Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
A bálványok azonosítása
  2017-04-18 23:27:37, kedd
 
  A bálványok azonosítása


Feleslegesnek találom feltenni a kérdést, hogy vannak-e az életünkben az igaz Istennel versengő hamis istenek, mert eleve feltételezem, hogy mindannyiunk életében megbújik egy-egy bálvány. A kérdés az, hogy mihez kezdünk velük. Hogyan láthatunk egyre tisztábban velük kapcsolatban ahelyett, hogy a markukban tartanának bennünket? Hogyan szabadulhatunk meg a bálványainktól, hogy azután számunkra, illetve a körülöttünk élők számára is a lehető legjobb, egészséges és bölcs döntéseket hozhassunk? Miként ismerhetjük fel istenpótlékainkat?
A bálványok leleplezésének egyik lehetséges módja, ha szigorú vizsgálatnak vetjük alá a fantáziavilágunkat. ,,Amit az egyedül töltött időddel kezdesz, az a vallásod" - mondta egyszer William Temple bíboros. Más szóval: az a szívünk igazi istene, ami felé a gondolataink önkéntelenül kanyarodnak, amikor nincs egyéb dolgunk. Miről álmodozunk szívesen? Mi jár a fejünkben, amikor különösebben semmire nem kell koncentrálnunk? Talán szakmai előremenetelünk lehetőségeit latolgatjuk? Vagy anyagi javakról, például egy álomotthonról fantáziálunk? Esetleg egy romantikus kapcsolatról? Ha ez csak olykor-olykor fordul elő, természetesen még nem beszélhetünk bálványimádásról. De tegyük fel a kérdést, hogy miről ábrándozunk rendszeresen, amikor egyedül vagyunk, és milyen gondolatok töltenek el bennünket örömmel és megnyugvással.
Az is segíthet eldöntenünk, hogy miért is rajong igazán a szívünk, ha megvizsgáljuk a költekezési szokásainkat. ,,Mert ahol a te kincsed van, ott van a szíved is" - mondta Jézus (Máté 6,21). Arra megy el a legkönnyebben pénzünk, ami a legkedvesebb a szívünknek. A bálványok egyik árulkodó tulajdonsága, hogy az ember túl sok pénzt költ rájuk, és állandó önmegtartóztatást kell gyakorolnia. Pál apostol azt írta, hogy ha Isten és az ő kegyelme a legfontosabb számunkra a világon, akkor bőkezűen fogunk adakozni a szolgálatra, jótékony célokra és a szegények javára (2Korinthus 8,7-9).
A többségünk azonban a ruházkodásra, a gyerekeinkre vagy olyan státuszszimbólumokra költ a legtöbbet, mint például a ház vagy az autó. Pénzköltési szokásaink tehát leleplezik a bálványainkat.
A bálványok felismerésének harmadik módja azoknál működik leginkább, akik - hozzám hasonlóan -istenhívőnek vallják magukat. Talán rendszeresen járunk templomba vagy gyülekezetbe, komolyan vesszük a hitelveinket, igyekszünk hinni Istenben és engedelmeskedni neki, de vajon mit jelent számunkra a megváltás a hétköznapokban? Miért élünk valójában? Milyen az istenünk? Segíthet a válaszban, ha megvizsgáljuk, hogyan reagálunk, ha nem kapunk feleletet az imáinkra, vagy szertefoszlanak a reményeink. Talán elszomorodunk és csalódottságot érzünk, ha nem kapjuk meg, amit kértünk, de aztán továbblépünk. ,,Az élet megy tovább!" - biztatjuk magunkat, mert nem ezektől a dolgoktól függünk. Ám ha csaknem felrobbanunk a dühtől, és Jónáshoz hasonlóan ,,mindhalálig" haragszunk, vagy éppen mélyen elkeseredünk, amikor könyörögtünk és keményen meg is dolgoztunk valamiért, de mégsem lett a miénk, meglehet, hogy ráleltünk az igazi istenünkre.
Végül van egy utolsó teszt, ami bárkinél jól működhet. Vegyük fontolóra, hogy mely érzelmeinken tudunk a legnehezebben uralkodni. Ahogyan a horgász is oda dobja be a csalit, ahol fodrozódik a víztükör, úgy nekünk is a legfájdalmasabb érzéseink mélyén érdemes bálványok után kutatnunk, különös tekintettel azokra az érzéseinkre, amelyektől képtelenek vagyunk szabadulni, és amelyek általunk is helytelenített viselkedésre sarkallnak bennünket. Ha például haragot érzünk, kérdezzük meg magunktól: ,,Talán túlságosan fontos lett számomra valami, és mindenáron meg akarom szerezni?" Tegyünk így kínzó félelmeinkkel, csüggedésünkkel és bűntudatunkkal is, és gondolkodjunk el a következőkön: ,,Talán azért félek ennyire, mert elveszíthetek valamit, amit feltétlenül szükségesnek tartok az életben?" Vagy: ,,Vajon azért haragszom ennyire magamra, mert azt tartom a legtöbbre, amiben most kudarcot vallottam?" Ha pedig agyonhajszoljuk magunkat és őrült tempóban küzdünk valamiért, ezt kérdezhetjük: ,,Van valami, amit mindenképpen meg akarok szerezni ahhoz, hogy elégedett legyek és fontosnak érezhessem magam?" Ha a kérdések segítségével mélyre ástunk, és elértünk egészen az érzéseink gyökeréig, azokhoz tapadva sok esetben ott találjuk a bálványainkat.
David Powlison így fogalmaz:

Isten ezt a legalapvetőbb kérdést intézi minden ember szívéhez: ,,Van-e bárki vagy bármi más Jézus Krisztuson kívül, aki vagy ami igényt formál a bizodalmadra, figyelmedre, hűségedre, szolgálatodra, félelmedre és örömödre? A kérdések [...] sok esetben felszínre hozzák a bálványokat. Kitől vagy mitől reméled a stabilitást, biztonságot és elfogadást az életben? [...] Mit akarsz és vársz valójában [az élettől]? Mi tesz [valójában] boldoggá? Mitől éreznéd magad elfogadhatónak? Hol keresed a hatalmat és a sikert?" Az ehhez hasonló kérdések ,,kiugratják a nyulat a bokorból", és napvilágra hozzák, hogy Istent szolgáljuk-e vagy a bálványokat, és Krisztustól vagy hamis istenektől reméljük a megváltást.

Timothy Keller
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Krisztus iránti szeretet
  2017-04-18 19:44:01, kedd
 
  "A misszionárius legfontosabb tulajdonsága nem a lelkek iránti szeretet, amint azt oly sokszor halljuk, hanem a Krisztus iránti szeretet."

- Vance Havner
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
A legnagyobb örömmel...
  2017-04-18 19:42:10, kedd
 
  "A legnagyobb örömmel pecsételem meg véremmel az igazságot, amelyről írtam és prédikáltam."

- Husz János a máglya előtt
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Három dolog
  2017-04-18 19:40:36, kedd
 
  "Három dolgot szerettem volna látni:
1. Jézust testben.
2. A császári Rómát dicső fénykorában.
3. Pált prédikálni.

- Augustinus
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Apostoli igehirdetés
  2017-04-18 19:38:49, kedd
 
  "Az apostoli igehirdetést nem a szép előadásmód, az irodalmi csiszoltság vagy az okos megfogalmazás jellemzi, hanem 'léleknek és erőnek megmutatásában' áll."

- Arthur Wallis
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Nem fogok süveget viselni...
  2017-04-18 19:36:50, kedd
 
  "Nem fogok süveget viselni, legfeljebb a mártírokét, önnön véremmel festve."

- Savonarola, amikor visszautasította a bíborosi süveget
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Hideg egyház
  2017-04-18 19:35:02, kedd
 
  "Hideg világunkban azért hideg az egyház, mert a prédikátorok is hidegek. Ezért hát: "Küldd el tüzed, Uram!"

- Leonard Ravenhill
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Tűz
  2017-04-18 19:33:17, kedd
 
  "Hogy gyenge szívem erős, s bátor legyen,
küldd el tüzed!
Hogy e haldokló világot menthessem,
küldd el tüzed!
Ó hadd heverjek oltárodon
Minden órán, minden napon,
s hogy megemészd az áldozatom:
küldd el tüzed!"

- F. de. L. Booth-Tucker
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Megtérés
  2017-04-18 19:29:50, kedd
 
  "A híveknek is szükségük van a megtérésre."

- Leonard Ravenhill
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Tűz
  2017-04-18 19:28:01, kedd
 
  "Az autó nem mozdul, amíg nem kap gyújtást - vagyis tüzet. Hasonlóképpen némelyek azért nem indulnak meg semmim, illetve azért nem indulnak el sehová, mert mindenük megvan, kivéve a tüzet."

- Leonard Ravenhill
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 539 db bejegyzés
e év: 7303 db bejegyzés
Összes: 35816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 962
  • e Hét: 5468
  • e Hónap: 67137
  • e Év: 186229
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.