Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 61 
Himalája virág
  2020-04-17 10:05:08, péntek
 
  Himalájai virág, ami csak 400 évente virág. A mi generációnk az a kiváltság, hogy láthatja.
...... .......


 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Kökény
  2020-03-28 08:24:54, szombat
 
  ...... ........... ..........



A kökény (Prunus spinosa) a rózsafélék családjába, azon belül a szilvaféléhez tartozik.
Őshonos Európában közép-Skandináviáig, a Brit-szigeteken északon Skóciáig, keleten Iránig, Észak-Afrikában az Atlasz-hegységig.
Hegyoldalak, erdőszélek, cserjések, napfényes erdők növénye, kb. 1500 m magasságig felhatol.
Az 1-4 m magasra is megnövő lombhullató cserje sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek. Növekedése szabálytalan. Lassú növekedésű, hosszú életű. A rövid hajtások tövisben végződnek. Gyökerei messzire kúsznak, gyökérsarj telepeket képez. Kérge sötétszürke, később repedezik. Két virágrügy fog közre egy hajtásrügyet. Kis méretű levelei szórt állásúak, egyszerűek, elliptikusak vagy lándzsásak, szélük aprón fűrészes-csipkés, fonákjuk rendszerint molyhos. A levélnyél legfeljebb 1 cm-es. Virágai 1-1,5 cm átmérőjűek, fehérek, ötszirmúak és a lombfakadás előtt nyílnak.
Termése apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas. Szeptemberben érik. Éretlen termésének húsa erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor a dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz.
Gyógyászatban:
Hashajtó és vizelethajtó teakeverékekben található meg.
Bimbójából (Flores acaciae nostratis) vértisztító, fogyást elősegítő teát főznek.
A virágzata teaként hashajtó, a terméséből készült lekvár viszont hasfogó.
Népi gyógyászatban vérnyomás csökkentőként is használják
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Egyhajú virág
  2020-02-24 11:48:22, hétfő
 
  Egyhajúvirág (Bulbocodium vernum). Fokozottan védett. Egyenlőre csak néhány száz virág bújt ki a földből. 2020 02 21 Ásotthalom
...... ........... .........

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Virágok a mitológiában - Történetek, jelentések
  2019-01-30 10:39:38, szerda
 
  A világ népeinek történeteiben sok virág szerepel szimbólikus értelemmel. Az anemóna vagy szellőrózsa, a szegfű, a jácint, a liliom, a lótuszvirág, a nárcisz, a mák, a rózsa, a napraforgó és az ibolya gyakori szereplői ezeknek a történeteknek és a különböző kultúrák szokásainak.
Virágok a mitológiában - Történetek, jelentések Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Nárcisz - jácint virág
  2019-01-30 10:29:32, szerda
 
  - A nárcisz (Narcissus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség.
Nárcisz: - önzés, gőg, önszeretet, öncsodálat, önimádat, alakiság, annyira édes maradok mint te, Kissé lehajtott fejével a virágok szolgájának is nevezik, a neve egy görög mítoszból ered: az ifjú Narküsszosz beleszeret saját tükörképébe, és egész idejét a vízben tükröződő képmásának nézegetésével tölti, büntetésképpen a bosszú istene, Nemezisz, virággá változtatta.
A nárcisz (Narcissus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Nagyobbrészt trópusi vagy szubtrópusi, ritkán északi mérsékelt övi elterjedésű, hagymás vagy néha rizómás, sokszor tőlevélrózsás növények tartoznak ide. Virágzatuk ernyőszerű, vagy a virágok magánosak.[Nevét Narkisszosz mitológiai alakról, esetleg narkotikus (narkoa, görögül bénítani) tulajdonságairól kapta.
A nárcisz (Narcissus) többféle szimbólumot hordoz. Nyugaton egocentrizmust, önzést, hiúságot jelent, míg Kínában a gazdagság és a szerencse szimbóluma. A virágzása az új kínai év kezdetén történik, ezért az újjászületés szimbólumává vált. Ha a nárciszod Újév estéjén virágzik, akkor egész évben szerencsés és egészséges leszel. A “Big Fish" című filmben Edward Bloom a szerelme ablaka alá ültet nárciszt azért, hogy a virágokkal meghódítsa..
- Narkisszosz egy nimfa fia volt, akinek születésekor megjósolta Teiresziasz, hogy csak akkor érheti meg az öregkort, ha nem ismeri meg önmagát. Ez a látszólag önmagának ellentmondó jóslat valóra is vált. Narkisszosz szép szál ifjúvá serdült, akibe sok nimfa beleszeretett, ő viszont mindet elutasította (közöttük volt Ekhó is). Az egyik nimfa azonban nem törődött bele kikosarazásába, s Nemeszisz istennőnek, a bosszúállás istennőjének tett panaszt. Nemeszisz meg is hallgatta és teljesítette a kívánságot. Narkisszosz vadászat közben egy folyó partjára ért, és mivel inni akart, belenézett a folyótükörbe. Ekkor megpillantotta önmagát és azon nyomban magába szeretett. Egész nap ott maradt és hasztalan próbálta magához ölelni tükörképét. Így ugyanazt a kínt élte át, amit a nimfák, amikor nem kaphatták meg. Reggelre Narkisszosz helyén az odasiető nimfák már csak néhány sárga szirmú virágot, nárciszt találtak. A nárcisz azóta is az önimádat jelképe, mivel magának a virágnak a szirma is egy kicsit önmaga felé hajlik. (Ezért nem illik nárciszt vinni vendégségbe.)
.....



