Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
Gyógynövény kisokos
  2019-07-01 10:50:02, hétfő
 
  A természet patikája számos gyógynövényt kínál egészségünk megőrzésére, betegségek gyógyítására és tüneteinek enyhítésére.




Nincs olyan ember, aki valamilyen gyógynövénnyel még nem kezelte magát, vagy nem kezelték gyerekként szülei. Sokunk polca tele van mindenféle gyógynövénnyel, bár a legtöbbről azt sem tudjuk, hogy mire használhatjuk és milyen egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai vannak.



Akár tudatunkon kívül is gyógyíthatjuk magunkat, enyhíthetjük a betegségek tüneteit. Vannak olyan fűszernövények, melyek egyben gyógynövények is, hiszen egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nagyban segítik szervezetünk megfelelő működését, még akkor is, ha nem gyógynövényként tekintünk rá és nem tudunk gyógyító hatásairól. Ha rendszeresen fogyasztunk belőlük, vagy főzünk velük, minden különösebb odafigyelés nélkül építjük immunrendszerünket, megőrizhetjük egészségünket. Nézzünk most néhány gyógynövényt és fűszert, melyek egészségügyi hatásai vitathatatlan.

Acsalapu

Kalaplapu, nagy szattyú (Petasites hybridus). Hegyvidéki patakok mentén, forrásos, vizenyős helyeken terem, évelő növény. Hatása elősegíti a nyálkiválasztást, izzasztó és köhögéscsillapító. Teáját légzőszervi megbetegedések ellen, asztmás bántalmak enyhítésére, a légzés könnyítésére használják. Főzetét külsőleg torokgyulladás ellen öblögetésre is használják. A gyökeréből készült tea köptető és izzasztó hatású, ideges fejfájást, migrént megszüntető házi szer. A leveleket a népi gyógyászatban gyulladások és kelések borogatására is használják. Nem szabad összetéveszteni a martilapu és a bojtorjánlapu gyógynövényekkel.

Akác

Fehér akác (Robinia pseudoacacia). Észak Amerikából származik, nálunk, kisebb nagyobb erdőségeket alkot. Az akácvirág tea köhögéscsillapító, enyhe hashajtó, a túlzott gyomorsavképzést megakadályozó hatású. Teakeverékekben íz javítóként alkalmazzák.

Aloe

Eredetileg délnyugat Arábiából származik, és föníciai és görög kereskedők terjesztették el. Az aloé felhasználási köre igenszéles: kozmetika, gyógyászat, étkezési kiegészítő. Az aloé-gélt szőrtüszőgyulladásra, neurodermitiszre, sebekre és égésekre alkalmazzák. Gyomorkeserűként és az epekiválasztás serkentésére is hatásos gyógynövény. Mivel erős hashajtó bélelzáródás esetén nem tanácsos használni. Homeopatikus tinktúrája segít az emésztőszervek gyengesége, hasmenés és vastagbélhurut esetén.

Angyalfű

Orvosi angyélika (Angelica archangelica). Európa magasabb hegyvidékein, alhavasi tájain honos, nálunk termesztik. A növény minden részét felhasználják. Teakeverékekben használják, étvágyjavító, emésztést serkentő, vizelethajtó, vértisztító, szélhajtó, nyálkaoldó, idegerősítő, izzasztó, felfúvódást megszüntető, ezen kívül gyomor és epebántalmak ellen használható. Szeszes kivonatát reuma elleni bedörzsölőkhöz adják.

Ánizs

Közönséges ánizs, csillag ánizs (Pimpinella anisum L.) Eredeti származási helye a földközi tenger melléke, nálunk termesztik. Teája serkenti az emésztést, étvágyjavító, nyálkaoldó, görcsoldó, epekiválasztást elősegítő, csecsemők szélhajtó teája. Szoptató anyák a tejszaporító hatásáért tartják becsben. Az illóolaját a szájápolásban is felhasználják. Tetű elleni bedörzsölő szerekhez és a házi állatok férgeit űző szerekhez is adják.

Apróbojtorján

Párló fű (Agrimonia eupatoria L.). A rózsafélék családjába tartozik, erdők szélén, cserjés-füves helyeken, árokpartokon található. Teáját légzőszervi megbetegedésekre, bélhurutra, gyomor-, máj-, vese-, epebántalmakra használják. Külsőleg toroköblítőnek, kelések és gyulladások, borogatására alkalmazzák.

Aranyvesszőfű

Magas aranyvessző, jágerkender, aranyos istápfű, aranyos ruta. (Solidago gigantea Ait.) Eredeti származási helye Észak Amerika nálunk megtalálható a Dunántúlon, Somogy, Zala megyében, erdők szélén, vizek mentén. A teáját magas vérnyomás, epe-, vese-, hólyag-, májbántalmak, nehéz havi vérzés, szamárhurut, reumás és ízületi fájdalmak ellen használják. Ezen kívül izzasztó, vizelethajtó, külsőleg pedig torok öblítőként is felhasználható.

Bab

Paszuly (Phaseolus vulgaris). A fehér bab, gyulladások, kelések érlelésére háziszerként borogatásul használható. A bab teája vércukorcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, szívműködést serkentő. Alkalmazható vese-, hólyagbántalmak esetén vizelethajtó hatása miatt.

Bakfű

Betonikafű, orvosi tisztesfű (Stachys officinalis). Erdei tisztásokon, cserjésekben, hegyi réteken találkozhatunk vele. Teája asztmás hurutos bántalmak ellen használható. A népi gyógyászatban epilepszia ellen is alkalmazzák.

Bazsalikom

Németbors, királyfű (Ocimum basilicum L.). A teáját köhögéscsillapításra, idegnyugtatóként, étvágyjavítóként, szélhajtóként, szoptatós anyáknak tejszaporítóként, vizelethajtóként fogyasztják. Külsőleg toroköblítőként kelések érlelésére alkalmazzák. Konyhákban ételek ízesítőjeként használják.

Berkenye

Madár- vagy veres berkenye (Sorbus aucuparia L.). Rózsafélék családjába tartozik, hegyvidékeken, bükkösökben, cserjésekben élő cserje vagy fa. A megszárított termés főzetét vesekőképződés és a húgyutak megbetegedései esetén alkalmazzák. A gyümölcsből kivonható szorbitot C-vitamin előállítására valamint a cukorbetegek cukorpótszerként használhatják. A virágzatból készült tea hashajtó, vizelethajtó hatású.

Bodza

Fekete bodza, fái bodza (Sambucus nigra L.). Mindenhol elterjedt, nagy cserje néha fa. Teája meghűléses betegségeknél izzasztó hatású, vizelet hajtó, köhögéscsillapító, vértisztító, enyhe hashajtóhatású. A bodzavirág teát ihatjuk reggeli italként is íze kellemes, még melegít is. A bodza cserje leveléből készített tea reumás bántalmak ellen, vizelethajtónak, izzasztónak és lázcsillapítónak is felhasználható. Koszorúér betegségben szenvedőknél légszomj csillapítására alkalmas.

Bojtorján

Közönséges bojtorján, lapu, bogáncs, ragadvány, útszéli vagy keserű lapu (Arctium lappa L.). Teakeverékekbe használják, vizelethajtó, izzasztó, epe-, és vesekőoldó, vértisztító, epehajtó hatása van. Külsőleg különféle bőrpanaszok (ekcéma, övsömör, ótvar) ellen öblögetőnek torokgyulladás ellen gargalizálásra alkalmazzák. Hajápoló szerként is ismert hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás ellenszereként. A bojtorjángyökér olaja hajkenőként használható az élettelenné, törékennyé vált haj kezelésére.

Boróka

Gyalogfenyő, borovicska fenyő (Juniperus communis). Megtalálható a Duna-Tisza köze homokbuckás területein. Bugac, Örkény környékén. A borókából készült lekvár vizelethajtóként, epeserkentőként is használható. Fűszerként is használható húsok pácolására, halételek ízesítésére, Teája szélhajtó, vizelethajtó, étvágyjavító. Olaját hasonlóképp használják, mint a teát, 1-2 cseppet cukorral bevéve. Felhasználják még fürdősók illatosítására, valamint hörghurut és tbc elleni vízgőzös belélegzésre, bedörzsölő szerként reumás és ízületi bántalmak csillapítására.

Borsfű

Borsikafű, pereszlén, hurkafű csombord (Satureja hortensis L.). A Földközi-tenger mellékéről származik nálunk sokan kiskertekben is termesztik. Teája alkalmazható alacsonyvérnyomás, bélhurut, felfúvódás, köhögés ellen.
Borsos menta

(Mentha piperita) Vadon nem terem, nálunk termesztik. A vizimenta és a zöld menta keresztezéséből előállított hibrid. A teája fogyasztható mindennapi reggeli italként, de gyógyteaként is. Étvágygerjesztő, szélhajtó, idegnyugtató, epeműködést serkentő, görcsoldó, húgyutak fertőtlenítője, fejfájás ellenszere. Külsőleg toroköblögetésre rekedtségnél, vagy borogatásként is alkalmazzák. Illóolaját fájdalomcsillapító bedörzsölőként, gyógyszerek íz javítójaként, használják. Az illóolaj kikristályosítható része a mentol. Alkalmazzák nátha elleni cseppekben, rovarcsípés elleni szerekben, fejfájás ellen, hűsítőkrémekben.

Borvirág

Uborkaszagú fű, borecs, (Borago officinalis). A Földközi-tenger mellékéről ered. Teáját vizelethatóként, vese- és hólyagbántalmak, hasmenés ellen használják.


Búzavirág

Kék vagy vetési búzavirág (Centaura cyanus L.). Európából származik, nálunk búza és rozsvetésekben, szárazabb réteken terjedt el. Forrázatát külsőleg szemgyulladás borogatására, toroköblögetésre használják. Teáját magába nem fogyasztják adalékként a drogját étvágyjavító, görcsoldó, erősítő teakeverékekhez adják.

Cickafarkfű

Közönséges cickafark, orvosi cickafark, egérfarkúfű, ezerlevelűfű (Achillea millefolium L.). Legelőkön, réteken, utak mentén az ország minden részén előfordul. Gyógynövényként a fehérvirágú fajok használhatóak. A cickafarkfűből készült tea étvágyjavító, emésztést serkentő menstruációs zavarokat megszüntető, húgyszervi és légzőszervi bántalmakat gyógyító, vérnyomáscsökkentő. Visszértágulás, gyomor, bélhurut és prosztatabántalmak ellen is ajánlható.

Cikória

A cikória mezei katáng, vagy katángkóró (Cichorium intybus). Ismert gyógynövény és gyökér, melynek már az i.sz. 1. századtól kezdve gyógyhatást tulajdonítottak. Bütykös szárú növény, melynek kék virágja van, s világszerte éppúgy megterem a vadonban, mint a kertekben. A cikória növény megszáradt leveleit és gyökerét ősszel gyűjtik össze gyógyászati célokra. Belsőleg a következő rendellenességek gyógyítására használják: sárgaság, a lép megbetegedései, epekő, reuma, köszvény, étvágytalanság.

Külsőleg a cikória leveleit borogatásként is lehet alkalmazni bőrgyulladások, illetve duzzanatok enyhítésére.
A premenstruális szindrómában (PMS) szenvedő nőknek a cikóriagyökér rendszeres fogyasztása gyomorkeserűként, illetve üdítőként segíthet a hormonális egyensúly fenntartásában és a PMS tüneteinek enyhítésében. Továbbá, a keserű saláta fogyasztása, amely friss pitypangból, cikóriából, valamint sóskából áll, a népi hagyomány szerint erősíti a májat, és akadályozza a Candida gombák szaporodását. A cikória javítja a test kalcium felvevő képességét.



Citromfű

Orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű (Melissa officinalis L.). A citromfű teája ideg-, és szívnyugtató, görcsoldó, emésztést serkentő, izzasztó, szélhajtó, epeműködést elősegítő hatású. Külsőleg fürdőkhöz, borogatásokhoz, bedörzsölőkhöz használható.



Csalán

Csípős csalán, nagy csalán, kétlaki csalán, csólyány (Urtica diocia L.). Az ország egész területén előfordul erdők, aljnövényzeteként. A csalántea reuma, köszvény, cukorbaj, vízkór, csalánkiütés, hólyaghurut, magas vérnyomás, gyomor-, és bélhurut, bőrkiütések, vesehomok ellen továbbá vértisztítóként vizelethajtóként, általános erősítőként, gyomor és bélvérzés köhögés csillapítására is használható. Külsőleges alkalmazása aranyeres bántalmakra ülőfürdőként, bőrkiütésekre borogatásként, hajhullás, korpaképződés elleni alkalmazható.



Csarab

Seprővirág (Calluna vulgaris H.). Teája vese-, és hólyagbajokban vizelethajtó és vizeletfertőtlenítő, bélhurut ellen összehúzó, erősítő, nyugtató, vértisztító, izzasztó lázcsillapító hatású.



Cseresznye, meggy

A cseresznye és a meggy (Prunus aviumL., Prunus cerasus) a rózsafélék családjába tartozik. A gyümölcs húsa nyálkaoldó, vizelethajtó, szívműködést serkentő hatású anyagokat tartalmaz. A meggyszár teájának fogyasztó, zsírégető hatása van.



