Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Amazing Grace (Egy égi hang egy áldott szó)
  2013-08-07 20:13:11, szerda
 
  Az Amazing Grace (Csodás kegyelem) ismert keresztény egyházi ének. A szöveget John Newton vetette papírra 1772 körül; a dal az Olneyi Énekek című gyűjtemény része, amin Newton William Cowperrel és más szerzőkkel dolgozott együtt.

John Newton (1725-1807) egy rabszolga-kereskedő hajó kapitánya volt. 1748. május 10-én, hazatérés közben egy nagy vihar kapcsán ,,hatalmas szabadulást" élt meg. Naplójában azt írta, hogy hajója az elsüllyedés határán volt, amikor így kiáltott: ,,Uram, könyörülj rajtunk!" Megtért, ennek ellenére folytatta a rabszolga-kereskedelmet. Ugyanakkor megkövetelte az általa szállított rabszolgákkal szembeni emberséges bánásmódot.

Newton írta a ,,How Sweet the Name of Jesus Sounds!" című dalt, miközben egy afrikai kikötőben egy rakomány rabszolgára várt. Később hátat fordított kereskedői mesterségének, pap lett, és csatlakozott William Wilberforce-hoz a rabszolgaság eltörléséért folytatott harcában.
Az ének ma ismert és hagyományosnak tekinthető zenéjét nem Newton komponálta, a szöveget több különböző dallamra énekelték, mielőtt a mára tőle elválaszthatatlan dallam hozzákapcsolódott.
Két különböző dallam van a szöveghez. Az ,,Új Britannia" először 1831-ben jelent meg a Virginiai Harmóniák című énekeskönyvben. A dallamra énekelt eredeti szöveg mára elveszett.

A zene feltételezhetőleg ír vagy skót eredetű; a pentaton skálát használja és skót dudát javasol hangszerként; az éneket sűrűn adják elő skót dudán és összefüggésbe hozzák a hangszerrel. A másik dallam az úgynevezett ,,régi szokásos baptista" dallam. A Kis Cion Egyházának Gyülekezete énekelte Jeffben, Kentuckyban, a Folkways kiadó The Ritchie Family of Kentucky című albumán, 1958-ban.
Newton dalszövegei minden keresztény felekezet kedvencei lettek, elsősorban mivel a dal elevenen és tömören összegzi az isteni kegyelem keresztény doktrínáját. A szöveg a Krónika I. Könyve 17,16-on alapul, ahol Dávid király csodálkozik, amiért az Úr őt és házát választotta. (Newton úgy jellemezte a darabot, mint ,,a Sors áttekintését és elvárását".)
A szabadság- és emberi jogok támogatóinál is barátságos fogadtatásra talált, mind keresztény, mind nem keresztény körökben, mivel sokan úgy hiszik, a dal a rabszolgaság ellen szól, mert Newton egykoron rabszolga-kereskedő volt. A dalt sok említésre méltó zenei előadó énekelte, mint például az emberi jogi aktivista és népi énekes ikon Joan Baez.

Az egyházi ének meglehetősen népszerű volt az Amerikai polgárháborúban harcoló mindkét félnél. A könnyek ösvényén a cherokee indiánok nem mindig tudtak teljes temetést nyújtani halottaiknak. Ehelyett be kellett érniük az ,,Amazing Grace" eléneklésével. Azóta az ,,Amazing Grace"-et gyakran tartják a cherokee nemzeti himnusznak. Emiatt sok kortárs indián zenész készített felvételt a dalról.
Az utóbbi években a dal népszerűvé vált a drog- és alkoholbetegségből kigyógyuló csoportokban, különösen a keresztényekben. Azonban a szokásos temetési énekek helyett általában azok ünneplésére éneklik, akik elvesztek, de meglettek.


Skótdudák
A skótdudákhoz való asszociáció viszonylag új; a dalt száz évre majdnem teljesen elfeledte a brit szigetvilág, mígnem az 1960-as évek elején a folkzene újraéledésekor sok hagyományos zenész utazgatott a Brit-szigetek és az Egyesült Államok között (ahol az Amazing Grace mindvégig nagyon népszerű maradt). Egyházi gyülekezeteken és népzenei fesztiválokon kívül továbbra is ismeretlen maradt Arthur Penn Aliz Étterme (Alice's Restaurant, 1969) című filmjéig. A The Weavers folkegyüttesből Lee Hays vezeti az ,,Amazing Grace" rajongóit.
Forrás :http://hu.wikipedia.org/wiki/Amazing_Grace

Egy égi hang egy áldott szó Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2013-08-07 18:17:48
feltöltő: pacsakute
nézettség: 3717
szavazatok: 8
kommentek: 0
kulcs: Egy, égi, hang, egy, áldott,
kategória: család
leírás: Régi egyházi ének,Szatori Tibor előadásában[m10]

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!



