Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/181 oldal   Bejegyzések száma: 1802 
Látásunk erősítése
  2024-04-17 22:05:02, szerda
 
  Mindenki tudja, hogy az izmokat használni kell, különben elgyengülnek! A szemizmainkra ez ugyanúgy igaz! Ha naphosszat a monitor előtt ülsz, vagy a telefonodat nézed, és csak keveset mozgatod a szemed, a szemizmaid gyengülnek, és a látásod romlik!! Ennek legjobb ellenszere a szemizmok átmozgatása!

Tartsd be ezt a 9 egyszerű alapelvet, és a látásod jobb lesz, mint valaha!:

1. Vigyázzunk a szemeinkre, munka közben is tartsunk egy kis pihenőt, pár óránként csukjuk be a szemeinket egy percre.
2. Mutatunk egy könnyű gyakorlatot, amivel egyszerűen átmozgathatjuk a szemeinket. Haladjunk sorba a számsorokon és mozgassuk a szemeinket, ahogyan a nyilak ábrázolják. Naponta érdemes elvégezni a gyakorlatokat.
3. Aki szemüveget hord, próbálja meg lassan csökkentetni az időtartamot, amíg rajta van.
4. A szemkörnyéket masszírozzuk át rendszeresen, az ábra alapján. Csak finom nyomást gyakoroljunk a pontokra, hogy ne legyen kellemetlen érzés.

5. Amikor a szabadban töltjük az időt, ne a lábunkat nézzük. Próbáljunk meg minél több ideig a távolba nézni.
6. Igyunk rendszeresen répalevet, ha lehet minden nap. Tegyünk bele pár csepp olívaolajat, az ízén nem lesz érezhető, azonban jóval hatékonyabb.
7. Amikor a szemeink fáradtak, langyos vízzel mossuk meg.
8. Lefekvés előtt 2 órával ajánlott kikapcsolni a kütyüket. Ilyenkor már ne nézzük a monitort, hogy a szemeink pihenhessenek.
9. Van egy könnyű kis gyakorlat is, ami javíthat a látáson. Üljünk le és válasszunk egy pontot, ezután kezdjük el nézni. Csupán az adott pontot figyeljük a szemeinkkel, közben ne pislogjunk. Ezután csukjuk be a szemeinket és képzeljük magunk elé azt a pontot, amit néztünk, 10 percig maradjunk így, ezután nyissuk ki a szemeinket. Amilyen egyszerű, olyan hatásos!!

Érdemes elmentened ezt a cikket későbbre ha újra romlani kezdene a látásod.

Ha hasznosnak találod, ne felejtsd el megosztani!
Forrás és az ábra :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Mi köze az éhségérzetnek az öregedéshez?
  2024-04-16 20:43:01, kedd
 
  Az ember nem mindig érzi rendesen az éhséget, hiszen gyakorta ezt össze is keverhetjük a szomjúsággal, azaz sok esetben amikor eszünk, nem is biztos, hogy éhesek, lehet, hogy csak szomjasak vagyunk. Egy tanulmány azt írta le, hogy minél jobban érezzük az éhséget, annál lassabban zajlanak a szervezetünkben az öregedési folyamatok. Ennek az is lehet a magyarázata, hogy a valódi éhségérzet miatt fogunk csak enni, és ezt nem keverjük össze a szomjúságérzettel, ily módon kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, és nem fogunk elhízni sem.

A fiatalság kulcsa tehát abban is rejlik, hogy odafigyelünk a testünk jelzéseire, és amikor valójában csak vízre vágyik a szervezetünk, akkor nem nassolunk, nem édességeket eszünk két étkezés között, hanem csak a testünk valódi szükségleteit elégítjük ki. Ezzel is fiatalodhat a szervezetünk, és sok más dologgal is. Most ezek közül mutatunk be néhányat.

Sok dolgot tehetünk az egészségünk megőrzése és a hosszabb élettartam érdekében. Az egyik, ha leszokunk a dohányzásról. A dohányzás többek között olyan betegségeket okozhat, mint a szívbetegség vagy a tüdőbetegség.

Az alkoholfogyasztás visszafogását is javasolják a szakértők, hiszen a mértéktelen alkoholfogyasztás következtében a máj gyulladt állapotba kerülhet. Ennek következményeként nem tudja ellátni a méregtelenítő funkcióit, és ez oka lehet a krónikus és egyéb betegségek kialakulásának.

Az időszakos böjt egészségre gyakorolt előnyei vitathatatlanok. Öregedésgátló hatása kiemelkedő, ugyanis jelentősen csökkenteni tudja az anyagcsere-rendellenességek létrejöttét.