Cserszömörce

Szömörcefa, cserzőfa, szumák (Cotinus coggygria Scop.). A cserszömörcéből készült főzetet belsőleg gyomor-, és bélvérzés továbbá makacs bélhurut ellen használják. Külsőleg fogínysorvadás és torokbántalmak ellen öblögetőnek, vérző aranyér előfordulásánál pedig ülőfürdőnek alkalmazható.



Csipkerózsa

Ide tartoznak a vadonélő rózsafajok például a vadrózsa, ebrózsa. A termését csipkebogyónak, hecsedlinek, csitkenyének hívják. Magas a C-vitamin tartalma, növeli a szervezet ellenálló képességét. A csipkehúsból készíthető tea, mártás, leves, pálinka, likőr, szörp.



Csombormenta

Mocsárimenta, polyákmenta (Mentha pulegium L.). Árterületeken, árokparton, mocsaras helyeken található. A csombormenta tea jól alkalmazható szélhajtásra, görcsoldásra, bélféregűzésre, sárgaságra, serkenti az epe kiválasztását. A növény illóolaja asztma elleni inhalálásra is megfelelő, valamint bedörzsölésre reumás fájdalmak ellen.



Diófa

Kulcsos dió, (Juglans regia L.)A növény szinte minden része felhasználható. A diófából készült tea gyomor-, bélhurut, magas vérnyomás, bélférgek ellen vértisztítónak, étvágyjavítónak ajánlott. Forrázatát külsőleg bőrkiütések, kelések, fagyások, borogatására, aranyér bántalmakra ülőfürdőnek, torokgyulladás ellen gargalizálásra alkalmazzák. Fürdőket is készítenek belőle bőrkiütések ellen. Szemgyulladásra, hályogképződés ellen borogatásként is megfelelő.



Édesgyökér

Édesfa, igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra L.). Gyógyszerekben, teakeverékekben íz javítóként használják. Teájának hatása nyálkaoldó, vizelethajtó, vértisztító. Besűrített vizes kivonata a medvecukor. Ez az édesség tömbökben, és 5-10 dekás rudakban kapható.



Édeskömény

Főnigli (Foeniculum vulgare Mill.). Eredeti származási helye a Földközi-tenger melléke. Használják magában vagy hasonló hatású teakeverékekben. Hatása nyálkaoldó, szélhajtó, ízjavító, görcsoldó, serkenti az emésztést, tejszaporító. Csecsemők szélhajtó teája. Külsőleg használhatjuk öblögetésre torokgyulladás ellen, szemgyulladásnál borogatásra. Szájápolásban a fokrémek, fogporok alkotórésze. Az olasz konyhában a fiatal levelekből salátákat, főzeléket készítenek.



Fehér árvacsalán

Fehér holt csalán (Lamium album L.). Erdők szélén, kerítések mentén található. Teája hatásos légcsőhurut, hólyaghurut, álmatlanság ellen. Külsőleg gyulladásos testrészek borogatására, hüvelyhurut elleni öblögetésre alkalmazható.



Fehér mustár

Angol mustár (Sinapis alba). Európa délebb részein és hazánkban is nagy mennyiségben termesztet növény. A fehér mustármag alkalmazható érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok epe-, májbántalmak ellen, valamint emésztési panaszok, reuma, isiász, bőrkiütés, felfúvódás, székrekedés ellen.



Fehér üröm (Artemisia absinthium L.)

Hazánkban szárazabb legelőkön, köves talajokon található. Teája étvágygerjesztő, emésztést serkentő, bélféregűző, szélhajtó. Érdekesség, hogy Franciaországban elterjedt abszint ital is tartalmaz fehér ürömöt. Illóolaja, amelyet a virágos ürömből vízgőzzel készítenek erősítő, görcscsillapító, bélféregűző gyógyszereknél alkalmazzák. Bedörzsölő szerekben is felhasználják.



Fekete áfonya

Kukojsza (Vaccinium myrtillus L.). Teájának hatása vizelethajtó, szélhajtó, megszünteti a bélhurutot, cukorbaj elleni tea keverékek alkotórésze. Mivel íze igen kellemes üdítőitalként is fogyasztható az áfonyatea. Lekvár, szörp, bor, tea alakjában bélhurut elleni háziszer. Az áfonyabor erősítő roboráló hatású, öregkorban bélhurut elleni szer.



Fekete kömény

Szőrös kandilla (Nigella sativa L.). illatos magjáért keleten jól ismert és termesztet növény. Külföldön a péksütemények, teasütemények díszítéseként alkalmazzák. Hazánkban köménymagként ismert az ételek fűszerezésére.

A drogból készített főzet hatása: szélhajtó, emésztést serkentő, vizelethajtó, emésztést javító, sárgaság elleni, nyálkaoldó hatású.



Fekete mustár

Barna vagy francia mustár (Brassica nigra Koch). Hazánkban fűszeres magjáért termesztik. Belsőleg a belőle készült főzetet étvágyjavítónak, vizelethajtónak, szélhajtónak fogyasztják. Őrölve, pépesítve borogatásra alkalmas reumás fájdalmakra. Étkezésnél húsételek fűszerezésére használható.



Fekete nadálytő

Fekete gyopár (Symphytum officinale L.). Nyirkos réteken, ártereken élő szúrós szőrökkel borított nővény. A gyökeréből áztatással készült kivonat gyomor- és bélbántalmakra, fekély ellen használható. Csonterősítő, elősegíti a hegképződést, alkalmazható sebekre, visszérgyulladásokra, zúzódásokra borogatásként. Teáját légzőszervi és emésztési panaszokra ajánlják.



Fekete ribizli (Ribes nigrum L.)

Teája vese- és hólyagbántalmak, reuma, magas vérnyomás, légzőszervi megbetegedések ellen és izzasztónak fogyasztható, megszárítva vesebaj elleni tea készíthető belőle.Bogyójából szörpöt készítenek, amely sok C-, B-vitamint tartalmaz.



Festő mályva

Mályvarózsa ( Althaea rosea var. nigra L.). különféle színváltozatú virágait parkokba, kertekbe ültetik. Forrázatát köhögés, rekedtség ellen, húgyutak és a bélcsatorna hurutos megbetegedései esetén alkalmazzák. Külsőleg kelések, gyulladások borogatására használják. Színezőként is felhasználják szörpöknél, likőröknél.



Fodormenta

Köményes menta, kerti menta (Mentha crispa L. ). A vízi menta fodros levelű változata. Teája szélhajtó, étvágyjavító, idegnyugtató, görcsoldó, epeserkentő, és üdítő hatású.



Fűzfa

Fehér fűz (Salix alba L.). A fűzfalevél főzetét láz, reumás fájdalmak csillapítására használják.



Füstikefű



(Fumaria officinalis) teája étvágygerjesztő, emésztést serkentő, hashajtó, epehajtó hatású. Sárgaságra csak orvosi tanácsra használható. Hatása nagyon erős óvatosan alkalmazandó.



Füzény

Réti füzény (Lythrum salicaria). Vizek mellett, nádasok szélén terem. Teája bélhurut, vérhas, tífusz ellen háziszerként ismeretes. Használható bél-, gyomorvérzés ellen. Külsőleg vérző aranyér borogatására, öblögetőként toroköblítésre használható.



Földi bodza

Gyalog bodza, csete, borzang (Sambucus ebulus L.). Teájának hatása: enyhe hashajtó, izzasztó. Lekvár formában sokak által ajánlott tbc-elleni háziszer.



Galagonya

Cseregalagonya (Crataegus oxyacantha L.). Drogja vérkeringési-, szív- és érgyógyszer. Hasonló hatású gyógynövényekkel teakeverékekben használják.



Gémorrfű

Bürök gémorr (Errodium cicutarium Hérit). Forrázata vizelethajtó, menstruációs vérzések csillapítására, bélhurut, gyomorvérzés, bélvérzés, esetén használják, alacsony vérnyomás emelésére is javasolják.



Gesztenye

Szelídgesztenye ( Castanea sativa Mill.). Teája asztma, szamárköhögés, hörghurut ellen javasolt. Termését nyersen megreszelve hasmenés elleni háziszerként használják.



Gólyaorrfű

Nehézszagú gólyaorr (Geranium Robertianum L.). Teáját aranyeres bántalmakra, bélhurut, gyomor- és bélvérzés, valamint pajzsmirigytúltengés ellen isszák.



Gombernyőfű (Sanicula europaea L.)

Forrázatát belsőleg vérzések csillapítására, gyomor- és bélhurut ellen, külsőleg toroköblítőnek és bőrbántalmak borogatására használják.



Gyermekláncfű

Pongyola pitypang (Taraxacum officinale Web.). Teája étvágygerjesztő, vértisztító, emésztést serkentő, vizelethajtó, erősítő, májbajokat gyógyító. Az őszi gyűjtésű növényekből kávépótszer is készül.



Gyöngyköles

Kőmagvú köles (Lithospermum officinale L.). Alkalmazzák vesebetegségek és hólyagbántalmak ellen. Teája vizelethajtó.



Harmatfű (Drosera rotundifolia L.).

Teáját asztma, hörghurut, szamárhurut, ideges szem és arcfájás és reumás bántalmak ellen fogyasztják. Óvatosan használandó, mivel az erős hatású drogok közé tartozik.



Hárs

Orvosi hárs (Tilia cordata Mill ). Teája meghűléseknél, izzasztásra, köhögéscsillapításra, idegerősítőnek, vértisztítónak, enyhe szívműködést serkentőnek használható. Külsőleg bőrápoló, kozmetikai szerekben, toroköblítőnek, fürdőnek használatos. A fából készült szenet porítva fogporokhoz, sebgyógyító és bőrbajok elleni hintőporokhoz adják.



Homoktövis

Ezüst tövis, fűztövis ( Hippophae rhamnodies L. ssp. Fluviatilis Soest.). A termésből szörpök, gyümölcslevek készülnek. Gyümölcskonzervek vitaminozására, ízesítésére továbbá erősítő gyógyszerek és tápszerek készítésére használják. Mártásokat is készítenek belőle. A cserje leveléből készült teát vérnyomás csökkenőként alkalmazzák.



Ibolya

Erdei ibolya, illatos ibolya, márciusi ibolya (Viola odorata L.). Drogjának hatása: nyálkaoldó izzasztó hatása ismert. Az ibolyavirág nyálkaoldó, idegnyugtató, magas vérnyomás csökkentő.



Iringó

Mezei iringó, ördögszekér (Eryngium campesre L.). Főzetét vese- és hólyagbántalmak esetén vizelethajtóul, epekő ellen használják. A kék iringónak levelét használják szamárhurut bronchitis ellen és szívnyugtatóul.



Izsóp

Kerti izsóp (Hyssopus officinalis L.). Teája köhögéscsillapító, izzadtság gátló, szélhajtó, étvágyjavító, vérnyomásemelő, asztmás és hörghurutos bántalmakat megszüntető. Ipari és háztartási fűszerként is alkalmazzák. Illóolaját konzerv és likőriparban hasznosítják.



Japánakác (Sophora japonica L. )

Teáját háziszerként alkalmazzák, külsőleg vérző aranyér kezelésére ülőfürdőként alkalmazható.



Kakukkfű

Vadkakukkfű, mezei kakukkfű, démutka ( Thymus serpyllum L.). Teája használható szélbántalmak, étvágytalanság köhögés görcsök ellen. A kerti kakukkfű illóolaja epehajtó, bélféregűző. Bőrvörösítő kenőcsökhöz és bedörzsölőkhöz, viszketéscsillapító kenőcsökhöz adják. Szájvizekbe használják. A konyhában fűszerként is kellemes ízt ad az ételeknek.



Kamilla

Orvosi székfű, bubulyka, katóka, pipiske (Matricaria chamomillla L.). Világszerte a legismertebb házi gyógynövény, forrázata nyugtató, görcsoldó.



Kankalin

(Primulacea) alkotó része a köhögés elleni teakeverékeknek. Patikákban kapható a belőle készített nyálkaoldó hatású kanalas orvosság.



Kapor (Anethum graveolens L.)

Szélhajtó, vizelethajtó, bélféregűző, bedörzsölő szerekhez, fűszerként alkalmazzák.



Katángkóró

Mezei katáng, vad cikória ( Cichorium intybus L.). Teája étvágygerjesztő. Emésztést serkentő hatású, alkalmazható epe-, májbántalmak és magas vérnyomás ellen.



Kecskeruta (Galegaofficinalis L. )

Teája vércukorszint csökkentő, vizelethajtó, izzasztó hatású.



Kerekrepkény

Földi borostyán ( Glechoma hederacea L.). Teája epe-, vese-, gyomor- és légzőszervi megbetegedések ellen alkalmazható. Teakeverékekben ajánlott inkább. Mert erős hatású.



Keserű mandula (Prunus amygdalus Batsch)

Érdekesség: a rózsafélék családjába tartozó fák magbelét a cukrászok marcipán készítéséhez a mandula ízének a kiemelésére használják. Azoknak ajánlott napi 2-3 szem keserű mandulabél elrágása, akik gyomorsav túltengésben szenvednek. A nagyobb mennyiség fogyasztása nem ajánlott, mert kéksavtartalmánál fogva mérgezést okoz!



Kígyószisz

Közönséges kígyószisz, terjőke (Echium vulgare L.). A teája megfelelő bélfertőzés, bélhurut ellen. Vérnyomás csökkentő hatása is ismer. Külsőleg lábszárfekélyek borogatására használják.



