Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 146 
Természetes gyógymódok Prosztatagyulladásra
  2019-09-04 08:54:04, szerda
 
  A fájdalmas, égető érzés csökkenthető. Lássuk, mire kell ügyelni az otthoni kezelés során!
A heveny prosztatagyulladást főként a húgycsövön keresztül feljutó kórokozók váltják ki, de előfordul, hogy a betegség a vizeletből nem mutatható ki.
Általános tudnivalók
A dülmirigy “férfi ivarmirigy" gesztenye nagyságú szerv, amely a medencefenék és a hólyag között helyezkedik el. Híg, tejes váladékot termel, amely többek között a spermiumok mozgékonyságát és megtermékenyítő képességét hivatott biztosítani. A váladék kivezető nyílása a húgycsőbe torkollik, amely átvezet a prosztatán. A vizeletvizsgálat során legtöbbször Escherichia coli baktériumok sokaságát találják.



Gyulladt állapotban a prosztata rendszerint megduzzad. Mivel közvetlenül a hólyag alatt helyezkedik el, duzzadtsága miatt az nem tud teljesen kiürülni. A húgycsövet a gyulladás egyébként is beszűkíti, és a duzzanattal együtt ez vizeletpangást eredményez a hólyagban. A bakteriális fertőzés mellett létezik olyan kórfolyamata is, amikor a vizeletből nem mutatható ki kórokozó. Az ok tisztázása fontos, természetes gyógymódok alkalmazása mellett is, mert a tünetek egyaránt utalhatnak jó- és rosszindulatú folyamatokra, daganatképződésre is.

Tünetek
Gyakori vizeletürítés kevés vizelettel, fájó és égető érzés, véres vizelet, feszülés és nyomás a gát, illetve a lágyék területén, fájdalmas székletürítés, fájdalmas magömlés, nagyon heveny kórnál láz, hidegrázás. Orvoshoz kell fordulni a természetes gyógymódok alkalmazása mellett, ha vizeletpangás, erős fájdalom, véres vizelet esetén, és ha egy hét után sem tapasztalható javulás.



Lehetséges szövődmények: Prosztatatályog, hólyag-, vesemedence-, mellékhere-gyulladás, ritkán szívbelhártya- vagy ízületi gyulladás. A prosztatagyulladás szakszerű kezelés hiányában idültté és ezzel együtt gyakran időről időre visszatérő húgyúti fertőzésekké válhat!



Természetes gyógymódok:
Kisvirágú füzike teakeverék:

Elkészítése: egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.

Tökmag, a tökmagolaj és az ezt tartalmazó szerek. Mogyoró, dió, és telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajak (például olíva, szezám).

A keresztesvirágúak (brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta) védőanyaga a diindolmetán, a szójáé pedig a genisztein. Ezek az anyagok olyan fehérjék termelődését gátolják, amelyeknek kémiai kölcsönhatása hozzájárul a prosztatarákot okozó sejtek terjedéséhez.

Tengeri alga, tengeri halolaj, magas jód és szeléntartalmuk miatt. Kisvirágú füzike. A gyógynövényből lehet teát főzni (1/4 liter forró vízhez 1 púpozott teáskanál füzike, amiből egy csészét éhgyomorra, egy csészét vacsora előtt fogyasztunk), de kapható tabletta formájában is.

Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
A Bodza gyógynövény és ínyenc csemege
  2018-05-09 12:17:00, szerda
 
  Bodza gyógynövény és ínyenc csemege
receptekkel

Gyógynövény és ínyenc csemege - a fekete bodzát a népi gyógyászatban gyakran “a szegény ember patikája" néven emlegették.
A megnevezést nem ok nélkül érdemelte ki: korábban a bodza főzetével olyan problémákat kezeltek, mint például a székrekedés, a szemgyulladás, a gümőkór, de használták még vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak vagy éppen vizelethajtónak is.



Bodza és bodza között is van különbség
Mielőtt azonban részleteznénk, hogy manapság miként hasznosíthatjuk ezt a közkedvelt növényt, mindenképpen érdemes a különböző bodzafajtákról is szót ejteni.

Magyarországon a bodzának három őshonos fajtája létezik: a fekete bodza (Sambucus nigra), a fürtös bodza (Sambucus racemosa) és a földi bodza (Sambucus ebulus). Gyógynövényként és csemegeként a fekete bodza szolgál, míg rokonai enyhén mérgező hatásúak, ezért jó, ha kerüljük a fogyasztásukat.

