Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Ötvenhat a megyei napilapban
  2014-10-29 11:15:42, szerda
 
  Ma volt időm végigszemlézni a Kisalföld megyei napilap október 23-a utáni lapszámait, különös tekintettel az ötvenhatos megemlékezésekre, programajánlókra, egyéb ötvenhatos írásokra.

Október 24. péntek

Képes tudósítás Kövér László Házelnök andaui hídnál történő koszorúzásáról- A forradalomra emlékeztünk címmel.

MTI -től átvett rövid írás az október 23-ai budapesti Operaházi díszelőadásról és részletek Áder János Köztársasági Elnök beszédéből, ,, Van értelme a bátor kiállásnak" címmel.

Képes tudósítás egy csornai általános iskola 56-os ünnepségéről.

Nemzetté vált küzdelmében a nép címmel közepes hosszúságú írás és egy kisebb kép a soproni ünnepségről, ahol Dr. Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója volt az ünnepi szónok.

Egy közepes hosszúságú írás a győri megemlékezésről, Az áldozat nem volt hiábavaló címmel. Mellette olvasói megnyilvánulások ötvenhatról.

S az egyetlen újságírói névvel is ellátott írás 23-áról az Papp Győző rovatvezető álláspontja az Álláspont rovatban, Ötvenhatunk címmel.

Október 25. szombat

Képes tudósítás Lébényből - Felújított Pesti srác címmel. ( Fontos kis írás volt. Ki is megyek megnézni majd a fáról (2006.) műkőre cserélt alkotást (2014.)

Programismertetők, A sortűz emlékezete címmel. Mosonmagyaróvár, Jánossomorja, Lébény. Sajnos Mosonmagyaróvárnál egy két nappal későbbi rendezvényt október 26-ra, a Gyásznapra írtak.

Október 27. hétfő

A Kisalföld címoldalon kezdődött a mosonmagyaróvári Gyásznapról, az 1956. október 26- ai sortűzre való megemlékezésekről készült összeállítás, Máig nem gyógyul a seb címmel. Majd a napilap Mosonmagyaróvár és környéke oldalán folytatódott az írás, de már egy újabb címmel, Máig sérülékeny múltunkon a sortűz okozta seb. E cím felett, GYÁSZNAP - Nem tudni pontosan hányan haltak meg felirat. Az írás egyes bekezdéseit is nevesítették: Szándékos tömegmészárlás volt, Förtelmes maszatolás történt 1989 után, Elmaradt a bocsánatkérés. Az írást egyébként egy nagy képpel és három kisebbel illusztrálták, de egyik sem az ünnepi szónokokról készült. ( Gyásztér: Nagy István, államtitkár, Óvári temető: Gábor Józsefné, Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület elnöke) Az összeállításban ugyan idéznek a beszédekből, de majd igyekszem megszerezni teljes terjedelmükben, hogy itt a blogban és az 56-os honlapon is ( www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu ) olvashatók legyenek.

Október 28. kedd

A mosonmagyaróvári híreknél MA dátummal, de mégiscsak betették Dr. Nagy Miklós könyvbemutatóját. (Október 26-hoz jegyezték be először.) Persze ennek se kellett volna így lennie, hiszen október 1-től kész volt az írásom, Két új könyv 1956-ról címmel. De se a Mosonvármegyében, se a Lajta Pressben, se a Kisalföldben nem jelent meg. Én, aki mindennap ezzel foglalkozom nem felejthetem azokat, akik ötvenhatos múltunk jelenét örökké csak sebzik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Két új könyv 1956-ról
  2014-10-28 16:23:58, kedd
 
