Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Mit és hogyan jelképez az adventi koszorú?
  2018-09-18 21:24:06, kedd
 
  A KOSZORÚ - Az ókortól kezdve a győzelem, a dicsőség jelképe. A kereszténységben Krisztusnak a halál felett aratott győzelmét fejezi ki, ezért gyakran ábrázolják a kereszt körül vagy szent vértanúk feje fölött, akik elnyerték az örök életet.

A GYERTYÁK - A gyertya az egyik legrégebbi Jézus-jelkép. ,,Én vagyok a világ világossága" - mondta magáról Jézus, és mivel a gyertya az egyik legrégebben használatos világító eszköz, érthető, hogy Jézus jeleként használták. Ráadásul miközben fényt ad, teljesen elég: ez Krisztus önfeláldozó életére emlékeztet. Míg a gyertyákat égetjük, múlik a várakozás ideje, végül elérkezik az a pillanat, amikor újra átélhetjük és megünnepelhetjük a Megváltó születését.

A GYERTYÁK SZÍNE - A mai "valódi" (liturgikus) adventi koszorún három lila és egy rózsaszínű gyertya van. Az első és a második adventi vasárnapon (illetve már az azt megelőző szombat estén) lila gyertyát, a harmadik vasárnapon rózsaszínű, a negyedik vasárnapon ismét lila gyertyát gyújtunk. Természetesen a színeknek is jelképes szerepük van: a lila a bűnbánat színe, a rózsaszín az örömé. A különböző színű gyertyák gyújtása kifejezi, hogy az első, a második s a negyedik hét inkább a lelki megtisztulás, a saját és az emberiség bűnei felett érzett megbánás jegyében telik, míg a harmadik héten előtérbe kerül a várakozás öröme.

DISZÍTŐELEMEK, TOBOZOK, TERMÉNYEK, VIRÁGOK - A virágokból, termésekből vagy gyümölcsökből font koszorú mindig az évszakok körforgására, az élet teljességére emlékeztet. A koszorú alapanyagát adó örökzöld növény az örökkévalóságra utal. A keresztény jelképrendszerben ez is Jézusra vonatkozik: ő az Ura a világmindenségnek, az időnek, az égnek és a földnek.
forrás:talita,hu
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-23 13:20:21, szerda
 
 
December 23, szerda

- A lélek fényesítése és a lelki némáság feloldása: oszd meg a mai örömödet Istennel és barátaiddal.



Az öreg Zakariás, a teológiailag művelt, öreg pap, aki nemcsak a Törvényt ismeri, hanem a prófétákat is, tudja, hogy négyszáz éve nincs próféta Izraelben, de az utolsó, Malakiás ? akit hallottunk az olvasmányban ?, Malakiás prófétánál az Úr megígérte, hogy nem engedi elveszni sem a népét, sem a papságát, hanem megtisztítja.
Az ígéretben benne van az is, hogy a Megváltó előtt jön majd egy próféta, aki olyan lesz, mint Illés. És ez a néma, öreg pap, újra hallja a próféciákat, és látja, hogy ez a gyermek, akinek a János nevet adja, ő az, akiről az Úr azt mondta: elküldöm nektek (Illés) a prófétát a Megváltó előtt.

Zakariás, az öreg pap nem tudta elhinni, hogy nekik, Erzsébettel, még születhet fiuk. Ezért megnémult. Némasága nem pusztán jel volt, hanem azért nem szólalt meg, mert aki Istennel küzd, az nem tud sem vele sem mással beszélni, és az nem tud énekelni. Csak akinek lelke szabad és igent mond Istennek, az tud beszélni, és abból fakadhat ének. Fia, János születése után azonban megnyílt az ajka és megoldódott a nyelve. Hálaéneke megoldódott nyelvének első szava. Ez a hálaének azért tört fel Zakariásból, mert megértette azt, miért küldte Isten a Megváltót. Világossá vált számára, hogy mi a Megváltó küldetése és végre alkalmassá vált arra, hogy a Megváltó előhírnökét, a gyermekét tanítsa, nevelje, formálja az életét: felismerte az Isten tervét és annak örült, hogy az Isten terve szerinti apa tud lenni, végre tisztán látja a küldetését, s elvégezheti gyermeke életében.
Igazából minden apa, minden anya küldetése, hogy a gyereke életében meglássa Isten tervét és ennek a tervnek megvalósulásában működjön közre Istennel, mintegy munkatársként.

