Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 229 
Rántott gombafejek illatos gombás rizzsel
  2016-04-30 22:04:34, szombat
 
  Rántott gombafejek illatos gombás rizzsel


Hozzávalók

Hozzávalók:
1 kg nagyobb fejű csiperkegomba

bors
kevés szárított kakukkfű (mert nagyon intenzív)
10-12 dkg reszelt kemény sajt
2 tojás
liszt
zsemlemorzsa
a sütéshez olaj
A rizskörethez:
30 dkg jázmin rizs vagy más hosszúszemű fajta
3-4 dkg vaj vagy olaj
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
6 dl forró víz
a fenti gombák szára (aprítva)
1 közepes vöröshagyma (finomra vágva)

bors
petrezselyem

Elkészítés

Elkészítés: A tisztított gombákat enyhén ecetes vízben pár percig előfőzöm, leszűröm, a szárukat tövétől kicsípem (nem szoktam a héját lehántani), a kalapokat fejjel lefelé fordítom, hogy a felesleges folyadék távozhasson. Majd belenyomkodom a reszelt sajtot, sózom, borsozom, leheletnyi kakukkfűvel meghintem, és hagyományosan panírozom (liszt-tojás-morzsa, majd forró olajban rövid idő alatt mind két oldalukat pirosra sütöm, papírtörlőre szedem.

A körethez a víztől jól lecsepegtetett rizst forró olajon felhevítem, megdinsztelem rajta a vöröshagymát, beleszórom a kakukkfüvet, majd hozzáadom a forró vizet. Ízesítem sóval, borssal, és hozzáadom az aprított gombaszárakat, 15-20 perc alatt takarékon puhára párolom. A végén friss petrezselyemmel megszórom, lazán összekeverem.

Tartárral, majonézzel, fejes salátával tálalom ízlés szerint.





Megjegyzés

Célszerű előbb a köretet elkészíteni, mert a gomba nagyon hamar kisül.
Próbáltam a gombát előfőzés nélkül is rántani, nekem ez a régi, hagyományos módszer jobban bejön.
Rozsnyai Gabriella

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Rebarbara-torta
  2016-04-30 22:02:22, szombat
 
  Rebarbara-torta


Hozzávalók

16 szelethez:
50 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
17,5 dkg vaj
2 db tojás
3 ek tej

A töltelékhez:
1 kg rebarbara
25 dkg porcukor
0,5 dl tejszín
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dkg vaj
3 db tojás
A vaksütéshez:
1 kg szárazbab

Elkészítés

1. A lisztet, a porcukrot és a sütőport egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, egy csipet sót, a tojásokat és a tejet. Összedolgozzuk és a hűtőbe tesszük 30 percre.

2. A meghámozott rebarbarát 15 centiméteres darabokra, majd vékony szeletekre vágjuk. Meghintjük a porcukorral, és 10 percig pihentetjük. Lábasba tesszük egy dl vízzel, és néhány percig pároljuk. Leszűrjük, felfogjuk a levét és félre tesszük.

3. A tésztát kerekre kinyújtjuk, majd 30 centiméteres, kör alakú tortaformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen. Alufóliával lefedjük, és beleszórjuk a szárazbabot, majd 200 fokon 10 percig sütjük. Eltávolítjuk a babot az alufóliával együtt, majd a tésztát további 10 percig sütjük.

4. A rebarbara főzőlevét mérőpohárba tesszük, majd hozzáöntünk annyi vizet, hogy az egész 3 deciliter legyen. Lábosba tesszük a tejszínnel és a pudingporral együtt. Kevergetve felforraljuk, majd 2 percig főzzük. A vajat és a tojásokat hozzáadjuk, majd a tortára simítjuk. Elrendezzük rajta a rebarbarát, és 180 fokos sütőben további 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.





FAZEKAS KIRA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Rakott csirke karfiollal
  2016-04-30 22:00:01, szombat
 
  Rakott csirke karfiollal


Hozzávalók

60 dkg karfiol
2 db sárgarépa
30 dkg csirkemellfilé
2 ek olaj
6 dkg vaj + a kenéshez
4 db tojás
4 ek liszt
15 dkg reszelt sajt
1 csokor felaprított petrezselyemzöld
1 csipet őrölt szerecsendió
bors


Elkészítés

1. A karfiolt megmossuk és rózsáira szedjük, a sárgarépát meghámozzuk és felaprítjuk. Forrásban lévő, sós vízben mindkettőt félpuhára főzzük. A zöldségeket leszűrjük és lecsepegtetjük.

