Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Turbolya, a zamatos zöldfűszer
  2015-04-15 23:58:36, szerda
 
  Turbolya, a zamatos zöldfűszer

A legtöbb gyógynövénnyel ellentétben a turbolya ízével nyűgözte le az emberiséget, s nem a benne rejlő gyógyító hatásnak köszönhető, hogy évezredek óta kedvelt volt a Kaukázustól Egyiptomig.

A turbolya őshazája a Kaukázus, megjelenésének pontos idejét nem ismertjük, de azt tudjuk, hogy az ókori civilizációk kedvelték és előszeretettel fogyasztották. A perzsák mellett az egyiptomiak is szerették ezt a növényt, már Tuthankamen sírjában is találtak turbolyamagokat. A görögök turbolyával áldották meg a barátaikat, s arcfiatalító tonikot készítettek belőle, amelybe zsázsát és pitypangot is kevertek. Később a turbolya Itáliában, Rómában is kedveltté vált. Az aromája mellett a rómaiakat az is meggyőzte a turbolyafogyasztás fontosságáról, hogy hittek benne: a növény javítja a memóriát. A középkori emberek nem csak ették, hanem a pestis ellen is bevetették a turbolyát.





A turbolya vagy zamatos turbolya levele nagyon hasonlít a sárgarépáéra, de illata azonnal elárulja

A sárgarépa levelére megtévesztésig hasonlító növény (nem véletlenül, hiszen rokonok) a legtöbb gyógynövénnyel ellentétben nem nagyon jelenik meg a görög és római botanikusok, orvosok írásaiban. Természetesen a rendkívül körültekintő és aprólékos idősebb Pliniusnál azért lehet vele találkozni. A kevés információnak az az oka, hogy a turbolyát egészen a XVII. századig gyógynövényként nem is nagyon tartották számon, annak ellenére, hogy minden generáció tisztában volt a turbolya jótékony hatásaival. Azonban a finom illat és íz felülírta ezeket. Nicolas Culpeper angol botanikus és orvos a XVII. században már ír a turbolyáról, őt megelőzően pedig 1597-ben John Gerard botanikus jegyzi le a turbolyáról, hogy nincs is egészségesebb és jobb dolog annál, mintha ebből a friss növényből hintünk a salátánkra, és azt fogyasztjuk.

A népi gyógyászat - évszázadokon át - ennél szélesebb körben alkalmazta a turbolyát. A Plinius által is említett - emésztőrendszerre és csuklásra gyakorolt - hatása mellett gyakorta kezelték turbolyával a kötőhártya-gyulladást, a trombózist, a magas vérnyomást, s az ókori görögök nyomán a ráncok kései kialakulását is a turbolyából készített arcvizektől remélték. Hittek abban, hogy a turbolya hatásos ellenszere a rosszkedvnek, humorral telítődnek a fogyasztói, frissíti az időseket, s - a rómaiakhoz hasonlóan - sok diák reménykedett benne, hogy a turbolyatea jót tesz a memóriájának, és segítségére lesz a vizsgák során. Ezen kívül a turbolyát hadba fogták az emésztést javító, vizelethajtó, görcsoldó, vesekő ellen összeállított keverékekben is. Kezeltek vele ekcémás tüneteket, ödémákat, tályogokat és köszvényt is.





A tavasz egyik első *zöldsége*, nagyon üde, friss ízzel

A turbolya valóban megnyugtatja a gyomrot, enyhít a hasi fájdalmakon, segít a különféle zúzódások, horzsolások, pattanások és ekcémás tünetek kezelésében, a bőr tonizálásában, a hólyaghurut gyógyításában és tüneteinek enyhítésére is igen alkalmas. A megfázással járó tüneteket is hatékonyan lehet vele kezelni.