Komló

Vadkomló ( Humulus lupulus L.). Az eperfa félék családjába tartozik. Több fajtaváltozatban sörgyártásra nagyban termesztik. Teájának hatása idegnyugtató, enyhe altató. A konyhában kenyérsütéshez és sör készítéséhez használják.



Koriander (Coriandum sativum)

Termesztése igen elterjedt és ipari valamint háztartási fűszer. Gyógyító hatásai: szélhajtó, emésztést javító, és vértisztító tea keverékekhez adják.



Kőrisfa

Magas kőrisfa (Fraxinus excelsior L.). Olajfafélék családjába tartozik. Hazánkban erdőségeket alkot. A leveleiből készült tea enyhe hashajtó, vizelethajtó hatású. Vékonyabb ágainak kérgéből készült tea reuma és ízületi fájdalmak ellen alkalmazható. Érdekesség: a Földközi-tenger mellékén termő fák beszárított cukros nedve a manna amely hashajtó hatású gyógyszert szolgáltat.



Korpafű

Kapcsos korpafűfélék (Lycopodium clavatum ). Gyógyító hatásai: csapott kávéskanálnyi adagokban vízzel lenyelve, vizelethajtóul és krónikus székrekedés ellen használják. Továbbá test és hajhintőporok alkotórésze. Érdekessége: a korpafű spóráját görögtűz nevű tűzijáték készítésére, valamint színpadon hirtelen fellobbanó és eltűnő láng keltésére is alkalmazzák.



Kosbor

Agár kosbor hazánkban honos, védett növény (Orchis morio L.). Patikákban kanalas nyákos orvosságot készítenek belőle, bélhurutnál a gyulladásos bélfal bevonó szeréül.



Kukorica

Tengeri (Zea mays L.). Hazánkba Amerikából érkezett a növény. Takarmányként és élelmiszerként is hasznosítják (kukoricaliszt, kukorica dara). A teája húgyutak bántalmai ellen, vesekő, hólyaghomok esetén, cukorbaj ellen használható. A kukorica magból készített keményítő púderek, hintőporok alkotó része. A kukorica csíra olaj szintén étkezési célokra felhasználható.



Kutyabenge

Lángfa, ebsefa (Rangula alnus Mill.). Teája hashajtóhatású. Az étvágyjavító, emésztést serkentő, hashajtó májbántalmak elleni teakeverékek alkotó része. A friss kéreg hánytató hatású.



Kökény (Prunus spinosa)

A rózsafélék családjába tartozik. 1-2 m magas ágtövises cserje. A kökényvirág teája enyhe hashajtóhatású, vértisztító, vizelethajtó, magas vérnyomást csökkentő hatású. A termés főzetét bélhurut ellen fogyasztják.



Kökörcsin

Nagykökörcsin, leánykökörcsin (Pulsatilla grandis W.). Boglárkafélék családjába tartozik. Teája a növény virágaiból és leveleiből készül. Alkalmazható: vese- hólyagbántalmak, köszvényes-, csúzos (rheumatismus) bántalmak ellen. A mezei zsurlóval egyenlő arányban összekeverve szokták alkalmazni.



Kömény

Konyhakömény (Carum carvi L.). Ernyősvirágzatúak családjába tartozó fűszernövény. Hatásai: szélhajtó emésztést javító teakeverékek alkotórésze. A köménymag szaga íze igen jellemző.



Körömvirág

Kenyérbél virág, gyűrűvirág (Calendula officinalis L.). Fészkes virágzatúak családjába tartozik. A körömvirág forrázatát gyomor és bélfekély ellen fogyasztják. Külső alkalmazása nehezen gyógyuló sebek, fekélyek borogatására. A virág szín anyagát színezőként használják élelmiszereknél, gyógyszereknél, italoknál. Kozmetikumokat is készítenek belőle.



Lándzsás útifű

Lándzsás vagy keskenylevelű útifű, (Plantago lanceolata L.). Útifű félék családjába tartozik. Az útifűfajok baktériumölő, sebgyógyító hatása az aukubin enzimatikus bomlástermékének tulajdonítható. Teája nyálkaoldó, köhögéscsillapító hatású. Drogjából gyógycukorka is készül. Érdekesség: régi népi szerként a friss levelekkel nehezen gyógyuló sebeket kezeltek. A máj megbetegedései esetén, sárgaság, epekő, székrekedés vagy krónikus légcsőhurut gyógyítására alkalmazzák. Tartalmaz germániumot, ami a penészek ellen hat.



Legyezőfű

Réti legyezőfű (Filipendula ulmaria Maxim). Rózsafélék családjába tartozik. Teája izzasztó, vizelethajtó és lázcsillapító hatású.



Len (Linum usitatissimum L.)

A lenmagot langyos vízzel leöntve nyákos folyadékot készítenek bélhurutos bántalmakra a bélfal bevonásául. Érdekesség: régebben ezt a nyákos folyadékot a haj begöndörítésére is használták. A lenmag őrleményét pépes borogatásként használták kelések érlelésére.



Lepkeszeg

Görögszéna (Trigonella foenumgraceum L.), Illata az ánizsra emlékeztető. C-vitamint tartalmaz. Főzete bélgörcsöt szüntető, szélhajtó, húgykőoldó hatású. Őrleményéből lágyító pépes borogatót is készítenek.



Lestyán

(Levisticum officinale Koch.) A konyhában remek fűszer delikát helyett alkalmazható. Jótékony hatásai teakeverékekben: epekő és húgykőoldó.



Levendula

Francia levendula (Lavandula officinalis Chaix.). Hazánkban, nagy mennyiségben termesztik. Illóolaja idegnyugtató, kellemes közérzetet biztosító. A levendulából készült tea idegnyugtató, görcsoldó, étvágyjavító hatású. Illóolaját illatszerekben is alkalmazzák.



Libapimpó (Potentilla anserina L.)

Rózsafélék családjába tartozik. Főzetét gyomor és bélvérzés hasmenés, bélhurut gyomor- és bélfekély ellen alkalmazzák. Ülőfürdőként aranyeres panaszokra ajánlott.



Libatop

Mirhafű, mexikói tea (Chenopodium ambrosioides L.). Hazánkban termesztett illatos növény. Teája étvágyjavító, vizelethajtó. Intenzív féregűző hatása van. Óvatosan alkalmazandó, mert az erős drogok közé tartozik.



Lóhere

Vörös vagy réti lóhere (Trifolium pratense L.). Illóolaja baktericidhatású. Teája máj epe, cukorbaj, ízületi bántalmak, reumás bántalmak ellen javasolt. A lóheréből készült fürdő reumás és ízületi bántalmakra ajánlott.



Lórom

Lósóska fajok (Rumex species). Teája bélhurut esetén segítséget nyújt. A népi gyógyászatban a leveleket bőrbántalmak ellen borogatásként használták. A növény gyökerét az állatgyógyászatban alkalmazzák.



Macskagyökönke

Macskagyökér (Valeriana officinalis L.). A növény gyökérzetének szaga jellegzetes. Hatása: idegcsillapító, nyugtató, enyhe altató. A hasonló típusú teakeverékek alkotórésze. Érdekesség: A gyökeret a macskáktól elzárva kell szárítani, mert szeretnek bele hemperegni.



Májfű

Májvirág, májfűkökörcsin (Hepatica nobilis Mill.). Teája epe-, máj-, és vesebántalmakra javasolt.



Majoránna (Majorana hortensis Münch.)

A konyhában is megtalálható jellegzetes illatú növény. A teája szélhajtó, étvágyjavító, köhögéscsillapító, idegnyugtató hatású. Illóolaját az élelmiszeriparban használják fel.



Mák (Papaver somniferum L.)

A mákgubó fontos gyógyszeriparban felhasznált alapanyag. Nagyon sokféle fájdalomcsillapító és bódító hatású alkaloidát tartalmaz. Ezek az ópiumalkaloidák. Érdekesség: Kabay János magyar gyógyszerész felfedezése nyomán üres, eleddig értéktelennek tartott máktokokból állítják elő a morfint és származékait. A mákgubó háziszerként nem használható mert mérgező! Régebben csecsemők számára köhögéscsillapító, nyugtató kanalas orvosságot készítettek belőle. Porítva asztma elleni orvosságként is adták.



Málna

Málnaszeder (Rubus idaeus L.). A rózsafélék családjába tartozik sokszor vadon is megtalálható erdeinkben. C- vitamint tartalmaz. Fogyasztják a kínai tea pótlásaként is. Vese- hólyagbántalmak izzasztó, teakeverékek alkotórésze.



Martilapu

Kereklapu, partilapu, lókörműfű, szattyú (Tussilago farfara L.). A martilapu levelének teája légzőszervi megbetegedésekre, asztmás köhögés csillapítására használható. Gyomor és bélfekély elleni teák alkotóeleme.



Maszlag

Csattanó maszlag, redőszirom, csodafa (Datura stramonium L.). Burgonya félék családjába tartozik. Erősen mérgező hatású! A gyógyszergyárak állítanak elő belőle fájdalomcsillapító, görcsoldó hatású gyógyszereket, elsősorban asztmás köhögések csillapítására.



Maté

A matét az Egyesült Államokban, az 1970-es években koffeinmentes kávépótlóként vezették be. Ez tévedés volt, mivel a növény tartalmaz koffeint. Azonban tartalmaz C-vitamint is, amely nagyobb tápértékűvé teszi a többi koffeintartalmú növénnyel szemben. Menstruáció előtti folyadék-visszatartás okozta puffadtság érzését könnyítheti a maté tea fogyasztása a havi ciklust éppen megelőző napokban.



Mecsekifű

Mecseki tea, nagyvirágú méhfű (Melittisgrandiflora Sm.). Teája emésztési és légzőszervi panaszokra fogyasztható.



Meténg

Télizöld meténg, kis meténg, börvély, koszorúzöld (Vinca minor L.). Teáját nyugtatónak, vizelethajtónak étvágyjavítónak, magas vérnyomás elleni házi szernek alkalmazzák.



Mogyoró

Közönséges mogyoró (Corylus avellana L.). Hazánkban több fajtáját is termesztik mivel finom rágcsálnivaló. A mogyoróvessző kéreg részét népi szerként is használják aranyeres bántalmakra ülőfürdőnek, valamint borogatásként bőrkiütések ellen. Külsőleg toroköblítőnek is alkalmas. Teája bélhurutra alkalmazható.



Napraforgó (Heliantus annuus L.).

A növény forrázata magas vérnyomás ellen és idegcsillapításra, lázcsillapításra alkalmazható. A napraforgó mag olaj konyháinkban is megtalálható. A napraforgómag pirítva - közismert néven szotyi - finom rágcsálni való.



Nőszirom (Iridaceae)

A kertekben sokféle termesztett nőszirom-fajok vaskos, húsos gyökértörzsei megszárítva kellemes, erdei ibolyára emlékeztető illatú, s ezért a kereskedelemben ,,ibolyagyökér" néven szerepel. Nyálkaoldó teakeverékek alkotó része.



Nyárfa

Fekete nyárfa ( Populus nigra L.). A fűzfafélék családjába tartozik, teája nyálkaoldó és vizelethajtó hatású. Érdekesség: régebben háziszerként népszerű volt a pipom-pápom kenőcs (propolisz hatóanyagot tartalmaz), amelyet a rügy balzsamanyagából készítenek és ajakra, hajra, égésekre alkalmazták.



Nyírfa

Közönséges nyírfa ( Betula pendula Roth.). Nyírfafélék családjába tartozik. Teája vese és hólyagbántalmak ellen vizelethajtóul alkalmazható.



Nyúlszapuka

Réti nyúlhere (Anthyllis vulneraria L.). Hüvelyesek családjába tartozik. Teáját vese, hólyag, cukorbetegségek ellen, továbbá erősítő kúrákhoz ajánlják.



Olajfűz

Ezüst fűz (Elaeagnus angustifolia L.). Az ezüstfa félék családjába tartozik. Dísznövényként, sövényként is ültetik. A leveleiből magas vérnyomás elleni teát készítenek. A tea langyos vízben való áztatással készül. Az áztatás ideje 8 óra.



Orbáncfű

Csengőlinka, lyukaslevelű fű (Hypericum perforatum L.). Teája gyomor, bélfekély, magas vérnyomás, emésztési zavarok, belső-külső vérzések, vese és epebántalmak ellen alkalmazható. Külsőleg nehezen gyógyuló sebeket, bőrbántalmakat kezelnek, öblögetőként torokgyulladás és fogínysorvadás ellen is jó.



Ökörfarkkóró

Szöszös ökörfarkkóró, mezei gyertya, sárga virág (Verbasum phlomoides L.). A drogból készült tea izzasztó, vizelethajtó vértisztító hatású. Hajápolásban a szőke haj ápolója.



Ördögharaptafű

Fekélyfű (Succisa pratensis Mnch.). Mácsonyafélék családjába tartozik. Teáját gyomor, bélfekély, gyomorvérzés ellen alkalmazzák. Aranyeres bántalmak ellen a fűből ülőfürdőt készítenek.



Örvénygyökér

Örménygyökér (Innula helenium L.), a fészkes virágzatúak családja. A növény főzete asztma, epebántalmak, vesebántalmak, magas vérnyomás, étvágytalanság, bélférgek ellen, húgyutak fertőtlenítésére alkalmazható.



