Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/302 oldal   Bejegyzések száma: 3015 
A máj egészségét biztosító és fenntartó gyógynövények
  2024-03-26 19:55:29, kedd
 
  Egyre többen szenvednek valamilyen májbetegségben nemcsak hazánkban, hanem világszerte. A májbetegségnek sokféle kockázati tényezője ismeretes, mint például a mértéktelen alkoholfogyasztás, az elhízás, a magas vércukorszint, a magas vérnyomás, a magas trigliceridszint és a magas koleszterinszint. Vannak azonban olyan gyógynövények, amelyek javítják és védik a máj egészségét.

Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a máriatövis, amely nagy mennyiségben tartalmaz egy szilimarin nevű vegyületet. Ezt a gyógynövényt már évezredek óta alkalmazzák májbetegségek kezelésére, hiszen májvédő tulajdonságokkal rendelkezik. A máriatövisnek kiemelkedő az antioxidáns hatása is. Segíti a májsejtek regenerálódását és a gyulladás csökkentésében is verhetetlen, e tulajdonságai miatt pedig nagyon előnyös lehet a májbetegségek kezelésére.

A másik remek gyógynövény a ginszeng, amely erős gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Mivel a ginszeng antioxidáns hatása is kiemelkedő, így nagyfokú védelmet jelenthet a vírusok, a méreganyagok és az alkohol okozta májkárosodásokkal szemben. A ginszenggel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy javítani tudja a máj funkcióit, illetve csökkenti a gyulladást és a fáradtságot májbetegségben szenvedő embereknél.

A következő nagyszerű gyógynövény nem más, mint a zöld tea. A zöld tea polifenolokban, azaz antioxidáns vegyületekben gazdag, amelyek nagyon pozitívan hatnak a máj egészségére és működésére. A gyógytea rendszeres fogyasztása nemcsak a májgyulladást képes csökkenteni, hanem a máj zsírosodását is minimalizálni tudja.

Az édesgyökér vírusellenes, gyulladáscsökkentő és májvédő hatásokkal rendelkezik. Az édesgyökér egy glicirrizin nevű vegyületet tartalmaz. Talán épp emiatt az anyag miatt is használja a kínai hagyományos orvoslás májbetegségek kezelésére ezt a gyógynövényt. Az édesgyökér az alkohol okozta májkárosodással szemben is védelmet jelenthet.

A kurkuma egyik remek antioxidáns hatásokkal rendelkező bioaktív vegyülete nem más, mint a kurkumin. A kurkumin gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásokkal is rendelkezik. Csökkenti a máj gyulladását, a máj zsírtartalmát és az LDL-koleszterin-szintet.

A fokhagyma is egy jótékony gyógynövény, hiszen javítja a máj egészségét és védelmet jelenthet a májdaganattal szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az eper flavonoidjainak gyógyhatásairól
  2024-03-25 22:00:40, hétfő
 
 



Az eper flavonoidjai megvédhetnek a degeneratív betegségektől - tavaszi salátareceptek: főszerepben az eper

Az eper a legkedveltebb gyümölcsök egyike. Sokan szeretik kellemes illatát, zamatos húsát és az ízét is. Nemcsak önmagában fogyaszthatjuk, de készülhet belőle szörp és dzsem is.

Az eper gazdag forrása a flavonoidoknak, például a fisetinnek és a kvercetinnek. Mindkét flavonoid segít lelassítani a szervezetben zajló öregedési folyamatokat. Minél gyorsabban öregszenek a sejtjeink, annál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan betegségek, mint szívbetegség, cukorbetegség, rákos megbetegedés, krónikus vesebetegség vagy éppen Alzheimer-kór.

Az öregedő sejtekről azt kell tudnunk, hogy gyulladást keltő vegyi anyagokat termelnek. Márpedig a gyulladás talaján sokféle, köztük krónikus és rákos betegségek jönnek létre. Tudósok arra jöttek rá, hogy léteznek úgynevezett szenolitikumok, amelyek segítenek ezeket a rákos sejteket elpusztítani, azonban ezek előállítása költséges. Az eper flavonoidjai viszont természetes szenolitikumként tudnak működni, így nincs is más dolgunk, mint rendszeresen epret fogyasztani.

A szenolitikumokkal kapcsolatban számtalan vizsgálatot végeztek. A kutatók szerint ez a természetben is előforduló anyag olyan betegségek megelőzésében lehet a támaszunk, mint például szürkehályog, szívbetegségek, tüdőbetegség, cukorbetegség, csontritkulás vagy demencia.

Ez azonban még nem minden. A szenolitikumokkal kapcsolatban az is bizonyítást nyert, hogy az öregedő sejteket akkor is képesek elpusztítani, azaz akkor is kifejtik pozitív hatásaikat, ha valaki történetesen már cukorbeteg vagy valamilyen tüdőbetegségben szenved. Például a szenolitikumokat alkalmazták azoknál a betegeknél is, akik tüdőfibrózisban szenvedtek. Ez a betegség erőtlenné és gyengévé teszi a betegeket, viszont a szenolitikumok javították a betegek állóképességét.

A szenolitikumok tehát sok pozitív hatással rendelkeznek. Egyrészt jótékony hatást gyakorolnak a fizikai egészségre, másrészt meghosszabbítják a várható élettartamot is.

Az eperben található flavonoidok - mint a fisetin és a kvercetin - pedig nemcsak a szívbetegségektől védhetnek meg bennünket, hanem akár a rákos betegségektől is. Mindkettő gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik, azaz megköti a káros hatású szabad gyököket, így védi ki az oxidatív stressz létrejöttét, illetve még a gyulladást is csökkenti. Márpedig ezek a tényezők mind-mind okai lehetnek a krónikus betegségek kialakulásának.

Az epret fogyaszthatjuk önmagában, turmixitalba tehetjük, desszerteket készíthetünk belőle, de remek salátákat is. Most két ilyen receptet mutatunk be.

Epres spárgasaláta hozzávalói:
2 marék spárga,
3 csésze eper,
1 evőkanál méz,
1 citrom,
egy csipet só,
5 dkg fetasajt.

Elkészítése:
Blansírozzuk a spárgát, majd azonnal dobjuk jeges vízbe, hogy roppanós maradjon. Vágjuk fel kisebb darabokra. Az epret mossuk meg és szeleteljük fel. Keverjük össze a spárgát és az epret egy salátástálban. Keverjük el a citrom levét, a mézet és a sót, öntsük a salátánkra. A salátához adjuk hozzá a felkockázott fetasajtot.

Epres pitypangsaláta hozzávalói:
2 csésze eper,
2 marék zsenge pitypanglevél,
1 kisebb lila hagyma,
10 dkg fetasajt,
1 evőkanál méz,
1 evőkanál citromlé,
ízlés szerint só és bors.

Elkészítése:
Mossuk meg az epret és a pitypangleveleket, majd keverjük el az összetépkedett leveleket és a feldarabolt epreket egymással. Vágjuk kisebb darabokra a lila hagymát és adjuk az epres pitypanglevelekhez. Keverjük össze a mézet, a citromlevet, a sót és a borsot, és öntsük a salátánkra. Végezetül adjuk hozzá a felkockázott fetasajtot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az antioxidánsokban gazdag málnalevéltea
  2024-03-17 21:29:05, vasárnap
 
 


Az antioxidánsokban gazdag málnalevéltea csökkenti a gyulladást

A vörös málna több ezer éves múltra tekint vissza. A kutatási eredmények is azt mutatják, hogy már az ősemberek is fogyasztották ezt a gyümölcsöt. A középkorban nem pusztán a gyógyító erejét használták ki, hanem a művészek, a festők is előszeretettel alkalmazták, mint piros festéket.