Ahogy öregszünk, úgy az immunrendszerünk egészsége hanyatlik, működése és kapacitása pedig csökken. A jó immunrendszer szerepet játszhat a fizikai és a mentális betegségek megelőzésében is.

Az elégtelen alvás közrejátszik a korai öregedés kialakulásában. A kevés és nem jó minőségű alvás olyan problémákhoz vezethet, mint stressz, nappali álmosság, ezzel együtt pedig teljesítménycsökkenés és gyengült immunrendszer.

Az ájurvédikus étrend, amely főleg zöldségekből, gyümölcsökből, jó zsírokból és teljes kiőrlésű gabonákból áll, késlelteti az öregedési folyamatokat. Az ájurvédikus étrend megerősíti az immunrendszert, csökkenti a szívbetegség, a magas vérnyomás és a csontvesztés kockázatait, illetve jobb fókuszt és memóriát tud biztosítani.

A stressz öregítő hatással van az immunrendszerre, éppen ezért nagyon fontos a stressz csökkentése. Ezt megtehetjük azzal, ha nem idegeskedünk minden apróságon, lassítunk egy kicsit, de a jóga és a meditáció gyakorlása is sokat segíthet a stressz oldásában. A jóga és a meditáció a két legjobb öregedésgátló eszköz, amely az egészséges életmód eszköztárában lehet. Emellett a jóga erősíti a csontokat, pozitívan hat az izmokra és az ízületekre.

A rendszeres testmozgás hosszútávú előnyöket nyújthat számunkra: nagyobb rugalmasságot, erősebb izmokat és fokozott anyagcserét biztosít a szervezet számára. Ezek az előnyök csökkentik az ízületi fájdalmat, több energiát biztosítanak, és csökkentik a krónikus betegségek kockázatait.

A kiszáradás és a dehidratáció sokféle egészségi problémához vezethet, az egyik az állandó fáradtság, fókuszhiány és fejfájás. Azonban ha a nap folyamán nem iszunk elegendő vizet, akkor ez krónikus fájdalmat, asztmát és akár még szívbetegséget is okozhat. A vízivás és a hidratáltság lassíthatja az öregedést azáltal, hogy feszesebb, rugalmasabb bőrt biztosít, és csökkenti számtalan betegség kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Sokat köhög? Ezek az illóolajok segíthetnek!
  2024-04-16 20:05:15, kedd
 
  A nátha és az influenza egyik kellemetlen tünete a köhögés. Számos illóolaj létezik azonban, amely nemcsak a köhögést csökkenti, de vírusellenes, antibakteriális és görcsoldó hatásokkal is rendelkezik. Az illóolajok aromaterápiás használata lehetővé teszi, hogy mihamarabb megszabaduljunk a köhögéstől, illetve az influenza és a nátha egyéb kellemetlen tüneteitől.

A köhögés elleni illóolajok kétféleképpen is hasznunkra lehetnek. Egyrészt segítenek a köhögés okának kezelésében, hiszen elpusztítják a szervezetbe került toxinokat, vírusokat és baktériumokat. Másrészt a nyálka lazításával enyhítik a köhögést, illetve segítenek a légzőrendszer izmainak ellazításában, így több oxigén juthat a tüdőbe. Mutatunk is néhány remek illóolajat a köhögés csillapítására!

Az eukaliptusz illóolaja nagyszerű köhögéscsillapító, hiszen köptetőként is működik, illetve segít megszabadulni azoktól az mikroorganizmusoktól, amelyek betegséget okoznak. Mindemellett segít abban is, hogy több oxigén jusson a tüdőbe, és még antimikrobiális hatással is rendelkezik, így nagyon hatékony a gombák, a vírusok és a baktériumok ellen.

Az eukaliptusz-illóolajból egy remek bedörzsölőt is készíthetünk - mellkast kell vele kenegetni -, mégpedig kókuszolaj, olívaolaj, méhviasz, eukaliptusz, borsmenta keverékéből.

Köhögés esetén nagyon hatékony még a borsmenta illóolaja is. A borsmenta gazdag forrása a mentolnak, amely antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A mentol hűsítő hatással van a szervezetre, és segít orvosolni a bedugult orr problémáját is. Az illóolaj görcsoldó és köhögéscsillapító hatásokkal is bír, és sokat enyhíthet a torokirritáción is.

A borsmenta-illóolajat gőzölés során is használhatjuk, az is hatékony, ha csak beleszippantunk az illóolajos üvegcsébe, illetve remek mellkaskenőcsöt is készíthetünk belőle, mégpedig méhviasz, sheavaj, borsmenta-illóolaj és rozmaring-illóolaj keverékéből.

