Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 229 
Búcsú az Óévtől
  2013-12-31 12:52:45, kedd
 
 
Óévtől búcsúzunk jó és rossz emlékkel,
Újévbe lépünk be hittel szép reménnyel.
Boldogságot, bőséget adjon szegénynek,
Hitet és reményt elveszett csüggedőknek.
Mezőkre a Napsugár áldását ontja,
Termőföld a bőségnek hozamát hozza.
Gyerekek élete teljen sok mosollyal,
boldogságtól virulva, vidám kacajjal.
Szívekbe kigyúljon a szeretet fénye,
megértést ültessen lelkek sötétjébe.
Béke és boldogság szálljon a Világra,
Mint méhecske virágnak édes illatára.
Újév szeretetet s boldogságot hozzon,
jólét kosarából mindenkinek osszon!

Farkas Anna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kis gyufaárus lány
  2013-12-31 12:05:05, kedd
 
  Hans Christian Andersen

Kegyetlen hideg volt, hullott a hó és már sötétedett; az esztendő utolsó napját mutatta a naptár. A kemény hidegben egy szegény kislány járta a sötétedő utcákat, hajadonfőtt és mezítláb. Amikor elindult hazulról, még volt papucs a lábán, de annak nem sok hasznát vette. Mert a papucs nagy volt, igen nagy - az édesanyja hordta valamikor -, s ahogy két arra vágtató kocsi elől a járdára ugrott, egyszerre maradt le a lábáról mind a két papucs. Az egyikkel egy suhanc szaladt el - azt mondta, majd bölcsőnek használja, ha megházasodik, a másikat pedig meg se találta a szegény kislány.

Mezítláb járta hát az utcákat, és kicsi lábát kékre-vörösre csípte a kegyetlen hideg. Rongyos kis kötényét összefogta: egy halom kénes gyufa zörgött benne, egy skatulyát meg a kezében szorongatott. Egész álló nap hiába kínálgatta portékáját, egy szál gyufát se vettek tőle, és alamizsnát se adott neki senki: Éhesen és hidegtől reszketve vánszorgott tovább; szívszakasztó látvány volt szegény. Csillogó hópelyhek tapadtak szépen göndörödő, hosszú szőke hajára, de nem is gondolt vele.

Az ablakokból ragyogó világosság és sült liba pompás jó szaga áradt ki az utcára, hiszen ünnep volt, szilvesztereste. A szegény kis teremtésnek folyton csak ez járt az eszében.

Behúzódott egy zugba, egy kiszögellő ház sarka mögé, s maga alá húzta csupasz lábát. Ott még jobban didergett, majd megvette az isten hidege, de hazamenni nem mert, hiszen egész nap egy garast se keresett, s az apja biztosan veréssel fogadná. Különben otthon se jobb, padlásszobájukban farkasordító hideg van, a tető hasadékain besüvít a szél, hiába tömték be szalmával meg ronggyal a nagyobb réseket.

Már egészen meggémberedtek a kis ujjai. De jó lenne egy szál gyufa, csak egyetlenegy szál! Ha kihúzna egyet a skatulyából, odadörzsölné a falhoz, s meggyújtaná, a lángjánál megmelegíthetné a kezét! Végre rászánta magát, s meggyújtott egy szálat. Milyen vidáman sercent, s hogy lobogott a lángja! Fényes volt és meleg, mint a gyertyaláng, s a kislány boldogan tartotta fölébe a kezét.

Csodálatos láng volt az! A szegény kis gyufaárus lány úgy érezte, mintha szép réztetejű, rézcsövű vaskályha előtt ülne - olyan jó volt nézni a tüzet, olyan jólesett melegedni mellette! Már a lábát is kinyújtotta, hogy átjárja a meleg, de abban a pillanatban kilobbant a gyufaláng, eltűnt a vaskályha, s a kislány ott ült a hideg falszögletben egy gyufacsonkkal a kezében.

Elővett egy másik gyufát, meggyújtotta. Odahullt a fény a falra, tenyérnyi világosságot vetett rá, s azon a helyen átlátszó lett a fal, mint a tiszta üveg: a kis gyufaárus lány beláthatott a szobába. Hófehér terítővel letakart, nagy asztal állt odabenn, finom porcelán edények csillogtak rajta, s a közepén aszalt szilvával meg almával töltött sült liba illatozott. S ami a legcsodálatosabb volt: a sült liba egyszer csak kiugrott a tálból, s késsel-villával a hátában, bukdácsolva indult a kislány felé. De jaj, megint ellobbant a gyufa lángja, s nem látszott más, csak a puszta, hideg fal.

Újabb gyufát gyújtott: fényénél gyönyörű szép karácsonyfát látott, még szebbet, ragyogóbbat, mint amit karácsony este a gazdag kereskedő szobájában, amikor belesett az üvegajtón. Ott ült a fa alatt, s nézte a száz meg száz gyertyát az ágak hegyén, a tarka díszecskéket, amiket eddig csak kirakatban láthatott. Már nyújtotta a kezét, hogy levegyen egyet, de akkor megint kihunyt a csepp láng, és a sok karácsonyi gyertya lassan a magasba emelkedett, föl egészen az égig, s ott csupa tündöklő csillag lett belőle. Egyszer csak kivált közülük egy, s lehullott; ragyogó fénycsíkot hasított a sötét égen.

