Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Diós kifli
  2014-12-05 20:50:45, péntek
 
 



A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg zsír
1 tojás
kb. 4 evőkanál tejföl
2,5 dkg élesztő
2 evőkanál porcukor
A töltelékhez:
25 dkg darált dió
2 evőkanál porcukor
citromlé

A meghempergetéshez:
vaníliás porcukor

A tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, és egy fél óráig pihentetjük, majd belekeverjük a cukrot. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, beledolgozzuk a tojást és az élesztős tejfölt. Nagyon vékonyra elnyújtjuk, csíkokra felvágjuk. A csíkokat kockára vágjuk, mindegyikre teszünk a töltelékből, és felcsavarjuk, kifli alakúra meghajlítjuk. Előmelegített sütőben 180 °C-on megsütjük. Ha már csak langyos, vaníliás porcukorban meghempergetjük.


Forrás: http://webcukraszda.hu/dios-kifli/

 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
Almás-mákos guba torta vanilia sodóval
  2014-12-05 20:43:34, péntek
 
 



A mákos-almás gubatortához:
6 kifli
15-20 dkg mák őrölve
7 dl tej
10 dkg cukor + 2 evőkanál az almához + 1 teáskanál a tojásfehérjébe
2 evőkanál méz
2 alma
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 kávéskanál fahéj + 1/2 kávéskanálnyi az almához
1-2 evőkanál rum aroma
3 tojás
vaj és zsemlemorzsa a formához
A vaníliasodóhoz:
4 tojássárgája
8 dkg cukor
1 evőkanál liszt (púpozott)
2 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 teáskanál vanília aroma
4 dl tej (+ 1 dl, ha szükséges)
2 dl habtejszín (nem növényi!)

A guba elkészítéséhez felkarikázzuk a kifliket, és egy nagyobb műanyag tálba tesszük. Hozzáadjuk a mákot és a reszelt citromhéjat. Az almát meghámozzuk és lereszeljük egy nagyobb lyukú reszelőn. Egy kisebb fazékban 1 evőkanál vajat megolvasztunk, rátesszük a reszelt almát, meglocsoljuk a citrom levével, a 2 evőkanál cukrot és a fél kávéskanál fahéjat is rászórjuk, majd megpároljuk az almát. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejet feltesszük melegedni a cukorral, vaníliás cukorral, mézzel és a fahéjjal. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kicsit felverjük kézi habverővel, ha már meleg a tej (nem szabad, hogy forró legyen) a sárgájához szedünk pár evőkanálnyit, és összekeverjük. Ha elkezd forrni, levesszük a tűzről, belekeverjük a rum aromát is.
A kiflit összekeverjük a mákos citromhéjjal, és ráöntjük a fűszeres tejet, majd jól összedolgozzuk. Egy 26 cm-es kapcsos formát kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk. A formába szedjük a guba felét, kissé belenyomkodjuk, majd a reszelt-párolt almát elosztjuk a tetején, végül következik a maradék guba a tetejére. Előmelegített sütőben 180°C-on 15 percig sütjük.

Míg sül, a 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Tizenöt perc után kivesszük a sütőből a gubát, és a tetejére simítjuk a kemény habot. Visszatesszük a sütőbe még kb. 20-25 percre, hogy szép, aranybarna legyen a teteje.
A vaníliasodóhoz szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral és a liszttel kikeverjük. Apránként felengedjük a tejjel és a tejszínnel, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vanília aromát. Ekkor, ha sűrűnek találjuk, a maradék 1 dl tejjel hígíthatjuk. Tálalás előtt lehűtjük. Isteni finom vaníliasodó!



Forrás: http://webcukraszda.hu/almas-makos-gubatorta-vaniliasodoval/
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
ropi házilag
  2014-12-05 20:29:39, péntek
 
 



Könnyű, olcsó, gyors: ropi házilag

Nincs benne hidrogénezett növényi zsír, sem tartósítószer. Nincs benne ízfokozó, sem egyéb adalékanyag.
Mindössze 4 összetevőből áll, mégis messze veri a bolti ropikat.
Véletlen kísérletezés szülte, de gyakran fogom készíteni, mert olcsó és nagyon finom. Ráadásul pillanatok alatt elkészül. Lehet ízesíteni sajttal, fokhagymával, különböző fűszerekkel, de így natúron is abszolút jó. Egy hét alatt már harmadszorra sütöm, annyira rákattantunk. Jól záródó dobozban napokig friss, ropogós marad. (Bár arra, hogy napokig ne egye meg senki, nem sok esély van.:)
Hozzávalók:
30 dkg liszt
12 dkg olvasztott liba vagy kacsazsír
15 dkg tejföl


A tészta hozzávalóit összegyúrom. Az olvasztott zsír miatt picit lágyabb lesz a tészta, de így hamarabb összeáll. Fóliába csomagolva a hűtőbe teszem néhány órára. A megkeményedett tésztát kb. fél centi vastagra nyújtom, csíkokra vágom, és a csíkokból pálcikákat sodrok. 180 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütöm. (Nem néztem a pontos időt, de oda kell figyelni, mert hamar megsül.)
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
Ischler
  2014-12-05 20:20:03, péntek
 
 


Hozzávalók:

A tésztához:
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
30 dkg vaj
10 dkg darált dió
2 tojássárgája
csipet fahéj
pici só

Töltelék és bevonat:
~30-35 dkg meggylekvár
2 ek amaretto
200 g csokoládé
2 ek olaj




A tészta hozzávalóit összegyúrom. Ha esetleg túl morzslékos lenne, akkor egy-két kanál hideg vizet adok hozzá. Fóliába csomagolom, és hűtőben pihentetem legalább egy órát. Utána kinyújtom kb. fél centi vastagra, és kis kerek lapokat szúrok ki egy pogácsaszaggatóval. A kis lapokat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, pálcikával megszúrkálom és 180 fokra előmelegített sütőben ~10-12 perc alatt megsütöm. A lekvárt elkeverem a mandulalikőrrel, és a kihűlt lapokat egy-egy teáskanálnyival összeragasztom. A csokit felolvasztom az olajjal és bevonom vele az islereket.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 87 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1030
  • e Hét: 2705
  • e Hónap: 3697
  • e Év: 35426
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.