|
1/6 oldal
|
Bejegyzések száma: 57
|
|
|
|
2016-01-31 17:43:36, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
1 konzerv csicseriborsó vagy fél bögre száraz csicseriborsó
2 gerezd fokhagyma
2-3 ek tahini
1 ek citromlé
csipet római kömény
Só
Olíva olaj a tálaláshoz
Áztasd a nyers csicseriborsót hideg vízbe éjszakára, majd főzd 1.5- 2 óra alatt pépesen puhára.
A már puha csicserit vagy az előzőleg leöblített konzervet tedd robotgépbe a tahinivel, felaprított fokhagymával, citromlével, sóval és római köménnyel majd turmixold masszává. Ha túl sűrű, adj hozzá kevés vizet.
A már kész masszát terítsd szét egy lapos tányéron, locsold gazdagon olíva olajjal és szórd meg pirospaprikával. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2016-01-29 22:11:36, péntek
|
|
|
A tahini nem más, mint egy szezámmagból előállított paszta, mely különböző ételek gyakori ízesítője, elsősorban az észak-afrikai, görög, török és közép-keleti gasztronómiában. Nélkülözhetetlen összetevője például a csicseriborsóból készült hummusznak.
A tahini pirított és őrölt szezámmagból készült paszta, melyet egy kevés olívaolaj segítségével kevernek megfelelő állagúra. Fogyasztása előnyösebb a szezámmagénál, mert az őrölésnek köszönhetően könnyebben emészthető, és a tápanyagokat is jobban tudja hasznosítani a szervezetünk.
2 evőkanál tahini nagyjából 178 kalóriát, 16 gramm zsírt, 6 gramm szénhidrátot és 5 gramm fehérjét tartalmaz. Jelentős mennyiségű található belőle thiaminból, magnéziumból, forszforból, vasból és kalciumból. Bár a zsírtartalma magasnak tűnik, a tahniniben egészséges zsírsavak találhatóak, amelyek védik a szív- és érrendszer egészségét. Lássuk, hogyan hat még a tahini a szervezetünkre!
Tartalmaz például olyan vegyületeket (a sesamint és a sesamolt), amelyek hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet. Ez, illetve az egészséges zsírsavak óvják a szívet és az ereket a károsodásoktól, segítenek megakadályozni a szívbetegségek és a stroke kialakulását. A tahiniban lévő ásványi anyagok emellett a vérnyomásra is jó hatással vannak.
A szezámmagban található anyagok felépítése hasonlít az ösztrogénéhez, így képesek az ezeket érzékelő receptorokhoz kapcsolódni, így bizonyos fokú védelmet nyújthatnak azon daganatos betegségek ellen, melyek kialakulásában a hormonoknak is szerepe van.
A tahini ásványianyag-tartalmának köszönhetően nagyon jót tesz a csontoknak és az ízületeknek, rendszeres fogyasztásával csökkenthető például a csontritkulásra vagy az ízületi kopásra való hajlam.
Elkészítés: A szezámmagot palacsintasütőbe öntöm, majd megpirítom. Amikor már a lakást átjárja az isteni illat, leveszem a tűzről. Nem szabad túlpirítani, mert akkor keserű lesz, csak addig, hogy az illata érződjön, és szép aranybarna színe legyen.
Ezután előveszem édesanyám régi kávédarálóját, és belekanalazok 2 púpozott evákanál szezámmagot, kis csipetnyi sót. Majd pépesítem, és ezt egy műanyag edénybe teszem. Ezt folytatom mindaddig, amíg elfogy a szezámmag.
Ezután a péphaz adok 2-4 teáskanálá pirospaprikát, ki hogy szereti, majd pedig egy kis olívaolajat. Elkeverem, és még annyi olajat adok hozzá, hogy sűrű krémet kapjak, ami kenhető, de nem folyik még. Érdemes evőkalanként adni az olajat, mert ha túl folyósra sikerül, akkor a feltét nem marad a kenyéren.