Köhögés és megfázás esetén a teafaolaj is enyhülést hozhat, ugyanis antimikrobiális hatásának köszönhetően nagyon hatékony a légzőszervi betegségek gyors gyógyításában, a tünetek csökkentésében. A teafa-illóolaj ezen kívül természetes fertőtlenítő és élénkítő hatással van az egész szervezetre.

A teafaolaj belélegezve hozza a legjobb eredményeket, illetve kihasználhatjuk az aromaterápiás hatását. Mellkaskenőcsöt is készíthetünk belőle. Keverjünk el tetszőleges mennyiségben kakaóvajat, méhviaszt, adjunk hozzá 3-4 csepp teafa-illóolajat és 2 csepp citromillóolajat, és ezzel dörzsöljük be a mellkasunkat.

A levendula-illóolaj nyugtató hatásairól is ismert, segít enyhíteni a stresszt és a szorongást is. Gyulladáscsökkentő hatásai pedig segítenek enyhíteni a légutak fájdalmát és csökkenteni a köhögést.

A citromillóolaj C-vitaminban és limonénban gazdag, ily módon erős immunrendszer-erősítő hatásokkal bír. A megerősített immunrendszer segíthet a szervezetnek a fertőzés leküzdésében és a megfázás tüneteinek enyhítésében.

Amikor a légutak tisztításáról van szó, akkor mindig gondoljunk a rozmaring-illóolajra is. A rozmaring stimuláló aromája javítja a mentális tisztaságot és elősegíti a koncentrációt. Mivel gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így enyhíteni tudja a légzőrendszer gyulladását.

A köptető tulajdonságairól ismert kakukkfűolaj segítséget nyújt a köhögés enyhítésében. Antiszeptikus tulajdonságai segítenek a légúti fertőzések elleni küzdelemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A fizioterápia hatása az izmokra és az ízületekre
  2024-04-16 13:16:01, kedd
 
  A fizioterápiának voltaképpen az feladata, hogy az izmok és az ízületek jobban működjenek. Az izmok a test motorjának is tekinthetők, hiszen felelősek a mozgáshoz szükséges erő előállításáért. Ahhoz, hogy a mindennapjaink során gördülékenyen és problémamentesen működjünk, az izmok és ízületek összehangolt munkájára van szükségünk.

De mi is pontosan a fizioterápia?
A fizioterápia segít helyreállítani a mozgást és a szervezet működését, ha valakit valamilyen betegség vagy baleset ér. A gyógytornászok mozgással, manuális terápiával, oktatással és tanácsadással segítik a sérülés, a betegség vagy a fogyatékosság miatt érintett embereket. Segítik és támogatják a betegeket a fájdalom kezelésében és a betegségek, illetve a komolyabb szövődmények kialakulásának megelőzésében. A terapeuták különféle betegségek és egészségi állapotok esetén lehetnek a segítségünkre: neurológiai rendellenességek (stroke, szklerózis multiplex, Parkinson-kór), artritisz, sportsérülések, hát- és derékfájás, krónikus szívbetegség, szívinfarktus utáni rehabilitáció, légzőszervi betegségek, mint cisztás fibrózis, krónikus obstruktív tüdőbetegség, asztma.

A fizioterápia a mozgás és a funkciók helyreállítására fókuszál. A gyógytornászok sokféle technikát alkalmaznak a különféle mozgásszervi problémák kezelésére, ezzel is elősegítik a betegek gyógyulását, helyreállítják a mobilitást, és enyhítik a fájdalmat. A fizioterápia tehát hatással van az izmokra és ízületekre.

Amennyiben krónikus fájdalom gyötör bennünket, az izmainkat vagy az ízületeinket érinti betegség, ez jelentősen lerontja az életminőségünket. A fájdalom csökkentése érdekében a terapeuták alkalmazhatnak manuálterápiát, mobilizációs és terápiás gyakorlatokat, amelyeknek kettős céljuk van: egyrészt a fájdalom csökkentése, másrészt az optimális jóllét fokozása, helyreállítása. A gyógytornászok mindig személyre szabott kezelési tervet dolgoznak ki és alkalmaznak, amely megfelel a beteg állapotának és igényeinek.

Nemcsak idősebb korban, hanem sok betegség esetén is meggyengülhetnek az izmok, ami aztán nagyon megnehezíti a mozgást és fájdalmassá teszi azt. Ebben az esetben a terapeuták olyan progresszív ellenállási gyakorlatokat alkalmaznak, amelyek csökkentik az ízületeket érintő stresszhatást, és jelentősen megnövelik az izomerőt. A gyógytornászok megtanítják, hogyan kell lenyújtani az izmokat, ami növeli a rugalmasságot, segíti az ízületek megfelelő mobilitását, ezzel is jelentősen csökkenthetve a sérülések kockázatát.