Annak ellenére, hogy ennyi nyavalya és kórság ellen vetették be a turbolyát, a növény nem tartozik a különösebben erős gyógynövények közé, de azért számos, bizonyítható jó tulajdonsága van. A turbolyában sokféle vitamin és ásványi anyag megtalálható. Kiváló A- , B- és C-vitamin forrás, valamint számottevő mennyiségű kalcium, vas, mangán, kálium, magnézium, szelén, réz, foszfor és cink található benne.

A turbolya vagy zamatos turbolya a francia konyha egyik kedvelt fűszere, sok esetben a halételek fűszerkeverékének titkos összetevője. A franciák a turbolyát leggyakrabban tárkonnyal, petrezselyemmel és metélőhagymával együtt használják. Norvégiában és Franciaországban előszeretettel szórják meg a salátákat frissen aprított turbolyával, de ragukhoz is adható. Mivel a turbolyának hamar elvész az aromája, ezért kizárólag a főzés végén érdemes az ételhez adni. Európában húsvét közeledtével gyakorta kerül asztalra turbolyával készült leves. A fogást hagyományosan Nagycsütörtökön tálalják, az utolsó vacsora emlékére.





Sós pite, quiche tetejére szórva is nagyon különleges a turbolya

Friss turbolyát néhány élelmiszerboltban, vagy nagyobb, bővebb kínálattal rendelkező zöldségesnél, delikáteszboltban lehet beszerezni. A friss növényt jól záródó zacskóban, hűtőbe téve nagyjából egy hétig tárolhatjuk. A szárított turbolya természetesen sokkal tovább eláll, de íze, illata össze se vethető a friss növényével. A szárított turbolyát száraz, hűvös, fénytől zárt helyen érdemes tárolni. A friss turbolyát ecettel vagy olajjal is tartósíthatjuk.

A turbolya azonban nem csak boltban szerezhető be, hanem akár mi magunk is termeszthetjük, otthoni körülmények között. A kiskertben vagy teraszon, esetleg ablakpárkányon, ládában vagy cserépben is nevelhetünk turbolyát. A magokat tél végétől kezdve érdemes elvetni, majd kéthetenként újra elhinteni.





Vadon is megterem az illatos turbolya

A turbolya nagyon jó fűszere a leveseknek, szószoknak, a halételeknek, de tojásos vagy szárnyasból készített fogások fűszerezésére is ideális. Érdemes kipróbálni spárgához, zöldbabhoz, cékla mellé, sárgarépás és édesköményes ételekkel. A turbolya jó fűszere a gombának, a borsónak, a különféle krumplis fogásoknak, s még a spenóthoz is javasolt adni egy kevés friss turbolyát.





Csak tálaláskor adjuk az ételhez a zamatos zöldfűszert

Ha más fűszernövényekkel szeretnénk összekeverni, akkor célszerű a bazsalikomot, petrezselymet, tárkonyt, snidlinget, zsázsát, kaprot vagy a citromos kakukkfüvet választani partneréül.

A friss turbolyával megszórhatjuk a frissen sült omlettet vagy rántottát, a különféle kevert salátákat, adható burgonyasalátához, s minden olyan ételhez is kipróbálható, amelyhez az eredeti receptben petrezselyem szerepel.





Szendvicsekbe is tehetjük, friss és finom!

Vörösboros marharagu turbolyával

Hozzávalók:
1 kg marhahús
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 közepes sárgarépa
1-2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
5 dl vörösbor
1 1/2 teáskanál szárított kakukkfű
1/2 csokor friss turbolya
2 csipet só
frissen őrölt feketebors
2 evőkanál finomliszt
darabka zsírszalonna

Elkészítés: A szalonnát apró kockákra metélem. Egy nagy jénai tálban, a tűzhelyen kisütöm a zsírját, a pörcöket félreteszem, és a zsírban megkapatom a kockára vágott húst. Eközben bekapcsolom a sütőt 200 fokra.
A kifehérített húst bestaubolom a liszttel, kicsit elkavarom, majd 10 percre a sütőbe dugom. Ezalatt olajon megpirítom az ujjnyi karikára vágott és a hagymakockákat.
10 perc után kiszedem a sütőből a húst, hozzáadom a barnára sült zöldségeket, a fűszereket, sózom. A fokhagymákat késéllel elnyomom, s a hús mellé teszem. A szalonnapörcökkel is gazdagítom a ragut, majd fél liternyi borral felöntöm, alufóliával lefedem, és a 160 fokra lágyított sütőbe tolom úgy 3-4 órára.
Tálalás előtt frissen vágott turbolyával ízesítem, és krumplipürével tálalom.