A tahini fogyasztásával kapcsolatban a legnagyobb problémát a magas zsír- és kalóriatartalom jelentheti, viszonylag kis mennyiség is sok energiát tartalmaz, könnyű belőle sokat enni (éppen ezért gyakran csak ízesítőként használják kis mennyiségben). A szezámmag erőteljes allergén, különösen azoknak érdemes óvatosan fogyasztani, akik érzékenyek az olajos magvakra, mogyoróra.
Hogyan építhetjük be a tahinit az étrendünkbe?
A legkönnyebben csicseriborsó-krémbe vagy padlizsánkrémbe keverve, de önmagában is fogyasztható, például zöldségek, saláták mellé. Az újdonságokat kedvelők keverhetik fűszeres zöldségkrém-levesekhez, de akár turmixba is tehetjük. A tahini általában néhány száz forintért megvásárolható az egzotikus ételeket árusító üzletekben, de otthon is nagyon könnyen előállítható, hiszen csak szezámmag, olívaolaj, némi só és citromlé szükséges hozzá.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2016-01-29 22:03:19, péntek
|
|
|
hozzávalók / 4 adag
50 dkg finomliszt
4 db tojássárgája
4 ek olvasztott sertészsír
2 ek porcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 kávéskanál só
2 ek tejföl
4 dl napraforgó olaj (sütéshez)
elkészítés
Alapanyagokat összedolgozzuk, és fél órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán kisodorjuk, kb. 2-3 cm széles és 30 cm hosszú csíkokat vágunk.
Megfogjuk az egyik végét, és körbe-körbe tekerjük (kör alakúra).
Forró olajban kisütjük, és porcukorral meghintjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: farsang |
|
|
|
|
|
2016-01-28 14:06:53, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
8 db csirkecomb és szárny (összesen)
1 tojás
2,5 dl tej
45 dkg liszt
2 teáskanál bors
3 teáskanál só
4 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál pirospaprika
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A lisztbe kavarjuk a fűszereket. A tojást a tejbe keverjük és felverjük. A húsokat először tojásba, majd a fűszeres lisztbe mártjuk. Forró olajban kisütjük. Arra figyeljünk, hogy az olaj ellepje a húsokat!
Ha ropogósabban szereted, akkor miután lisztbe mártottad forgasd bele újra tojásba, majd zsemlemorzsába, de enélkül is fantasztikus! |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2016-01-26 20:12:28, kedd
|
|
|
Mire jó a cékla?
Ennek a salátanövénynek a gyakori fogyasztása segíti és aktiválja a vörösvértestek képződését, javítja a sejtek oxigénellátását. Méregtelenítő, vizelethajtó, savtalanító, kötőszövet-építő, érfalakat erősítő hatása szintén közismert. A cékla szabályozza a gyomorsav működését, növeli a fehérje-anyagcserét, elősegíti és stabilizálja az egészséges bélműködést, így jótékonyan befolyásolja az immunrendszer állapotát. A rendszeresen céklát fogyasztók körében kisebb a bélrák kialakulásának kockázata, s szerepe lehet a koleszterinszint szabályozásában is.
Táplálkozási értéke kiváló, mert répacukor- (szacharóz) tartalma, ballasztanyag-tartalma magas. Az ásványi anyagok - kálium, magnézium, vas, kalcium, szilícium - és a vitaminok az emberi szervezet számára szükséges mennyiségben találhatók benne. Folsavtartalma magas, ami miatt a cékla fogyasztása után már néhány órával fokozódik a kötőszövetek újraképződése. A folsav hatással van az idegrendszer működésére is, míg a kálium a vízháztartásunkat szabályozza, elősegíti a szervezet savtalanítását, méregtelenítését, befolyásolja az emésztést és bélműködést.
