Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Adventi gyertyagyújtás
  2015-11-28 18:34:31, szombat
 
 





Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja,

mindig november 27. és december 3. közé esik.



Az advent (vagy ádvent) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (pontosabban december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak. Adventtel veszi kezdetét az egyházi év.

Az advent szó jelentése ,,eljövetel". A latin ,,adventus Domini" kifejezésből származik, ami annyit tesz: ,,Úr eljövetele". A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken nevezték ezt az időszakot ,,kisböjtnek" is.

Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal - más megfogalmazásban a Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal - veszi kezdetét, és a karácsony előtti vasárnapig tart.

Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja, mindig november 27. és december 3. közé esik.

A december 25-e előtti utolsó vasárnap advent negyedik vasárnapja. Az azelőtti advent harmadik vasárnapja és így tovább. 2006-ban azért volt érdekes advent negyedik vasárnapja, mert december 24-ére esett, a legkésőbbi időpontra, amely még karácsony előtt van, hiszen ez a nap karácsony előestéje, vagyis ,,szenteste" (ebből következik, hogy advent első vasárnapja nem lehet később, mint december 3.).


Adventkor a XIX-XX. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1840-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila. Az első koszorúban 19+4 gyertya volt, jelképezve a hétköznapokat is.

A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.- Ezutóbbiról gyakran- tévesen- azt hiszik, hogy a negyedik vasárnapon kell meggyújtani, de valójában advent harmadik vasárnapja az "örömvasárnap"- ami a böjtbe egy kis vidámságot hoz, hogy már közel van Krisztus eljövetele, azaz a Karácsony. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre (vagy közösségre) is utalnak:

- Ádám és Éva - mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
- zsidó nép - akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
- Keresztelő Szent János - aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet);
- Szűz Mária - aki megszülte a Fiút (öröm - rózsaszín gyertya).

Illetve a gyertyák színei nem csak személyt szimbolizálnak:







Ádvent első vasárnapja

Időpontja évről évre változik, Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük. Színe a lila: a templomi terítő lila, a szertartáson a pap lila miseruhát vagy stólát visel, illetve az adventi koszorún elsőnek meggyulladó gyertya színe is lila.



 
 
2 komment , kategória:  Advent, Karácsony  
Aranyosi Ervin: Közel húzlak a szívemhez
  2015-11-28 18:04:19, szombat
 
 





Aranyosi Ervin: Közel húzlak a szívemhez



Közel húzlak a szívemhez,
körül ölel a karom.
Kicsi szíved, szeretettel
megtölteni akarom.

Érezd magad biztonságban,
ezt kívánom teneked.
Töltse be a pici szíved,
öröm, béke, szeretet!
Zárjuk ki a nagyvilágot,
erre jó egy ölelés.
Kint marad a bántó szándék,
ez biztonság növelés.

Körbeveszlek, megnyugtatlak,
már jól érzed itt magad,
értelemmel, érzésekkel
telik meg a pillanat.

Közel húzlak a szívemhez,
és az idő is megáll,
nem is értem, a sok ember,
ha nem ölel, mire vár?

Aranyosi Ervin 2015-11-22.






 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
Tamkó Sirató Károly: Bíztató
  2015-11-28 17:53:18, szombat
 
 





Tamkó Sirató Károly:
Bíztató



Ne ess kétségbe, érjen bármi!
Csak egy a törvény: várni. Várni!

Ha reszket alattad a föld:
Csak önmagadat meg ne öld!

Ha egyetlen vagy, mint a szálfa.
Felvirrad még magányod álma.

Minden beérik, révbe fut:
És győzött az, ki várni tud.





 
 
0 komment , kategória:  Tamkó Sirató Károly  
Bartos Erika: Tél
  2015-11-28 17:45:57, szombat
 
 





Bartos Erika: Tél



Hófehér a város,
Lehullott a hó,
Jégcsap csüng az ágon,
Befragyott a tó.

