Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
zserbótekercs
  2023-12-19 17:52:40, kedd
 
  A megszokott zserbó után ez a recept egy kicsit formabontó, és talán éppen emiatt olyan sikeres!

Az alábbiakra lesz szükséged hozzá:

Negyven deka liszt, tíz deka cukor, tíz deka zsír, egy tojás, egy narancs reszelt héja, egy csomag száraz élesztő, egy deci langyos tej.

Hozzávalók a töltelékhez:

Harminc deka dió, huszonöt deka barack lekvár, egy teáskanál rum aroma, egy evőkanál méz.

Hozzávalók a csokoládémázhoz:

Tíz deka vaj, négy evőkanál cukor, négy evőkanál kakaópor, egy teáskanál rumaroma, négy evőkanál víz.





Így készítsd:

A lisztet egy tálba tesszük, mehet bele a cukor és az élesztő is. Keverjük össze.

Ezután mehet bele a tojás, a felolvasztott zsír, a narancs reszelt héja, valamint a langyos tej. Összegyúrás után fél órán át pihentetjük.

A diót, a lekvárt, a rumaromával és egy e.k. mézet összekeverünk.

Miután a tészta már eleget pihent két részbe vesszük, kinyújtjuk, és megkenjük a diós krémmel. Ezután vigyázva feltekerjük. Kicsit hagyjuk pihenni, azalatt kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő száznyolcvan fokra.

A fogpiszkálóval beszurkált tekercseket húsz, maximum huszonöt percig sütjük.

A csokoládémáz hozzávalóit egy edénybe tesszük, és alacsony hőn felmelegítjük, egészen addig, amíg a cukor elolvad és besűrűsödik.

A sütés után kihűlt zserbótekercseket ezzel a mázzal bevonjuk! Csodás lesz!

Jó étvágyat kívánunk!
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Bejgli falatkák
  2023-02-22 22:03:32, szerda
 
  Hozzávalók:

Tésztához (1 adag):

450 gr finomliszt
125 gr margarin
60 gr zsír
50 gr porcukor
15 g friss élesztő
pici só
1 TOJÁS sárgája
50 gr 30%-os tejszín
1 dl meleg víz
Máktöltelék (1 adag):

200 gr darált mák
125 gr porcukor
40 gr darált háztartási keksz
125 gr forró víz
citromhéj
Diótöltelék (1 adag):

200 gr darált dió
125 gr porcukor
40 gr darált háztartási keksz
125 gr forró víz
narancshéj

Kenéshez:

1 TOJÁS sárgája
1 TOJÁS fehérje

Elkészítése:

Töltelék:
Elsőként a tölteléket készítjük el.

A mákot/diót, háztartási kekszet a cukorral összekeverjük.

Belereszeljük a citrom vagy narancs héjat tölteléktől függően.

Vizet forralunk, majd ebből mérünk 125 grammot a keverékhez.

Alaposan elkeverjük, folpackkal lefedjük és hűtőbe rakjuk.

Tészta:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, összemorzsoljuk, majd homogén tésztává gyúrjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, azt simán a liszthez morzsoljuk.

Folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.

Amikor a tészta pihent 3 mm vastag téglalap alakra nyújtjuk.

A rövidebbik oldal szélétől 2 cm-t elhagyva kb 1,5 cm-es töltelék csíkot teszünk. Ráhajtjuk a tésztát, majd ahol összeérnek késsel elvágjuk.

Összenyomjuk a tésztát, ne nyíljon szét sütés közben.

A rudakat tácára vagy tepsire sorakoztatjuk, majd lekenjük tojássárgájával és hűtőbe tesszük legalább fél órára vagy addig, míg a tojás meg nem szárad.

Addig kenjük a fenti módon a tölteléket, amíg a tészta el nem fogy. 4 rudacsát kapunk.

Ha megszáradt a sárgája, lekenjük fehérjével és ismét hűtjük fél órát vagy annyit, míg megszárad a fehérje is.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd mikor megszáradt a tojás, 2-2,5 cm széles darabokra vagdossuk a rudakat és egymástól fél-1 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket.

25-30 perc alatt szép barnára sütjük őket.

Tipp:
A porcukor mennyisége ízlés szerint változtatható a töltelékben.

