Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Gombás szendvicskrém
  2014-02-16 18:48:56, vasárnap
 
  Gombás szendvicskrém nyersen vagy melegszendvicsnek

Hozzávalók:
20 dkg gomba, 8 dkg margarin, 4 db tojás, 2 tojássárgája, 8 dkg liszt, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, 2 ek étolaj, 1 ek finomra darabolt zöldpetrezselyem, 5 dl tej (esetleg lehet beletenni apróra vágott sonkadarabkákat is), reszelt sajt, ha melegszendvicsként használjuk fel.

Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk és lereszeljük. A gombát megtisztítjuk és nagyon kis darabokra daraboljuk. (vagy szeletelt konzerves gombát is használhatunk). A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, lereszeljük. A margarint felolvasztjuk, és beletesszük a vöröshagymát és a gombát. Jól összedinszteljük, sóval és őrölt borssal ízesítjük. Az étolajból és a lisztből világos rántást készítünk. Feleresztjük tejjel, sóval és őrölt borssal ízesítjük. Ha kell akkor vizet teszünk hozzá. Langyosra hűtjük és hozzákeverjük a tojássárgáját, a reszelt tojást, a gombát és a zöldpetrezselymet. Jól összekeverjük, kenyérre kenve fogyasztjuk. Ha melegszendvicset készítünk belőle, akkor a tetejére sajtot reszelünk és így sütjük, hogy guszta és finom legyen.
 
 
0 komment , kategória:  vacsorára reggelire  
Nincs Cím
  2014-02-16 18:34:29, vasárnap
 
  A HÁZASSÁG HETÉNEK BEFEJEZŐ NAPJA

A család
egyik legfontosabb értéke emberi életünknek
A társadalom legfontosabb törekvése
kellene legyen, hogy segítse a családokat.
Hogy a fiataloknak felmutassa
a szép családi élet példáját.
Sajnos az egész európai társadalom,
a magyar is, válságban van.
Ennek következtében a fiatalok
különösen is félnek az elköteleződéstől.
Első sorban ezért nem kötnek házasságot.
A válások száma is rendkívül magas.
Mert az emberek nagy részének nincs lelki tartaléka.
Ok rengeteg van a válásra.
Ám ezeken túl lehetne lépni.
Nem lenne ennyi válás,
ha a házasfelek képesek lennének
áldozatot hozni a másikért, - a családért.
Pontos megállapítás, hogy manapság
tulajdonképpen nem is a család,
a házasság intézménye van válságban,
- hanem az emberek.

Már magát a család gondolatát kellene
újra az őt megillető fénybe hozni.
Mert elsősorban ez tud értelmet adni
az ember földi létének.
Meggyőződésem, hogy ma már ezen a téren
olyan rosszul állunk,
hogy rajtunk már csak az Isten segíthet.
Segítségét pedig imáinkkal kell kikönyörögjük.
Csak ebben remélhetünk..
Segítse az Úr ifjúságunkat,
hogy merjenek házasságot kötni,
hogy fedezzék fel a házasság szentségében rejlő
számtalan áldást és örömöt!
Segítsen, hogy felismerjük,
- a legnagyobb értékünk ma is a gyermek!
Tudatosítsa bennünk, hogy legigazibb kincsként értékeljük
s akként is neveljük őket,
- reánk bízott, szeretettel körülvett gyermekeinket.
Hogy akik a szerelemben egymásra találtak,
azok mihamarabb az Úrral alkossanak közösséget,
Vele együtt szeressék egymást,
és a már megszületett, vagy megszületendő gyermekeiket!
Adja meg az Úr, hogy mindenki felismerje
a házasság és család valós értékét,
és legyenek nyitottak az ezen értékre épült életre.
Szép estét!
Szeretettel:

Árpád
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
Kicsit a mártásokról...
  2014-02-16 17:49:43, vasárnap
 
 

A francia konyha szabályai alapján 4 alapmártás különböztetünk meg. Azért alapmártások, mert számos további mártás készíthető belőlük.
Segítségükkel feldobhatjuk a legegyszerűbb sültet is és igazi konyhaművészeti remekeket alkothatunk, érdemes tehát kicsit odafigyelni rájuk.

