Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Ehető virágok? Persze! Elsőként az ibolyáról..
  2015-04-11 23:58:01, szombat
 
  Ehető virágok? Persze! Elsőként az ibolyáról..

A kertünkben már ezerrel virágzik az illatos ibolya (Viola odorata). Ezért itt az ideje, hogy ez ehető virágokról és elsőként az ibolyá (k) ról is összeszedjem a tudnivalókat.

Elég sok kerti és vadon élő növény virága ehető, változatosan elkészíthető, főképpen édességként. Gondoljunk a közismert bodzára vagy akácvirágra. Virágmézek, virágszirupok, szörpök, kandírozott virágok, virágzselé, virágkrémek, pudingok, virágecet, bundában sült virágok és gyógynövénykészítmények is ismertek. Ehető virágokkal kapcsolatban több weboldalt és gasztroblogot is felsoroltam az ajánlott irodalomban, és még bővíteni fogom.






Az illatos ibolya és a a rokonai a kerti árvácskák azok, amelyek gasztronómiai, ill. gyógynövény irodalom ehetőként említ. Több ibolyafaj is él hazánkban, köztük védett fajokkal is. Hogy biztosan mindegyik faj ehető-e (valószínűleg), de erről nem találtam információt egyelőre. Arról sem viszont, hogy valamelyik mérgező lenne. Mindenesetre, aki használja, illatos ibolyát használjon, óvatossságból és persze természetvédelmi szempontból is, mert vannak védett ibolyák is. No és persze a kívánt gasztroélményhez is fontos az illat.

Az illatos ibolya szára levéltelen, csak tőlevelei vannak, levelei szív alakúak, indákat fejleszt, virágai kék színűek, illatosak. Kertekben, bolygatottabb erdőkben és gyepekben is alaposan el tud szapordni, szinte kiírthatatlan.






Az ókorban is használták, ibolyaesszenciaként, szerelmi bájitalok készítésére. Shakespeare Szentivánéji álom című darabjában is ebből készít szerelmi varázsitalt az egyik szereplő. A franciák és az olaszok olajat préselnek a virágokból az illatszeripar számára; leveleiből pedig ibolyalevél-olaj készül. A virág esszenciából készített ibolyaszirup francia találmány, de ugyanezt a szirupot felhasználják Amerikában ibolyás teasütemény és mályvacukor készítésére. A leleményesek sütemények, pudingok, jégkrémek, saláták díszítésére, illatosítására használhatják. Kis fantázia... kísérlezetgetés..... A legötletesebb megoldások között találjuk a jégkockába, vagy egy egyszerű gyümölcstorta felső zselérétegébe zárt ibolyavirágokat dekorációként, esetleg a kandírozott ibolyavirágot, mely Sissi kedvenc desszertje volt. Angliában közkedvelt édesség az ibolyakrémmel töltött étcsokoládé korong is, Franciaországban pedig az ibolyával ízesített likőr, a Creme Yvette. Régi magyar szakácskönyvekben is szerepel már ibolyaecet vagy éppen ibolyazselé receptje. pl.: A magyar gazdasszony teendői között is: itt. Gyógynövényként is ismert. Az ibolyaolaj (külsőleg), az ibolyaszirup és ibolyatinktúra pedig főképp torok- és mandulagyulladásra ajánlott szerek. Régi magyar szakácskönyvekben is szerepel már ibolyaecet vagy éppen ibolyazselé receptje
Fiatal levelei salátaként, levesekben, túróhoz, stb. szintén fogyaszthatók.

Fontos: Túlzásba nem szabad vinni fogyasztását, mert a virága és gyökere nagyobb mennyiségben fogyasztva hánytató, hashajtó hatású.






Én is ki fogom próbálni felhasználását, addig is a fenti fotó tulajdonosa engedélyével (köszönöm) szívesen ajánlom a pszichowellness-konyha.blogot Bányai Gyöngyitől, ahol a kandírozott ibolya elkészítése éppen most olvasható. Olyan gyönyörű, hogy saját készítésű ajándéknak is kitűnő. Jól elkészítve sokáig eláll.