Honnan ismerhető fel a fekete bodza?
A fekete bodza a bodzafélék családjába tartozó cserje, amely olykor akár 2-3 méteres fává is fejlődhet. A növény fiatal, egyéves ágai még zöldek, míg a többévesek már szürke kérgűek. Levelei sötétzöldek és az ágakon egymással szemben helyezkednek el, szélük fogazott.

A bodza virágai aprók, fehérek-sárgásfehérek, jellegzetes illatúak, és úgynevezett álernyőben csüngve alkotják a közismert, tekintélyes méretű virágzatot. A növény május-június környékén virágzik, termése fekete, csonthéjas bogyó.



A bodza mint gyógynövény
A növény gyógyhatású része a virága, a levele, valamint az érett termése. A fekete bodza virágában flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, ciánglikozid, illóolajok és nyálkaanyag található, míg a levelében cseranyag és szambunigrin glikozid, a termésben pedig szerves savak, antocianinok, vitaminok és cukrok vannak. A növény gazdag A-, B- és C-vitaminban is - utóbbiból dupla annyit tartalmaz, mint a citrusfélék. Ezen kívül tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat, valamint makro- és mikroelemeket, úgy mint vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort.

A bodza szárított virágaiból főzött teát meghűléses betegségek gyógyítására használhatjuk, ugyanis kiváló lázcsillapító, izzasztó és köptető.

Bogyóiból közkedvelt szörpöket vagy akár lekvárt is készíteni szoktak, de a népi gyógyászatban a termését gyakran használják székrekedés ellen, álmatlanságra, valamint migrén és fájdalmas ideggyulladások ellen.

Leveleiből is gyakran készítenek teát, amelyet reumás bántalmak ellen, továbbá vizelethajtónak, izzasztónak használnak, de koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.

Bundás bodzavirág
Hozzávalók:

tej
tojás
bodzavirág
cukor
liszt
olaj
Elkészítése:

Mossuk meg és csepegtessük le a frissen szedett bodzavirágot. Készítsünk palacsintatésztát a tojásból, lisztből, tejből és cukorból. A virágokat először mártsuk lisztbe, majd a sűrű palacsintatésztába, és forró olajban süssük aranysárgára. Melegen, fahéjas vagy vaníliás cukorral tálaljuk.

Bodzabogyó szirup
Hozzávalók:

2 kg bodzabogyó (tisztított)
1 kg cukor
Elkészítése:

A bodzabogyókat leszemezzük.
Ezt követően többször hideg vízben átmossuk, lemérjük, majd egy fazékba öntjük. Hozzáadjuk a súlya felének megfelelő mennyiségű cukrot (ha sűrűbbre szeretnénk főzni, kicsivel többet is adhatunk hozzá), és elkezdjük főzni. Addig főzzük, míg a bogyó meg nem puhul, szét nem esik.
Sűrű szitán átpasszírozzuk (a magját nem használjuk fel!), a kapott levet felforraljuk.
Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, bebugyoláljuk, és amikor kihűlt, hűvös helyre tesszük.
Bodzabogyó szörp
Hozzávalók :

1 kg bodzabogyó
3-4 liter víz, 1,5 kg cukor
1 teáskanál citromsav
Elkészítése:

A bodza bogyóját alaposan mossuk meg, majd tépkedjük le a száráról. Tegyük egy nagy lábosba, öntsük rá a vizet és kezdjük el főzni. Forraljuk 15-20 percen keresztül, majd szűrjük le, a szűrőben kanállal jól nyomkodjuk át.
Tegyük vissza a kinyomkodott bodzalevet forrni, adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat. Forraljuk még 5-6 percig, utána töltsük tisztára mosott üvegekbe. Fordítsuk fejre legalább 5 percre, így nem kell tartósítószert használnunk a téli eltevéshez.

A szörpöt vízzel hígítva fogyasszuk. Próbáljátok ki pár szál mentával, szeletelt citrommal ízesítve. Meleg vízzel hígítva gyógyteaként is fogyaszthatjátok.
Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Gyógynövények, melyek jók pajzsmirigyzavarra
  2018-04-27 13:53:18, péntek
 
  A pajzsmirigyzavarok első számú terápiás módszere a gyógyszeres kezelés. Amennyiben a természetes gyógymódok híve, akkor kiegészítésként segítségül hívhat bizonyos gyógynövényeket, melyekkel akár csökkentheti is gyógyszeradagját.