- Valaki meghalt! - mondta a kislány; emlékezett rá, hogy a nagyanyja, az egyetlen, aki jó volt hozzá, s aki már rég meghalt, egyszer azt mondta
"Valahányszor lehull egy csillag, egy lélek áll az isten színe elé."

Megint odadörzsölt egy szál gyufát a falhoz, s egyszerre nagy világosság támadt körülötte. A tiszta fényben ott állt rég halott nagyanyja, és szelíden, hívogatóan nézett le kis unokájára.

- Nagyanyó! - kiáltott föl a kislány. - Nagyanyó, vigyél magaddal! Tudom, hogy itt hagysz, ha a gyufa végigég, eltűnsz, mint a meleg kályha meg a sült liba, meg a gyönyörűséges szép karácsonyfa! Ne hagyj itt, nagyanyó!

És gyorsan a falhoz dörzsölt egy egész csomag gyufát, hogy marassza a kedves nagyanyót; a sok gyufa olyan fényességet árasztott, mintha a nap sütött volna. A nagyanyó sohasem volt ilyen szép, ilyen erős. Karjára emelte a kislányt, s felemelkedett vele; magasra, igen magasra, ahol nincs hideg, éhség, félelem, ahol csak öröm van és fényesség.

A hideg reggelen ott találták a kis gyufaárus lányt a házszögletben: kipirult arca mosolygott, de élet már nem volt benne, megfagyott a csodákkal teli éjszakán. Ott feküdt a halott gyermek új esztendő reggelén, körülötte egy halom és sok-sok elégett gyufaszál.

- Melegedni akart szegényke! - mondták az emberek. Nem tudta senki, mennyi gyönyörűséget látott, s milyen fényesség vette körül, amikor nagyanyja karján mindörökre elhagyta ezt a sötét világot."
Forrás:Internet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Barnarizs
  2013-12-31 11:48:37, kedd
 
  AZ ŐSI ÉTEL

Világunk jó néhány részén az evés szó ténylegesen azt jelenti, hogy az étkezés, kivétel nélkül rizs, illetve rizst tartalmaz. Az emberi szervezet számára szükséges kalóriamennyiség felének napi adagját biztosítja a világ felének.

Mindenki tisztában van azzal, hogy a rizs ősi ételnek számít, de nem tudtuk egészen pontosan, hogy milyen messze nyúlik vissza a rizskultúra. Feltételezések szerint az első rizstermesztés hatezer évvel ezelőtt kezdődött.

Termesztése és fogyasztása hosszú ideig Ázsiára korlátozódott. Valamivel később Arab utazók juttatták el előbb Görög majd Nagy Sándor segítségével Indiába, onnan Spanyolországba majd Franciaországba.

A négy legnagyobb populációval rendelkező nemzetből három kimagasló mennyiségű rizst fogyaszt, ezek: Kína, India és Indonézia, együttesen 2,5 billió ember.

A rizs latin nevén Oryza sativa és több ezer fajtája létezik. Az alábbi fajták fordulnak elő a leggyakrabban:

Arborio rizs: Elterjed és közkedvelt kerekszemű rizsfajta melyet legtöbbször rizottó készítéséhez használnak
Basmati rizs: hosszú szemű rizs, mely jellegzetesen finom illattal bír, míg íze inkább a diófélékre emlékeztet
Édes rizs: jellegzetessége, hogy főzés során állaga ragadós lesz. Makrobiotikában is használt mochit is ebből a fajta rizsből készítik
Jázmin rizs: Ez a típusú rizs is az illatosabb fajtába tartozik, kínai ételekhez köretként előszeretettel fogyasztják. Főzés során a rizsszemek összeragadnak, így könnyedén fogyasztható evőpálcikával is
Vörös rizs: a kínai orvoslásban a vörös rizst régóta használják. Közepes nagyságú rizs, bhután királyság területén, kelet Himalája területén termesztik.
Fekete rizs: Többféle rizs tartozik ebbe a csoportba, Indonézia és Fülöp szigetekről.
Ki, mennyi rizst fogyaszt?

Egy átlagos, Mianmari lakos évente 195kg rizst fogyaszt, ezzel szemben egy amerikai lakos 7kg-ot, míg egy európai ember mindösszesen 3kg-ot fogyaszt évente.

És mi az a barnarizs?

A barna rizs lényegében egy feldolgozási, finomítási folyamat során keletkezik. A lényege, hogy a rizsszemnek csak a legkülső héját távolítják el. Mivel további finomítási folyamat nem történik, így az értékes tápanyagok a rizsszemben maradnak.

A további finomítás eredményeképp lesz a fehér rizs. Sajnos ez a folyamat elpusztítja a B3 vitamin 67%-át, B1 vitamin 80%-át, B7 vitamin 90%-át, mangán és foszfor tartalom felét, vas 60%-át valamint az összes rostot és esszenciális zsírsavakat.

