Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Bögrés mákos III.
  2013-10-23 23:48:35, szerda
 
  Bögrés mákos III.

Hozzávalók:
2 egész tojás
10 dkg Vénusz sütőmargarin
1 bögre cukor (3 dl)
1 bögre darált mák
1 bögre langyos tej
1 bögre liszt
1 xsomag sütőpor (20 g)
1 késhegynyi fahéj

Elkészítés:
A margarint a tojással és a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a lisztet, mákot, tejet, sütőport és a fahéjat. Alaposan összekeverem, majd kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába öntöm. Előmelegített sütőben (180-200 fok) kb. 40 percig sütöm. Ha kész, porcukorral megszórom a tetejét. Lehet krémmel vagy lekvárral tölteni, de én nem szoktam, mert magában is nagyon finom.





Megjegyzés:
Nem fog kiszáradni, jó puha marad napokig!

A receptet GSZE, a fotót Soltesznora küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Finomfőzelék sült virslivel
  2013-10-23 23:44:39, szerda
 
  Finomfőzelék sült virslivel

Hozzávalók:
kb. 40 dkg zöldborsó (kifejtve)
kb. 40 dkg karalábé - kis kockákra aprítva
kb. 40 dkg sárgarépa - kis kockákra aprítva
1 nagy csokor petrezselyem - aprítva
1 kis vöröshagyma - finomra aprítva
3 dkg vaj, vagy Rama
2 evőkanál olaj
kb. 5 dkg liszt
3-3,5 dl tej
kevés őrölt bors
ízlés szerint cukor
ízlés szerint só

A virsli sütéséhez:
kevés olaj
virsli

Elkészítés:
A megtisztított, megmosott zöldségeket annyi vízben teszem fel főni, amennyi éppen ellepi. Sózom, roppanósra főzöm néhány perc alatt.

Közben a vaj-olaj keveréken a lisztet rövid ideig pirítom, megfonnyasztom benne a vöröshagymát, félrehúzom, felöntöm a hideg tejjel, jól elkeverem, majd a forrásban lévő főzelékbe öntöm. Újraforrásig folyamatosan kevergetem, közben sózom, kevés borssal és cukorral ízesítem. Rövid ideig takarékon főzöm a rántással, a petrezselymet a legvégén adom a főzelékhez, de azzal már nem főzöm.

A virsliket kicsit bemetszem, forró olajban, közepes hőfokon egyszer megfordítva megsütöm, és a főzelékhez tálalom.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönöm!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Csontleves karajcsontból (orjaleves)
  2013-10-23 23:40:54, szerda
 
  Csontleves karajcsontból (orjaleves)

Hozzávalók 8 személyre:
1,5-2 kg húsos karajcsont
2 kis fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
4 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
1 db zellergumó
1 db karalábé
1 db paradicsom
1 db paprika
1 db burgonya
1/4 fej kelkáposzta
ételízesítő
10-15 szem egész bors
csipet őrölt gyömbér
csipet őrölt szerecsendió

sáfrányos szeklice

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk. A zellert és a karalábét négybe, a sárgarépát és a gyökeret nagyobb hasábokra vágjuk.

A karajcsontot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket, kis lángon nagyon lassan főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.





A csontról leszedett húst tehetjük a levesbe, vagy adhatjuk külön ecetes tormával. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kautz1009 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Orjaleves
  2013-10-23 23:37:30, szerda
 
  Orjaleves

80 dkg orja (sertésgerinc)
20-20 dkg sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé
1 fej vöröshagyma

A fűszerezéshez:
gyömbér, szerecsendió-virág, csípős paprika, bors, só

Elkészítés:
A sertéshúst feldaraboljuk, kb. 3 liter vízbe feltesszük főzni. Megsózzuk és beletesszük a megtisztított hagymát és a fűszereket. Amikor felforrt, habját leszedjük, majd beletesszük a megtisztított és feldarabolt zöldségeket. Betétként vékony metéltet (laskát), vagy árpagyöngyöt (gerslit) főzünk bele. Tálaláskor, ha szükséges, színezőként még kevés sáfrányt (sáfrányos szeklicét) is teszünk bele.

Forrás:Mindmegette.hu

(Saját megjegyzésem: gyermekkoromban a disznó vágáskor készítettek igazi
odjalevest cérna-metélttel - ez a recept ahhoz hasonló.)
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Orjaleves grízgaluskával
  2013-10-23 23:32:48, szerda
 
  Orjaleves grízgaluskával

Hozzávalók:
kb. 2,5 literhez:
1 kg húsos karajcsont (lehető legfrissebb) - kérjük meg a hentest, hogy darabolja fel
kb. 25 dkg húsos pulykanyak feldarabolva
40 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller és karalábé) darabolva
kis darab kelkáposzta
3-4 db gomba
1 nagy fej vöröshagyma behasítva
3-4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál egész feketebors
késhegynyi őrölt szerecsendió
1 marhahúsleves-kocka
1 paradicsom behasítva
1 zöldpaprika behasítva
csípős paprika ízlés szerint
zeller és petrezselyem zöldje csokorba kötve


Elkészítés:
A csontokat kb. 15 percre enyhe langyos-ecetes vízbe áztatom, majd vízzel leöblítem (kioldja a vért).

