Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Somorján
  2012-03-31 20:21:04, szombat
 
  Már két hete fúj a szél. Sőt, tombol. Nem erre vágytam.
Tegnap Somorjára mentünk főnökömmel, Pintér Éva kiállítását nyitottuk meg ott. Késtünk, hatalmas dugó volt Pozsonyban. Utána az Area közgyűlésének záró vacsoráján vettünk részt. Kicsit lazítottam. Beszélgettünk, s iszogattam is. Tomi vezetett.
Ez a rendezvény hetek óta rögzített volt naptárunkban, minden egyéb meghívás ezután érkezett. Szívesen elmentem volna Karczagi Bandi kiállítására a Lóba, s az '56-os egyesület is húsz éves évfordulóján is részt vettem volna, ha nem minden pénteken van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csak erről
  2012-03-30 05:15:39, péntek
 
  Most csak Katona Tamás előadásáról. Nem tudtam kivárni a testületi ülés végét, jöttem haza átöltözni, mert Farkas atya helyett Katona Tamás házigazdája voltam a kápolnában. Végszóra érkezett meg Polgármester Úr. Az előadás ragyogó volt, életszerű. Persze 1848. Jó volt kicsit a múltbéli dogok kapcsán elgondolkodni. Után vacsoráztunk. A húsz évvel ezelőtti dogokról is szó esett, megdöbbentem: már történelem az az időszak, amikor fiatal voltam.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nincs idő
  2012-03-27 06:26:11, kedd
 
  Mindig arra várok, hogy lesz annyi idő, hogy saját apró dolgaimmal is foglalkozzak. Egyszer megfogadtam, hogy a vásárolt és kapott rengeteg cédét meghallgatom. Hogy rendesen rendbe rakom a pincét, hogy napokig verseket olvasok. Hogy vastag könyveket vásárolok, és el is olvasom őket. Hogy minden levélre válaszolok. Hogy csak úgy kiülök a teraszra egy üveg borral és egy könyvvel a kezemben. De mindig megyek, megyek, sietek. (Lehet, hogy magam elől?)  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fáradt nap
  2012-03-24 19:42:58, szombat
 
  Tegnap még nyomda, pár oldal maradt a Mosonvármegyéből hátra. A jövő héten jelenünk meg, hogy Húsvét előtt és május elseje előtt jöjjön ki a lap. Ez a kis csúszás azt is eredményezte, hogy rengeteg anyag közül válogathatok, persze előnyt az előre megtervezett, s kért írások kapnak. Szerencsére nekem keveset kellett írnom.
Ma a Bécs melletti Bádenből volt itt Ferency Klári és Béla, Főztem finom tyúkhúsleveset, s tejfölös csirkét. A vajas nokedlit Marci készítette. A főzéssel és a beszélgetéssel, s a munkával, ami miatt jöttek el is telt a nap. Zsóka délelőtt tanított. Délután bementünk a Gyásztérre, Klári még nem látta. Aztán fagyiztunk, s megmutattam a Trianon keresztet is. Utána már csak pihenés itthon.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Befőtt
  2012-03-24 06:15:43, szombat
 
  Mint a spájzban a befőtt, Egész héten volt bennem egyféle várakozás. Munkában nem volt hiány, bár vége sem látszik kertbéli teendőimnek. Közben a pincéből fölkívánkozó virágokat átültettem, anyám leándere várat még magára, arról láncfűrésszel lehet csak levágni a műanyag ládát.
És a szokásos dolgok is maguk alá temettek, tanítás, LP, Mosonvármegye. kertbarát könyv. Kedvtelésből nem született semmi.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Csípős reggel
  2012-03-21 06:25:26, szerda
 
  Pattog a sárgabarack virága, félek a hajnali fagyoktól. Ma is csípős a reggel.
Tegnap délután elmentem a Kühne pályára, a csallóközi Somorjáról jött egy csapat, kis foci, beszélgetés. Nem maradtam végig, s nem csak azért, mert autóval voltam, hanem mert kissé fáradt. Itt volt Bárdos Gábor is, s az előző polgármester, D. Karcsi. Tőlünk Iváncsics, Árvay, Mariann. Pista nem ért haza, nem így tervezete. Gábor szeretne vele egy találkozót kettesben.
Ma már a jövő heti Lajtapressz cikkeit szedem össze, korrektúrázom a kertbarátok könyvét, mait a hét végén befejeztem, s a Mosonvármegye írásait lövöm át kiadványszerkesztésre a nyomdába. Örülök a Kapui interjúnak, most volt hatvan éves Jenő atya, illendő a lapban beszélgetni vele. Vizsy készítette az interjút, jó munka.
A kertre is kell időt szánnom, hogy minden időben történjen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Végérvényesen
  2012-03-20 06:32:38, kedd
 
  Tavasz van. S bennem is a tenni akarás. El kell még ültetni a borsót. Csak annyit szoktam, hogy egy leves újkrumpliból kijöjjön belőle, de ezért van az egész. A tányér levesért..  
 