Az ízületek stabilitására sok minden hatással van, például az egyensúlyhiány, a nem megfelelő koordináció és a hiányos vagy csökkent izomerő. A gyakorlatok ilyen esetben a jobb egyensúly kialakítására, az ízületek stabilitásának fokozására és a megfelelő mozgásminták kialakítására fókuszálnak. Ezzel növelhető az ízületek funkcionalitása, és csökkenthető a sérülések kockázata.

A hatékony mozgás szorosan összekapcsolódik a megfelelő testtartással és az egyensúllyal. Az egyensúlyi és korrekciós gyakorlatokkal megfelelő egyensúlyt alakíthatunk ki, illetve így csökken az izmokat és az ízületeket érintő stressz. A fizioterápia segít az ízületek és az izmok állapotának helyreállításában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az erdő hatásai az egészségre
  2024-04-16 13:09:38, kedd
 
  A természet és az erdő hangjai pozitívan hatnak az egészségre

Bizonyára sokan észrevették már, amikor kint tartózkodtak az erdőben, milyen nyugtatólag hat a természet, a csend vagy a természet apró neszei. A természetben való séta nemcsak a testi egészségre hat ugyanis pozitívan, hanem a lélek egészségére is.

A természetben töltött időt felfoghatjuk egyfajta meditációnak is, ami a mai stresszes világunkban mindenkinek jólesik, mindenkinek csak hasznára válhat.

Egy kutatás során azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az emberekre az erdőben eltöltött idő. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy ezek a pillanatok, a természetben eltöltött percek és órák milyen hatással vannak az emberek jóllétére és egészségére. Megállapításra került, hogy az embereknél mintegy 30 %-kal nőtt meg a relaxáció érzete a természet hangjait hallva. Az erdei hangokat, például a madarak énekét hallgatva mintegy 30 százalékkal csökkent ezeknél az embereknél a stressz szintje, illetve kb. 25 százalékkal a szorongás szintje.

Az embereket arról is megkérdezték, hogy mit is találnak olyan megnyugtatónak a természetben, az erdőben sétálva. Nagyon sokan felelték azt, hogy elsősorban a madarak hangja, éneke nyugtatja meg őket. Mások a csendet választották, megint mások pedig a patak csörgedezését tartották megnyugtatónak. Másokat az is megnyugtatott, ahogy a levelek ropogtak a talpuk alatt, és megint másokat a reccsenő faágak, gallyak nyugtattak meg. Voltak olyanok is, akiket a fák között süvítő szél és a faleveleken megcsillanó esőcseppek nyugtattak meg. Mindegy is, hogy számunkra mi a megnyugtató a természetben, az egyszer biztos, hogy a kutatók is úgy vélték, hogy a természetben töltött idő valóban pozitívan hat a jóllétre, a testi és lelki egészségre.

A természetben töltött idő más előnyökkel is járhat, például hatására az immunfunkciók is fokozódnak. Az erdei séta csökkenti a magas vérnyomást, kiegyensúlyozza az idegrendszert, és a magas stressz-szintet is nagyon hatékonyan csökkenti. Az erdei séta fokozza a kreativitást, és minimalizálja a mentális betegségek kockázatait is, mint amilyen a depresszió.

A fák látványa segíthet a betegeknek gyorsabban felépülni a diasztolés vérnyomás és a stressz csökkentésével. Már ha csak 5 percig nézzük a fákat, vagy ennyi időt töltünk el a természetben, akkor is csökken bennünk a harag érzése, a szorongás és a fájdalom.

Azok, akik zöld környezetben élnek, sokkal egészségesebbek, kevesebb kardio-metabolikus betegségük van, mint azoknak, akik kevésbé zöld területen élnek. A fáknak stresszoldó hatásuk van, és jobban is ösztönzik az embereket a rendszeres testmozgásra.

A fák látványa azoknak is segíthet, akik valamilyen neurodegeneratív betegségben szenvednek. Egy tanulmány azt írta le, hogy a korai stádiumú demenciában szenvedő betegeknél a tízhetes erdei program elősegítette a mentális jóllét javulását, javult a térbeli tudatosságuk, és ezzel jelentősen javult az önérzetük is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Előnyök, amelyeket a meditáció kínál
  2024-04-14 20:16:08, vasárnap
 
  A meditáció egy olyan tevékenység, amikor is az elménk kerül fókuszba. Ennek során megtisztítjuk a gondolatainkat, és a testünk, az elménk egy pihenő fázisba kerül. Az agy, az elme azon fáradozik, hogy sikerüljön elérnünk ezt az állapotot. A meditációnak nagy szerepe van a mentális egészség kialakításában és fenntartásában, segít a stressz és a szorongás csökkentésében, és az éberséget is javítja.