A vörös málna kiemelkedő hatásokkal rendelkezik, de a levelében is van potenciál, hiszen tea is készíthető belőle. Nagyon ízletes, nem beszélve az egészségügyi hatásairól, amit a levélben található hatóanyagainak köszönhetünk. A málnalevéltea többek között csökkentheti a rákos betegségek kockázatát, de a gyulladás mértékét is, amivel sok krónikus betegség előzhető meg.

Javíthatja a szív egészségét is, miközben fokozza az emésztési funkciókat. A vörös málna levele gazdag különböző antioxidánsokban, amelyek segítenek csökkenteni a szervezetben kialakuló gyulladásokat. Leginkább ízületi gyulladás esetén fejti ki áldásos hatásait.

A gyógynövény a szabad gyökök okozta küzdelemben is segítségünkre lehet, hiszen a málna levelei nemcsak antioxidáns, hanem citotoxikus hatásúak is, így nagyon hatékonyak a szabad gyökök semlegesítésében.

A gyógynövényből készült tea csökkentheti a vérrögképződés kialakulásának kockázatát, amit a gyulladáscsökkentő hatású flavonoidoknak és flavonoknak köszönhetünk. A vörös málnalevéltea egy koffeinmentes ital. Mivel alacsony a kalóriatartalma, így a testsúlycsökkentésben is számíthatunk rá.

Ennek a gyógyteának azonban lehetnek mellékhatásai - akár hányingert és hasmenést is kiválthat. Ha valaki ezeket a mellékhatásokat tapasztalja, mindenképpen hagyja abba a tea fogyasztását.

Egy remek nyári frissítő italt is készíthetünk málnalevél hozzáadásával.

Hozzávalók:
1 liter víz
3-4 vörös málnalevéltea-filter
fél citrom leve
1 evőkanál méz
egy maréknyi friss málna

Elkészítése:
Forralja fel a vizet, majd tegye bele a teafiltereket, hagyja őket alaposan kiázni. Ha kihűlt a tea, adja hozzá a mézet, a citromlevet és a málnaszemeket. Hűtse le hűtőszekrényben, fogyassza jégkockával.

Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az agyat és a csontokat is erősíti
  2024-03-14 22:25:19, csütörtök
 
 


Az agyat és a csontokat is erősíti: cikória - egyszerű és kókusztejes cikóriakávé-recepttel

A cikória az egyik legegészségesebb táplálék a világon, ugyanis nagyon alacsony a kalóriatartalma és koleszterint sem tartalmaz, ellenben olyan tápanyagok vannak benne, mint vas, kalcium és kálium. A cikóriának ezernyi jótékony hatása ismeretes, mutatunk is néhányat!

A cikória nagyon pozitívan hat a bélrendszer egészségére, mivel tele van prebiotikus rostokkal, azaz inulinnal. Ezek a prebiotikumok olyan enzimeket szabadítanak fel, amelyek fokozzák a bélmozgást, ami pedig elősegíti a rendszeres székletürítést. Ez nagyon előnyös lehet azok számára, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek.

A cikória gyökere nemcsak rostokban bővelkedik, hanem bioaktív vegyületekben is. Ezek meggátolják azoknak a citokineknek a termelődését, amelyek gyulladást okoznak a szervezetben. Ezzel pedig a növény számos betegségtől óvhat meg bennünket.

Mivel a cikória sok kalciumot tartalmaz, így aktívan hozzájárul a csontok és a fogak egészségéhez. A cikóriával fokozhatjuk a kalciumbevitelt, amivel a csontritkulás előzhető meg. Ne feledkezzünk meg azonban a K2-, a D3-vitamin és a magnézium beviteléről sem, hiszen önmagában a kalcium nem elég, és még káros is lehet.

A cikória gyökere az agy egészségét is biztosítja, ugyanis gazdag forrása a mangánnak és a B6-vitaminnak. Ezek a tápanyagok az idegrendszert óvják meg, illetve az idegsejtek energiafelhasználását segítik. Kutatások igazolják, hogy a B6-vitamin hiánya szorosan kapcsolódik a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásához.

A cikóriagyökér számos tápanyagot, köztük sok káliumot is tartalmaz. Ez a tápanyag többek között a szívritmus szabályozásában lehet a segítségünkre. A cikória oly módon segíti még a szív egészségét, hogy nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostot, mégpedig inulint, amelynek nagy szerepe van a koleszterinszint csökkentésében. Az inulin megakadályozza a rossz, azaz az LDL-koleszterin felszívódását. Ily módon nem alakulnak ki zsírlerakódások az artériák falain, ez a hatás pedig jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A cikória nagyszerű kávéhelyettesítő is lehet. Azoknak a személyeknek javasolt a fogyasztása, akik a koffein miatt olyan mellékhatásokat tapasztalnak, mint fejfájás, nyugtalanság, álmatlanság, fáradtság, szorongás vagy éppen émelygés.

A cikória olyan tápanyagokban is bővelkedik, amelyek nyugtató hatással vannak az idegrendszerre.

A cikóriából pompás kávé készülhet, most két ilyen receptet mutatunk be.

Egyszerű cikóriakávé hozzávalói:
fél liter víz,
2 evőkanál őrölt cikóriakávé,
ízlés szerint cukor vagy édesítőszer.

Elkészítése:
Tegyük fel a vizet forrni, de már adhatjuk is a hideg vízhez a cikóriakávét. Hagyjuk főni még egy kicsit a víz forrását követően is, majd hagyjuk leülepedni. Szűrjük át egy bögrébe, ízesítsük és már fogyaszthatjuk is.

Kókusztejes cikóriakávé hozzávalói:
fél liter víz,
2 evőkanál őrölt cikóriakávé,
ízlés szerint cukor vagy édesítőszer,
fél dl kókusztej,
egy csipet fahéj,
egy csipet szerecsendió.

Elkészítése:
Készítsük el a cikóriakávét a fenti módon. Közben melegítsük meg a kókusztejet, adjuk hozzá a fahéjat és a szerecsendiót is, majd ezt a fűszeres tejet adjuk hozzá a cikóriakávéhoz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Jót tesz a hangulatnak és méregtelenít
  2024-03-12 22:16:00, kedd
 
 



Jót tesz a hangulatnak és méregtelenít is : zöld kávé
Nagyon sokféle kávé megtalálható a piacon. Az utóbbi időszak egyik legnagyobb slágere talán a zöld kávé, amely számos egészségvédő hatással rendelkezik. A hagyományos kávék különféle folyamatokon esnek keresztül, míg eljutnak a boltok polcaira. Maga a pörkölés megváltoztatja a kávébab aromáját, ízét, tápanyag-koncentrációját, ezzel ellentétben a zöld kávét nem pörkölik, és nyers állapotában marad, így az összes tápanyagot megőrzi, ami csak benne van.

A zöld kávé többek között fokozza az anyagcserét, segít a stressz legyőzésében, illetve a fogyást is megtámogatja. Mutatjuk, hogy miért is olyan egészséges kávéalternatíva a zöld kávé, és miért fogyasszuk rendszeresen!

