Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Körte, a varázslatos
  2013-10-24 22:42:52, csütörtök
 
  Körte, a varázslatos

A körte - az almához hasonlóan - egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként. Pedig levesként, köretnek, mártásnak és desszertként is fogyaszthatjuk, ezért most reklámot csinálunk ennek a gyümölcsnek!

Körte-történet
Homérosz az istenek ajándékának nevezte. A mitológiai történet szerint Zeusz egyik fiát, Tantaloszt gonosz tettei miatt büntetésből az alvilágba száműzték, és gaztetteit egy körtefa alatt kellett meggyónnia. Amikor éhes volt, a feje fölött lógó gyümölcsökért nyúlt, az ágak azonban visszahúzódtak, így mindig éhes maradt.

Az első nemesített fajtákat a görögök kísérletezték ki körülbelül háromezer évvel ezelőtt. Theophratosz már az i. e. III. században megkülönbözteti a nemesített körtét a vackortól, és az oltás módját is részletezi. A rómaiak korában már negyven különböző fajtát termesztettek: a zöldtől a sárgán és a barnán át a pirosig terjedő színeivel a körte ma is az egyik legváltozatosabb színű gyümölcsünk, alakja a hosszúkás, alul szélesedő, tipikus körtealaktól az almához hasonlóan kerekdedig terjed.





Lédús és aromás a körte, rengeteg jótékony hatása van a szervezetre

A kínai hagyományban a körtefa a szomorúságot és az elválást, a keresztény kultúrkörben viszont csoportos, hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezi. Európában a gyümölcstermesztés a szerzetesek feladata volt, a középkorban a körtéket mindig megfőzték, mert a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ám a Napkirály, XIV. Lajos korában a gyümölcs már uralkodói ínyencségnek számított.

Körtefajták
Finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható, mégsem olyan kedvelt, mint az alma. Ma több mint 5000 körtefajtát ismerünk, ebből 25-öt termesztenek, és körülbelül 10 fajtája kerül a piacra, amelyek között van nyári, őszi és téli is. Az apróbb szemű, puha, nyári körte már júniusban érik, a téliek közül több fajta a következő tavaszig eltartható, így a körte fogyasztási idénye az almáéhoz hasonlóan hosszú. Utóérő, tehát leszedés után, tárolás közben tovább érik.

Csak a téli fajták tárolhatók hosszabb ideig: rekeszekben, szalmán úgy, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz, és az ideális a +1 fok körüli hőmérséklet 88−92 százalék relatív páratartalommal.

Legismertebb körtefajták: Alexander, Anjou, Bosc, Clapps Kedveltje, Conferénce, Fétel Apát, Guyot, Jó Luise, Kieffer-körte, Kobak, Nemes Krassán, Packhams, Vilmoskörte.


A későn érő fajták héja nehezen emészthető, puffadást okozhat, sőt a héj alatti úgynevezett kősejtek az arra érzékenyeknek bél- és epegörcsöt is okozhatnak! A héj egyszerűen lehúzható, ha egy percre forrásban lévő vízbe, majd egy percre hideg vízbe tesszük a gyümölcsöt.





Rengeteg körtefajta közül választhatunk

Házi patika
Mindig étkezés előtt együk a gyümölcsöt! A körte elég sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet.




A fűszeres borban párolt körte is finom desszert, de húsok kisérője is lehet

Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti. A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják.

A körte leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A gyomorbajosoknak és a vesebajosoknak a körte kicentrifugázott levét ajánlják. A benne lévő pektin segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére, tehát méregtelenítéshez, salaktalanításhoz is ideális, ezért kúraszerű fogyasztását is ajánlják: tíz napon keresztül együnk naponta másfél kilogramm hámozott körtét!

Ha a körte levét fél óráig főzzük, fáradtságunk ellenszere lehet, energiaitalként ihatjuk. Mindennek a tetejébe a körte depresszió ellen is kiváló!