Erős hittel hisszük azt, hogy Isten képes olyan dolgot végbe vinni, akár a mi életünkben is, Erzsébethez, Máriához hasonlóan, amit emberileg lehetetlennek gondolunk? Ha igen, akkor be kell fogadni az életünkbe a Megváltót, hogy megújítsa, felfrissítse azt.




Ó jöjj, ó jöjj, Emmánuel,
csak téged áhít Izrael,
és hozzád sóhajt untalan,
mert Isten híján hontalan!
Eljő, eljő Emmánuel,
Hogy üdvözüljön Izrael!



https://www.youtube.com/watch?v=wE6BzoMt0Ro



Ima:

Jézusom, te azt mondtad: "Én vagyok a kapu. Ha valaki általam megy be, üdvözül." Nem akarom beérni azzal, hogy szavaidat olvasom, elmélkedem róluk, helyeslem, csodálom, hirdetem. Segíts Uram, hogy alkalmazzam, éljem, hogy átvigyem életembe! Add, hogy hitből éljek, félretegyem az emberi okoskodást, ami őrültség előtted, és életemet isteni bölcsességed szavai szerint irányítsam, ami őrültség az emberek előtt.
(Boldog Charles de Foucauld)


Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-22 10:13:03, kedd
 
 
December 22, kedd

- Hanna hálaéneke, és Szűz Mária hálaéneke - és az én utolsó szavakba foglalt kimondott hálám?



Mária hálaéneke, melyet Hanna énekéből szerkesztett az ősegyház testvéri köre, magában hordozza az ószövetség jegyeit, az Úr nagyságának és az én kicsiségének hangsúlyát. A magasztalás akkor tör fel az emberből, amikor élményszerűen átéli, hogy kicsisége, gyarlósága ellenére szereti őt az Isten! Vajon legutóbb mikor és miért tört fel belőlem magasztalás?

Szeretném, hogy a hit boldoggá tegye életem? Akkor kövessem a Boldogságos Szűz, Mária példáját és válaszoljak Szent Ambrus püspök felszólítására: ?Magasztaljuk mindnyájan Mária lelkével az Urat, test szerint csak egy anyja van Krisztusnak, hit szerint minden lélekben megszülethet Krisztus, ha befogadja Isten Igéjét. Mária lelke magasztalja az Urat, és szíve ujjong, az üdvözítő Istenben, mert lelkével és szívével az Atyának és a Fiúnak szentelte magát, áhítatos szeretettel imádja az egyetlen Istent, akitől minden származik, ő az egyetlen Úr, akinek erejében minden dolog létezik.?

Csatlakozzunk Mária csodálatos hálaadó imájához. Mária, miután meggyőződött arról, hogy Erzsébetnek valóban hamarosan gyermeke fog születni, s ezzel beigazolódott az angyal által említett jel, a legkisebb kétely sem merül már fel benne arra vonatkozóan, hogy az is valóra fog válni, amit róla mondott az angyal, tudniillik, hogy neki is gyermeke fog születni, ő lesz a Megváltó édesanyja. Magasztaló imájában először azért ad hálát a mindenható Istennek, hogy őt választotta ki arra, hogy méhében hordozza és megszülje az emberré lett Istenfiút. E személyes vonatkozás után mintegy az egész emberiség nevében hálát ad az irgalmas Istennek a megváltás művéért.

Az utolsó adventi napokat használjuk arra, hogy Máriához csatlakozva imáinkban hálát adjunk a megváltásért és a Megváltóért! Ugye nem kell mesterséges ünnepi hangulatot fabrikálnom, hanem jézusi érték látásom engem is igazi ünneplésre, magasztalásra indít?



Ima: Hélder Camara érsek

Mária, Krisztus Urunk és egyházunk anyja, Rád gondolunk, ha küldetésbe készülünk: az örömhír terjesztésére, amit feladatul kaptunk. Hálaadásod csodálatos; a legszebb imádság hálaéneked, amit Erzsébetet látogatva énekeltél. A Keresztelő édesanyja ezzel válaszolt: "Áldott vagy te az asszonyok között!" Boldogságodban nem feledkeztél el a körülötted élőkről, imáidban megemlékeztél az egész emberiségről. mindenkiért imádkoztál! A kicsinyek mellé álltál, ahogy később Fiad tette. Mi az Benned, szavaidban, hangodban, amit senki sem mer bizalmatlan szemekkel méregetni, senki sem mer felforgatónak bélyegezni? A Magnificatban Istenedet magasztalod. "Hatalmasokat elűzött trónjukról kicsinyeket pedig felmagasztalt, az éhezőket minden jóval betölti, a gazdagokat elbocsátja üres kézzel." Add nekünk hangodat, énekelj velünk! Kérd fiadat, hogy beteljesíthessük az Atya ránk vonatkozó tervét!


https://www.youtube.com/watch?v=7xtpJ4Q_Q-4

Te Úr vagy minden nép fölött,
és Szegletkő, mely összeköt,
sárból formáltad hívedet,
most jöjj, fejezd be művedet!
Eljő, eljő Emmánuel,
hogy üdvözüljön Izrael!


Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-21 08:59:35, hétfő
 
 
December 21, hétfő

- Dalolva imádkozni az Énekek Énekével, Sion lányával, Mária köszöntésével.

Úgy szoktuk mondani, aki énekel, kétszeresen imádkozik. A mai nap liturgiája elénk hozza az Énekek Énekének gyönyörű sorai mellé Máriát és Erzsébetet, akik egymást köszöntgetik. Vannak olyan esetek, amikor nem kimért szavak kellenek, nem is teológia. Amikor egy szép köszöntéssel, imával, himnusszal, verssel, sokkal többet tudunk elmondani. Szívünket a dal magával emeli a földi nehézkedésekből, a lehúzó erőkből. Van, amikor egyedül vagyok, és mégis kedvem van dúdolgatni, a legegyszerűbb ima is fenségessé tud ilyenkor válni. Néha az üres templomban is megeresztem hangomat, amikor senki sem halja csak a jó Isten.

Olyan nehéz jó karácsonyt szervezni, mit vegyek ajándékba, hogyan köszöntsek? Vajon milyen szavak kíséretében fogod átadni karácsonyi ajándékodat? Bizonyára nem azt mondod, nesze, fogd meg, vedd át. Sokkal könnyebb, lesz szavakat találni, ha előtte is imádkozol, és elénekeltek egy ?Pásztor-pásztorokat?, ?Mennyből az angyalt?.

Próbáld meg, amikor kibontod ajándékod, nem csak szavakkal köszönni, hanem egy kis csendben dúdolgatni valamit Jézusnak, és ha a többiek is vevők rá, mint Mária köszöntésére Erzsébet, akkor elindulhat egy szép este.



Ima, az irgalmasság szent évében, dalolva jót tenni:

Uram, ha éhezem, adj nekem valakit, akinek egy darab kenyér kell;

ha szomjazom, küldj valakit, akinek egy pohár vízre van szüksége;

ha fázom, küldj valakit, hogy felmelegítsem;

ha szomorú vagyok, hozz valakit, hogy megvigasztaljam;

ha keresztem nehézzé válik, add, hogy megoszthassam valakivel a sajátját;

ha szegény vagyok, vezess el valakihez, aki nélkülözik;

ha nincs időm, adj valakit, akit pár pillanatig szolgálhatok;

ha megaláznak, add, hogy valakinek dalolnom kelljen;

ha elbátortalanodom, küldj valakit, hogy bátorítsam;

ha mások megértéséért kiáltok, adj valakit, akinek az enyémre van szüksége:

ha arra vágyom, hogy törődj velem, küldj hozzám valakit, akiről gondoskodnom kell;

ha csak magamra gondolok, figyelmemet hívd fel valaki másra.

Tégy bennünket méltóvá, Uram, hogy azokat a testvéreinket szolgáljuk, akik világszerte

szegényen és éhezve élnek és halnak meg.

Add meg nekik ma kezünk által mindennapi kenyerüket, és adj nekik átfogó szeretetünk által békét és boldogságot.



Ó jöjj, ó jöjj el, Napkelet,
mert éjben járunk nélküled;
jöjj, igaz napunk, halld imánk
és fényességed áraszd ránk!
Eljő, eljő Emmánuel,
hogy üdvözüljön Izrael!



https://www.youtube.com/watch?v=MSRocN1dTrM


Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-20 13:48:08, vasárnap
 
 

December 20, advent 4. vasárnapja

A 4. hét, alapgondolata tanuljunk ujjongani, énekelni, dalolva imádkozni.

Ezen a héten mindenki ujjongva imádkozik, Mária Erzsébetet köszönti, Hanna asszony a jeruzsálemi templomban, Szűz Mária hálaéneket mond, halljuk, hogy egy férfi Zakariás énekbe önti érzelmeit: legalább a jó Isten előtt merd, tudd te is megfogalmazni, tanulni tőlük érzéseinket imába foglalni.

