Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/149 oldal   Bejegyzések száma: 1489 
Két év után hazatérhettek a szétválasztott Bangladesbe
  2021-03-17 13:57:58, szerda
 
  Két év után hazatérhettek a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi sziámi ikrek
...... .......


Rabeya és Rukaya március 15-én szüleikkel együtt hazatérhettek szülővárosukba, Pabnába - adta hírül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.
A gyermekek a 2019 augusztusában történt szétválasztásukat követően másfél éven át éltek szüleikkel és nővérükkel együtt a Dakkai Központi Katonai Kórház számukra elkülönített részlegén.
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt a 2017-es plasztikai-égési és helyreállító sebészeti missziója végén kérték fel az iker kislányok szétválasztására. A szétválasztást az alapítvány és önkéntes orvosai az Operation Freedom névre keresztelt műtétsorozat keretében hajtották végre. Jelenleg az Operation Freedom utolsó szakasza, a gyermekek rehabilitációja zajlik, szintén a Cselekvés Alapítvány szervezésében.
,,Országunk orvosai jelentős tapasztalatra tettek szert az Operation Freedom műtétsorozattal" - mondta az esemény alkalmából szervezett videokonferencián Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnöke.
Az ikrek szülei kifejezetten kérték, hogy az életükben nagy mérföldkövet jelentő hazabocsátásnál a missziós orvoscsapat vezetője, a műtétsorozat koordinátora, Pataki Gergely is jelen legyen, aki köszönetet mondott az eredményes emberi és szakmai együttműködésért.
Az édesanya az elmúlt hónapokban a kislányokkal foglalkozó gyógytornász és foglalkozásterapeuta segítségével elsajátította az otthon végzendő gyakorlatokat, így mostantól kezdve csak időnként kell majd elutaznia a család lakóhelyéről Dakkába, a CRP Mirpur rehabilitációs intézménybe a gyermekek állapotfelmérése, az újabb fejlesztési tervek adaptációjának érdekében.
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntes szakemberekből álló rehabilitációs csapata videotelefonon továbbra is követi Rabeya és Rukaya állapotát, és folyamatosan egyeztet, konzultál a kinti kollégákkal. Egy év múlva várható mindkét gyermeknél a koponyát fedő lágyrészeken elvégzendő kisebb plasztikai-helyreállító beavatkozás, melyet a magyarországi alapítvány plasztikai sebészei végeznek. A korábbi terveknek megfelelően a bangladesi kollégák, Amin Salek doktor vezetésével - aki aktívan részt vett a kislányok végső szétválasztó műtétjében - átvették az idegsebészeti munka irányítását
...... .............


Rabeya a tervek szerint óvodába fog járni; felépülése akadálytalanul zajlott, így korának szinte megfelelő, jó állapotban van. Rukaya állapota is folyamatosan javul: még jelentős fejlesztésre szorul, viszont egyre inkább jelen van érzelmileg a család mindennapjaiban, egyre több külső inger iránt érdeklődik.
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immár tizenöt évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és hétévnyi bangladesi missziós munka után, amely mind a tudományos-szakmai felkészültség és a hit egyensúlyán alapszik. A csapat továbbra is rendkívül hálás az imákért és a lelki támogatásért.


Forrás és fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
Magyar Kurír 2021. 03.17
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Egy különleges évforduló - Gergely naptár
  2021-03-01 14:11:44, hétfő
 
  XIII. Gergely pápa 1582-ben ezen a napon rendelte el a megreformált naptár bevezetését 2021.02.24
1582. február 24-én adta ki Inter gravissimas kezdetű bulláját a 1572 és 1585 között regnáló XIII. Gergely pápa, rendelkezve a ma is használatos gregorián naptár bevezetéséről. Reformjával egyetlen változást eszközölt a még Julius Caesar által Kr. e. 45-ben bevezetett julián naptáron: csökkentette a szökőévek számát. A Gergely-naptár Krisztus születéséhez igazodik.
...... .............