További gasztroblogok az ibolyavirág többféle felhasználásával:

palocprovence.blogspot.com (ibolyaecet, kandírozott ibolya)
Ibolya tea, szörp, és zselé - Kertész leszek
selectfood.blogspot.com (ibolyás cukor, méz, zselé, kandírozott ibolya)
Ibolya minden mennyiségben - kerteszleszek
Én a kandírozáshoz a nyers tojáshasználat miatt, biztos, ami biztos szalmonella mentesnek jelzett tojásokat veszek majd, mert kapható olyan is.

Forrás: http://erdokostolo.blogspot.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Ibolya
  2015-04-11 23:49:10, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Ahol az íriszek nyílnak
  2015-04-11 23:47:41, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Lila tulipánok
  2015-04-11 23:42:51, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Tél a tavaszban: joghurttorta
  2015-04-11 23:30:19, szombat
 
  Tél a tavaszban: joghurttorta

Ezúttal nem sütemény, hanem ,,csak" egy édesség lesz a desszert. Tűzhelyeket elzárni, hűtőszekrényt feltekerni, jön a joghurttorta! Csupa fehérség, ha úgy tetszik, emlékmű a télnek: joghurt, tejszín, cukor, meggy - ja, ez utóbbi piros, de kellett valami más szín is, különben nem találom meg a hűtőben a tortát. :)

Sokáig halogattam a zselatinnal való találkozást, ugyanis féltem tőle. Na nem attól, hogy megesz, hanem mert olyan ,,kínainak" tűnt ez az okkerszínű dara, amit először fel kell főzni, utána langyosra hűteni, hogy aztán ehető cementként mindenbe belekössön, amihez hozzákeverik. Viszonyunkban a joghurttorta receptje jelentette a fordulópontot: annyira csábító volt a fotón, hogy kénytelen voltam közelebbi kapcsolatba kerülni a zselatinnal, lévén ez az egyik hozzávaló. Örömmel jelentem: nem harap. De tényleg!





Ennyi épp elég lesz, macikám!

Volt egy másik mumus, a tejszín. Néhány hónapja ugyanis megpróbáltam habot verni belőle - talán tiramisuhoz? -, ám a művelet során a halmazállapot-változás legkisebb jelét sem sikerült felfedeznem rajta. Később aztán olvastam, hogy ilyenkor a tejszínt fagypont közelébe kell hűteni, különben hiába minden. Nos, az enyém szobahőmérsékletű volt... Immár ezen ismeret birtokában olyan kemény habot sikerült vernem a joghurttortához, hogy alig bírtam masszásítani. :)

Beszámolóm a 2. számú joghurttortáról szól. Noha néhány, elsősorban a külcsínt érintő apróságtól eltekintve az elsőként készülttel is elégedett voltam, a második már tényleg szépre sikerült, így inkább ezt mutogatom. Íme a sztori - ne legyen senkinek mumusa ez a remek édesség!





Joghurttorta ide vagy oda, itt a tavasz!

Joghurttorta őzgerincben

Hozzávalók egy 33x10-es nagy őzgerincformához:
5 dl normál natúr joghurt
2 dl 30%-os zsírtartalmú dobozos habtejszín
6 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tasak (25 gr) zselatinpor
20-25 dkg magvalt meggy, cseresznye vagy bogyós gyümölcs (pl. ribiszke, málna), április lévén befőtt vagy fagyasztott. :)
vaj vagy fólia

A díszítéshez:
csokireszelék, habrózsa vagy amit akartok :)





Már őzgerinc nélkül

Fényképezőgép az első joghurttorta lefotózásához :)

Elkészítés: A tejszínt egy éjszakára tegyük a frizsider leghidegebb pontjára. (Én ezután még egy órára átköltöztettem a fagyasztóba, a biztonság kedvéért.) Ha fagyasztott gyümölcs lesz a töltelék, azt viszont előző este vegyük ki a fagyasztóból, és egy edénybe öntve szobahőmérsékleten engedtessük fel.

