Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A skarlátra Nagymamám patikájából!
  2014-02-27 17:06:34, csütörtök
 
  Gyermekbetegségekre tea keverékek Nagymamám patikájából!

A skarlátra a természet patikájából a bodzateát javaslom.


Torokfájásra: Gargarizáljunk sós vízzel és kamillateával ( A sós víz megváltoztatja a torok helyi savas környezetét és elpusztítja a kórokozókat. )

Köhögés ellen: akácfavirágból és bodza virágból a legjobb teát főzni.

Lázcsillapító: A tormát lereszeljük, sót és ecetet teszünk a vízbe. Ebbe az egyvelegbe beáztatjuk a lepedőt. Ezzel a nedves lepedővel, és ezek után száraz meleg pléddel betekerjük a gyereket, bodzateát itatunk vele. A magas lázat is leviszi (csillapítja) két óra alatt.

Lázcsillapításra a másik kitűnő megoldás, ami szintén gyors javulást eredményez, ha a kettévágott krumplit rákötjük a gyerek talpára. (Kismamáknak is javasolt a 9 hónap alatt.)

Torok illetve garatgyulladást a száraz, kaparó érzés, illetve nehéz nyelés jelzi. Ilyenkor a legjobb, ha kamillateát óránként iszunk. Amíg a gyulladás el nem múlik, óránként felváltva gargarizálunk vérhas gyökér, vagy tölgyfakéreg, illetve kamillateával.

A zsályatea is hatékony gargarizáló szer.(20 g morzsolt tölgyfakéreg, 20 g zsályalevél, 20 g zsályavirág.) A keveréket felöntjük 1liter vízzel, kis lángon felmelegítjük, röviden felfőzzük, ¼ óráig állni hagyjuk, és gézen leszűrjük. A készítménnyel naponta többször gargarizálunk.

A citromlé közismert régi torokgyulladás elleni házi szer, mind ivólé, mind gargarizáló szer formájában igen hatásos. Elkészítése: ¼ citrom levét felöntjük 1/8 liter meleg, előzőleg felforralt vízzel. A cukor nélküli keverékkel naponta 3szor 1 percen át gargarizálunk.

Nátha megelőzése:

A grapefruitmag-kivonat náthaszezonban egy igazi elixír.
A grapefruit nemcsak finom és C-vitaminban gazdag, hanem értékes, természetes antibiotikus anyagokat is hordoz a magjában. Torokfájás esetén langyos vízbe csepegtessünk 10 csepp kivonatot, majd kétóránként gargarizáljunk vele. Ezen kívül naponta 4-6-szor 5 cseppet tegyünk egy pohár vízbe, és igyuk meg.
Jótékony hatású az aromaterápia is. Fejünket kendővel letakarjuk, és forró grapefruit olajat inhalálunk. (Csíraölő és élénkítő hatású.) Naponta egyszer vegyünk gőzfürdőt 20 cseppnyi grapefruit kivonatot adva a fürdővízhez. Ha köhögünk, igyunk mézes grapefruit levet, és keverjünk el grapefruit mag kivonatot langyos vízben a gargarizáláshoz.


,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.drfulakupunktura.hu
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Gyermek teák (de nem csak gyermekeknek)
  2014-02-27 17:03:18, csütörtök
 
  Nagymamám patikájából!

Köhögéscsillapító teák:

Ökörfarkkóró-tea: 1 evőkanál ökörfarkkóró-virágot leforrázunk egy csészényi vízzel. 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük, édesítjük. Étkezések között, negyed vagy fél csészével itassunk a gyermekkel.

Orvosi ziliz tea: hideg kivonatot készítünk belőle, vagyis áztatjuk. Egy evőkanál apróra darabolt orvosi ziliz gyökeret felöntünk fél liter hideg vízzel. 2-3 óra hosszat állni hagyjuk, majd leszűrjük. Fertőtlenítés céljából egyszer felforraljuk. Napi 3-4 alkalommal negyed-, vagy fél csészényit fogyasszon belőle a gyermek.

Vegyes, köhögés elleni teakeverék: 30 gramm primula, 30 gramm kakukkfű, 30 gramm lándzsás útifű, 50 gramm virágos tüdőfű, 15 gramm édesgyökér kell hozzá. 3 evőkanál keveréket 1 liter vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Váladékoldó kakukkfű tea: a kakukkfű tea görcsös és hurutos köhögés esetén javasolt. Segít feloldani a váladékot. Egy teáskanál kakukkfüvet leforrázunk egy csésze vízzel. Lefedve 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Negyed vagy fél csészényit fogyasszon belőle a gyermek, naponta háromszor.