Turbolyás gombaleves krumpligombóccal

Hozzávalók:
50 dkg csiperke
1 fej vöröshagyma
pirospaprika

2 méretes krumpli
kevés finomliszt
1 tojás
1/2 csokor friss turbolya

Elkészítés: A hagymát megpucolom, kockázom, s olajon megdinsztelem. Ezután a tűzről lehúzom, teszek bele egy kis pirospaprikát, majd rádobom a szeletelt csiperkét, annyi vizet öntök rá, hogy ellepje, és közepes lángon, fedő alatt megpárolom a gombát. Amikor már jó a gomba, akkor felöntöm, sóval ízesítem, és takarékon hagyom rotyogni.
Közben elkészítem a krumpligombócot. A krumplit megpucolom, felkockázom, és enyhén sós vízben megfőzöm. Amikor elkészült, szűrőbe borítom, hagyom, hogy alaposan lecsöpögjön és a felesleges gőz is távozzon belőle, majd összetöröm, teszek bele 1 bő evőkanál finomlisztet, sózom, hozzáütöm a tojást. Összedolgozom, vizes kézzel gombócokat formálok belőle, majd forrásban lévő vízben gyorsan kifőzöm, és egy olajjal megkent tálba teszem.
A levest tálaláskor tejföllel bolondítom, friss turbolyával ízesítem, s a gombócokkal gazdagítom.





Pestót is készíthetünk a friss turbolyából

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Mindmegesszük: a zeller
  2015-04-15 23:51:12, szerda
 
  Mindmegesszük: a zeller

A magyar konyha megkerülhetetlen zöldsége, igaz, jóformán csak a húslevesbe használjuk. Holott a zeller rendkívül egészséges, igen sokféleképp elkészíthető, s a gyökerén kívül, a szárán át a leveléig felhasználható.

A zeller őshazája feltételezhetően a Földközi-tenger öble, de a Közel-Keleten is igen régóta ismert növény. A mocsaras partvidéki területekről begyűjtött vadzellert már az ókori Egyiptomban is fogyasztották, később a görögök nemes növényként tartották számon. Sok esetben a különféle atlétikai versenyek győztesei zellerből kötött csokrokat és koszorút kaptak teljesítményük elismeréseként. Homérosz Odüsszeiájában viszont mint gyógynövény szerepel, hiszen az ókorban számos betegség kezelésére használták a zellert. Gyógyítottak vele náthát, emésztési problémákat, s vízhajtóként is alkalmazták.





Zeller: vízhajtó és nyiroktisztító

De a dísz- és gyógynövényi státuszon túl a görögök - és persze később a rómaiak is - az ételeik ízesítéséhez is használták a zellert. Ám egészen a 18. századig - amíg a zeller nemesítése, a benne lévő keserű íz kiölése meg nem történt -, főleg gyógyászati célokat szolgált, valamint afrodiziákum léte miatt fogyasztották.





Érdemes nyersen salátába is belereszelni

Aztán a 17. században megjelentek az első élelmiszerként történő zellerfelhasználásra utaló feljegyzések, és ebben az időben a zsengébb leveleket és a szár finom hajtásait már egy kevés olajos öntettel fogyasztották Franciaországban és Olaszországban, ahol a zeller keserűségét előfőzéssel próbálták elvenni. A későbbi nemesítés megoldotta ezt a problémát, és a zeller bevette az európai konyhákat.