  Két új könyv 1956-ról

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 58. évfordulóján két új könyv is született Mosonmagyaróvár ötvenhatos történelméhez kapcsolódóan.
Az egyik , Dr. Nagy Miklós : Óvári gazdászok és tanáraik az 1956-os forradalomban című könyv, melyben a szerző visszaemlékezéseket és kordokumentumokat gyűjtött össze a mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Akadémia forradalmi történetéből. A németországi kiadású könyvben a szerző előszava után elolvashatjuk 1956 őszi eseményeinek összefoglalását, az Akadémia hősi halottainak, sebesültjeinek, az emigrált hallgatóknak élettörténetét, a forradalomban részt vett tanárok, professzorok szerepét, majd a megtorlások során indított fegyelmi eljárásokat. A könyv harminchárom személyes visszaemlékezést tartalmaz, melyeknek egy része a szerző saját gyűjtése. A közel 230 oldalas könyv több korabeli dokumentumot is bemutat. A kiadvány epilógusát Prof. Dr. Kuroli Géza írta, melynek szövegét németül is megtaláljuk. A kiadványban L. Burda Zsuzsanna: Fájdalom, vér, sikoly ( Mosonmagyaróvár,1956) című verse is helyet kapott. A könyv címlapjára és az előlapjára Nagy Miklós egy - egy festménye került.
A könyv bemutatójára 2014. október 28-án, kedden, fél hatkor a Cselley Házban ( Fő út 19.) kerül sor.

A másik, Suba György: Magyar Katalin vértanúsága című könyv, mellyel a kiskőrösi ötvenhatos író a mosonmagyaróvári diáklány emléke előtt tiszteleg, aki Budapesten, vöröskeresztes ápolóként, egy sebesült kisfiú mentése közben halt hősi halált 1956. november 7-én. A gazdagon illusztrált, korabeli dokumentumokat, a szerző festményét és egyéb képeket is tartalmazó könyv méltó módon állít emléket Magyar Katalinnak. Suba György könyvét 2014. november 7-én, a Bolyai Iskola Magyar Katalin megemlékezésén, Simon Zsuzsanna, az '56-os Egyesület titkára ajánlja majd az iskola tanulóinak és tanárainak a figyelmébe.

Mindkét kiadvány magánkiadásban jelent meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ötvenhatos sajtószemle a repülőn
  2014-10-28 08:35:00, kedd
 
  Az Október 23-ai Nemzeti Ünnepünk másnapján utaztam repülőgépen. A repülőtéren beszállás előtt olyan újságokat vásároltam, melyek címlapjukon ötvenhattal (is) foglalkoztak. Ezek: Magyar Hirlap, Magyar Nemzet, Szabad Föld, Világ Magyarsága. Gondoltam, hogy az úton végigolvasom majd az ünnepségekről, megemlékezésekről írt tudósításokat illetve egyéb ötvenhatos írásokat, verseket. A közvetlen beszállásnál lévő pultnál pedig szintén volt kitéve két országos napilap, Magyar Nemzet, Népszabadság. Ezek ingyen elvihetők voltak.
Végül a repülési idő alatt ( az étkezést leszámítva) a Magyar Nemzet ötvenhatos írásait olvastam végig és jegyzeteltem is ki. Egy nagy írás volt 1956 a nemzeti önbecsülés példája címmel.
Tartalma: tudósítás Áder János megemlékezéséről a 301-es parcellában, a Műegyetemi ünnepség kapcsán Tőkéczki Lászlóról és Gulyás Gergelyről írtak, a Széna térről Varga Mihályt idézték, Kövér László, Kapuváron járt, Balogh Zoltán Ózdon. Aztán idézetek voltak Lázár János 1956 üzenete c. írásából, mely Hódmezővásárhely önkormányzat honlapján jelent meg , Gulyás Gergely műegyetemi beszédét teljes terjedelmében közölték, ( Tizenegy nap szabadságban élve) , Lomnici Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége tiszteletbeli elnöke minőségében kitüntetéseket adott át Kovács Máténak és ifj. Lomnici Zoltánnak hazaszeretetükért, példamutató elkötelezettségükért és 1956 eszméjének őrzéséért, ápolásáért. De volt új emléktábla avatás is, például a Corvin közben, ahol Angyal Istvánra, Dudás Józsefre és Gérecz Attilára emlékeztek meg ily módon. Természetesen az egyes pártokról és egyéb szervezetekről is írtak. Ezek Kaposváron, Kispesten, az 56-osok terén, a Bem téren, a Mansfeld Péter téren ünnepeltek. De írtak a világszerte megtartott/ megtartandó ünnepségekről is: Csíkszereda, Kolozsvár, Nagyvárad, Torontó, Brüsszel, Delhi, Moszkva, New York, Párizs, Róma.
Az ismertetett összeállításon kívül csak a Tollhegyen című rovatban találtam még egy rövid kis írást Pilhál György tollából, Nem készült mártírnak címmel ( Hegedűs István öttusázó,1924-1956 ).
S ennyi. Nem írtak az ötvenhatos szervezetek ünnepségeiről egy mondatot sem, de még csak nem is utaltak rájuk sehol.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Papp Gyula, a díjazott
  2014-10-24 04:14:34, péntek
 
  Október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulója alkalmából Mosonmagyaróvárért Emlékérem kitüntetésben részesült Papp Gyula, nyugalmazott középiskolai történelem tanár.