Egy pohár barnarizs a napi mangán szükséglet 88%-át fedezi. Ez a szénhidrátból és fehérjéből értékes energiát termel, továbbá fontos szerepet tölt be a zsírsav szintézisben és jótékony hatással van az idegrendszerre.

Az egészségre gyakorolt jótékony hatása tovább folytatódik a rostokkal. Egy pohár barnarizs a napi rostbevitel 14%-át fedezi, valamint csökkenti a koleszterol szintet.

A barnarizs jótékony hatását tovább növeli, hogy gazdag szeléniumban. Ez az ásványi anyag segít meggátolni és megelőzni bizonyos típusú rák kifejlődését, segít a szívbetegségek megelőzésében, valamint csökkenti a gyulladást.

A barna rizsben természetesen előforduló olajak csökkentik a koleszterin szintet.

Egyenletes szinten tartja a vércukorszintet, így cukorbetegek számára a barnarizs előnyösebb választás lehet a fehér rizzsel szemben.

Ázsiában folytatott felmérések szerint, a kettes típusú cukorbetegség összefüggésbe hozható a fehér rizs fogyasztással, míg azok az emberek akik legalább kétszer esznek barna rizst egy nap a diabétesz kialakulásának esélye 11%-al csökken.

Barnarizs kúra és diéta

A Sárga Császár Belső Könyve a hagyományos kínai orvoslás legrégebbi, írásos összefoglalója, ami magában foglalja a makrobiotikus étkezés alapelveit.

A könyv leírása alapján ha betegség, gyengeség telepszik az emberre a legelső kezelési módszer egy tíz napos barnarizs kúra kása, főtt rizs formájában.

Ronald E. Kotzsch írt könyvében arról, hogy a Sárga Császár Belső Könyve, hogyan vélekedik az étel gyógyító hatásáról:

A középkori bölcsek a betegség kezelésére elsősorban barnarizs diétát alkalmaztak, rövidszemű barnarizsből körülbelül tíz napig. Ha a diéta nem hozott javulást, további gyógynövényeket, leveleket és gyökereket használtak a kezelés hatékonyságának növelésére.

Továbbá azt mondják, ha egy emberi lény közérzete, emocionális állapota jó és akarja a gyógyulást akár gabonák segítségével is képes meggyógyulni.

Napjainkban rengetegen próbálnak lefogyni, különböző étrenddel, testmozgással, ám önmagában a barnarizs kúra is képes fogyást eredményezni

Elsődleges célja azonban a gyógyítás és méregtelenítés.

2012-es blog bejegyzésben az alábbiakkal jellemezte a kúrát egy felhasználó:

A teljes, tíz napos diétát egy cél vezérelt. Visszatérés a makrobiotikus étrendhez. Azt kell mondanom, hogy kifejezetten kellemes volt a kúra, különösebb gond nélkül teltek el a barnarizzsel teli napok. A reggeli barnarizskását imádtam a legjobban, de a sima főtt barnarizzsel sem volt problémám, pláne, hogy gomashioval illetve egy pici savanyúsággal fogyasztottam. Természetesen a tíz napos intervallum következtében többször is átfutott az agyamon, hogy de jól esne egy saláta vagy egy finom, ropogós zöldségköret, de kibírtam!

A méregtelenítés tünetei sokkal enyhébbnek mutatkoztak, mint ahogy azt az elején vártam. A barnarizs diéta alatt kisebb hasi fájdalmakat tapasztaltam, de ez minden.

A kúra alatti mentális állapotom nyugodt és koncentrált volt. Amire viszont felfigyeltem, hogy inkább magamba fordultam, mondhatni nem voltam a szociális ember mintapéldája. A tíz nap nyugodtan telt el, nem erőltettem meg magam, keveset dolgoztam és próbáltam pihenni.

Számomra a legnagyobb tanulság az volt, hogy bizony az ételt alaposan meg kell rágni, pláne a barnarizst!

Ötletek az elkészítéshez:

A makrobiotikus étkezés 60%-át a gabonák teszik ki, így nem kérdéses, hogy a barnarizs elkészítése és fogyasztása szinte mindennapos dolog. Sok féle képen el lehet készíteni, lehet belőle labdákat készíteni utazáshoz, de akár algával is elkészíthetjük vagy kása formájában is fogyaszthatjuk reggelire.

A barnarizst lábosban illetve kuktában is megfőzhetjük, továbbá a barnarizst misoval vagy umeboshival is ízesíthetjük.

A barnarizs akár több gabonával is keverhető, az alábbi recept a barnarizs mellett búzát is használ.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A hajdina gyógyhatásai (receptekkel)
  2013-12-31 11:44:07, kedd
 
  Bár a hajdina növénytanilag valójában nem rokona a gabonaféléknek, általában mégis ide soroljuk - hiszen magját, mely lisztes, hasonlóképpen fogyasztjuk, mint a búzát vagy barnarizst. Viszont igazándiból a keserűfűfélék családjába tartozik botanikailag.