Tehát a négy alapmártás:

Bechamel mártás

Névváltozatai: tejmártás, béchamel vagy bechamel, besamel mártás
Liszt, vaj és tej alkotja. Nevét Béchamel márkiról kapta, aki XIV. Lajos főudvarmestere volt.
Zöldséges ételekhez, fehér húsokhoz, lasagnéba használjuk.

Mártásvariációk besamel alapmártásból:
Gratin mártás: legírozva (tojássárgájával), sajt hozzáadásával
Mornay mártás: gratin mártás, vaj és szerecsendió
Sajtmártás: sajttal
Rákmártás: rákvajjal

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej
szerecsendió
só, bors
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet. Néhány percig pirítjuk, de ne barnuljon meg. Folyamatosan habverővel keverjük, miközben hozzáadjuk a meleg tejet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Fehér mártás

Névváltozatai: fényes mártás, bársonyos mártás, velouté mártás (ejtsd: völuté)
Vajas fehér rántás alaplével felöntve. Az alaplé az étel jellegének megfelelően lehet szárnyas, hal vagy borjú, a lényeg, hogy a csontokat nem kell pirítani, mint a barna mártásnál.
Csirke és halételek kiegészítője.

Mártásvariációk fehérmártásból:
Velencei mártás: halapléből tojással, borral, spenóttal
Auróra szósz: paradicsommal
Supreme (ejtsd:szüprem) mártás: cayenne borssal, citromlével

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl alaplé (csirke, hal, sertés)

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet, majd megvárjuk, míg felhabzik. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a meleg alaplevet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Hollandi mártás

Névváltozatai: felvert mártás, meleg majonéz, vajszósz
Tojássárgájából, vajból, egyes receptek szerint tejszínből készül vízgőz fölött.

Mártásvariációk hollandi alapmártásból:
Beárni mártás: tákonnyal, tárkonyecettel, vagy ha bárányhoz adjuk: mentával
Firenzei mártás: parajpürével
Máltai mártás: narancslével és blansírozott narancshéjjal

Hozzávalók:
12 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
csipet só
fehérbors
Elkészítés: A tojássárgáját vízfürdő felett sózzuk. Vannak, akik egy kanál hideg vizet vagy tejszínt adnak hozzá. Lassan, folyamatos habverős keverés mellett, nehogy rántottát kapjunk, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Borsozzuk, tehetünk hozzá kevés frissen facsart citromlét és jó minőségű fehérbort is. Meleg fürdőn tartjuk tálalásig.

Barna mártás

Névváltozatai: spanyol mártás, barna szósz
Lepirított csontokból, alapléből, zöldségekkel készül, elkészítése igen időigényes, kis adagokban lefagyasztva sokáig eláll.
Vörös húsokhoz, libamájhoz kitűnő.

Mártásvariációk barna alapmártásból:
Madeira mártás: Madeira borral
Egri mártás: Egri bikavérrel, vajjal - libamájhoz
Barna gombamártás: gombával

Hozzávalók:
70 dkg marha, borjú, sertés, birka csont
2 evőkanál paradicsompüré
30 dkg sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma vegyesen
2 fej vöröshagyma
1 liter száraz vörösbor
5 egész szem feketebors
3 db babérlevél
1 szál kakukkfű
2 dkg zsír


Elkészítés: A zöldséget felaprítjuk, a vöröshagymát negyedeljük. A feldarabolt csontokat erős tűzön, kevés zsiradékon sötétre pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a zöldségeket, a borsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, és további 6-8 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és átforgatjuk. Ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, majd lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ha a levét elfőné, pótoljuk vízzel.
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Csőben sült karfiol
  2014-02-16 17:38:23, vasárnap
 