Gratulálok!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
OKTÓBER 23.
  2014-10-23 05:35:58, csütörtök
 
  Ma ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulóját. A települések tegnap tartották illetve ma tartják országszerte ünnepségeiket. A Győr-Moson-Sopron megyei programokat végigolvasgatva néhány érdekességről teszek most említést.

1.A beszédmondók között van újságíró, tanár, iskola igazgató, önkormányzati képviselő, agrárkamarai elnök, polgármester, tankerületi igazgató, egyetemi adjunktus, történész, nyugdíjas igazgató, művelődési központ igazgató, országgyűlési képviselő, tagóvoda vezető, egyetemi könyvtár főigazgató, tudományos igazgatóhelyettes, Házelnök, megyei önkormányzati képviselő, múzeum főigazgató, de egyetlen egy ötvenhatos nincs. Se egy ötvenhatos hagyományőrző, vagy egy ötvenhatos szervezet vezetője, képviselője. Egyedül Mosonszentmiklóson történt, hogy 22-én egy nemzetőr leplezte le a község és általa állított új 56-os emlékművet.

Itthon új rend lép életbe idéntől a 23-ai beszédetmondók személyét illetően. Míg eddig mindig más mondta a művelődési házban az ünnepi beszédet ( alpolgármesterek, tanárok, újságírók, iskola igazgatók stb...), 2014-től mindig a polgármester fogja mondani.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ő ne adhatná át ezt a lehetőséget majd másnak.
A mai programok közül egyébként a legkülönlegesebb helyszín és szónok, az Andaui Hídnál lesz , 15-kor. A Házelnök mond beszédet.

2. A programok közül kiválogattam azokat az érdekes, különleges programokat, melyeket csak egy-egy település rendez: fotókiállítás, színi előadás, történelmi viseletek kiállítása, tófutás, fáklyásmenet, fáklyás futás, emlékfutás, új 56-os emlékmű avatás, költészeti előadás, filmvetítés, zenekari koncert, rock énekes fellépése.

Itthon én rendeztem volna idén is ötvenhatos kiállítást ismét a Fleschben, de különböző okok miatt erről letettem. Már nem elég nekem akarni és tenni valamit ötvenhatért. Akarnia kell és tennie kell azért másoknak is!
Viszont különleges lesz, hogy a Kossuth Rádió A Hely című műsorában ma a Gyásztér lesz a Hely. 11-kor kezdődik. Beszélnek az 56-os Egyesület tagjai. Kivéve engem. Aki szeretné a velem készült riportot is hallani, az jobb, ha 9-től már bekapcsolja a rádiót és hallgatja a Napközben című műsort. Elvileg abban fogok szerepelni (Napközben - '1956-os' épületek és házak).

3.Az ünnep alkalom arra, hogy egy település elismeréseket adományozzon az arra érdemeseknek. Több községnél is olvastam, hogy lesz díszpolgári cím,- egyéb kitüntetés, - érdemérem átadás. Mosonmagyaróvárnál nincs ilyen írva, de az utolsó pillanatban azért mégiscsak döntöttek egy személyről, akinek Mosonmagyaróvárért Emlékérmet fognak adományozni. Ennek történetét e napra való tekintettel most nem részletezem.