Másnap egy nem tapadós, nagyobb lábosban keverjük össze a cukrokat a zselatinnal, öntsük rá a joghurtot, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Amint forrni kezd, vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni!





Ha forrni kezd, le vele!

Míg hűl, készítsük elő a formát és verjük fel a tejszínt. Előbbinek két módja van: vagy kivajazzuk, vagy kibéleljük frissen tartó fóliával. Én először a vajazást választottam, de mivel kissé nehezen sikerült kicsalogatni a tortát az őzgerincből, most inkább fóliáztam (csak arra ügyeljünk, hogy lazán, gyűrődésmentesen terítsük a formába, különben ráncos lesz a torta, s itt nem segít a felvarrás). :)

A tejszín felveréséhez előkerestem a kézi habverőt. Érdekes, hogy a tojásfehérjével ellentétben a tejszín lassan, szinte észrevétlenül (bár kissé fröcsögősen) alakul habbá, de keménységben simán lekörözi azt. Mindenesetre ne verjük túl.





...mint Katiban a gyerek :)

Az első tortámnál sokat tipródtam azon, hogy a fagyasztott meggyet felengedjem-e, mielőtt a keverékbe dobom, mert pró és kontra véleményeket egyaránt olvastam erről. Végül úgy döntöttem, hogy mivel bizonyára sok levet ereszt - így is lett -, inkább kiolvasztom és leszűröm. (A szűrleményt természetesen megittam). A blogos tortához befőttet vettem - magozottat -, de ezt is jól leszűrtem, a levét pedig, ugyancsak jóízűen, megittam. :)





Piros, pozsgás




Kukucs, hová tűntetek?

Ha kézmelegre hűlt a joghurt (tovább nem szabad várni, mert szilárdulni kezd), öntsük a felvert tejszínhabra, és alaposan, de vigyázva keverjük össze vele. Legcélszerűbb, ha fakanállal mintegy szétnyomkodjuk a habot a joghurtban. Ezután a massza felét öntsük az előkészített őzgerincbe, majd potyogtassuk bele a lecsepegtetett gyümölcsöt. Végül öntsük rá a maradék masszát, és tegyük a hűtő leghidegebb polcára. Sajnos néhány órára el kell búcsúznunk tőle, ennyi ideig tart ugyanis, míg Zsela Tina rezgős joghurttortát szilárdít joghurtkrémünkből. A legjobb, ha egy éjszakát hűlni hagyjuk (pompás édesség lesz a reggelihez).





Frissen sült, akarom mondani hűlt

A kiborítás következik (bár lehet, hogy minket is kiborítanak a családtagok, ha éjszaka rájártak a tortára). Ennek legegyszerűbb módja, hogy tiszta tálcát fektetünk az őzgerinc nyitott felére, majd hirtelen mozdulattal megfordítjuk az alkalmi tákolmányt (a tálcát közben szorosan az őzgerinchez nyomjuk). Ezután a gerincet egyszerűen leemeljük a tortáról (lehet, hogy picit ütögetni kell, hogy elváljék tőle). A folpackot kidobjuk, a gerincet a mosogatóba tesszük. :)





Ez a biztonsági kamera képe - malacka lopja a tortát. :)

Remélem, Önöknek is tetszik a végeredmény. Gyorsan fotózzák le a rudat, mielőtt széthordja a család! A szeleteléshez fűrészfogú kést javaslok (könnyebben megbirkózik a gyümölcsdarabokkal). Elvileg lehet díszíteni habrózsával, csokireszelékkel stb., de szerintem olyan tetszetős, hogy kár volna felcicomázni. A fehér, rezgős krém a pirosló meggyszemekkel kellően fotogén enélkül is. Az íze pedig...? Inkább nem fájdítom a szívüket, készítsék el mihamarabb!






