Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
Az állam már levelez a külhoniakkal
  2013-07-31 19:17:05, szerda
 
  ,,Hétfőn az utolsó levél is elhagyta az országot" - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen Pálffy Ilona a szervezet az egyszerűsített honosítási eljárás keretében állampolgárságot szerzett külhoniak előzetes regisztrációjának előkészületeiről számolt be.

Van, ahol konspirálni kell
Eszerint az NVI 233406 levelet küldött el, a magyarországi lakhellyel nem rendelkező, külföldön élő magyar állampolgároknak. Ennél azonban többen, mintegy 300 ezren tették le eddig az államplogárságot. Ám ennek a csaknem nyolcvanezer embernek a fele már rendelkezik magyarországi lakhellyel - így ők hagyományos módon szavaznak, ahogyan az elmúlt 23 évben minden választópolgár - a másik fele pedig olyan országban él - például Szlovákiában, Ukrajnában - ahol nem ismerik el a kettős állampolgárságot. Szlovákiában a másik ország állampolgárságának felvétele a szlovák állampolgárság megvonásával is járhat. Nekik más módon kell eljuttatnunk az értesítőket - mondta Pálffy. Alternatívát számukra majd a november elsejétől életbe lépő internetes regisztráció biztosít: az NVI.hu vagy valasztas.hu oldalon rögzíthetik majd adataikat.

Az értesítők kiküldése azonban még nem ért véget: várhatóan a következő két hétben még újabb harmincezer levelet küld el az NVI, azokét, akik július 15. és július 31. között tették le állampolgári esküjüket. A korábbi nyilatkozatok alapján a kormány arra számít, hogy a jövő évi parlamenti választásokig összesen félmillió választópolgárral gyarapodik az ország, ahol jelenleg mintegy 8 milliós választót tartanak nyilván.

Külhoniak csak levélben, csak listára
A most kiküldött levélcsomagok egy regisztrációs adatlapot, egy tájékoztatót és egy köszöntőt tartalmaznak. Az érintett az adatok kitöltése után küldheti vissza postán az NVI címére a levelet - aláírást nem kér az adatlap -, és ha a szervezet mindent rendben talált, akkor befejeződött az előzetes regisztráció. (Levelezés nélkül ez tehát megtörténhet interneten is, az emlitett oldalakon keresztül.) Az NVI ezután küldi vissza - az érintett által megjelölt értesítési címre, amely épp a szlovák szankciók miatt nem feltétlenül a lakcím - azt a borítékot, amely a választáshoz szükséges szavazólapot tartalmazza. A külhoniak csak levélben szavazhatnak és csak listára, tehát az egyéni mandátumok sorsáról nem dönt szavazatuk. (Az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező, de külföldön élő állampolgárok azonban a külképviseleteken szavazhatnak is, mind a listás, mind a lakhelyük szerinti egyéni mandátumra.)

Ha nem tapad, nem ér!
A szavazatot tartalmazó névtelen borítékot a külhoni szavazónak egy másik borítékba kell tennie, ez tartalmazza azt az adatlapot, amelyet tartalmát összevetik az előzetes regisztrációban leadott adatokkal. Ha eltérés van, úgy a szavazat érvénytelen, akárcsak akkor, amikor valamely boríték nincs lezárva.

,,Minden levél felbontható, ezt semmilyen szabállyal nem lehet kizárni" - mondta kérdésre válaszolva Pálffy, aki szerint azzal nem tudnak semmit tenni azzal, ha a borítékot a postai feladás és az NVI-hez való beérkezése előtt ismeretlenek felbontják. Nem tudnak akkor sem tenni semmit, ha a posták - például azokban az országokban, ahol visszatetszést váltott ki a határon túliak állampolgárságának megadása, a ,,nemzet közjogi egyesítése" - visszatartják néhány napig a leveleket, hogy ne érkezzenek be határidőre, azaz a választás előtti nap végéig. ,,Bízunk benne, hogy nem fognak visszaélni ezzel" - mondta Pálffy, hozzátéve: sosem lehet százszázalékos biztonsággal állítani, hogy visszaélés vagy csalás nem követhető el egy választáson. Az NVI elnöke szerint azonban a törvényhozó minden eshetőségre gondolt, hogy ennek esélyét minimálisra csökkentse.