Torokfájásra hársfavirág-kamilla keverék: 20 gramm hársfavirág és 20 gramm kamillavirág szükséges hozzá. Egy teáskanálnyi teakeveréket 1 litervízzel leforrázunk. 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Mézzel ízesíthetjük.

Teakeverék duzzadt nyirokcsomókra: 50 gramm fehér árvacsalán, 50 gramm kerekrepkény, 20 gramm kökényvirág, 20 gramm primulavirág keverékéből 2 evőkanálnyit fél liter vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Immunerősítő teakeverék: 20 gramm lándzsás útifű, 20 gramm vadárvácska, 20 gramm mályvavirág, 20 gramm pásztortáska, 50 gramm édesgyökér keverékéből egy teáskanálnyit egy csésze vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta háromszor igyon belőle egy csészényit a gyermek.

Mézet egy éves kor alatt ne használjunk!

,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Gyermekbetegségekre tea keverékek
  2014-02-27 17:00:39, csütörtök
 
  Nagymamám patikájából!

Influenzát megelőző keverék: 15 g kálmos, 35 g kamilla, 20 g izlandi zuzmó, 35 g gyömbér, 15 g palástfű. Ebből 3 evőkanálnyi szükséges 1 liter teához. Igyunk meg belőle 3 csészével naponta!

Nátha megelőzésére ősszel és tavasszal érdemes mézes hársfatea kúrát tartani

Köhögés kezelésére: 20 g bodzalevél, 25 g angelika gyökér, 25 g kamilla, 20 g hársvirág, 20 g ökörfarkkóró, 30 g orbáncfű, 25 g fűzbarka, 30 g ánizs, 20 g fokhagyma. 1 teáskanálnyi keveréket forrázzunk le negyed liter vízzel! Naponta 2 csészével fogyasszunk.

Hűléses megbetegedés: kaprot tenni a párologtatóba, és így erősíteni az immunrendszert.

Meghűlésre tudom még javasolni a megreszelt torma és krumpli keverékét pakolásként a gyerek torkára tenni és betekerni.

Nagyobb gyerekeknél nagyon tudom még javasolni a bodzavirág, hagyma, kömény keverékéből főzött teát és forrón elkortyolgatni, ahogy kicsit hűl mézzel ízesíteni. (A forró teába soha ne tegyük bele a mézet, mert értékes összetevőit veszítjük el!)

Fontos az ágynyugalom, mert az izzasztással távoznak a beteg szervezetéből a salakanyagok és működésbe lendül az immunrendszer. Az édeskömény a vírus fejlődését gátolja, a köménymag görcsoldó, emésztést elősegítő, vizelet-kiválasztást serkentő, köptető. A vöröshagyma teája köhögéscsillapító. Nyersen gyulladáscsökkentő, vérhígító és immunrendszert erősítő.


,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.drfulakupunktura.hu
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Gyermekbetegségekre Homloküreg és arc Nagymamám patikájából!
  2014-02-27 16:55:05, csütörtök
 
 

Homlok- és arcüreggyulladás:

Illóolajok: Az illóolajoknak minden házi patikában ott a helyük. A nyálkahártyára gyakorolt jótékony hatásuk révén felszabadítják a légutakat. Az árnika, a fekete üröm, az eukaliptusz, a törpefenyő a levendula, a citromfű, a narancs, a rozmaring, illetve a citrom illóolaját inhalálásra használjuk.
Elkészítése: egy tálba 3-5 csepp olajat cseppentünk és felöntjük 1liter forró vízzel. Alkalmazása: Borítsunk a fejünkre egy törülközőt és felváltva szívjuk be szájon, illetve orron át. A kezelést naponta 2-3szor ismételjük meg. Az olajat szórófejes üvegből is szétpermetezhetjük a szobában, vagy cseppentsünk néhány csepp olajat a nedves törölközőre és tegyük a fűtőtestre.

FIGYELEM!!! CSECSEMŐK ÉS 2 ÉVESNÉL FIATALABB GYERMEKEK KEZELÉSÉRE AZ ILLÓOLAJ NEM ALKALMAS!!!

Hangya só: felszabadítja a légutakat, és megszabadít a nátha kellemetlen tünetétől. Elkészítése: 1 csapott teáskanál hangya sót felöntünk 1/8 liter vízzel. Röviden felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A keveréket az orrcsepphez hasonlóan cseppentővel az orrba cseppentjük.

Az édeskömény- kapor keverék közismert inhaláló szer. A recept Hildegard von Bingentől származik.
Összetétele: 20 g száraz édeskömény 80 g száraz kaporcsúcs. Alkalmazása: 1 evőkanál keveréket sütőlapra szórunk és 250 fokon sütőben megsütjük. Ha megfeketedik a sütőt kinyitjuk és a keletkezett gőzöket belélegezzük. 24 órán belül a nátha érezhetően javul.