Vizi peszérce
A vizi peszérce igen hatásos segítségnek bizonyul pajzsmirigy-túlműködés esetén, hiszen befolyásolja mind a jódanyagcserét, mind pedig a mirigy hormontermelődését. A gyógynövény értékes összetevőinek (flavonoidok, kávésav-származék) köszönhetően nem csupán a betegségre hat, hanem annak tüneteit, például erős, szapora szívdobogást, nyugtalanságot, fokozott izzadást is mérsékli.



A nőgyógyászatban is használják, ugyanis pozitív hatást gyakorol a menstruációs ciklusra, csökkenti az emlőfájdalmat. Fontos, hogy terhesség során, illetve pajzsmirigy-megnagyobbodás esetén nem alkalmazható (ráadásul túladagolása esetén megnöveli a strúma kialakulásának esélyét).

Hólyagmoszat
Az alginsavban bővelkedő hólyagmoszat jelentős jódtartalmánál fogva mérsékli a jódhiány okozta pajzsmirigy-alulműködést és a hozzá társuló golyvát. Ezen kívül értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, ráadásul anyagcsere-serkentő hatásánál fogva segít megszabadulni a túlsúlytól is. Érdekesség, hogy Japánban igen alacsony a pajzsmirigy-alulműködés előfordulása, és ezt ennek a moszatnak a rendszeres fogyasztásával magyarázzák.

Fontos, hogy feltárjuk, valóban jódhiány okozza-e a panaszait, ugyanis ha nem, akkor jódtöbblet miatt árthat az egészségének- figyelmeztet a szakértő.

Szúrós gyöngyajak
A szúrós gyöngyajak igen hatásosan veszi fel a harcot a pajzsmirigy-túlműködéssel szemben, ráadásul szíverősítőként nem csak a hormonzavar okozta szívritmuszavart hivatott megelőzni, de csökkenti is a már kialakult panaszokat. Emellett természetes nyugtató hatással is bír, így segít elcsendesíteni az elmét - mondja a szakértő. Az ókori Kínában igen kedvelt gyógynövény volt, mivel úgy tartották, rendszeres fogyasztásával meghosszabbítja az életet. A szúrós gyöngyajak teakánt és kapszulaként is fogyasztható.



Zsázsa
A káposztafélék családjába tartózó, glükotropeolinban bővelkedő zsázsa enyhén csípős ízű (tormára, mustárra hasonlít), így azok is előszeretettel fogyasztják, akik nem rajonganak különösebben a gyógynövényekért. Igen széleskörű gyógyhatással rendelkezik, ugyanis amellett, hogy népszerű afrodiziákum, erősíti a szívet és az immunrendszert, fitoncid tartalmánál fogva baktériumölő, valamint értágító és alvadásgátló hatással is rendelkezik. Mindemellett a pajzsmirigyzavarokra is gyógyírként szolgál, mivel jódban és szelénben is bővelkedik.

Bár kapszulaként is beszerezhető, csíráját is sokféleképpen fel lehet használni, pl. salátákhoz, köretekhez, illetve magában fogyasztva.

Indiai csalán
A pajzsmirigy-alulműködés gyakori tünete a normál étvágy melletti hízás, mely az anyagcsere folyamatok lassulása okoz. A Délkelet-Ázsiából származó indiai csalán ezt hivatott felpörgetni - így a fogyásban is segít-, ráadásul hozzájárul a pajzsmirigy hormonok termelődéséhez is. Az indiai orvoslásban már évszázadok óta fontos szerepet tölt be, ám Magyarországon csupán az utóbbi években figyeltek fel pozitív hatásaira. Fontos tudni, hogy egyeseknél túlzott aluszékonyságot okozhat!

Fontos! A pajzsmirigyzavarok kezelésének elsődlegesen alkalmazott terápiás módszere a gyógyszeres kezelés, a gyógynövények kiegészítésként szolgálnak!

Még mielőtt bármilyen gyógynövényhez nyúlna, érdemes szakember javaslatát kikérni adagolásukat illetően!

Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Vérnyomás problémák? Itt a megoldás
  2018-04-26 11:16:40, csütörtök
 
  A vérnyomás problémák sok embert érintenek, ám a tünetei sokáig “láthatatlanok".

Az életmódváltás és a gyógyszerek mellett a gyógynövényeket is segíthetnek. Mind alacsony vérnyomás , illetve magas vérnyomás esetén is segít a pásztortáska , és a fehér fagyöngy . Ismerkedjünk meg velük közelebbről.