- Szólongassuk Jézust: mint Dávid Fia és Isten Fia, mint Jó Pásztor és Király, mint Főpap és áldozat, mint Testvér és Segítő, mint Társunk és Barátunk, mint ??? (ahogy te szeretnéd hívni, szólítani).

Mikeás próféta úgy jövendölte a Messiásról: hogy ő lesz a Béke. Hallottuk a mai olvasmányból. Jézusban beteljesült a jövendölés. De ugyanakkor azt is mondja, ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre, nem, hanem kardot, hogy szembeállítsam a leányt anyjával, a menyet anyósával? Mert Jézus békéje nem fegyverszünet, nem megalkuvás. És ő nem úgy pásztor, mint a juhokat őrző férfiak, - nem úgy király, mint Heródes, - nem úgy főpap, mint Annás, vagy Kaifás, - nem érdekből segítő. Igaz mindegyikből van benne, de mindegyik hasonlatban van egy kis sántítás is. Az Ó antifónák, amit a héten éneklünk, hét ószövetségi képben foglalják össze, miként várták a Messiást, milyen előképeket használtak, melyek aztán Jézusban teljesedtek be. Én nem úgy szeretném értelmezni az Ó antifónákat, mint régi, középkori műalkotásokat. Hanem úgy, amint hatnak a szívemre, ahogy közelebb visznek Jézus személyének megértéséhez.

Így imádkozd, énekeld, szólongasd közelgő Megváltódat!



Ó Dávid kulcsa, nyitni kész,
ha ajtót nyitsz, nem zárja kéz,
halál árnyéka vesz körül,
mirajtunk immár könyörülj!
Eljő, eljő Emmánuel,
hogy üdvözüljön Izrael!



https://www.youtube.com/watch?v=T-TYsKZHUsg



Ima:

Csokonai Vitáz Mihály imája református lelkészi szolgálatából

Igazságtalanságnak gyűlölője, és igazságnak tántoríthatatlan fejedelme, Édes Atyánk a Krisztus Jézusban, aki erőtlenség alá vetetted az emberi nemzetet. Adj oly állhatatos és mindent könnyen kiállható szívet, hogy ha nyomorúságok érnek bennünket, el ne csüggedjünk, tehozzád és ne másokhoz folyamodjunk! Adj továbbá a mi kezünkbe olyan kulcsot, mellyel bátran megnyithatjuk a te lakóhelyedet, ahol nincs nyomorúság, nincs siralom és szomorúság, hanem vég nélkül való öröm. Ámen.





Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-19 10:09:43, szombat
 
  December 19, szombat:

- öröm, hogy Isten segítségével ott is lesz megoldás, ahol emberileg már nincs remény.



A mai olvasmányokban két meddő asszonyról hallottunk. Sámson anyja és Keresztelő János anyja, Erzsébet. Emberileg reménytelen a helyzetük, és abban a korban szégyenteljes is, idősödően, meddőként. A gyermektelenség nagy szégyen volt az asszonynak. Isten segítségével, ezek a kikönyörgött, megimádkozott gyermekek, egy bőséges áldás hordozóivá lesznek. Előképek ők, Jézus csodáinak előképei: mert az Úr a természet rendje fölött is hatalommal bír, akár a ?kövekből? is tudna fiakat támasztani magának. És mi sem természetesebb, hogy az öröm hangja szólal meg az asszonyokból.

Ezzel a csodával, hogy Isten meddő asszonyokat áldott meg, és tett termékennyé, előkészíti az asszonyok között a legáldottabbnak, Mária méhe gyümölcsének az érkezését. Amikor olvassuk, bennünk is új életet akar elindítani. Élete adni a hitben embertársainknak, hogy a mi buzgó várakozásunk és vágyakozásunk által bennünk is megvalósuljon a remény. Soha ne adjuk fel, hogy már nem lehet tovább, hogy nem bírom. Mi a szívünkben való megszületést, és a második eljövetelt készítjük elő azzal, hogy cselekedeteinkkel a világra szüljük őt. És ha itt van velünk, akkor bizonyára most is segít.