Pacsirtafű

Keserű pacsirtafű ( Polygala amara K.). Teája nyálkaoldó, étvágygerjesztő.



Palástfű

Közönséges palástfű (Alchemilla vulgaris L.). Teája menstruációs vérzések csillapítására, gyomor és bélhurut ellen isszák. Főzetével gyulladásos testrészeket, aranyeret borogatnak, illetve fürdővízhez keverik.



Paprika

Törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors (Capsicum annuum L.). A magyar konyha jellegzetes fűszernövénye. Csípős és csemege változata ismert. Gyógyászati célra a csípős paprikát használják. Szeszes kivonata hajszálértágító, bőrvörösítő. Reuma elleni bedörzsölő szerekhez és hajvizekhez adják.



Papsajt

Kereklevelű mályva (Malva neglecta Wall.), mályva félék családjába tartozik. Forrázatát köhögés ellen és bélhurutban bélbevonó szerként fogyasztják. Külsőleg torok öblítésre, lágyító borogatásra alkalmazzák.



Pásztortáska (Capsella bursa pastoris Medik.)

Keresztes virágúak családjába tartozik. Teáját gyomor, bélvérzés, és erős méhvérzés csökkentésére használják.



Pemetefű

Orvosi, vagy fehér pemetefű (Marrubium vulgare L.). Teáját légcsőhurut, étvágytalanság, májbetegségek ellen ajánlják. A pemetefűvet gyógycukorkák és keserűlikőrök készítésénél is használják.



Petrezselyem (Petroselinum crispus Nym.)

A hazai konyhákban is jól ismert fűszer és gyógynövény. Teája vizelethajtó.



Pipacs

A vadmák (Papaver rhoeas L.) a mákfélék családjába tartozik. Hazánkban is sokfelé előforduló növény. Teája köhögéscsillapító, enyhe nyugtató hatású.



Porcikafű

Borzas porcikafű, (Herniaria hirsuta L.) a szegfűfélék családjába tartozik. Somogy és Veszprém megye homokos talajain terem. Teája vese és hólyagbántalmakban szenvedőknek vizelethajtó hatású.



Porcsinfű

Madárkeserűfű, porcfű, disznópázsit (Polygonum aviculare L.), a keserűfű félék családjába tartozik, nem összekeverendő a porcikafűvel. Teája bélhurut, légcsőhurut és hólyagbántalmak ellen alkalmazható.



Pozsgás zsázsa (Lepidium cartilagineum Thell.) Keresztesvirágúak családjába tartozik. Teáját influenza elleni védekezésül, mandulagyulladásnál toroköblögetőként alkalmazzák



Ragadós galaj (Galium aparine L.)

Buzérfélék családjába tartozik. Drogja idegnyugtató, enyhe altató, vérnyomáscsökkentő.



Római kamilla

Római székfű (Anthemis nobilis L.) a fészkes virágzatúak családjába tartozik. Franciaország nyugati tájain vadon termő, hazánkban termesztett illatos növény. Forrázatát gyomorerősítőnek és szélhajtónak isszák. Haj ápolószerként használható.



Római kömény

Egyiptomi kömény (Cuminum cyminum L.), az ernyősvirágzatúak családjába tartozik. Főzetét kólika és étvágytalanság ellen isszák. Illóolaját reuma elleni bedörzsölő szerekben használják.



Rozmaring (Rosmarinus officinalis L.)

Az ajakos virágúak családjába tartozik. Hazánkban, cserepekben nevelt illatos gyógy- és fűszernövény. A levéldrogból készült forrázatot szélhajtóként, étvágygerjesztőként, idegerősítőként, epehajtóként, görcscsillapítóként, kellemetlen menstruációs és klimaxos tünetek megszüntetéseként fogyasztják. Az illóolajából reuma elleni bedörzsölő szereket, molyirtószert, illatszereket készítenek.


Rózsa (Rosa centifolia L.)

Hazánkban jól ismert kerti rózsák minden faja felhasználható gyógynövényként. Főzetének, forrázatának hatása erősen összehúzó. Alkalmazzák bélhurut, gyomor- és bélvérzés ellen. Toroköblögetőként mandulagyulladás és fogínysorvadás esetén. A rózsaolaj a parfüm-, kozmetikai iparban drága alapanyag.


Rózsameténg (Vinca rosea L.)

Eredete Ázsia, Afrika szubtrópusi területei. Európa területén dísznövényként nevelik. A népi gyógyászatban eredeti termőhelyén - régóta használják skorbut, cukorbaj, fehérvérűség, bőrkiütések, fekélyek és még sok más betegség ellen.


Salátaboglárka (Ranunculus ficaria L.)

Boglárka félék családjába tartozik. A korai zsenge levelekből salátát is szoktak készíteni. C-vitamint tartalmaz.


Sarlós gamandor (Teucrium chamaedrys L.)

Ajakos virágúak családjába tartozik. Teáját emésztési zavarok ellen alkalmazzák.


Sédkender

Sédfű (Eupatorium cannabinum ). Teája vese-, epe-, májbántalmak ellen használható. Enyhe hashajtóhatású.


Seprőzanót

Seprőfű (Sarothamnus scoparius Wim.). A cserje seprűs hajtásaiból seprűt kötnek. A gyógyszeripar használja fel. Drogja szívre és vesére ható anyagokat tartalmaz.


Somkóró

Orvosi somkóró, kőhere, vad lóhere, sárkerep (Melilotus officinalis L.). A virágdrogokat főképp dohány illatosítására használják. A fűdrogból készült teát gyomor, bél, légzőszervi megbetegedésekre használják. Külsőleg lágyító borogatásként kelésekre, fekélyekre, visszérgyulladásra használják.


Sóskaborbolya (Berberis vulgaris L.)

Sóskafélék családjába tartozik. A gyökér és a kéregdrog főzetét gyomor, bél, máj, epebántalmak ellen továbbá enyhe hashajtóként használják.

Szagos müge

Erdőmesterfű, májusfű (Asperula odorata L.). Buzérfélék családjába tartozik. Teája vese, máj, epebántalmak ellen továbbá vértisztítóként és izzasztónak használható. A fűvel dohányt illatosítanak.

Szamóca

Erdei szamóca, földi eper (Fragaria vesca L.). Rózsafélék családjába tartozik. Fajtaváltozatait nagyban termesztik. Teája bélhurut ellen és enyhe izzasztóként használható. Cukorbaj elleni teakeverékek alkotórésze. A tea íze kellemes ezért sokan szívesen fogyasztják teapótlóként is.

Szappanfű

Orvosi szappanfű (Saponaria officinalis L.), a szegfűfélék családjába tartozik. Forrázatát erős hatású nyálkaoldóként használják

Szarkaláb

Keleti szarkaláb (Consolida orientalis Schröd.). Boglárkafélék családjába tartozik. Fajta változatait kertekben is ültetik. Forrázatát belsőleg enyhe hashajtóként, értágítóként alkalmazzák. Külsőleg szemborogatóként használják.

Százszorszép

Rukerc (Bellis perennis L.). Fészkes virágzatúak családjába tartozik. Teája nyálkaoldó, vizelethajtó, izzasztó, vértisztító és vérnyomáscsökkentő hatású.

Szeder

Hamvas szeder (Rubus caesius L.). Rózsa félék családjába tartozik. Teáját hasmenés ellen, izzasztóként, vizelethajtóként fogyasztják. Cukorbaj elleni teakeverékek alkotó része.

Szemvidítófű

Orvosi szemvidítófű ( Euphrasia rostkoviana Hayne ). Tátogatók családjába tartozik. Teája gyomor és bélfekély elleni szer. Forrázatát szemgyengeség ellen borogatásként használják.

Szentperje

Illatos szentperje (Hierochloé odorata Beauv.). A drogból készült tea légzőszervi megbetegedések ellen alkalmazható. Dohányillatosító és likőr fűszer is.

Sziki üröm (Artemisia maritima L.)

Fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Teája étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatású. A nyílás előtt gyűjtött virágfészkeiből bélféregűző teát készítenek.

Szilfa

Mezei szil (Ulmus campestris L.). Szilfafélék családjába tartizok. Főzete hasmenés ellen, vizelethajtónak, skrofulózis, vesekő ellen valamint vértisztítónak alkalmas. Külsőleg bőrkiütések borogatására, és aranyeres bántalmakra ülőfürdőnek alkalmazzák.

Szulákfű

Apró szulák, folyófű, folyondár (Convolvulus arvensis ). Szulákfélék családjába tartozik. A drogja hashajtó, vizelethajtó, asztma elleni szer, csökkenti a vérnyomást.

Szurokfű

Vad majoránna (Origanum vulgare L.). Ajakos virágúak családjába tartozik. Teája köhögéscsillapító, étvágyserkentő, idegnyugtató hatású. A kerti majoránna helyett fűszerként is alkalmazható.

Szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca L.)

Ajakos virágúak családjába tartozik. Teája enyhe szívserkentő, asztma elleni szer, idegnyugtató, pajzsmirigytúltengés elleni szer, szélhajtó, prosztatagyulladásra alkalmazható.

Tárkony üröm

Esztragon, tárkony, sárkányfű (Artemisia dracunculus L.). Fészkesvirágzatúak családjába tartozik. A tárkonyról egykor úgy tartották, hogy védelmez a sárkány- és a kígyóharapással szemben, még a neve is - sárkányfű - innen ered. Ma már leginkább a konyhában használjuk ecet, saláta, uborka fűszerezésére, mártások, főzelékek ízesítésére. Emésztési zavarokra és fogfájásra használható.

Tejoltó galaj

Tejoltófű (Galium verum L.). Teája vese, epe, máj, légzőszervi megbetegedések ellen alkalmazható. Érdekesség, hogy régen sajtot is festettek vele.

Tisztesfű

Tarlóvirág (Stachys annua L.). Ajakos virágúak családjába tartozik. Teája légzőszervi megbetegedések ellen használható. Régebben epilepsziás és hűléses megbetegedések ellen is használták.

Turbolya

Zamatos turbolya, illatos turbolya (Anthryscus cerefolium Hoffm.). Ernyősvirágzatúak családjába tartozik. Teáját vese, hólyag, légző- és emésztőszervi megbetegedések ellen használják. A kora tavaszi zsenge hajtásokból salátát is készítenek.

Tüdőfű

Orvosi tüdőfű, tüdőgálna, pettyegtetett fű (Pulmonaria officinalis L.). Érdeslevelűek családjába tartozik. Teája leghatásosabb légzőszervi megbetegedésekre.

Tyúkhúr

Tikhúr, csibehúr, tyúkbegy, (Stellaria media Vill.) szegfűfélék családjába tartozik. Teája vese- és epeműködést serkentő házi szer.

Tölgyfa

Kocsányos tölgy, (Qquercus robur L.) a bükkfélék családjába tartozik. A fák fiatalabb kérgeiből készült főzet a fa magas csertartalma miatt erős összehúzó hatású. Főzete belsőleg alkalmazva hasmenés, gyomor és bélvérzés ellen, külsőleg pedig fagyásos, gyulladásos vagy izzadó testrészek borogatására alkalmas. Aranyeres bántalmakra ülő fürdőnek is alkalmazzák. Érdekesség: az összegyűjtött makkot megpörkölték. A makkból főzött kávé erősítő hatású ezért régebben angolkórós gyerekekkel itatták. Naponkénti fogyasztásával az öregkor krónikus bélhurut bántalmai csökkenthetők.

Vadárvácska

Háromszínű árvácska (Viola trocolor L.). Ibolyafélék családjába tartozik. Teája erősítő, vértisztító, nyálkaoldó, vérnyomáscsökkentő hatású.

Vadgesztenye

Lógesztenye, bokrétafa (Aesculus hippocastanum L.), a vadgesztenyefélék családjába tartozik. Háziszerként bélhurut, belső vérzés ellen, külsőleg pedig pattanások ellen arcvízként használják. A vadgesztenye termését házi mosószerként finom kelmék mosására is használhatjuk.

Varádicskóró

Gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare L.). Fészkes virágzatúak családjába tartozik. Teáját bélféregűzésre használják. Óvatosan használandó, mert mérgező is lehet.

Varjúhájfű

Borsos varjúháj, borsos szaka (Sedum acre L.). Varjúháj félék családjába tartozik. A növény virágos hajtásaiból idegnyugtató, enyhe altató hatású, epilepszia elleni, magas vérnyomást csökkentő, vérző aranyér elleni és hashajtóhatású forrázatokat készítenek. A növény frissen kisajtolt nedvét reumás bántalmakra bedörzsölőként használják.

Varjútövis

Varjúbenge (Rhamnus catharticus L.). Bengefélék családjába tartozik. Hashajtó, vizelethajtó és vértisztító.

Vasfű

Közönséges vasfű, uborkafű (Verbena officinalis L.). Teája üdítő, erősítő, étvágyserkentő, hörghurut- és szamárköhögést csillapító, máj- és epebántalmakat megszüntető. Érdekesség: a háztartásban savanyúságok ízesítésére is használják.

Vérfű

Őszi vérfű (Sanguisorba officinalis L.). Rózsafélék családjába tartozik. A drogból készült teáját hasmenés, gyomor- és bélvérzés, erős havi vérzés ellen használják. Aranyeres bántalmakra, öblögetésre használják.