  Hozzávalók:
1 kg karfiol, 5 dkg sajt, só -
a besamel-hez (tejmártás vagy fehér mártás): 5 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, szerecsendió, fehérbors, só

Elkészítés:
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és sós vízben majdnem puhára főzzük. Közben egy másik edényben megolvasztjuk a vajat, és a lisztet benne rózsaszínűre pirítjuk, majd felengedjük a tejjel, felforraljuk, és csomómentesre keverjük (először csak a tej mintegy felét-háromnegyedét öntjük fel, majd ha túl sűrűnek találjuk a mártást, akkor lassanként hozzáadhatjuk a maradékot). Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük (Vigyázat! A szerecsendió íze nagyon intenzív, különösen akkor ha frissen reszeljük a mártásba). Kivajazunk egy tűzálló tálat, belehelyezzük a majdnem készre főtt, jól lecsöpögtetett karfiolrózsákat, majd bevonjuk a mártással. Tetejére reszelt sajtot, vajdarabkákat szórunk, majd a tálat grillsütőbe, vagy sütőbe helyezzük, és jól átsütjük, amíg arany-barnára nem pirul a teteje.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Svájci sárgarépatorta
  2014-02-16 17:33:58, vasárnap
 
 

Hozzávalók:
22 dkg sárgarépa
24 dkg darált dió
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg finomliszt
1 kiskanál sütőpor
6 tojás
20+10 dkg cukor 1/2 kiskanál őrölt fahéj
1/4 kiskanál őrölt szegfűszeg
2 evőkanál körtepálinka
csipet só

A mázhoz:
20 dkg porcukor
annyi citromlé, hogy sűrűn folyó masszát kapjunk

Egy 25 cm átmérőjű, kerek tortaformát kivajazunk. A répákat finomra reszeljük. A darált diót összevegyítjük a liszttel, zsemlemorzsával és sütőporral.
A tojássárgákat habosra keverjük 15 dkg cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, pálinkával. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a 8 dkg cukorral. Ezt a habot és a diós keveréket váltakozva, óvatosan keverve hozzáadjuk a tojássárgájás keverékhez. Legvégül a reszelt répát keverjük bele.
A tésztát az előkészített formába öntjük és 190 fokon 40 perc alatt - tűpróbás ellenőrzéssel- készre sütjük. A formában langyosra hűtjük, majd egy rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a porcukrot sűrű krémmé keverjük a citromlével. A torta tetejére simítjuk a mázat, hagyva, hogy az oldalain szépen lecsurogjon. Hűtőben rádermesztjük, és ha teljesen megszáradt, akkor tálalhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Diétásak  
Citromos apróság
  2014-02-16 17:27:22, vasárnap
 
  Citromos apróság

Hozzávalók:

15 dkg Rama
20 dkg cukor
4 tojás
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2 evőkanál tejföl
1 citrom héja, leve
20 dkg porcukor
Elkészítése:

1.A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük.
2.A sárgáját, a 20 dkg cukorral és a puha vajjal habosra keverjük.
3.Hozzáadjuk a két evőkanál tejfölt, majd folyamatos keverés mellett a lisztet, sütőport is hozzákeverjük.
4.Belereszeljük a citrom héját, majd a fél citrom levét is belenyomjuk.
5.Óvatosan hozzákeverjük a tojások felvert habját is.
6.Előmelegített sütőben 180 fokon, 30-35 perc alatt készre sütjük.
7.Míg sül a piskóta elkészítjük a tetejére a citromos mázat, amihez fél citrom levét elkeverjük 20 dkg porcukorral.
8.A mázat a langyos süteményre kenjük, díszíthetjük színes cukorkákkal.

Kár,hogy képet nem tudok felrakni olyan szépek.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Majonéz, tartár mártás...
  2014-02-16 17:19:38, vasárnap
 
  Majonéz, tartár mártás...

Szeretnélek arra ösztönözni benneteket, hogy inkább otthon készítsétek el és ne a bolti változatot részesítsétek előnyben.
Ez a mártás nagyjából 5 perc alatt elkészíthető és sokkal olcsóbb és finomabb és egészségesebb!!!! mint a bolti változat!!!!