A posta megkerülhető
A külhoni szavazó másik lehetősége, hogy a borítékot - és összegyűjtve akár mások lezárt borítékját is - a külképviseleteken adja le a választások előtti 15. naptól. Ezenkívül Magyarországon is feladhatja postán, ráadásul térítésmentesen. Végül a választás napján Magyarországon a 106 választókörzet valamelyikében is leadhatja a maga és mások borítékját. Mivel az azonosító a borítékon belül van, ezért Pálffy szerint nem ad módot a visszaélésre az, hogy a leveleket bárki behozhatja, vagy feladhatja.

A pártok nézhetik
Biztonsági garanciát jelent, hogy a külképviseleteken az országos listát állító pártok két delegáltja jelen lehet a választás előtti 15. naptól, hogy ellenőrizze az oda beérkező külhoni borítékok kezelését. Öt képviselőjük pedig az NVI-hez jöhet a választás előtti 5. naptól, amikor az oda beérkezett borítékok azonosítása megkezdődik. ,,Kinyitjuk a leragasztott borítékot, ellenőrizzük az adatlapot, ezután a már név nélküli, szavazólapot tartalmazó borítékot félretesszük" - mondta Pálffy. Ehhez a borítékhalomhoz csak a választás lezárultával nyúlhatnak hozzá.

Addig hol vannak a szavazólapok?
Az adatok ellenőrzése és a vasárnap éjszakai felbontás közötti időben az NVI ,,különleges biztonsági intézkedések mellett" fogja őrizni az akár negyedmillió borítékot. Mivel ekkorra már megfosztják őket az azonosítóktól - hiszen a titkos szavazás alapkövetelmény -, ezek kicseréléséhez már nem kell az adatok bonyolult manipulálása sem, ezért óriási felelősség terheli az NVI-t, hogy a borítékokhoz ekkor már senki sem férhessen hozzá, és hogy ezt megbízhatóan tudja igazolni a pártok felé is.

Aki nem szavaz, nem ellenőriz
Kérdés az is, mi történik azok adataival, akik külhoni magyarként valamilyen okból nem kapják meg már az előzetes regisztrációhoz szükséges borítékjukat sem. Ha így nem tud részt venni a választáson, akkor az adataival elvileg visszaélhet az, aki azoknak - a születési adatoknak, honosítási okirat, állampolgársági okirat számának - birtokában van. Az állampolgár ugyanis azt utólag sem tudja ellenőrizni, hogy adtak-e le a nevében szavazatot.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Ábrahám István: Porszem
  2013-07-30 23:19:21, kedd
 
  Porszem

Porszem vagyok. Szirtből morzsolt töredék.
Csak parány, ki alig csillan a fényben,
Talán létezésem is apró tévedés,
De életre ítélt konok reményem.

Nem vagyok több, mint kicsiny fogaskerék,
Mint rész, hogy működjön a nagy gépezet,
Megleltem helyem s ma már ez épp elég,
És nem szomorít, ha nagy sosem leszek.

Gyenge a hangom, már alig hallható,
Gramofon recsegésnél sem ékesebb,
De rég nem hitvány és nem üres a szó,
Helyén van minden, akár az ékezet.

Amit én adhatok, tudom oly kevés,
Tán eljön a nap mikor többet érek,
Addig csak leszek hajnali ölelés,
Borús pillanatra rivalló fényed.

Mint kihullott hajszál, nyugszom válladon,
Vagy leszek didergésedre nagykabát,
Utam párhuzamos, s amíg azt járhatom,
Leszek vád nélkül íródott vallomás.

Kakukkos órádhoz ütemet adok.
A naptáradban jelöléssé válok,
S míg sorskönyvedben firkálom a lapot,
Még nagyobb csodákat cseppet se várok.

Láthatod, nem így festenek a nagyok,
Ez vagyok, - porszem valóm rejti az arc,
Ki önnön könnyemmel sárrá duzzadok,
S Te mégis, még így is csak engem akarsz.
Ábrahám István
 
 
1 komment , kategória:  Mai költők versei  
A növényekben sem bízhatunk már
  2013-07-30 20:13:57, kedd
 
 


A mostanihoz hasonló melegben a növényvilág önmagával van elfoglalva, így az emberek az átlagosnál is több szennyező anyagot lélegeznek be.