A céklában lévő szilícium erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, az ereket és a csontozatot. Az ebben a - főleg salátaként fogyasztott - növényben található karotinoidok, fenolok és szaponinok szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, csökkentik a vér koleszterinszintjét
1950-től a cékladiétát jó eredménnyel alkalmazzák a daganatos betegek kiegészítő diétájaként, illetve a rákbetegség megelőzésében is.
AMIT MÉG TUDNI KELL A CÉKLÁRÓL
A CÉKLA és más élelmiszerek NITRÁT TARTALMA
Céklasaláta
Egy nagyobb céklát, egy kisebb vöröshagymát, 1 egy almát reszeljünk le, majd kevés olajjal, néhány csepp citrommal, mézzel, sóval ízesítsük.
Céklaleves
2-3 nagyobb céklát nyersen hámozzunk meg, majd reszeljük vékony csíkokra. Forró olajon párolunk meg egy kisebb, apróra vágott vöröshagymát, majd tegyük hozzá a reszelt (vagy vékony csíkokra vágott) céklát, s két-három gerezd szétzúzott fokhagymával, ételízesítővel, babérlevéllel pároljuk majdnem puhára. Ekkor engedjük fel hideg vízzel. Hagyjuk felforrni, majd keverjünk a levesbe 2 dl tejfölt (amiben már simára kevertünk egy evőkanálnyi finomlisztet vagy burgonyakeményítőt, kevés fehérborsot, sót). Forraljuk csomómentesre, majd citromlével (vörösborral, vörösborecettel) ízesítsük.
Francia céklasaláta
Fél kg céklát jól megmosunk és közép meleg sütőbe téve puhára sütünk. A sütési idő kisebb céklánál egy óra, nagyobbnál másfél óra. Sütőből kivéve a szokásos módon meghámozzuk és teljesen kihűtjük. Közben két evőkanál finom étolajat keverőtálba teszünk, egy egész citrom megszűrt levével és egy kis csomó finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és egy kis csomó ugyanígy megvágott metélőhagymával együtt. Megsózzuk, borsozzuk, egy csipetnyi mustárt is teszünk bele és habverővel simára keverjük. A céklát kisebb hasábokra vágva keverjük hozzá, hogy össze ne törjön, utánaízesítjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.
Majonézes céklasaláta
Fél kg céklát jól megmosva, a szokásos módon megfőzünk. Ha kihűlt, meghámozzuk és vékony metéltre vágjuk össze. Közben 7 dkg majonézt keverőtálba teszünk, beleteszünk 5 dkg ajókapasztát (szardellapasztát), egy kis csomó finomra vágott metélőhagymát, egy kávéskanál mustárt, megsózzuk, borsozzuk, beletesszük egy egész citrom megszűrt levét, majd habverővel teljesen simára keverjük. Hozzátéve a megfőtt céklát, óvatosan összekeverjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.
Céklasaláta almával
40 dkg céklát jól megmosva megfőzünk, majd meghámozva lehűtjük és metéltre vágjuk. Két db szép nagy borízű almát meghámozunk, magját, magházát kivágjuk belőle és az almát citrommal bedörzsölve vékony metéltre vágjuk. Most keverőtálba teszünk egy kávéskanálnyi ecetet, egy egész citrom megszűrt levét, egy evőkanálnyi vizet és egy csipetnyi porcukrot. Megsózzuk, gyengén megborsozzuk és habverővel simára keverjük, majd hozzátéve a céklát és almát, óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze. Egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.
Céklaleves II.
80 dkg cékla, 20 dkg sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 7 dkg szalonna, 3 dkg margarin, 25 dkg darált sertéshús, 1 l húsleves (leveskockából), 4 háromszögsajt, 1 citrom leve, só, bors
A szalonnát apró kockákra vágjuk és üvegesre kisütjük, hozzáadjuk a karikákra vágott póréhagymát, a kockákra vágott sárgarépát, a céklát, és 5 percig lefödve pároljuk. Hozzákeverjük a darált húst, ezzel további 10 percig pároljuk, majd felöntjük a húslével, és 20 percig főzzük. Végül belekeverjük a háromszögsajtot, és addig keverjük, amíg elolvad; tálalás előtt hozzáadjuk a citromlevet.