...... ......



*

- Jácint - sport, játék, játékok, rohanás, Apolló virágai, Fehér: Próbálj megbocsátani! bájosság, Kék: Imádkozom érted!, Lila: állhatatosság, tartósság, Sárga: bocsánat, bocsáss meg, bánat, Vörös vagy rózsaszín: féltékenység.
...... .......


A cserepes jácint már novembertől elérhető a virágboltokban, amely kiváló ajándékként szolgál az őszi névnaposoknak és otthonunk adventi díszítésében.
A hagymás, gumós és hagymagumós növények többsége nyugalmi időszaka idejére visszahúzódik a talajba, ezért az év nagy részében nem igényelnek gondoskodást. Az ősszel kapható kerti fajták mind télállóak, amíg a tavasszal kereskedelembe kerülők közül, csak a liliomok és egyes más fajok viselik el hazánk téli kontinentális éghajlatát. A kertészetekben kapható hagymák, gumók és hagymagumók mérete és minősége nagyon eltérő lehet. Az olcsó ár általában kisebb hagymát, gyengébb virágzást és kisebb virágot is takar.
Jácint, latinul hyacinth, de görög eredetű neve utal elterjedési területére: mivel a monda szerint Apolló isten által legyőzött Hyakinthos spártai király kihullott véréből nőttek ki az első virágok.
A nemzetség három fajából- Hyacinthus orientalis, Hyacinthus litwinovii és a Hyacinthus transcaspicus - a kerti fajták őse a kerti jácint (Hyacinthus orientalis). Közeli rokon nemzetségei a vadjácint (Bellevalia), a törpejácint (Hyacinthella) és a Brimurea fajok. Mivel könnyen hajtatható, mind kertben, mind cserépbe ültetésre alkalmas. A kertbe ősszel ültessük, mert tavasz közepén jelennek meg nagyon illatos, tömött fürtben álló virágjai.
...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Viola virág és a történelem
  2019-01-29 22:08:01, kedd
 
  Részletes leírás Link  
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Kedvenc Virágok neveinek jelentése 2. rész
  2019-01-29 22:01:22, kedd
 
  - Pipacs: Pipacsot általában vidám mezei csokorban kapunk. Nem feltétlen a szerelem jele, de szerelmünknek is adhatjuk, ha boldogságunkat, felszabadultságunkat akarjuk kifejezésre juttatni. A virághoroszkóp szerint érzékeny embert jelöl a pipacs.




- Viola: A tartós szépség virága. Női névként is ismert. A sárga viola az elmúló szépséget jelképezi.
.



- Tulipán: Ősi női jelkép, a magyar népi szimbólumtár egyik legjellegzetesebb virága. Szív formája miatt a lángoló érzelmeket, a szerelmet mutatja.




- Szegfű: Komoly szerelmet, szeszélyességet jelent a szegfű. Virágnyelven: ,,A legmélyebb barátság szimbóluma vagy, mert színedet nem változtatod, míg a halál meg nem foszt szirmaidtól."




- Százszorszép: Természetessége miatt az ártatlanság, a viszonzott szerelem növénye. Mária könnyeit jelképezi, melyeket az egyiptomi meneküléskor hullatott, ugyanis a monda szerint minden könnycsepp nyomán egy százszorszép bújt elő a földből.




- Sárga rózsa: Általában a sárga virágok jelentése negatív. Ahogy a dalból is ismerhetjük, jelentése hűtlenség, irigység.
.



- Vörös rózsa: A birtokló szerelem virága. Vörös rózsa csokor virágnyelven ezt jelenti: ,,Tartozz hozzám, akarlak, mindennél jobban vágyom rád!" A vörös rózsa jegyűek szenvedélyes és bátor emberek.
.



- Fehér rózsa: A megszokott vagy kiérdemelt szerelem, de a szülői szeretet virága is lehet.




