Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Fűszeres birslikőr - komoly ital nagyon egyszerűen
  2017-11-04 17:15:09, szombat
 
  A birsalmapálinka az elmúlt évek nagy felfedezése, a különösen aromás párlat az ínyencek kedvence lett. Mondjuk pálinkát főzni otthon ugye nem annyira egyszerű, de birsalmalikőrt készíteni viszont igen. És hogy milyen isteni!

A lassan közelgő karácsonyra egy kicsit érdemes ráhangolódni, és gyűjtögetni az ötleteket, milyen különlegességgel lepjük meg a hozzánk érkező vendégeket, vagy éppen milyen ajándékokat adjunk szeretteinknek. Aki szeret saját készítésű meglepetéseket készülni, annak ideális lehet a birslikőr. Nagyon egyszerű, bár kissé időigényes, viszont elképesztően illatos és aromás édes ital születik birs, cukor, vodka és fűszerek kombinációjából.

A megtisztított birsalmát elég vékony szeletekre vágni, így a gyümölcshúsból a szemcsék nem kerülnek bele az italba, szép világos és áttetsző marad. Az érlelés után leszűrt gyümölcsöt ne dobjuk el, kevés vízzel megpárolhatjuk, így elfő belőle az alkohol, egy kis tejszínnel összeforralva, összemixelve, picit sózva nagyon finom mártást kapunk például sült hús mellé...


Fűszeres birslikőr

Hozzávalók:
3 birsalma
7 dl vodka
1,5 dl cukor
1 rúd vanília
5 szem szegfűszeg
3 szem kardamom

Elkészítés:
A birsalmákról a szőröket egy ruhával, szivaccsal vagy kefével ledörzsöljük, majd a gyümölcsöket megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy jól záródó befőttesüvegbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket - a vaníliánál elég a már felhasznált, belső velő nélküli hüvely is, az értékes velőt nyugodtan elhasználhatjuk más desszertbe, így is elég aroma kiázik majd belőle. Felöntjük a vodkával, lezárjuk, majd erősen összerázzuk.
Sötét, hűvösebb helyen érleljük 15 napig, minden nap összerázzuk, majd finom szűrőn átszűrjük, üvegekbe töltjük.
Fogyasztáskor egy kis citromlevet facsarhatunk hozzá, de pezsgővel vagy fehérborral felöntve kirnek is remek koccintanivaló!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Alkohol és likör stb...  
Kökénylikőr
  2017-10-10 12:21:07, kedd
 
  Talán még nem késő szedni az erdők széléről, árkok partjáról dércsipte kökényt. Szervezhetük egy remek kirándulást a családdal és még összekötjük a kellemest is a hasznossal.



Hozzávalók

2 kg érett, dércsípte kökény,
0,5 kg méz,
4 db fahéj,
1 l jó minőségű gyümölcspálinka (jelen esetben alma).

A kökényt akkor jó szedni, amikor már megcsípte a dér. A kökényt megmosom, kicsit szemenként összenyomom kézzel, majd egy 5 literes, vagy több kisebb nagyobb szájú, zárható befőttes üvegbe teszem. Ráöntöm a pálinkát és a fahéjat közzé szúrom. Meleg helyen (20-25o tartom 5-6 hétig. A konyha a legalkalmasabb erre a célra, mivel itt mindig meleg van. Tegyük szem elé, hogy ne felejtsük el naponta 2-3-szor összerázni az üveg tartalmát.
Az idő eltelte után leszűröm sűrű szövésű kendőn akár kétszer is, hogy szép tiszta likőrt kapjak. Szűrés után gőz fölött hozzáadom a mézet, majd alaposan elkeverem. Üvegekbe töltöm és kihűlés után hideg helyre teszem.
Nem fog sokáig tartani, mivel nagyon finom.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Alkohol és likör stb...  
Akácvirág likőr
  2014-03-03 11:58:30, hétfő
 
  Most ,hogy akácot ki akarják irtani ki tudja mi lesz.Lesz -e mézünk,hát még a többi.Sok mindenre jó.

Először természetesen akácvirágot kell gyűjteni - naaagy mennyiséget. Lehetőleg teljesen kinyílt, illatozó virágokat, amik még nem indultak hervadásnak. Lehetőleg olyan helyről, ahol nem szennyeződtek, így elég csak a rovarokat lerázni a virágokról, mert vízzel leöblíteni nem igazán kellene ezeket.