Magas vérnyomás:
Az állandósult magas vérnyomásnál a vérhevesen áramlik át a testen. Eközben a szív,a vérerek, vagy a szervek károsodnak. Akkor beszélünk magas vérnyomásról ha az 160/95 Hgmm vérnyomás értéket átlépi. Az " esszenciális hipertónia" (magas vérnyomás) 40-50 év körülieknél gyakoribb, inkább nőknél. Magas vérnyomás kialakulásának okai közé sorolható az elhízás, dohányzás, az egészségtelen életmód. Ennél a betegségnél le kell mondani a kávéról, a nikotinról, táplálkozásnál is kevesebb zsír és só bevitele ajánlott.



Alacsony vérnyomás:
Akkor beszélünk alacsony vérnyomásról ha a mért értékek a férfiaknál 110//80 Hgmm, a Nőknél 100/80 Hgmm alatt van. Idős korban magasabbak a határok, mert a szervezetnek nagyobb vérnyomásra van szüksége, hogy ugyanazt a munkát elvégezze.

Alacsony vérnyomás elleni módszerek:

Légzésgimnasztika
Reggeli torna
Kardiovaszkuláris tréning
Friss levegőn való sportolás
Kávé
Kardiovaszkuláris tréning lényege:

A kardiovaszkuláris tréning jelentése nem más, mint a szív - érrendszer edzése,
erősítése

Olyan aerob (vagyis oxigén felhasználással járó) mozgást végzünk, amely
felgyorsítja a vérkeringést, megemelve a pulzusszámot.

Egyszerűsítve elmondható, hogy a mozgás intenzitása arányos a pulzusszámmal.
Csökkentjük a különböző keringési rendszert érintő betegségek
rizikófaktorait.

Javítjuk a vérkeringést és a szívünk állapotát, fejlesztjük az izmok kitartását,
úgy, hogy közben az állóképességünk is folyamatosan fejlődik.

Ide tartozik szinte valamennyi olyan sportág, amely magasabb pulzusszámon
végezhető, például a futás, biciklizés, aerobik, evezés, a labdajátékok
különböző fajtái.



Pásztortáska tea:
A Pásztortáska nem csak a magas vérnyomást csökkenti , hanem az alacsonyt is megemeli.

Csészénként 1 púpozott evőkanálnyi forrázunk le ,hagyjuk pár percig ázni ,majd szűrjük le. Naponta 2 -szer igyunk belőle.

Fehér fagyöngy Tea:
Fehér fagyöngy nagyszerű gyógynövény minden szív és vérkeringési panaszra. A magas vérnyomást csökkenti , hanem az alacsonyt is megemeli.

1 púpozott teáskanál fehér fagyöngyöt 1 liter vízbe rakunk és 12 órát áztatjuk

Fogyasztásakor enyhén melegítsük fel . Alacsony vérnyomás esetén 3 csészével , magas esetén 2 csészével igyunk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Szemölcsre: vérehulló fecskefű!
  2018-04-25 13:35:21, szerda
 
  A fecskefű alkaloidja elpusztítja a szemölcsöt okozó vírust

A vérehulló fecskefű közvetlenül a bőrre kenve hatékony ellenszere a vírusos szemölcsnek. Csupor Dezső gyógyszerész-fitoterapeuta arra figyelmeztet, hogy nem szabad túl hosszan alkalmazni a növény nedvét, mert könnyen irritálhatja a bőrt.



Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus). Népies neve: aranyfű, cinadónia, cinandó, kecsketej, gódavére, gódirc, mennyeiajándék, rántófű, vérrelharmatozó versellőfű, vérhullatófű. A mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik, nyirkosabb talajokon, árokpartok mentén, akácosokban, erdők szélén élő évelő növény. Bármely részét megsértve, narancssárga tejnedv csordul ki belőle. A növény felhasználandó része a gyökér és a virágos hajtás. Teljes virágzáskor gyűjtik föld feletti virágos hajtását, április végétől júniusig, gyöktörzsét ősszel szedik.
Vérehulló fecskefű hatóanyaga

A növényben megtalálható alkaloid keverék mintegy 30 alkaloidból (koptizin, kelidonin, berberin, szangvinarin) áll. Tartalmaz még flavonoidokat, fehérjebontó enzimeket, kelidonsavat is. Azonban jó tudni, hogy szárított fecskefű hatóanyagai mintegy fél év múlva elillannak, így a növény már nem tudja kifejteni jótékony hatását.

