Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Szentmise Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, a pápa .....
  2017-02-01 18:21:13, szerda
 
  Szentmise Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, a pápa részvételével
Magyar Kurír Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Gyertyaszentelő Nagyboldogasszony ünnepe, gyertyaszentelés
  2017-02-01 18:13:32, szerda
 
  Gyertyaszentelő Nagyboldogasszony ünnepe, gyertyaszentelés Weboldal Link  
 
0 komment , kategória:  vallás  
Tízéves az Erdélyi Mária Rádió - hálaadó szentmise .....
  2017-02-01 18:10:14, szerda
 
  Tízéves az Erdélyi Mária Rádió - hálaadó szentmise a nagyváradi székesegyházban
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Gyertyaszentelő Boldogasszony napja - Erdő Péter ...
  2017-02-01 18:01:20, szerda
 
  Gyertyaszentelő Boldogasszony napja - Erdő Péter a szentmise bemutatása
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Csíksomlyó - Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe.
  2017-02-01 17:46:27, szerda
 
  2016. február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, a megszentelt élet világnapján zárul a Ferenc pápa által 2014. november 30-án megnyitott megszentelt élet éve. Az Erdélyi Főegyházmegye a csíksomlyói kegytemplomban február 2-án a fél 11-kor kezdődő szentmise keretében zárja a szentévet a főegyházmegye területén szolgáló szerzetesek és szerzetesnők részvételével.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Élő szentmise közvetítés: 2015. február 2.-án
  2017-02-01 17:28:04, szerda
 
  Élő szentmise közvetítés: 2015. február 2.-án 18.00 órától (román idő szerint). A szentmisét bemutatja: Csaba testvér
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Gyertya jelentősége
  2017-02-01 17:19:40, szerda
 
  A magyar paraszti hagyományban a szentelt gyertya a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az embert: keresztelésig az újszülött mellett világított; amikor a fiatal anya először ment templomba, szintén gyertyát vitt a kezében; gyertyát égettek a súlyos beteg mellett, szentelt gyertyát adtak a haldokló kezébe, hogy az ördög ne tudjon rajta győzedelmeskedni, körül is járták az ágyát, megkerekítették a testét vele, hogy mintegy elzárják a leselkedő gonosz elől. Bő, Osli asszonyai szerint a gyertya fénye mutatja a haldoklónak a mennyei utat, füstje pedig elűzi, távol tartja a lélektől a gonoszt.

A szentelt gyertyát a sublótban, ládafiában tartották, vagy szalaggal átkötve a falra helyezték, és főképpen vihar idején gyújtották meg és imádkoztak mellette.
A szegedi táj népe úgy tartotta, ha szenteléskor nem alszik el a gyertya, akkor jó méztermés lesz. Ez utalás a gyertya viaszára. Kiszombori asszonyok a szentelésről hazaérve a gyertyából egy csipetnyit a kilincsre tettek, hogy mindig békesség legyen a háznál, és megveregették vele a gyümölcsfákat, hogy szépen teremjenek.
A magyar népi kalendáriumban Gyertyaszentelő Boldogasszony napja idő- és termésjóslásai szerint a hátralévő tél negyvenes rámutatónapja. A naphoz fűződő időjóslás egy középkori deák szentenciát őriz, eszerint: ha Gyertyaszentelőkor süt a nap, hidegebb lesz, mint előtte volt. (Vagyis: ha a medve meglátja árnyékát, visszabújik barlangjába, mert hideg napok jönnek még.)
.........

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Gyertyaszentelő Boldogasszony Urunk bemutatása február 2.
  2017-02-01 17:02:33, szerda
 
  Szent II. János Pál pápa 1997-ben nyilvánította február 2-át, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét a megszentelt élet világnapjává