Gyakran a meditáció célja nem más, mint a stressz csökkentése. Stressz esetén kialakul egy stresszválasz, azaz ilyenkor megemelkedik a szervezetben a stresszhormon szintje. A vizsgálati eredmények azonban azt mutatják, hogy a meditáció nagyon eredményes lehet a kortizolszint csökkentésében. A kutatások szerint az emberek sokkal nyugodtabbnak érzik magukat a meditációt követően. Azok az emberek, akik az életük részévé teszik a mindfulness meditációt, sokkal jobban képesek csökkenteni a munkahelyi stresszt, mint azok, akik nem meditálnak.

A stresszre gyakorolt hatásához hasonlóan a meditáció segíthet a szorongásos tünetek kezelésében, például a mindfulness meditációs gyakorlatok csökkenthetik a rákos betegek súlyos szorongását, derül ki egy tanulmányból. Egy másik tanulmány pedig azt jegyezte le, hogy a meditációt és a jógát gyakorló nőknél jelentős mértékben csökkentek a szorongás és a depresszió tünetei. Egy következő tanulmány pedig arról számolt be, hogy a mindfulness meditáció segített csökkenteni a szorongásos tüneteket azoknál, akik szorongásos rendellenességben szenvedtek.

A meditáció kiváló eszköz lehet azok számára is, akik depresszióban szenvednek. Elsősorban az enyhe vagy közepesen súlyos depressziós tünetekkel küzdők számára hozhat enyhülést ez a relaxációs technika. Azonban azt is tudnunk kell, hogy a meditáció nem helyettesítheti a depresszióra alkalmazott kezeléseket. Egy kutatás során azt állapították meg, hogy a rendszeresen meditáló depresszióban szenvedő személyek kevesebb tünetről számolnak be, mint azok a depressziós betegek, akik nem élnek ezzel a relaxációs technikával.

A meditáció segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit, mégpedig a gyulladásos vegyi anyagokra gyakorolt hatása miatt. Stressz esetén a szervezet citokineket szabadít fel, amelyek megváltoztatják a hangulatot, míg végül depresszió alakul ki. A meditáció azonban segít csökkenteni a citokinszintet, így enyhítve a depresszió tüneteit.

A stressz, a depresszió és a szorongás megnehezíti az alvást, ami növeli a hangulati rendellenességek kialakulásának kockázatát. A meditáció nemcsak a stressz és a szorongás csökkentésében segíthet, hanem az alvás minőségének javításában is.

A tanulmányok szerint a meditációnak még az immunrendszer erősítését is köszönhetjük. A gyulladás során keletkezett citokinek ugyanis az immunrendszert is megtámadhatják, növelve az autoimmun betegségek kockázatait. A meditáció azonban segít elhárítani a citokinek egészségre káros hatásait. A meditáló embereknél gyorsabb a sebgyógyulás, csökken a gyulladás kialakulásának esélye, és sokkal hatékonyabban küzdenek meg a vírusfertőzésekkel.

A meditáció hatékony eszköznek tűnik a fájdalom csökkentésében is.

A magas vérnyomás növelheti a szívroham és a stroke kockázatait. A kutatók szerint azonban a meditáció segíthet csökkenteni a vérnyomást, mégpedig azáltal, hogy ellazítja az idegjeleket, amelyek érfeszültséget okoznak.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Savas reflux csökkentése
  2024-04-05 22:43:37, péntek
 
  Brokkolival, zöldbabbal, uborkával, karfiollal és spárgával is csökkenthető a savas reflux

Azok, akik a savas reflux nevű betegségtől szenvednek, gyakran tapasztalnak meg kellemetlen tüneteket. Ilyenkor fájdalmas és égő érzés jelentkezhet a nyelőcsőben, a gyomorban, de még a mellkasban is. Ezek a tünetek akkor alakulnak ki, amikor a gyomorsav tartalma a nyelőcsőbe kerül, és ezzel sok-sok kellemetlen tünetet okoz. Azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek, nem feltétlenül szükséges gyógyszereket szedniük, hiszen számtalan életmódbeli változtatás és táplálék lehet a segítségükre. Lássuk is, melyek ezek!