Sapka nőtt a házon,
Sapkát hord a kút,
Hósapkás az autó,
Jégtükör az út.

Jégvirág a fákon,
Csillogó a táj,
Nagykabátba bújok,
Nyakamban a sál.

Szaladok a dombra,
Csiklandoz a szél,
Fürgén fut a szánkó,
Gyönyörű a tél!





 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Adventi készülődés
  2015-11-28 08:32:41, szombat
 
 





Adventi készülődés



Advent időszaka, másnéven az Úrjöveti időszak, a várakozás ideje. Az Úrjöveti időszak jelentése magába foglalja az Isten utáni vágyakozást, melynek mélynek és tisztának kell lennie, hiszen emberi életünk és várakozásunk csak az Úrban nyer beteljesülést.

Az Adventről szóló első említések Franciaország és Spanyolország területére nyúlnak vissza. Nagy valószínűséggel Rómába, a VI. században vezették be az adventi liturgiát. Az ősi milánói liturgia, eltérően napjainktól, hat hétre határozta meg Advent időszakát. Ezzel szemben I. Gergely pápa (540-604) szertartáskönyve négy vasárnapot említ, a várakozás céljául pedig Jézus testi eljövetelét tűzi ki .

Az adventi időszak három személyt helyez előtérbe: Izajás prófétát, Kereszetelő Szent Jánost és Szűz Máriát. Mindhárman alázatosságukban valamire tanítanak bennünket: Izajás proféta a vágyakozás tanítója, Keresztelő Szent János megható módon bűnbánatra szólítja az embereket, míg Szűz Mária, a boldog édesanya várakozásra inti a lelkeket. Advent szimbólumai a lila szín, amely az összeszedettség, a fegyelem és a bűnbánat színe is egyaránt, a díszítetlen oltárok és az adventi koszorú, amely a Karácsony előtti időszak múlását és a Karácsony közeledését jelzi.

Advent első vasárnapja : Időpontja évről évre változik, mivel Szent András(november 30) napjához legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük(idén november 29-én). Színe a lila, a szertartást vezető pap lila ruhát visel, valamint az adventi koszorú első gyertyája is lila.

Advent második vasárnapja : Színe hasonlóképpen a lila. Advent ünnepe mellett a nagyböjti időszak színe is lila, ezért egyes helyeken a lilát kékkel helyettesítik, hogy a két ünnepet megkülönböztessék egymástól.

Advent harmadik vasárnapja : Az öröm vasárnapja kiemelkedik a többi közül, mivel Advent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, az öröm szimbóluma.

Advent negyedik vasárnapja : Újból a lila szín kerül előtérbe, amely a bűnbánatot szimbolizálja. Ezen a napon az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég.

Advent a reménység időszaka. Reményekkel teli szívvel fordulunk az Úr felé és várjuk eljövetelét. Az időszak sajátos "gyakorlatai" a csöndet, az elmélkedést, az imádságot, bűnbánatot és a Karácsonyra való készülődést foglalják magukba. Ebben az időszakban foglalkozzunk többet Istennel, legyünk többet csendben, kerüljük a hangos helyeket és a szórakozást. Próbáljuk minden figyelmünket Istennek szentelni, tisztítsuk meg lelkünket, tartsunk bűnbánatot. Napjainkban vallási ünnepünk a fogyasztói társadalom ünnepévé vált. A külső hatások ellenére próbáljuk felfedezni a Karácsony igazi értelmét, az önzetlen, alázatos szeretet ünnepét.
"A karácsonyi játékok tönkremennek, a gyöngysorok elvesznek. De a szeretet ajándéka megmarad."

(Ismeretlen szerző)

Szelényi Annától





 
 
0 komment , kategória:  Advent, Karácsony  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 2444 db bejegyzés
Összes: 13020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4334
  • e Hét: 9810
  • e Hónap: 27193
  • e Év: 144439
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.