Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Zöldséges rétes szuper egészségesen
  2017-09-12 23:52:28, kedd
 
  Zöldséges rétes szuper egészségesen

Hozzávalók

6 dkg sárgarépa
6 dkg burgonya
1,5 dkg friss gyömbér
6 dkg szárzeller
30 dkg káposzta
4 dkg póréhagyma
1 kis gerezd fokhagyma
4 dkg szójacsíra
16 dkg füstölt tofu
2 ek olaj + a kenéshez
1 ek citromlé
1 cl szójaszósz
1 kk cseresznyepaprika-krém

bors
cukor
koriander vagy petrezselyem
1 csomag réteslap


Elkészítés

A töltelékhez a sárgarépát, a burgonyát és a gyömbért meghámozzuk, a többi zöldséget megtisztítjuk, a csírát leöblítjük. A sárgarépát, a szárzellert és a pórét vékony csíkokra metéljük, a burgonyát apróra kockázzuk, a káposzta leveleit a torzsa eltávolítása után kis darabokra tépjük vagy vágjuk. A gyömbért és a fokhagymát finomra aprítjuk, a tofut felkockázzuk.
Az előkészített zöldségeket a wokban vagy mély serpenyőben felhevített olajon hirtelen megpirítjuk. Hozzáadjuk a citromlét, a szójaszószt és a cseresznyepaprika-krémet, majd rövid hűtés után beleforgatjuk a tofukockát. Az egészet áttesszük egy tálba, és némi sóval, borssal, cukorral, valamint finomra aprított korianderrel pikánsra ízesítjük.
A réteslapokat egy tiszta konyharuhán vagy abroszon széthajtjuk, és a széleket olajjal megkenjük. (Esetleg a közepüket olajjal megcsepegtetjük, hogy jobban fogják a tölteléket.)
Ezután a lapokat egymásra helyezzük, és lazán elosztjuk rajtuk a zöldséges keveréket. Az oldalsó széleket ráhajtjuk, majd a rétest a konyharuha segítségével feltekerjük, és az illesztéssel lefelé átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Végül a tetejét is megkenjük egy kevés olajjal, és a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.





Megjegyzés

Hideg vízbe mártott késsel lehet szépen szeletelni!
MME
PALCSEK ZSUZSANNA
Felelős szerkesztő

A töltelék hozzávalóit ízlésed szerint variálhatod, pl. a káposztát gombára cserélheted. A rétes tetejét elkevert tojással is megkenheted, továbbá megszórhatod magvakkal.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Mogyorós-csokis pohárkrém
  2017-09-12 23:49:36, kedd
 
  Mogyorós-csokis pohárkrém

Hozzávalók

17,5 dkg mogyorós csokoládékrém
25 dkg tejföl
1 ek instant kávé
1 ek keserű kakaópor
1 dl habtejszín
2 ek mogyoróbél (hántolt)
1 db kisebb alma
1-2 ek citromlé

Elkészítés

A csokikrémet simára keverjük a tejföllel, az instant kávéval és a kakaóporral. Ezután beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, valamint egy kevés kivételével a durvára vágott mogyorót.
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, majd felkockázzuk a húsát, és meglocsoljuk a citromlével.
A csokis krémet 4 db üvegpohárba kanalazzuk, és ráhalmozzuk az almakockákat és a félretett mogyorót.





SÁNDOR ADRIENN

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Vadas zsemlegombóccal
  2017-09-12 23:47:02, kedd
 
  Vadas zsemlegombóccal

Hozzávalók

80 dkg sertéscomb

frissen őrölt bors
olaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 db babérlevél
1 tk cukor
1 ek mustár
1 ek liszt
2 dl tejföl
4 db vizes zsemle
1 fej vöröshagyma
1 csokor friss petrezselyemzöld
1,5 dl tej
2 db tojás