Fogyasztását, termesztését elsősorban Ázsia középső részére vezethetjük vissza, később Japánban és Kínában vált népszerűvé (V. század), majd a középkorban eljutott Közép-Európába is mongol és török néptörzsek közvetítésével. Tengeri kereskedelem is besegített elterjedésébe: Velence, Lombardia, Dalmácia, Dél-Tirol.

Tápanyaga:

szénhidrát: 56-77%
keményítő, 17-20%
élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz
illetve hemicellulózt és lignint is tartalmaz
A hajdina a táplálkozás szerves részéhez tartozott illetve sok helyen még tartozik is. Legelterjedtebb a kása főzése e gabonaféléből, pedig a valóságban ennél sokkal színesebb a hajdinából készült finom és egészséges ételek skálája.

Receptek hajdinából

Hajdinakása (1főre)

½ bögre hajdina
1 bögre víz
Elsőként felforraljuk a vizet majd következő lépésként a hajdinát hozzáadjuk s főzzük nagyjából negyed órán keresztül, majd fedő alatt hagyjuk még egy kicsi ideig.

Hajdinaleves:

2 dl hajdina
2 sárgarépa
1 szál petrezselyem
kis darab póréhagyma vagy vöröshagyma
½ karalábé
szezám olaj
só és bors
Kezdőlépésként a zöldségeket megmossuk és megpucoljuk. Felkarikázzuk a pórét, petrezselyemgyökeret, répát. Felkockázzuk a karalábét. Elkészítés alatt 2 edényre lesz szükségünk. Mindkét edénybe 1-1 evőkanál olajat teszünk, a hajdina és a zöldségek pirításához. Zöldségeket vízzel felöntjük, sózzuk, 20 percig főzzük közepes fokozaton. Hozzáadjuk a hajdinát, ízesítjük fűszerekkel és még 20-30 perc főzéssel készre főzzük.

Sütőtökös hajdina köret (4főre):

1 tk só
1 bögre hajdina
200 g sütőtök
Meghámozzuk a sütőtököt, kockákra vagdossuk. Megpirítjuk a hajdinát, pirítás után vízzel felöntjük. Sózzuk, takaréklángon puhára főzzük kb. 15 perc alatt. Beletesszük az előkészített tököt, pár perc alatt készre pároljuk.

Hajdina gyógyhatásai

Értékes vitaminforrás, hiszen a B vitamincsoport szinte minden tagját tartalmazza. Jelentősen tartalmaz: tokoferolt (E vitamin), riboflavint (B2 vitamin) és tiamint (B1 vitamin)

Tartalmaz kedvező élettani hatásokkal rendelkező biológiai anyagokat is, pl.: egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P vitamin vagy antipermeabilitási faktor), mely a kapilláris vérzéseknek illetve a sugárterápia által okozott egészségkárosodásnak gyógyszere.

A régi időkben felmenőink gyógynövényként használták méghozzá azért, mert képes volt csökkenteni a magas vérnyomás tüneteit, az ok a nem más mint a hajdina magas rutintartalma. Ebből kifolyólag erősíti az érrendszert és a kötőszöveteket, melynek megint csak a rutintartalom a fő magyarázata.

A hajdina bélrendszeri panaszok esetén (székrekedés) is hatásosan alkalmazható, rendkívül magas rosttartalma miatt. Továbbá vastag és végbéldaganat esetén is ajánlott a fogyasztása.

Candidás gombás fertőzés esetén is jól alkalmazható a hajdina étrendbe illesztése.

Májkárosodás illetve máj elzsírosodási folyamatának megelőzésére is alkalmas a hajdina, mivel magas metonin szinttel rendelkezik.

Forrás: www.makrobiocentrum.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A köles gyógyhatásai
  2013-12-31 11:41:09, kedd
 
  A kölest talán legtöbbször a madarak számára fontos táplálékként fémjelzik. Elkészítése után krémes vagy éppen felfújt rizs állagának köszönhetően rengeteg étel köreteként alkalmazható.

A köles rövid ismertetése

A kölest Kínában az 5 szent termény közé sorolják: árpa, búza, rizs és szójabab tartozik ezek közé. A keleti gyógymódok szerint a köles melegítő hatással rendelkezik, így a használata legfőképpen az őszi illetve téli szakaszban játszik szerepet.
Mérete igen kicsi, az egyik leg Yangabb helyet a gabonák közül a köles foglalja el. Gyógyító szerepe a gyomor, lép illetve hasnyálmirigy betegségeknél játszik szerepet.

A köles történelme, termesztése és tárolása

Tudósok azt feltételezik, hogy a köles Észak-Afrikából származik, pontosabban Etiópiából ahol már a történelem előtti időkben is gyakorta fogyasztották. Sőt, még a Bibliában is megemlítik, mint az egyik alkotóelemét az élesztő nélküli kenyérnek.
Maga a köles Afrika legfontosabb főterménye. A kölest a tradicionális injera lapos kenyér előállításához használják. Indiában is a kerek szemű kölest használják a tradicionális lapos kenyeret, amit rotinak neveznek.
A középkorban, még mielőtt a krumpli és kukorica ismertté vált a köles volt a főtermény Európában, ezen belül is Kelet-Európában.