A zöld kávé tehát megtámogatja a fogyás folyamatát.
Hogyan?
A zöld kávé gazdag forrása a klorogénsavnak, amely segít a szervezetnek a zsírégetésben. Ezen kívül csökkenti a szénhidrátok felszívódását és megakadályozza, hogy a vércukorszint túlságosan megemelkedjen. Az anyagcserére is pozitívan hat. Ezek a hatások pedig mind-mind elősegítik a fogyást.

A zöld kávéban található klorogénsav tehát stabilizálja a vércukorszintet és fokozza az inzulinérzékenységet. Emellett csökkenti a zsírfelhalmozódást és a gyulladást, valamint javítja a vércukorszintet, és ezzel a 2-es típusú cukorbetegség előzhető meg.

A zöld kávéra a vérnyomás szabályozásában is számíthatunk, ugyanis csökkenti a magas vérnyomást, és ezzel optimalizálni tudja a szív egészségét. A tápanyagai segítenek az erek kitágításában, és csökkenteni tudják a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét, amelyről köztudott, hogy vérnyomásnövelő hatással bír. Ha szeretnénk a vérnyomásunkat kordában tartani, akkor mindenképpen próbáljuk ki a zöld kávét.

A zöld kávé tehát klorogénsavat is tartalmaz, amely remek antioxidáns hatással is rendelkezik. Elősegíti a bőrsejtek regenerálódását, és lassítja a finom vonalak és mélyebb ráncok megjelenését. Emellett védelmet jelent a bőr számára a káros hatású UV-sugarakkal szemben is. Elősegíti az bőrsejtek regenerálódását, ezért bőrápoló termékekben is használják a zöld kávét.

A zöld kávéban lévő antioxidánsok fokozzák a kognitív és a pszichomotoros teljesítményt is, és ezzel akár az Alzheimer-kór is megelőzhetővé válik.

A koffein hatására dopamin szabadul fel a szervezetben, ami segít fokozni a hangulatot, de az agy működését is javítja, és a figyelmet is növeli.

Koffeintartalma növeli a dopamin felszabadulását, az agyi hírvivőkét, amelyek növelik a hangulatot, a figyelmet, az éberséget, és javítják az agy működését.

A zöld kávébab természetes méregtelenítőként is működik, segít kiüríteni a méreganyagokat, a szennyeződéseket, a felesleges zsírt és a koleszterint a szervezetből. Támogatja az immunrendszert és optimalizálja az általános egészséget és jóllétet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Természetes megoldás influenza ellen a bodza
  2024-03-10 22:21:46, vasárnap
 
 





Az infulenzás tünetek kezelésére világszerte használják a bodzát, itthon ritkán hallani jótékony hatásairól. A bodza gyümölcse a betegség megelőzésében és kezelésében is segítségünkre lehet. Ráadásul hazánk Európa egyik fő nemesbodza ellátója, így aki a bogyós gyümölccsel gyógyulna, bármelyik boltban könnyen hozzájuthat.

Nem csak a népgyógyászati utalások szólnak a bodzafogyasztás előnyeiről - világszerte egyre több tudományos vizsgálat is foglalkozik az egészségre gyakorolt pozitív hatásaival. Az Aarhus-i, a Missouri és a Freiburg-i Egyetem szakértőinek egymástól független kutatásai és cikkei alapján kijelenthető: a bodza vírusellenes, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, immunerősítő és antiproliferatív (sejtszaporodást gátló), pozitív hatásait ráadásul úgy fejti ki, hogy közben védi a gyomor nyálkahártyáját, a májat és a hasnyálmirigyet is. A tudósok abban is egyetértenek, hogy a bodza hatékony az influenza tüneteinek enyhítésében, mert blokkolja a vírusok szaporodását, és az első tünetek jelentkezésétől számított 3-4 nap alatt meggyógyíthatja a beteget.

Pozitív hatásai miatt a bodza az egyik legnépszerűbb, gyermekgyógyászatban is használt gyógynövény: étrend-kiegészítők, hagyományos növényi gyógyszerek és egyéb természetes kivonatokat tartalmazó egészségügyi termékek, gyümölcslevek és szirupok formájában segít a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében. Az erős antioxidáns hatása miatt hatásos lehet olyan betegségek kezelésében, mint például az érelmeszesedés, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás. A hígítatlan bodzalé 100 ml-es napi adagja a megelőzésben játszik szerepet, míg a 200 ml-es, terápiás napi dózisa a már kialakult betegség kezelésében segíthet.

Vírusos fertőzés esetén nagy mennyiségű hatóanyagra van szükség: a javaslat 2 x 200 ml bodzalé fogyasztása az első és a második napon, majd egy héten belül fokozatosan kell csökkenteni 100 ml-es napi adagra. Klinikai adatok szerint a bodzának nincs toxikus hatása: sem kémiai összetétele, sem élelmiszerként való széles körű és hosszú távú használata sem sugallja, hogy a különféle készítmények fogyasztása bármilyen kockázattal járna. Bátran javasolható az influenzás tünetek enyhítésére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szív- és cukorbetegségre fogyassz dióhéj teát
  2024-03-10 22:16:31, vasárnap
 
  A dióhéjteát cukorbajra fogyasztják, naponta legalább 3-4 csészével, hat héten keresztül. A csíkszentdomokosiak a dióhéjteát csonterősítő céllal itták. Egyébként, ha eltekintünk a dióhéjtea gyógyhatásától, közönséges tea helyett is iható, íze kellemes.

Belső válaszfal
A dióbél rekeszek közötti, azokat elválasztó fásodott válaszfal gyógyszerészeti neve Juglandis dissepimentum.

A diótermés belső válaszfalának gyógynövénykénti használata méltatlanul merült feledésbe Európában. Pedig, mint róla a bölcs német népi mondás megállapítja: ,,Bitter im Mund, macht das Herz Gesund," vagyis: Keserű a szájban, gyógyítja a szívet. Ezt a megállapítást különösen a teljes érés állapota előtti friss dióra vonatkoztatják, amelynek belső válaszfala valóban erősen keserű. Úgy tartják, a szívritmus-zavarok ellen jó, mivel a diótermés belső válaszfala a szív pitvara és kamrája közti válaszfalra hat. Ennek alapján alkalmazták korábban a németek.

A belső válaszfalat kereszt-alakúként is jellemezni szokták, állítólag a morfológiának is van gyógyászati jelentősége. Ha hiszünk benne.

Persze, nem úgy kell hinni benne, ahogy a keresztben hiszünk. Hanem aszerint a régi megfigyelés szerint, ahogy a természeti népek hittek a természet gyógyerejében. Annak analógiájára, ahogy a legtöbb nép a dióbélben az emberi agyat ismerte fel, a korai germánok a dió belső válaszfalát látták olyannak, ami a dió belsejét kereszt alakban négy kamrára osztja. Amint az emberi szívet is négy kamrára osztják a válaszfalak.

Tehát a belső válaszfal - szívgyógyszer. És úgy is használták. És tessék elképzelni, tisztelt orvos Kollégám, hatott is. Vagy a hit hatott. Mindegy, kellett hozzá a diófa termésének gyógynövényként használt, puhára fásodott fala is.

A válaszfalból készített gyógyszert vagy hasonló hatású készítményt hiába is keresnénk a gyógyszertárakban, de még a gyógynövény-boltokban is. Ezt még a szakboltok sem ismerik.