Mit csináljunk belőle?
A gyümölcsöt elsősorban nyersen fogyasztjuk, de körtelevest is készíthetünk, eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, pálinkát is főzhetünk belőle, felhasználhatjuk töltve, köretnek, mártásnak, süteménybe. Különösen finom az aszalt körte.

A birsalmához hasonlóan készíthetünk belőle sajtot: a megtisztított körtét megfőzzük, a levét leszűrjük, és a gyümölcshússal megegyező tömegű cukorral és kilónként fél citrom levével sűrűre főzzük. Hozzáadjuk az áttört körtét, és újra felfőzzük. A masszát formá(k)ba öntjük, és minimum két napig szárítjuk.




Körte Szép Heléna módra: fűszeres szirupban párolva, vaníliafagyival és csokiöntettel

Boros körteleves
Hozzávalók: 50 dkg körte, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 1 db citrom, szegfűszeg, fahéj, csipet só
Elkészítés: A megtisztított körtehúst apró kockákra vágjuk. Forrásban lévő vízbe csavarjuk a citromot, s a körtét a fűszerekkel és a cukorral puhára főzzük. Beleöntjük a fehérbort. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverjük, a habarással a levest újra fölforraljuk. Hűtve tálaljuk, tejszínhabbal díszítjük.

Sült csirke körtével
Hozzávalók: 6 körte, 2 evőkanál méz, sáfrány, szerecsendió, őrölt gyömbér, olaj, őrölt bors, chili, 1 lime leve, 2 vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, esetleg 4-5 szilva, 1-2 burgonya
Elkészítés: A megtisztított körtehúst villával összetörjük, kikeverjük a mézzel, és kevéske olajat, sáfrányt, szerecsendiót, őrölt gyömbért, őrölt borsot, csipetnyi chilit és 1 nagy lime levét tesszük hozzá. Sót ne használjunk! Ezzel a masszával megkenjük a csirkedarabokat (comb, mell, szárny is jó hozzá). Egy vízbe áztatott agyagtál aljára olajat öntünk, arra fektetjük a megkent csirkéket. Tehetünk mellé negyedbe vágott hagymát és fokhagymát, esetleg félbe vágott szilvát és felkockázott krumplit is. Letakarva 200 fokon megpároljunk, aztán levesszük a fedőt, vajat tördelünk rá, és megpirítjuk a tetejét.

Túrós-barackos körtetorta
Hozzávalók: egyszerű tortatésztát készítünk, hűtőben tároljuk. A krémhez 25 dkg tehéntúró, fél pohár tejföl, 2 tojás, 1 db citrom, cukor, 5-6 keményebb körte, baracklekvár, kakaópor.
Elkészítés: a körtéket megtisztítjuk, a krémhez a tehéntúrót összekeverjük a tejföllel, két tojás sárgájával és egy citrom levével, végül hozzáadjuk a habbá vert fehérjét és a cukrot. A nyers tésztát kivajazott formába simítjuk, a tetején és az oldalán szétkenjük a túrókrémet, és beletesszük a körtedarabokat. Elegendő baracklekvárt felforralunk, és a tetejére öntjük. Sütőben 160 fokon körülbelül 50 perc alatt aranyszínűre sül. Tálalás előtt kakaóport hintünk rá.

R. E.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Túrós csusza sütőben
  2013-10-24 22:15:44, csütörtök
 
  Túrós csusza sütőben

Hozzávalók:
25 dkg fodros nagykocka
25 dkg túró
tejföl ízlés szerint
1 tojás

bors
25 dkg füstölt szalonna
vaj a jénai tál kikenéséhez

Elkészítés:
A fodros nagykocka tésztát sós vízben kifőzőm. Ha kész, leszűröm, lecsepegtetem és félreteszem.

A túrót ízlés szerinti mennyiségű tejföllel, sóval, borssal, 1 tojással simára összekeverem.

Egy közepes jénait előveszek, kivajazom, és a túróval összekevert tésztát beleteszem.