A Julius Caesarról elnevezett julián naptár szerint minden negyedik évet szökőévnek kellett tekinteni - a gregorián naptár ezt a szabályt úgy módosította, hogy az évszázadokat záró évek közül csak azok legyenek szökőévek, amelyeknek számjegye nemcsak néggyel osztható, mint a többi szökőévé, hanem négyszázzal is. Így 1600 szökőév lett, 1700, 1800 és 1900 nem, viszont újra szökőév lett 2000.
A julián év 0,0078 nappal hosszabb a valódi napévnél. 325-ben a niceai zsinaton - észlelve, hogy a tavaszi nap-éj egyenlőség március 25-ről március 21-re csúszott - úgy határoztak, hogy a húsvét kiszámítására vonatkozó időpont március 21-e legyen, az eltérést okozó hibát azonban nem szüntették meg. A 16. században a tavaszi nap-éj egyenlőség már március 11-re esett - ekkor XIII. Gergely pápa elrendelte, hogy 1582. október 4-e után október 15-ét írjanak.
Krisztus feltámadásának napja naptári helyének kijelölésére - a zsidó hagyományhoz igazodva (a tavaszi nap-éj egyenlőség közelébe eső holdtöltekor ülték meg a zsidó húsvét ünnepét) - a különböző keresztény közösségekben más és más gyakorlat alakult ki, ezért az első niceai zsinat 325-ben egységes rendelkezést hozott: a húsvétot a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni holdtöltét követő első vasárnapon kell megünnepelni. Így évszázadokra előre meg lehetett határozni a húsvét naptári helyét.
A Gergely-féle naptárreform tehát korrigálta a julián naptár késését, ám adós maradt a tudományos magyarázattal, melyet két évtizeddel később Christophoros Clavius jezsuita matematikus pótolt.
A pápai bulla által megjelölt időpontban először csak (nem egész) Itália, Spanyolország és Portugália tért át az új naptárra. Még a reform évében tért át az új naptárra Franciaország és Lotharinga, valamint Németalföld, ahol december 21-e után az év hátralévő tíz napját hagyták el. 1583-ban Svájc katolikus kantonjai, az egész ország azonban csak 1821-ben tért át az új naptárra.
Magyarországon a szepesi káptalan már 1582-ben a megreformált naptár szerint állította ki iratait, de a királyi rendelet szerint csak 1587-ben lépett volna életbe a Gergely-naptár. A magyarok azonban országgyűlés elé vitték az ügyet. A nyomdák - a piac kívánalmaihoz igazodva - hosszú ideig ,,ó és új kalendárium" címmel mind a két naptárt közölték egymás mellett.
A nem katolikus országokban nehezen tértek át a gregorián naptár használatára. Anglia csak 1752-ben fogadta el, két lépcsőben változtatva meg a naptárt: először azt vezették be, hogy az év ne március 25-én, hanem január 1-jén kezdődjön, majd ugyanabban az évben szeptember 2-a után 14-ét írtak, hogy felzárkózzanak a Gergely-naptárhoz. 1753-ban Svédország, majd 1776-ban Dánia tért át az új naptárra. A dánok majdnem két évszázadig dacoltak a pápával; a fény sebességét kiszámító Olaf Roemer (1644-1710) dán csillagász is hasztalan szállt síkra az új naptár bevezetéséért.
A keleti kereszténységet követő országok a régi világ teremtésétől fogva számított évekhez is ragaszkodtak. A cári Oroszországban csak a 18. század végén, 1700. január 1-jével, Nagy Péter rendeletére vezették be az új évszámítást - az ortodox naptárban ekkor már 7207-et írtak. A Gergely-naptárra végül a szovjet hatalom tért át: 1918. január 31-e után február 14-e következett - már tizenhárom napot kellett ugrani, ugyanis a régi naptár szerint 1700, 1800 és 1900 is szökőévnek számított.

Forrás: Magyar katolikus lexikon
Fotó: Wikipedia Commons
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
A kommunista diktatúra áldozatairól...
  2021-02-28 20:11:15, vasárnap
 
  A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja február 25

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Lux alapításának 120. évfordulóját!
  2021-02-16 16:05:30, kedd
 
  Segítünk, hogy tudjanak segíteni!
A héten ünnepli a Lux alapításának 120. évfordulóját! A Luxnál mindig is fontosnak tartottuk a karitatív munkát, hiszen társadalmi felelősségünknek érezzük, hogy olyan szervezetek és ezáltal emberek számára is elérhetővé tegyük az egészségesebb, minőségibb életet, akik ezt csak nehezen tudják megteremteni maguknak.
Születésnapunk, illetve 120. születési évünk alkalmából most minden eddiginél nagyobb karitatív programmal készül a Lux International világszerte!
Ennek bevezetéseként ma kollégáinkkal a Majosházai Hospice Házat látogattuk meg, hogy Lux gépeiket karban tartsuk, felfrissítsük új szűrökkel - természetesen ingyen. Ha már ott voltunk, az új személyzetnek azt is megmutattuk, hogyan tudják a leghatékonyabban használni gőz tisztítónkra
Nagyobb kép Link
...... .............