Nagyobb, 4 literes fazékba teszem a csontokat, ráöntök kb. 2 liter vizet, lassan felforralom. A keletkezett habot fémszűrővel leszedem a tetejéről. Sózom, beleteszem a feketeborsot, a leveskockát, és takarékon (éppen csak gyöngyözve) főzöm kb. 1 órát.

Közben az összes zöldséget megtisztítom, feldarabolom. A zöldpaprikát és a paradicsomot behasítom, a zöldfűszert csokorba kötöm, majd beleteszek minden zöldséget a forró levesbe. Újraforrástól számítva újabb 1 órát főzöm takarékon, gyöngyözve. (Közben kóstolom, ízlésemre utána fűszerezem.)

Amikor minden megpuhult, a tüzet elzárom, pár percet pihentetem a levest, majd sűrű szűrőn átszűröm. A kelkáposztát, a hagymát, a karalábét, a zellert, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zöldséglevelet eltávolítom.

Tálalásnál a tányérokba a zöldséget elosztom a daragaluskával, a levest rámerem, kevés petrezselyemmel díszítem.





A húsos csontokat külön kínálom a leves után ecetes tormával, vagy csak önmagában ízlés szerint.

Megjegyzés:
Csak a főzési idő miatt hosszadalmasabb, a konkrét munka kb. 45 perc a galuskával együtt.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Ősszel
  2013-10-23 23:25:22, szerda
 
  Pósa Lajos: Ősszel

Atyám, a te kezed soha el nem fárad.
Tele rakta megint gyümölccsel a fákat,
Szőlőtőre fürtöt
Szép sorjába tűzött,
Ki ne magasztalná isteni munkádat!

Mennyei jóságod bőségét kitárja:
Hegy-völgy az emberek gazdag élés tára.
Áldás mosolyog ránk,
Felvidámul orcánk,
Édesen legyinti az örömnek szárnya.

Porszem vagyok én csak ezen a világon,
De kegyelmed érzem, nagyságodat látom,
Dicsérve dicsérlek
Mindig, amíg élek,
Fejemet meghajtva, szent nevedet áldom.

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Őszi hangulat
  2013-10-23 23:18:57, szerda
 
  Wass Albert: Őszi hangulat


Mikor a hervadás varázsa
megreszket minden őszi fán,
gyere velem a hervadásba
egy ilyen őszi délután!

Ahol az erdők holt avarján
kegyetlen őszi szél nevet,
egy itt felejtett
nyár-mosollyal
szárítsuk fel a könnyeket!

Hirdessük, hogy a nyári álom
varázsintésre visszatér,
s a vére-vesztett őszi tájon
csak délibáb-varázs a vér!

Hirdessük,hogy még kék az égbolt,
ne lásson senki felleget,
hazudjuk azt, hogy ami rég volt,
valamikor még itt lehet!

Ha mi már nem tudunk remélni,
hadd tudjon hinni benne más;
hogy ezután is lehet élne,
hogy tréfa csak az elmúlás!

A nyári álmok szemfedője
övezze át a lelkedet,
amíg a tölgyek temetője
hulló levéllel eltemet!

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Őszi morfium
  2013-10-23 23:16:27, szerda
 
  Reményik Sándor: Őszi morfium


Ne gondoljátok, hogy én nem tudom:
Mi készül itt, mi foly nap-nap után.
Jól tudom én: haldoklik a világ,
Mindennap egy torony dől, bástya omlik, -
S ez a bűbájos őszi délután
Lehet, hogy az utolsó délután.
Körül minden hörög, agonizál,
Vonaglik és vergődik vad viharban, -
De itt - világontúli hallgatás,
Csak egy szellemujj lapoz az avarban.
Világ estéje - emberalkonyat.
De ez a csendes, győztes őszi erdő,
Ez akkor is lesz, ha mi nem leszünk,
Ez megmarad, ha ember nem marad,
A világ felett győztes ez marad.
Felségesebb ritmussal orgonál majd,
Telibb tüdővel vesz lélekzetet,
Szűzen foganja, kín nélkül szüli
És könnyen hullatja a levelet.
Embersorstól és bűntől szabadon....

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Október
  2013-10-23 17:52:23, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
További békés, szép ünnepet!
  2013-10-23 17:37:34, szerda
 
  További békés,



 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 909
  • e Hét: 1684
  • e Hónap: 6722
  • e Év: 136429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.