A magas légkörben szétterülő ózonréteget senkinek nem kell bemutatni, az Oxigén hármas kötéseiből álló "pajzs" véd minket a nap káros sugarainak egy részétől. A földközeli ózon viszont már kevésbé ismert, a szennyezett városokra ráboruló, káros szmog egyik alkotóeleme, az emberi egészségre veszélyes. Az emberi tevékenységből származó légszennyező anyagokból alakul ki.

Képződését elősegíti a száraz, meleg levegő és a napsütés, a gyenge légmozgás pedig megakadályozza hígulását. A felszínközeli ózon számos egészségi problémát okoz. Irritálja a tüdőt, asztmát okozhat és másodlagos reakciótermékei rákkeltők lehetnek. A magas ózonszint a növények leveleit is károsítja, roncsolja a sejtfalaikat, gátolja a fotoszintézist és a gyökérlégzést.

A növényzet egyes kutatások szerint képes elnyelni a felszíni ózon akár 20 százalékát is, csökkentve ezzel az emberre jutó terhelést. A leveleiken apró nyílások vannak, amelyen keresztül elnyelik a gázokat, egyben elpárologtatják a vizet. Csakhogy a száraz, meleg idő őket is önvédelemre kényszeríti, ami esetünkben abból áll, hogy elzárják ezeket a bizonyos pórusaikat. Így csökkentik a párolgást, könnyebben túlélik a szárazságot, ezzel együtt viszont minimálisra csökkentik az ózonfelvételt is.

A magas ózonszint leginkább a szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegséggel élő embereket sújtja a leginkább. Tudósok úgy vélik, hogy 2006 száraz nyarán Nagy-Britanniában 460-nal több ilyen betegséggel küzdő ember hunyt el azért, mert a növények "nem tudtak besegíteni" a káros gáz koncentrációjának csökkentésébe.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Minden ember sírva születik, de nem minden ember zúgolódik.
  2013-07-30 19:36:28, kedd
 
 


Minden ember sírva születik, de nem minden ember zúgolódik. Sokan állandóan panaszkodnak és csalódottan halnak meg. Ezek az emberek elrágcsálják a keserű tablettát, pedig ha egy-két korty vízzel és egy kis türelemmel nyelnék le, nem éreznék a keserűségét. Az ilyen emberek a más terhét könnyűnek találják, de a saját terhüket olyan nehéznek, mint az ólmot. Ők azok, akik mindig rossz bánásmódban részesülnek. Senki tyúkszemére nem taposnak oly gyakran, mint az övékre. A hó legsűrűbben az ő ajtajuk elé hull, a vihar legerősebben az ő ablakuk előtt tombol. A valóság az, hogy mindez csak képzelet. Ők is boldogok lennének, ha ezt belátnák. Egy csipetnyi a megelégedés füvéből olyan ízt ad a legegyszerűbb levesnek is, mint a legfinomabb királyi éteknek.
Charles Haddon Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Megtetszett  
Idézet képen
  2013-07-29 16:35:59, hétfő
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem lesz olyan egyszerű rokkant kártyával trükközni
  2013-07-29 12:37:46, hétfő
 
  A közúti közlekedési nyilvántartás tartalmazza a jövőben a mozgásukban korlátozott személyek parkolási igazolványainak az adatait is - a közigazgatási hatósági eljárásokat, és az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokat módosító törvény augusztus elsejétől teszi ezt kötelezővé.

Az ilyen parkolási engedély megszerzésének a jogosultsága nem változott. A kormány a rendeletében csak a kiadó hatóságot módosította, ez pedig első fokon a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (kerületi) hivatala, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH).

A parkolási igazolvány nyilvántartása - egyebek mellett - tartalmazza a jogosult személyi adatai mellett a fényképét és az aláírását is.