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Európa legidősebb embere, a 117 éves André nővér a koronavír
  2021-02-11 14:33:55, csütörtök
 
  Európa legidősebb embere, a 117 éves André nővér a koronavírust is legyőzte.
...... ........


A francia Lucille Randon, azaz André vincés szerzetesnővér, a világon (hiteles dokumentummal igazoltan) a második legidősebb ember kevéssel február 11-i születésnapja előtt küzdött meg a betegséggel. Tanúságtétele tele van reménnyel, és erre nagy szükség van most Franciaországban, ahol a világjárványnak már majdnem 80 ezer halálos áldozata van.
A Páli Szent Vincéről nevezett Irgalmas Nővérek Rendjének tagja jelenleg a Földközi-tenger partján fekvő Toulon város Labouré Szent Katalinról elnevezett idős otthonában él. Januárban fertőződött meg a koronavírussal, de kigyógyult belőle, és most már készül arra, hogy születésnapján megízlelhesse kedvenc desszertjét, a norvég omlettet.
Videokonferencia keretében együtt ünnepelnek majd vele rokonai, sőt, Toulon polgármestere is bekapcsolódik az ünneplésbe. A nővér ugyanis az erő és a remény szimbólumává vált az elmúlt években az ismerősei és a városlakók számára. Vele együtt ünnepel kongregációja is, az Egyház legtöbb tagot számláló női szerzetesrendje, amely mintegy kilencven országban van jelen.
117 évével ő Európa legidősebb embere, és az egész világon csak egy nála idősebbet tartanak számon, a japán Kane Tanakát. Ragyogó emlékezetében tisztán őrzi a múlt század hajnalán kezdődött élete sok-sok eseményét. Negyvenévesen lépett be a rendbe, előtte sok éven át nevelőként dolgozott, olyan híres famíliáknál is, mint a Peugeot család. Szerzetesként évtizedeken át egy kórház gyermekosztályán dolgozott.
Ferenc pápa néhány évvel ezelőtt küldött neki egy rózsafüzért. André nővér szereti mondogatni: ,,Mindennapos örömöm, hogy tudok még imádkozni."


Fordította: Thullner Zsuzsanna
Forrás és fotó: Avvenire
Magyar Kurír 2021.02.11
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
5. évközi hét kedd 02.09
  2021-02-09 15:55:01, kedd
 
  OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
Isten embert teremt a maga képére és hasonlatosságára, hogy ura legyen az egész teremtésnek.
Isten szólt: ,,A vizek teljenek meg élőlények sokaságával; az égen, a föld felett, az égbolt alatt pedig röpködjenek madarak." Isten megteremtette fajtájuk szerint a nagy tengeri állatokat és mind az élőlényeket, amelyek mozognak vagy a vízben úszkálnak. És a röpködő madarakat is, ugyancsak fajtájuk szerint. Isten látta, hogy ez jó. Isten megáldotta őket, és így szólt: ,,Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a tengerek vizét, s a madarak is szaporodjanak a földön." Este lett és reggel: az ötödik nap.
Aztán szólt Isten: ,,Hozzon elő a föld élőlényeket fajuk szerint: háziállatokat, csúszómászókat és mezei vadakat fajuk szerint." Úgy is történt. Isten megteremtette a mezei vadakat fajuk szerint, a háziállatokat fajuk szerint és az összes csúszómászót a földkerekségen, fajonként. Isten látta, hogy ez jó.
Isten újra szólt: ,,Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá. Ő uralkodjék a tenger halai, az ég madarai, a háziállatok, a mezei vadak és az összes csúszómászó fölött, amely a földön mozog." Isten megteremtette az embert saját képmására: Isten képmására teremtette őt; férfinak és nőnek teremtette őket.
Isten megáldotta őket és ezt mondta nekik: ,,Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és minden állat fölött, amely a földön mozog." Azután ezt mondta Isten: ,,Íme, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem, és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen. A mező vadjainak, az ég madarainak s mindennek, ami a földön mozog és lélegzik, minden növényt táplálékul adok." Úgy is történt. Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott. Este lett és reggel: a hatodik nap.
Így készült el a föld, az ég, és minden, ami benne van. Isten a hetedik napon befejezte művét, amelyet alkotott. A hetedik napon megpihent munkája után, amit végzett. A hetedik napot megáldotta és megszentelte, mert ezen pihent meg minden munkája után, melyet végzett a teremtő Isten.
Ez volt az ég és a föld teremtésének története.
Ez az Isten igéje. Ter 1,20-2,4a