Ó jöjj el Jessze vesszeje,
rab nemzeteknek fényjele;
ha szólsz, elnémul földi nagy,
jöjj, szabadítónk csak te vagy!
Eljő, eljő Emmánuel,
hogy üdvözüljön Izrael!



https://www.youtube.com/watch?v=xRi1GDoaQu4



Szent Ágoston imája:

Uram, Istenem, én reményem, hallgass meg engem! Ne engedd, hogy belefáradjak kere-sésedbe. Adj erőt, hogy mindig és mindenütt Arcod látására törekedjem. Önts belém reményt, hogy minden lépéssel közelebb kerüljek Hozzád. Te ismered erőimet és gyengeségeimet, Őrizd az egyiket, s gyógyítsd a másikat! Te juss eszembe mindenütt, szeretnélek megismerni és szeretni!







Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-18 08:42:04, péntek
 
 
December 18, péntek:

- öröm, amikor nem várt álmaink teljesülnek, mint Józsefnek



A keresztény öröm: a hit, remény, szeretet és bizalom megélésében Szent József példaként áll előttünk. Isten nagy tervéből csak egy kis részt ismerhetett meg, mégis igent mondott az őt ért isteni megszólításra. Szent József és Mária együttműködésének következtében megvalósul az Emmánuel név: Velünk az Isten. József azonban kezdetben nem ezt várta, egy tiszta házasságot várt Máriával, és nem többet. Józsefről azt olvassuk, hogy igaz ember volt. De csak az lehet igaz ember, aki nem szab Istennek feltéteket, sőt annyira megbízik benne, hogy föl meri hatalmazni ara, hogy úgy cselekedjen vele, ahogyan neki tetszik. És ha Isten ilyen emberre talál, akik által véghezviheti szándékát, akkor őt bőségesen megtölti minden kegyelemmel. Igazi örömteli élet: kinyitni szívem kapuját Isten előtt, és hinni, hogy az ő kegyelmével lelki szárnyakat kaphatok, nem várt, nem is remélt álmaim is teljesülhetnek.



Ó jöjj, ó jöjj el, Adonáj,
ki cserjelángból szólalál,
majd kőbe vésted tíz szavad,
jöjj tárt karokkal jómagad!
Eljő, eljő Emmánuel,
hogy üdvözüljön Izrael!



https://www.youtube.com/watch?v=eK89997HekM



?Ó, Adonáj, Izráel házának vezére, ki Mózesnek a vöröslő tűzlángban megjelentél, s neki Sína hegyén törvényt adtál: jöjj el, és válts meg minket kinyújtott karral!? Ó, Jézus Krisztus, Adonáj! E néven hívtak, szólongattak Téged atyáink, az Ószövetség igazai. Te valóban megváltó és törvényt adó Istenünk vagy: szavaiddal, tetteiddel s legfőképpen kereszthaláloddal helyreállítottad igaz állapotunkat, visszahelyezve bennünket az Istennel való élő kapcsolatba, abba az egyetlen helyes és igaz vonatkozásba, amelyet a bűnbeeséskor elveszítettünk, és kinyilatkoztattad nekünk szereteted törvényét. Hálát adunk Neked, hogy feltártad előttünk azokat az ígéreteket, melyeknek az Ábrahám számára adott ígéretek csak halvány előképei voltak, s melyeknek az örökösei mi vagyunk. Kérünk Téged, váltsd valóra ígéreteidet eljöveteled által: jöjj el közénk, és üdvözíts bennünket!

Barsi Balázs





Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-17 08:39:57, csütörtök
 
 
December 17, csütörtök

- öröm, hogy a kereszténység nagy családjához tartozunk



Nagy Sándor diakónus atya

A mai nappal az Adventünk kitüntetett ideje kezdődik el. ?Közel már az Úr, jöjjetek, imádjuk!? ? imádkozza az Egyház minden reggel ezután Karácsonyig. Felhívja a figyelmünket arra, hogy már küszöbön van az Ünnep, amelyre eddig készültünk. Mindez egyre inkább fokozhatja az örömünket.

Azonban kétségbe eséssel is eltölthet bennünket. Mondván, hogy még meg sem vettük az ajándékokat! Ki sem takarítottunk még! És még mennyi mindent kell bevásárolnunk az ünnepi asztalhoz! Ne csüggedjünk, azért van még időnk! Ezek is hozzátartoznak az ünnepi készülethez!

De nagyon fontos azt is észben tartanunk, hogy ne csak a lakásunkat készítsük fel, ne csak az ajándékokat készítsük el, hanem a szívünket-lelkünket is készítsük fel! Tudatosan szánjunk arra időt, keressünk magunknak egy helyet, ahol és amikor a teendőink forgatagából kiléphetünk. Ilyen alkalmak lehetnek például a roráté szentmisék vagy más, kreativitásunkra bízott alkalmak.