Íme:

Készíthetjük robotgéppel (ami egyszerűbb) és kézzel (ami kiváló edzés a karnak)
2 tojás sárgáját tegyük egy tálba és adjunk hozzá 1 evőkanálnyi mustárt. Keverjük simára, majd nagyon nagyon lassan vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat. Azért fontos,hogy lassan és apránként adjuk, mert egyrészt a mustáros tojásos anyagnak is idő kell amíg felveszi az olajat, másrészt, ha hirtelen nagy mennyiséget öntünk, akkor az egész kicsapódhat, kipelyhesedhet.

(Ha ez megtörténik, akkor úgy tudjuk korrigálni,hogy egy tojás sárgáját habosra verjük, és cseppenként hozzákeverjük az összement majonézt.)

Szóval, nagyjából 1,5-2 dl olajat vesz fel a két tojás. Ha nem kézi mixerrel keverjük, akkor szakasosan adjuk hozzá az olajat, kicsi olaj és keverés amíg fel nem vette, majd újra olaj...
Keverés közben látni fogjuk,hogy egyre sűrűbb masszát kapunk, a majonéz akkor jó, ha már önmagában is megáll és nem folyik.

Tehát ügyesek voltunk és megvan a majonéz! Ahhoz,hogy finom tartármártást, vagy majonéz mártást kapjunk, hozzá kell adnunk 1/2 l tejfölt, 1-2 csipet sót, ízlés szerint fehér borsot, 1-2 evőkanál cukrot, citromlevet és esetleg mustárt és persze az igazi tartár mártás tartalmaz némi fehérbort igény szerint. Itt mennyiségeket nem nagyon lehet meghatározni, mivel mindenki másképpen szereti. Egyszerre mindig csak piciket ízesítsünk, mert hozzá adni még lehet, de elvenni már nem tudunk a fűszerekből!
Arra is figyeljünk, hogy ha kristálycukorral és nem porcukorral édesítjük, akkor idő kell a cukornak, míg feloldódik!

Az elkészült mártásból készülhet kukorica saláta, krumpli saláta, tészta saláta, majonézes alma,tojás saláta stb.stb... vagy egyszerűen csak tartár mártásként adhatjuk az étel mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Mennyire változatosak is a mártások????
  2014-02-16 17:08:48, vasárnap
 
  Mennyire változatosak is a mártások????
Azt hiszem lehet válogatni:)))) és a lentiek még csak az ismertebb változatok...

ALAPMÁRTÁSOK

Besamel mártás:
(tejmártás, fehérmártás) Vaj, liszt, tej, só, alapanyagokból készülő alapmártás.

Veloutée mártás:
(fehér-, vagy bársonyos mártás) Vaj és lisztből világos rántás készítése, és alaplével való felöntését jelenti. Az alaplé lehet: csont-alaplé, szárnyas-alaplé, hal-alaplé. Ez utóbbi esetén Velencei mártást kapunk. Főleg behúzásokhoz használják.

Hollandi mártás:
(Felvert mártás) Tojássárgájából, tejszínből és vajból vízgőz fölött készített alapmártás.

Barnamártás:
(spanyol mártás) Lepirított csontokból, alaplével, zöldségekkel készül, spanyol mártásnak is szokták nevezni.

FEHÉR MÁRTÁSOK:

Gratin mártás:
Besamel alapból, legírozva*, reszelt sajttal.

Mornay mártás:
Besamel alapból, a gratin mártáshoz még vajat és szerecsendiót adunk.

Sajtmártás:
Besamel alapból különböző sajtokkal.

Supreme mártás
Veloutée alapból, legírozva, montírozva, sóval, Cayenne borssal, citromlével ízesítve fehérhúsú szárnyas és borjúhúsból készült ételekhez, tojásokhoz, zöldségekhez adjuk.