2. A csirkemellet felcsíkozzuk, majd megsózzuk és megborsozzuk, és a felforrósított olajon megpirítjuk.

3. A vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájákat simára keverjük a vajjal és 3 evőkanál liszttel, majd hozzáadjuk a csirkemellet, a zöldségeket, a sajtot és a felaprított petrezselymet. Sóval és szerecsendióval ízesítjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és ezt is beleforgatjuk.

4. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és megszórjuk egy evőkanál liszttel. Belesimítjuk a zöldséges-csirkés keveréket, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.





PALCSEK ZSUZSANNA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Brokkolikrémleves diós burgonyagombóccal
  2016-04-30 21:57:23, szombat
 
  Brokkolikrémleves diós burgonyagombóccal


Hozzávalók

Leveshez:
1,5 kg fagyasztott brokkoli
1 db burgonya
1 nagyobb fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt szerecsendió
csipet szódabikarbóna a főzővízbe (így megtartja szép zöld színét)
őrölt fehér bors
petrezselyem
2 dl laktózmentes tejszín
növényi zsiradék
Burgonyagombóchoz:
1 db nagyobb burgonya
2 dkg durvára vágott, pirított dió
1 tojás sárgája
só, szerecsendió

Elkészítés

1. A vöröshagymát kevés zsiradékon megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott burgonyát, kevés vizet, sózom, és fedő alatt öt percig közepes fokozaton pároljuk. Ezután rátesszük a brokkolirózsákat, átforgatjuk a hagymás, burgonyás alappal, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ekkor tesszük bele a szódabikarbónát.

2. Ízesítjük sóval, fűszerezem őrölt fehérborssal, reszelt szerecsendióval és zúzott fokhagymával. A szerecsendiót frissen reszeljük a levesbe. Amikor megpuhultak az alapanyagok, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, és botmixerrel pürésítjük. Mivel liszt nélkül készítjük ezt a levest, ezért a tejszínnel csak krémesíteni kell.

3.A megmosott burgonyát héjával együtt sós vízben puhára főzzük. Az apróra vágott diót serpenyőben szárazon (zsiradék nélkül), alacsony tűzön addig pirítjuk, míg színe, illata nem lesz. Folyamatosan kevergetjük, nehogy megégjen. A kihűlt főtt burgonyát megpucoljuk és burgonyanyomóval áttörjük. Összekeverjük a tojássárgájával, fűszerekkel, és a pirított dióval.

4. Vizes kézzel tetszés szerinti gombócokat formázunk, és sós, enyhén forrásban lévő vízben pár percig közepes lángon főzzük. (Miután feljöttek a gombócok a víz tetejére, forralunk még egyet rajta, és kész.) Vigyázni kell, ha túlfőzzük, szétesnek a gombócaink! Ha megfőtt, szűrőkanállal kiemeljük, és a forró levesbe tálaljuk.





Megjegyzés

Felcsiki Tünde

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Boldog hétvégét!
  2016-04-30 11:55:49, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
Jó éjszakát!
  2016-04-29 23:51:08, péntek
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Vöröslencsés, zöldséges vegetáriánus lasagne
  2016-04-29 23:10:52, péntek
 
  Vöröslencsés, zöldséges vegetáriánus lasagne


Hozzávalók

12 lasagne lap
1 ek. olívaolaj

1 ek. ghí (vagy olívaolaj)
1 sárgarépa
2 cukkini
250 g vörös lencse
1/4 tk. asafoetida vagy 1 fej hagyma
1 konzerv paradicsom (darabolt)
1 tk nádcukor

bors
bazsalikom
oregano
kakukkfű
csipet rozmaring
20 g vaj
2,5 ek. liszt
2 dl tejszín
szerecsendió
bors