Jó étvágyat!

Ui.: Ne feledjék, a kész joghurttorta hűtőben tárolandó!

Pistuc

Forrás: Mindmegette.hu -- Tűpróba (blog)
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Rácponty
  2015-04-11 23:16:00, szombat
 
  Rácponty

Hozzávalók:

60 dkg ponty felszeletelve
20 dkg füstölt szalonna
5-6 evőkanál lecsó
20 dkg burgonya
1 fej hagyma
2 dl tejföl
bors


Elkészítés:

A halszeleteket megsózzuk, borsozzuk, a felszeletelt füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk a hagymával. A halszeleteket, a hagymás szalonnát, a vékonyra szeletelt burgonyát és a lecsót egy tűzálló tálba rétegezzük. Leöntjük tejföllel, és a sütőben mérsékelt tűzön kb. 30 percig sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Ezoterica küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Hova tűnt a rácponty?
  2015-04-11 23:14:17, szombat
 
  Hova tűnt a rácponty?

Valamikor régen, még a hatvanas években a Matróz csárdában legendásan jól csinálták. A Szabadság híd lábánál az alsó rakparton a Közgazdasági (akkor még Marx Károly nevét viselő) Egyetem alatt volt a csárda, elsősorban diákok és kamionosok látogatták.

Olcsón nagy adag halakat lehetett enni, ráadásul rendkívül finomakat. Az első gebinesek között volt, nagyon elütött az akkor még uniformizált pesti vendéglőktől. Még egy helyen volt pompás rácponty: a Mátyás Pincében, de az már akkor is közönséges halandók számára megfizethetetlen volt.

Ma elég ritkán látni az étlapon, nem tudom, miért. Nagyon finom, és nem túl bonyolult elkészíteni. Vagy mégis?






Rácosan nem csak halat készíthetünk, hanem húst is

Régebbi receptek szerint (amelyek általában a pontyfilézés technikájának leírásával kezdődnek) általában a karikára vágott krumplira tesszük a szalonnával beírdalt halat, rá hagymát, paradicsomot, paprikát, így megsütjük, a vége felé még tejföl jön rá. Néha én is próbálkoztam, nem lett rossz, de valahogy nem volt az igazi. A hal kicsit nyers maradt, vagy nem járta át rendesen a paprika-paradicsom íze.

Újabban inkább szabálytalanul csinálom (azért remélem, nem jön a rendőr értem), de szerintem egyszerűbb és főleg biztosabb és sikeresebb.
Tehát: először is kis olaj-vaj keverékben nagyjából megsütöm a kicsit belisztezett halat. Készen vett filét, a filézés tudományát sajnos máig nem sikerült elsajátítanom. Nem is kell feltétlenül ponty legyen, lehet más hal is, akár tengerből is jöhet. A krumplit héjában megfőzöm, meghámozom, karikára vágom, ez jön az aljára, rá a hal. Irdalva nem lesz, nem is lehet a már megsütött halat, örülök, ha törés nélkül kiveszem az egyes darabokat. Egyszerűen betekerem szalonnával a halakat. Ezután nem hagyma, paprika és paradicsom jön rá, hanem mindez együtt, összefőzve - vagyis egy finom, ízes lecsó, ami a halsütés után ugyanabban serpenyőben készül. Sok tejföl a rétegek közé, és már mehet is a sütőbe. Mérsékelt tűzön jó félórát rotyog, és kész is. A krumpli megitta a rá csöpögő finom levet, az egész homogén, mégis érezni, hogy hal van benne.

Sokat kell belőle csinálni, úgyis elfogy !