Végül, mint a mai nap különlegessége meg kell jegyeznem még azt is, hogy Mosonban, az I. Világháborús emlékműnél a Honvéd Hagyományőrzők ma, október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc napján, nemzeti ünnepünkön, délelőtt 9:30-kor tartják az I. Világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésüket.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megemlékezések az 1956-os forradalomról
  2014-10-22 03:55:13, szerda
 
  Ma van az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap. Az iskolák ma tartják megemlékezéseiket, ünnepségeiket. Az időjárás bizony nagyon megváltozott. Most hajnalban ( 4 óra), hogy írom a blogot erősen fúj a szél, szakad az eső. Nem kedvez a helyszíni vagyis a Gyásztéri, de az egyéb szabadtéri megemlékezéseknek sem. Én ma még dolgozom, így sajnos nem tudok elmenni a Hunyadi Iskola rendhagyó megemlékezésére.
Az iskolák mellett több környékbeli községben és városban is ma lesz az ünnepség. A Kisalföld megyei napilap keddi száma, Megemlékezések az 1956-os forradalomról címmel egy teljes oldalon sorolja a megyei és a nem megyei településeket, időponttal, eseménnyel, helyszínnel, Abdától- Tétig bezáróan, de kizárólag az október 22 és/ vagy 23-ai programokkal.
A mosonmagyaróvári Gyásznap, október 26. sajnos abszolút nincs jegyezve. Csak okt. 22. Hunyadi Iskola és okt. 23. Flesch Károly Kulturális Központ.
Október 22 . legérdekesebb ünnepi műsorának egyébként a jánossomorjai ígérkezik, du. 18-kor a Balassi Bálint Művelődési Házban, a budapesti Teathrum Hungaricum előadása, Rencz Antal rendezésében. Címe: Pozsgai Zsolt - Emlékpróba - 1956.

Megj.: A Meghívók 1956 c. mappába néhány meghívót feltöltöttem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Október 21. kedd
  2014-10-21 04:52:27, kedd
 
  Ma itthon és a fővárosban is lesznek ötvenhatos rendezvények. Mielőtt azonban ezekről írok, mindenképp idemásolom a Mosonmagyaróvári Városi Televízió két ötvenhatos helyi rendezvényről, megemlékezésről készült összeállításának linkjét:

1. 1956-os járási szavalóverseny a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégiumban, 2014. október 17.:

http://www.youtube.com/watch?v=WvApZ48Q-FE

2. 1956-os megemlékezés Mosonmagyaróváron, a Mosoni temetőben, 2014.október 19.:

http://www.youtube.com/watch?v=kSXbYSjDKiM

Mindkettőt ajánlom megtekintésre!

És akkor jöjjenek a mai nap eseményei!

1. Mosonmagyaróvár- 56-os kaszinó, történelmi vetélkedő, Hunyadi Mátyás Szakképző és Szakközépiskola, Gyárfás u.,du. 15 óra

2. Budapest, 11 óra, ünnepi megemlékezés a Műegyetemi 56-os emlékműnél, ahol beszédet mond Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere.

In.: oktober23.kormany.hu

Megj.: Nem is olyan rég, még napokra felutaztunk ilyenkor Budapestre, részt venni az ünnepségeken. Sajnos, ez az idő is elmúlt. Örülni kell annak, hogy míg tavaly csak az 56-os Szövetség és magánszemélyek támogatásából tudtam 56-os kiállítást rendezni, addig idén már volt némi keret az 56-os járási szavalóverseny megrendezésére.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Emléktáblát avattak a fővárosi Szent Imre-kórháznál
  2014-10-20 16:49:46, hétfő
 
  Új, 1956-os emléktáblát avattak fel a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház udvarán hétfőn Budapesten.
Az 56-os Szövetség emléktábláján név szerint említik azokat az orvosokat, nővéreket és kórházi segítőket, akik annak idején hősi helytállásról tettek tanúságot.