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Ellenállhatatlan gyümölcsös máktorta
  2023-01-31 20:26:41, kedd
 
 



Ellenállhatatlan gyümölcsös torta vaníliakrémmel és csokiöntettel. A krémbe fehér csoki is került. A recept időigényes, de érdemes kipróbálni! Szerencsére nem bonyolult, és szerintem kezdő szakácsok is bátran nekiláthatnak. Szerző: Karambola

Alapanyagok
Tészta 2x:
3 db
tojásfehérje
3 ev. kanál
kristálycukor
3 ev. kanál
mák
1 ev. kanál
rétesliszt
1/2 bcsomag
sütőpor

Gyümölcsös réteg:
450 g
erdei gyümölcs
3 ev. kanál
kristálycukor
1 ev. kanál
víz
1 csomag
vanília ízű pudingpor
100 ml
víz
Krém:
6 db
tojássárga
8 ev. kanál
kristálycukor
30 g
burgonyakeményítő
1 csomag
vaníliapuding
500 ml
tej
100 g
fehér csoki
100 g
vaj
200 ml
habtejszín

Öntet:
150 g
csokoládé
150 g
habtejszín


Recept elkészítése

A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a darált mákot. Elkeverjük, kör alakú sütőformába tesszük (amit sütőpapírral kibélelünk), 180 fokon 15 percig sütjük. Kihűtjük, kivesszük a formából. Ugyanígy készítjük el a második adag tésztát is.

Az erdei gyümölcsöt edénye tesszük, hozzáadjuk az egy kanál vizet és a cukrot is. Elkezdjük melegíteni. Amikor felforrt, leturmixoljuk. Belekeverjük a vízben elkevert pudingport, sűrű pudingot főzünk, majd ezzel kenjük meg a tésztalapokat. Kihűtjük.

A tojássárgát a cukorral habosra verjük. 200 ml tejben elkeverjük a keményítőt és pudingport, ezt is hozzáadjuk. 300 ml tejet felmelegítünk, hozzáadjuk a tojássárgás keveréket, sűrű krémet főzünk. A forró, sűrű krémbe beletörjük a csokoládét és addig mixereljük, amíg a csoki el nem keveredik. Kihűtjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.

A kör alakú sütőforma aljára tesszük a gyümölcsös krémmel megkent tészalapot, erre kerül a vaníliás krém fele. Lefedjük a másik tésztalappal, erre kerül a maradék krém. A csokit és tejszínt edénybe tesszük, addig melegítjük, míg a csoki fel nem olvad. Rácsorgatjuk a süti tetejére. Hűtőszekrénybe tesszük, majd miután minden réteg megkötött, tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Vadgesztenye
  2020-12-12 16:17:36, szombat
 
  50 dkg darált keksz, 25 dkg gesztenyemassza , 15 dkg porcukor, rumaroma 25 dkg margarin, tej hogy összeálljon, 15 dkg olvasztott csoki. A csoki kivételével összekevered hogy formázható legyen 1 órára hűtőbe rakod ,kis golyókat formálsz belőle fogpiszkáló segítségével csokiba mártod kb. 2/3 részig alufóliára rakod száradni. Biztos siker lesz és hamar kész. Egy kis kosárba rakod tényleg úgy néz ki mint a vadgesztenye Így néz ki. Körülbelül 80 db van belőle.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Bögrés mézeskalács – rögtön puha, rögtön süthető!
  2020-12-09 19:03:54, szerda
 
 
Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük 🙂 Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!
100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂
- 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
- másfél bögre porcukor (30 dkg)
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
- 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
- 1 bögre méz (2,5 dl)
- 3 tojás
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb 🙂
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjük őket. 7 legfeljebb tíz perc, ha nyers, de semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább többször vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Grízes-mézes
  2020-12-07 14:52:32, hétfő
 
  Hozzávalók

A tésztához
50 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
6 dkg vaj (puha)
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 db tojás
4 ek tejföl
2 ek méz

A krémhez
25 dkg porcukor
20 dkg vaj
6 dl tej
5 evőkanál búzadara
5 ek lekvár/ dzsem (ízlés szerinti mennyiségű és ízű)
10 dkg tortabevonó (a csokimázhoz)

Elkészítés
A tésztához
Lassú tűz mellett megfőzzük a grízt a tejjel, majd hűlni hagyjuk.
Ez idő alatt, elkészítjük a tésztát: a tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk, majd 4 részre osztva, lemeztepsi nagyságúra nyújtjuk őket.

A lemeztepsik hátát vajjal és liszttel vékonyan kenjük, és hintjük, majd a tésztát óvatosan ráhelyezzük.

Előmelegített sütőben addig sütjük, míg azt nem látjuk, hogy már szép barnás a színe.
A porcukrot és a vajat összedolgozzuk, majd hozzáadva a grízt, robotgéppel krémessé keverjük.
Az első lapot tálcára helyezzük, majd a krém felével megtöltjük, a második lapot lekvárral töltjük meg, a harmadik lapot a krém másik felével.

Ráhelyezzük óvatosan a negyedik lapot, és erre kerül a csokimáz.
Kb. 1 napig pihentetjük, hogy jól megpuhuljon. Ízlés szerint szeleteljük.