Egy forró zellerkrémleves jólesik a hűvös napokon

A zeller nagyon erős vízhajtó hatással bír, emellett tisztítja a nyirokrendszert, jótékony hatással van a vérnyomásra és az emésztésre. Sok nátriumot tartalmaz, ezen kívül kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot és káliumot is.

A zellergumó vásárlásakor figyeljünk arra, hogy minél simább felületű, sérüléstől, puha résztől mentes darabot válasszunk. A szivacsos zellert inkább ne vegyük meg. A zeller hűvös helyen jól tárolható, bár a konyhában is kibírja néhány napig, de igen sokáig egy hűs pincében áll el. Pince híján a hűtőben is tárolható a zeller, nagyjából 10 napig.

Az enyhén fűszeres ízű gumót az európai konyha előszeretettel használja fűszerezéshez, például levesekbe, ragukba főzve, de salátaként, valamint sült, rántott vagy pürésített formájában is népszerű. A magyar konyha leginkább a húslevesek, ragulevesek frontján ismeri el a zellert, pedig a gumó azonban sok minden másra is alkalmas.

A híres Oscar Tschirky főpincér által megalkotott, több mint 100 éve töretlen népszerűségnek örvendő Waldorf salátában az alma partnereként ugyan a zeller zöld szára kényeztette a vendégeket, de manapság gyakori, hogy finomra reszelt gumót is tesznek bele, vagy a szárzeller helyett csupán a gumó képviseli a zellert a salátában. A finomra reszelt zellert le is dinsztelhetjük, és a káposztás cvekedli receptjét alapul véve készíthetünk zelleres tésztát is.





A bundában kisütött zellerszeletek olcsó, kiadós, ízletes falatok

A fűszerezésen, a salátákon kívül a megszokott és olykor már igen unalmas krumpli helyett is felhasználhatjuk a zellert. Készíthetünk belőle tökéletes pürét vagy ,,sült krumpli" gyanánt is tálalhatjuk. Kellemes fűszeres íze ilyenkor igazán előnyére válik, a krumplinál sokkal gazdagabb ízvilágú köretet kapunk. A lapokra vágott, előfőzött zellert ránthatjuk is, sőt levest is készíthetünk a zöldségesnél szerényen megbúvó gumókból.

A zellert az egyben sütött húsok alá készített zöldségágyba is beletehetjük. A hús elkészülte után a szaftot magába szívott zöldségeket pürésítve tökéletes mártást alkothatunk.

Egyre népszerűbb nemesített változata, az angolzeller. Itt nem a gumót, hanem a halványzöld, húsos, lédús, vastag szárat fogyasztjuk. Hívják még halványító zellernek, rúdzellernek, szárzellernek is, íze enyhébb, kalóriatartalma minimális.





Az angolzeller vagy szárzeller is egyre népszerűbb

Kétszínű zellerkrémleves

Hozzávalók:
1 nagyobb fej zeller
3-4 szál halványító zeller
8 dkg vaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
1,5 l alaplé
frissen őrölt bors


Elkészítés: Megpucolom a zellert. A vajat megolvasztom, a hagymát apróra vágom, dinsztelem. Mikor már színesedik, akkor hozzáadom a vékony szeletekre vagdosott zellert, felöntöm vízzel vagy -ha akad akkor- húslevessel, picit sózom és puhára főzöm. Amikor kész, akkor 2-3 merőkanálnyi levest, zellerrel egyetemben egy másik lábasba teszek, hozzáadom a felszecskázott szárzellert és összefőzöm. Ezután mindkét lábas tartalmát leturmixolom.
Tálaláskor a vajszínű levesbe beleeresztem a zöldes árnyalatú kistestvérét, majd megfejelem néhány galuskával és az éhes családom elé vetem.