Az emléktáblát Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, volt miniszterelnök és Bedros J. Róbert főigazgató főorvos leplezte le.
Péteri Miklós főorvos, a kórház szaktanácsadója beszédében elmondta: 23 éve rendszeresen megemlékeznek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, az akkori kórházi elődökről az intézmény udvarán található emlékhelyén, amelyet idén újítottak fel. Az új emléktáblán olvasható névsor a időmúlás miatt ma már nem lehetett teljes - közölte.
Péteri Miklós kijelentette: minden évben hangsúlyozni kell az 1956-os forradalom világtörténelmi jelentőségét és Magyarország szabadsága és nemzeti függetlenségének visszanyerésében játszott szerepét.
Az emléktáblát az ünnepség végén mások mellett megkoszorúzta Boross Péter, Mészáros János kabinetfőnök az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkárságának képviseletében, Zsinka András, a Belügyminisztérium személyi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), a XI. kerület polgármestere, Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) XXII. kerületi polgármester, Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, valamint Fazekas János, az 56-os Szövetség országos elnöke.
A koszorúzást követően az Aesculap Akadémián ünnepi megemlékezést tartottak, ahol Boross Péter mondott beszédet.
Kijelentette: 1956-ban a magyar nemzet képtelen volt elfojtani magában azt a reakciót, amit a legkisebb lehetőség számára biztosított a borzalmas évek után. Mint mondta, szerinte is a nemzet dühkitörése volt 1956.
Október 23. - mámor volt, az álmok nagygyűlése volt - fogalmazott hozzátéve, a nemzet lelke hirtelen kibomlott, az emberek őszintén hitték, hogy azt tehetik, amit szeretnének.
Boross Péter azt mondta: nagyon ritkán történik meg megszállt országban, hogy félretéve minden józan megfontolást, a szabadságvágy ilyen erővel robbanjon ki.
A megemlékezésen többek mellett jelen volt Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke és Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója.

In.: hirado.hu

Megj.: Számomra, két nagyon fontos dolgot juttatott eszembe. Az egyik az, hogy Mosonmagyaróváron mi is, ugyan nem huszonhárom éve, hanem csak nyolc éve, de emlékezünk a Karolina Kórház orvosaira, ápolóira és minden dolgozójára, akik részt vettek az október 26-ai sortűz sebesültjeinek ellátásában, s ez néhai Dr. Székelyhidi Lászlónak köszönhető. Nyugodjék békében! A másik dolog az, hogy bizony a nevekkel mi még adósak vagyunk. Méltó lenne a Karolina Kórházhoz, ha a hősi helytállásról tanúbizonyságot tett dolgozóiról név szerint ők is megemlékeznének!

Fotók a Karolina Kórház c. mappában találhatók.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mindennap ötvenhat
  2014-10-20 05:02:48, hétfő
 
  A héten már gyakorlatilag minden napra jut egy-egy ötvenhatos megemlékezés vagy egyéb program. Az iskolák egyöntetűen szerdán, az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon fogják tartani az ünnepségeiket. Lesz, akik kimennek a Gyásztérre és ott tartják, de lesznek olyanok is, akik nem mennek ki, ahogy eddig sem mentek ki soha. A szerda, a Hunyadi Iskola szempontjából a legkülönlegesebb, mert ők mindig meghívják a volt ipari tanuló sortűz áldozatok hozzátartozóit is, s mivel iskolai emléktáblájuk is van, azt ilyenkor meg szokták koszorúzni.
Az iskola másik nagy rendezvénye lesz kedden az '56-os kaszinó történelmi vetélkedő, mely mára nagyon kinőtte magát, így óhatatlanul is előfordulnak benne problémák. Számomra azért megnyugtató, hogy idén olyan mégsem történhetett meg, hogy egy iskola bojkottálja a versenyt, s nem engedi a diákjait indulni rajta.
Csütörtök, október 23. , Nemzeti Ünnep. Az önkormányzat 16-kor tartja a Flesch Központban az ünnepségét. De aznap Andauban, a Szabadság Hídjánál is lesz egy nagyszabású megemlékezés 15-kor.
Az egyes tévé csatornák is rengeteg műsort ajánlanak huszonharmadikára. Ahogy a Kossuth Rádió is, például a Hely c. műsorukat 11-kor, melyben az óvári sortűz lesz a téma.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma, mosoni megemlékezés
  2014-10-19 03:52:16, vasárnap
 
  Hosszú évek óta kialakult szokás, hogy Mosonban mindig a sortűz napját (október 26-át), a Gyásznapot megelőző vasárnapon tartják a megemlékezést. Ez, most, hogy október 26-a is vasárnapra esik, így teljes egy héttel előbbre esik, vagyis október 19-re, mára.
Délelőtt 9:45-kor szokás szerint istentisztelet lesz a mosoni plébánián, majd 10:45-kor a megemlékezés a mosoni temetőben folytatódik, a Ladányi- Lunczer fívérek által,még 1986- ban állíttatott szimbólikus síremléknél.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 345 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 395
  • e Hét: 3541
  • e Hónap: 4003
  • e Év: 26056
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.