"Egy égi hang, egy áldott szó, a lelkünk járja át.
Ki eltűnt újra megkerült, ki vak volt újra lát.
A szívben él a félelem, de ébred hit s remény, és bátorítja szívünket
e drága égi fény!
Az Úr kegyelme elkísért, oly sok veszélyen át, és elvisz otthonodba is
csak hidd az Úr szavát!
Már ősidőktől éltetőnk, a Nap ragyog le ránk, de nincs oly nap,
hogy Istenünk nevét ne áldanánk!"
 
 
0 komment , kategória:  Cicmojgónak  
Országtorta 2013
  2013-08-07 18:40:14, szerda
 
 



A milotai mézes grillázstorta nyerte el idén a Magyarország Tortája címet, a ribizlihabos-almás réteges lett Magyarország cukormentes tortája, a Szent István-napi kenyér verseny győztese pedig a tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett - jelentették be szerdán az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezői.

Az országtorta idei meghatározott alapanyaga a dió volt. Bacskó Szilárd és a budapesti Major cukrászda nyertes tortájában a kétféle krém - mézes és pralinés - között vékony, roppanós betét található. Minden egyes torta 30 dekagramm diót tartalmaz majd - hangsúlyozta Pataki László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: a tönkölybúzás-joghurtos kenyér kovászos eljárással készül és csak természetes anyagokat tartalmaz. A nyertes kenyér előállítója Rábai Gábor, a Pékmester Bt. monori üzemének tulajdonosa és fia, ifjabb Rábai Gábor. A rendezvényen eladott termékekből összegyűlt bevétel egy részét a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnak ajánlják fel - tette hozzá.

A Nándori László által készített ribizlihabos-almás réteges torta egy-egy szeletében mintegy 130 kalória van, a desszert nem tartalmaz finomított cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert sem - közölte Katona Éva, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kommunikációs vezetője.

Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy idén Budapesten négy kilövési pontról - három uszályról és a Lánchídról - indítják a rakétákat az augusztus 20-i nemzeti ünnep zárásaként. A fővárosi és balatoni tűzijáték kísérőzenéjét Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző komponálta - tette hozzá.

A tűzijáték zenéjének előadásában közreműködik mások mellett a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar, az Akadémiai Kórustársaság tagjai, Szokolay Dongó Balázs, Szirtes Edina Mókus, Andrejszki Judit és a Magyar Zeneakadémia népzene szakának hallgatói. A Tűzijáték-szvit többször visszatérő főtémája az Ó, Szent István dicsértessél kezdetű moldvai csángó népdal, a tételek között helyet kap a Tavaszi szél és az Elmegyek, elmegyek népdalok rendhagyó megzenésítése is. Munkácsy Mihály festőművészről a zenemű fináléjában az Aranyecset című tétel emlékezik meg - ismertette a részleteket Havasi Balázs.

Az este 9 órakor kezdődő tűzijátékhoz komponált zenét a Petőfi Rádió felvételről sugározza. Horváth Vanda, a Petőfi Rádió főszerkesztője elmondta: a csatorna háromnapos műsorfolyammal készül az Együtt az ország szlogen bűvöletében, hogy az ország minden területén élő ember érezze augusztus 20. ünnepi hangulatát.

Forrás:filantropikum és MTI
 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Magyar virág lett a világ legszebb dísznövénye 2013-ban
  2013-08-07 18:33:31, szerda
 
 



Magyar nemesítésű virág 2013 dísznövénye, a nemesítést végző Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet szakemberei már a nemzetközi elismeréseket is begyűjthették a Fleuroselect elnevezésű szervezet idei dániai konferenciáján - mondta el az MTI-nek az intézet ügyvezető igazgatója.

Mint arról Kasztovszky Zoltán beszámolt, a világ legnagyobb dísznövény-nemesítői és -forgalmazói által évente tartott találkozókon 2012-ben választották meg a Celosia plumosa Arrabonát a 2013-as év hivatalos, nemzetközileg elismert dísznövényévé, az aranyérmet számos szempontot figyelembe véve ítélték oda.