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Jézus szemére veti a farizeusoknak és az írástudóknak, hogy őseik hagyományai miatt nem tartják meg Isten parancsait.
Abban az időben összegyűltek Jézus köré a farizeusok és néhány írástudó Jeruzsálemből. Látták, hogy egyik-másik tanítványa tisztátalan, vagyis mosatlan kézzel eszi a kenyeret. A farizeusok és általában a zsidók ugyanis nem esznek addig, amíg meg nem mossák a kezüket könyékig, így tartják meg az ősök hagyományait. És ha piacról jönnek, addig nem esznek, míg meg nem mosakszanak. S még sok más hagyományhoz is ragaszkodnak: így például a poharak, korsók, rézedények leöblítéséhez.
A farizeusok és írástudók tehát megkérdezték: ,,Miért nem követik tanítványaid az ősök hagyományait, miért étkeznek tisztátalan kézzel?"
Ezt a választ adta nekik: ,,Képmutatók! Találóan jövendölt rólatok Izajás, amint írva van:
Ez a nép ajkával tisztel engem, ám a szíve távol van tőlem.
Hamisan tisztelnek, olyan tanokat tanítván, amelyek csak emberi parancsok.
Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok."
Azután így folytatta: ,,Ügyesen kijátsszátok Isten parancsait, hogy a magatok hagyományait megtarthassátok. Mózes azt hirdette: Tiszteld atyádat és anyádat, és aki atyját vagy anyját átkozza, halállal bűnhődjék! Ti ellenben azt tanítjátok: Ha valaki azt mondja atyjának vagy anyjának: amivel segíthetnélek téged, az »korbán« vagyis Istennek szentelt áldozati adomány, annak nem engeditek meg, hogy bármit is tegyen apja vagy anyja érdekében. Így a magatok hagyományával kijátsszátok Isten parancsát, és még sok más ehhez hasonlót tesztek."
Ezek az evangélium igéi. Mk 7,1-13
...... ............



Elmélkedés
A korábbi részekben az evangélista bemutatta Jézus tevékenységét, de nem hallgatott a vele szemben megmutatkozó ellenállásról, a vele szembeforduló erőkről sem. Láthattuk, hogy az ördög, a gonosz lélek hatalma miként veszélyezteti szolgálatát, Heródes említése pedig a világi hatalom veszélyét jelezte. A mai evangéliumban Márk evangélista áttér a vallási hatalom részéről kibontakozó és folyamatosan erősödő ellenállásra. A korabeli vallási hatalom képviselői, vezetői úgy érzékelték, hogy a vándortanító, a csodákat tevő Jézus személye, tanítása és tevékenysége veszélyt jelent saját tekintélyükre, a megszokott vallásgyakorlatra, az általuk egyedül helyesnek tartott törvényértelmezésre. Azt gondolták, hogy egy vallási újító előbb-utóbb kiveheti kezükből a vallási élet irányítását.
A gonosz lélek fél, hogy elveszíti befolyását az emberek felett, a világi hatalom fél, hogy egy mozgalom megdönti uralmát, a vallási hatalom fél, hogy elveszti tekintélyét és irányító szerepét. Ez utóbbi, tehát a vallási hatalom részéről való félelem akkor volna jogos, ha valóban Istent képviselné és az isteni törvényeket védelmezné. Jézus azonban éppen arra mutat rá, hogy az egész vallási rendszer és vallásgyakorlat eltért ettől, letért az isteni törvények útjáról és helyette emberi hagyományok megtartása vált fontossá. Ezért mondja: ,,Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok." Ez a kijelentés a korabeli vallási vezetők felé egyrészt vád, másrészt felszólítás a megújulásra, de ez utóbbit ők nem értették meg.
Elfogadom-e, hogy Jézus irányítsa az életem?
C. Horváth István Sándor