Béarni mártás:
Hollandi alapból, tárkony, tárkonyecet hozzáadásával.

Firenzei mártás:
Hollandi alapból parajpüré hozzáadásával.

Máltai mártás:
Hollandi alapból narancslé a blansírozott narancshéj hozzáadásával.

Velencei mártás: Veloutée mártást készítünk hal alaplével, legírozva*, montírozva**, sóval, fehér borral, kevés citromlével és parajpürével ízesítjük. Fehér húsú halételek, illetve tojásételek mellé tálaljuk. Az eredeti francia recept a legírozáshoz un. ,,creme"-t használ. Háromféle ,,creme" van náluk forgalomban:
- créme - sűrűbb, mint a magyar tejföl íze, a tejföl és a habtejszín közötti állományú.
- créme aigre: a mi tejfölünkhöz hasonló ízű, csak szárazabb állományú.
-créme á foutler - habtejszín.
Tejszín helyett a legírozáshoz tejfölt használjunk, mert az eredeti ízhatásokhoz tejsavra van szükség, ami nálunk csak a tejfölben van.



BARNA MÁRTÁSOK

Egri mártás:
Barna alapmártásból Egri bikavérrel, tetejére vajat morzsolva.

Madeira mártás:
Barna alapmártás Madeira borral

Ördögmártás:
Barna alapmártáshoz fűszerkivonatot adunk.

Choron mártás:
Béarni mártáshoz kevés ketchupot kell keverni.

HIDEG MÁRTÁSOK

Barna zománcmártás:
(chaudfroid): Barna alapmártásból étkezési zselatinpor és aszpik hozzáadásával.

Bársonyos mártás:
Vaj, liszt, csontlé, vagy hallé egész bors, só alapanyagokból készül.

Besamelmártás (hidegkészítményekhez):
teavaj, liszt, tej, só felhasználáséval, alapmártás.

Bormártás:
Majonéz alapból fehérbor, só, bors, porcukor, petrezselyemzölddel.

Chantilly mártás:
Majonézmártás cukorral, citromlével.

Cumberland-mártás:
Ribiszkezselé, vörösbor, madeirabor, konyak, narancs, citrom, bors, mustár hozzáadásával készül. Vadhúsokhoz, szárnyasokhoz adjuk.

Csiki mártás:
Majonéz alaphoz gomba, cékla, alma, hagyma, citrom, só hozzáadásával. Budázott vagy roston sült halakhoz adjuk.

Csontlé:
Vegyes csont, vegyes zöldség, vöröshagyma, bors, só hozzáadásával készül.

Ecetes mártás:
Hideg húsokhoz adjuk.

Ecetes torma:
Torma, ecet, só, porcukor felhasználásával készül. Főtt húsokhoz, nyelv és sonkakészítményekhez.

Fehér zománcmártás:
(chaudfroid):Veloutée mártás alaphoz zselatin, aszpik, habtejszín hozzáadásával készül. Szárnyasok, halak stb. áthúzására.

Finom mártás:
Tartármártás alap, szardínia, ajókagyűrű, kapribogyó, csemegeuborka, tojás, kaviár hozzáadásával készül. Tojásételek, halak, stb.

Fűszeres mártás:
Majonéz mártás alaphoz többféle fűszer hozzáadásával készül. Sült angolos hideghúsokhoz adjuk.

Gribiche-mártás:
Majonéz alaphoz tojás, habtejszín, csemegeuborka, kapribogyó fűszerekkel készül. Halakhoz, tojásételekhez, húsételekhez adjuk.



Ketchupos

Majonézmártás:
Majonéz alapmártáshoz habtejszín és ketchup hozzáadásával.

Magyaros mártás:
Majonéz alaphoz pritamin, mustár, fehérbors, citromlé, habtejszín, tejföl, zöldpaprika hozzáadásával.

Majonéz:
(olaj-, vagy alapmártás): tojássárgája, olaj, citromlé, só.

Majonézmártás:
Habtejszín, citrom, bors felhasználásával készül.