Az ünnep eredete: A keleti liturgiában Hypapanté (= találkozó) néven már a IV. században megtartották, s hamarosan elterjedt a nyugati egyházban is.
A bemutatás ünnepe: Mária karácsony után 40 nappal a mózesi törvényben előírt módon bemutatta a jeruzsálemi templomban a tisztulási áldozatot, s gyermekét fölajánlotta Istennek.
A találkozás ünnepe: Jézus születésekor csak a csodálkozó pásztorok képviseletében találkozott választott népével. Ma a szent törvények értelmében találkozik a templomban a papsággal és a prófétákkal (Simeon, Anna), a maga örök papságának és prófétai méltóságának előre hirdetőivel és előképeivel. Alázatosságból és az emberi természet teljes fölvételének megmutatására vállalja az előírt szolgálatot, de valójában az ő jelenléte szenteli meg a szent helyet, ezáltal lesz teljessé a Sion-hegyi templom szerepe a történelemben.
A beteljesedés ünnepe: A babiloni fogság után a próféták azzal vigasztalták a népet, hogy az újjáépült templom ugyan nem lehetett oly szép, mint a Salamon által épített régi templom, de sokkal nagyobb kitüntetésben lesz része: a várva-várt Messiás itt fog megjelenni. Ma valóban megjelenik templomában az Úr, Simeon és Anna személyében a választott nép boldogan fogadja azt, akire a századok vártak.
Az Egyház ünnepe: Eddig a karácsonyi kisdedet a szent család zártságában szemléltük. Most eljön, hogy boldog örömben találkozzék a teljes közösséggel, az Egyházzal. Az ünnepi liturgia legmélyebb gondolata az, hogy e napon találkozott össze a Vőlegény (Jézus) és a menyasszony (az Egyház). A templom most lakodalmas ház, melyben együtt ünnepeljük ezt a találkozást.
A fény ünnepe: A gyertyaszentelés és a gyertyás körmenet az ünnepi fények felvonulása. A gyertyák fénye Máriát is ünnepli, mert ő hozza a templomba a "népek megvilágosítására" szolgáló igazi Fényt.
...... ........... .........


Az elsőszülött zsidó kisfiúkat születésük után a negyvenedik napon föl kellett vinni Jeruzsálembe, a templomba, és ott fel kellett ajánlani ünnepélyesen Istennek.
Így írta elő a Szentírás: ,,Minden elsőszülött fiú az Úr szent tulajdona."(Kiv 13,2.12)

- Simeon jövendölése:
"Íme, ő sokak romlására és sokak feltámadására lesz Izraelben, jel lesz, amelynek ellene mondanak -
a te lelkedet is tőr járja át -, hogy kiderüljenek sok szív titkos gondolatai."
(Lk 2, 34-35)

- Simeon imája :
"Most bocsásd el, Uram, szolgádat, szavaid szerint békében,
mert látta szemem üdvösségedet,
melyet minden nép színe előtt készítettél,
világosságul a pogányok megvilágosítására, és dicsőségül népednek, Izraelnek."
(Lk 2, 30-32 )

- Gyertyaszentelő Boldogasszony napját az Úr ünnepeként, a templomban való bemutatásaként tartjuk számon. Ezen a napon arra emlékezünk, hogy a Szűzanya Jézus születése után negyven nappal - a mózesi törvény (Exodus 13:12) előírásainak megfelelően - bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Az ilyenkor megáldott gyertya a bemutatott istenfiút jelképezi, s jelenti azt is, hogy Urunk a nemzetek világossága.
...... ...........



Magyar Kurir
...... .............


A szokásnak megfelelően a szülők, Mária és József áldozatként két gerlicét vagy galambfiókát ajánlottak fel, és az Úrnak szentelték az elsőszülött fiút. A mózesi törvény szerint előírt áldozat fölajánlásakor jelen volt Anna és Simeon is, aki a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. A világ világosságával való találkozás szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása. A gyertya mint Jézus Krisztus jelképe egyike a legrégibb szentelményeknek.
Az Úr Jézus bemutatását (praesentatio Domini) Jeruzsálemben már a 4. században megünnepelték.

- Simeon hálaéneke, a Nunc dimittis (Lk 2,29-32) a napi zsolozsma állandó része, a kompletórium canticuma.
,,Most bocsátod el, Uram, szolgádat,
a te igéd szerint békességben,
mert látták szemeim üdvösségedet,
melyet minden nép színe előtt készítettél,
világosságul a nemzetek megvilágosítására
és dicsőségére népednek, Izraelnek."