Egyes zöldségek nagyon sokat segíthetnek a savas reflux csökkentésében, ilyen például a brokkoli, a zöldbab és a spárga, illetve a zöld leveles zöldségek, a karfiol, a burgonya és az uborka.

A zöldbab amellett, hogy jó savas refluxra, nagyszerű magnéziumforrást is jelent, amely ásványi anyag felelős az ideg-összehúzódásért, és nyugtató hatásai is kiemelkedőek. A brokkoli tele van olyan anyagokkal, amelyek lúgosító hatással rendelkeznek. A spárga is lúgos hatással bír, így nagyon jót tesz a bélrendszernek és a gyomornak. Emellett alacsony zsír- és cukortartalmú, ami tovább csökkenti a magas savszintet.

A gyömbért sokan ismerik, és sokan kedvelik is, elsősorban gyulladáscsökkentő hatásai miatt. A gyömbér is nagyon hatékony lehet a savas reflux természetes kezelésében. Hogyan használjuk? Reszeljük le, és adjuk hozzá az ételeinkhez, vagy készítsünk belőle egy finom teát.

Egyes gyümölcsök is a segítségünkre lehetnek, ha gyomorsavproblémák miatt szenvedünk. Hatékony lehet a dinnye, a banán, az alma és a körte. A citrusfélék azonban felerősíthetik a tüneteket.

A savas reflux tüneteinek csökkentésében a sovány húsokra is számíthatunk. Ha rendszeresen fogyasztunk pulykát, halat, tenger gyümölcseit vagy csirkét, jelentősen le fognak csökkenni a tüneteink, hiszen ezek a húsfélék csak alacsony zsírtartalmúak.

Ha nem akarunk a gyomorégés miatt szenvedni, akkor felejtsük el a transzzsírban és a telített zsírban gazdag ételeket, ellenben a telítetlen zsírokban bővelkedő táplálékok nagyon hatékonyak lehetnek a tünetek csökkentésében, ilyen például a dió, az avokádó, a lenmag, az olívaolaj.

Sokféle étel és ital lehet felelős a savas reflux kialakulásáért, mint például a magas zsírtartalmú ételek, a magas zsírtartalmú tejtermékek, a desszertek, a krémmártások, a citrusfélék, a paradicsom, a vöröshagyma, a fokhagyma, a menta, a csokoládé. A koffeintartalmú italok is fokozzák a gyomorsavtermelést, így érdemes koffeinmentes italokat, kávét vagy teát fogyasztani.

Az uborka úgynevezett proteázokat tartalmaz, ily módon segít a fehérjékben gazdag ételeket megemészteni. Olyan enzimekben is bővelkedik, amelyek elpusztítják a rossz baktériumokat, és segítenek a bélrendszer megtisztításában. Az uborka az alkáli élelmiszerek csoportjába tartozik, így semlegesíti a szervezetben lévő savat, mégpedig a pH-érték növelésével.

A karfiol antioxidánsokban és fitonutriensekben bővelkedik, amelyek védelmet nyújthatnak a rákos betegségekkel szemben. Rostot is tartalmaz a fogyás és emésztés fokozására, illetve fontos tápanyaga a kolin, amely javítja a tanulási képességeket, és fokozza a memóriát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
20 ok, amiért érdemes citromos vízzel kezdeni a napodat!
  2024-04-04 22:16:39, csütörtök
 
  A citromos víz nemcsak tökéletes szomjoltó, de a szervezetet is vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látja el. Nem is beszélve arról, hogy a legjobb természetes energiabombának tartják. Miért érdemes citromos vízzel kezdened a napod? Eláruljuk!

1. A citrom tele van olyan elektrolitokkal, mint például a magnézium, a kalcium és a kálium, amelyek hidratálják a testet.

2. Jót tesz az ízületeknek, illetve csökkenti az ízületekben és az izmokban kialakuló fájdalmat.

3. Ha meleg vízzel fogyasztod, a citromban található citromsavak reakcióba lépnek más enzimekkel, savakkal és megkönnyítik az emésztést.

4. Egy pohár citromos víz, és a máj sokkal több enzimet termel.

5. Tisztítja a májat, így az sokkal könnyebben tud megszabadulni a méreganyagoktól.

6. A citrom gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít leküzdeni a légúti fertőzéseket, a torokgyulladást és a mandulagyulladást.

7. Segít szabályozni a bélműködést.

8. A citromban található antioxidánsok védik az immunrendszert, így nélkülözhetetlen az anyagcsere szabályos működéséhez.

9. A depresszió és a szorongás sokszor a vér alacsony káliumszintje miatt alakul ki, így az idegrendszernek szüksége van elegendő káliumra, ami a citromban meg is található.