Veronikafű

Orvosi veronika (Veronica officinalis L.). Tátogatók családjába tartozik. Teáját köhögés csillapítására, asztma és szívasztma ellen használják.

Vérrontó pimpó

Vérhasgyökér (Potentilla erecta Rausch.). Rózsafélék családjába tartozik. Főzetét belsőleg makacs bélhurut ellen, belső vérzések csillapítására, külsőleg gyulladt testrészek borogatására, fogíny erősítésére és torokgyulladás ellen öblögetőként használják.

Vizimenta

Balzsamfű (Mentha aquatica L.). Ajakos virágúak családjába tartozik. Forrázatát belsőleg szélhajtónak, gyomor- és epebántalmak ellen, bélféregűző, külsőleg pedig reumás bántalmak ellen bőrvörösítő borogatóként használják.

Zsálya

Orvosi zsálya, kerti zsálya (Salvia officinalis L). Ajakos virágúak családjába tartozik. Forrázatát belsőleg a húgyutak fertőtlenítésére, bélhurut ellen, legyengítő izzadás meggátlására használják. Teája összehúzó hatású. Alkalmazzák továbbá külsőleg torok és gyulladásos testrészek öblögetésére, borogatására. A leveléből aranyeres bántalmakra ülőfürdőt is készítenek

Zsurló

Mezei zsurló, kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, békarokka (Equisetum arvense L.). Zsurló félék családjába tartozik. Főzete vizelethajtó, vesetisztító, izzasztó, vérzéscsillapító, valamint epe- és májbántalmak elleni teakeverékek alkotórésze. Reuma, csúz és mészlerakódás okozta bántalmak ellen is használják. A mezei zsurló nem tévesztendő össze a mérgező hatású mocsári zsurlóval!



 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
A 8 legrégebbi antibiotikum
  2019-06-05 07:39:45, szerda
 
  A méz antibakteriális hatását a sebgyógyításban és a fertőzések megelőzésénél fejti ki


A laboratóriumban előállított gyógyszerek előtt elődeink a természetben keresték a gyógyírt bajukra. A pirulák helyett gyógy- és fűszernövényeket, élelmiszereket használtak antibiotikumként.



A túlzásba vitt gyógyszerhasználat egyre jellemzőbb korunk társadalmára. Amint a gyógyszeripari antibiotikumok betörtek a piacra némileg háttérbe szorították a természetes gyógymódokat. Azonban akadnak, akik még napi rendszerességgel használják a természet “antibiotikumait" és egészségükön tapasztalják a holisztikus gyógyítás eredményességét.
Íme néhány holisztikus antibiotikum forrás, melyek alkalmazása előtt ajánlott felkeresni természetgyógyász szakembert a dózisok és adagolás pontos meghatározásának érdekében.

Oregánó
Az olasz konyha alap fűszere, nem csak tésztaételeink ízesítésére kiváló, de támogatja az emésztést és fogyást is. A növényben található karvakrol olaj felveszi a harcot a fertőzést okozó baktériumokkal. Az oregánóhatásos a candida ellen, de az influenzás tünetek jelentkezésekor szintén ez legyen az első dolog, melyet alkalmazunk.

Almabor-ecet
Az elmúlt években egyre gyakrabban hallhattunk, olvashattunk az almaecet és az almabor-ecet gyógyító hatásáról. Antibiotikus és fertőtlenítő tulajdonságai vannak, lúgosítja a szervezetet. Gyomorégésre savkötő gyógyszerek helyett alkalmazhatunk almaecetet. Csökkenti a koleszterinszintet, besegít a fogyásba és a rák megelőzésére is ajánlják. Helyileg sterilizálása, fertőtlenítésre szintén használható.

Méz
Amellett, hogy megédesíti az életet, gondolta volna, hogy a mézet az ókori rómaiak a csatamezőn megsérült harcosaik ápolására is használtak? Antibakteriális hatását a sebgyógyításban és a fertőzések megelőzésénél fejti ki. A mézben található enzim felszabadítja a hidrogén-peroxidot, melynek következtében a sérülések természetes gyógyítójává válik.



Fokhagyma
Nem csak ételeink ízesítésére és leheletünk szagosítására szolgál a fokhagyma. Megfázásra kiváló gyógyír lehet, ilyenkor mézzel együtt a leghatásosabb. A mézben lévő allicin óvja egészségünket a baktériumok és paraziták ellen.

Grapefruit mag kivonat
A vírusok és baktériumok több mint 800 fajtájával veszi fel eredményesen a harcot a grapefruit magja, de több mint száz gombatörzs és megannyi parazita ellen is hatásosnak bizonyult. Gazdag antioxidánsokban, lúgosít és ráadásul a bélflóra működését is stabilizálja.

Extra-szűz kókusz olaj
Csordultig tele van antioxidánssal, az immunrendszer és az agyműködést aktivizálja és egyensúlyba hozza a koleszterin- és vércukorszintet, a pajzsmirigyműködéssel együtt. Ha ez nem lenne elég a pozitív hatásainak felsorolásából, még a lipid bevonatú vírusok elpusztítására is alkalmazzák. Ilyen vírusok például a HIV, a herpesz, a citomegalovírus, az influenza, a különféle patogén baktériumok , beleértve a liszteriózis kórokozóját.

Erjesztett ételek
A fermentálást már évszázadok óta használják az ételek hosszú távú megőrzésére. Ám kimutatták, hogy a bélflóra megújítására, rákmegelőzésre és a fertőzések ellen is hatásos. A házi savanyúságokat tehát ne csak pörköltek mellé fogyasszuk, hanem tudatosan, egészségmegőrzésre!

Ezüstkolloid
Kezdetben helyileg fertőtlenítő, fertőzésgátló hatása miatt alkalmazták. Belsőleg antibiotikumként fertőzések kezelésére csak később kezdték el használni. Az epilepszia, a gonorrhea és a megfázás ellen igen hatásos lehet, de mivel az ezüst nehézfém, ezért mérgező mivolta miatt mindenképpen keressünk fel szakembert alkalmazása előtt.
Biobody.hu
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Csalán: a sokoldalú salakpucoló
  2019-06-04 12:51:55, kedd
 
 

A csalán ősidők óta ismert, sokoldalúan alkalmazott gyógynövény, felsorolni is sok számos gyógyhatását: tisztít, salaktalanít, gyulladást csökkent, lázat csillapít, köszvényt, reumát, bőrbajokat gyógyít. Nézzük, mit tud az isteni “gyom".

Egyike azon növényeknek, melyet legtöbben gyomnövényként tartanak számon, ezért nagy erőkkel irtják: igazi persona non grata, mert csíp, ráadásul ehetetlenül savanyú. Ha tudnák, mennyi betegségre, bajra gyógyír, biztosan két kézzel szednék!

A csalán gyógyhatásai
Ma elsősorban a csalánlevelek vizelethajtó hatását tartjuk számon. Egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk.

A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. Vércukor szintet csökkentő tulajdonsága is van. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Allergiás betegségeknél is hatásos.

Forgalmaznak csalánlevél-tartalmú gyógyhatású készítményt is, melyet elsősorban tavaszi tisztításra, kúraszerűen szántak. Ekkor a vízhajtó és anyagcsere-fokozó hatás a szervezet tavaszi megújulását igen kedvezően segítheti, a tavaszi fáradtság ellen szintén jó hatású. Ugyanilyen készítmény alkalmas lehet reumás és köszvényes megbetegedések kiegészítő kezelésére. A csalánkezelés vagy a kúra kerülendő terhes nőknél, szoptató anyáknál, még akkor is, ha egyes feljegyzések szerint a tejelválasztás serkentésére is alkalmaztak valamikor csalánkúrát.

A nemrég végzett felmérések szerint pl. egyes mediterrán országokban kiterjedten alkalmazzák magas vérnyomás vagy/és cukorbetegség tüneteinek enyhítésére is. Tudományos vizsgálatok utalnak arra is, hogy a csalán egyes komponensei lassítják a prosztata megnagyobbodását, pontosabban a hatás több komponensű, kedvezően befolyásolja a hormonanyagcserét, továbbá kimutatható bizonyos immunserkentő és gyulladáscsökkentő hatás is.

Újabban - s nagyon helyesen - levélzöldségként is alkalmazzák, hiszen éppen a tavaszi, vitaminhiányos időszakban segíthet a szervezet ellátásában, ráadásul a csalánleves vagy éppen a csalánfőzelék, a párolt csalán új színnel gazdagíthatja étrendünket.

A csalán felhasználása
Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember ajánlása alapján tavasszal és ősszel érdemes 6 hetes vértisztító csalántea kúrát beiktatni, napi egy csészével reggel. Vese- és hólyaghomok hajtásra egy liter csalánteát egy óra alatt meg kell inni (egy liter víz + egy púpozott evőkanál teafű). Vízhajtásra reggel igyanak egy csészével, ha intenzívebb kúrára van szükség, egy hétig minden délelőtt igyanak meg egy fél liter teát. Az első csészével reggel, étkezés előtt egyszerre, a második csészével a délelőtt folyamán elkortyolgatva.

Nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. 6 hétnél tovább ne igyuk, utána iktassunk be egy szintén hathetes szünetet. Kovasav hatóanyaga lerakódik a vesében és homokot, követ okozhat, ezért ne igyuk folyamatosan.

Húgyúti tisztításra 10 napon keresztül napi 2 csészével étkezések között. Lázcsillapításra naponta 3 csészével étkezések között. Gyomor-és bélhurut esetén, gyulladáscsökkentésre naponta egy csészével 3-4 napon keresztül.

Vérképzésre naponta egy csészével éhgyomorra. Prosztata megnagyobbodásra napi egy csészével a reggeli órákban. Székrekedésre este egy csészével. Emésztésjavításra egy hónapig minden reggel egy csészével. Máj és epebántalmakra reggel éhgyomorra minden másnap egy csészével egy hónapon keresztül. A lép betegségeire egy hétig minden nap egy csészével.

Friss csalánból csalánlevet is készíthetünk: préseljük ki gyümölcscentrifugában egy tálkányi friss hajtás levét és keverjük össze egy pohár vízzel. Két adagban igyuk meg, étkezés előtt. Ezzel ekcémát és pikkelysömört kezelhetünk.

Külsőleg torokgyulladásra gargalizáljunk teájával, naponta többször.

Ülőfürdőként aranyeret, reumát gyógyít. Hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás ellen hajunkat öblíthetjük szűrt teájával.

Csalán a történelemben
A növény és az ember kapcsolatának múltjára régészeti leletek is utalnak, ugyanis bronzkori sírokból csalánból készült halotti leplek maradványai kerültek elő. A történelemkönyvek őrzik azt a tényt is, hogy a csalánszövetet - pótlandó az értékesebb anyagból készült szöveteket - az első világháború idején a központi hatalmak katonáinak egyenruhájához is felhasználták.

A görög időkben már feljegyzett gyógynövényként ismert, hiszen külsőleg kígyóharapás és skorpiócsípések, belsőleg pedig egyes mérgezések gyógyítására használták. A melegebb égtájról származó római légiósok a hidegebb, északi tájakon csalánlevelekkel ostorozták magukat (ezt a módszert nevezték urtikációnak), a sorozatos csaláncsípésektől a bőr valóban fel is melegedett. Az urtikáció a későbbiekben már különböző ízületi és köszvényes tünetek enyhítésére szolgáló eljárás lett.
Biobody.hu
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Mandulagyulladás kezelése gyógynövényekkel
  2019-06-04 12:47:22, kedd
 
  ]

A nyelési nehézségekkel, lázzal járó betegség hamar ledönt a lábunkról. Lássuk, miként enyhíthetjük a fájdalmat természetes hatóanyagokkal!
A torokmandulák gyulladását (angina tonsillaris, tonsillitis) rendszerint baktérium okozza. A mandulák más nyirokmirigyekkel együtt képezik a garat-nyirokgyűrűnek nevezett “védőkaput". Ez alapesetben hatékony védelmet jelent a kórokozókkal szemben: megsemmisíti őket, és értesíti az immunrendszert a behatolókról. Ám ha a szervezet és az immunrendszer valamilyen okból gyenge, a gyűrű alkotta védőfal megtámadható. A betegség cseppfertőzéssel terjed, és gyakran érint óvodás- és iskoláskorú gyermekeket.

Mandulagyulladás tünetei
Torokfájás nyelési nehézségekkel, vörös és duzzadt mandulák, amelyek torokszorulás érzését keltik. Hirtelen fellépő magas láz, fejfájás, szájszag és hányás léphet fel. A mandulákon fehéres-sárgás lepedék vagy foltlátható. A mandulagyulladást néha nátha, kötőhártya-gyulladás és köhögés kíséri, ami rendszerint vírusfertőzés következménye.

Orvoshoz kell fordulnunk magas láz, rossz közérzet esetén, ha a betegség súlyosbodik, vagy ha az átmeneti javulást hirtelen magas láz követi. Orvosi kezelés esetén sürgősen javallott a streptococcus-gyorsteszt elvégzése, amely lehetővé teszi a kórokozó elleni célzott terápiát.

Lehetséges szövődmények: ha streptococcus okozza a betegséget, és nem kezelik megfelelően, olyan súlyos szövődményekkel számolhatunk, mint reumás láz, vesegyulladás, szívbelhártya-gyulladás és ízületi gyulladás.