Tejes céklaleves
80 dkg cékla, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldség, 1 vöröshagyma, 2 dkg margarin, só, bors, 5 dl húsleves, 5 dl tej, 2 dl tejföl, petrezselyemzöld
Az apróra vágott hagymát a margarinon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a megreszelt céklát, sárgarépát és zöldséget, 5 percig lefödve pároljuk. Felöntjük a húslevessel és készre főzzük. Tálalás előtt hozzáöntjük a tejet és a tejfölt, végül megszórjuk petrezselyemzölddel.
Nyers céklasaláta
80 dkg cékla, 10 dkg torma, 3 evőkanál olaj, 4 evőkanál ecet, só, bors, 1 kávéskanál méz
A céklát és a tormát lereszeljük, összekeverjük és leöntjük az olaj, ecet, méz, só, bors keverékével. Hűtőszekrényben jól lehűtjük.
Céklasaláta I.
2 kg cékla, 15 dkg torma, 1 dl ecet, só, bors, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál köménymag
A céklát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Megsózzuk, belekeverjük a mézet és a köménymagot. Ezután felforraljuk és 10 percig főzzük. Amikor megfőtt, hozzáadjuk az ecetet (előbb nem, mert nem fő meg), majd belekeverjük a tormát. Ha kihűlt, üvegbe tesszük, hűtőszekrényben 5-6 napig tárolhatjuk.
Céklasaláta II.
80 dkg cékla, 2 közepes vöröshagyma,3 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál petrezselyemzöld, só, bors
A céklát 5 cm-es, ceruza vastagságú darabokra vágjuk, és forrásban levő sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük és leöntjük az olajból, ecetből, borsból és petrezselyemzöldből készült öntettel. Hűtőszekrényben jól összeérleljük.
A salátákat érdemes megszórni pirított,őrölt szezámmaggal.
|
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
|
|
|
|
2016-01-26 18:50:44, kedd
|
|
|
Ez az otthon egyszerűen elkészíthető szirup elképesztően hatásosan csökkenti a csípőtájéki felesleget. Emellett vízhajtó hatású, ami szintén a fogyást szolgálja. Különösen akkor hatásos, ha a fogyasztása mellett rendszeresen kardió jellegű edzést végzel (futsz, biciklizel, táncolsz, úszol, stb.). A hatóanyag-kombináció javítja a látást, a hallást és a memóriát is.
Erre lesz szükséged:
- 125 g torma
- 4 db citrom leve
- 2 cm friss gyömbér
- 3 evőkanál méz
- 2 evőkanál fahéj
Így készítsd el
Tedd a tormát és a gyömbér robotgépbe, és miután jól elkeveredetek, add hozzá a citromlevet, és turmixold további 3 percig. Add hozzá a fahéjat és a mézet, és keverd addig, amíg szirupos lesz. Tedd a keveréket befőttesüvegbe, és egyél belőle naponta kétszer egy teáskanálnyit étkezés vagy edzés előtt. A kúrát három hétig csináld. Három hét szünet után kezdheted újra, ha szükséges. |
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
|
|
|
|
2016-01-25 17:13:03, hétfő
|
|
|
25 bölcs mondás, a legkiválóbb írók, költők, hazafik és gondolkodók tollából:
1. Nem lehet elégszer ismételni az alapelvet, hogy csak akkor lehetünk boldogok, ha saját boldogságunkat mások boldogságában keressük. (Saint Simon)
2. Az egésznek része csak az lehet, ki szíve részévé tettet az egészet. (Eötvös József)
3. Minden órádnak leszakaszd virágát, a jövendőnek sivatag homályit bízd, az Istenség vezető kezére, s élj az idővel! (Berzsenyi Dániel)