Waldorf saláta

Hozzávalók:
3-4 nagyobb alma
1 kis zellergumó
2 db zellerszár
10 dkg dió
5-6 ek majonéz
1/2 citrom leve
csipetnyi só
frissen őrölt feketebors

Elkészítés: Az almát a nagyobb lyukú reszelőn lereszelem, majd citromlével meglocsolom. A zellert is lereszelem, a zellerszárat pedig a lehető legvékonyabb szeletekre vágom.
A diót száraz serpenyőben lepirítom, majd amikor kicsit kihűlt, akkor egy konyharuhában ledörgölöm a héját. A diót ezután mozsárba teszem és megtöröm. A majonézt ízlés szerint sózom, borsozom, majd az összes hozzávalót egy tálban átkeverem (kevés diót megőrzök a tálalásra) és néhány órát hagyom a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.





Waldorf saláta

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A szárzeller, akit halványítónak is hívnak
  2015-04-15 23:42:18, szerda
 
  A szárzeller, akit halványítónak is hívnak

Szárzellernek, rúdzellernek, angolzellernek és halványított vagy halványító zellernek is hívják. Magas víztartalom és kevés kalória jellemzi. Talán nyersen a legfinomabb, nagyon friss és üde zöldség.

A kezdetektől a mai zellerkínálatig

A zellert már Homérosz is említi az Odüsszeiában. A középkorban a most ismert zellerfajták őse, a mocsári zeller volt az egyik legismertebb gyógynövény. Melankólia ellen és fogfájásra is alkalmazták, afrodiziákumként is említik, és állítólag megfiatalítja fogyasztóit. Egy időben a zellert csak ízesítésre használták, de a nemesítés után megkezdte önálló hódító útját, ma már a gumós, a halványított és a metélő zeller is kapható szinte mindenhol.






Angolzeller, szárzeller, halványító zeller, rúdzeller néven is ismert a kalóriaszegény zöldség

Mit is eszünk?

A zeller az ernyősök családjába tartozik, így közeli rokona a kapor, az édeskömény, a petrezselyem és az ánizs is. Míg a hagyományos zellernél a gumót fogyasztjuk, a szárzeller gumóját nem lehet megenni, itt a levélnyeleket fogyasztjuk. Ezek a 30-40 cm hosszú, 3-4 cm széles, ropogós, húsos részek lédúsak, kellemesen enyhén borsos ízűek. Színük lehet fehér, világossárga, zöld, pirosas és csíkos is. A belső leveleket a zeller szívének is hívják, ezek a legfinomabbak. A halványítás egyébként úgy zajlik, hogy a növekvő zellerszárat földdel eltakarják vagy eleve mély árokba vetik, így a napfény hiánya miatt elveszíti sötétzöld színét, és íze is kevésbé erőteljes. Az eljárás miatt helyesen a halványított zeller lenne az elnevezés, mégis sokan hívják halványító zellernek.





Nagyon finom nyersen is, de bármilyen ételbe tehetjük, amibe amúgy zellert tennénk

Egészséges is

A rostokban gazdag szárzeller a fogyókúrázók kedvelt étele, hiszen kalóriaértéke igen alacsony, 100 grammban mindössze 14 kcal van. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, vitaminokat és nyomelemeket is.





Diétázóknak is tökéletes: kevés kalória, de sok rost van a szárzellerben

Mit készítsünk belőle?

Nyersen, a tövek és levelek levágása és alapos mosás után darabolhatjuk, szeletelhetjük, és már fogyaszthatjuk is. A franciák is ezt teszik, hiszen a nyers zöldséges crudité (ejtsd: krüdité) egyik legfontosabb zöldsége a szárzeller. Salátába téve izgalmas ízt kapunk, de mártogatósnak is kiváló. A leveleket megtöltve hidegtálakra is készíthetünk gusztusos hajócskákat. Egy sajtos besamelmártással finom vacsora a csőben sült angolzeller. Az igazi Waldorf saláta is szárzellerből készül. Sokan a zellerkrémlevest is szárzellerből készítik.