- Mindenható, örök Isten, egyszülött Fiadat ma emberi testünk valóságában mutatták be templomodban. Tisztítsd meg szívünket, hogy méltók legyünk egykor mi is megjelenni előtted. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Az ünnep célja: hálát adni Istennek a megszentelt élet ajándékaiért, előmozdítani a hívek körében ennek az életformának az ismeretét és szeretetét, valamint lehetőséget adni a megszentelt életet élőknek, hogy tudatosuljon bennük életük szépsége és azok a csodák, amelyeket az Úr bennük és általuk művel az egyház és a világ javára.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony
  2017-02-01 16:56:10, szerda
 
  OLVASMÁNY Malakiás próféta könyvéből
Hamarosan belép szentélyébe az Úr, akit kerestek.
Ezt mondja az Úr, a mi Istenünk: ,,Íme, elküldöm hírnökömet, hogy elkészítse előttem az utat. Hamarosan belép szentélyébe az Úr, akit kerestek, és a szövetség angyala, aki után vágyakoztok. Lám, már jön is! - mondja a Seregek Ura. De ki tudja majd elviselni jövetele napját? És ki maradhat állva, amikor megjelenik? Mert olyan, mint az olvasztók tüze és a ványolók lúgja. Leül, mint az ezüstolvasztó és tisztító mester. Megtisztítja Lévi fiait, megnemesíti őket, mint az aranyat és az ezüstöt szokás, hogy igazságban mutassanak be áldozatot az Úrnak."
Júda és Jeruzsálem áldozata tetszeni fog akkor az Úrnak, éppúgy, mint a régmúlt időkben, mint az első években.
Ez az Isten igéje.
Mal 3,1-4

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: Az égi seregek Ura, * ő a dicsőség Királya. (Vö. 10. vers.)
Előénekes: Emeljétek föl fejeteket, kapuk, † táruljatok föl, örök kapuk, * és bevonul a dicsőség Királya.
Hívek: Az égi seregek Ura, * ő a dicsőség Királya.
E: Ki a dicsőség Királya? † Az Úr, a hatalmas és erős, * az Úr a harcban győzhetetlen.
H: Az égi seregek Ura, * ő a dicsőség Királya.
E: Emeljétek föl fejeteket, kapuk, † táruljatok föl, örök kapuk, * és bevonul a dicsőség Királya.
H: Az égi seregek Ura, * ő a dicsőség Királya.
E: Ki a dicsőség Királya? * A seregek Ura a dicsőség Királya.
H: Az égi seregek Ura, * ő a dicsőség Királya.
Zsolt 23,7.8.9.10

SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
Jézusnak minden tekintetben hasonlóvá kellett válnia testvéreihez.
Testvéreim!
A testvéreknek közös a testük és a vérük. Ebből Jézus is részt vállalt, hogy így halálával legyőzze azt, aki a halálon uralkodott, tudniillik a sátánt, és felszabadítsa azokat, akiket a haláltól való félelem egész életükre rabszolgává tett.
Hiszen Jézus nem az angyalokat, hanem Ábrahám leszármazottait karolta fel. Ezért minden tekintetben hasonlóvá kellett válnia testvéreihez, hogy irgalmas és Istenhez hűséges főpap legyen, és levezekelje a nép bűneit.
Mivel ő maga is kísértést szenvedett, tud segíteni azokon, akik kísértésekkel küzdenek.
Ez az Isten igéje.
Zsid 2,14-18