Természetes gyógymódok mandulagyulladásra
Az orvosi kezelés mellett készítsünk teát az alábbi gyógynövények egyenlő arányú keverékéből: vasfű, kerti sarkantyúka, zsálya, kasvirág és kakukkfű. Naponta 3-szor 1 csészényit fogyasszunk.
Naponta 3-szor 3-5 csepp propolisz tinktúrát keverjünk el 1 teáskanál mézben, és lassan szopogassuk el.

Gargalizáljunk és inhaláljunk, ezúttal nyitott szájjal, kamilla, zsálya vagy kakukkfű erős forrázatával.
Gargalizáláshoz többek között eukaliptusszal, zsályával, kakukkfűvel vagy borsmentával, fahéjjal, szegfűszeggel készült termékeket alkalmazzunk, de kaphatók szájon át szedhető szerek is, melyek alapját a kasvirág, a zilizgyökér, a kamilla, a tölgyfakéreg adja. Cseppek formájában is kapható szer, izlandi zuzmóval.
Ágynyugalom, megfelelő szellőztetés mellett.
Folyadékfogyasztás: sok meleg víz vagy enyhe gyógytea.
Biobody.hu
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Végső stádiumú vastagbélrákot diagnosztizáltak nála, de nem
  2018-05-17 15:54:23, csütörtök
 
  Végső stádiumú vastagbélrákot diagnosztizáltak nála, de nem kérte a kemót...

Helyette ezt a 4 fűszert kezdte mindennap használni.

Chris Warknál több mint tíz éve végső stádiumú vastagbélrákot diagnosztizáltak. A férfi a kemoterápia helyett úgy döntött, hogy inkább az életmódváltást választja. Mindenkinek a saját döntéséhez joga van. Chris táplálkozásában drasztikus változtatásokat vezetett be, hogy legyőzze a gyilkos kórt. És legyőzte.

Az akkor 26 éves fiatalember saját döntése szerint visszautasította a kemoterápiát és táplálkozási változásokat vezetett be életébe.


4 rákölő fűszert kezdett használni: a kurkumát, oregánót, cayenne paprikát és a fokhagymát. Chris szerint minden nap fogyasztanunk kellene ezeket az erősen rákölő hatású fűszereket. Leginkább azoknak ajánlja, akik szeretnék elkerüli a megszokott rákkezelési orvosi eljárásokat, és szeretnének meggyógyulni.

Ételeinkhez tudatosan adagolva, napi rendszerességgel fogyasztva jó hatást érhetünk el vele a rákkal szemben. Chris bár legyőzte a rákot még ma is naponta használja a fűszereket. Mindezek közül talán a kurkuma a leghatásosabb, hiszen tartalmazza az erős rákellenes anyagot a kurkumint. A kurkuminról klinikailag kimutatták, hogy gátolja a rákos sejtek burjánzását. Természetes sejthalált képes produkálni a rákos sejtekben.

Az oregánó nagyon erős antioxidáns hatással rendelkezik, egy teáskanál belőle ugyanolyan erővel rendelkezik, mint két pohár vörös szőlő. Szintén tartalmaz olyan vegyületet, mely a rákos sejtek elhalását ösztönzi. Emellett pedig sok benne a K-vitamin és a vas is. Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja.

A fokhagymának olyan erős rákellenes hatása van, hogy blokkolni tudja az összes rákkeltő anyag aktivitását a testben. Emellett pedig lassítja a már kialakult rákos sejtek szaporodását is. Minden nap legalább egy gerezd fokhagymát kellene elfogyasztanunk. Chris naponta apróra vágta és lenyelte akárcsak a tablettát.

A cayenne paprika amennyire égeti és csípi torkunkat, nyelvünket evés közben, annyira hatásos is. Kapszacin tartalma miatt segíti a rákos sejtek halálát. Ami miatt a legnagyobb hírnevét kivívta, az a szívre és az erekre gyakorolt élénkítő és gyógyító hatása, ugyanis tapasztalatok szerint 30 másodperc alatt képes megállítani a szívrohamot. Továbbá: Javítja a keringést, újjáépíti a vérsejteket, csökkenti a koleszterint, eloszlatja a triglicerideket (a trigliceridek a táplálkozás által felvett zsírok legfőbb alkotóelemei.

Chris mind a négy fűszert napi rendszerességgel fogyasztja, salátaöntetbe teszi és legtöbb ételébe belekeveri, így most már teljesen gyógyultnak mondja magát.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Ismerkedj meg az ezerarcú petrezselyemzöld különleges hatásá
  2018-05-10 13:32:42, csütörtök
 
  Az ezerarcú petrezselyemzöld! Kivilágosítja a bőrt, szebbé teszi a hajat, nyugtatja a szemeket!


Leginkább ételek, saláták ízesítésére használják, de sok benne az A-vitamin, és a szépségápolás területén is bevethető, hiszen olyan természetes illóolajakat, flavonoidokat tartalmaz, amelyek jót tesznek az emésztésnek, és ebből fakadóan a bőr is szebbé válik, késleltetve annak ráncosodását.

Lássuk, milyen hatással rendelkezik még a petrezselyem zöld!

1. Bőrfehérítő
Egy marék petrezselyemzöldet tégy bele egy kis edénybe, tölts rá 400 ml vizet, és forrald úgy 5 percen keresztül. Ezután szűrd le a lét, és egy vattakorong segítségével töröld le az arcodat, minden reggel és este. Ettől kissé világosabb árnyalatú bőröd lesz, és persze szebb is.

2. Szemnyugtató
Készíts egy kevés petrezselyemzöldből főzetet, majd a langyos vízből tégy pár cseppet egy vattakorongra, majd azt helyezd a szemedre, amelyek így 10 perc alatt megnyugodnak, allergia esetén pedig lemegy a duzzanat róluk.

3. Csodás haj
Ugyancsak ezt a főzetet használva, tölts rá egy keveset a hajadra, enyhén masszírozd meg a fejbőrödet, ezáltal a hajhagymák sok tápanyaghoz jutnak, így a tincseid egészségesebbek, fényesebbek és ezáltal szebbek lesznek.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
A gyógynövények koronázatlan királya
  2018-05-08 10:28:50, kedd
 
  Az orvosi lestyán, latin nevén Levisticum officinale, az ernyős virágzatúak családjába tartozó, hatalmas évelő növény, amely néhány év alatt akár 2 méter magasra is képes megnőni. A nedvesebb, jó áteresztő képességű talajt kedveli; napon és félárnyékban egyaránt jól érzi magát. Üreges szárának, valamint húsos gyökértörzsének mérete egyenes arányban áll a talaj nedvességtartalmával.

A gyógynövénykertek hagyományos “patrónusa" eredetileg a kontinentális Európából származik, ám mivel - akár magjai, akár szerteágazó gyökértörzse segítségével - rendkívül könnyen szaporodik, a tengerentúli Észak-Amerikában is meghonosodott.

Görcsoldó, emésztésjavító

Korábban elválaszthatatlanul hozzá tartozott a kolostorokat övező kertekhez, ahol a barátok zöldségként, fűszerként és gyógynövényként termesztették. Angyalgyökérrel kombinálva édes likőrök és erősítő italok készítéséhez is felhasználták. Rendkívül aromatikus növény, hiszen mind a leveleiben, mind a gyökértörzsében, valamint a magjaiban sok illóolaj található. Közülük a legfontosabbak közé tartoznak a ftalidok, amelyek bizonyítottan görcsoldó hatásúak.

A lestyán éppen a ftalidoknak köszönhetően képes enyhíteni a gyomor és a belek simaizom-görcseit, valamint a húgyhólyag és a húgyutak görcsös állapotát. Más aromatikus gyógynövényekhez hasonlóan a lestyán is jótékonyan hat az emésztésre, hiszen erőteljes íze serkenti az emésztőnedvek termelődését, segít megelőzni a felfújódást, a teltségérzés kialakulását. Jótékonyan hat étvágytalanságban, összességében pedig felgyorsítja az emésztés folyamatát, egyúttal megakadályozva, hogy a táplálék rothadni kezdjen a belekben.

A lestyán méltó arra, hogy figyelmünk középpontjában álljon, mert számos civilizációs betegség egyik leghatékonyabb megelőző szere. Képes szervezetünkből (illetve vérünkből) eltávolítani a salak- és méreganyagokat, megtisztítani az emésztőrendszerünket, ezzel együtt felgyorsítja és javítja a táplálék feldolgozását. Egyáltalán nem megalapozatlan tehát elődeink szent meggyőződése, miszerint a lestyán mindennapi fogyasztása megvédi az ember szervezetét a fertőzésektől.

Mindemellett kiváló vizelethajtó, és támogatja többek között a húgysav kiürítését a szervezetből, ezzel jótékonyan befolyásolva többféle ízületi megbetegedést is (reuma, kopásos ízületi betegségek, köszvény). Vizelethajtó és méregtelenítő tulajdonságait húgyúti és húgyhólyag-gyulladás, vizeletürítési problémák, valamint prosztatamegnagyobbodás kezelésekor is ki lehet aknázni. Vigyázat: rendszeres használata áldott állapotban és súlyosabb vesebetegségben nem javasolt, mert ingerelheti a vese szöveteit.

Természetes dezodor

Külsőleg is alkalmazható tisztító fürdők összetevőjeként vagy szájöblögetőkben kellemetlen szájszag, illetve bármilyen kellemetlen testszag megszüntetésére, mivel erős természetes dezodoráló szer. Ezzel függ össze, hogy érdemes a lestyánt a kerti pad vagy hinta közelében elültetni, mert távol tartja a rovarokat.

Erőteljes ízű fűszernövény, ezért csínján kell vele bánni. A növény fiatal leveleit fogyaszthatjuk csak úgy, frissen, egy szelet vajas vagy sajtos kenyérrel, beletehetjük levesbe, mártásokba vagy szendvicskrémekbe, ám ha úgy tartja a kedvünk, megszórhatjuk vele a frissen főtt burgonyát is. Ehető a növény gyökértörzse is, ha megtisztítjuk, kiváló leveszöldség lesz belőle. Magjait szórjuk alkoholba, majd tegyük ki a napra - finom fűszeres likőrt kapunk, amit aperitifként bátran fogyaszthatunk ebéd előtt.

Belső szépséget ad

A lestyán ősi növény, amely a testet és lelket egyaránt felfrissíti. Népi hiedelmek szerint növeli a másik nem iránti vonzódást, mert felszínre hozza az ember belső szépségét.

A lestyán tehát sokféle módon megkönnyítheti az életünket, és megtaníthatja nekünk, miként örüljünk az élet egyszerű, hétköznapi dolgainak. Valószínűleg ez a legértékesebb ajándék, amit csak kaphatunk tőle...

Forrás: Tereza Viktorova
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Csalán: a szervezet nagytakarítója
  2018-04-25 13:26:04, szerda
 
  A csalán ősidők óta ismert, sokoldalúan alkalmazott gyógynövény, felsorolni is sok számos gyógyhatását: tisztít, salaktalanít, gyulladást csökkent, lázat csillapít, köszvényt, reumát, bőrbajokat gyógyít.

Nézzük, mit tud ?
Egyike azon növényeknek, melyet legtöbben gyomnövényként tartanak számon, ezért nagy erőkkel irtják: igazi persona non grata, mert csíp, ráadásul ehetetlenül savanyú. Ha tudnák, mennyi betegségre, bajra gyógyír, biztosan két kézzel szednék!

A csalán gyógyhatása
Ma elsősorban a csalánlevelek vizelethajtó hatását tartjuk számon. Egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk.



A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. Vércukor szintet csökkentő tulajdonsága is van. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Allergiás betegségeknél is hatásos.

Forgalmaznak csalánlevél-tartalmú gyógyhatású készítményt is, melyet elsősorban tavaszi tisztításra, kúraszerűen szántak. Ekkor a vízhajtó és anyagcsere-fokozó hatás a szervezet tavaszi megújulását igen kedvezően segítheti, a tavaszi fáradtság ellen szintén jó hatású. Ugyanilyen készítmény alkalmas lehet reumás és köszvényes megbetegedések kiegészítő kezelésére. A csalánkezelés vagy a kúra kerülendő terhes nőknél, szoptató anyáknál, még akkor is, ha egyes feljegyzések szerint a tejelválasztás serkentésére is alkalmaztak valamikor csalánkúrát.

A nemrég végzett felmérések szerint pl. egyes mediterrán országokban kiterjedten alkalmazzákmagas vérnyomásvagy/és cukorbetegség tüneteinek enyhítésére is. Tudományos vizsgálatok utalnak arra is, hogy a csalán egyes komponensei lassítják a prosztata megnagyobbodását, pontosabban a hatás több komponensű, kedvezően befolyásolja a hormonanyagcserét, továbbá kimutatható bizonyos immunserkentő és gyulladáscsökkentő hatás is.

Újabban - s nagyon helyesen - levélzöldségként is alkalmazzák, hiszen éppen a tavaszi, vitaminhiányos időszakban segíthet a szervezet ellátásában, ráadásul a csalánleves vagy éppen a csalánfőzelék, a párolt csalán új színnel gazdagíthatja étrendünket.