De a németek igen alapos emberek. Nemcsak általában utalnak a válaszfal hasznosságára, hanem házi felhasználásának receptjét is közzétették. Eszerint a teljes érés állapota előtti friss dióból kell egy maréknyi belső válaszfalat kinyernünk. Nemcsak a primőrnek számító, még fehér, porhanyós húsú dió jó erre a célra, hanem a diószüret első felében felszedett, nem túlszárított dió is. Vagyis saját diófánk termésén kívül az ökológiai termelésű dió is. Fontos, hogy fehérítetlen, vagyis kénezetlen legyen a dió.

Szóval, egy maréknyi válaszfalat töltsünk fel 40 %-os konyakkal, és töltsük tiszta, jól zárható üvegbe, például csavaros fedelű lekváros üvegbe. Hagyjuk négy hétig pihenni, majd ebből a tinktúrából napi 10- 15 cseppet vegyünk be.

A dióbél-rekeszeket elválasztó belső hártyás válaszfalból készített teával a szívkoszorú-ér megbetegedését is kezelni szokták.

Nemcsak szívre, hanem cukorbetegség ellen is használatos a diótermés belső válaszfala, grúz kutatók szerint. Negyven darab válaszfalat pohárnyi forró vízzel öntünk meg, és egy óráig áztatjuk a vízben. Hidegen leszűrjük, és naponta háromszor egy kávéskanálnyit veszünk magunkhoz.

Fen xi mu
A belső hártyás válaszfal a tradícionális kínai orvoslásban is szerepet játszik. Kínai neve: fen xi mu.

Mint ismeretes, a kínaiak minden, gyógyszerként használt anyagról általános jellemzést adnak, ezeknek a jelzőknek alapján a jelzett tulajdonságokkal ellentétes hatások orvoslására használják. A belső válaszfal jellemzése: keserű, fanyar, semleges. Megállapítják, mely szervek meridiánjaira hat, ezek a lép és a vese. Erősíti a vesét és általában a ,,jing"-et.

Vesebetegségek gyógyítására használják, véres vizelés és vizeletvisszatartási gondok esetén. Jó hatású férfiak spontán magömlésekor, nőknél pedig felfázásból eredő gyulladásokra. Ezen kívül vérhast is gyógyítanak vele Kínában.

Vékony hártyás héj
A dióbelet borító vékony, hártyás héj a bélgörcs gyógyszere. A szárított, porrá dörzsölt hártyából 2 g-ot kell bevenni egy leveseskanálnyi borsmentás vízzel.

Diórügy
A diófa rügyeinek főzete borogatásként korpásodás esetén hatásos, és hajhulláskor is borogatni szoktak vele.

Dióolaj
Leginkább gyógykrémek alapanyagaként használatos a gyógyszeriparban, magas E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású. A dióolaj a durva, száraz, napégett bőrt lágyítja. A ráncosodás megelőzésére is használható. Jó az ekcémás bőrre is, csökkenti a korpásodást.

Egy francia szakvélemény szerint a dióolaj ergoszterol-tartalma (ami a szervezetben a D-vitamin képzésének egyik előzetes alakja) jó hatású a bőrre, öregedését késlelteti.

Wellness = dióolaj
Ha ajkunk kirepedezik, ne keressünk gyógy-, vagy kozmetikai krémet, ha van otthon kevés dióolajunk, ajkunkat azzal kenjük be! Pótolja a bőrből hiányzó vitamint, zsiradékot, és egészséges a bőrnek. Más bőrirritációk esetén is jól használható, enyhíti, csillapítja a kellemetlen tüneteket.

A dióolajnak kifejezett gombaölő hatása van. A dióolajjal készült gyógykrémek és kozmetikai készítmények kedvező többlethatása a bőrön a gomba elleni védelem, tehát egy bizonyos fertőtlenítés, a gombafertőzés megelőzése vagy kezdődő gombafertőzés leállítása. Ezért szappanok, samponok, napozókrémek adalékanyaga is. Regenerálja a bőrt. Pikkelysömör ellen is alkalmazzák.

Kézenfekvő a tanulság: Csak olyan kozmetikai készítményt szabad vásárolnunk, amiben 10-15 % dióolaj is van. Kipróbálhatjuk szemránc-elsimítóként is, tisztán, magát az olajat, ha nincs dióolajtartalmú szemránckrémünk.

Mikor masszírozzunk dióolajjal?
Ha páciensünk bőre sebes. Vagy ha egyéb bőrproblémái vannak. Vagy ha száraz, normál vagy zsíros bőre van. Mert mindre jó. Égésre, továbbá nehezen gyógyuló sebekre az orosz népi gyógyászat használ dióolajat. Gyulladásokra, például középfül-gyulladásra is. Külsőleg a dióolajat nemcsak sebek, üszkösödés, hanem lepra ellen is alkalmazták az angolok.

A dióolajat nemcsak bőrbetegségek fellépésekor, hanem menstruációs problémák alkalmával is használták. (Brown: Gyógynövények és használatuk enciklopédiája)

Bőrkiütések elmulasztására a török népi gyógyászatban is használtak dióolajat. Erdélyben pedig a dióbélből forró vasalóval kinyomott dióolajat bőrgombásodás ellen kenték a bőrre. Hajhullás esetén pedig a fejbőrbe dörzsölték.

Paraziták (bolha, fejtetű) ellen is használatos, vagy csak egyszerű száraz haj vagy korpásodás esetén. Fejsebre is kenik.

Végül kellemetlen hónaljszag ellen is létezik dióolajos orvosi ajánlás. Eszerint először megmossuk és szárazra töröljük a hónaljunkat, majd dióolajjal bedörzsöljük, és 3-5 percig masszírozzuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kíméletes méregtelenítés felsőfokon útifű maghéjjal
  2024-03-10 22:10:15, vasárnap
 
 



Tudták, hogy létezik egy nagyon hatékony, és mégis kíméletes méregtelenítő szer, egy igazi bélradír, mely kitűnően alkalmazható az emésztőrendszer tisztítására?

Ez a csodaszer nem más, mint a Psyllium Husk, vagyis az útifű maghéj.

A világon legalább 250-féle útifüvet tartanak számon. Az útifű maghéj vagy másik nevén indiai bolhafű (Plantago psyllium) nem azonos a meghűléses betegségek esetén jótékony hatású lándzsás útifűvel (Plantago lanceolata).

A bolhafű zsenge leveleit nyersen salátaként fogyasztják, szárított magját pedig gyulladáscsökkentő és béltisztító hatásának köszönhetően évszázadok óta használják a bélrendszerben kialakuló gyulladások megszüntetésére, vagy az emésztőrendszer tehermentesítésére.

Miért annyira fontos az emésztőrendszer tehermentesítése?
,,A halál a belekben lakozik"
A fenti mondatot Paracelsus, a híres középkori orvos mondta. A még ismertebb ókori orvos, Hippokratész szerint ,,minden betegség a bélből ered". Egy XVIII. századi francia pszichiáter, Philippe Pinel úgy vélte, hogy ,,az elmebaj kiindulási pontját általában a gyomor és a belek környékén kell keresni".

A szervezet egészséges működéséhez szükségesek a vitaminok, az ásványi anyagok, a fehérjék, a szénhidrátok, a rostok, a zsír és a víz.