A köles termesztésének előfordulási gyakorisága a legmagasabb Afrikában illetve Ázsiában. Legalább olyan magasra megnő, mint a kukorica és az alakja, formája is igen hasonló.
Jellemzően gyorsan növő növény, kevés csapadékot igényel ezért termesztése száraz és hűvös éghajlaton kedvező.

Más szemszögből megközelítve: ott nő ahol az árpa és búza nem terem meg.

A köles tárolása egyszerű és akár 5 évig is eltartható!

A köles fajtái

A kölesből rengeteg fajtát lehet találni, mérete kicsi valamint gömb alakú, lehet fehér, szürke, sárga és akár piros is! A rengeteg féle köles kettő nagyobb kategóriába sorolható. A gyöngy köles illetve az apró szemű köles.

Az alábbi gyűjtő fajtákat határozták meg:

A gyöngy köles a leggyakrabban előforduló fajta
Új köles - nagyobb a csapadék igénye, valamint igen kisméretű, 1-2mm.
Proso vagy más néven hagyományos köles
Rókafarok köles
Kis szemű köles
A köles jótékony tulajdonsága

A zab közismert a szívet védő és erősítő tulajdonságáról, de nem szabadna elfelejtkezni a kölesről sem! Ha szív erősítés a cél, akkor érdemes már az elején számolnod a köles jelenlétével az étrendedben.

Miért is tartják fontosnak a szív egészségmegőrzésében? A köles jelentős mennyiségben tartalmaz Magnéziumot.

Tanulmányok kimutatták, hogy a magnézium csökkenti az asztma hevességét valamint a migrénes rohamok gyakoriságát. Továbbá csökkenti a magas vérnyomást és a szívrohamra való esélyt.

Érdekesség: 1 pohár főtt köles az emberi szervezet magnézium szükségletének a 19%-át fedezi.

Hogyan főzzük meg a kölest?

Mint a legtöbb gabonaféle esetében, a kölesnél is egy alapos mosással, öblítéssel kell kezdeni a főzést. A tisztítás után a helyes arányokat kell eltalálni.

A köles esetében: 1 pohár köles elkészítéséhez 2 és fél pohár víz szükséges. Ha a víz elkezdett forrni, akkor takarjuk le a főzőedényt és vegyük takarékra a lángot és főzzük 25 percig.

Az így elkészült köles állaga kissé felfújt, hasonlít az elkészült rizshez.

Ha sokkal krémesebb, pürésebb kölest szeretnénk enni akkor, főzzük tovább a kölest, úgy, hogy sűrűn kis mennyiségű vizet öntünk hozzá és kavargatjuk.

Ha intenzívebb ízt szeretnénk varázsolni a kölesnek, akkor akár meg is piríthatjuk azt főzés előtt egy serpenyőben, közepes lángon, folyamatos mozgatás közben, egészen addig, míg a köles szemek arany barnák nem lesznek. Ezek után a fent említett módszerrel megfőzzük!

Tudtad, hogy a Han dinasztia idején Kínában a legtöbb ember bort csinált a kölesből? Míg Afrikában a lakosság inkább köleses sörkészítésre adta a fejét.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
18 ÉRV A BÚZAFŰ CSODÁS HATÁSA MELLETT!
  2013-12-31 11:38:43, kedd
 
  A búzafű lé tökéletes megoldás arra, hogy sötétzöld színű növényt építsünk be az étrendünkbe. Kiemelten fontos, hogy a búzafű hússzor több ásványi anyagot tartalmaz, mint más zöld növények.

Tápanyagtartalmát figyelembe véve 98 alkotóelemet tartalmaz a 102 elemből.

A búzafű több formában elérhető: tabletta, kapszula, folyékony kivonat illetve tinktúra. Leggyakrabban a levét fogyasztják. Érdekes, hogy termesztő készleteket is lehet már kapni.

18 JÓTÉKONY EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSA A BÚZAFŰNEK:
1, Növeli, a vörös vérsejtek számát valamint csökkenti a vérnyomást. Tisztítja a vért és emésztőrendszert, ezáltal stimulálja az enzim rendszert, mely kedvező hatással rendelkezik a vér összetételére.

2, Jótékony hatással bír a pajzsmiriggyel kapcsolatos elváltozások és rendellenességek esetén.

3, Visszaállítja a vér lúgos állapotát, azaz lúgos kémhatású ásványi anyagoknak köszönhetően csökkenti a savas közeget.

4, Kiemelten erős méregtelenítő hatással rendelkezik, erősíti a májat. A búzafűben található enzimek és aminosavak, megvédi a szervezetet a karcinogén anyagokkal szemben.

5, A rákos sejtek komoly ellensége, semlegesíti a méreganyagokat. Aktuális kutatások szerint kiemelkedő tumorsejt ellenes hatása van.

6, Jótékony hatású enzimeket tartalmaz. Életen minden pillanatában (elvágod a kezed, fogyni szeretnél) az enzimek folyamatosan jelen vannak az életünkben. Azonban fontos megjegyezni, hogy az enzimek veszteségmentes felhasználása érdekében nyersen kell elfogyasztani a búzafüvet. Továbbá, kimagasló arányban tartalmaz A, C, K, B komplex és B 17 vitamint.