A csalán felhasználása
Tavasszal és ősszel érdemes 6 hetes vértisztító csalántea kúrát beiktatni, napi egy csészével reggel. Vese- és hólyaghomok hajtásra egy liter csalánteát egy óra alatt meg kell inni (egy liter víz + egy púpozott evőkanál teafű). Vízhajtásra reggel igyanak egy csészével, ha intenzívebb kúrára van szükség, egy hétig minden délelőtt igyanak meg egy fél liter teát. Az első csészével reggel, étkezés előtt egyszerre, a második csészével a délelőtt folyamán elkortyolgatva.

Elismert drog
A nagy csalán szárított levele hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.

Nem alkalmas szívelégtelenségvagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. 6 hétnél tovább ne igyuk, utána iktassunk be egy szintén hathetes szünetet. Kovasav hatóanyaga lerakódik a vesében és homokot, követ okozhat, ezért ne igyuk folyamatosan.

Húgyúti tisztításra 10 napon keresztül napi 2 csészével étkezések között. Lázcsillapításra naponta 3 csészével étkezések között. Gyomor-és bélhurut esetén, gyulladáscsökkentésre naponta egy csészével 3-4 napon keresztül.

Vérképzésre naponta egy csészével éhgyomorra. Prosztata megnagyobbodásra napi egy csészével a reggeli órákban. Székrekedésre este egy csészével. Emésztésjavításra egy hónapig minden reggel egy csészével. Máj és epebántalmakra reggel éhgyomorra minden másnap egy csészével egy hónapon keresztül. A lép betegségeire egy hétig minden nap egy csészével.

Friss csalánból csalánlevet is készíthetünk: préseljük ki gyümölcscentrifugában egy tálkányi friss hajtás levét és keverjük össze egy pohár vízzel. Két adagban igyuk meg, étkezés előtt. Ezzel ekcémát és pikkelysömört kezelhetünk.

Külsőleg torokgyulladásra gargalizáljunk teájával, naponta többször.

Ülőfürdőként aranyeret, reumát gyógyít. Hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás ellen hajunkat öblíthetjük szűrt teájával.

Csalán a történelemben
A növény és az ember kapcsolatának múltjára régészeti leletek is utalnak, ugyanis bronzkori sírokból csalánból készült halotti leplek maradványai kerültek elő. A történelemkönyvek őrzik azt a tényt is, hogy a csalánszövetet - pótlandó az értékesebb anyagból készült szöveteket - az első világháború idején a központi hatalmak katonáinak egyenruhájához is felhasználták.

A görög időkben már feljegyzett gyógynövényként ismert, hiszen külsőleg kígyóharapás és skorpiócsípések, belsőleg pedig egyes mérgezések gyógyítására használták. A melegebb égtájról származó római légiósok a hidegebb, északi tájakon csalánlevelekkel ostorozták magukat (ezt a módszert nevezték urtikációnak), a sorozatos csaláncsípésektől a bőr valóban fel is melegedett. Az urtikáció a későbbiekben már különböző ízületi és köszvényes tünetek enyhítésére szolgáló eljárás lett.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Orbáncfű: kisimít ideget és ráncot
  2018-04-03 14:10:39, kedd
 
  Orvosi tárgyú írásokban már az első századtól szerepel ez az akadémiai gyógyításban is nagy karriert befutott, sokoldalú gyógynövény. A depresszió, az idegi panaszok, a gyomorfekély gyógyítója, valamint az alkoholfüggőség, a menstruációs tünetek enyhítője, ám emellett bőrápolásban is verhetetlen: olajos kivonatával nemcsak a ráncokat, hanem a narancsbőrt is kezelhetjük.

Mit tud még?
A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) népies megnevezése lyukaslevelűfű, mert leveleit a fény felé tartva sok áttetsző, lyukra emlékeztető pontot láthatunk, ám ezek az illóolajtartók, szélükön fekete mirigypontokkal. Innen ered a latin perforatum megnevezés. A hazánkban vadon előforduló Hypericum fajok közül kizárólag a közönséges orbáncfüvet gyűjtik.
Virágos-leveles hajtását júniustól szeptemberig gyűjtik. Illóolajat, hipericinszármazékokat, (hipericin, hiperforin) flavonoidokat, tannint tartalmaz. Ismertetőjegye a vörös nedv, amit - ha levelét-virágát megdörzsöljük - a mirigypontokban felhalmozódó hipericin nevű festékanyagnak köszönhet. A virágból készült kivonat is ezért vörös színű.


Az orbáncfű gyógyhatásai
A virágzás kezdete körülbelül egybeesik a nyári napfordulóval, emiatt már a pogány kor is varázserőt tulajdonított e növénynek. Démonűzés ide vagy oda a közönséges orbáncfű herbája megtalálható a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben és az ESCOP monográfiák között, továbbá a gyógynövény hatásait klinikai kísérletek is bizonyítják.Nyugtalanság, ideges eredetű panaszok, alvászavar, kedélyállapot javítása

Az orbáncfű depresszióra, idegességre gyakorolt pozitív hatását tudományos kutatások is bizonyítják. Az orbáncfűkészítmények hatékonyságban szignifikánsan felülmúlták a placebót és az összehasonlításként alkalmazott szintetikus antidepresszánsokkal (imipramin, dezipramin, amitriptilin, fluoxetin, maprotilin) összemérhető hatásúnak bizonyultak. Sőt, lényegesen kevesebb nemkívánt mellékhatást észleltek a növényi készítményekkel, mint a szintetikus szerekkel. Számos forgalomban levő antidepresszáns gyógyszer hatóanyagát orbáncfűből vonják ki.

Gyomorbántalmak, gyomor- és nyombélfekély, epebántalmak

Az orbáncfű virágából készült teát a gyógyászatban epehólyag-bántalmakban és gyomorfekélyes betegek kezelésére is használják. Kísérletes gyomorfekélyt kivédő hatása igazolt.Alkoholfüggőség leküzdése

Egy olasz kutatócsoport állatkísérletekkel bebizonyította, hogy az orbáncfűkivonat alkoholfüggő állatoknál csökkentette az alkoholéhséget. Eredményeiket más kutatócsoportok is megerősítették. Emellett az orbáncfű hatóanyaga megtalálható az alkohol, egészségtelen étkezési szokások stb. által megterhelt máj és májgyulladás kezelésére összeállított többkomponensű készítményekben.


Klimax, változókori tünetek

Leginkább a változókor idegrendszeri panaszainak kezelésére javallt olyan esetekben, amikor a tünetcsoport pszichés komponensei dominálnak: levertség, kedvetlenség, hangulatingadozás.

Menstruációs tünetek

Idegesség, ingerlékenység, hangulatváltozások, fejfájás, puffadás, a menstruációkezdetén jelentkező enyhébb alhasi görcsök kezelésére.

Erős immunerősítő,vírusölő hatása van, a népi gyógyászat herpeszvírusra valamint hepatitisz B és C vírusra is ajánlja.

Sebgyógyítás, bőrápolás

Az orbáncolaj hatásosnak bizonyult sebek, zúzódások kezelésében fertőtlenítő, sebösszehúzó, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatása révén. Zúzódásokat néhány csepp olajjal átitatott kendővel kössünk be. Nyílt sebre tisztítás és fertőtlenítés után orbáncolajos kötést tegyünk, naponta kétszer cseréljük.A népi gyógyászat narancsbőrre, műtéti hegek gyógyítására is ajánlja. Az enyhe pirosra égett bőrt vékonyan bekenve az olajjal, megszünteti a fájdalmat, gyorsabban gyógyul a seb. Rosaceára, pikkelysömörre, ekcémára - a bőr gyulladásos betegségeire is alkalmazhatjuk. Továbbá azt is megfigyelték, hogy az arcon más célra használt orbáncolajos kenegetés halványította az enyhébb ráncokat. Az orbáncfű olaja borotválkozás után fertőtleníti és nyugtatja az igénybe vett bőrt.

Felhasználása
Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember ajánlása alapján álmatlanságra, alvászavarokra lefekvés előtt fogyasszunk belőle egy csészével. Depressszióra, idegi panaszokra napi egy csészével szintén az esti órákban. Fontos, hogy 6 hétig szabad folyamatosan inni, utána 6 hét szünetet kell tartani. Emésztésjavításra, epeműködésre étkezés után 15 perccel egy csészével, alkalomszerűen. Savcsökkentésre napi egy-két csészével étkezés után 30 perccel. Vírusfertőzésre napi 3 csészével étkezés előtt.

Az orbáncfű alkoholos kivonata szintén nyugtató hatású. Depresszió megelőzésére, kezelésére esténként 1 kávéskanálnyit fogyasszunk. Herpeszre az alkoholos kivonatot használjuk, naponta többször kenjük be a viszkető bőrfelületet.

Vérhígító,fogamzásgátló tabletta, antidepresszánsok, nyugtatók, epilepszia-ellenes gyógyszerek szedése mellett orbáncfűtea vagy kivonat fogyasztása nem ajánlott. Túlzott fogyasztása fehérbőrű egyéneknél fényérzékenységet okozhat.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Kincsek otthonra: 12 legfontosabb illóolaj
  2018-03-10 22:24:36, szombat
 
  Ha valaki elhatározza, hogy e több évszázados, ám mind a mai napig igen hatékony módszerrel, az aromaterápiával kívánja megőrizni egészségét, illetve gyógyítani már meglévő bajait, gyakran tanácstalanul nézi a rendkívül széles, sokoldalú kínálatot.

Aki már kicsit is belekóstolt az aromaterápia tudományába, valószínűleg meglepődve tapasztalta, hogy ugyanazon betegségre egyszerre sokféle olaj alkalmazható. Melyek a legfontosabbak, amelyek jó, ha kéznél vannak?



Több mint négyszázféle illóolaj ismert, ezekből azonban kereskedelmi forgalomban csak kb. 40 kapható. A jól felkészült természetgyógyász 20-30, gondosan kiválasztott, sokoldalúan használható olajat tart készenlétben, aki pedig otthonát kívánja felszerelni a legszükségesebbekkel, tizenkétfélével már kezelheti, illetve megelőzheti a leggyakoribb betegségeket.



Bazsalikom

Mire használjuk?

Mentális fáradtság, ájulás, csökkent koncentrálóképesség, migrén, hörghurut, megfázás, köhögés, asztma, emésztési rendellenességek, darázs- és rovarcsípés. Elsősorban mentális fáradtság esetén használatos.

Veszélyei

Túlzott fogyasztása lehangoltságot okozhat. A havi vérzést is megindíthatja, ezért terhesség idején kerüljük!

Hogyan használjuk?

Koncentrálóképességünk javítására cseppentsünk zsebkendőre 4-5 cseppet, s lélegezzük be. 6-8 csepp a reggeli fürdővízben frissít, feltölt energiával. Ha rovarcsípésre használjuk, vattacsomóra cseppentve nyomjuk a csípés helyére. Megfázás, köhögés esetén helyezzünk éjszaka a fűtőtestre nedves, néhány csepp bazsalikommal is átitatott törülközőt.



Bergamott

Mire használjuk?

Húgyhólyag- és húgycsőgyulladás, láz, herpesz, feszültség, stressz, depresszió, étvágytalanság, pattanás, bőrproblémák. (Pikkelysömör és ekcéma kezelésére is használható.) Kifejezetten hatásos húgyúti fertőzések, depresszió ellen és bőrproblémákra.

Veszélyei

Használata után kerüljük a napozást, szoláriumot, mert bőrfestékproblémákat okozhat.

Hogyan használjuk?

Hangulatjavításhoz aromalámpába vagy párologtatóba csepegtessünk 4-6 csepp olajat. 6 cseppje a reggeli fürdővízbe téve felfrissít, feldob. Néhány csepp az arctonikba keverve segít a bőrproblémák, megszüntetésében. Pattanások megszüntetéséhez keverjünk pár cseppet egy tál meleg vízbe, mártsunk bele egy összehajtogatott gézlapot, csavarjuk ki, majd helyezzük pár percre bőrünkre. Naponta többször ismételjük meg a kezelést.



Borókafenyő

Mire használjuk?

Méregtelenítés, vizelethajtás, húgyúti fertőzések, menstruációs fájdalmak, ekcéma, pikkelysömör, fekélyek, sebek, cellulitisz, reumatikus fájdalmak, étvágyjavítás, másnaposság. Elsősorban másnaposság ellen, méregtelenítésre és cellulitisz kezelésére használatos.

Veszélyei

Terhesség és veseproblémák esetén kerülendő!

Hogyan használjuk?

6 csepp borókafenyő-olaj a fürdővízbe téve segít a szervezet méregtelenítésében és a másnaposság leküzdésében. Ekcéma és cellulitisz kezelésére hígítsunk fel 3 csepp borókafenyő- és 3 csepp kamillaolajat hordozóolajban (pl. szőlőmag vagy napraforgó), és kenjük be a problémás bőrfelületet.


Borsmenta

Mire használjuk?

Puffadás, hasmenés, emésztési problémák, hányinger, fejfájás, megfázás, influenza, láz, ízületi gyulladás, orr- és homloküreg-gyulladás, asztma, hörghurut, fáradtság. Különösen fejfájásra, megfázásra, influenzára javallott.

Veszélyei

Ne alkalmazzuk közvetlenül lefekvés előtt, mert zavarhatja az alvást.

Hogyan használjuk?

