Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Jó éjszakát!
  2017-09-01 23:44:56, péntek
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
12 étel, amit soha ne rakj a hűtőbe!
  2017-09-01 23:41:54, péntek
 
  12 étel, amit soha ne rakj a hűtőbe!

Ha valamit szeretnénk hosszú távon tartósítani, de nem olyan sokáig, hogy lefagyasszuk, azt bedobjuk a hűtőbe - bele sem gondolván abba, hogy ezzel az élvezeti értéke és/vagy élettani hatása az adott élelmiszernek jelenősen csökken. Mutatunk most egy tucatot azok közül, amelyeket szigorúan tilos hűtőben tárolni, ha jót akarunk magunknak és ízlelőbimbóinak is.

Dinnye

Ha egész dinnyét veszünk, ne tegyük be rögtön a hűtőbe - legjobb, ha pince hűvösben tároljuk. Tudjuk, hogy ez sokaknál kiveri a biztosítékot, mert a dinnye, a nyári kánikulában, jéghidegen az igazi, de a legújabb kutatások szerint, a gyümölcs szobahőmérsékleten őrzi meg leginkább antioxidáns tartalmát és zamatát. Ha már egyszer felvágtuk, mehet a fridzsiderbe, mert így akár 3-4 napig is élvezhetjük az ízét!






Burgonya

A hidegben a burgonya élvezhetetlenné válik: a hűtőtől gumiszerűvé vált állaga, és édeskés íze használhatatlanná teszi - legfeljebb krumplis pogácsa elkészítésére lesz alkalmas. A krumpli hideg és száraz, lehetőleg sötét helyen tartandó, ami jól szellőzik - mondjuk, egy pincében, vagy pince híján, egy újságpapírral bélelt ládában, hogy a csírásodást elkerüljük.

Méz

A méz kőkemény, kristályos gumivá válik ha hidegben tartjuk, ráadásul az összes pozitív élettani hatásának lőttek. A legjobb tehát, ha a konyhapulton, szobahőmérsékleten tároljuk, és ne feledjük: ha gyógyulni szeretnénk általa, semmiképp ne tegyük forró italba, mert az szintén kiöl belőle mindent, ami jótékony hatású, csupán az édessége marad meg nekünk.






Kávé

A közhiedelemmel ellentétben a kávénak nem jó, ha hűtőben tároljuk, mert könnyedén átveszi a benti levegő nedvességtartalmát, és az megöli az aromát, legyen szó őrölt vagy egész kávészemekről. A kávé tárolására legalkalmasabb egy légmentesen záródó edény - ennél még nem találtak fel jobbat.






Paradicsom

A hidegtől a paradicsom ízetlenné és lisztes állagúvá válik, és a vitaminkészleteinek is annyi. Szobahőmérsékleten, egy jól szellőző ládában, vagy kosárban van igazán jó helyen - a kissé éretlen daraboknak pedig kifejezetten jó tesz a napfény: az ablakpárkányra velük!

Hagyma

Az egész hagyma - legyen az lila vagy vörös - imádja a hideget, ám a nevességet már kevésbé, így a burgonyával hasonlóan tárolandó: egy száraz, hideg és sötét helyen. Ha már felvágtuk, egy visszazárható műanyag zacskóban, a hűtő zöldséges fiókjában van a legjobb helyen!






Fokhagyma

Hogy a fokhagyma aromáját sokáig megőrizze, hűvös, jól szellőző, száraz helyen kell tárolnunk. Miután megbontottuk a komplett fejet, a gerezdeket héjastul ugyanígy raktározhatjuk, de 10 napon belül mindenképpen használjuk fel!

Csípős szósz

A csípős szószok a bennük lévő nagy mennyiségű ecettől gyakorlatilag örök életűek, az ilyen típusú önteteket felesleges hűtőben tárolni. Mivel ezek az ízek szobahőmérsékleten érvényesülnek leginkább, tartsuk a "hot" szószokat konyhaszekrényben vagy a fűszerespolcon!

Nutella

Szigorúan tilos mindenfajta csokoládés krémet a hűtőben tartani: egyrészt kenhetetlenné, másrészt ízetlenné válnak. Szobahőmérséklet, kánikulában a spejz a legalkalmasabb hely számukra.






Kenyér

Bármilyen hihetetlen: a kenyeret a hűtő kiszárítja! Tartsuk a konyhapulton, kenyeres zacskóban vagy dobozban! Ha túl sok kenyerünk lenne otthon, fagyasszuk le, és fogyasztás előtt olvasszuk fel teljesen, majd tegyük a forró sütőbe: 10 perc alatt olyan lesz, mint a friss!






Alma

Az alma vitamintartalmának és ízének is lőttek, ha hűtőben tároljuk: a frissen, piacon vásárolt gyümölcs nem csak kitart, legalább egy hétig, a konyhapulton tárolva, de a konyhánk dísze is lehet.






Málna, eper, áfonya

A bogyós gyümölcsök szintén frissen fogyasztandóak, persze előfordul, hogy ezt nem tudjuk megvalósítani: akkor jöhet a hűtő, de legfeljebb 1-2 napra! És, bár a vitamintartalom ilyenkor náluk is jelentősen megcsappan, az ízhatás megmarad, ha kizárólag fogyasztás előtt mossuk meg, friss, jéghideg csapvízzel!