Mandulás mártás:
Mandula, főtt tojássárgája, almabefőtt, citrom, porcukor, almaecet, só, habtejszín hozzáadásával. Töltött halakhoz, szárnyas-, malac-, borjúgratinhoz adjuk.

Manselle mártás:
Libamáj, zsír, vöröshagyma, só, törött fehérbors, pástétomfűszer, konyak, habtejszín felhasználásával készül. Libamájhoz, hideg pástétomokhoz adjuk.

Metélőhagyma-mártás:
Majonéz alapmártás, tojás, tejföl, metélőhagyma, só, porcukor, citrom, szemle felhasználásával készül.

Narancsmártás 1:
Narancs, só, citrom, majonéz, habtejszín, porcukor alapanyagokból. Pikáns mártás, spárgához, articsókához, egyéb zöldségfélékhez adhatjuk.

Narancsmártás 2:
Narancs, porcukor, angol mustár, száraz vörös bor, citrom, málnaszörp alapanyagokból. Vadhúsokhoz, pástétomokhoz adjuk.

Norvég mártás:
Szardellapaszta, főtt tojás, étolaj, metélőhagyma, borecet, tejföl, porcukor hozzáadásával készül. Hideg tengeri halakhoz kínáljuk.

Olasz mártás 1:
Majonéz alapmártáshoz borjúvelő, citrom, só hozzáadásával készül. Hidegsültekhez adjuk.

Olasz mártás 2:
Majonéz alaphoz tejföl, habtejszín, metélőhagyma, citrom, Cayenne bors, fehér bor, kaviár hozzáadásával készül. Hideg halakhoz, töltött tojásokhoz adhatjuk.

Paradicsomos tartármártás:
Majonézmártás, paradicsompüré, ketchup, citrom, porcukor, só felhasználásával készül. Hideg angolos húsfélékhez adjuk.

Ravigot mártás:
Citrom, étolaj, csemegeuborka, vöröshagyma, kapribogyó, metélőhagyma, petrezselyemzöld, tárkonylevél, só, törött fehérbors. Marhahúsokhoz, borjúvelőhöz, zöldségekhez adjuk.

Rákmártás:
Majonéz alaphoz konyak, habtejszín, rákredukció, Cayenne bors, céklalé. Rákmajonézhez, ráksalátához, egyéb rákféleségekhez adjuk.

Rákvaj:
Rákhéj (kárász), teavaj, fűszerpaprika felhasználásával készül.

Remoulade-mártás:
Majonéz alap, metélőhagyma, habtejszín, petrezselyem zöldje, citrom, tárkonylevél, csemegeuborka, Cayenne bors, mustár felhasználásával készül. Hideg halakhoz kínáljuk.

Rózsaszín zománcmártás:
Majonéz alaphoz aszpik, paradicsompüré hozzáadásával készül. Tojásételek, rákételek áthúzásához használjuk.

Sárga zománcmártás:
Majonéz, aszpik, citrom, porcukor alapanyagokból.

Svéd mártás:
Majonéz alap, habtejszín, alma, torma, Cayenne bors, fehér bor, citrom, porcukor. Sertés- vagy libasülthez adjuk.

Tejfölmártás:
Tejföl, liszt, mustár, porcukor, tojás, só alapanyagokból készül.

Tiroli mártás:
Majonéz alaphoz habtejszín, ketchup, só, fehér bor, porcukor, Cayenne bors.

Tormamártás: Ecetes torma, angol mustár, borecet, szemle, tej, tejföl, porcukor felhasználásával készül.

Tartármártás:
Majonéz alaphoz tejföl, mustár, bors, citromlé, cukor hozzáadásával.

Remuládmártás:
majonéz alapból mustárral, törött borssal, finomra vágott ecetes uborkával, vöröshagymával, kapribogyóval, petrezselyemzölddel és tárkonylevéllel.

Valentin mártás:
Majonézmártás alaphoz torma, mustár, tárkonylevél hozzáadásával készül. Hidegsültekhez adjuk.