Mindenféle salátákban is nagyon jó helye van az angolzellernek

Zöldséges kuszkusz

Hozzávalók:
A zöldséges keverékhez:
1 póréhagyma
1 kaliforniai paprika
2 bébicukkini
3 szál halványító zeller
fél kínai kel
olívaolaj
grill fűszersó
A kuszkuszhoz:
1 bögre kuszkusz (couscous)
2 bögre forró zöldséglé
1 marék olajos mag (szezám, len, szeletelt mandula, stb)
1 marék mazsola

Elkészítés: Az olajat wokba öntjük. Felszeleteljük a zöldségeket, majd összepároljuk őket (először a hagymát, majd a paprikát, a kelt, a zellert, aztán a cukkinit pirítjuk, a gomba csak a végén jön bele).
Amíg pároljuk a zöldségeket, a kuszkuszt felöntjük a forró zöldséglével, és letakarjuk, hogy megduzzadjon. Ha kész, belekeverjük a mazsolát, majd a tetejét pirított magokkal szórjuk meg. Erre halmozzuk a párolt zöldségeket.





Néhány perc alatt megfő, nem érdemes túlfőzni, mert roppanósan az igazi

Vörös saláta

Hozzávalók:
1 kis fej vöröskáposzta
1 kis uborka
2 szál halványító zeller
3 retek
1 kis fej vöröshagyma
Az öntethez:
3 dl joghurt
1 citrom leve

Elkészítés: A káposzta felső leveleit lefejtjük. A káposztát kettévágjuk, majd vékony metéltre gyaluljuk. Az uborkát megmossuk, szárazra töröljük, és kb. 1x1 cm-es kockákra aprítjuk. A halványító zellert, a retket megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, szintén karikára vágjuk.
Tálba tesszük a zöldségeket, megsózzuk, borsozzuk és összekeverjük, rövid ideig állni hagyjuk. A joghurtot simára kikeverjük, belecsavarjuk a citrom levét, összekeverjük, majd a salátára öntjük és tálaljuk.

Sonkás szárzeller-stangli

Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta
50 dkg szárzeller
20 dkg főtt, füstölt sonka
1,5 dl tejföl
1 tojássárgája

őrölt bors
mustár
10 dkg reszelt sajt (lehetőleg parmezán)
a tészta nyújtásához liszt
a tetejére tojás

Elkészítése: A tésztát hűtőszekrényben hagyjuk felengedni. A szárzellert alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, leveleit lecsipkedjük és fölaprítjuk. A zellerszárakat megtisztítjuk, kb. 12 centis darabokra vágjuk, és enyhén sós vízben félig puhára főzzük. Hideg vízzel azonnal leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük.
A sonkát apróra daraboljuk, és a tejföllel meg a tojássárgájával turmixoljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, és kevés mustárral ízesítjük. A reszelt sajtot és az összevagdalt zellerlevelet belekeverjük.
A felengedett tésztát belisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, majd 15 cm hosszú, 5-6 cm széles csíkokra vágjuk. A sonkás krémmel mindegyiknek a közepét megkenjük, és 1-1 zellerszárat fektetünk rá. (Kissé bele is nyomkodjuk.) A felvert tojással végigsimítjuk a széleit, majd egymástól 2-3 cm távolságra, lehetőleg sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
Előmelegített forró sütőben (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 15-20 percig sütjük. Frissen kitűnő vendégváró sörkorcsolya





Piknikre, partira, uzsonnára is vihetjük, mártogatóshoz is tökéletes a szárzeller

SB

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Hajtogatott medvehagymás pogácsa
  2015-04-15 23:35:19, szerda
 
  Hajtogatott medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:

Az alaptésztához
50 dkg búzaliszt
1 evőkanál só
25 dkg margarin
1 db tojás
18 dkg tejföl (20%-os)
1/2 dl zsíros tejszín
1 csipet kristálycukor
2,5 dkg friss élesztő
A rétegezéshez:
10 dkg margarin
5 dkg medvehagyma
A kenéshez:
1 db tojás

Elkészítés:

A lisztbe tesszük a margarint, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és géppel összegyúrjuk. Egy nylon tasakba tesszük, és 1 éjszakát hagyjuk a hűtőben pihenni.