10. Tisztítja a vért, az ereket és az artériát.

11. Napi egy citrom akár 10%-kal is csökkentheti a vérnyomásod.

12. Lúgosító hatással bír, így ha étkezés előtt iszod, segíthet fenntartani a szervezetben a magasabb pH-értéket. Minél magasabb a pH-érték, annál jobban tud a szervezet küzdeni a betegségek ellen.

13. A citromban található C-vitamin miatt fiatalítja a bőrt.

14. Hígítja a húgysavat, illetve segít az ízületi fájdalmak és a köszvény megszüntetésében.

15. Kifejezetten ajánlott a terhes nőknek, mivel a citrom telis-tele van C-vitaminnal, ami segít a szervezetnek a vírusok leküzdésében. Segít a magzat csontszöveteinek kialakulásában, illetve a magas káliumtartalom miatt a baba agyszöveteinek és idegrendszerének kialakulásában is.

16. Enyhíti a gyomorégést, ha egy teáskanál citromlevet és fél pohár vizet keversz össze.

17. Segít az epekő, a vesekő és a kalciumlerakódások feloldásában.

18. A citromban lévő pektin kissé elnyomja az éhségérzetet, így a fogyás is könnyebben megy.

19. Enyhíti a fogfájást és az ínygyulladás okozta panaszokat.

20. Megakadályozza a rák kialakulását, ami a citrom lúgos hatásának köszönhető és annak, hogy a rák lúgos környezetben képtelen növekedni.

Hogyan és mikor fogyaszd a citromos vizet?
A legcélszerűbb, ha meleg vizet használsz. Fél pohár meleg vízbe facsarj bele legalább fél citromot, de akár illóolajat is használhatsz. Nagyon fontos, hogy csakis éhgyomorra idd! Ha maximális hatást szeretnél elérni, akkor minden étkezés előtt egy órával igyál meg egy pohár vizet. Pár nap, és látni fogod a hatását!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Tavaszi méregtelenítés és a test fellélegzik
  2024-04-04 22:12:41, csütörtök
 
  Télen gyakran kapjuk azon magunkat, hogy nem éppen a legegészségesebb táplálékokat fogyasztjuk. Valahogy jobban el is csábulunk a hideg időszakban. Azonban ahogy közeledik a jó idő, úgy mi is sokkal jobb kedvre derülünk, és nagyobb lesz a kedvünk is, hogy egészségesebben táplálkozzunk, hogy rendszeresen mozogjunk, és sokan vágnak bele mindenféle méregtelenítő programba.

A test méregtelenítésével voltaképpen a szennyeződésektől vagy az olyan anyagoktól tisztítjuk meg a szervezetet, mint a nehézfémek. Méregtelenítés hatására az immunrendszer is új erőre kap, nem leszünk olyan fáradtak, azaz sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat, és ezzel még a májat, illetve a veséket is segítjük, hiszen ily módon sokkal kevesebb teher hárul azokra.

A méregtelenítés szó hallatán nem kell drasztikus dolgokra gondolni, hiszen a legtöbb nyersen fogyasztott zöldség és gyümölcs is nagyon alaposan képes a testünket megtisztítani a lerakódott szennyezőanyagoktól. A méregtelenítésben például verhetetlen a citrom, a grépfrút. A spárga is segít megszabadulni a méreganyagoktól, és még a májra is pozitívan hat. Illetve nagyon egészséges a banán és a zöld leveles zöldségek, amelyek pedig káliumot is tartalmaznak, amely tápanyag megakadályozza a vízvisszatartást.

Egyes gyógynövények is nagy hasznunkra lehetnek a méregtelenítésben, ilyen például a hibiszkusz, amely még a fogyást is megtámogatja. A fehér tea nemcsak a puffadás problémáján segít, de alaposan megtisztítja a testet és az elmét.

A mandula fogyasztása is hasznos lehet a méregtelenítés időszakában, hiszen csökkenti a zsírsejtek lerakódását a májban, ezzel pedig a májat védi az olyan betegségektől, mint például a májrák.

A fogyást és a méregtelenítést támogatják meg a hüvelyesek. Együnk babot, borsót, csicseriborsót. A zab pedig csökkenti a koleszterinszintet, védi a szív egészségét, és még a fogyásban is a segítségünkre lehet.

Az ízesített vizek különösen nagyon jók a méregtelenítésre. Nézzünk is most két ilyen receptet!