Vérehulló fecskefű gyógyhatásai
A vérehulló fecskefű kelidonin alkaloidja fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású. Alkoholos kivonata gyakran használt különféle oldatokban, különösen bőrbetegségekre.

A fecskefűnek vírus- és baktériumölő hatása van. Külsőleg a bőr kóros elváltozásai (ekcéma, szemölcs, tyúkszem) kezelhető vele, amit a sárga tejnedvében található kelidonin és fehérjebontó enzimek egymást erősítő hatása okoz. Az alkaloidoknak nemcsak vírusellenes hatása van, de emellett megemlíthető, hogy a sejtosztódást is gátolja. A homeopátiás gyakorlatban a fecskefüvet máj- és epebántalmak kezelésére alkalmazzák. A fecskefű nagy mennyiségben mérgező, és a magas vérnyomásban szenvedők belsőleg ne használják!

A fecskefű felhasználása
Leginkább külsőleg használjuk. Mivel a mákfélék családjába tartozik, és narkotikumot tartalmaz, hosszan tartó fogyasztása emésztési, idegi, légzési rendellensségeket okozhat. Szárítva is csak óvatosan szabad hozzá folyamodni: fél teáskanál száraz növényt adni 1 liter vízhez! A leveléből forrázatot készítünk, ami sebekre borogatásként használható.

Nyílt sebekre nem alkalmazható! A szemölcsöt szódabikarbónás lemosás után bekenhetjük a növény friss nedvével. Csupor Dezső arra figyelmeztet, hogy nem szabad túl hosszan alkalmazni a növény nedvét, mert könnyen irritálhatja a bőrt. Akkor se kísérletezzünk, ha néhány napon belül nem javulnak a tünetek, ebben az esetben ugyanis nem vírusos szemölcsről van szó.
Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Ahány méz, annyi hatóanyag
  2018-04-25 13:32:06, szerda
 
  Nátha és köhögés ellen mézes tea, ezt a receptet mindenki ismeri. De vajon azt tudja-e, hogy sok egyéb betegség gyógyításában is segíthetnek a különböző mézfajták?



Melyik méz milyen bajra jó?
Akácméz
Fertőtlenítő és köhögéscsillapító hatású. Akárcsak az akácvirágból készült tea, az akácméz is ajánlott a gyomorsav-túltermelés miatt kialakuló emésztési zavarok enyhítésére.

Milyen mézet vegyek?

A méz reneszánszát éli, az őszi náthás időszakban el is kél otthon a folyékony arany. A mézfajták hatóanyaga eltérhet egymástól, vásárlás előtt ezt is jó szem előtt tartani.


Fenyőméz
Nehéz fizikai munkát végzőknek, ásványianyag-hiányban szenvedőknek ajánlott. Enyhíti a tüdő- és légcső-megbetegedéseket. Fertőtlenítő, vizelethajtó, csonterősítő, vérszegénység esetén is gyógyító hatású.
Galagonya, a szív őrzője

Az isteni gyógynövény az öregedő szív elixírje, szívelégtelenség, ritmuszavarok, artériás görcsök elleni természetes gyógyszer, kiváló értágító. Hogyan használjuk?

Galagonyaméz
Fogyasztása különösen szívbetegségek esetén, szívgyengeségben, keringési zavarban szenvedőknek, infarktuson átesett betegeknek ajánlott.

Gesztenyeméz
Magas ásványianyag-tartalmú, rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózis kialakulását, de a visszértágulat mérséklésére is alkalmas. Étvágytalanság ellen kiváló.

Hársméz
Megfázás, torokgyulladás, köhögés és hörghurut régóta bevált házi gyógyszere, de alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Álmatlanság, idegesség leküzdésére is jó.

Mentaméz
Emésztést serkentő, puffadást csökkentő, érzéstelenítő, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású. Nagyszerű vizelethajtó, segíti a súlycsökkenést.