Láz: A súlyos megfázás néha lázzal jár. A lázat azonban nem kell azonnal gyógyszerrel csillapítani, a láz ugyanis a szervezetnek a kórokozók pusztulását jelző természetes reakciója.

A lázat gyorsan csillapító ecetes zokni Kneipp atya receptjei közül való. Elkészítése: 1 rész ecetet adunk 5 rész szobahőmérsékletű vízhez (összesen ¼ - ½ liter folyadék szükséges.) Egy pár gyapjú térdzoknit az ecetes vízbe mártunk, majd kicsavarjuk.

Alkalmazása: a beteg vegye fel a térdzoknit, ezután mindkét lábát tekerjük be gyapjú takaróval. Azért hogy az ágynemű ne nedvesedjen át, tegyünk alulra és felülre műanyag fóliát (a lábat azonban ne tekerjük körbe fóliával!) Az ecetes zoknit kb. 1 óráig hagyjuk hatni. A kezelést naponta 2-3szor ismételjük meg, egészen addig, amíg a láz csökken.


,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.drfulakupunktura.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyermekbetegségekre tea keverékek Nagymamám patikájából!
  2014-02-27 16:50:14, csütörtök
 
 

Gégefő betegségnél legjobban bevált a kakukkfű gyógyereje mézzel kombinálva.

Szamárköhögésnél is kitűnő a kakukkfű, mivel a köhögési ingert csillapítja, és nyákoldó hatása van. Főzzünk egy csészére való kakukkfű teát, szűrjük le, és tegyünk bele egy evőkanál virág- vagy hársmézet. Naponta háromszor fogyasszuk.

Köhögés ellen: egy nagy fekete retek belsejét vájjuk ki. Töltsünk az üregbe mézet. A keletkezett levet kiskanalanként fogyasszuk el. Kiváló nyálkaoldó és köptető. Hasonlóan járhatunk el egy nagy sárgarépával is.

A krónikus köhögés hátterében krónikus bronchitis,asztma is állhat. A beteg nehezen köhögi fel az éjszaka folyamán a tüdejében képződött váladékot. A köptető, köhögés elleni teák megkönnyítik a váladék felköhögését. Ilyenek az ökörfarkkóró tea, tüdőfű tea, lándzsásútifű-tea az egyik legjobb választás.

A zsurlótea elsősorban gyenge szervezetű gyerekeknek és sovány betegeknek ajánlott, akik kimutatható fertőzés nélkül gyakran és hosszú ideig szenvednek légcsőhurutban.
Elkészítése: 2 teáskanál zsurlófüvet negyed liter vízzel leforrázunk, fél óráig állni hagyjuk és leszűrjük.

Készíthetünk belőle hideg vizes kivonatot is. Ebben az esetben 12 órán át állni hagyjuk hideg vízben, majd leszűrjük, és mielőtt isszuk, kissé meglangyosítjuk. Mézzel ízesítjük.
Alkalmazása: kúraszerűen fogyasszuk 2-3 héten át napi 3 csésze zsurlóteát.

A hagymaszirup régi köhögéscsillapító házi szer. Elkészítése: 1 nagy főzőhagymát 1/8 liter vízben szétdarabolunk. Kipréselt levét 15 dkg nádcukorral sziruppá főzzük. Úgy is készíthetjük,hogy a cukrot a nyers szétdarabolt hagymához adjuk és megvárjuk amíg levet enged,majd kipréseljük. Ebben az esetben a hagyma C-vitamin tartalmát is megőrizzük. Alkalmazása: óránként együnk meg egy teáskanál hagymaszirupot. (Cukorbetegek nem fogyaszthatják)!

Hörgőgyulladás, gége- és légcsőgyulladás: Bodza teát tudom javasolni.



,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.drfulakupunktura.hu
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Légúti, hurutos megbetegedésre Nagymamám füves könyvéből!
  2014-02-27 16:45:29, csütörtök
 
 

Pemetefű elixír kolostori receptje a középkorból származik!

Összetétele: 10 g pemetefű, 30 g édesköménymag, 15 g kúpvirág, 15 g macskatalp.

Elkészítése: 3 evőkanál keveréket 1 liter tiszta fehér borban 3-4 percig főzünk. Leszűrjük és az elixírt literes üvegben tároljuk. Mézzel ízesítjük, ízlés szerint.

Alkalmazása: felnőtteknek az egész napra elosztva a teljes mennyiséget elfogyaszthatják. (Ez az eredeti receptúra ajánlása, nem az enyém!)

6 évesnél fiatalabb gyereke számára naponta 3szor 1 teáskanál,

6-12 éves gyerekeknek naponta 3szor 1 evőkanál elixír ajánlott.