Vigagrette-mártás:
Citrom, étolaj, csemegeuborka, vöröshagyma, kapribogyó, petrezselyem zöldje, metélőhagyma, tárkonylevél, só, őrölt fehérbors hozzávalókból készül. Salátákhoz, sültekhez, halételekhez.

Worcesteres majonézmártás:
Majonézmártás alaphoz Worcester, angol mustár, mustár, citromé, porcukor felhasználásával készül. Hideg angolos húsokhoz, hátszín, bélszín stb. mellé adjuk.

Worcesteres majonézmártás 2.
Majonézmártás, Worcester, tejföl, citrom, olajbogyó, fehér bor hozzávalókból készül. Hidegsültekhez kínáljuk.

Zöldmártás:
Majonéz, habtejszín, paraj, tárkonylevél, petrezselyem zöldje, citrom, fehér bor, Cayenne bors, porcukor, só felhasználásával készül. Halak, tojásételek, töltött paradicsom kísérője.


EGYSZERŰ MELEG MÁRTÁS
Nincs alapmártásuk. Készülhetnek zöldségekből, - gomba, paradicsom, cékla, zeller, sóska, stb. - vagy fűszernövényekből - vöröshagyma, fokhagyma, kapor, stb. Rántással, vagy habarással készítjük el a mártást. Pld. főtt húsok mellé tormamártás, sóskamártás, vagy a töltött paprika paradicsom-mártás nélkül elképzelhetetlen.


MELEG GYÜMÖLCSMÁRTÁS
Gyümölcstől függetlenül azonos módon készül mindegyik. Aromás főzés után finomhabarással sűrítjük (liszt és tej, vagy tejföl, vagy tejszín, tojássárgája, pudingpor). Vannak megszokott mártások, meggymártás,
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Nap szentje: Szent Julianna
  2014-02-16 16:55:55, vasárnap
 
  Nap Szentje - 2014. Február 16.

Nap szentje: Szent Julianna

Julianna ókeresztény vértanú

Julianna Nicomedia prefektusának, Eulogiusnak volt a jegyese, de nem akart addig egybekelni vőlegényével, míg az el nem fogadja Krisztus hitét. Apja emiatt levetkőztette, súlyosan megverette, és átadta a prefektusnak. Eulogius így szólt a leányhoz: ,,Kedves Juliannám, miért űztél gúnyt belőlem, hogy így visszautasítasz?" Julianna így válaszolt: ,,Ha imádod az én Istenemet, engedek neked, egyébként soha nem leszel a férjem." Mire a prefektus: ,,Úrnőm, nem tehetem meg, a császár lefejeztetne." Julianna: ,,Ha így félsz a halandó császárról, hogyan akarhatod, hogy ne féljem a halhatatlan Császárt? Tégy, amit akarsz, engem ugyan félre nem vezetsz."

Ekkor a prefektus keményen megvesszőztette, parancsára fél napon át a hajánál fogva lógatták, majd folyékony ólmot öntöttek a fejére. Mivel ez nem ártott neki, vasra verték és börtönbe zárták, ahol angyal képében eljött hozzá az ördög, és ezt mondta: ,,Julianna, én az Úr angyala vagyok, ő küldött ide, hogy intselek téged, mutass be áldozatot az isteneknek, nehogy még sokáig kínozzanak, és nagyon rossz véget érj." Julianna sírva imádkozott: ,,Uram, Istenem, ne hagyj elvesznem! Mutasd meg, ki az, aki ilyen tanácsot ad nekem." Szózatot hallott ekkor, hogy ragadja meg ezt az ,,angyalt" és kényszerítse, hogy saját maga vallja be kilétét. Így is tett, s kérdésére az ördög azt felelte, hogy az apja küldte őreá, hogy rászedje. Julianna kérdezte: ,,Ki a te apád?" ,,Belzebub hangzott a válasz, aki minden gonoszra elküld minket, és kíméletlenül megkorbácsoltat, valahányszor a keresztények legyőznek. Most már tudom, hogy vesztemre jöttem ide, nem tudtalak legyőzni." Többek között még azt is megvallotta, hogy a keresztények akkor tartják őket a legtávolabb maguktól, amikor az Úr testének misztériumát ünneplik, imádkoznak és prédikálnak. Ekkor Julianna az ördög kezét hátracsavarva megkötözte, a földre taszította, és avval a lánccal, mellyel őt kötözték meg, jól ellátta a baját, az ördög pedig kiabált, könyörgött: ,,Julianna, úrnőm, irgalmazz nekem."