Vegyes virágméz
Többféle virágról gyűjtött nektárból és virágporból készül, ezért tápérték szempontjából a legértékesebb mézünk. Színe a sárgástól a barnás árnyalatokig sokféle lehet, ízük is jelentősen eltérhet.
Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Citromfű külsőleg, belsőleg használhatjuk
  2018-03-06 13:37:30, kedd
 
 
A citromfű az egyik legértékesebb gyógynövényünk, jótékony hatásait kicsik és nagyok is bátran élvezhetik. Íme, 4 ok, amiért érdemes otthon tartani belőle.
Recepttel

A mentához hasonlóan a citromfű is az ajakosvirágúak családjába tartozik, viszont vadon nem nő, így cserépbe ültetve frissen, vagy tasakokba téve szárított formában vásárolhatjuk meg. Előbbit ételek, italok ízesítésére is használhatjuk, utóbbi elsősorban tea készítésére kiváló. Bármelyik formáját részesítjük is előnyben, a citromfű jótékony hatásai mindenképpen érvényesülnek. Mi most 4 pozitív tulajdonságát mutatjuk meg, amikért érdemes a kamrában tárolni belőle.

1. Nyugtat és segít az álmatlanságban
Mai rohanó, stresszes életformánk nem éppen idegrendszer kímélő. Sokan idegesek, feszültek, és még többen küzdenek álmatlansággal. A citromfű remek idegerősítő és nyugtató, így ha napközben érezzük, hogy felmegy a pumpa, kortyolgassunk el egy bögre citromfű teát. Hasonlóképpen tegyünk lefekvés előtt is, fél órával az ágyba bújás előtt igyunk egy csészényit belőle. Álmatlanság ellen a citromfű illóolaja is hatásos lehet: párologtassunk belőle a hálószobában vagy tegyünk néhány cseppel a párnánkra.

2. Segíti a fogyókúrát
Bár a citromfű elsődleges tulajdonságai között nyugtató hatása szerepel, a fogyókúrában is számíthatunk rá. Segíti az emésztőrendszer munkáját, de remek epe- és vízhajtó, és a máj működését is serkenti. Emellett izzasztó hatása is ismert, mely szintén segítségünkre lehet a feles kilók leadásában. A megfelelő hatás érdekében tartsunk citromfűtea kúrát, azaz igyunk meg egy csomaggal belőle.

3. Frissít, energizál
A citromfű mellett a levendula is hatásos lehet az idegek megnyugtatásában, de míg a levendula úgy nyugtat, hogy közben elálmosít, addig a citromfű épp ellenkezőleg hat, felpezsdíti, felfrissíti a szervezetet, és energiával látja el. Ha mindkét növény áldásos hatásait szeretnénk kiélvezni, este inkább levendulát használjunk, míg napközben citromfüvet. Ha a tea unalmassá válna, használjuk frissen a növényt, és tegyük frissítőként salátára, húsok és halak mellé, vagy csak egyszerűen egy pohár vízbe. Ha délután ólmos fáradtság venne erőt rajtunk, próbálkozzunk ezekkel a módszerekkel.

4. Külsőleg ajakherpeszre, ízületi fájdalmakra
A citromfű illóolaját gyakran használják különböző nyugtató krémek alapanyagaként, de ezt a tulajdonságát mi is kipróbálhatjuk otthon, ha fürdővizünkbe teszünk belőle. Használat előtt az illóolajat egy kevés tejben vagy tejszínben oldjuk fel, és így öntsük a fürdővízbe, máskülönben allergiás reakciókat válthat ki a bőrön. A citromfüves víz segít meghűlés, valamint ízületi fájdalmak esetén. Külsőleg jól alkalmazható ajakherpeszre is: dörzsöljünk össze tenyereink között néhány levél friss citromfüvet, hogy illóolaja hozzáférhető legyen, majd kenegessük be vele a herpeszt. A mentához hasonlóan a leveleket rágcsálva, leheletünket is frissíthetjük vele.

Citromfű tea:
1 csésze teához 1 kiskanál szárított citromfüvet áztassunk be, majd 3-4 perc után szűrjük le. Ízlés szerint mézzel ízesíthetjük. Mentalevéllel vegyesen is elkészíthetjük a teát.
Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Gyógynövények, amelyek jót tesznek az agynak
  2018-02-23 13:53:20, péntek
 
  Bizonyos fűszerek és gyógynövények nem csak ízük miatt jó, ha ott vannak a kamrapolcon. Vannak közöttük olyanok, amelyek segíthetnek megőrizni memóriánk frissességét.