Fejfájás esetén tegyünk 5-6 cseppet egy tál hideg vízbe, majd mártsunk bele egy zsebkendőt, csavarjunk ki, és tegyük a homlokunkra. Émelygés, hányinger leküzdésére cseppentsünk néhány cseppet zsebkendőre, s tartsuk az orrunk elé. Megfázás és influenza gyógyítására helyezzünk éjszaka a fűtőtestre nedves, néhány csepp borsmentával is átitatott törülközőt.



Citrom

Mire használjuk?

Emésztési problémák, májtisztítás, torokfájás, megfázás, influenza, fertőtlenítés, orr- és homloküreg-gyulladás, ízületi gyulladás, fogínygyulladás, orrvérzés, magas vérnyomás, szemölcs, tyúkszem. Különösen hatékony pattanásos bőr kezelésében, és kiváló frissítő.

Veszélyei

Az érzékenyebb bőrűeknél bőrirritáció jelentkezhet. Alkalmazása után 8 órán át kerüljük a napozást, szoláriumot.

Hogyan használjuk?

A citromolaj lassítja a bőr öregedésének folyamatát. Tegyünk néhány cseppet szokásos arctonikunkba vagy krémünkbe, és alaposan keverjük el. Különös fényt ad hajunknak, ha az öblítővízbe teszünk pár csepp citromolajat, s a haj és a fejbőr is egészséges marad. Enyhíti a torokfájást, ha 2 csepp citrom- és 2 csepp szantálolajat elkeverünk egy pohár langyos vízben, és azzal öblögetünk.



Eukaliptusz

Mire használjuk?

Köhögés, torokfájás, hörghurut, orr- és homloküreg-gyulladás, migrén, húgyúti problémák, húgyhólyaggyulladás, reuma, túlerőltetett izmok, bőrfertőzések, herpesz, szúnyogcsípés. Különösen megfázásra, influenzára jó.

Veszélyei

Kerüljük alkalmazását hasonszervi megbetegedésekre szedett gyógyszerek mellett.

Hogyan használjuk?

Megfázás, köhögés, influenza esetén tegyünk 56 cseppet egy forró vízzel megtöltött tálba, és ezzel inhaláljunk. Izomláz vagy reumatikus panaszok hatékonyan csillapíthatók masszázzsal. Tiszta, friss illatot kölcsönöz pl. betegszobában, ha a fűtőtestre helyezett nedves törülközőre cseppentünk belőle.



Ylang-ylang

Mire használjuk?

Idegesség, magas vérnyomás, heves szívdobogás, szexuális problémák, depresszió, bőrbántalmak. Nemi vágyat fokozó, depressziócsökkentő hatása a legerősebb. Kellemes közérzetet, nyugodtságot biztosít, relaxáláshoz is használhatjuk.

Veszélyei

Terhesség idején nem alkalmazható.

Hogyan használjuk?

6 csepp a fürdővízbe téve kiváló relaxáló hatású. 3 csepp ylang-ylang és 3 csepp szantálolaj masszázsolajba keverve fokozza a nemi vágyat. Ha csak ylang-ylangot használunk a masszázshoz, inkább stresszoldó, vérnyomáscsökkentő hatása érvényesül. Bőrünk egészségesebb, szebb lesz, ha rendszeresen használt bőrápoló készítményeinkben néhány cseppet alaposan elkeverünk. Nyugtató hatású, ha zsebkendőre cseppentve belélegezzük.



Kamilla

Mire használjuk?

Idegesség, álmatlanság, stressz, szorongás, fejfájás, migrén, emésztési és gyomorproblémák, rekedtség, nátha, duzzadt ízületek, gyulladások, ficamok, allergia, ráncok, bőrproblémák, pattanás, égési sebek, kelések, pikkelysömör, ekcéma, szemproblémák. Különösen jó gyulladásra, gyomorbántalmakra, szemproblémákra (pl. kötőhártya-gyulladás), fájdalomcsillapításra.

Veszélyei

A terhesség alatt, különösen az első hónapokban kerüljük!

Hogyan használjuk?

Kötőhártya-gyulladás esetén egy tál langyos vízbe tegyünk 3-4 csepp olajat, mártsunk bele vattacsomót, majd csavarjuk ki és helyezzük a szemre. Soha ne csöppentsünk az olajból egyenesen a szembe! Meleg borogatás enyhíti a gyomor- és hátfájást, pár csepp az esti fürdővízbe téve segíti a jobb alvást.



Levendula

Mire használjuk?

Égési sérülések, rovarcsípés, bőrfertőzések, vágások, sebek, horzsolások, napozás utáni leégés, pattanás, ekcéma, bőrgyulladás, stressz, fejfájás, álmatlanság, ájulás, magas vérnyomás, görcsök, izomfájdalmak, hányinger, ízületi gyulladás, gyenge immunrendszer, asztma, légzési problémák. Elsősorban stresszre, vágott és égési sérülésekre ajánlható.

Veszélyei

Túlzott használata álmatlanságot, nyugtalanságot okoz.

Hogyan használjuk?

Tegyünk néhány cseppet a párnánkra, mélyebb álmunk lesz. Masszázsolajba keverve csökkenti a stresszt. Égési sérülések, vágások, horzsolások hatékonyan kezelhetők, ha egy tál langyos vízbe 68 cseppet teszünk, s az érintett bőrfelületet a vízbe mártott vattacsomóval törölgetjük. A tiszta, hígítatlan olajat is alkalmazhatjuk vattacsomóra csepegtetve, vagy a bőrön 1 cseppjét elkenve. Csillapítja a fájdalmat, a gyulladást és a viszketést, de sebes bőrfelületen a tömény olaj égető érzést válthat ki.



Rozmaring

Mire használjuk?

Fejfájás, izomláz, sportsérülések, ficam, ízületi fájdalmak, kimerültség, korpás haj, hajhullás, megfázás, köhögés, rossz vérkeringés, túlzott alkoholfogyasztás, gyomorbántalmak, alacsony vérnyomás, görcsök. Elsősorban sportsérülések, ficamok kezelésére használják, de frissítőként is kiváló.

Veszélyei

Terhesség és epilepszia esetén kerüljük!

Hogyan használjuk?

Masszázsolajba keverve enyhíthetjük a fájó izmok, reumás fájdalmak kínjait, de hideg borogatást is készíthetünk, ha rándulás okozta fájdalmat, duzzadást kell csillapítanunk. Tegyünk 4-6 csepp olajat a hideg vízzel átitatott törülközőre, és helyezzük a sérülést szenvedett végtagra. Hajápoló termékekbe keverve eltünteti a korpát.



Szantál

Mire használjuk?

Napszúrás, ekcéma, horzsolások, pattanás, bőrbetegségek, torokfájás, gégegyulladás, megfázás, húgyúti problémák, száraz és berepedezett bőr, stressz, impotencia. Főként bőrproblémákra, torokfájásra használatos.

Veszélyei

Ha közvetlenül a bőrfelület kezelésére alkalmazzuk, alaposan keverjük el a hordozóolajban vagy egyéb kozmetikai készítményekben, különben csípheti a bőrt.

Hogyan használjuk?

Szokásos bőrápoló készítményeink hatékonyságát növelhetjük, ha pár csepp szantálolajjal gazdagítjuk őket. Ekcéma kezelésére 4 cseppet tegyünk hordozóolajba, s kenjük a beteg felületre. Torokfájás esetén tegyünk 4-6 cseppet egy pohár meleg vízbe, és öblögessünk. Masszázsolajba keverve stresszoldó hatású. Néhány csepp a fürdővízbe téve serkenti a nemi vágyat.



Teafa

Mire használjuk?

Bakteriális, vírusos és gombás fertőzések, megfázás, influenza, orr- és homloküreg-gyulladás, húgyúti problémák, fertőzésekkel szemben az immunrendszer erősítése, égési sérülés, rovarcsípés, pattanás, szemölcs, hajkorpa. Különösen jó vágási sérülések és nemi fertőzések kezelésére.

Veszélyei

Allergiát ritkán okoz, de az előírt időtartamnál hosszabb ideig tárolt illóolaj gyakrabban kiválthatja.

Hogyan használjuk?

Égési sérülések, rovarcsípések, illetve vágott sebek esetén cseppentsünk egy vattacsomóra és szorítsuk a sérült bőrre. Megfázás, influenza és köhögés esetén tegyünk pár cseppet inhaláló folyadékba. Ez az olaj belégzésre is kellemes, ugyanakkor rendkívül hatékony a fertőzésekkel szemben. Húgyúti fertőzések esetén adjunk 6 cseppet a fürdővizünkhöz. Lábgomba kezelésére tegyünk 4 cseppet egy meleg lábfürdőbe, majd dörzsöljük be az érintett területet az illóolaj hordozóolajos elegyével.

Az ősi Egyiptomi hadseregben még az egyszerű közkatona is használt illóolajokat. Csatába induláskor serkentőként rozmaring illatát lélegezte be, míg a harc után ha még módjában állt levendulát és kamillát szagolgatott, hogy kedve megnyugodjék. Szagoljuk, igyuk vagy kenjük-e magunkra az illóolajokat?



Sokféle módja van az olajok alkalmazásának, ezek közül a legnépszerűbb és kétségkívül legkellemesebb a masszázs. Segítségével nemcsak az alkotóelemek jutnak a bőrön át a véráramba, hanem frissül a vérkeringés, oldódik a feszültség is.



Nélkülözhetetlen a hígítás

A felszívódás 6-8 órát vesz igénybe, az aromaterápiás masszázs után tehát ne zuhanyozzunk le rögtön! Az illóolajok csakis erősen hígított formában, ún. bázisolajba keverve kerülhetnek a bőrre, különben kellemetlen, égető érzést, bőrirritációt okoznak.



Hígításra a hidegen sajtolt, nagy tisztaságú olajok a legalkalmasabbak. Különösen ajánlott a könnyen beszerezhető napraforgóolaj, amely magas E-vitamin-tartalma miatt nagyon jó a bőrnek. Egy evőkanálnyi bázisolajba 6-8 csepp aromaterápiás olajat kever a képzett szakember, és egy kezelés alkalmával háromféle alkotóelemnél nem használ többet. Természetesen a masszázs otthon is elvégezhető, de mindig érdemes szakemberrel megbeszélni, mi kerüljön a bázisolajba.



Illatfürdőben

Az illatos fürdő készítésekor tegyünk a fürdővízbe 6-8 csepp olajat. Mivel az illóolajok nem elegyednek vízzel, kézzel keverjük el minél alaposabban, nehogy az együtt maradó olaj csípje bőrünket. Hatását ilyenkor nem a bőrön keresztül fejti ki, hanem a hő következtében párává alakult és belélegzett alkotóelemek jutnak be a tüdőnkön át a véráramba. Frissítő fürdőt rozmaring- vagy bazsalikomaromákkal vehetünk, este pedig fürdő formájában majoránna, kamilla, levendula segíthet hozzá bennünket az ellazuláshoz, a felhőtlen álomhoz.



Óvatos gőzölés

Az inhalálás különösen köhögés, torokfájás, mellkasi megbetegedések esetén ajánlható. Töltsünk meg egy tálat meleg, de nem túl forró vízzel, és adjuk hozzá a megfelelő olajat. Terítsünk törülközőt a fejünkre és lélegezzük be mélyen a gőzt (persze azért levegőt is vehetünk, a törülköző alól kibújva). Gyermekeknél soha ne alkalmazzunk inhalálást, s mi magunk is legyünk rendkívül óvatosak, a felszálló gőz ugyanis komoly égési sérüléseket okozhat! Használhatunk gőzölős inhalátort is. A megfázás tüneteinek enyhítésére eukaliptusz, szantál, fenyő vagy teacserje nyújt enyhülést, az influenza megelőzésére eukaliptusz ajánlható.



Csillapító borogatással

Borogatást leginkább akkor alkalmazunk, ha az olajnak helyileg kell kifejtenie hatását (pl. bokarándulás). Mártsunk flanel anyagot az olajat tartalmazó vízbe, és helyezzük a megfelelő testrészre. Rándulásokra hideg borogatást tegyünk, míg a menstruációs görcsöket a meleg borogatás enyhíti. Görcsoldó és fájdalomcsillapító hatásánál fogva mindkét esetben hatékony lehet a kamillaolaj.



A légfrissítő pára

Tehetjük az olajokat párologtatóba is, vagy használhatunk kerámiaégetőt. Az utóbbi alsó részében egy kis teamécses ég, az párologtatja a fent elhelyezett illékony anyagot. Frissíthetjük a levegőt egyszerű kézi permetezővel is; cseppentsünk az olajból pár cseppet langyos vízbe, és máris permetezhetünk. A citrom és a citromfű nemcsak kellemes, friss illatot árasztanak, hanem baktériumölő hatásúak is, ezáltal különösen jó szolgálatot tesznek influenzajárványok idején, vagy beteg ember szobájában.



És amit mellőzzünk...

Nem javasoljuk viszont a szájon át történő szedést, vagy csakis gyakorlott aromaterápiás szakember felügyelete mellett. Súlyos következményei lehetnek az adagok helytelen megválasztásának, és a már említett módszerek egyébként is biztosítják a megfelelő hatást.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 68 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 109
  • e Hét: 661
  • e Hónap: 12048
  • e Év: 49796
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.