A rohanó, felgyorsult világban fogyasztott ételek többségéről elmondható, hogy bővelkedik zsírokban, szénhidrátokban, illetve a sok hús- és tejtermék fogyasztása miatt a fehérje-bevitel is meghaladja a szervezet számára optimális mennyiséget. Ezek az anyagok roppant módon leterhelik a beleket, és a kevés rostfogyasztás miatt a félig emésztett ételek megrekednek a bélcsatornákban. A megfelelő mennyiségű rost (napi kb. 25 gramm) és folyadék (napi 1,5-2 liter) segíti a megfelelő emésztést; ezek hiányában különböző egészségügyi problémák léphetnek fel, például pattanásos bőr, túlsúly, sajgó ízületek, székrekedés, puffadás.

Mit tud ez a méregtelenítő csodaszer?
Az útifű 85%-a nem felszívódó élelmi rost, így rendkívüli a folyadék-felszívó képessége: képes arra, hogy a térfogatát akár a tízszeresére is megnövelje. Az útifű és a folyadék együttes hatását úgy fejti ki, hogy a fogyasztás után egyfajta zselés gél képződik a gyomorban, amely nyugtatja a nyálkahártyát és nem szívódik fel, hanem tovább vándorol, végig az egész bélrendszeren. Az üvegmosó keféhez lehet hasonlítani az útifű működési elvét: mindenféle lerakódott salakanyagot kiszedeget a bélredőkből, ám a bélbolyhokat megkíméli. Hasmenés esetén magába szívja az emésztőrendszerben található fölösleges folyadékmennyiséget, székrekedés esetén pedig a felszívott folyadéktartalom lágyítja a székletet, illetve a megzselésedett útifű nyomást gyakorol a bélfalra, ami segíti a bélmozgást. Az útifű maghéj nem felszívódó rostként segít visszaállítani a bélrendszer egészséges ,,hernyómozgását".

Az útifű mag nem okoz sem hasmenést, sem székrekedést, hanem pont optimális állapotot eredményez! Segíthet továbbá mérsékelni a vér koleszterinszintjét is, ezzel csökkentheti a szívinfarktus kockázatát.

Hatóanyaga a hashajtók gyakori alapanyaga, mely az irritábilis bélszindróma tüneteit is enyhíti.

Az útifű maghéj rendkívül alaposan tisztít, vagyis garantáltan megköti és eltávolítja a vastagbélben lerakódott méreganyagokat, mégpedig azokkal a káros baktériumokkal együtt, amelyek krónikus betegségeket okozhatnak, s hosszú távon akár a belek rákosodását is kiválthatják. Megkönnyíti és rendszeressé teszi a székletürítést, az anyagcsere felgyorsítása és a bélrendszer tisztítása révén pedig fogyasztó hatást fejt ki. Jelentősen csökkenti a káros koleszterin szintjét, növeli a glükóztoleranciát, valamint segít megelőzni az érelmeszesedés és a koszorúér-betegségek kialakulását.

Az útifű maghéj salaktalanításban és méregtelenítésben rendkívül hatékony. Egyedülálló kíméletességét a sejtjeiben tárolt, s a szervezetünk által feldolgozhatatlan nyálkás anyagnak köszönheti, amely a belek belső felületének síkosítása révén megkönnyíti a rostok által jelentősen megnövelt tömegű, valamint meglágyított állagú széklet végighaladását és kiürítését, mégpedig a bélfelszín károsítása, vagy irritálása nélkül.

Kinek ajánlott az útifű mag fogyasztása?
azoknak, akik üzemi koszton, gyorséttermi kaján, vagy instant, félkész ételeken élnek,

azoknak, akik nem sok állati fehérjét fogyasztanak, mivel ez adja a legkiválóbb táptalajt a bélférgeknek és a különböző bélparazitáknak,

azoknak, akik evés utáni kellemetlen gyomorműködési panaszokra hajlamosak (felfúvódás, szélgörcs, túlzott teltségérzet, hangos bélmunka, stb.),

azoknak, akiknek a kelleténél több a candida gomba a szervezetében,

azoknak, akik hajlamosak bármilyen epeproblémára, van, vagy volt epekövük vagy epevezeték elzáródásuk,

azoknak, akiknek rossz a májfunkciójuk, vagy bármilyen májműködési zavarral kapcsolatos betegségük van vagy volt,

azoknak, akiknek az orcáin vagy a szája körül található májfolt, vagy állandóan barna karikás a szeme körül, vagy makacs kiütései vagy pattanásai vannak az állán, a szája körül és az arca közepén - ugyanis ezek a bőrtünetek a legtöbb esetben emésztési és gyomorműködési rendellenességekre utalnak,

azoknak, akiknek antibiotikumos kezelés után a bélflóráját helyre kell állítani,

azoknak, akik túlsúlyosok, de főleg azoknak, akik annak ellenére sem tudnak lefogyni, hogy keveset esznek,

azoknak, akik szenvednek a reflux tüneteitől,

azoknak, akik bélférgesek,

azoknak, akiknek nem jó a székletük.

Mire figyeljünk a kúra alatt?
Fogyasszunk sok folyadékot, főleg tiszta vizet, frissen préselt zöldség- és gyümölcsleveket.
A kúra alatt ne fogyasszunk alkoholt, és kerüljük a cukor fogyasztását.
A kúra alatt előfordulhat, hogy kiütések és pattanások jelennek meg rajtunk, de ez természetes velejárója minden tisztulási folyamatnak.

Hogyan alkalmazzuk az útifű maghéjat?
Rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása! Az útifű maghéjat reggel és este étkezés előtt 20-30 perccel javasolt fogyasztani; 2 teáskanálnyi maghéjat 1-2 dl folyadékban vagy natúr joghurtban kell elkeverni és azonnal meginni/megenni, hogy a zselésedés a gyomorban történjen meg.

A rostokban gazdag útifű mag rendkívüli hatékonysággal szabadítja meg szervezetünket a káros anyagoktól, alkalmazására azonban szigorú szabályok vonatkoznak.

1. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele az útifű maghéj fogyasztásával.

2. Az útifű maghéj a gyógyszerek hatását befolyásolhatja ezért a gyógyszer bevétele és az útifű maghéj elfogyasztása között legalább 2 órának feltétlenül el kell telnie. Ez az étkezésre is vonatkozik! Az útifű megakadályozza a cukor felszívódását, s a vércukorszint zuhanását eredményezheti.

3. Az útifű maghéj a kártékony baktériumok mellett a hasznos baktériumokat is eltávolíthatja a bélrendszerből, ezért alkalmazásának ideje alatt ezek pótlására érdemes élőflórás natúr joghurtot vagy kefirt fogyasztani esetleg probiotikumot szedni.

4. Az útifű maghéjat más hashajtó, puffadásgátló, vagy emésztéskönnyítő hatású szerrel egyidejűleg soha ne alkalmazzuk!

Két év alatti gyermekek, illetve várandós, szoptató nők számára az útifű használata nem javasolt!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Diólevél legyen a barátod!
  2024-03-10 21:43:15, vasárnap
 
 



A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról.

Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa. Az árnyas terebélyes növényről kevesen tudják, bár termését sokan kedvelik, hogy mennyi gyógyhatást köszönhetünk e növénynek.