,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.drfulakupunktura.hu
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Borostyán tinktúra Nagymamám patikájából!
  2014-02-27 16:44:20, csütörtök
 
 

Köhögés majdnem minden olyan megfázásnál előfordul, amely a torokról a garatra és a hörgőkre húzódik.

Ibolya-borostyán tinktúra (erős köhögés ellen is ajánlott), alkohol tartalma miatt gyerekeknek nem ajánlom.

Elkészítése: Egy marék ibolyagyökeret és két marék borostyánlevelet nagyon apróra vágunk, és gyógyszertárban kapható 96 %-os alkohol, víz 1:3 arányú keverékében, vagy tömény házi pálinkában, vagy jó minőségű házi borban 1-2 hétig áztatjuk, és naponta felrázzuk.

Az áztatás hőmérséklete 10 - 30 C' között legyen! Ennél melegebb helyen az alkohol könnyen párolog!

Az áztatási idő lejárta után az egészet vászonruhán, vagy sűrű gézen átszűrjük, és kicsi cseppentős üvegekbe töltjük.

Naponta pár cseppet, maximum fél mokkáskanálnyi mennyiséget fogyasztunk elosztva.

Az így elkészített tinktúránk hosszú évekig eltárolja a gyógynövények gyógyító hatóanyait.

Fenyőgyanta tej amit elsősorban asztmás köhögési inger esetén javallott. Elkészítése: 1 teáskanál gyógyszertárban kapható csillagfenyőgyantát, 1 csepp levendula olajat és 1 kanál mézet feloldunk 1 csésze meleg tejben.

A mézes keverékek köhögéscsillapító hatása közismert. Így retekkel, tormával, hagymával illetve édesköményes tejjel kevert méz is csillapítja a köhögést.

A fenyőolaj véd a hörghurut és a köhögés ellen. Alkalmazása: tegyünk néhány csepp olajat a fürdővízhez is. A víz kellemes hőmérsékletű legyen, és a fürdés ne tartson tovább ¼ óránál.

Kakukkfű-zsálya teakeverék: egy marék kakukkfű, 1/2 marék zsálya, 1/2 marék bodzavirág kell hozzá. Ezek evőkanálnyi keverékét egy csésze vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta igyunk meg belőle 6 csészével.
,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.drfulakupunktura.hu
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Spenótos penne pulykamellel 4 főr
  2014-02-27 16:03:41, csütörtök
 
  A gyors és finom tésztareceptekből sosem elég, ezúttal fagyasztott spenót, pulykamell és jófajta parmezán adott egymásnak rapidrandit a tányérunkon.

Spenótos
Hozzávalók
30 dkg tészta (pl. penne vagy orsó)
30 dkg pulykamell
50 dkg spenót (friss vagy mirelit)
4 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
10 dkg frissen reszelt parmezán
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint frissen őrölt szerecsendió
1 tk olívaolaj

A pulykamellet vágjuk falatnyi kockára. A fokhagymát pucoljuk meg és vékonyan szeleteljük fel.

Egy mélyebb serpenyőben az olívaolajon pirítsuk meg a fokhagymát, majd a húst is hozzáadva forgassuk át pár percig.

Sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a spenótot. Takarjuk le és alacsonyabb hőfokon főzzük. Majd öntsük hozzá a tejszínt, reszeljünk rá szerecsendiót.

A tésztát főzzük puhára a csomagoláson feltüntetettek szerint.

Keverjük el a spenótos-húsos raguval és reszeljünk rá parmezánt.
Gourmet7
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Sült céklakrém kecskesajtkrémmel 4 főr
  2014-02-27 16:01:29, csütörtök
 
  Mutatós poharas falat pl. a karácsonyi-szilveszteri büféasztalra. Adhatunk mellé sós rudakat vagy zöldségrudakat mártogatni.

Hozzávalók
2 db nagyobb cékla
2 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
10 dkg kecskesajtkrém
ízlés szerint só, bors

A céklákat csomagoljuk alufóliába, és 200 fokos sütőben kb. 1 óra alatt süssük meg.

Ha kihűltek, hámozzuk meg, kockázzuk föl és pürésítsük a balzsamecettel és az olajjal együtt.

Sózzuk, borsozzuk.

Kis poharakba rétegezzük a cékla- ás a kecskesajtkrémet.
Gourmet7
 
 
0 komment , kategória:  vacsorára reggelire  
Neked!
  2014-02-27 09:53:07, csütörtök
 
  ,,Ha kialszik a fény, és túl sötét van meglátni az utad, kövesd a szíved. A szeretet olyan fény, amelyet senki nem tud kioltani."

(Karen Tim Hawkins
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 381
  • e Hét: 2597
  • e Hónap: 4492
  • e Év: 55283
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.