A szalonnát felkockázom, egy serpenyőben addig pirítom, míg szép világos színe lesz. A sütőben még tovább fog pirulni, vigyázni kell, hogy nehogy túlpiritsuk. Ha kész, a tészta tetejére öntjük a kisült zsiradékkal együtt.

Előmelegített 150 fokos sütőben 15-20 perc alatt összemelegítjük.

Krémesebb állagú lesz a tészta és sokkal ízletesebb. Én csak így fogok túrós tésztát csinálni.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kissmgm75 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Rétestésztában sült túrós csusza
  2013-10-24 22:04:33, csütörtök
 
  Rétestésztában sült túrós csusza

Hozzávalók:
2 rúd réteshez:
2 ujjnyi szalonna (lehet húsos is)
25 dkg túró
25 dkg csuszatészta

2 kanál tejföl + a tetejére
3 kanál vaj
4-6 réteslap

Elkészítés:
Főzzük meg a tésztát sós vízben, szűrjük le, majd keverjük el a zsírjára pirított szalonnával és az abból kisült zsírral, adjuk hozzá a túrót és 2 kanál tejfölt, valamint ízlés szerinti sót.

2 vagy 3 réteslappal dolgozzunk rudanként. Az egyik réteslapot fektessük le egy nedves konyharuhára, kenjük meg az olvasztott vajjal, majd rátesszük a következő lapot, azt is megkenjük, ha használunk harmadik lapot, azt is rátesszük. Az a lényeg, hogy akárhány lapot használunk, utolsó lap tetejét kenjük meg. Fektessük a fél adag tésztát a lap egyik hosszabb oldalára, majd hajtsuk be a rétes 2 szélét, és a konyharuha segítségével tekerjük, majd helyezzük egy sütőpapíros tepsibe. Kenjük meg a tetejét is olvasztott vajjal, majd jöhet a következő rétes.

180 fokos előmelegített sütőben készre sütjük. Tejföllel tálaljuk vagy hús mellé köretnek.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Bianka1980 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mndmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Túrós csusza
  2013-10-24 21:50:34, csütörtök
 
  Túrós csusza

Hozzávalók:
50 dkg fodros kocka
50 dkg túró
1 nagy pohár tejföl
25 dkg füstölt szalonna

Elkészítés:
A fodros kocka tésztát vízben kifőzzük, a túróval és a nagy pohár tejföllel összekeverjük. Kiolajozott tepsiben elterítjük, és kb. 20 percig sütjük, utána sűrűn ráterítjük a kisütött szalonnát, és még 10 percre visszatesszük a sütőbe.





Megjegyzés:
A receptet Lindus, a fotót Happpy11 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gyömbéres-narancsos sütőtökleves
  2013-10-24 21:42:42, csütörtök
 
  Gyömbéres-narancsos sütőtökleves

Hozzávalók:
1 kanadai sütőtök
1 db édesburgonya
1 db sárgarépa
1 db lilahagyma

bors
gyömbér
reszelt narancshéj
2 dl tejszín
olívaolaj
1 marék tökmag
reszelt sajt

Elkészítés:
Az apróbb darabokra vágott zöldségeket az olívaolajon megfuttatjuk, felöntjük vízzel (lehet beletenni húsleveskockát), fűszerezzük, majd puhára főzzük, végül turmixoljuk. Belecsorgatjuk a tejszínt. Szárazon pörkölt tökmaggal és reszelt sajttal megszórva tálaljuk. A narancshéjat a végén tegyük bele, különben az aroma elpárolog.

Megjegyzés:
A receptet Tothagnes67 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Levél az erdőből
  2013-10-24 21:28:02, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Ébredés
  2013-10-24 20:24:47, csütörtök
 
  Malek Andrea - Ébredés


Hajnal űzi messze álmaim,
lüktető magány.
Csak a csend hoz feloldozást,
már semmi mást.

Hajnal űzi hozzád álmaim,
nem tudom hol jársz.
Mégis kell, ami reménytelen,
kint és bent.