Ezekben a napokban az Egyház refrénszerűen visszatérő szakaszokkal, az ún. ó-antifónákkal is segíti a készületünket. Ezekben Jézust azon a hét néven szólítják, amelyet az Ószövetség adott a jövendő Messiásnak.

A mai napon imádkozhatunk az antifóna szavaival, és kérhetjük az Urat, hogy meg tudjuk különböztetni a lényegest a kevésbé lényegestől, hogy majd igazán ünnepelhessünk:

Ó, Bölcsesség!

Te a magasságbeli Isten ajkán születtél,

erőddel elérsz a világ egyik végétől a másikig,

és üdvösen igazgatod a világmindenséget:

Jöjj, taníts meg minket okosan élni!



Zoltán atya

Advent utolsó hetében a közvetlen Jézus várásra térünk át a mai napon, Jézus családfájának olvasásával. Örömhír számomra, hogy nem légüres térben élek, sok szent elődöm volt, akik hittel reméltek, hittel vártak. a nevek olvasása nem lehet unalmas a számomra.

Szent Máét evangélista nem félt megmutatni, hogy Jézus családfáján mindenféle ember szerepel. Vannak jó emberek, vannak rossz emberek, olyanok is, akikről gyakorlatilag semmit sem tudunk. Voltak királyok és hithősök, akik teljesen Istennek szánták az életüket. Mások viszont nagystílű bűnözők voltak: gyilkosok, prostituáltak, és mindenféle visszataszító figurák. Legtöbbjük pedig egyszerű hétköznapi ember volt, mint ti vagy én is. Ez a családfa így reménykeltő a számunkra. Először is azt jelenti, hogy még ha nem is tökéletesek az őseink, szüleink, Isten a jóra tud használni bennünket. A Szentírásban újra meg újra látjuk, hogy rossz szülőknek is lettek jó gyerekeik. Maga az, hogy a szüleid vagy nagyszüleid nem voltak hűségesek Istenhez, még nem jelenti azt, hogy te sem lehetsz az.

Másodszor, azt is jelenti, hogy Isten bárkit használhat akaratának teljesítésére, és a világ folyásának megváltoztatására. Isten nem a legjobb embereket válogatta össze a Messiás világrajöveteléhez. Inkább úgy tűnik, olyan embereket választott, akiknek bizony voltak hibáik, akik a világ szemében megvetetek és balgák.

Ha tehát úgy érzed, vannak hibáid - nem kell kétségbe esned. Isten olyan embereket keres, akik hallgatnak szavára, és így akkor lesznek erősek, amikor elfogadják az ő kegyelmét. Isten hatalmas módon akar használni. Készen állsz erre?

A nemzedékek hosszú sora azt a kérdést is nekünk szegezi, hogy mire használjuk földi életünk éveit? Mire használjuk a nekünk adott időt? Haladunk-e napról napra küldetésünk útján, az üdvösség felé vezető úton? A karácsony ünnepe, Isten Fia születésének átélése segítsen minket abban, hogy véges, az időben kezdődő és az időben véget érő életünket átértékeljük, és azt az örökkévalóság felé tartó útnak tekintsük.



A mai Ó anrtifóna:

Ó jöjj, ó jöjj el, Bölcsesség,
ó egyszülött, kit ád az ég,
te gyöngédség és őserő:
amit tudnunk kell, tárd elő!
Eljő, eljő Emmánuel,

hogy üdvözüljön Izrael!



https://www.youtube.com/watch?v=Q89Bnj7xxhs



?Isten azt akarja, hogy az emberiség egy nagy családot alkosson, s mindannyian egymásnak jó testvérei legyünk!? II. Vatikáni Zsinat

Szent II. János Pál pápa:

Úr Isten, Atyánk, te az embert, a férfit és a nőt a magad képére és hasonlatosságára teremtetted, és akartad a népek különbözőségét az emberi család egységében. Gyermekeid egyenlőségét azonban olykor nem ismerték el, és a keresztények vétkessé váltak a mellőzés és a kizárás magatartásában azáltal, hogy egyetértettek a faji és etnikai alapon történő diszkriminációkkal. Bocsáss meg és add a kegyelmet, hogy a sebeket, melyek a bűn következtében ma is jelen vannak közösségedben, úgy tudjuk gyógyítani, hogy valamennyien gyermekeidnek érezzük magunkat, Krisztus, a mi Urunk által!






Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-16 08:48:05, szerda
 
 
December 16, szerda:

- Öröm a teremtett világ szépsége és a teremtő gondoskodása felett.

Izajás prófétától olvastuk a mai olvasmányban: ?Az Isten, aki a földet formálta és megalkotta, ő, aki megalapozta, és nem pusztaságnak teremtette, hanem azért formálta, hogy lakjanak rajta??

Mekkora lehet szívünkben a teremtett világ felett érzett öröm? December 8-n nyitotta meg Szentatyánk az irgalmasság szent évét. Az egész napos imádságokat egy felemelő öröm esemény zárta. Ugyanis az irgalmasság szentévének megnyitása alkalmából látványos műsort rendeztek a Vatikánban: képeket vetítettek a Szent Péter-bazilika homlokzatára. A ?Fiat Lux: megvilágítani közös otthonunkat? elnevezésű programot Ferenc pápa Laudato si? kezdetű enciklikája ihlette. Fiat lux, azaz Legyen világosság! címmel különleges látványosságban volt részük azoknak, akik az irgalmasság szentéve megnyitásának estéjét a Szent Péter téren töltötték. Óceán azúrkék halakkal, korallzátony, több száz gyertya lángja, pillangók, állatfajok Noé bárkájából, felhők, különféle vidékek lakói, szennyezett táj, sivár termőföld? a teremtett világ szépségei és problémái váltak láthatóvá.

Sajnos nem lehetünk ott ezen az eseményen. De szívünk mindig ilyen csordultig tele kell lenni hálával, ha a jó Isten teremtett világára gondolunk. Hiszen nem lehet tartós boldogságunk, békénk, ha a körülöttünk levő világgal nem vagyunk harmóniában. Hogyan is tarthatnánk rossznak, amit az Isten megáldott, és azt mondta rá, hogy ez jó!

a mai nap ilyen nyitott szemmel járj a világban, a városban: addig ne menjen le a nap, amíg nem tudod kimondani legalább egy dologra, tárgyra, természetre, fényre, felhőre, bármire a nap végén: ez jó, ez szép, ezt Isten megáldotta. Ha nincs ilyen emléked, akkor most menj a sötétedő világba, amit látsz, ha csillag azért gyönyörű, ha sötét, ködös, annak is meg lesz a sejtelmes szépsége. Tárd ki a szíved, mert az nem csak jó, nagyon jó.

Idézet Ferenc pápától a jubileumi szent év megnyitójáról:

?Ez a jubileumi esztendő alkalmas időszak arra, hogy az egyház megtanulja egyedül azt választani, ?ami Istennek leginkább tetszik?. Mi az, ?ami Istennek leginkább tetszik?? Megbocsátani gyermekeinek, irgalmat gyakorolni velük, hogy utána ők is meg tudjanak bocsátani testvéreiknek, és így Isten irgalmasságának fáklyáiként világítsanak a világban. Ez az, ami Istennek leginkább tetszik. Szent Ambrus egy teológiakönyvben, melyet Ádámról írt, a világ teremtésének történetével kapcsolatban megjegyzi, hogy a Szentírás minden nap végén, amikor Isten teremtett valamit ? a Napot, a Holdat vagy az állatokat? ?, azt mondja: ?És látta Isten, hogy ez jó.? Ám amikor Isten a férfit és a nőt teremtette, utána azt mondja: ?És látta Isten, hogy ez nagyon jó.? Szent Ambrus felteszi a kérdést: ?Miért mondja azt, hogy nagyon jó? Miért örül ennyire Isten a férfi és a nő megteremtése után?? Mert végül volt valaki, akinek megbocsáthat. Milyen szép ez: Isten örül annak, hogy megbocsát, Isten lényege az irgalom! Ezért ebben az évben meg kell nyitnunk szívünket, hogy Istennek ez a szeretete, ez az öröme teljesen betöltsön minket az ő irgalmával.?



Ima:

Teremtő Istenünk! Csodáljuk teremtett világod szépségét A világmindenséget Igéd teremtette. Amikor életünk összeomlik, Hozzád könyörgünk, újítsd meg rajtunk csodálatos munkádat. Szakadásaink botránya ellenére egy hangon mondjuk: Igéd sosem hagyja abba új dolgok teremtését összetört életünkben és szívünkben. Adj nekünk biztatást, hogy mindig készek legyünk a veled munkálkodó új alkotásra. Imádkozunk, hogy óvjuk a természetet, dicsérjük teremtő művedet, és így találjuk meg benne azt az otthont, melyet nagy gondoskodással készítettél számunkra. Kérlek, Jó Uram, segíts, hogy megőrizhessem józanságomat, és szeretetemet minden teremtményeddel kapcsolatosan. Tégy bölcsebbé, türelmesebbé, megértőbbé, hogy tiszta szeretettel és őszinte szívvel elfogadhassam a világot olyannak, amilyennek teremtetted, amilyennek Te akarod.





Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-15 09:18:35, kedd
 
  December 15, kedd

- A jól végzett munka, a jótett felett érzett öröm.

Hányszor előfordul velünk, hogy nincs kedvünk semmihez sem, semmilyen munkában nem találnánk aznap örömet. És az is mennyiszer előfordul, hogy valamire igent mondunk, aztán mégsem tesszük meg. az meg végképp jellemző a mai emberre, hogy nem érzi örömnek a nap, mint nap elvégzett köteles munkáját.

A jókedv elengedhetetlen, olvasom Böjte Csaba atyától:

?Próbáld meg a reggeli találkozást, az óra első percét egy tréfás megjegyzéssel, egy kedves viccel indítani. Ha jól, kacagva indul a nap, akkor több esélyetek van, hogy eredményes, szép napot fejezzetek be, jól elvégzett munkával. A mai világban az emberek lejárják a lábukat, hogy őket szórakoztassák. Legyetek egymás számára ti a szórakozás, a vidámság forrásai. Nem tudsz néhány jó poént elsütni?! Dehogynem, és ha valóban nem tudsz, akkor tanuld meg! Nem lehetetlen! A gyermeknevelésben, a munkatársi viszonyban a jókedv, a derű elengedhetetlen.?

És íme, a jókedvű munkához egy ABC-be szedett rímes jótanács:

Arany ábécé

Az legyen az első, mi lelked illeti
- ki csak testének él, lelkét el is veszti.
Bízzál Istenben, ne saját erődben.
Ki magában bízik, könnyen csalatkozik.
Célunk a mennyország, utunk az igazság
- ki ez útról letér, célt ugyan sose ér.
Dicső dolog ésszel, szép erővel bírni,
de rút az észt s erőt gonoszra használni.
Erősebb az, ki ellenáll a rossznak,
mint kit a vétkek magukkal hurcolnak.
Fölöttébb sok szóban tudomány ritkán van
- ha rossz kerék forog az sokat nyikorog.
Gonosz embernek ne ítélj szavából, mert
a szökött szolga nem mond jót uráról.
Ha valaki Istent igazán szereti,
embertársa iránt jó szokott az lenni.
Isten félelmével jár Isten áldása,
hasztalan enélkül ember fáradsága.
Jó és balsorsban egyként áldd az Istent,
Ő adja a sok jót, s rossztól is megment.
Két kulccsal nyílik a mennyország kapuja:
egyik az imádság, másik meg a munka.
Légy jámbor, szorgalmas, szelíd, engedelmes
- így Isten és ember előtt leszel kedves.
Mi a másé, ne bántsd, mert lelked terheled,
s e teher alatt a pokolba süllyedsz.
Ne hidd, hogy a rosszat titokban cselekszed,
látja Isten, látja lelkiismereted.
Okos, aki másnak kárán tud tanulni,
de gonosz, ki azon képes örvendezni.
Ördög nyelvén beszél, aki káromkodik,
a másvilágon is majd csak azzal lakik.
Pénzt gyűjt, aki tanul, mégpedig olyat ám,
amitől meg nem fosztja sem balsors, sem ármány.
Rossz úton ne kívánj sosem boldogulni,
ebül jött marhának ebül kell elveszni.
Saját hibáinkat káros mentegetni, mert így
folyton folyvást hibákban szenvedünk mi.
Tiszteld szüleidet, becsüld az öreget,
így várhatsz majd hosszú és boldog életet.
Úgy nyisd ki az ajtót, hogy be is tudd tenni,
azaz ne kezdj munkát, mit nem bírsz bevégezni.
Vedd hasznát bármily kis helyecskének,
ültess oda fácskát, ne sajnáld a munkát.
Záratlan kamra a kemény ember szíve,
a bűnök serege szabadon jár bele.
(Bánk József, Lelki kapaszkodó, 18?20. o.)



Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 68 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 170
  • e Hét: 722
  • e Hónap: 12109
  • e Év: 49857
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.