Ekkor a prefektus elővezettette Juliannát a börtönből. Az maga mögött húzta a megkötözött ördögöt, aki egyre kérlelte: ,,Julianna, úrnőm, ne tégy engem még nevetségesebbé, ezentúl nem tudok senkin sem erőt venni. Azt mondják, a keresztények irgalmasok, de benned nincsen irgalom." Így vonszolta keresztül az egész fórumon az ördögöt, majd egy pöcegödörbe dobta. Így jutott a prefektushoz, aki kerékbe törette, hogy szétroppant csontjaiból előbukkant a velő. Az Úr angyala azonban ízzé-porrá törte a kereket, és Juliannát egy pillanat alatt meggyógyította. Látván ezt a jelenlevők, hittek, mire rögtön le is fejeztek ötszáz férfit és százharminc asszonyt közülük. Ezután egy folyékony ólommal teli üstbe vetették Juliannát, de az ólom kellemes fürdővé változott. A prefektus megátkozta saját isteneit, akik egy leányt nem voltak képesek megbüntetni, pedig annyira megsértette őket. Megparancsolta, hogy fejezzék le.

Miközben a vesztőhelyre vezették, egy ifjú képében megjelent a megvert ördög és azt kiabálta: ,,Ne kegyelmezzetek neki! Isteneiteket szidalmazta, és engem ma éjjel súlyosan megvert. Kapja csak meg, amit megérdemelt!" Julianna kissé felnyitotta szemét, és meglátta, hogy ki az, aki ilyesmit beszél; erre a démon elfutott és azt kiáltotta: ,,Jaj nekem, én szerencsétlen, még most is el akar fogni, meg akar kötözni."

Szent Juliannát lefejezték. A prefektus pedig a tengeren hajózva, harmincnégy társával együtt viharba került, és elsüllyedtek. Tetemeiket kivetette a víz, s vadak és madarak martalékává lettek.
 
 
0 komment , kategória:  Szentek  
Grízes krémes – kóstold meg!
  2014-02-16 14:03:11, vasárnap
 
  Amennyiben nem szeretsz vagy nincs időd bajlódni sütéssel, de vágysz egy könnyű finomságra, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!

Íme a grízes krémes!

A piskótához:
6 tojás
0,5 cs sütőpor
0,5 dl olaj
csipet só
9 ek kristálycukor
8 ek liszt
1 ek keserű kakaópor

A krémhez:
6 dl tej
5 púpozott ek búzadara
75 g porcukor
75 g kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
200 g vaj

elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
A tészta:

Szétválasztjuk a tojásokat. A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a sütőport, a sót és a kakaóport.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral.
A tojássárgájás krémhez keverjük óvatosan, majd a lisztet is apránként hozzáadjuk.
A tésztát egy 35×22 centiméteres, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük (15-20 perc). Ha kihűlt, kettévágjuk.

A krém:
A tejet a kristálycukorral felforraljuk. A búzadarát is hozzáadjuk.
Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Időnként megkavarva hagyjuk kihűlni.
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A kihűlt grízes krémmel összekeverjük.
A krém felét a lapok közé kenjük, a másik felét pedig a tetejére. Kakaóporral megszórhatjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 35×22 cm

Forrás: nosalty
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 324
  • e Hét: 1808
  • e Hónap: 8180
  • e Év: 58971
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.