A már korábban kiosztott mintamagvakat egy évig tesztelték, a visszajelzések pedig idén érkeztek meg - mondta az igazgató.

Kiemelte: a júliusi konferencián óriási érdeklődést mutattak a növény iránt a világ legnagyobb forgalmazói, így például a globálisan legjelentősebb magforgalmazó amerikai cég, amelyik már az intézet partnere az értékesítésében. A tengerentúli cég vezetői nemcsak a nagyon pozitív tapasztalatokról számoltak be, hanem arról is, hogy Kínában például külön kampányt szerveznek a magyar dísznövény népszerűsítésére.

"De jelentős kapcsolat alakult ki egy japán kereskedelmi társasággal is, velük közös projekt is indul" - tette hozzá Kasztovszky Zoltán.

A dísznövényt az intézet azóta elhunyt kiváló szakembere, Kováts Zoltán nemesítette ki több mint egy évtized munkájával. Az igazgató elárulta, hogy a növény a disznóparéjfélékhez tartozó útszéli gyomból vált világhírűvé. "Pórias származása" azért kapott jelentőséget, mert örökölte az előd szívósságát, rendkívüli szárazságtűrő képességét.

“Ezért is lehet a parkok számára ideális a kiváló tulajdonságokkal rendelkező dísznövény, s Kováts Zoltán is kifejezetten erre a célra nemesítette ki" - tette hozzá az ügyvezető.

Kiemelte: a magyar viszonyokhoz illesztett" növény legfontosabb tulajdonsága, hogy kevés gondozást igényel. A tavalyi, szinte extrém szárazság miatt a más országokból származó virágok elpusztultak, ezek a virágok pedig csak a palánta kiültetésekor igényelnek öntözést, utána már minden harmatcseppet hasznosítani tudnak.

Az egynyári celosia néhány héttel kiültetése után már virágzik és hatalmas bokrokká válva egyenletesen borítja be a területet számos színben pompázva. A folyamatosan, október-novemberig virágzó dísznövény festői színeket varázsol a parkokba, terekre és az Arrabona (Győr római kori neve) abból is különleges, hogy nemcsak a virágai, hanem a levelei is számtalan árnyalatban tündökölnek - fűzte hozzá Kasztovszky Zoltán.

Forrás :filantropikum és MTI
 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Az önbecsülés fejlesztése 5 egyszerű pontban
  2013-08-07 18:09:09, szerda
 
  Ha már eldöntötted, és az önképzés ösvényére léptél, fontos, hogy ezzel párhuzamosan szeresd is önmagad. Nem önimádatról beszélek, ami terhes nárcisztikus jellemvonásokat alakít ki benned, hanem arról, hogy tisztában vagy képességeiddel, és terhelni mered magad, mert tudod, hogy sikerülni fog (amit elterveztél).

Amikor tükörbe nézel, hiába jársz te neves egyetemre, a legjobb képzésekre, vagy ülsz a legjobb székben egy irodaházban, a tükörképed elárulja, hogy mennyit érsz. Ha önmagad elnézve negatív gondolataid támadnak, igen is szükséged van egy fejlődésre. Íme az öt egyszerű pont, amit gyakorolnod kell:

Kutasd fel a benned rejlő alapvető értékrendet és ne tágítsd tőle

Hagyd abba önmagad összehasonlítását másokkal, koncentrálj a fejlődésre

Óvd, ápold és fejleszd a fizikumod

Olyan munkahelyre, hobbira és kikapcsolódásra törekedj, ami tényleg neked való, amiben jó vagy, és amitől tényleg kikapcsolódsz

Hozz döntéseket! A határozott döntések fejlesztik a személyiséged


A képzés lényege, hogy konstans tudj döntéseket hozni saját életed terelgetése közben, hogy tudd kigyomlálni a fölösleges elemeket életedből, hogy idővel boldogabb, elégedettebb legyél önmagaddal.
Forrás:filantropikum
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A világ eddigi legősibb naptára
  2013-08-07 18:05:34, szerda
 
 



Skóciában fedezték fel a világ eddigi legősibb naptárát

Nagyjából 10.000 évesre becsülik a korát annak a holdnaptárnak, amit nemrég fedeztek fel egy skóciai domboldalon.