Másnap a medvehagymát késsel apróra vágjuk, és a puha margarinnal összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a medvehagymás margarinnal, egyik oldalát behajtjuk a közepéig, és ráhajtjuk a másikat. Tiszta konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük. Ha letelt a fél óra, ezt a hajtogatást megismételjük, csak duplán. Újabb pihentetés, és jöhet a tripla hajtogatás. Ismét letakarjuk, és fél órát még pihentetjük.

Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, bekockázzuk egy késsel. Felvert tojással lekenjük, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leesett részt újra gyúrjuk, és azzal is úgy járunk el, míg el nem fogy.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 200 C fokra előmelegített sütőben 180 fokon légkeverésesben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Közben egy szórófejes flakonból spriccelek rá vizet a gőz miatt. Isteni, puha, foszlós pogácsa.





Megjegyzés:

Ha valaki többet szeretne készíteni, vegye duplán az adagot. Ha sokallja, akkor zacskóban fagyassza le, és bármikor előveheti!

A receptet és a fotót Zsuzsamama56 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tavaszi medvehagymás töltött tojás
  2015-04-15 23:33:47, szerda
 
  Tavaszi medvehagymás töltött tojás

Hozzávalók:

2 személynek:
4 db tojás
1 kisebb csokor medvehagyma

bors
mustár
1 szál újhagyma
10 dkg majonéz
3 db koktélparadicsom
2 marék salátakeverék

Elkészítés:

A tojásokat 10 perc alatt megfőzzük. Leöblítjük, és a héjától megszabadítjuk.

A tojást kettévágjuk, a sárgáját külön tálba rakjuk. A medvehagymát mosás után leszárítjuk, aprítóba tesszük, az újhagymát szintén. Felaprítjuk őket, a sárgájához adjuk, villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk, mustárral ízesítjük, majd a majonézzel jól összekeverjük. A tojáskrémet visszatöltjük a fehérjébe, és mosott, leszárított vegyes salátára rendezzük egy tálon.

Koktélparadicsommal díszítjük, és lehűtve tálaljuk bagettel.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Zsuzsamama56 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Kelkáposzta főzelék krumplikockákkal
  2015-04-15 23:30:41, szerda
 
  Kelkáposzta főzelék krumplikockákkal

Hozzávalók:

1 kg kelkáposzta
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál köménymag
20 dkg burgonya
4 evőkanál olaj
4 dkg liszt
fél kávéskanál pirospaprika

Elkészítés:



1. A kelkáposztát megmossuk, lecsorgatjuk, torzsáját kivágjuk, leveleit ujjnyi vékony csíkokra szeljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymát és a köménymagot teatojásba zárjuk, a hagymát finomra vágjuk vagy megreszeljük. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, apróra felkockázzuk.

2. Nagyobb edényben felforralunk 1,5 l vizet, kissé megsózzuk, beledobjuk a kelkáposztát, a burgonyát és a teatojást, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (20-25 perc).

3. Az olajban világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig fonnyasztjuk benne. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, simára keverjük 1 dl hideg vízzel, majd apránként hozzáadunk 1-2 merőkanál főzőlét, és a kelkáposztához szűrjük-keverjük. Fedő nélkül, 10 percig szelíden forraljuk.

4. Eltávolítjuk a főzelékből a teatojást, ízlés szerint utánasózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Feltétként pörköltet, fokhagymás sült húst, fasírtot vagy grillezett krinolint, lecsókolbászt adhatunk hozzá.