A virágokat a szárról leszedegetem (egyszerűen egyik kezemmel megfogom a szárat, a másik kezemmel két ujjam közé csippentve az aljától a tetejéig végighúzom az ujjaimat), üvegbe teszem. Hozzákarikázok egy nagyobb citromot (elég vékonyan -fehér rész nélkül- belehámozni a héját, nem szükséges a húsát is beletenni, ha valakinek így szimpatikusabb), majd felöntöm annyi vodkával, ami ellepi a virágokat. Hűtőbe teszem és az üveget naponta felrázva, kb. egy hétig érlelem. Ezalatt a virágok elvesztik fehér színüket, szinte üvegessé válnak - amikor ez megtörténik, leszűrhető.

A szűrés először egy sűrű szövésű szitán/apró lyukú szűrőn történik: a citromot kiveszem, a virágokat pedig alaposan kinyomkodom, több részletben, hogy a lehető legkevesebb vodka maradjon bennük. Másodszor kávéfilteren szűröm át: ezután teljesen áttetsző, tiszta folyadékot kapok, aminek halványsárga színe van. Az akácos vodkát alaposan kitisztított (csírátlanított) üvegbe öntöm, 4-5 dl-enként 10 dkg cukrot adok hozzá - érdemes először kevesebbet, majd miután feloldódik, meg kell kóstolni és ha édesebbre szeretnénk, akkor tovább édesíteni.

Néhány hétig érdemes tovább érlelni, de már "frissen" is finom. Behűtve vagy hűtött pohárban kínálom.

Hozzávalók: akácvirág (sok), vodka (amennyi a virágot ellepi), citrom (1 liter vodkához 1 nagyobb citrom), cukor (1 liter vodkához kb. 200-250 g).
 
 
0 komment , kategória:  Alkohol és likör stb...  
Csokoládélikőr
  2013-11-29 11:47:50, péntek
 
 

Hozzávalók

 3 tojássárgája
 15 dkg porcukor
 3 dkg kakaópor
 2,5 dl tejszín
 1 vaníliarúd
 10 dkg étcsokoládé
 1,5 dl vodka
 1/2 dl rum

Elkészítés

A csokoládélikőrhöz habosra keverjük a tojássárgákat a porcukorral, a kakaóporral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a tejszínnel. Kis lángon kevergetve besűrítjük, de nem kell forralni!
A tűzről levéve folyamatos keveréssel beleolvasztjuk az apróra tört csokoládét, majd
az egészet hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a vodkát és a rumot, üvegbe töltjük és a hűtőben tároljuk. Ha valaki nem szereti a rumot, akkor helyettesítheti fél dl vodkával.
 
 
0 komment , kategória:  Alkohol és likör stb...  
Baileys házilag
  2013-11-08 14:02:46, péntek
 
  Hozzávalók:
2 dl tejszín, 4 dl whisky, 40 dkg sűrített tej, 1 evőkanál instant kávé, 2 evőkanál csokoládé szirup, 1 kávéskanál vanília kivonat

Elkészítése:
Az instant kávét kevét forró tejszínben feloldjuk, majd az összes többi hozzávalót egy blenderben összeturmixoljuk. Azonnal fogyasztható, de egy pár nap érés mindenképp jót tesz neki.



Csokoládé szirup

Hozzávalók:
20 dkg cukor, 1 dl víz, 0,5 dkg dl kakaó, 1 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só

Elkészítése:
a cukrot összevegyítjük a kakaóval, majd hozzáadjuk a vizet és állandó kavarás mellett 3-4 percig főzzük. Ha besűrűsödött, félrehúzzuk, hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a sót és a vanília kivonatot. Üvegbe zárva, 2-3 hétig hűtőben tárolhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Alkohol és likör stb...  
Fűszeres borlikőr
  2013-11-08 11:43:40, péntek
 
  Hozzávalók:
1 l vörösbor, 4 dl rum, 30 dkg cukor, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 2 csillagánizs, 3 db szegfűszeg

Elkészítése:
A bort langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket és addig keverjük, míg a cukor elolvad. Ha kihűlt hozzáadjuk a rumot is, majd üvegbe töltjük, lezárjuk és 2 hétig érleljük.Fogyasztás előtt leszűrjük.
 