A dióról nem lehet lelkesedés nélkül írni, hisz tavasztól őszig a legtöbb élmény, beszélgetés, eszegetés a diófa hűs árnyékában történik. A régiek nem véletlen tisztelték, hiszen nem csak termése, hanem levele is igazi elixírnek számított. Az a sok-sok módszer, amit most átnyújtunk, sok nemzettől származó, vidéki tapasztalati megfigyeléseken alapul, de ma már tudományos alapja is van.

Igaz az ismert mondás, hogy a diófa az ember legnagyobb barátja. Ha elfogadod a diófát barátodnak, gondozod, kártevőit pusztítod, akkor segítségedet ugyanolyan módon hálálja meg, rengeteg gomba, rovar, féreg, baktérium fertőzésétől tud megszabadítani. Mintegy szimbiózis alakult ki a diófa és az ember között.

A diófa mely részei gyógyhatásúak?
A dióbél, a dióolaj is. Továbbá a diólevél, a dióvirág, beleértve a barkavirágzatot is. A zöld dió, a rügy, a hajtás zöld héja és a diókopáncs, vagyis a dió levélen kívüli, többi zöld részei is. És a megfásodott részek, a diófa kérge, a dióhéj, valamint a dióbél belső, vékony fásodott válaszfala. Végül ide sorolhatjuk a dióbél hártyáját is. Vagyis, a gyökér kivételével az egész növény gyógynövény.

Maria Treben, a méltán híres gyógynövény-javasasszony szerint (az Egészség Isten patikájából című művét ajánljuk) a Szentiván előtti, körülbelül június közepén szedett zöld dióból kitűnő dióesszencia készíthető, amely tisztítja a májat, a gyomrot és a vért.

Az általa ajánlott dióesszencia recept:
Körülbelül 20 darab, négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy széles szájú üveget. Leöntjük 1 liter gabonapálinkával (valószínűleg egyéb pálinkák is alkalmasak) úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva 2-4 hétig a napon vagy más meleg helyen tartjuk. Utána leszűrjük és palackokba töltjük. Szükség szerint egy-egy tele kávéskanállal fogyasztunk belőle.

Ízletes diólikőrhöz jutunk, ha a zöld diót 2-3 szegfűszeggel, 1 fahéjjal, egy kis darab vaníliával és egy fél narancs héjával (bár ezt a mai viaszos, vegyszerezett héjjal nem biztos, hogy javasolnám) ízesítjük. Majd 1/4 liter vízben megfőzünk 500 gramm cukrot és ezt lehűtve hozzáöntjük a leszűrt dióesszenciához.

Több helyen lehet olvasni, hogy a diólevélnek hámosító hatása van. Lehetővé teszi a bőrnek, a hámszöveteknek, hogy egészségesen regenerálódjanak, és a szervezet gyorsan él is az alkalommal.

Gyógyászati célból úgy a levelét, mint a dió kopácsát (burkát) érdemes használni, kellő ismeret mellett igen hatásos a belőlük készített teafőzet. A dió levelének egészségmegőrző tényét szintén az ősidők óta ismeri a lakosság. Vélhetően ez a növény is Perzsia - India irányából került hozzánk, s nemesítették az évszázadok során a legkedvezőbb adottságúvá.

Összehúzza a nyálkahártyát, megszünteti a szivárgó vérzéseket. Tehát a fertőzött, károsodott - külső vagy belső - hámszövetek újrafertőződését az összehúzó hatás gátolja meg. És ezután az emberi szervezet természetes gyógyulási, regenerálódási képessége fejezi be a gyógyítást.

Természetesen, a diólevél nem csodaszer. Az a tény, hogy sikerrel alkalmazható a legkülönbözőbb bőrproblémák esetén is, a szájüreg, a torok, a garat és az egész emésztőrendszer igen sok problémája esetén is, mind ugyanarra a hatásmechanizmusra vezethető vissza. A diólevél hatóanyagai az élőlények egész sorára mérgező, élettevékenységet gátló hatással vannak. Nemcsak a diófa alatt növő gyomnövények túlnyomó részére, hanem rovarokra, férgekre, gombákra, még baktériumokra is. De az emberre nem.

A júniusban begyűjtött, már kifejlett egészséges levél, vagy a diószüretkor szeptemberben begyűjtött kopács megszárítva és feldarabolva alkalmas forró vízzel tea készítésre. Egyes leírások már június végétől szedetnék a leveleket, hiszen abban az időben tartalmazza a legtöbb hatóanyagot.

Hogy mi mindenre jó a diólevél?

Egy francia leírás szerint íme egy lista:
érzéstelenítésre,

hámszövet összehúzására,

tuberkulózis ellen,

vércukorszint csökkentésére,

fertőtlenítésre, baktériumölésre,

gombaölésre,

tonizálásra,

sebek gyógyulásának meggyorsítására,

szájfekély ellen,

torokgyulladásra,

kötőhártya-gyulladásra,

többféle bőrbetegségre,

fagyásra,

hüvely bántalmakra.

Gyógyító receptek
Fürdésre: Általános hatású a fürdővízbe öntött teaeszencia használata, idegnyugtató, stimuláló és bőrfertőtlenítő, s aki szereti, a dióolaj illata kellemessé varázsolja testét. Azért túlságosan sokáig nem kell használni, a növény juglon vagy juglans tartalma miatt. A borogatások, teák használatakor pedig feltétlen győződjünk meg arról, hogy keletkezik e allergiás tünet, mert az arra érzékenyeknek ezt el kell kerülniük. Mindemellett alkalmazzuk bátran, mert olcsó és jó hatású szer a diólevél.

Fürdőhöz 100-200 g apróra vágott diólevelet áztatunk 0,25 l forró vízbe, és leszűrés után a fürdővízhez öntjük. Hatékonyan frissít, méregtelenít, erősít, akárcsak egy gyógynövényes fürdőzés.

Erős lábizzadás esetén 200 g szárított diólevelet félóráig főzzünk 1 l vízben, majd szűrjük le. Ha fürdőként használjuk, az egész főzetet öntsük a fürdővízbe, ha csak lábáztatásra, akkor pedig 3 dl-t.

A levél főzetét a törökök ülőfürdős kúra során is használták, húgyúti gyulladások esetén, de köhögős gyereket is fürdetik benne, abból a tapasztalatból kiindulva, hogy a diólevél-fürdő erősíti a szervezetet.

Borogatás: Külsőleg borogatásként a diólevél-főzetet, hasonlóan a hagymához, ekcéma, fagyás, égés, napégés, zúzódások, ínszalag megnyúlás, kötőszöveti gyengeség kezelésére, ízületi fájdalmak enyhítésére, ütésből eredő véraláfutások eloszlatására, pattanásokra, kelésekre, továbbá korpás fejbőrre használják. Segít a kiütések, az élelmiszerallergiából eredő bőrkiütések, csalánkiütés megszüntetésében, a fizikailag fáradt lábra is kiváló.

Bőrgombásodás (piros, váladékos, viszkető bőr) esetén egy liter forró vízhez 70 g szárított, tört diólevelet adjunk, majd lehűlés után szűrjük le. A gombás bőrt áztassuk ebbe a főzetbe. A kezelést rendszeresen ismételjük, amíg a tünetek el nem múlnak. Pikkelysömörre, sömörre is bátran használhatjuk ezt az oldatot.