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! A változó világban az üdvösség reménye biztos pont az igazságot keresők számára. Te azt hirdeted, hogy Isten országa itt a földön már elkezdett megvalósulni. E tanítás fényében értjük meg, hogy azért térsz be a bűnösök házába, fogadod el meghívásukat, lépsz be életükbe, hogy elmondhasd nekik az isteni irgalomról szóló örömhírt. Jól tudod, hogy az Isten szeretetéről szóló tanítás a bűnösöket érinti, őket is megérintheti. Te azt tanítod, hogy az üdvösségre minden ember meghívást kap, és mindenki elnyerheti azt, aki megtér, azaz elhagyja a bűn útját és hisz benned, az üdvösség egyedüli közvetítőjében. Vezess minket az üdvösségre!

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Népi hagyomány gyertyaszentelés napján
  2021-02-02 11:38:06, kedd
 
  A magyar paraszti hagyományban a szentelt gyertya a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az embert: keresztelésig az újszülött mellett világított; amikor a fiatal anya először ment templomba, szintén gyertyát vitt a kezében; gyertyát égettek a súlyos beteg mellett, szentelt gyertyát adtak a haldokló kezébe, hogy az ördög ne tudjon rajta győzedelmeskedni, körül is járták az ágyát, megkerekítették a testét vele, hogy mintegy elzárják a leselkedő gonosz elől. Bő, Osli asszonyai szerint a gyertya fénye mutatja a haldoklónak a mennyei utat, füstje pedig elűzi, távol tartja a lélektől a gonoszt.
A szentelt gyertyát a sublótban, ládafiában tartották, vagy szalaggal átkötve a falra helyezték, és főképpen vihar idején gyújtották meg és imádkoztak mellette.
A szegedi táj népe úgy tartotta, ha szenteléskor nem alszik el a gyertya, akkor jó méztermés lesz. Ez utalás a gyertya viaszára. Kiszombori asszonyok a szentelésről hazaérve a gyertyából egy csipetnyit a kilincsre tettek, hogy mindig békesség legyen a háznál, és megveregették vele a gyümölcsfákat, hogy szépen teremjenek.
A magyar népi kalendáriumban Gyertyaszentelő Boldogasszony napja idő- és termésjóslásai szerint a hátralévő tél negyvenes rámutatónapja. A naphoz fűződő időjóslás egy középkori deák szentenciát őriz, eszerint: ha Gyertyaszentelőkor süt a nap, hidegebb lesz, mint előtte volt. (Vagyis: ha a medve meglátja árnyékát, visszabújik barlangjába, mert hideg napok jönnek még.)
Az egyik, legismertebb néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja árnyékát, akkor visszabújik még téli álmot aludni. Napos időben a medve úgy gondolja, hogy még hidegre fordul az idő és még odébb van a tavasz, ha viszont felhők takarják a Napot, a maci úgy gondolja, hamarosan vége a télnek.
Hosszú tél várható
Nagyobb kép Link
...... ......... ...... ..............


Nagyobb kép - medve szerint hamarosan itt van a tavasz Link
...... ........... ......



Forrás
Magyar katolikus lexikon
Magyar néprajzi lexikon
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium I.
Magyar Kurír 2021.02.02
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
5. Petőfi Zenei Díjátadó gála 2021.01.23.
  2021-01-24 11:50:30, vasárnap
 
  A Petőfi Zenei Díjakat ez alkalommal egy nagyszabású televíziós gála keretében adják át, méghozzá az év zenekara, az év férfi előadója, az év női előadója, az év videoklipje, az év akusztikus koncertje, az év szövegírója, az év gitárosa, az év ütő hangszerese, az év billentyűse, az év felfedezettje, az év dala és életműdíj kategóriákban

MTV média klikk videó Link


Nyertesek Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
állatkerti nyugalom
  2021-01-22 09:58:59, péntek
 
  ...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Hópehely szépségei képeken
  2021-01-14 14:13:47, csütörtök
 
  Hó mikroszkóp alatt.... annyi pehely és mindegyik más.... ha mindenütt ömlik , ezek a fotók majd felismerik a benne rejlő szépséget!

Facebook képtár - 60 képet tartalmaz. Fantasztikus látvány a hópelyhekről Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
     1/149 oldal   Bejegyzések száma: 1489 
2017.03 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 261 db bejegyzés
e év: 3932 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2049
  • e Hét: 7740
  • e Hónap: 28423
  • e Év: 231336
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.