4. Az igazság gyakran sokáig alszik, de végül mégis felébred. (Kossuth Lajos)
5. Egy a törvény: nincs halandó, ki az életét baj nélkül éli végig, bárhol él. (Szophoklész)
6. A lét válna kibírhatatlanul unalmassá, ha nem próbálnánk megfejteni azokat a titkokat, amelyeket Isten elrejtett előttünk. (Albert Einstein)
7. Csak az a tiéd, amit nem veszthetsz el egy hajótöréskor. (El Gazáli)
8. Vannak még sokan jó lelkek, akikkel az élet útján összeakadunk, és mily szép azokkal barátságban keresztülvándorolni az életen. (Kármán József)
9. Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, a holnap majd gondoskodik magáról. A mának elég a maga baja. (Jézus Krisztus)
10. A balsorsban mutatkozik meg az igazi bátorság. (Voltaire)
11. Egyáltalán nincs véletlen: minden megpróbáltatás büntetés vagy jutalom. (Voltaire)
12. A vizsgálódás nélküli élet, nem embernek való élet. (Platón)
13. Ahol csak lehet, tégy jót! Közben gondolj arra, hogy aki szívében jó, azt a sors nem terheli nagy szenvedéssel. (Pythagorasz)
14. Az igazság alapja a hűség, vagyis szavaink és megállapodásaink valódisága. (Cicero)
15. Minden ember, akivel összekerülök, bizonyos mértékig felettem áll: abban, amit tanulok tőle. (R. W. Emerson)
16. Tiszteld a nőket! ők szövik és fonják földi sorsunkba a mennyei rózsákat. (Schiller)
17. Nem tudom, mit rejt sorsod, mosolyt hoz-e vagy könnyeket. Tanuld meg hát feledni a rosszat, s őrizd meg a boldog perceket. (Ernest Hemingway)
18. Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambícióidat! A kis emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz.(Mark Twain)
19. Az élet nem nagy áldozatokból és kötelességekből, hanem apró dolgokból áll, amelyek a hétköznapi mosolyok és kedvesség által nyerik el és tanítják meg a szívet.(Sir Humphrey Davy)
20. A szerelem az egyetlen gyümölcs, amelynek mindig szezonja van, s mindenki annyit ehet belőle, amennyit csak akar. (Teréz anya)
21. Majdnem minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemed, hogy meglássa azt! (Wass Albert)
22. Az a fontos, hogy mik vagyunk, s nem az, hogy minek tartanak bennünket. (Széchenyi István)
23. Minél tudatlanabb az ember, annál hiúbb. (Széchenyi István)
24. Először azt csináld, ami szükséges. Utána azt, ami lehetséges. És hirtelen azon találod magad, hogy megcsináltad a lehetetlent. (Assisi szent Ferenc)
25. Hiszek benne, hogy Isten irányítja a dolgokat, és neki nincs szüksége a tanácsaimra. Ha Isten vezet, akkor végül minden jóra fordul. Min idegeskednék? (H. Ford) |
|
|
0 komment
, kategória: idézetek |
|
|
|
|
|
2016-01-24 01:20:51, vasárnap
|
|
|
Az öt leghíresebb zsidó, akiknek meghatározó szerepük volt a nyugati
civilizáció kialakulásában:
1. Mózes, aki azt mondta: minden a törvény.
2. Jézus, aki azt mondta: minden a szeretet.
3. Marx, aki azt mondta: minden a tőke.
4. Freud, aki azt mondta: minden a szex.
5. Einstein, aki azt mondta: no-no, minden relatív!
|
|
|
0 komment
, kategória: bohókás |
|
|
|
|
|
1/6 oldal
|
Bejegyzések száma: 57
|
|
|
|
2016. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
57 db bejegyzés |
e év: |
422 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 63
- e Hét: 995
- e Hónap: 1987
- e Év: 33716
|
|
|