Ha külsőleg használjuk, angol gyógynövény-szakértők a következő főzetet ajánlják: fél liter forró vízben mintegy hat órán át áztassunk 30 g száraz levelet, utána szűrjük le.

Másik, hazai recept szerint lemosáshoz elég egy teáskanálnyi diólevélből főzetet készíteni, teljes fürdőhöz pedig 100 g száraz levelet használjunk. Makacs fekélyekre úgy használjuk a főzetet, hogy erősebbre főzzük, és cukrot is teszünk bele. Úgy is növelhetjük hatását, hogy a főzet minden 5 literéhez 2 kg tengeri sót adunk. Vigyázzunk viszont, hogy a főzet ne kerüljön nyílt sebbe! Nem segít, ha a fájdalom idegi eredetű. Ha allergiás tünet jelentkezne, a kezelést hagyjuk abba!

Hogyan készítheted el a teát?
3 g (egy púpozott kanál) diólevelet forrázz le 2dl vízzel, hagyd állni 10 percet, leszűrés után használhatod az adott panasz szerint. Diólevelet beszerezhetsz megbízható bioboltokban, vagy gyógyszertárban, de Te is gyűjthetsz tiszta helyekről. Diólevelet csak június közepétől július közepéig szedhetsz. Mosd át egyesével a leveket, terítsd szét egy ruhára, árnyékos, de szellős helyen. Ha kiszárad elteheted egy szép üvegbe, s így egész télen kéznél lehet.

Öntheted a fürdővizedbe is, idegnyugtató hatása miatt segít az estére felhalmozott stresszt lecsendesíteni, fertőtleníti a bőröd, és serkenti az anyagcseréd. Idősebbeknek ajánlott a csontritkulás megállítása és karbantartása miatt. Pattanások, viszkető bőrpanaszok, tejkiütések esetén is bátran használd, kitűnő fertőtlenítő és nyugtató hatása miatt. Még rüh, és fejtetű ellen is eredményesen harcba száll.

Erősen vértisztító, ezért a cukorbetegek jótevője, valamint székrekedésben, étvágytalanságban és anyagcserezavarokban is legyen a barátod. Gyomor és bélpanaszaidat is enyhítheted vele

A különböző receptekben általában a száraz diólevél súly szerinti mennyiségét adják meg. Ha friss, zöld levelet használunk, nyugodtan vegyük a négyszeresét. Bár a diólevél-főzet alkalmazásának módja sokféle lehet, - tea, főzet, oldat, fürdő, borogatás, szájvíz, gargalizálószer, beöntő vagy hüvelyöblítő, kenőcs, stb. - mindnek az alapja a diólevél hatóanyagainak főzéssel, áztatással való kinyerése. Az egyes receptek eltérhetnek.

A teát mértékkel fogyasztva vagy helyi lemosásként borogatásként használva jó eredménnyel fordíthatjuk külsőleg bőrbetegségek, pattanások, ekcéma, bizonyos gyulladások és lábgombásodás ellen. Igen hatásos tetvesség, rühesség ellen, de használható a hajhullás megelőzéseként fejre dörzsölve és borogatva.

Belsőleg teaként fogyasztva pedig alkalmas gyomor és bélhurutok ellen, de vértisztító hatású, s így a pattanások kialakulását is megelőzi. Zsíros pattanásos bőr esetén a gyenge főzet többszöri fogyasztása ajánlott.

Székrekedés ellen nemcsak Európában, hanem Kínában is alkalmazzák. Hasmenés esetén fontos a folyadékpótlás, ezért a szokásosnál enyhébb főzetet készítsünk, tehát mintegy 10 g szárított levelet tegyünk 1 l forró vízbe. Természetesen a leveleket később szűrjük ki. Ebből a főzetből napi 1 l-t igyunk meg. Általában mondhatjuk, a diólevél-főzet, tea mindenféle emésztési zavar (és az ennek következtében fellépő étvágytalanság) esetén jól alkalmazható.

Az emésztés karbantartására 6 g diólevél sűrű főzetét ajánlják horvát gyógynövény-szakértők 12 g glicerinnel és 3 dl forralt vízzel elkeverni, és ebből a készítményből étkezések után és este egy-egy kávéskanállal kell bevenni.

Dr. Ladocsi Teréz bélhurut ellen diólevélből és más gyógynövényekből készült teakeveréket ajánl: Összekeverünk 5 g diólevelet, 5 g kutyabengekérget (Frangulae cortex), 10 g édesgyökeret (Liquiritae radix), 20 g édesköményt (Foeniculi fructus), 30 g orvosi ziliz gyökeret (Altheae radix) és 30 g lenmagot (Lini semen). A keverékből három teáskanállal kell tenni három csésze vízhez, és 5-10 percen át kell főzni, végül leszűrni. Reggel és este egy csésze meleg teát kell a főzetből inni.

Egy egyszerű diólevéltea-recept
Apróra vágott száraz diólevélből 1 púpozott teáskanállal egy bögre (2,5 dl) forró vízhez öntünk, állni hagyjuk, leszűrjük, esetleg újra melegítjük. A legkülönbözőbb betegségek esetén egyaránt naponta legalább három csészényit igyunk.

Varró Aladár Béla gyógyszerész szerint 10-20 g diólevelet fél liter vízben főzzünk meg, és a szüredéket reggel, kávé helyett cukorral fogyasszuk. Vértisztító, emésztést előmozdító, féreghajtó hatása van. Gyomor- és bélelnyálkásodásnál és általában olyan betegségeknél, melynek oka a vér tisztátalanságában keresendő, kitűnő eredményeket érünk el - írja Varró úr.

Amerikai természetgyógyász enciklopédia szerint 2-3 g szárított diólevelet kell számítani 1 dl vízhez, és 15 percig kell főzni.

Ugyanezt egy olasz természetgyógyász-ajánlás úgy fogalmazza meg, hogy 3 gramm száraz diólevelet 1 dl fehér borban 10 napig kell áztatni, és étkezés után egy kávéskanálnyi szükséges.

Az ajánlások nem pontosan egyeznek, csak abban, hogy diólevelet kell használni.

Zsíros, korpás haj: Ahogy a diófa ügyel saját koronájának szépségére, úgy ápolja a te hajad és fejbőröd is egy kis diólevélből készített tea. Hajmosás után 2-3 dl teával öntözd meg a fejed, hagyd rajta pár percig mielőtt leöblítenéd. Ha nem mosod le, akkor a hajhagymákat táplálja és növekedésre ösztönzi őket.

Homlok-, arc- és orrüregek gyulladása: Ha gyötör az eldugult orr, vagy épp arcüreged fájlalod, az elkészített teából naponta 1-2-szer szívj fel az orron át és hagyd, hogy átmossa az üregeid. Torok és száj öblögetésére is használhatod, az ott levő kórokozókat és baktériumokat elpusztítja. A fájó részekre pedig dunsztkötést tehetsz egy teával átitatott törölközővel.

Fogínygyulladás, afta, szájban előforduló sebek: Főzz le 2dl teát és tartsd a hűtődben, egy kis üvegben. Minden fogmosás után öblítsd át a szájad.

Máj problémák, máj ciszta: Májunk a méregtelenítés nagy mestere, ezért mindenképp figyelj rá. A diólevélben található anyagoknak köszönhetően enyhíti a máj panaszokat, serkenti a méregtelenítést, emésztést. Komolyabb problémánál (ciszta) 6 héten keresztül kell inni a teát és minden este dunsztkötést helyezni a májra.