Mozzarella

Forrás: Mindmegette.hu -- Mozzarella morfondírozásai
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Laskagomba paprikás
  2015-04-11 23:04:17, szombat
 
  Laskagomba paprikás

Hozzávalók:

1 kg laskagomba
2 fej vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db tv paprika /lehet az egyik hegyes erős, aki szereti a csípőset/
2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
2 evőkanál pirospaprika

őrölt feketebors
étolaj

Elkészítés:

A gombának levágjuk a keményebb tönk részét, alaposan megmossuk, és vastagabb csíkokra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héját, és a paprikákkal együtt felkockázzuk.

A hagymát kevés olajon megdinszteljük,rátesszük a paprikát és a paradicsomot, és kb.10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a paprikával. 20-25 percig pároljuk, ha szükséges, kevés vizet önthetünk rá.

A tejfölt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk vele a gombát. Ha felforrt, levesszük a tűzről.

Galuskával vagy főtt tésztával /szarvacska, orsó, stb./ tálaljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kautz1009 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Májas töltött tojás
  2015-04-11 23:02:38, szombat
 
  Májas töltött tojás

Hozzávalók:

10 keményre főzött tojás
15-20 dkg főtt csirkemáj vagy 2 sertés- és 2 marhamájkrém

bors
mustár
3 dkg vaj
A tartármártáshoz:
2 tojássárgája
2 kanál étolaj

fehérbors
2 kanál mustár
2 kanál porcukor
2 dl tejföl
1 dl fehérbor vagy 2 kanál citromlé

Elkészítés:

A tojást megfőzzük, megpucoljuk, kettévágjuk. A sárgáját kiszedjük, villával összetörjük, amiből egy keveset hagyunk a díszítéshez. A nagyobb rész sárgáját összekeverjük a főtt, darált csirkemájjal vagy a májkrémmel, sóval, borssal, mustárral, a 3 dkg vajjal. A tojásokat ezzel a masszával egyenként megtöltjük.

A tartármártáshoz a 2 tojássárgáját 2 kanál olajjal sűrűre keverjük. Csipet sót adunk hozzá, majd ízlés szerint fehérborsot és 2 kanál mustárt. Jól kikeverjük 2 kanál porcukorral, 2 dl tejföllel és 1 dl fehérborral vagy 2 kanál citromlével, és fél órára hűtőbe tesszük.

Jénai tálba sorba rakjuk a töltött tojásokat. a tármártással leöntjük úgy, hogy a tojások tetejét ne kenjük össze.

Az összetört, félretett tojássárgájával díszítjük, a mártásra és a kiálló tojásokra szórva. A tojások tetejére pici pirosaranyat is nyomhatunk.





Megjegyzés:

A receptet Csuka Lászlóné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Müzlis-almás rétes
  2015-04-11 23:00:47, szombat
 
  Müzlis-almás rétes

Hozzávalók:

1 csomag 6 lapos réteslap
60 dkg aromás alma
8 evőkanál bármilyen müzli
5 dkg mazsola
5 dkg darált dió vagy mogyoró
5 dkg vaj
1 tojás
1 citrom leve
3 evőkanál méz
őrölt fahéj
csipet só

Elkészítés:

Az almákat megtisztítva lereszeljük egy mély tálba. Rácsorgatjuk a mézet, a citromlevet, a habosra felvert tojást, a fahéjat, pici sót. Jól összekeverjük, hozzáadjuk a diót, a mazsolát és a müzlit. 2 órát hagyjuk állni, 1-szer megkeverjük.

Nedves konyharuhára terítünk a 3 réteslapot, aminek a közeit olvasztott vajjal megkenjük. A szélére egy csíkban felkenjük a töltelék felét, szorosan felcsavarjuk. A másik felét is elkészítjük.

Kikent sütőlemezre tesszük, olvasztott vajjal megkenjük, forró sütőben pirosra sütjük.





Megjegyzés:

A receptet Márkóné Molnár Zsuzsanna küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 745
  • e Hét: 1553
  • e Hónap: 15458
  • e Év: 145165
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.