7, Sokban hasonlít az emberi vérre! A búzafű klorofiltartalma és annak működése nagyban hasonlít a hemoglobinéhoz. Dr. Yoshihide Hagiwara (elnök: Hagiwara Institute of Health in Japan) úttörője annak az alapelvnek, hogy a búzafű tökéletesen megfelel tápláléknak illetve természetes gyógymódnak. Dr. Yoshihide azzal érvelt, hogy a klorofil oldható a zsír részecskékben, az emberi nyirokrendszer segítségével a zsír részecskék könnyedén felszívódnak ezáltal bekerülnek a véráramba. Ennek köszönhetően a búzafűből származó vitaminok, enzimek és ásványi anyagok könnyedén felszívódnak.

8, Segíthet az alsó bélszakasz regenerálódásában, lényege, hogy az alsó bélszakasznál behelyezett búzafű implantátum segíti a regenerálódást. Gyors tisztulást eredményez.

9, Bőrfelszíni irritáció, viszketés esetén, a problémát jelentő területet búzafűvel kezelve szinte azonnal enyhül.

10, Égési sérülések esetén fertőtlenítő szerként is alkalmazható.

11, Gyógyító hatással rendelkezik vágás, égés, kiütés, övsömör, rovarcsípés illetve egyéb akut történés esetén.

12, Alvássegítőként is jeleskedik, méghozzá érdekes módon: alvás közben tartsunk búzafüvet a fejünk környékén, ezáltal oxigéndúsabb környezetet tudunk biztosítani szervezetünk számára.

13, Édesíti a leheletet (azaz mérsékli a rossz szájszagot), a módszer a gargalizálást veszi alapul

14, Semlegesíti a méreganyagokat: kadmium, nikotin, stroncium és a higanyt is.

15, Folyékony halmazállapotú oxigén transzfúzió is alkalmazható. Az oxigén stimulálja az emésztést, segíti az elmélkedést. Fontos megállapítás az is, hogy a rákos sejtek nem képesek eluralkodni oxigén dús közegen.

16, A szürke, kifakult hajkoronának visszaadja, egykori pompáját valamint magasabb energiaszintet kölcsönöz a szervezetnek.

17, Csökkenti a sugárzás mellékhatását. Egyetlen enzim található a búzafűben, mely képes csökkenteni a sugárzás hatását valamint gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

18, Dr. Bernard Jensen figyelt fel arra, hogy pusztán a búzafű lében történő mártózás megduplázza a vörösvérsejtek számát. Könyvében (Health Magic Through Chlorophyll) több esetben számolt be arról, hogy a búzafűben történő fürdés megduplázta a vörösvérsejtek számát.

Forrás:
www.makrobiocentrum.hu

 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Bébiétel receptek 10 hónapos kortól
  2013-12-30 23:40:04, hétfő
 
 

Kedves olvasóm!

Tudnod kell ,hogy ezeket a recepteket fiatal anyukák a saját tapasztalatok alapján,gyermekeiknek főzték és bevált ,kipróbált receptek .Rettenetesen ügyesek! Egymás között megosztva, (hozzátéve esetleg elvéve az összetevőkből) terjed.Mindenki a gyermekén kísérletezik és tapasztalja meg, hogy mit ehet.Mint nagymama csak besegítettem .
Nincs két egyforma gyermek,sem egyforma emésztés!

1-Babaétel rizses hús

Hozzávalók:
3 ek főtt rizs, 2 szál sárgarépa, 1 kis darab fehérrépa, 1 közepesnél kisebb vöröshagyma, tyúktojásnyi pulykamell, 1 ek tönkölydara, 1 tk olaj, csipetnyi só, 1/2 pohár kefir,
ha kell még desztillált víz

A rizst 2-3-szoros mennyiségű vízben puhára főzzük. A zöldségeket apróra vágjuk, s az olajon kevés vízzel megfuttatjuk, majd a darabolt hússal puhára pároljuk. Sózzuk, összekeverjük a kefirrel, s a darával, és készre főzzük. Ha kell még folyadék, vizet adunk hozzá. összekeverjük
a főtt rizzsel és tálaljuk. Ha szükséges még turmixoljuk össze, hisz gyermekeink foga nem azonos ütemben nő ki.

2-Csirkés spenót banánnal

Hozzávalók:
1-2 kisebb burgonya, 10-15 dkg spenótlevél vagy fagyasztott spenót, ¼ banán

Ha sikerül friss spenótot beszerezni, akkor azt megmossuk, száraitól megszabadítjuk, ha fagyasztottal dolgozunk, akkor azt felengedjük. A burgonyát felkockázzuk és a spenóttal együtt feltesszük főzni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Takaréklángon addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, aztán össze turmixoljuk a krumpli-spenót elegyet a banánnal együtt.
Csirke-, pulykahús püré vagy tojássárgája illik hozzá, a kicsi életkorától függően.

3-Céklás almás saláta recept

1 kisebb céklát és egy nagyobb almát meghámozunk, majd lereszelünk, mokkáskanál olajjal és natúr joghurttal összekeverjük.