 
0 komment , kategória:  Alkohol és likör stb...  
Kávé és vanília likőr
  2013-11-08 11:42:48, péntek
 
  Kávélikőr

Hozzávalók: 10 dkg jó minőségű kávé( Davidoff Rich Aroma t használtam), 10 dkg étcsokoládé, 20 dkg cukor, 6 dl 52 fokos alkohol
Elkészítése: a kávét 3 dl vízben felfőzzük, majd leszűrjük. A cukorhoz hozzáadunk 3 dl vizet, addig főzzük, míg a cukor elolvad. Félrehúzzuk és beletördeljük a csokoládét, majd addig kavarjuk, míg elolvad és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt hozzáadjuk a kávét és az alkoholt, majd üvegbe töltjük, lezárjuk és 15 napig érni hagyjuk.


Vanílialikőr
Hozzávalók: 4 dl tejszín, 2 dl vodka, 1 vanília rúd, 2 evőkanál porcukor
Elkészítése: A tejszínhez hozzáadjuk a félbevágott vaníliát és kikapart magjait valamint a cukrot és felforraljuk. Hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a vodkát és üvegbe töltjük. 15 napig érni hagyjuk a hűtőben.

A két likőrt pohárban egybetöltjük, de külön-külön is lehet fogyasztani.
 
 
0 komment , kategória:  Alkohol és likör stb...  
Tojáslikör
  2013-11-08 11:41:56, péntek
 
  Hozzávalók:
5 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 2,5 dl tej, 3 dl sűrített tej, 4 dl vodka, 1 vanília rúd

Elkészítése:
A vanília rúdnak kikaparjuk a magjait, hozzáadjuk a tejhez és felforraljuk. A tojássárgát kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a sűrített tejet és folytonosan kavarva beleöntjük a forró tejbe, majd sűrűsödésig főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vodkát és üvegbe töltve, felhasználásig hűtőben érleljük.
 
 
0 komment , kategória:  Alkohol és likör stb...  
Rózsalikőr
  2013-11-08 11:41:02, péntek
 
  Hozzávalók:
8-9 dkg illatos piros rózsaszirom, 7 dl fehér rum, 5 dl jó minőségű vörösbor, 40 dkg cukor, 1 rúd vanília, kis darab fahéj

Elkészítése:
A rózsaszirmokat átválogatjuk, megmossuk és jól zárható üvegbe tesszük. Felöntjük a fehér rummal, az üveget lezárjuk és 15 napig világos helyen tároljuk, naponta egyszer jól felrázzuk. 15 nap után a vörösbort felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, a vanília kikapart magjait és a rúdját, a fahéj darabot és addig kavarjuk, míg a cukor elolvadt. Mikor kihűlt rátöltjük a rózsás alkoholra, összerázzuk és most már hűvös sötét helyen, 6 hétig érleljük, néha-néha felrázzuk. Mikor kész van, tiszta gézen átszűrjük és likőrös palackba töltjük.
 
 
0 komment , kategória:  Alkohol és likör stb...  
Transzilvanikum
  2013-11-08 11:40:07, péntek
 
  Az italt még jun. 24 én, Iván napján készítettem el és pontosan betartottam a receptet. Az érlelés során nem volt túl kecsegtető, beleszédültem már csak az illatától is, aztán Augusztus végén leszűrtem, és sötétre tettem a pincébe. A tegnap mást kerestem és véletlenül került a kezembe, hát felhoztam és kellemesen meglepett. Nagyon finom íze lett, a színe meg csodálatos, amolyan pasis itóka. Ajánlom mindenkinek, jövőre próbálja ki.


Hozzávalók:
1 l szesz (94 fokos tiszta alkohol), 8 szem zölddió, 15 szem meggy, 1 mokkáskanál reszelt gyömbér, 1 púpozott kiskanál pörkölt kávé, 12 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3 szem szegfűszeg, 1 darabocska fahéj, 75 dkg cukor, 1 l víz
.
Elkészítése:
A zölddiót karikára vágjuk és beletesszük egy nagyobb méretű befőttesüvegbe. Hozzáadjuk a meggyet, a mazsolát, a narancshéjat, a reszelt gyömbért és a darabosra tört pörkölt kávét, valamint a fűszereket. A cukrot feloldjuk a vízben és rátöltjük a gyümölcsre, végül hozzáadjuk a szeszt is. Összekavarjuk és két hónapig meleg helyen érleljük. Ezután gézen átszűrjük, és üvegekbe töltjük. Kellemes, kissé fanyar ízű fűszeres likőr lesz belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Alkohol és likör stb...  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 69 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 189
  • e Hét: 370
  • e Hónap: 2265
  • e Év: 53056
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.