Megváltozott minden nekem,
megváltozott, mióta nem vagy velem.
Az ébredés értelme más,
nincs megalkuvás.
Tűnj el szép varázs.
Halvány árnyék szobám falán,
ez vagy, semmi más.

Még néha fázom,
néha szomjazom.
Emléked él.
Ajkamon égő parázs,
már semmi más.

Megváltozott minden nekem,
megváltozott, mióta nem vagy velem.
Az ébredés értelme más,
nincs megalkuvás.
Tűnj el szép varázs.
Halvány árnyék szobám falán,
ez vagy, semmi más.

Véget ért a szürkeség,
új nap jön el, és a csend átölel.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Zene,-dalszövegek videókkal is  
Boldogok
  2013-10-24 20:19:24, csütörtök
 
  Boldogok, akik tudják, miért élnek, mert akkor azt is megtudják majd, hogyan éljenek.

Boldogok, akik összhangban vannak önmagukkal, mert nem kell szüntelen azt tenniük, amit mindenki tesz.

Boldogok, akik csodálkoznak ott is, ahol mások közömbösek, mert örömes lesz az életük.

Boldogok, akik tudják, hogy másoknak is lehet igaza, mert békesség lesz körülöttük.

Boldogok, akik nevetni tudnak önmagukon, mert nem lesz vége szórakozásuknak.

Boldogok, akik meg tudják különböztetni a hegyet a vakondtúrástól, mert sok zavartól kímélik meg magukat.

Boldogok, akik észreveszik egy diófában a bölcsőt, az asztalt és a koporsót, és mindháromban a diófát, mert nemcsak néznek, hanem látnak is.

Boldogok, akik lenni is tudnak, nemcsak tenni, mert megcsendül a csöndjük és titkok tudóivá válnak. Leborulók és nem kiborulók többé.

Boldogok, akik mentség keresése nélkül tudnak pihenni és aludni, mert mosolyogva ébrednek fel és örömmel indulnak útjukra.

Boldogok, akik tudnak elhallgatni és meghallgatni, mert sok barátot kapnak ajándékba és nem lesznek magányosak.

Boldogok, akik figyelnek mások hívására anélkül, hogy nélkülözhetetlennek hinnék magukat, mert ők az öröm magvetői.

Boldogok, akik komolyan tudják venni a kis dolgokat és békésen a nagy eseményeket, mert messzire jutnak az életben.

Boldogok, akik megbecsülik a mosolyt és elfelejtik a fintort, mert útjuk napfényes lesz.

Boldogok, akik jóindulattal értelmezik mások botlásait, akkor is, ha naivnak tartják őket, mert ez a szeretet ára.

Boldogok, akik el tudnak hallgatni, ha szavukba vágnak, ha megbántják őket, és szelíden szólnak, mert Jézus nyomában járnak.

Boldogok, akik mindebből meg is tudnak valósítani valamit, mert életesebb lesz az életük.

(Dr. Gyökössy Endre)


 
 
0 komment , kategória:  Írások  
Az árvácska börtöne
  2013-10-24 20:16:41, csütörtök
 
  Keszte Szilvia - Az árvácska börtöne


Álmokat festettem
egy szürke falú házra,
nevemet véstem
acél kapujába.
Felástam a kertet
s eltemettem magam,
virág nyílott belőlem,
szürke, illattalan.

Bámultam az eget,
minden áldott este,
de árnyékot vetett rám,
a ház égig érő teste,
eltakart mindent,
mit néztem akkor ott,
nem láttam többé
se Holdat, se Napot.

Aztán hideg tél után
a rideg fal megkopott,
kegyetlen terhével,
lezúdult, rám rogyott
s én nagy magányom után
kitörtem a fényre,
csak ekkor tudtam meg,
hogy a világnak már vége.

Forrás:Poet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Izlandi vulkánkitörés
  2013-10-24 18:26:33, csütörtök
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Videók  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 190
  • e Hét: 6991
  • e Hónap: 12029
  • e Év: 141736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.