1 adag: 846 kJ/203 kcal

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Almás falat
  2015-04-15 23:29:36, szerda
 
  Almás falat

Hozzávalók:

egy 18x27-cm-es tepsihez:
2 nagyobb alma
17,5 dkg vaj
17,5 dkg barna cukor
2 evőkanál méz
fél teáskanál őrölt fahéj
5 dkg mazsola
22,5 dkg zabpehely
2 evőkanál napraforgómag

Elkészítés:

A sütőt melegítsd be 160 fokra. A tepsit tedd rá a sütőpapírra, rajzold körbe egy ceruzával, majd vágd ki.
Olajjal kend ki a tepsit, fektesd bele a sütőpapírt.

Az almákat vágd négybe, hámozd meg őket, szedd ki magházukat. A szeleteket vágd apró kockákra. A vaj felét olvaszd meg, add hozzá az almakockákat, és lassú tűzön párold 10 percig, amíg az alma megpuhul.
A maradék vajjal együtt tedd a lábasba a cukrot, a mézet és a mazsolát. Kis lángon addig kevergesd az egészet, amíg a vaj megolvad. A zabpelyhet és a napraforgómagot is add hozzá. A masszát kanalazd a tepsibe, terítsd egyenletesen szét. A tetejét egy kanál hátsó felével egyengesd el.

A tepsit told a sütő középső rácsára, és süsd 25 percig. Sütés után vedd ki, hagyd 10 percig hűlni, majd vágd kisebb négyzetekre.

Az almás falatoknak szép aranybarnának és puhának kell lenniük, amikor kiveszed őket a sütőből. Ha túl sokáig hűlnek, túl szárazzá válhatnak, és már nem lesznek olyan omlósak.

Megjegyzés:

Nagyon finom, mindenkinek ajánlom, érdemes megkóstolni.

A receptet Nocesz küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Kelkáposzta főzelék fasírtgolyókkal
  2015-04-15 23:28:10, szerda
 
  Kelkáposzta főzelék fasírtgolyókkal

Hozzávalók:

50 dkg kelkáposzta
15-20 dkg burgonya
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál liszt
3 evőkanál étolaj
1 mokkáskanál őrölt kömény

A fasírthoz:
50 dkg darált hús
2 gerzd fokhagyma
1 kiseb fej hagyma
1 db egész tojás
2 db zsemle

bors
pirospaprika
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A kelkáposztát vékony csíkokra, a burgonyát kisebb kockákra felvágjuk. Egy edénybe beletesszük a káposztát és a burgonyát, és annyi forró vízzel öntjük fel, hogy épp ellepje. Megsózzuk, beletesszük az őrölt köményt is, és feltesszük főni.

Míg felforr, világos rántást készítünk az olajból és a lisztből, levesszük a tűzről, belenyomjuk a fokhagymát, elkeverjük benne. Már nem tesszük vissza a tűzre.

Ha megfőtt a burgonya is (ha apróra vágtuk, 3 perc alatt megfő!), felhígítjuk a rántást a káposzta levével, csomómentesre elkeverjük, és visszaöntjük az edénybe. Újból felforraljuk, esetleg utána ízesítjük még.

A darált húshoz hozzáadjuk a tojásokat és a tejbe vagy vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemléket, fűszerezzük, majd kis golyókat formázunk belőle, és olajban megsütjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Vivien707070 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Narancsleves habgaluskákkal
  2015-04-15 23:26:15, szerda
 
  Narancsleves habgaluskákkal

Hozzávalók:

2 narancs
4 dl narancslé
4 dl joghurt
1 csomag vaníliás cukor
6-8 dkg porcukor
4 tojásfehérje

Elkészítés:

A narancsok héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. Hozzáadjuk a többi narancslevet, a joghurtot, a vaníliás cukrot és a porcukrot, habosra turmixoljuk. Behűtjük.

A habgaluskákhoz a fehérjéket csipetnyi porcukorral kemény habbá verjük, majd galuskákat szaggatunk belőle forró. Lecsepegtetjük, és a hideg levesre helyezzük.

Megjegyzés:

A receptet Vavika küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 215
  • e Hét: 2429
  • e Hónap: 16334
  • e Év: 146041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.