A parkolási igazolvány sorszáma, az érvényesség időtartama és a kiállítás dátuma is bekerül a közhiteles nyilvántartásba.
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Nem is érdemes kijózanodni
  2013-07-28 17:36:27, vasárnap
 
  Önfeledt bulizás a gyönyörű erdélyi hegyekben, utána verbális támadás az Európai Unió ellen - a héten zajlik a Fidesz legfontosabb informális találkozója, a Bálványosi Szabadegyetem. Orbán Viktor szombat délelőtti előadásában arról beszélt: számolniuk kell azzal, hogy a 2014-es választásokon az EU megpróbál beavatkozni, de nem baj, már úgysem hisz az intézményben. A fiatalokat inkább a bulik érdekelték, hajnali négykor is tele voltak a partisátrak. Egotrip Tusnádfürdőn.
Olcsó fehér baseballsapka egy miniszteren? Galléros pólóra vett, két számmal nagyobb ingben borozó képviselő? Az eddig általam csak fotókon látott Bálványosi Szabadegyetemről (bővebben itt olvashat róla) mindig azt gondoltam, a fideszes politikusok a legemberibb arcukat ott mutatják nyilvánosan. Meg azt, hogy vallásba becsavarodott agglányok és stoppal érkező tarisznyás bölcsészek vitatkoznak a konzervatív családmodell válságáról, vagy elméletben tökéletesítgetik a székelyföldi autonómiamodellt a dél-tiroli vagy az Aland-szigeteki minta alapján.

Nem túl szilárd alapokon álló sztereotípiám addig tartotta magát, amíg azt láttam, a fesztivál bejárata környékén sétálgató lányok koktélosvödör helyett jellemzően főtt kukoricát tartanak a kezükben, és piáspoharak helyett csutkákkal voltak tele a szemetesek. Az ezt követő percekben, majd órákban viszont már folyamatosan az villant be az agyamba, hogy vagy gyűlöletesen negatívan előítéletes vagyok, vagy egy stoppal érkező tarisznyás bölcsészéhez áll a legközelebb a lelkivilágom.

Otthon legyünk benne
Ugyanis olyan fesztiválon még nem jártam, ahol ennyire otthonosan éreztem volna magam - hiába voltam tizenkét órányi autózásra a lakhelyemtől. A tusnádfüdői szabadegyetem alapból gyönyörű helyen fekszik, meredek hegyek között, a környéket uralják a 20 méter magas fenyők, és kevés olyan hely lehet Európában, ahol ennyire tisztán lehet látni a csillagokat.
TOVÁBB....Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mikor szeretsz valakiket, igazán szereted őket,
  2013-07-28 17:04:23, vasárnap
 
 


Mikor szeretsz valakiket, igazán szereted őket, legyen az barát vagy szerető, feltárod előttük a szíved. Egy olyan részedet, amit senki másnak nem adsz, nekik adod, és egy olyan részedbe engeded őket, amit csak ők tudnak megsebezni. Szó szerint átadod nekik a borotvát a térképpel, hová vágjanak a legmélyebben és legfájdalmasabban a szívedben és a lelkedben, és mikor belevágnak, az tönkretesz, mintha kivágnák a szívedet. Ott maradsz meztelenül feltárva, azon tűnődve, vajon mit csináltál, hogy ekkora fájdalmat akarnak okozni neked, mikor mindössze annyit tettél, hogy szeretted őket.

Sherrilyn Kenyon
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Saját szerkesztésű képen idézet
  2013-07-25 23:59:53, csütörtök
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt az új Orbán-levél: tovább dübörög a propaganda
  2013-07-25 19:29:23, csütörtök
 
  Ismét, immáron 13. alkalommal küldött levelet a választópolgároknak Orbán Viktor. Ezúttal ráadásul elsőbbséggel (ez darabonként plusz 30 forintos költséget jelent) siet tájékoztatni minket a kormányfő az újabb sikerről, jelesül a túlzottdeficit-eljárásból való kikerülésről. Azt, hogy az újabb propagandalevél mennyibe fájt, még nem tudjuk (közérdekű adatigénylésünk folyamatban van), de az biztos, hogy az eddigi “konzultációk" 3.4 milliárd forintra rúgnak. Igaz az elsőt a Fidesz fizette, így levonhatunk 17 millió forintot az összköltségből.