Elvileg 8 hónapos kortól lehet adni a babáknak, de mivel a hozzávalók csak reszelve vannak,
olyan babáknak ajánlom, akiknek több foguk van, és már esznek darabosabb ételeket.

Rita tippje: A céklát meg lehet párolni előtte, és akkor könnyebben meg tudják a babák rágni.

4-Padlizsánpogácsa recept

1 közepes padlizsánt meghámozunk, kockákra vágjuk, besózzuk és 20 percet állni hagyjuk.
Ezután leöblítjük, és enyhén sós, zöldségporral (bio) ízesített vízben 10 percet főzzük.
Leszűrjük és pépesítjük. Belekeverünk 1 tojás sárgáját, 1 ek. reszelt füstölt sajtot
(a füstölt sajttal valóban finomabb, de 1 éves kor előtt nem adok a babának füstölt sajtot) vágott zöldpetrezselymet, vagy bazsalikomot, kevés pirospaprikát és annyi zsemlemorzsát,
(saját készítésű joghurtba áztatott kenyérrel szoktam helyettesíteni) hogy formázható masszát kapjunk. A masszából evőkanálnyi mennyiséget lisztbe forgatunk és forró olajban minkét oldalán pirosra sütjük.

5-Sárgaborsó főzelék

Hozzávalók:
70 g sárgaborsó, 70 g burgonya, 1 mokkáskanál olaj, citromlé
Ételtípus: főzelék

A sárgaborsót már előző nap beáztatjuk hideg vízbe. A főzés napján annyi vízben főzzük puhára, amennyi éppen ellepi. A burgonyát akkor adjuk hozzá, amikor a borsó már puha. Kis lángon tovább pároljuk 15-20 percig. Leszűrjük, pépesítjük, hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű főzőlevet és az olajat, majd újramelegítjük. 5-6 csepp citromlével ízesítjük, feltéttel tálaljuk.

6-Banános spenót

Hozzávalók:
100 g tisztított spenótlevél, 50 g burgonya, 15 g banán, 1 mokkáskanál olaj
Ételtípus: főzelék

A spenótot levelenként megmossuk, szárait letépjük. 4-5 percig forró vízben főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük (csak így marad szép zöld). A banánnal együtt pépesítjük. A burgonyából pürét készítünk a szokott módon, majd hozzákeverjük a spenótpürét. Bármilyen feltét illik hozzá.

7-Sült padlizsán csirkehússal

Hozzávalók: 1 padlizsán, burgonya, csirkehús, fokhagyma, olaj, só
Ételtípus: menü

A padlizsánt megmossuk, hosszában kettévágjuk, kicsit megöntözzük olajjal, és előmelegített sütőben puhára sütjük. Közben a burgonyát a hússal és a fokhagymával megfőzzük. A végén a főzőlével pépesítjük. Hús nélkül is nagyon finom, vacsorára ideális.

8-Baba fasírt

Hozzávalók: pulykahús, joghurt, kenyér, hagyma, petrezselyem, só, bors
Ételtípus: főétel

Fél fej hagymát összeaprítunk, kevés olajon megpárolunk.
10 dkg kenyeret (lehet bármilyen, de egészségesebb a teljes kiőrlésű),
kb. 15 percre 1 dl natúr joghurtba áztatunk. 20 dkg pulykahúst, a kenyeret, a hagymát összeaprítjuk, az egész masszát sóval, borssal ízesítjük, friss petrezselymet is szórhatunk hozzá. Pici golyókat formázunk, olajban pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szilveszteri ínyencségek
  2013-12-30 23:37:16, hétfő
 
  Bárhogy is ünnepeljük az újesztendőt, vendégségben, szűk családi körben vagy baráti társaságban, az asztalról nem hiányozhatnak az alkalmi ínyencségek.
Egyszerűbb egy díszített asztalra mindent előkészíteni, ám a hiedelem szerint vannak kivételek.


December 31-én ugyanis tilos malacot tenni az asztalra, csak szárnyas, vad vagy hal lehet terítéken. Hiszen a szárnyas elkaparja az előző évi gondokat, a hal elúszik, a vad pedig szintén elszalad velük. A babona szerint az év utolsó napján az ételek segítenek abban, hogy a problémák az óévvel együtt elmúljanak. Íme, néhány ínyencség, ami viszont véletlenül sem maradhat le a szilveszteri terítékről.


Pástétom
Egyszerű és kiváló zöldségpástétomot készíthetünk, legalább 4 szál póréhagymából, 400 g mirelit zöldségkeverékből, 1 narancsból, 1 citromból, 6 tojásból, mustárból, fűszerekből és tejszínből. Meghámozunk egy narancsot és egy citromot, cikkekre vágjuk, és pár percre belerakjuk forró vízbe. Ez idő alatt hat egész tojást kikeverünk 20 dkg vajjal, sóval és egy csomag sütőporral, 25 dkg rétesliszttel, a leszűrt narancs-, citromhéjjal, majd beleöntjük a zöldségkeveréket, és az apróra vágott póréhagymát is. Kivajazott és lisztezett tepsibe megsütjük, hagyjuk kihűlni, legjobb, ha csak másnap szeleteljük. Póréhabbal kínáljuk, amit az alábbi módon készíthetünk el. Pár szál póréhagymát, amit centikre vágunk, főzünk 20 percig, végül leöntjük róla a vizet. Meglocsoljuk kevés olíva olajjal, összeturmixoljuk a mustárral, fehérborssal, fél dl tejszínnel. Végül kemény tejszínhabbal összekeverjük, és tálkába téve kínáljuk a pástétom mellé.