A naptár keletkezését a mezolitikum korára datálják, és legalább ezer évvel idősebb minden eddigi leletnél, amivel az idő múlását mérték szerte a világon, beleértve az ősi mezopotámiai leleteket is.

"A maradványok azt sejtetik - vagy inkább bizonyítják -, hogy a vadászó-gyűjtögető emberek az ősi Skócia területén sokkal fejlettebbek voltak, mint eddig gondoltuk. Mérték az időt, a holdfázisokat, az évszakokat évezredekkel a Közel-Kelet-i emberek előtt", mondta Vince Gaffney, a Brimingham-i egyetem archeológusa.

Skócia e felbecsülhetetlen értékű történelmi leletét tartalmazó, szokatlan formájú dombját jópár évvel ezelőtt már kiszúrták repülőből, tájfotózás közben, de történelmi ásatásokat csak a közelmúltban eszközöltek. Mint olyan, a skót felföld korábban is tartogatott meglepetéseket, történelmi anomáliákat a feltárások során, és ezzel a bizonyítékkal talán át is veszi a Föld legősibb civilizációjának kijáró díjat is.
Forrás: filantropikum
 
 
0 komment , kategória:  Régen épült, készült  
Reinkarnációs szálak avagy EMLÉKSZEM RÁD
  2013-08-07 17:49:02, szerda
 
  Takács János István :
Reinkarnációs szerelmi szálak avagy EMLÉKSZEM RÁD !

"Emlékszel rám? Tudod milyen rég nem találkoztunk? Sok ilyen életünk volt már együtt, ahol ezt az érzést átélhettük, de az előző rosszul végződött. Háborúba hívtak téged és a halál elragadott tőlem" - szemei könnybe lábadtak és érezhető volt a mélyről jövő sírás ereje, energiája, mint valami törpe-forgószél, mégis elemi erővel söpört végig rajtam is. Ekkor már tudtam, hogy igazat beszél."

Biztosan sokan éreztétek már azt, hogy vannak bizonyos találkozások, amelyek különlegesnek számítanak, hisz már az elejétől kezdve (vagy már előtte) ott lebeg a levegőben az érzés, hogy "én őt ismerem valahonnét". Ez most a félig tudatos embereknél jellemző, hisz éreznek valamit, de nem tudják konkrétan megfogalmazni, hogy honnét, miért stb. Aki tudatosabban is foglalkozik a jelen és korábbi életeivel és elindult az önismeret útján - ami számomra egyenlő azzal, hogy egyre őszintébben néz magába, az akár azt is megláthatja, hogy honnét ismeri a másik személyt. Természetesen az ilyen találkozások legerősebbike az, amikor párkapcsolat, szerelmi szál, elvarratlan házasság és ehhez hasonló közeli kapcsolat volt korábban. Az elvarratlan szálak könnyen átszivárognak ebbe az életbe, hisz az élet így van összerakva.

Az univerzális törvények szerint minden halad a tökéletesség és a rend felé. Azaz a rendező elv alapján igyekszik elsimítani az élet a ráncokat. Megoldatlan életérzést hoztál át magaddal? Biztosan találkozni fogsz olyan személyekkel, akik segítenek tisztázni a benned zajló érzelmeket.

Meglátod a szemeit, egy mozdulatát, vagy esetleg olyan a hangja, az ölelése, ami felébreszti benned a régi emlékeket. Nem egyszerű, tudom, hisz én is megtapasztalhattam már az ilyen jellegű találkozásokat.

Ezek azok a" véletlen" találkozások, melyek spontán ébresztő jelleggel bírnak. És ahogy eddig megfigyeltem ezt elég kevesen tudják feldolgozni, bár próbálkozni mindenki próbálkozik. A megmagyarázással sokszor még rosszabb helyzetet lehet teremteni a két ember között.

Fő kérdés, amivel megtaláltak már rengeteg alkalommal: mi ez az érzés? Szerelem? Most érezzük? Vagy ez valami más, több ennél?

Tudom ezek furcsa kérdések, hogy ha most érzi, miért kérdezi meg, hogy most érzi-e? Aki átélt olyan találkozást, ahol a két fél már előző életeiben találkozott és közelebbi kapcsolatban is volt, az tudja, hogy a jelenlegi életben akár sokkoló is lehet az ilyen jellegű érintkezés, hiszen hatalmas robbanással tör elő a felismerés: "ISMERLEK".