Gyömbér
A legtöbb agyi betegséget a szervezetben jelen lévő gyulladások okozzák, ezért nem meglepő, hogy olyan, közismerten gyulladásgátló hatással rendelkező élelmiszerek, mint a gyömbér hatásosak lehetnek ellenük. Egy amerikai kutatás eredményei szerint a gyömbér a Parkinson-kór kezelésében is hatásos lehet. Vágjunk durvára egy ujjnyi gyömbérgyökeret, tegyük egy edénybe, öntsünk rá két pohár vizet, és alaposan forraljuk fel. Fedjük le, és főzzük gyöngyözve háromnegyed órán át, majd kihűlés után fogyasszunk belőle egy kis pohárkával napi két-három alkalommal.

Borókabogyó
A vadételek kedvelt fűszere nemcsak húgyúti betegségek esetén segíthet, de Alzheimer-kórosoknál lelassíthatja a betegség súlyosbodását is. Kutatások szerint erős antioxidáns, emiatt pedig már illóolajának rendszeres belélegzése is nagyon jó hatással van a szervezetre és az agy egészségére is. Egy teáskanál szárított borókabogyót számoljunk egy csésze vízhez. A bogyókat tegyük forró vízbe, áztassuk tíz percig, és az így kapott italból fogyasszunk naponta három pohárral. Ne használjuk egyszerre huzamosabb időn át, vesebetegek, terhes nők és szoptatós édesanyák pedig inkább kerüljék.

Rozmaring
Nemcsak a sült húsok lesznek tőle sokkal finomabbak - ez a fűszernövény arra is képes, hogy élénkítse az agyban a vérkeringést, emiatt nagyon jó hatással van a memóriára. Egy csésze vízbe áztassunk be két teáskanál szárított rozmaringot, és hagyjuk állni tíz percig. Szűrjük le, és fogyasszunk belőle napi két-háromcsészényit.

Zsálya
Ezt a növényt már igen régóta használják memóriazavarok és agybetegségek kezelésére, és hatékonyságát kutatások is bizonyították. Jó hatással van a kognitív képességekre, a szómemóriára és a hangulatra is. Egy teáskanál szárított zsályát adjunk egy csésze forró vízhez, áztassuk tíz percig, szűrjük le, és fogyasszuk naponta két alkalommal.

Szegfűszeg
A szegfűszeg gyógyhatásairól a legtöbb embernek csak a fogfájás csökkentése jut eszébe, pedig ennek a jellegzetes, kellemes illatú fűszernövénynek az agyunkra is nagyon jó hatása van. A szegfűszeg illóolaja csökkenti a stresszt, energikusabbá, figyelmesebbé és fogékonyabbá teszi az agyunkat, és nagyon jó kiegészítője lehet más illóolajoknak, például a nyugtató hatású levendulának, az élénkítő narancsnak vagy bazsalikomnak.

Fahéj
A fahéjban található összetevők, elsősorban a epikatechin és a cinnamaldehid, az Alzheimer-kór elleni küzdelemben játszanak jelentős szerepet, megakadályozzák az agysejtek kóros megduzzadását (ezt a jelenséget az agysérüléseket és stroke-ot követő komplikációkkal hozták összefüggésbe), és az öregedéssel együtt járó neurológiai problémák ellen is védelmet nyújthatnak. A fahéj illóolaja amellett, hogy rendkívül jó hatással van az agyunkra, meg is nyugtat és a szorongást is csökkenti.

Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Gyomornyálka gyulladás kezelése gyógynövényekkel
  2018-02-11 09:57:11, vasárnap
 
  A stressz, a fájdalomcsillapítók, az alkohol és a kávé is károsíthatják a gyomor védőrétegét. Nézzük, miként óvhatjuk meg egészségét!
A gyomrot olyan nyálkahártyaréteg borítja, amely védi az alatta fekvő szövetrétegeket a gyomorsavtól. Ha a védőréteg megsérül, akár a gyomorban, akár a gyomorkimenetnél, gyulladás következik be.
Mit kell tudni a gyomornyálkahártya-gyulladásról?
A heveny megbetegedés nem kielégítő kezelés esetén idültté válhat. A gastritis nem fertőző, bár a leggyakoribb előidézői baktériumok. Bizonyos nagy dózisú gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, kortizon-készítmények is károsíthatják a gyomornyálkahártyát, így, amikor tehetjük, részesítsük előnyben a természetes gyógymódokat, szükség esetén orvosunkkal egyeztetve. A kávé, az alkohol, a dohányzás, valamint a kapkodó étkezés ugyanúgy a gyomornyálkahártya ellenségei. Az idültté vált gyulladások sokszor tünet nélkül zajlanak le, és csak véletlenül fedezik fel őket.