Kétségtelenül nagy eredmény a csatlakozás óta folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetése. Arról azonban mélyen hallgat a miniszterelnöki üzenet, hogy ezért nagy árat fizettünk (fizetünk). Az ugyan tény, hogy a kormány mozgástere mindenképp nőhet ezáltal, a fő kritika azonban a hiány hosszú távon való fenntartása. Egy negatív spirálban lévő gazdaság, csökkenő beruházásokkal és vegetáló gazdasági környezettel nem éppen ideális a hiánycél fenntartása és az adósság leépítése szempontjából. Mindeközben a társadalom is megszenvedte a megszorításokat. A különadókat és megnövekedett terhek nagy részét is mi fizetjük.

Siker siker hátán

Az újabb levél ismét a háborús retorikát részesíti előnyben: fontos csatában győztünk mi, magyarok. Elvégre az újabb siker mindannyiunk érdeme. Amit az "elmúltnyólcév kormányzása" tönkretett, azt most közös erőfeszítéssel helyrehoztuk.

No persze a szokásokhoz híven ezúttal is találkozhatunk hazugságokkal, hiába rövidke a kormányfői üzenet. Így például a miniszterelnök szerint a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének következménye, hogy "ezután minden uniós forráshoz hozzájuthatunk, ami a magyaroknak jár." A valóságban azonban egyetlen eurocentről sem kellett lemondanunk. Igaz rövid ideig szóba került egy 500 milliárdos zárolás, ebből azonban végül nem lett semmi.

Arról már nem is beszélve, hogy Orbán szerint “rendbe tettük az ország pénzügyeit". Amennyiben a recesszióra, a továbbra is növekvő államadósságra, vagy a szegények számának aggasztó emelkedésére gondol a kormányfő, akkor rendben van az állítás. Mondjuk mi erre azért annyira nem lennénk büszkék.

Amiről Orbán hallgat

Kétségtelenül nagy eredmény a csatlakozás óta folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetése. Nem véletlen, hogy ezt Orbán is annyira fontosnak tartja, hogy - ismét a mi pénzünkön - külön levélben tájékoztatja róla a választópolgárokat.

Arról azonban nem szól a miniszterelnöki levél, hogy a három százalék alatti költségvetési hiány mindenáron való fenntartása a társadalom és a gazdaság teherbíró képességét is jócskán próbára tette.

A kormány ugyan kölcsönös teherviselést és jobban teljesítő Magyarországot emleget, az eljárásból való kikerülés azonban a gazdaság recesszióba lökésével járt. Megfelelő növekedés nélkül, egy negatív spirálba kerülve csak újabb és újabb megszorítások árán lehet fenntartani a hiánycélt. Így pedig Málta sorsára juthatunk, akik ellen javasolják ismét az eljárás megkezdését. Jövőre akár komolyan elszállhat a költségvetés.

Hiába sikerül 2-3 évre kikerülni az eljárás alól, ha az nem fenntartható hosszú távon, csak cseberből vederbe esünk. Márpedig a folytonos megszorítások, újabb vagy növekvő adók mind-mind akadályozzák a növekedés beindulását.

Hiába jött rekord méretű külföldi tőke Magyarországra, ha azok nem a közvetlen munkahelyteremtő beruházásokba áramlottak. Az elhibázott gazdaságpolitika miatt a kormányváltáskori mértéken tetőzött újra a munkanélküliség. A társadalmi különbségek, a szegénység mértéke és kiterjedtsége tovább nőtt.

Az ugyan tény, hogy a kormány mozgástere mindenképp nőhet ezáltal. Sőt, akár feljebb is sorolhatnak a hitelminősítők a bóvli kategóriájából, így csökkenhet az államadósság finanszírozása. A fő kritika azonban a hiány hosszú távon való fenntartása. Egy negatív spirálban lévő gazdaság, csökkenő beruházásokkal és vegetáló gazdasági környezettel nem éppen ideális a hiánycél fenntartása és az adósság leépítése szempontjából. Mindeközben a társadalom is megszenvedte a megszorításokat. A különadókat és megnövekedett terhek nagy részét is mi fizetjük.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
2013.06 2013. Július 2013.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 34 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 9041 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1728
  • e Hét: 5689
  • e Hónap: 14711
  • e Év: 82476
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.