Spanyolvacsora
A spanyolvacsora általában disznóhúsból, de sovány csirkehúsból is készülhet. A húst kockákra vágjuk, leöntjük 3 dl vízzel, felönthetjük egy kis fehér borral is, ha másért nem is, legalább az újesztendő kedvéért. Hozzáadunk 2 gerezd fokhagymát, aprított sárgarépát, 1 kávéskanál kakukkfüvet, bazsalikomot, babérlevelet és puhára főzzük. Ezután a sűrűjét tepsibe rétegezzük, egy sor sárgarépa után a szaftos hús következik, majd ismét répa. A főzőlevet közben zselatinnal sűrítjük és ráöntjük az alapra. Dermedés után salátával és ecetes tormával kínáljuk.


Töltött fasírt
A töltött fasírtot hagyományos módon készítjük, annyi különbséggel, hogy tojásrántottát is adunk hozzá. 2 db tejben áztatott, kinyomkodott zsemlét keverjünk össze 1 kg darált hússal, vöröshagymával, 3 tojással, sóval vagy grillfűszerrel, borssal, majorannával. Készítsünk 5 tojásból rántottát, keverjük a fasírt alaphoz majd a megszokott módon süssük. Végül hidegen szeljük.
Ha marad is a finomságokból másnapra, azért ne feledjük, január 1-én mindenképpen lencsét is együnk, hogy meghozza a bőséget és a gazdagságot az új esztendőre.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Parajfőzelék csirkemájjal és Almás csirkemáj aszalt szilváva
  2013-12-30 23:36:04, hétfő
 
  Hozzávalók:
spenót (mirelit vagy leveles), burgonya, olaj, fokhagyma, csirkemáj, (só)


A burgonyát (sóban-vízben) megfőzzük. Közben kiengedjük a spenótot, ha mirelit; vagy megfőzzük, ha leveles. Fontos, - akár mirelit, akár friss - hogy a levét kinyomkodjuk felhasználás előtt. Egy kis serpenyőben az apróra zúzott fokhagymát és a kis darabokra vágott májat pirítjuk, majd rászedjük a spenótot és együtt (esetleg egy kis vízzel) tovább pároljuk. A végén a májas parajt a burgonyával pürésítjük.

TIPP: Amikor először adunk kisbabának májat, csak keveset használjunk fel. A máj jellegzetes kesernyés íze ugyan is elriaszthatja a babát, ha túl töményen kapja. És figyeljünk oda arra is, hogy a májat kellő képen kisüssük, és ne maradjon véres.


2-Almás csirkemáj aszalt szilvával

Hozzávalók:
alma, aszalt szilva, burgonya, olaj, csirkemáj, (só)


A burgonyát puhára főzzük, sózzuk ízlés szerint. Az almát a szilvával és a májjal egy másik edényben szintén megfőzzük. A végén, a gyümölcsös főzőlével és egy kis olajjal pürésítjük. Friss ringlóval helyettesíthetjük, vagy keverhetjük az aszalt szilvát.

Kismama menü:
A mamának azonos alapanyagokból a következő egyszerű, de nagyszerű finomságot ajánlom: Csirkemájat megsózunk, és mustárral pácolunk, majd egy teflon tepsibe terítünk. Megszórjuk jól aszalt szilvával és annyi szeletelt almával, amennyi jól beborítja, majd kis olíva olajt is öntünk rá. Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben kis fokozaton puhára pároljuk. A mustártól és a gyümölcsöktől a máj nem szárad ki, sőt egy nagyon pikáns ízt kap.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karfiol felnőttesen baba recept
  2013-12-30 23:35:11, hétfő
 
  Hozzávalók: 1 közepes karfiol, 2 szál sárgarépa, fél lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 paradicsom, olaj (pl. kókuszolaj, dió, olíva), egy kis darab csirke- vagy pulykahús, tartósítószer mentes ételízesítő, vagy só ízlés szerint

A rózsákra szedett karfiolt, a sárgarépát és a hagymákat az olajon kezdjük párolni.
Ezután felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a petrezselymet, a paradicsomot és a húst és ízlés szerint ízesítjük.
Amikor elkészült a leves, minden alapanyagból szedünk a turmixba, hozzáadjuk a húst, és egy kis leveslével pürésítjük.

Kismama menü:
A megmaradt levest szintén turmixoljuk, majd tojássárgájával kevert tejszínnel kikeverjük. Sajtos pirítóssal kitűnő ebéd lehet a mamának.

8 hónapos kortól natúr joghurttal, vagy sajttal dúsíthatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 229 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 229 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 203
  • e Hét: 1373
  • e Hónap: 3268
  • e Év: 54059
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.