Gyomorfekély elleni tea
Apróbojtorján - 25%
Ezerjófű - 25%
Fekete nadálytő - 25%
Nyárfalevél - 25%
Elkészítése: 20 gramm keveréket áztass 6-8 órán keresztül 4 deci vízben. Szűrd át és tedd a levet félre. A szűrőben maradt keverékre önts rá 2-3 deci vizet, és forrald egy percig. Ha kihűlt, akkor keverd hozzá a leszűrt levet, és idd meg az egész napra egyenlően elosztott adagokban.

Gyomor- és nyombélfekély elleni tea
Körömvirág - 20 g
Orbáncfű - 25 g
Cickafarkfű - 25 g
Macskagyökér gyökértörzs - 10 g
Édesgyökér - 10 g
Elkészítése: a keverékből forrázz le egy teáskanálnyit 3 deci vízzel. Hagyd állni egy negyed órát, majd szűrd át. A felét idd meg reggel éhgyomorra, a másik felét pedig este lefekvés előtt.
Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Természetes gyógymódok Prosztatagyulladásra
  2018-02-10 10:33:02, szombat
 
  A fájdalmas, égető érzés csökkenthető. Lássuk, mire kell ügyelni az otthoni kezelés során!
A heveny prosztatagyulladást főként a húgycsövön keresztül feljutó kórokozók váltják ki, de előfordul, hogy a betegség a vizeletből nem mutatható ki.

Általános tudnivalók
A dülmirigy " férfi ivarmirigy " gesztenye nagyságú szerv, amely a medencefenék és a hólyag között helyezkedik el. Híg, tejes váladékot termel, amely többek között a spermiumok mozgékonyságát és megtermékenyítő képességét hivatott biztosítani. A váladék kivezető nyílása a húgycsőbe torkollik, amely átvezet a prosztatán. A vizeletvizsgálat során legtöbbször Escherichia coli baktériumok sokaságát találják.



Gyulladt állapotban a prosztata rendszerint megduzzad. Mivel közvetlenül a hólyag alatt helyezkedik el, duzzadtsága miatt az nem tud teljesen kiürülni. A húgycsövet a gyulladás egyébként is beszűkíti, és a duzzanattal együtt ez vizeletpangást eredményez a hólyagban. A bakteriális fertőzés mellett létezik olyan kórfolyamata is, amikor a vizeletből nem mutatható ki kórokozó. Az ok tisztázása fontos, természetes gyógymódok alkalmazása mellett is, mert a tünetek egyaránt utalhatnak jó- és rosszindulatú folyamatokra, daganatképződésre is.

Tünetek
Gyakori vizeletürítés kevés vizelettel, fájó és égető érzés, véres vizelet, feszülés és nyomás a gát, illetve a lágyék területén, fájdalmas székletürítés, fájdalmas magömlés, nagyon heveny kórnál láz, hidegrázás. Orvoshoz kell fordulni a természetes gyógymódok alkalmazása mellett, ha vizeletpangás, erős fájdalom, véres vizelet esetén, és ha egy hét után sem tapasztalható javulás.

Lehetséges szövődmények: Prosztatatályog, hólyag-, vesemedence-, mellékhere-gyulladás, ritkán szívbelhártya- vagy ízületi gyulladás. A prosztatagyulladás szakszerű kezelés hiányában idültté és ezzel együtt gyakran időről időre visszatérő húgyúti fertőzésekké válhat!



Természetes gyógymódok:
Kisvirágú füzike teakeverék:

Elkészítése: egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.

Tökmag, a tökmagolaj és az ezt tartalmazó szerek. Mogyoró, dió, és telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajak (például olíva, szezám).

A keresztesvirágúak (brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta) védőanyaga a diindolmetán, a szójáé pedig a genisztein. Ezek az anyagok olyan fehérjék termelődését gátolják, amelyeknek kémiai kölcsönhatása hozzájárul a prosztatarákot okozó sejtek terjedéséhez.

Tengeri alga, tengeri halolaj, magas jód és szeléntartalmuk miatt. Kisvirágú füzike. A gyógynövényből lehet teát főzni (1/4 liter forró vízhez 1 púpozott teáskanál füzike, amiből egy csészét éhgyomorra, egy csészét vacsora előtt fogyasztunk), de kapható tabletta formájában is.
Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 146 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 69 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 322
  • e Hét: 503
  • e Hónap: 2398
  • e Év: 53189
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.