Elkészítés

A húst alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd ujjnyi vastagra felszeleteljük. Megsózzuk, megborsozzuk, majd a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk egy kevés olajon. Tálra szedjük és félretesszük.
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, beletesszük az összezúzott fokhagymát, a megtisztított és kockára vágott sárgarépát és fehérrépát. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, beledobjuk a babérleveleket, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a mustárt, majd beletesszük a húst. Kb. 1 órát főzzük (amíg a hús megpuhul).
Ha megfőtt a hús, kivesszük a babérlevéllel együtt, és botmixerrel pürésítjük a zöldségeket. Hozzáadjuk a liszttel csomómentesre kevert tejfölt és felforraljuk. Ha szükséges, utólag ízesítjük is a mártást.
A vizes zsemléket apró kockákra vágjuk, majd száraz serpenyőben illatosra, aranybarnára pirítjuk. A felaprított hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Megsózzuk, megborsozzuk, és kissé hagyjuk kihűlni.
Közben egy nagy tálba öntjük a tejet a pirított zsemlekockákra, és kezünkkel jól összenyomkodjuk. Hozzákeverjük a felvert tojásokat és a szoba hőmérsékletűre hűlt hagymás alapot, és jól összekeverjük, majd hagyjuk állni 15 percig.
Ezután egy folpackon 15 cm-es, szalámi vastagságú rudakat formázunk a masszából, és szorosan feltekerjük. A folpackkal együtt egy réteg alufóliába csavarjuk, a végeit szorosan eltekerjük. Hústűvel átszurkáljuk a becsomagolt rudakat, majd sós forró vízben kb. 25-30 percig főzzük.A fóliát leszedjük, majd felszeleteljük a rudakat.A vadas mártást a hússal és a zsemlegombóccal tálaljuk.





Megjegyzés

Recept, styling: Filep Kata, fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mindmgette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Borsóleves galuskával
  2017-09-12 23:39:24, kedd
 
  Borsóleves galuskával

Hozzávalók

2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem
4 db burgonya
40 dkg zöldborsó
1 db karalábé
hagyma
olaj
ételízesítő
pirospaprika

1,5-2 liter víz
1 db tojás
10 dkg liszt


Elkészítés

Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés olajon a megdinszteljük, majd hozzáadjuk a borsót és összepároljuk. Ezután megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük vízzel.
A burgonyát, a répát, a petrezselymet és a karalábét meghámozzuk majd apróra vágjuk. Ezeket hozzáadjuk a leveshez, és ízesítjük vegetával és sóval. Ameddig fő, elkészítjük a galuskát. Egy tálba lisztet teszünk, majd hozzáadunk egy tojást, egy sót és fokozatos víz hozzáadásával nokedli tésztát kavarunk belőle.
A tésztát forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük, és hozzáadjuk a kész leveshez. Igény szerint a nokedlit közvetlenül a levesbe is szaggathatjuk.





Megjegyzés

Zsenge borsóból a legfinomabb!
Csizoo

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Visszamelegszik az idő
  2017-09-12 23:23:15, kedd
 
  Visszamelegszik az idő





Ismét melegedés kezdődik, majd pénteken egy átmeneti lehűlést követően hétvégén akár 30 fokot is mérhetünk.

Szerdán kelet felé távozik a front és csapadékzónája. A reggeli órákban még délen, keleten és északkeleten eshet, a front mögött viszont kitisztul az ég. Délelőtt mindenhol megszűnik a csapadék és hosszabb napos időszakokra készülhetünk. Szeles marad az idő, de délutánra mindenhol 20 fok fölé megy a hőmérséklet.

Erősödik a nappali felmelegedés,

csütörtökön már 27-28 fokra is visszamelegszik a levegő. Napközben marad a jobbára napos, szeles idő, viszont az esti órákban északnyugat felől újabb hidegfront hoz záporokat, zivatarokat lehűléssel, helyenként viharossá fokozódó északnyugati széllel. Pénteken így csupán 15-24 fok között alakulnak a maximumok. A Nyugat-Dunántúlon lesz hűvösebb, délkeleten 23-24 fok. Kezdetben nyugaton lehetnek még záporok, másutt már szakadozott lesz a felhőzet és a légmozgás is mérséklődik.




EB09 fotója, köszönjük!

Hétvégére nyárias idő jön

Hétvégére pedig visszakacsint megint egy kicsit a nyár, legalábbis ami a délkeleti tájakat illeti. Ott 30 fokos maximumokkal számolhatunk. Szombaton a sok napsütés mellet északnyugaton lehet több felhő, ahol délután zápor, zivatar is kialakulhat. Az ország nagy részén 25-27 fokig melegszik a levegő, hűvösebb nyugaton lehet, melegebb délen és keleten. Vasárnap ismét többfelé feltámadhat a szél, a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett délután elszórtan kialakulhatnak záporok. Délkeleten továbbra is nyári meleg ígérkezik, északnyugaton 21-25 fok valószínű.

Borítókép: Németh Lajos

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 355
  • e Hét: 7156
  • e Hónap: 12194
  • e Év: 141901
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.