséli Patricia.

A cikk ismerteti a leukocoriát (köznyelven macskaszemet), amelytől a pupilla fehérnek tűnik. Ez leginkább a vakuval készült fotókon szembetűnő. - Az egész hétvégét azzal töltöttem, hogy felvételeket csináltam a kislányomról, de semmi furcsát nem észleltem rajtuk - meséli az édesanya.

Patricia nem tudta kiverni a fejéből azt a cikket. Úgy érezte, ez igazolja, amit ő anyaként ösztönösen megsejtett, nevezetesen, hogy valami nincs rendben. Nem tudta megállni, hogy ne hasonlítsa össze a Reader's Digestben szereplő kislányt Victoriával.

Miután hazaértek, Patricia egy másik gyermekszemészhez vitte el Victoriát, aki olyasmit tett, amit az előző orvos nem: kitágította a gyermek pupilláit. Azok furcsa módon fehérek voltak. A diagnózis: ,,veleszületett kétoldali szürkehályog". Patricia haladéktalanul felvette a kapcsolatot a család gyermekorvosával, és kérte, hogy irányítsák egy másik szakorvoshoz.

Még ugyanazon a napon Patricia találkozott dr. Susanna Friddel, aki közölte vele, hogy a korábbi diagnózis téves, és a kis Victoria mindkét szeme rákos - azaz retinoblasztómája van.

- Ez a betegség nagyon gyors lefolyású - mondta Frid doktornő Patriciának, és sürgette, hogy lehetőség szerint minél hamarabb vigye el kezelésre a kis Victoriát (a mintegy ezer kilométerre lévő) Buenos Aires-i Garrahan Gyermekkórházba.

Patricia és Gustavo, akik mindketten ügyvédek, szabadságot vettek ki, és Buenos Airesbe indultak. Négyéves kislányukat, Valentinát nem vihették magukkal, ő az anyai nagyszülőkkel maradt. A Garrahan Gyermekkórházban dr Fandino szemészorvos megerősítette a korábbi diagnózist, és a lehető legrosszabb hírt közölte a szülőkkel: Victoria mindkét szemét ki kell venni, hogy eltávolíthassák a rákos daganatokat.

A házaspárt sokkolta a hír. Alig pár napja Victoria még a nővérével játszott, most pedig műtőbe viszik, hogy olyan operációt hajtsanak végre rajta, amelynek a következtében megvakul.

Egy órája tartott már a beavatkozás, amikor az orvos kijött a műtőből és közölte a szülőkkel, hogy talán meg tudják menteni az egyik szemet. - Adunk egy esélyt a bal szemének, de ha bármilyen probléma merülne fel, azt is el kell távolítanunk - mondta nekik dr Fandino Victoriának szerencséje volt. Az orvosok meg tudták menteni az egyik szemét.

Az operációt kemoterápiás kezelés követte. A gyógyszereket átlagosan háromhetenként adták be; a terápia összesen nyolc hónapig tartott. Négy hónap múlva Valentina is csatlakozott a családhoz Buenos Airesben. A kórház onkológiai részlege közös lakterükké vált, ahol hasonló helyzetben lévő betegekkel és családjaikkal töltötték a napokat.

- Amikor megtudtuk, mi a baja Victoriának, az első gondolatunk ez volt: ,,Miért éppen mi? Mit vétettünk, hogy ezt érdemeljük?" - mondja Patricia. - Aztán amikor találkoztunk más szülőkkel és csodálatos gyermekeikkel, akik sokkal nehezebb helyzetben voltak, mint mi, akkor szembesültünk a ,,Miért nem mi?" kérdéssel is, és őszinte hálát éreztünk.

- Victoria élni tanított bennünket. Még a legnehezebb pillanatokban is vidám volt, örömet szerzett nekünk, nevetett és játszott. Ha benne ennyi erő van, akkor mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy gyöngék legyünk - mondja Patricia. - Úgy képzelem, ha felnő, erős asszony válik belőle, aki mindig harcolni fog azért, amit akar, és segíteni fog másokon.

Victoria nem hazudtolta meg a nevét - a Viktória jelentése ,,győzelem" -, és mire a kezelések véget értek, a rák visszahúzódott, a kislány látása megmaradt. Ma, csaknem három évvel az után, hogy rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála, olyan, mint a többi négyéves kislány. Patricia háromhavonta Buenos Airesbe viszi őt ellenőrző vizsgálatra.