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Simeon meglátta a Szabadítót, a Messiást.
Amikor Mózes törvénye szerint elteltek Mária tisztulásának napjai, fölvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint az Úr törvénye előírja: ,,Minden elsőszülött fiú az Úr szent tulajdona." Ekkor kellett Máriának, ugyancsak az Úr törvénye szerint, ,,egy pár gerlét vagy két galambfiókát" tisztulási áldozatul bemutatnia.
És íme, volt Jeruzsálemben egy Simeon nevű férfiú, egy igaz és istenfélő ember, aki Izrael vigaszára várt, és a Szentlélek lakott benne. A Szentlélek kinyilatkoztatta neki, hogy nem lát halált addig, míg meg nem látja az Úr Fölkentjét. A Lélek arra indította, hogy menjen a templomba, amikor a gyermek Jézust odavitték szülei, hogy a törvény előírásai szerint cselekedjenek vele. Simeon a karjára vette őt, és így magasztalta Istent:
Most már elbocsáthatod szolgádat, Uram, szavaid szerint békességben, mert szemeim meglátták Szabadításodat, melyet minden nemzet számára készítettél, hogy világosság legyen: kinyilatkoztatás a pogányoknak, és dicsőség népednek, Izraelnek. *
Jézus atyja és anyja ámulva hallgatták mindazt, amit Simeon mondott. Simeon pedig megáldotta őket, és így szólt Máriához, Jézus anyjához: ,,Lám, e gyermek által sokan elbuknak és sokan feltámadnak Izraelben! Az ellentmondás jele lesz ő - még a te lelkedet is tőr járja át -, hogy napfényre kerüljenek sok szívnek titkos gondolatai!" Ott volt Anna prófétanő is, Fánuel leánya Áser törzséből. Idős volt már, napjai előrehaladtak. Leánykora után hét évig élt férjével, majd özvegyen érte meg a nyolcvannegyedik évét. Nem hagyta el a templomot soha, böjtölve és imádkozva szolgálta Istent éjjel és nappal. Abban az órában is odament, dicsőítette Istent, és beszélt a gyermekről mindazoknak, akik Jeruzsálem megváltására vártak.
Miután az Úr törvénye szerint elvégeztek mindent, visszatértek városukba, a galileai Názáretbe. A gyermek pedig növekedett és erősödött, eltelt bölcsességgel, és Isten kedvét lelte benne.
Ezek az evangélium igéi.

...... .......



EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
3. URUNK BEMUTATÁSA ÜNNEPÉRE (GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY)
Pap: Kérjük, testvéreim, hogy a mi Urunkban, Jézus Krisztusban minden ember felismerje a világ Világosságát!
Lektor: 1. Urunk, Jézus Krisztus: add, hogy a szentmiseáldozatban - Simeonhoz hasonlóan - találkozhassunk veled, és felismerjünk téged!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Urunk, Jézus Krisztus: add világosságodat Egyházadnak, és add, hogy híveid az isteni élet fényében járjanak!
3. Urunk, Jézus Krisztus: egyesítsd népedet Szentlelked erejével, és adj neki békességet!
4. Urunk, Jézus Krisztus: add kegyelmedet, hogy minél több szülő nevelje gyermekét az evangélium világosságának terjesztésére!
5. Urunk, Jézus Krisztus: add meg nekünk, hogy életünk végén találkozhassunk veled, és a mennyben örökre láthassuk fényességedet!
Pap: Gyújtsd fel, Urunk, szívünkben istenséged ismeretének tiszta világosságát, hogy mindig tetszésed szerint éljünk! Mert te vagy lelkünk és testünk megvilágosítója; Krisztus, a mi Istenünk. Téged dicsőítünk Atyáddal és éltető Lelkeddel együtt most és mindörökkön örökké.
Hívek: Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Bíbor Kata: Boldogóra
  2017-02-01 16:49:55, szerda
 
  Jó lenne Veled még több óra,
Nevetve feledve sorsunkat.
Megállítva időt parancsszóra.
Nem számolni a perceket.

Bekötni szemét a Napnak,
Hogy ne tudhassa mikor kel.
Becsapva Holdat, csillagokat.
Ragyogjanak be fényükkel.

Szorosan testedhez bújva,
Elnézni alvó arcodat.
Karjaidba bevackolódva
Ölelni át a Szerelmet.

Lehunyt szemű pilládnak,
Suttogni vallomást, verseket.
Csitt! Álmodj csak! S álmodnak
Tündérleánya én legyek!

Kezemmel végigsimítva...
Ébrenlét ez? vagy képzelet?
Ajándék! Hisz minden óra
Ezer csodát rejt - Kincseket!
 
 
0 komment , kategória:  Valentin napra  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2017.01 2017. Február 2017.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 245 db bejegyzés
e év: 3932 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1206
  • e Hét: 3387
  • e Hónap: 36541
  • e Év: 270288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.