Mentás-grépfrútos vizet is készíthetünk, amelyhez csak két nagyobb gyümölcs és egy csokor menta szükséges. Töltsünk meg egy kancsót vízzel, majd karikázzuk fel az alaposan megmosott grépfrútot, és adjuk a kancsó tartalmához. Mossuk meg és daraboljuk fel a mentaleveleket és azt is adjuk a kancsó vízhez. Tegyük hűtőbe néhány órára, majd fogyasszuk el mindet a nap folyamán.

Az alma és a gyömbér is nagyon jó méregtelenítő. Töltsünk meg egy kancsót vízzel. Mossunk meg egy almát, majd vágjuk vékony szeletekre egy citrommal együtt. Tegyünk mindent a kancsóba. Ezután jöhetnek a mentalevelek és a frissen lereszelt ujjnyi gyömbér. Minden hozzávalónak kimagasló a méregtelenítő hatása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Testünk méregtelenítése kardamommal
  2024-04-03 21:55:37, szerda
 
  Testünk méregtelenítése kardamommal / turmixital gránátalmával, naranccsal és kardamommal

Indiában sokféle fűszernövényt használnak az emberek. Az egyik leggyakrabban használt fűszer a kurkuma, a másik pedig a kardamom. A kardamon legfőképpen A- és C-vitaminban, illetve vasban, magnéziumban, mangánban, rézben, káliumban, kalciumban, cinkben és foszforban bővelkedik. Mire is jó ez a fűszer? Mutatjuk a válaszokat!

A kardamom nagyon hatékony az emésztőrendszer egészségének fenntartásában és a jó emésztés biztosításában. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a fokozott gázképződés, a savasság, a puffadás, az étvágytalanság, a székrekedés és a gyomorégés is.

A kardamom nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket, amelyek alaposan kitakarítják a szervezetből a mérgező anyagokat, mégpedig a veséken keresztül teszik ezt meg. Mindemellett a kardamom segít a zsírégetésben és a testsúlycsökkentésben is.

A kardamom olyan aromaanyag-vegyületeket tartalmaz, amelyek kellemes illatúvá varázsolják a leheletet. Ha étkezés után nincs lehetőségünk azonnal fogat mosni, akkor rágcsáljunk el egy-két kardamomot.

A kardamom nemcsak a méreganyagokat távolítja el sikeresen a szervezetből, hanem segít a vesék, a máj, a húgyutak és húgyhólyag megtisztításában is. Nagy szerepe van a felesleges víz kivezetésében a szervezetből, így akadályozva meg az ödéma kialakulását.

A kutatások azt mutatják, hogy ez a fűszer antidepresszáns hatásokkal is rendelkezik, mégpedig oly módon, hogy segít a hangulat fokozásában.

Télen vagy a megfázásos időszakban is nagy hasznunkra lehet a kardamom, mivel a megfázás és az influenza tüneteit is csökkenteni tudja. Ha főzetet, teát készítünk belőle, akkor alkalmazhatjuk köhögés csillapítására és a hörghurut tüneteinek az enyhítésére is. A kardamomból készült kivonat is nagyon hasznos lehet, mivel olyan vegyületekben gazdag, amelyek antibakteriális hatással rendelkeznek.

Mivel a gyógynövény vízhajtó hatással rendelkezik, így a magas vérnyomás csökkentésében is segítségünkre lehet, azonban ha ilyen betegségben szenvedünk, akkor ne hagyatkozzunk csak a kardamomra.

A kardamom nemcsak ásványi anyagokban és vitaminokban bővelkedik, hanem antioxidáns fitonutriensekben is, amelyek csökkentik a szervezetben a szabad gyökök számát, illetve segítenek lelassítani a sejtekben zajló öregedési folyamatokat.

Bizonyos gyümölcsök, mint ahogyan a gyógynövények is szolgálhatnak méregtelenítő összetevőként. Ha egy méregtelenítő italt szeretnénk készíteni, akkor nincs más dolgunk, mint egy gránátalmát, egy narancsot, néhány kardamomot és egy kis vizet összeturmixolni, és ezt elfogyasztani. A gránátalma sok káliumot és antioxidánst tartalmaz, míg a narancs segít a bakteriális és gombás fertőzések megelőzésében. A kardamom pedig segít csökkenteni a szervezetben a tárolt zsír mennyiségét. Ez egy vízhajtó és emésztési stimuláns, amely az anyagcserét is fokozza. A gyógynövény csökkenti a puffadást és az emésztési zavarokat. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítik a káros baktériumok elleni küzdelmet, miközben kiegyensúlyozzák a bélflórát az egészséges emésztés elősegítése érdekében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/181 oldal   Bejegyzések száma: 1802 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 38 db bejegyzés
e év: 1689 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2692
  • e Hét: 9048
  • e Hónap: 22797
  • e Év: 227498
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.