Az elmúlt években Patricia együttműködött sok politikussal annak érdekében, hogy a két év alatti gyerekek számára tegyék kötelezővé a szemészeti vizsgálatot. Ez az az életkor, amikor a retinoblasztómát még idejében fel lehet fedezni, és megelőzhető, hogy a szemet súlyosabb károsodás érje.

Victoria édesanyjának szilárd meggyőződése, hogy ,,létezik anyai ösztön, s amikor eljön az idő, hogy használjuk, erősnek kell lennünk és képesnek arra, hogy megmentsük a gyermekünket". A Reader's Digest cikkét, mely 2009 júniusában jelent meg, Patricia kincsként őrzi.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Minden befejezés kezdet is
  2012-07-02 08:11:50, hétfő
 
 
Jézus gyakran és szívesen beszél példabeszédekben. Kora tanítói szokása volt ez. Képei olyan képek, amelyeket a hallgatóság könnyen megértett. A földművelő ember számára ezek a példák sokat jelentettek. Szinte látták a magától növekvő veteményt, a fává terebélyesedő picinyke magot. Mindennapi életüket emelte fel az Istenről szóló igehirdetés szintjére.

Mai, sokszor rohanó életünkben alig van időnk kivárni a lassan növekvő fát, lassan fejlődő gyermekünket, unokánkat. A boltban azonnal megkapjuk, amire vágyunk, sok dolog készen az ölünkbe hull. Pedig a természet pillanatai évszázadok.

Isten országa is lassan növekszik bennünk, közöttünk. Idő kell ahhoz, hogy a másik megértse, miért jó, ha éppen erre haladunk. Sokszor egy távolból történő visszatekintés adja meg a választ arra, miért így volt akkor jó.

Ma, amikor visszatekintünk a befejeződő munkaévre, talán ez a távolság még nincs meg. Mégis, már most szeretnénk megköszönni Istennek a kegyelmet, hogy megtartott, vezetett, gyarapított.

Ugyanakkor minden befejezés egyben kezdet is. Kezdődik a nyár, a pihenés, a kikapcsolódás ideje. Figyeljünk arra, hogy ne csak múljon, hanem teljen is az idő. A tartalmas pihenés feltölt, megújít, új energiákat ad. Használjuk fel jól az Istentől kapott időt!

Fülöp Ákos atya
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Mikor halok meg?
  2012-07-02 08:10:45, hétfő
 
 
Egy család súlyos autóbalesetet szenvedett. Misi, a két fiútestvér közül a fiatalabbik, súlyosan megsebesült, és vérátömlesztésre volt szüksége. Misi nyolc éves bátyjának, Daninak megegyezett a vércsoportja az öccséével. Édesapja leült mellé, és elmagyarázta neki, miért szükséges ez a vérátömlesztés, és hogy milyen csodálatos lesz ez Misi számára. Rövid hallgatás után Dani azt mondta:

- Jól van, apa, odaadom a véremet Misinek, hogy meggyógyulhasson!

A kórházban félliternyi vért vettek Dani vénájából. Csak miután kivették a tűt, fordult édesapjához, s miközben könnyek peregtek le az arcán, azt kérdezte:

- Apa, mikor halok meg?

Az édesapa döbbenten eszmélt rá, hogy Dani félreértette a véradásról szóló magyarázatot. Úgy értette, hogy az összes vérét oda kell adnia, hogy megmentse öccse életét. Azt hitte, hogy amikor a véradás befejeződik, ő meg fog halni. Mégis beleegyezett, hogy kistestvérén segítsen.
 
 
0 komment , kategória:  Tanulságos történetek  
Bölcsesség
  2012-07-02 08:09:16, hétfő
 
 
Mennyországnak királynéja,

irgalmasságnak szent anyja.

Tengernek ezer csillaga,

üdvözlégy szép szűz Mária.

Légy segítője népednek,

az elveszett bűnösöknek.

Kísérője istenednek,

anyja lettél teremtődnek.

Halleluja
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2012.06 2012. Július 2012.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 59 db bejegyzés
e év: 1201 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 5690
  • e Hónap: 12062
  • e Év: 62853
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.