 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Mézes krémes
  2020-12-07 14:48:09, hétfő
 
  Hozzávalók

A tésztához
60 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
9 dkg mangalica zsír
2 db tojás
4 ek méz
4 ek tej
1 tk szódabikarbóna
3 ek mangalica zsír (a tepsi kikenéséhez)

A töltelékhez
6 dl tej
3 db tojássárgája
4 púpozott ek finomliszt
10 dkg porcukor (a pudingkrémhez)
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
20 dkg porcukor (a vajas krémhez)
3 db tojásfehérje

Elkészítés
A tésztához
A tésztához a mézet felolvasztjuk, és hagyjuk hűlni.
A lisztet összekeverjük a porcukorral, szódabikarbónával, majd a zsírt elmorzsoljuk benne.
Kis fészket csinálunk, a tojást, tejet, és a kihűlt mézet a közepébe tesszük, és puha tésztát gyúrunk belőle.

4 részre osztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátulján előmelegített sütőben, 190 fokon mind a 4 lapot kisütjük egymás után.
A lapokat akkorára nyújtsuk ki, mint amekkora a tepsi hátulja. Ha nagyobbra sikerül, akkor vágjuk le a szélét sütés előtt, mert akkor könnyebb lesz lecsúsztatni a tepsi hátuljáról a megsült tésztát. (Késsel alá szoktam nyúlni, és szépen lecsúszik a tepsiről.)
A krémhez a tojássárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral és a liszttel csomómentesre keverjük.
A tejet feltesszük melegedni, belekeverjük a tojásos masszánkat, és sűrű pudingot főzünk belőle.

Hagyjuk hűlni.
A margarint és a porcukrot habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
Amikor a pudingunk kihűlt, először a vajas krémmel jól összekeverjük, majd a habot óvatosan belekeverjük.

Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.
Egy éjszakát áll és másnap megpuhul a krémtől a tészta, és lehet tetszőlegesen szeletelni és fogyasztani



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Tökéletes és elronthatatlan mézeskalács
  2020-12-07 14:44:55, hétfő
 
  Hozzávalók

76 dkg finomliszt
34 dkg porcukor
0.5 ek szódabikarbóna
0.5 ek fahéj
13 g mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg margarin
4 db tojás
5 ek méz
0.5 dl tej (szükség szerint)
1 db tojás (a kenéshez)

Elkészítés

Lisztet összekeverjük a porcukorral, szódabikarbónával, fűszerekkel.
Hozzáadjuk a picit megolvasztott margarint (nem kell folynia).
Majd a 4 tojást és a mézet is belekeverjük. Ha nem állna össze a tészta, egy pici tejet tegyünk hozzá.)

A tésztát alufóliába csomagolva, fél órát pihentessük.
3 mm vastagra nyújtjuk (lehet jó vékonyra, nekem úgyis elég vastagak lettek sütés után), és kiszaggatjuk.
Felvert tojással megkenjük, és világosbarnára sütjük.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Hagyományos zserbó
  2020-12-07 14:29:42, hétfő
 
  Hozzávalók

A tésztához
500 g finomliszt
250 g vaj
20 g élesztő
100 ml tej
0.5 teáskanál cukor
4 db tojássárgája
1 csipet só

A töltelékhez
800 g sárgabaracklekvár
350 g dió
250 g porcukor
2 ek vaníliás cukor

A tetejére
5 ek cukrozatlan kakaópor
5 ek porcukor
7.5 ek víz
80 g vaj
1.5 ek citromlé

Elkészítés
A tésztához
A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az 1 mk cukrot, és a meleg tejben felfuttatjuk.
A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne.
Hozzátesszük a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A diót megdaráljuk,hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot,keverjük össze, és osszuk el egyenlően 3 részre.

A lekvárt is is osszuk el 3 részre.
A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 35 x 25 cm.Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot.
Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros dióval,és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió).

A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen a tepsiig beleszúrunk.
Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta, "illatmentes" deszkára ( nem műanyag, üveg, stb. ) borítjuk, levesszük a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokihoz összekeverjük a hozzávalókat a citromlé kivételével,forró vízgőz felett összemelegítjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, elkeverjük, és a sütire simítjuk a csokit.
Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Diós és lekváros hókiflik
  2020-12-07 11:23:36, hétfő
 
  Hozzávalók
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
1 dl tejföl (vagy amennyit felvesz, hogy puha, gyúrható legyen a tészta)
10 dkg dió
10 dkg cukor
0.5 citromból nyert citromhéj
5 dkg eperlekvár (saját készítésű)
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája

Elkészítés
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy puha tésztát kapjunk.
Kb 2 mm vastagra nyújtjuk, és egy 6 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk.

A darált diót a reszelt citromhéjjal, a cukorral és 2-3 evőkanál tejföllel (vagy tejjel) elkeverjük.
A körök egyik felére kanalazzuk a tölteléket (diósat és lekvárosat), majd a körök másik felét ráhajtjuk, és a széleket összenyomkodjuk. Erre a célra tökéletesen megfelel egy villa.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kifliket, és 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-22 percre.
Ha megsült, még forrón a vaníliás cukorral elkevert porcukorba forgatjuk őket.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 542
  • e Hét: 1712
  • e Hónap: 3607
  • e Év: 54398
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.