Az "ismerlek" aha élménye annyira erős tud lenni, hogy akár napokig vagy hetekig is padlóra küldheti a párocskát, hisz nem tudnak mit kezdeni az energia lökettel. Látszólag felemel és lebegtet, de közben mégis lehúz, hisz ezer kérdés merül fel út közben. Ebből csak egyik az, hogy "most érezzük?" - de ilyenek jöhetnek még, hogy "ki vagy te nekem?" - "ez az érzés nem lehetséges, hisz épp csak megláttalak..." - mégis összecseng az összes ilyen találkozásnál, hogy mély megnyugvás kíséri az eseményt, egyfajta "révbe értem" érzés, ahol két olyan ember találkozik, akik már sokszor voltak együtt több kevesebb sikerrel, és most újra nekifuthatnak.

Kihangsúlyoznék valamit: az esetek nagy részében a férfi és nő beleesik abba a hibába és csapdába, hogy szerelmi kapcsolatot kezd, mert azt hiszi ez szerelem, aztán később derül csak ki, hogy ez valami teljesen más és "hát te meg ki a fene vagy, hogy kerültem bele ebbe az egészbe?"

Ezért nem szoktam szeretni, ha valaki csupán kíváncsiságból kutakodik az előző életeiben, mert akár egyedül is kinyithat olyan kapukat, amit aztán egyedül szinte biztos, hogy nem fog tudni bezárni. Aztán minél több beszűrődés és átszűrődés keletkezik más dimenziókból, annál nehezebb a valós életet minőségi formában élnie.

Kis magyarázat az előbbihez: amikor azt írtam, hogy "más dimenziókból", akkor a tudat rétegeire gondoltam, hisz nézhetjük a tér dimenzióit, ami időtől függetlenül létezik egymásra épülve, egymásba fordulva és nézhetjük a tudati emlékeket, a lélek emlékeit is. A lélek emlékezetéből is elővehetünk olyan emlékképeket, melyek ránk vonatkoznak, de van ebben az egészben egy hatalmas csapda, amit külső szakember felügyelete nélkül nagyon el lehet rontani: olyan emlékeket is elő tud venni szinte bárki, ami nem rá vonatkoznak. Tehát XY hiheti azt, hogy ő ZY, és közben ez TÉVES információ. Egy elvontabb példával: attól, hogy a google-ben rákeresel Cleopatra-ra vagy Napoleon-ra, esetleg Madonnára, majd olvasol róla és érzed a jelenlétét, attól még az az ember NEM TE VAGY. Az érzések könnyen becsaphatnak (hisz az agy könnyen befolyásolhat(ó))

Vigyázni kell az előző életes emlékekkel és azok energiájával, mert a hirtelen hatalmas energia dózis hatására az ember tudata napokra-hetekre kikapcsolhat, azaz nem lesz 100%-ban tudatánál. Kicsit elszáll ettől és nem képes a fizikai életét élni. Aztán amikor kezd ülepedni az élmény, akkor jön a "HOPPÁ, ez meg mi a.....???"




ELŐZŐ ÉLETEK KORONG

Igen, hatalmasat lehet koppanni, ha nem figyelünk oda magunkra és a valódi érzésekre.

Hogyan előzhető meg ez a sok fájdalmas élmény?

Pl. az önismeret fejlesztésével és olyan gyakorlatok segítségével, melyek a Földhöz kötnek. Vannak erre tudatprogramozási technikák, légzésgyakorlatok, sportolási lehetőségek - ezek mindegyike segít abban, hogy ERŐTELJES TEST-TUDATOSSÁGRA tegyél szert. Ez arra is jó, ha belép az életedbe ez az élmény, és próbálna kiütni, akkor a test-tudatosság stabilan bebetonoz és könnyebben átvészeled ezt az időszakot.

Mit tegyél, ha már 1 vagy több ilyen élményben is részed volt és nem tudtál mit kezdeni az eseménnyel?

Ha eddig egyedül nem ment, ne erőszakold tovább magad, jobban teszed, ha szakemberrel beszélgetsz a témáról, hisz akár egy egészséges kapcsolatot is darabokra szedhet a feldolgozatlan esemény. Nem is beszélve a lehetséges betegségekről, mint következmény... Foglalkozom én is ilyen helyretétellel, terápiás jelleggel, de más szakemberek is vannak, akik segíthetnek.

Itt újból megjegyzem és emlékeztetlek: fordulj hozzám bizalommal, ha úgy érzed segítségre van szükséged! Akár kérdésed van, akár személyesen felkeresnél, szívesen válaszolok megkeresésedre!