- És még nagyon sok virágról olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Virágok neveinek jelentése
  2019-01-29 21:50:43, kedd
 
  Ironkate első oldalon Link

2. oldalon Link

*

- Virágok szimbolikus jelentése A-É Link

- Virágok szimbolikus jelentése F-J Link

- Virágok szimbolikus jelentése K-Ny Link

- Virágok szimbolikus jelentése O-Zs Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Fehér liliom - Lilium candidum, Madonna lily
  2019-01-29 21:40:10, kedd
 
  Fehér liliom


A fehér liliom, színe miatt az ártatlanság, tisztaság szimbóluma is. A liliom vágott virágként is népszerű, gyakori virága az esküvői csokroknak.
Fehér Liliom, madonna liliom, virág, növény, liliom, fehér, virágos növény, növényvilág, virágszirom, tavaszi, liliom család, Amaryllis család, mag növény

*
A liliom (Lilium) a liliomfélék családjába tartozó növénynemzetség, mely kb. 90 fajt számlál. A liliomok Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt előfordulnak.Mivel nagyon kedvelt dísznövények, ezért rengeteg változatát és hibridjét forgalmazzák a kertészetek. Csak győzzünk választani közülük!
A liliom változatos színű és formájú virágaival a nyári kertek, egyik legszebb virága. Jól mutat akár nagyobb dézsába ültetve is, vagy a kert egy szélvédett, világos szegletében.
- A fehér liliom (Lilium candidum) a liliomfélék családjába tartozó, közkedvelt hagymás dísznövény. A fehér liliom elsősorban a mediterrán tájakon őshonos, de elterjedése feltehetően Kis-Ázsiából történt. A liliomtól szinte elválaszthatatlanok a tradíciók..
Nagy termetű virág, magassága az 1m-t, virágai pedig a 20-25cm-es nagyságot is elérik. Virágzási ideje a nyár első felére, június-júliusra tehető. Nagysága miatt, szeles helyen, mindenképpen biztosítsunk számára támasztékot.
Ültetési helyéül olyan ágyást válasszunk, ahol magas fényigénye kielégítésre kerül, ugyanakkor a tövét nem éri tűző nap. Talaja mindenképpen jó vízelvezetésű legyen, tápanyagtartalmát őszi trágyázás segítségével javíthatjuk. Az enyhén meszes, laza talajt kedveli leginkább.
Visszavágására, akkor kerítsünk sort, ha a szárak már teljesen elsárgultak, megbarnultak. Szaporítani hagymával lehet, melyeket, egymástól kb. 20cm-re, 15cm mélyre kell elültetni, augusztus-szeptember környékén.
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Szép, de veszélyes virág a liliom
  2019-01-29 21:30:03, kedd
 
  Ha a macska liliomot evett...a mérgezés tünetei és kezelése.
...... ........


Aki imádja a növényeket és cicája is van, legyen nagyon óvatos! Hiszen fontos tudnunk, hogy a gyönyörű növények olykor komoly mérgezést okozhatnak kutyáinkban, macskáinkban.
Számos, macskákra veszélyes mérgező növényről tudunk, szeretném azonban külön kiemelni közülük az egyiket kedvelt dísznövényt, melynek sajnos csak kevesen vannak tisztában a veszélyeivel. Ez pedig nem más, mint a liliom, pontosabban a liliomfélék (Liliaceae) és a tűzliliomfélék (Hemerocallidaceae) családjába tartozó virágok.
A liliom szép, de macskákra veszélyes virág
Milyen gyakori, és milyen súlyos a liliom mérgezés?
Ezen növények minden része (beleértve a virágport is!) mérgező macskákra. Egyéb fajokban nem okoz ilyen problémát, így kutyáink biztonságban vannak. Cicákban azonban súlyos, nem ritkán halálos kimenetelű veseelégtelenséget okoznak. Az Egyesült Államokban 2008-ban közel 400 bejelentett liliommérgezést regisztráltak, a legtöbbet márciusban és áprilisban
........


A liliom minden része méreg
Milyen tünetei vannak a liliom okozta mérgezésnek?
Az első tünetek általában hányás formájában jelentkeznek, de a kijáró macskák esetén ez akár el is kerülheti a gazdák figyelmét. Az azonnali kezelés hiányában a betegség 36-72 órán belül gyógyíthatatlanná válik, a kialakuló veseelégtelenség már nem visszafordítható. Ekkor már egyéb tünetek is jelentkeznek, többek közt: bágyadtság, étvágytalanság, vizeletürítés hiánya, idegrendszeri tünetek.. Az első tünetek akár el is kerülhetik a gazdák figyelmét.
Általában elmondható, hogy liliom toxikózis esetén a 18 órán belül ellátásra kerülő macskák túlélési esélye jó, így amennyiben felmerül a gyanú, hogy kedvencünk liliomhoz juthatott (megrágott liliomlevelek, liliomrészek a macska hányásában, gyanús tünetek, és elvi lehetőség arra, hogy a macska liliomhoz közel kerülhetett), azonnal forduljunk állatorvoshoz.
Veszélyes illat
A legfontosabb azonban a megelőzés!
Macskatartók lehetőleg ne tartsanak liliomféléket a lakásban, a kertben (ne feledjük, elég egy kis virágpor, ami az állat szőrére tapad, majd onnan lenyalja), ha pedig tudjuk, hogy olyan helyre megyünk vendégségbe, ahol cicák vannak, ne vigyünk liliomtartalmú virágcsokrot.
Forrás: www.haziallat.hu
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 61 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 307 db bejegyzés
e év: 3932 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 309
  • e Hét: 3899
  • e Hónap: 24582
  • e Év: 227495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.