Elkészítés

A répát és a cukkinit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. Egy magasabb falú edényben felmelegítjük a ghít. Beleszórjuk az asafoetidat és egy-két másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és egy kicsit forgassuk meg, majd hozzáadjuk a vörös lencsét, összepirítjuk a zöldségekkel, majd hozzáöntjük a paradicsomot és beletesszük a fűszereket és a cukrot. Felöntjük egy kis vízzel, majd felforraljuk a szószt, majd lassú tűzön, folyamtos keverés mellett főzzük tovább, amíg a lencse megfő, és szépen besűrűsödik.
Fogkeményre főzzük a lasagne lapokat.
A szószhoz egy edényben megolvasztjuk a vajat, majd beleszórjuk a lisztet és a szerecsendiót. Habverővel csomómentesre keverjük, és egy picit megpirítjuk. Hozzáöntjük a tejszín felét, majd simára keverjük, majd beleöntjük a maradék tejszínt is, sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan keverjük, amíg szép, krémes lesz a mártás.
Egy tűzálló edény vagy tepsi aljára egy kis olívaolajat teszünk, majd a lencsés szósz negyedét rákenjük. Ráhelyezünk egy tésztalapot, majd újabb sor lencsés keverék és a szósz következik. Majd újra tészta, aztán lencsés keverék (ebbe a rétegbe nem kerül mártás), aztán tészta, lencse és a tejszínes mártás következik, majd az utolsó réteg tésztára rákenjük a maradék mártást, majd a 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 -30 perc készre sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára pirul.





Megjegyzés

A lasagne egy igen laktató étel, ezért sokan a lasagne-t csak hússal tudják elképzelni. Ezt a receptet nem csak vegetáriánusok, de olyanok akik néha szeretnek egy-egy húsmentes fogást kipróbálni is elkészíthetik. A vörös lencsének köszönhetően nagyon laktató és teljes értékű fehérjéhez juttatja a szervezeted, hiszen minden szükséges aminosav megtalálható benne, ami ahhoz kell, hogy a szervezeted ellásd fehérjével.
Vitai Kati

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Könnyű joghurtos brownie
  2016-04-29 23:08:47, péntek
 
  Könnyű joghurtos brownie


Hozzávalók

16 darabhoz:
10 dkg 70% kakaótartalmú étcsokoládé
2 db tojás
7,5 dkg barna cukor
1/2 tk instant kávépor
1 tk vaníliaeszencia
9 dkg 0%-os joghurt
9 dkg liszt
1/4 tk sütőpor
1,5 dkg kakaópor
porcukor a szóráshoz

Elkészítés

1. Megolvasztjuk a felaprított csokoládét forró vízfürdő felett, majd 5 percig hűlni hagyjuk. A tojásokat habosra verjük a cukorral. Belekeverjük a csokoládét, az egy teáskanál forró vízzel elkevert kávéport, a vaníliát és a joghurtot.

2. Hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport és a kakaót. A keveréket tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, rácsra borítjuk, majd 16 kockára vágjuk. Megszórjuk porcukorral, és tálaljuk.





PALCSEK ZSUZSANNA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Zöldborsós rakott krumpli
  2016-04-29 23:06:21, péntek
 
  Zöldborsós rakott krumpli


Hozzávalók

1 kg burgonya
1 fej hagyma
1 ek vaj + a formához
20 dkg kiolvasztott mirelit zöldborsó
2 db tojás
2,5 dl tej
bors


Elkészítés

1. Héjában puhára főzzük a burgonyát. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk és felszeleteljük. A hagymát felaprítjuk, és a vajon megpirítjuk.

2. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és bele rétegezzük a burgonyát, a hagymát, és a zöldborsót. Minden réteget sózunk, borsozunk. A legfelső réteg burgonya legyen.

3. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Összekeverjük a tojást és a tejet. A burgonyára locsoljuk, és további 10 percig sütjük.





DÖMÖTÖR VIOLA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Brokkoli leves tojással
  2016-04-29 23:03:17, péntek
 
  Brokkoli leves tojással


Hozzávalók

50 dkg brokkoli
4 fej hagyma
3 ek olívaolaj
2 tk porcukor
8 dl húslevesalaplé
4 db tojás
1 ek ecet
5 dkg vaj
1 dl tejszín
1 tk citromlé
frissen őrölt bors


Elkészítés

1. A brokkolit rózsáira szedjük. A finomra vágott hagymát a felforrósított olajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a brokkolit, megszórjuk a cukorral, és kissé karamellizáljuk. Az alaplével felöntjük, és 20 percig főzzük.

2. Vizet forralunk és beletesszük a tojásokat 10 percre. Amikor elkészült leszedjük róluk a héjat és felnegyedeljük őket.

3. A brokkoli rózsákat botmixerrel pürésítjük. A vajjal és a tejszínnel gazdagítjuk, sózzuk és borsozzuk, majd hozzákeverjük a citromlevet.

4. A forró levest a főtt tojásokkal kínáljuk.





PALCSEK ZSUZSANNA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 229 
2016.03 2016. április 2016.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 229 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1224
  • e Hét: 3438
  • e Hónap: 17343
  • e Év: 147050
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.