PATAKY KRISZTINA - Praktikus

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Friss görög saláta
  2017-09-01 23:27:19, péntek
 
  Friss görög saláta

Hozzávalók

1 db kígyóuborka
4 db paradicsom
1 db lila hagyma
15 dkg olívabogyó
1/2 db citrom leve
tengeri só
őrölt bors
1 tk oregánó
20 dkg feta
4 ek olívaolaj

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, és felaprítjuk.
Egy tálban összekeverjük az uborkát, a paradicsomot, a lila hagymát és az olívabogyót, majd meglocsoljuk a citromlével, és összekeverjük.
Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk oregánóval, majd hozzáadjuk a felkockázott feta sajtot. Végül meglocsoljuk az olívaolajjal, összekeverjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Meggyes-gesztenyés sportszelet
  2017-09-01 23:24:07, péntek
 
  Meggyes-gesztenyés sportszelet

Hozzávalók

25 dkg darált keksz
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg cukor
1 dl tej
1 üveg rumaroma
12 dkg vaj
2 ek kakaópor ( púpozott)
1 bögre magozott meggy (kb. 25 dkg)
2 tábla csokoládé
1 ek étolaj


Elkészítés

A gesztenyét szobahőmérsékleten kiolvasztjuk. A kakaóport összekeverjük a darált keksszel és az áttört gesztenyével. Felforraljuk a tejet a cukorral, és hozzákeverjük a vajat, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a kekszes keveréket és a lecsepegtetett meggyet, majd ízlés szerint rummal vagy rumaromával ízesítjük. Alaposan összedolgozzuk
Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, és a masszát egyenletesen belenyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük néhány órára.
A csokoládét az étolajjal felolvasztjuk a mikróban. Rácsorgatjuk a sütemény a tetejére, és jól összerázzuk, hogy a csoki mindenhol egyenletesen bevonja. Visszatesszük a hűtőbe, amíg a csokoládé megdermed. Ezután sütőpapírral együtt egy tálcára tesszük, és forró vízbe mártott késsel egyforma nagyságúra szeleteljük.





Megjegyzés

Gyors, finom desszert sütés nélkül. A gesztenye és a meggy teszi nagyon finommá. Én este állítottam össze, egy éjszakát hűtőben pihent.
ditti56

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Hortobágyi palacsinta csirkehúsból
  2017-09-01 23:21:22, péntek
 
  Hortobágyi palacsinta csirkehúsból

Hozzávalók

A palacsintákhoz:
20 dkg liszt,
4 dl tej
1 dl szóda (vagy szénsavas ásványvíz)
2 darab tojás
1 csipetnyi só
1/2 dl olaj
A töltelékhez:
3 ek olaj
30 dkg csirkemell (darálva)
1 tk édes-nemes paprika
1 dl tejföl


Elkészítés

A tészta hozzávalóit összekeverjük és minél tovább állni hagyjuk.
A palacsintatészta hozzávalóit simára keverjük, majd körül-belül 12 darab palacsintát sütünk belőle.
A serpenyőben megforrósítjuk az olajat, megpirítjuk rajta a csirkehúst. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk az édes-nemes paprikát, megsózzuk, megborsozzuk.
Ezután felöntjük 3 dl hideg vízzel, Néha megkeverve készre főzzük. A pörköltlé nagy részét elkeverjük a tejföllel, majd félretesszük.
A pörköltöt a palacsintákba töltjük, szorosan összehajtjuk, majd egy tepsibe sorakoztatjuk őket.
Meglocsoljuk a tejfölös szafttal, majd sütőben átmelegítjük.





PALCSEK ZSUZSANNA
Felelős szerkesztő

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Padlizsánkrémleves
  2017-09-01 23:18:30, péntek
 
  Padlizsánkrémleves

Hozzávalók

1 db nagyobb padlizsán
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 db piros húsú paprika
1 db burgonya

bors
1/2 csokor friss petrezselyemzöld
2 ek olívaolaj
1 l húsleves alaplé
1,5 dl tejszín
1 tk étkezési keményítő


Elkészítés

A padlizsánt megtisztítjuk, kockára vágjuk, besózzuk, majd fél órát állni hagyjuk a sóban. Ezután leöblítjük és kinyomkodjuk belőlük a levet.
Egy fazékban kevés olajon megfonnyasztjuk a felaprított hagymát és az áttört fokhagymát, majd rádobjuk a padlizsánt, valamint a felaprított sárgarépát, paprikát és krumplit. Felöntjük az alaplével és puhára főzzük a zöldségeket.
Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel krémesre pürésítjük, majd hozzáadjuk az 1 dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt és a tejszínt. Ízlés szerint megsózzuk, -borsozzuk és további 2 percig forraljuk.
A parmezánt lereszeljük, és zsírpapírral bélelt sütőlemezre szórjuk halmokban, egymástól kicsit távolabbra. 200 fokos sütőben 1-2 perc alatt aranysárgára sütjük. Ha kihűlt leszedjük, és külön tálkában kínáljuk a levesünkhöz.





Megjegyzés

A sajtchipsszel kínáljuk, petrezselyemmel megszórjuk.
zsuzsamama56

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Őszi csendélet
  2017-09-01 23:15:30, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Szeptember aranya
  2017-09-01 23:12:00, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
A vendég
  2017-09-01 23:08:59, péntek
 
  Kosztolányi Dezső: A vendég


A nyár bedobta rózsakoszorúját
múlt este a nyílt ablakon.
Dalolt. Hajába gaz volt, hervadó háncs,
pár sárguló levél-rongy, kúsza bógáncs,
ment és siratta a bús fuvalom.

Valami történt... Künn a kihülő ég
hideg könyűktől feketült,
egy idegen jött, fázva és setéten,
cselédlámpással reszkető kezében,
és nesztelen egy üres székre ült.
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Fecskék
  2017-09-01 23:08:04, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 614
  • e Hét: 2828
  • e Hónap: 16733
  • e Év: 146440
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.