Hasmenés: A lényeg a könnyű diéta mellett, hogy a bélbolyhokat kell rendbe tenned, ehhez remek segítőtárs lehet a diólevél tea.

Ciszta, mióma a petefészken: Természetesen ez egy komoly probléma, ezért nagyobb odafigyelést igényel. Készíts fél liter teát melyből 2 decit ivásra használj, a maradékot pedig hüvelyirrigálásra. Éjszakára készíts borogatást a hasadra! Hüvelygomba és folyás esetén is sokat segít az irrigálás.

Lábizzadás, körömgyulladás, lábgomba: Viszket a lábad, vagy begyulladt a körmöd? Nincs más teendőd, mint naponta fél órát áztatod a teában a lábad, vagy naponta többször átmosod vele a problémás területeket.

Látásra: Ha már látásunk nem elég éles, akkor is segítségül hívhatjuk ezt a kiváló gyógynövényt. 2 dl forró vízzel egy csapott evőkanál diólevelet leöntünk, 10 percig állni hagyjuk, majd vattát mártunk bele és ezt a gyengén látó szemre helyezzük naponta tíz percre. Néhány hónap után azt vesszük észre, hogy látásunk élesedik. Zöldhályog esetén egy éven keresztül ajánlott naponta elvégezni.

Vércukorszint beállításánál is eredményesen alkalmazható. Ekkor egy csésze forró vízhez 2 kávéskanál szárított diólevél ajánlott, majd egy óra állás után kell leszűrni és fogyasztani, naponta négy alkalommal fél csészével.

Diólevél-tea az emésztőrendszeri betegségekre
A diólevél-tea gyomor- és bélbetegségek kezelésére, hasmenés és székrekedés ellen egyaránt jó. Tehát az emésztési zavarokra. Általában rendbe teszi a rendellenes gyomor- és bélműködést. Ha az embernek nincs rendben a gyomra, elmegy az étvágya. Viszont ha diólevél-kúrát alkalmaz, az eredmény gyorsan jelentkezik, megjön az étvágy is. Ezen alapul az a népi megfigyelés, hogy a diólevél-teának étvágyjavító hatása van. Tehát ha valakinek nincs étvágya, igyon nyugodtan diólevél-teát, és az esetleg nem is tudatosult emésztőrendszeri problémái természetes úton szűnnek meg.

Röviden ezt úgy foglalják össze, hogy erősíti, kondícionálja a gyomrot.

A németek szerint köszvény ellen is jó a dióbél fogyasztása, mert purinmentes. És a vesének is jó, mert klórmentes.

Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, jelentős mennyiségű omega-3 zsírsav és E-vitamin található benne.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A menta segíti az összpontosítást
  2024-03-09 21:26:24, szombat
 
 



A menta segíti az összpontosítást, fokozza az éberséget és a kognitív teljesítményt - mentasziruprecepttel

A mentának rengeteg előnye létezik az egészségünkre: jót tesz az emésztésnek, az orális egészségnek és még a kognitív teljesítménynek is. Ha csökken a figyelmünk, akkor csak kortyolgassunk el egy csésze mentateát, hiszen növeli a fókuszt és a koncentrációt is.

A menta egy rendkívül népszerű gyógynövény, melynek frissítő az illata, és hűsítő hatással rendelkezik. Elsősorban a Közel-Keleten és Európában őshonos, de ma már a világ minden táján termesztik és kedvelik.

A borsmentát évszázadok óta alkalmazzák kulináris és gyógyászati célokra is. Ízesítőként is használják, hiszen készítenek belőle teát, fagylaltot és cukorkát. Szappanokban, gyertyákban és testápolókban is felhasználják a borsmentát, hiszen rendkívül kellemes az illata.

A mentalevelekből ízletes teát készíthetünk, amely nagyon pozitívan hat az emésztőrendszer egészségére. A mentol mint vegyület csökkenti a fejfájást és az izomfájdalmakat, illetve a könnyebb légzést is biztosítani tudja.

A borsmenta segíthet a jobb fókusz és koncentráció kialakításában. Korábbi kutatások szerint a borsmentaolaj növelheti az éberséget és a teljesítményt, csökkentheti a fáradtságot, és stimulálhatja a központi idegrendszert.

Egyes tanulmányok szerint a borsmenta aromája fokozza az általános éberségi állapotot, ezzel segítve a konkrét feladatokra történő összpontosítást, illetve a teljesítmény javulását.

Egy másik tanulmány szerint a borsmenta-illóolaj aromája javítja a kognitív teljesítményt, és növeli az éberséget is. Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy a csoport részvevőire miként hat az ylang-ylang- és a borsmenta-illóolaj. A vizsgálat lezárta után megállapították, hogy a borsmentát használó egyének éberebbek voltak, mint azok a vizsgálati alanyok, akiknél a másik illóolajat alkalmazták.

Egy vizsgálatba sofőröket vontak be. Az egyik csoport tagjainak borsmenta-illóolajat kellett szaglászniuk, míg a másik csoport tagjai nem kaptak ilyen lehetőséget. A vizsgálat eredménye az volt, hogy azok a sofőrök, akik borsmenta-illóolajat inhaláltak, sokkal éberebbek voltak, illetve a gyógynövény jelentősen csökkentette esetükben a fáradtságot és a frusztrációt is.

Egy másik tanulmány szerint a borsmenta szájon át történő bevitele támogatja a kognitív teljesítményt, különösen a figyelemhez kapcsolódó feladatokban, és még a hangulatra is pozitív hatással van.

A menta mentol komponenst is tartalmaz, amely stimulálja a hippokampuszt, amely az agynak a memóriát és tanulást irányító része. Az illat alapvetően éberségre és figyelemre késztet. Támogatja a kognitív funkciókat azáltal, hogy ösztönzi a tanulási és a memóriaképességet.

A mentának számos más pozitív hatása is van az egészségre, például támogatja az emésztőrendszeri egészséget: segít enyhíteni a puffadást és az ezzel járó kellemetlenségeket.

A menta hűsítő tulajdonságai és izomlazítást támogató képessége enyhíti a fejfájást, és sok esetben még migrén esetén is hatékony lehet az aromaterápiás hatása.

Ha szeretnénk fokozni a teljesítményünket, akkor készítsünk mentaszirupot, amelyet minden egyes nap használhatunk a teánkba elkeverve. Mutatjuk is, hogyan készül a mentaszirup!

Mentaszirup hozzávalói:
2 csésze nyers méz,
egy kisebb csokor menta,
1 nagyobb bionarancs,
1 biocitrom,
1 biolime.

Elkészítése:
Mossuk meg a mentát, és tépkedjük le a leveleket a szárról. Karikázzuk fel a biogyümölcsöket. Vegyünk elő egy befőttesüveget, és először rakjunk bele 2 evőkanál mézet, majd erre jön egy sor mentalevél, egy narancskarika, aztán ismét méz, menta, de most egy citromkarika, aztán pedig a lime. Folytassuk a rétegezést, amíg van minden alapanyagból. Tároljuk sötét helyen az üveget. Két hét múlva használhatjuk is ezt a remek szirupot. Teába is tehetünk belőle, de önmagában is fogyaszthatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/302 oldal   Bejegyzések száma: 3015 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 1689 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 995
  • e Hét: 4573
  • e Hónap: 24435
  • e Év: 200310
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.