Ne félj beismerni magad előtt, hogy megakadtál, megrekedtél és szükséged van iránymutatásra, esetleg külső beavatkozásra. Nem gond, mindenkivel előfordulhat. Jobb minél előbb, hisz aki sokáig húzza, az visszafordíthatatlan eseményeket teremthet az életébe!

Forrás : Takács János István /Weboldal: Tudatalatti Detektív
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A szoptatás növeli a gyerekek intelligenciáját
  2013-08-07 17:33:30, szerda
 
  Azt figyelték meg, hogy azoknak az anyáknak a gyerekei, akiket hosszabb ideig szoptatnak, sokkal intelligensebbek lesznek az elkövetkezendők során, mint ,,tejporos" társaik.

Az bizonyos, hogy a csecsemők szoptatása jó hatással van a kognitív funkciók fejlődésére, de függ attól, hogy mennyi ideig volt szoptatva a csecsemő.

A bostoni gyerekkórház orvosai arra jöttek rá, hogy az anyatejben található docosahexaenoic acid (DHA) segíti az agy fejlődését, így a kognitív funkciókét is. Hozzátették, hogy szoptatás alatti hal fogyasztás is segít emelni ennek a savnak a mennyiségét az anyatejben.

A mentális képességeket 3-7 éves gyerekeken tesztelték.

A kutatók 1,312 anya és gyereke közötti kapcsolatot vizsgálták, azt figyelve, hogy kinél meddig tart a szoptatás és az milyen hatással van a később kialakuló kognitív funkciókra.

Azt is dokumentálták, hogy a csecsemők tiszta anyatejet vagy kevertet, esetleg tiszta tejport kaptak-e, illetve mikortól kezdték el a szilárd táplálék bevezetését az étrendbe. Az átlag szoptatási időtartam sajnos 2,4 hónap volt, ami elszomorító.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hosszabb szoptatás nagyobb eredményekhez vezetett a Peabody Picture Vocabulary teszten 3 éves korban, és magasabb intelligenciát mutatott a Kaufman Brief intelligencia teszt 7 éves korban.

Ugyanakkor a hosszabb szoptatás nem befolyásolta az értékelési képességeket, a memóriát és a tanulási képességeket.

Azok a gyerekek, akik anyukája előszeretettel fogyasztott halat a szoptatás alatt jobb értékelési képességgel és vizuális motoros képességgel rendelkeztek 3 éves korukban, mint azok, akiknél az anyuka nem fogyasztott halat.

A kutatók levonták a következtetést: a hosszabb szoptatás mindenképp előnyös. Nemcsak az immunrendszerük, de már bizonyos, a gyerekek szellemi képességei is fejlettebbek lesznek.
Forrás: http://filantropikum.com/
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A hőguta tünetei - Hogyan ismerjük fel a veszélyt?
  2013-08-07 17:18:21, szerda
 
  A klasszikus hőguta Magyarországon ritka jelenség, ugyanis hazánkban még a globális felmelegedés ellenére sem alakulnak ki olyan extrém magas külső hőmérsékleti értékek, amelyek egészséges személyeknél hőgutát okozhatnának.

Számos veszélyeztető tényezőt ismerünk, amelyek fennállása esetén nagyobb a kockázata a nyári melegben hőguta kialakulásának. Fokozottan veszélyeztetettek a cukorbetegek, a súlyos generalizált érelmeszesedésben, érszűkületben szenvedők, az idősek. A krónikus alkoholizmus, folyadékháztartás egyensúlyi állapotának felborulása, főként vízhajtó gyógyszerekkel történő kezelésben részesülők körében, szintén kockázati tényező.A súlyos, előrehaladott sclerodermás betegek és egyes, az autonóm idegrendszerre ható gyógyszereket szedők is fokozott veszélynek vannak kitéve. Veszélyeztetettek még a tartósan nehéz fizikai munkát végzők, főleg, ha előzőleg a terheléshez nem szoktak hozzá, vagy az meghaladja képességeiket (hosszútávfutók, triatlonisták a szárazföldi szakaszok idején, kezdő sportolók intenzív edzőtáborban, újonc katonák, stb.).