0 komment , kategória:  Általános  
őröl a malom
  2012-03-19 18:30:45, hétfő
 
  A címről azonnal Buda Feri jutott eszembe, s az, hogy már régen hallottam felőle, olvastam versét. Mert annyira elszigetelten élünk egymástól. Mi, akik tudunk magyarul.
Jászapátin két napot töltöttünk, de mindig megvisel a másik Magyarország. A túlélni mindent szemlélet. Persze kettészakadt világ ez.
Szombat este hazajöttünk, vasárnap kertészkedtünk, ma lefestettük fiammal a teraszt. Közben bennem munkál a Pistával lefolytatott beszélgetés, s a bizalom, de részemről az aggódás is. Ma nem jött reggel, Orbánhoz ment társaival együtt, akik kiszavaztak a frakcióból az ügynökügy kapcsán. Igaza volt. De nézve az esti híradókat, látom, hogy jól tette, Lázár egyértelműen melléjük állt.
A kertészeti könyvvel készen vagyok, most a Vármegye van soron. Teszem a dolgomat. Amit eszem és felfogásom diktál. Közben persze csöppet én is a két szél közül valahova középre húzok. Ha valami ér, mindig megnézem a dolgot a másik oldalról is. S várok néhány napot. Ez jó dolognak tűnik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itthon
  2012-03-17 19:56:24, szombat
 
  Délután hazaértünk Jászapátiról. Ez nem az általam ismert Magyarország volt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szép volt
  2012-03-16 06:28:04, péntek
 
  Szép ünnepség volt Magyaróváron. Két kis részlet a beszédből:
,,A reformkor törekvéseit a márciusi ifjak - Irinyi, Petőfi, Jókai, Vasvári és Bulyovszky - 12 pontba foglalták, amit talán a forradalom legcsodálatraméltóbb politikai alkotásának nevezhetnénk. Mit kívánt a magyar nemzet? Leginkább békét szabadságot és egyetértést. Ez vértelen forradalmi követelés volt. Az emberiség örökérvényű óhaját fogalmazták meg a márciusi ifjak. Néhány pontja ma is időszerű, ma is alkalmazhatjuk. A közös Európában, az Unióban a béke, a szabadság, az egyenlőség, a kölcsönös tisztelet, az egyetértés és testvériség elvének kellene érvényesülnie! - mondta Duka Zólyomi. Kitért a szorongatott felvidéki magyarok sorsára is, a megosztó politikára. De mint mondta: ,,A múlt fölidézése, a márciusi forradalom sikere és a Szabadságharc hőseinek magatartása vértezzen föl bennünket merészséggel, józan és megfontolt magatartással. Minderre most nagy szükségünk van, hogy megerősödjön kárpát-medencei magyarságunk összefogása, valamennyi történelmi régiónk együttműködése. Ezeréves történelmünk és hagyományaink birtokában meghatározó nemzete vagyunk a Kárpát-medencének, ha összefogunk, nagy erőt képviselünk. Itt az ideje a szemléletváltásnak, itt az ideje, hogy tudatosítsuk: mi vagyunk a Kárpát-medence többségi nemzete. A feltételek adottak: europolgárként az Európai Közösség nagy családjának vagyunk tagjai. Az EU - amelyben a határok értelme megszűnt - belső problémái, ellentmondásai, kiegyensúlyozatlan ítéletei ellenére az a közeg illetve tömörülés, amelyben mi, kárpát-medencei magyarok már egy közösségként jelenünk meg és közösen is érvényesülhetünk. Ennek mindannyiunk számára óriási jelentősége van. Fokozatosan egymásra találhatunk, kialakulhat a rendszeres kapcsolat és együttműködés. Kilenc évtized után ismét helyreállhatnak a kapcsolatok magyar és magyar között. Magyarországnak olyan kormánya van, amely világosan egy nemzetben gondolkodik, amely minden vitát kizárva kiáll és küzd nemzetünk együvé tartozásáért és közös jövőnk tervezéséért. Ideje, hogy az unió, ill. a tagállamok tudomásul vegyék, hogy a Kárpát-medencében egy nagy és erős magyar nemzeti közösség él. Az elfogadott Alaptörvény és a különböző jogszabályok egyértelművé tették, hogy a határon túl élő magyar közösségek a magyar nemzet szerves részét képezik. Biztos támaszt, fontos erőt és reményt jelent ez, a nagyhatalmak trianoni igazságtalan döntése által kilenc évtizede számbeli kisebbségi sorsba döntött hét határon túli magyar közösségeink számára, amelyek létükért és önazonosságukért állandó küzdelmet folytatnak a többségi nemzet nyílt vagy rejtett elnemzetlenítő igyekezetével."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 204 db bejegyzés
Összes: 3561 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 92
  • e Hét: 6849
  • e Hónap: 8856
  • e Év: 53829
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.