A hőguta tünetei

A hőgutának három jellegzetes tünete van:
- a verejtékezés hiánya,
- a test maghőmérsékletének progresszív és jelentős emelkedése (39 fok fölé, de elérheti a 41 fokot is),
- eszméletvesztés


Ezen tünetek kialakulását jelezheti a koncentrálóképesség zavara, enyhe bódulat, majd kifejezett kábultság. A beteg feje fájhat, szédülhet, hányinger és hányás jelentkezhet.

A hőguta lefolyásában két stádium követi egymást. Kezdetben a keringési rendszer még képes kompenzálni a bekövetkező káros jelenségeket, amit a bőr kipirulása (a bőrerek tágulása miatt), szárazsága, forró tapintata jelez.

Amikor a kompenzációs lehetőségek kimerülnek, a bőr sápadttá, szederjessé, hűvössé válik, a pulzus megemelkedik, a szívműködés rendezetlen lesz - ezek a jelek a keringés elégtelenségét igazolják.

A valódi hőguta kezelés nélkül halálos kimenetelű. Kezelés mellett is maradványtünetek alakulhatnak ki: az agykárosodás miatt az izmok gyengesége és a gondolkodás zavara jelenhet meg, de a szív, a máj, a vese és a tüdő is károsodhat.
Ezen tünetek kialakulását jelezheti a koncentrálóképesség zavara, enyhe bódulat, majd kifejezett kábultság. A beteg feje fájhat, szédülhet, hányinger és hányás jelentkezhet.

A hőguta lefolyásában két stádium követi egymást. Kezdetben a keringési rendszer még képes kompenzálni a bekövetkező káros jelenségeket, amit a bőr kipirulása (a bőrerek tágulása miatt), szárazsága, forró tapintata jelez.

Amikor a kompenzációs lehetőségek kimerülnek, a bőr sápadttá, szederjessé, hűvössé válik, a pulzus megemelkedik, a szívműködés rendezetlen lesz - ezek a jelek a keringés elégtelenségét igazolják.

A valódi hőguta kezelés nélkül halálos kimenetelű. Kezelés mellett is maradványtünetek alakulhatnak ki: az agykárosodás miatt az izmok gyengesége és a gondolkodás zavara jelenhet meg, de a szív, a máj, a vese és a tüdő is károsodhat.A hőguta tünetei

A hőgutának három jellegzetes tünete van: a verejtékezés hiánya, a test maghőmérsékletének progresszív és jelentős emelkedése (39 fok fölé, de elérheti a 41 fokot is), eszméletvesztés. Ezen tünetek kialakulását jelezheti a koncentrálóképesség zavara, enyhe bódulat, majd kifejezett kábultság. A beteg feje fájhat, szédülhet, hányinger és hányás jelentkezhet.

A hőguta lefolyásában két stádium követi egymást. Kezdetben a keringési rendszer még képes kompenzálni a bekövetkező káros jelenségeket, amit a bőr kipirulása (a bőrerek tágulása miatt), szárazsága, forró tapintata jelez.

Amikor a kompenzációs lehetőségek kimerülnek, a bőr sápadttá, szederjessé, hűvössé válik, a pulzus megemelkedik, a szívműködés rendezetlen lesz - ezek a jelek a keringés elégtelenségét igazolják.

A valódi hőguta kezelés nélkül halálos kimenetelű. Kezelés mellett is maradványtünetek alakulhatnak ki: az agykárosodás miatt az izmok gyengesége és a gondolkodás zavara jelenhet meg, de a szív, a máj, a vese és a tüdő is károsodhat.

A hőguta kezelése
Hőgutagyanús esetben azonnal hívjon mentőt, mivel a beteg kezelése intenzív osztályos hátteret igényel! A kiváltó okokat, ha lehet, minél hamarabb szüntessük meg, vigyük hűvös helyre a beteget!

Egyébként az elsősegélynyújtás irányelvei érvényesülnek: szükség esetén az újraélesztés ABC-jének megfelelően járjunk el. Nagyon fontos a páciens testének hűtése, amit a segítség megérkezéséig lehetőségek szerint hűtőborogatást alkalmazásával valósítsunk meg. Ezzel párhuzamosan a bőr masszázsa szükséges. Ha az eszméletlenség még nem alakult ki, itassunk a beteggel hideg folyadékot - lehetőség szerint vizet.

Forrás : WEBBeteg (Dr. Kónya Judit)
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
A lenmagról
  2013-08-07 09:10:54, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
A köménymagról
  2013-08-07 09:09:08, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 965 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1182
  • e Hét: 6027
  • e Hónap: 37513
  • e Év: 242214
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.